Asus levert verschillende versies van de N76, maar de behuizing, inclusief toetsenbord en touchpad, is steeds dezelfde. Er kan worden gekozen voor een display met een resolutie van 1600x900 of 1920x1080 pixels; in beide gevallen is het scherm mat gecoat.
Design
In eerste instantie lijkt de N76 niet erg opvallend met zijn zwarte achterkant van geborsteld aluminium, waar alleen een verlicht Asus-logo op staat. Bij het openklappen blijkt de in lichtgrijs metaal uitgevoerde behuizing echter een geheel eigen gezicht te hebben. Links en rechts tussen toetsenbord en scherm zijn twee ronde knoppen geplaatst: een aan-uitknop en een knop om Windows Media Center mee te starten. Rondom beide knoppen is het metaal in concentrische cirkels geperforeerd, en achter die perforatie gaan de speakers schuil. De behuizing maakt verder een solide indruk. De fan is wel enigzins hoorbaar.
Toetsenbord en touchpad
De 17"-laptop heeft genoeg ruimte voor een numeriek eiland en het chiclet-toetsenbord - met verlichting - werkt erg prettig. Het doet denken aan het toetsenbord van Asus' Zenbook Prime. Het touchpad laat ook een goede indruk achter; dat is voldoende groot en reageert goed op de verschillende multitouch-gebaren.
Scherm
Het 17,3"-scherm heeft een resolutie van 1920x1080 pixels. Asus noemt het een wide view angle-scherm en voor een tn-paneel moeten we zeggen dat de kijkhoeken uiterst acceptabel zijn. Met meer mensen naar een film kijken zal geen probleem zijn. Bovendien is het paneel voorzien van een matte coating.
Processor en gpu
Zoals veel laptops in deze prijsklasse is de laptop uitgerust met een Core i7 3610QM. Dat is een op 2,3GHz geklokte quadcore met ondersteuning voor hyperthreading, en een turbofrequentie van 3,2GHz. Er is 8GB aan geheugen ingebouwd en de videokaart is een GT 650M met 2GB ddr3-geheugen. Jammer genoeg plaatste Asus niet de variant met gddr5-geheugen, want dan was de laptop, eventueel op een iets lagere resolutie, in staat geweest om de nieuwste spellen te spelen. Nu moeten zowel de resolutie als de settings flink omlaag worden geschroefd. Games als Diablo III, World of Warcraft en DiRT: Showdown kunnen echter wel degelijk worden gespeeld.
I/o-poorten en extra's
Opmerkelijk genoeg levert Asus een losse subwoofer mee, die het schelle laptopgeluid van fatsoenlijke bassen voorziet. Het geluid is dan ook best aardig te noemen. Verder zijn er een blu-ray-drive, vier usb 3.0-poorten, een hdmi-uitgang, een vga-poort en een gigabit-ethernetpoort. De wifi-adapter is beperkt tot 150Mbps.
Conclusie
De keuze voor de Asus N76 was een moelijke, omdat de Dell Inspiron 17R SE goedkoper is en eveneens vrij veel waar voor zijn geld biedt. De blu-ray-drive, het extra opslag- en werkgeheugen, de iets betere bouwkwaliteit en de meegeleverde subwoofer gaven echter de doorslag.
Pluspunten
- Mat scherm met redelijke kijkhoeken
- Blu-ray-drive
- Meegeleverde sub zorgt voor goed geluid
- Uitstekend toetsenbord en groot touchpad
- Strak design
Minpunten
- GT 650M met ddr3 is niet heel snel
- Fan is enigzins hoorbaar
- Kan goedkoper
Alternatieven
:fill(white)/i/1343118575.jpeg?f=thumbsmall)
Dezelfde laptop is ook met andere specificaties te koop. Zo ontbreekt bij deze versie een blu-ray-speler en zit hier slechts één harde schijf van 500GB in. Het 1920x1080-scherm en het goede toetsenbord zijn gebleven en Asus levert ook bij deze laptop een subwoofer mee.
Ten opzichte van de al snel 250 euro duurdere variant lever je 2GB werkgeheugen in en je krijgt een GT 630M met 2GB ddr3-geheugen. Hiermee is het spelen van de nieuwste games geen optie. Om te browsen, simpele games te spelen en lekker naar een filmpje te kijken voldoet dit model nog steeds erg goed.
:fill(white)/i/1341382490.jpeg?f=thumbsmall)
Wie niet zo gecharmeerd is van de N76 kan voor de Dell Inspiron 17R kiezen. Zoals bij Dell gebruikelijk is, kan deze laptop op verschillende manieren worden geconfigureerd. Wij kozen voor de goedkoopste variant, met een dualcore- in plaats van een quadcoreprocessor. Dat scheelt al snel 100 euro.
De laptop is verder voorzien van een 1920x1080-scherm, 750GB opslaggeheugen en een GT 650M met, vermoedelijk, ddr3-geheugen. De duurdere Inspirons, vanaf duizend euro, beschikken waarschijnlijk over videokaarten met gddr5-geheugen, wat makkelijk voor een snelheidswinst van 15 procent kan zorgen.
:fill(white)/i/1343659712.jpeg?f=thumbsmall)
Als laatste noemen we de Medion Erazer X7817. Dat is misschien meer een gamelaptop, maar wel een die zijn multimediamannetje staat. De grootste pluspunten zijn een 80GB-ssd voor het OS en een GTX 670-videochip. Deze is in feite identiek aan de GTX 570M, maar dan met hogere kloksnelheden.
Vergeleken met de N76 zien we dat ook deze laptop een blu-ray-speler heeft, en naast de ssd is er een 750GB-harddisk aan boord. De processor is helaas geen Ivy Bridge-model, maar met een kloksnelheid van 2,2GHz tot 3,1GHz is hij nog steeds snel. Met 8GB geheugen, gigabit-ethernet en drie usb 3.0-poorten valt er maar weinig op de Medion aan te merken.