Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

- Reviews

Specificaties 16,4" (1920x1080), 500GB (hdd) - Bekijk alle specificaties
  Vergelijk
Bekijk alle reviews

Sony Vaio VGN-FW41M/H Review

+1
mauries73 2 juli 2009, laatste update op 5 juli 2009, 3.832 views

Sony Vaio VGN-FW41M/H

Pluspunten

  • prestaties
  • scherm
  • degelijke behuizing
  • toetsenbord

Minpunten

  • accuduur
  • iets lager geklokte GPU
  • geen SPDIF -en eSATA-aansluitingen
  • plaatsing van sommige aansluitingen

Eindoordeel

Score: 5Per criterium
Mobiliteit en accuduur Score: 3
Warmte en geluid Score: 4
Ergonomie Score: 5
Bouwkwaliteit Score: 5
Beeldkwaliteit Score: 5
Prestaties Score: 4
Featureset Score: 4
Prijs Score: 4
Ik was al dik een maand bezig met rondkijken op het net, om een voor mijn wensen, goede laptop te vinden.
Ik zocht een vervanger voor mijn desktop, een multimediasysteem met gemiddelde specificaties. Wat ik voornamelijk met m'n pc doe zijn zaken als internetten, films en series kijken (via m'n panasonic plasma), wat photoshoppen en gamen. Dat laatste vooral COD4.
Wat ik merkte was dat je als je besluit alleen een laptop te gaan gebruiken, je dan ook moet accepteren, dat de keuze die je maakt, je daar ook een jaar of twee/drie aan vast zit. Maar dat is denk ik wel bekend. Upgraden gaat eigenlijk niet zonder een nieuwe laptop te kopen.
Dus op een rijtje gaan zetten wat ik zocht in de laptop:
- kwalitatief goed merk
- goede cpu
- goede GPU in het middensegment (in het hogere segment worden de prijzen wel erg hoog)
- makkelijk aan te sluiten op mn tv
- goed scherm
- blue-ray zou mooi meegenomen zijn
- een prettige HD (niet te klein en niet te langzaam)
- liefst ook een SPdif-aansluiting
- een mooi uiterlijk
- en niet te duur natuurlijk +- 1000¤
Super mobiel hoeft ie niet te zijn. Als ik m makkelijk op mn balkon kon gebruiken was het al goed.

In de NBBG voor multimedianotebooks van juni 2008 staan ook enkele alternatieven die ik bekeken heb.
Uiteindelijk had ik in de Toshiba P300-24T een goede laptop gevonden. Die kwam wel tegemoet in de meeste wensen. Maar, die was weer erg moeilijk leverbaar in die weken. Erg fijn.
Sony Vaio was ik al vaak tegengekomen en z'n mooie uiterlijk was dus ook al opgevallen. Vooral het toetsenbord. (Apple heeft nooit in mn lijstje gestaan, veel te weinig voor veel te veel geld) De Sony "voelde" ook altijd een stuk degelijker dan de andere laptops die ik probeerde in winkels. Alleen waren de specs. bij de betaalbare modellen behoorlijk tegenvallend. Zeker de GPU's.
Toen stuitte ik op de uit te komen Vaio FW41. Leuke specs, vooral de GPU. De prijs was wel wat hoger dan ik uit wilde geven, maar ja, m'n vakantiegeld viel ook wat hoger uit, dus, besloten voor de FW41 M/H te gaan. De E vond ik een te lage cpu hebben en de Z veel te duur voor de iets betere specs dan de M/H.

Om een lang verhaal kort te maken, heb m nu zo'n twee weken en hij bevalt ontzettend goed. Natuurlijk zijn er ook minpunten, maar daar ben ik al wel een beetje aan gewend. Je komt ze vanzelf hieronder tegen. Wat ik wel even wil zeggen, ik ben niet zo van de benchmarks. Die kun je ondertussen genoeg vinden op het net. Check anders ook dit topic , daar vind je genoeg info ondertussen.

Ik ga het proberen per kopje te doen. Houdt het overzichtelijk. Wat misschien ook wel handig is om te weten; ik heb de Vista x86 er meteen af gegooid, en er Windows 7 build 7260 x86 opgezet.

In het kort de specs:
* 16,4 Breedbeeldscherm met FullHD-resolutie (1080p)
* Blu-ray drive (BD-rom, CD/DVD±rw)
* ATI Mobility Radeon HD 4650 met 512 MB GDDR3-geheugen
* Dolby Sound Room-audio
* 4 GB werkgeheugen, 500 GB opslag
* 802.11a/b/g/n Wireless LAN
* Bluetooth 2.0 + EDR
* 1,3 megapixel webcam
* HDMI-, FireWire- en USB-aansluitingen
* Windows Vista Home Premium x86


Behuizing en toetsenbord/touchpad
Ik vind m persoonlijk niet al te zwaar. Is makkelijk met een hand te tillen. Alles voelt erg solide aan. Het is plastc, maar het toetsenbord bv. veert lang niet zo diep mee als heel veel andere laptops die ik geprobeerd heb. De toetsen typen ontzettend prettig (zoals nu). In het begin moest ik wel even wennen aan de extra afstand er tussen, maar dat was snel over. Een klein gemis is wel een "echt" numeriek toetsenbord, maar ook daar was ik snel aan gewend.
Het touchpad werkt prima. Reageert goed, knoppen zijn niet te zwaar, en zit op een goeie plek. Ik heb hiervoor de toshiba-driver geinstalleerd die te vinden is op het FW-topic. Deze is ook voor Alps, maar bevat meer instelmogelijkheden dan die van Sony.
Toch gaat mijn eigen voorkeur uit naar een muis. Daarom heb ik een bluetooth-muis aangeschaft die perfect werkt.

Prestaties
De processor presteert voor mijn doeleinden erg goed. HD-films worden goed afgespeeld, programma's lopen lekker snel, en COD4 draait erg lekker op de resolutie 1280x720, met instellingen op hoog. De GPU doet het prima. Wat wel jammer is, is dat hij wat lager geklokt is door Sony (waarschijnlijk om de warmte te verlagen en accuduur te verlengen). Ik ga nog wel op zoek naar mogelijkheden om de GPU wat hoger te klokken. Tot nog toe heb ik nog niet gelezen dat het kan, maar ik wacht af.
Grid heb ik ook al gedraaid, draait ook als een klok op eerdergenoemde resolutie. Ook hierbij geen fps. Zal es kijken of ik die nog kan leveren.

De prestaties van de harde schijf zijn goed te noemen, maar zijn ook in deze laptop een bottleneck. Maar, tot nog toe merk ik eigenlijk vooral verschil (in vergelijking met mijn desktop 7200rpm's) bij installeren van grote programmas, zoals games. Dit duurt merkbaar langer dan op mn desktop..zo'n 25% langere tijd.
Ik denk dat ik er wel een 7200rpm-schijf in zet als er grotere beschikbaar zijn dan 500Gb. Ruimte ben ik wel tevreden over. Werk nog met een 1Tb ernaast als externe HD via eSATA.
Hieronder de uitslag van de Windows experience index. Zie het als een groffe indicatie wat betreft de prestaties. Onthoud dat Windows 7 als hoogste cijfer 7.9 hanteert.
CPU: 6.1
RAM: 6.1
Graphics: 6.6
Gaming graphics: 6.6
HDD: 5.7

Verder doet de brander het ook erg goed. Nog geen fouten in gehad. De BD-speler heb ik nog niet getest, daar ik geen BD's heb.

Beeldscherm
Hierover niets dan lof. Ouwehoer wat een mooi beeld. Resolutie perfect, helder beeld en perfect 16:9.
Ik zit nu buiten begin van de middag, erg mooi weer en nog staat de helderheid niet op vol. Ook films zijn erg goed te kijken. Natuurlijk zie je wel wat reflectie overdag, maar dit valt bijna niet op en is zeker niet hinderlijk.

Aansluitingen
Wat kwantiteit betreft zijn die goed te noemen. Aan 3 Usb-aansluitingen heb ik genoeg. HDMI is een enkele ook genoeg voor me. De firewire gebruik ik niet, en de netwerkaansluitingen zijn ook prima.
Ontvangst van het draadloze netwerk is ook goed. Dat het af en toe wegvalt ligt volgens mij aan de Sony-drivers in combinatie met WIndows 7. Afwachten tot dat beter wordt.

De plaatsing van de verschillende aansluitingen vind ik eigenlijk het grootste minpunt van de laptop. Ik weet natuurlijk niet wat de logistieke redenen waren voor de plaatsen waar ze nu zitten, maar ik had de aansluitingen die ik het meest gebruik liever op andere plekken geplaatst.
De USB-aansluitingen hadden voor mij beter geplaatst kunnen worden op de plek waar nu de brander zit. De brander had dan meer naar onder geplaatst moeten worden. (dit alles van bovenaf gezien natuurlijk). Nu zit het snoer van m'n externe geluidskaart (hierover dadelijk meer) toch wel wat in de weg van m'n muisruimte.
Daar de laptop jammer genoeg geen eSATA-aansluiting heeft, heb ik een eSATA PCI-express kaartje gekocht om m'n externe HD op z'n snelst te kunnen gebruiken. Naast het ontbreken van eSATA is ook de plaatsing van de PCI-expressaansluiting niet handig. Tegenover de usb-aansluitingen aan de linkerkant van de laptop. Als je dus zowel USB als PCI-express als HDMI gebruikt, dan steken er aan beiden zijden snoeren uit je laptop. Hiermee gaat toch een deel van de functionaliteit van je laptop achteruit, nl dat ie weinig ruimte inneemt op een tafel o.i.d..
De aansluiting van de net-adapter zit in principe op een goede plek. Wel zit ie ietwat in de weg als je de laptop op je schoot hebt als je in kleermakerszit zit. Ook vind ik iets te veel speling zitten op de plug als die ingeplugd is.

Ook een gemis voor een multimedialaptop vind ik toch wel een SPDIF-aansluiting. Daar ik films kijk op m'n tv en geluid via een 5.1-versterker laat lopen, wil ik natuurlijk ook 5.1-geluid. Daar m'n tv ook geen digitale audio-out heeft moest ik dus wel een USB-geluidskaart erbij halen waar een SPDIF-out op zat. Hij werkt perfect, maar had toch liever gehad dat er standaard SPDIF op de Vaio zit.

Overig
Warmte valt mee vind ik. ik heb hem tijdens het afspelen van een HD-film op m'n schoot gehad in m'n hangmat, en dat ging prima. Je voelt af en toe wat warme lucht uit de luchtgaten links komen, maar dat is niet te warm.

De sneltoetsen boven het keyboard werken ook prima (na veel gesteggel met drivers en WIndows 7) en voelen stevig aan.

De onboard speakers vind ik minder goed. Het geluid is helder, maar klinkt wat blikkerig en heeft weinig bas. Daarom heb ik ook een speakersetje aangesloten als ie op m'n bureau staat. Geluid daaruit is dan erg goed.

Accuduur is matig, maar middels veel instellingen is die wel op te rekken tot 2,5 uur. Zet je alles voluit en ga je gamen, dan is ie binnen 1,5 uur leeg. Daar ik de laptop meestal aan het lichtnet heb aangesloten, heb ik de batterij meestal in de koelkast liggen en laad ik hem niet verder op dan 40%. Dit moet als het goed is de levensduur van de accu verlengen.

Accesoires die je erbij krijgt zijn eigenlijk minimaal. Te weten een thuislader, handleiding, en een 6 cells accu. Backup discs van de OS moet je zelf maken.

De prijs. Tja, 1250¤ (heb ik er voor betaald) is niet weinig natuurlijk, maar daar heb je dan wel een erg mooie laptop voor, die ondanks wat minpunten, ook erg goed presteert en veel goede features. Ik denk dat de perfecte laptop of niet bestaat, of, voor mij althans, onbetaalbaar is. En twee jaar garantie is natuurlijk ook erg prettig.

Ik ben er tot nog toe erg blij mee.
Mocht iemand iets missen in m'n review, laat het me weten, dan kan ik 'm misschien nog aanvullen.

Gebruikt in combinatie met:

Bekijk alle afbeeldingen:

Heb jij ook een Sony Vaio VGN-FW41M/H?

Deel je ervaringen en help andere tweakers!

Schrijf review

Populaire reviews door gebruikers

Reacties (11)

Wijzig sortering
Daar ik de laptop meestal aan het lichtnet heb aangesloten, heb ik de batterij meestal in de koelkast liggen en laad ik hem niet verder op dan 40%.
Bedoel je niet dat je de lading van de accu nooit minder dan 40% laat worden? Dus bij 40% weer opladen.

Verder veel info, bedankt voor de review.

[Reactie gewijzigd door Vincent7 op 2 juli 2009 16:05]

Ik heb laatst gelezen dat de levensduur van een batterij zoals die in de Vaio zit verlengd kan worden door hem als je hem niet gebruikt, koel te bewaren. Als hij wel in de Vaio zit en aan de lader hangt (dit is als ik me naar buiten verplaats en ga zitten) dan is het beter om hem niet helemaal vol te houden. Daarom heb ik dat op 40% ingesteld. Het is ook beter voor de batterij om hem niet helemaal leeg te laten raken als je hem zonder lader gebruikt.
Dit alles heb ik uit een computerspecial van de consumentenbond van vorig jaar.
Dat klopt en had ik 2 jaar lang getest met de laptop Toshiba Satellite van mijn moeder die als desktop model werd gebruikt.
Ik had het op www.batteryuniversity.com de tips gelezen.

De accu had ik op 45% onderaan de voorste vak van de koelkast gedaan, dat is minder koud rond de 8-10 graden, want ik was bang dat de kou misschien de accu kapot zal maken.
Het was verpakt in cadeaupapier, afsluitbare plastic zakje en plastic tas.

Na 6 maanden ging ik checken, toen was de accu op 20% en liet het weer opladen naar 45%.
Na 2 jaar een accu met 0% slijtage volgens Everest en maar 2 charge cycles.
Met haar nieuwe Sony laptop doe ik precies hetzelfde.

Ik heb trouwens de VGN-FW51MF/H, die is bijna hetzelfde alleen heeft 6GB (4GB Hynix 6-6-6-18 + 2GB Power Quotient 6-6-6-18)

Dat de GPU lager geclockt was wist ik niet. Met Ati Tool en Rivatuner is het volgens mij wel mogelijk om de clocks te verhogen.

Jouw bevindingen in de review zijn precies hetzelfde als die van mij :D.

Het laden en installeren van games is met mijn harde schijf geen probleem. Het was stuk sneller geworden toen ik een normale Windows 7 Home premium OEM ergens van had geleend en mijn eigen key erin had gezet. Normaal is het 1 grote partitie met 11GB toegewezen aan een verborgen recovery partitie.
De eerste 100GB van de Seagate Momentus 5400.6 is heel snel 70 - 50 MB/s, na 420GB zijn de prestaties traag 35 - 20 MB/s.

Mijn huidige indeling:
C: Windows 60GB, NTFS 4KB clusters (Windows + programma's)
D: Pagefile 3,90GB, FAT16 64KB clusters (Pagefile 1,5GB + Temp + temporary Internet files + Portable browser: Firefox portable en SRware Iron
E: Games 40GB, NTFS 64KB clusters (Left 4 Dead 2, COD6 MW2, Battlefield, Starcraft II beta)
F: Opslag: 361GB, NTFS 16KB clusters (Films, muziek, documenten, downloads)

Door 64KB clusters en de games apart te houden is het laden snel en raakt het minder snel gefragmenteerd.

[Reactie gewijzigd door Archimond op 21 mei 2010 17:19]

Redelijke review, met potentie. Je verwijst wel wat veel, soms is het ook makkelijk om alles op 1 pagina te zien, maar ik begrijp ook dat dit veel werk is. Een lijstje met basic specificaties is altijd fijn voor de mensen die totaal niet weten wat voor een laptop het is.
Verder zou je als aanvulling wat meer alternatieven die je hebt bekeken met typenr/link erbij te zetten. Voor mensen die ook een laptop willen kopen kunnen ze snel zien wat de alternatieven zijn.
"Ik ga het proberen per kopje te doen. Houdt het overzichtelijk." Het is nog overzichtelijker als je het bijvoorbeeld vet maakt of underlined. Leest een stuk makkelijker. Verder over de opmaak zijn plaatjes uiteraard altijd welkom. Het is nog leuker als je ze in de tekst plaatst.
misschien kun je ook nog wat vertellen over de accessoires(als die erbij zaten) verpakking software etc.
Hopelijk vind je niet dat ik te veel zeur, maar ik probeer je gewoon wat feedback te geven op de review, waar je misschien wel wat mee kunt.
Wat betreft een paar punten ben ik het wel met je eens. Ik zal later vandaag probere wat foto's te plaatsten. Wat betreft specificaties, ik ga er eigenlijk vanuit dat als mensen deze review zien ze ook met een paar klikken bij de specs. komen die tweakers heeft staan.

In de opmaak heb ik ondertussen al wat veranderd.

Wat betreft m'n alternatieven. Dat is eigenlijk alleen de Toshiba geweest. Andere laptops die ik bekeken heb kan ik me niet allemaal meer herinneren. Ik zal een verwijzing maken naar de notebook BBG van tweakers. Daarin staan een aantal goede alternatieven.

Dank verder voor je feedback.
Mooie review, wat plaatjes waren inderdaad nog wel leuk geweest, zo lelijk is die laptop ook weer niet ;) Ook misschien om te verduidelijken over wat voor toetsenbord je het nou hebt.

Leuke laptop ook, maar beetje moeilijk leverbaar de laatste tijd... :/
Heb er nu eindelijk ook wat foto's bij gezet. :)
Wat betreft de leverbaarheid, het wisselt idd vaak bij de online-winkels. Ik heb m bij Paradigit gehaald. Was ongeduldig en zij kregen hem toen ruim een week eerder binnen dan andere winkels. Misschien dat je daar eens kan kijken. De prijs is wel 1299 Euro.

[Reactie gewijzigd door mauries73 op 5 juli 2009 20:37]

Er zit geen SPDIF aansluiting op. HDMI stuurt wel audio mee, maar dan moet je versterker of je tv dat digitale signaal kunnen verwerken om 5.1 te kunnen krijgen.
Ik heb een externe usb-geluidskaart erbij gekocht (goedkope sweex, 30 euro) met een optische SPDIF-uitgang en die werkt perfect. Mijn surroundversterker heeft nl. geen HDMI en mijn TV geen digitale uitgang. Via de usb-geluidskaart loopt een optische kabel naar mn versterker en heb ik dus vanuit mn laptop Dolby en DTS. klinkt als een klok.
Goede Review! Ik mis alleen nog een antwoord op het volgende en dat is dat ik begrijp dat je SPDIF dus blijkbaar met deze laptop niet via HDMI kan uitsturen.

Ik ben erg gecharmeerd van deze Sony Vaio serie maar SPDIF is voor mij een harde criteria. Mijn vorige laptop (HP Pavilion DV6725ED) werkte SPDIF via HDMI uitstekend en kon mijn receiver prima Digital en DTS decoderen. Gewoon een instelling in de opties van de Digitale geluidskaart.

Kan je hier nog een antwoord op geven? Alvast dank
Misschien een beetje laat, gekeken naar de datum van de laatste comment. Maar ik heb gezocht naar die driver van toshiba bij het topic, maar het is gewoon niet te doen. Kan je mij hier misschien mee helpen. Ik vind het namelijk wel handig om wat meer te kunnen instellen.
Voor de rest heb ik nu ruim 2 jaar ook een FW en ik vind het nog steeds een top ding. Had een tijdje een paar dode pixels maar die zijn uit zich zelf weggegaan, best bizar. Het enige wat ik nu wel mee maak is dat de verf een beetje verslijt bij de palmrest.

Alvast bedankt.
Zelfs nu draait deze laptop prima mee.
League of Legends niet heel erg veel eisend natuurlijk
makkelijk op high res + high options steady 60 fps...

Vreemd snel laptopje gebruik hem nog steeds.

Maar indd de USB aansluitingen zijn wat vreemd geplaatst.


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn



Nintendo Switch Google Pixel XL 2 LG W7 Samsung Galaxy S8 Google Pixel 2 Sony Bravia A1 OLED Microsoft Xbox One X Apple iPhone 8

© 1998 - 2017 de Persgroep Online Services B.V. Tweakers vormt samen met o.a. Autotrack en Hardware.Info de Persgroep Online Services B.V. Hosting door True

*