Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Redactie Tweakers

Notebook Best Buy Guide: april 2011

Multimedianotebook - Uiterlijk en indruk

De Dell XPS 17 die we hebben uitgekozen, staat niet in de Pricewatch en ook op de site van Dell is het even puzzelen - maar uiteindelijk is er een model te configureren met de specificaties zoals die op de vorige pagina staan. De prijs ligt dan nog boven ons budget, maar als we de korting van Dell meerekenen blijven we er net onder. Op moment van schrijven was de prijs zonder korting 1368 euro en met korting 1224 euro. De voordelen boven de concurrentie zijn van dien aard dat we de 'overschrijding' van het budget voor lief nemen. Bij de alternatieven staan goedkopere multimediamodellen.

Scherm

De XPS 17 heeft, zoals de naam al aangeeft, een 17"-scherm. Standaard is onze laptop voorzien van een scherm met een resolutie van 1600x900 pixels, maar we kiezen voor een scherm met 1920x1080 beeldpunten zodat we hd-films in volle glorie kunnen bekijken.

Met de keuze voor dit 120Hz-paneel krijgen we meteen ondersteuning voor 3d. Dell laat ons het full-hd-scherm alleen kopen als we er een grafische kaart 'met 3d-capaciteiten' bijnemen. Dat hapt nog eens 40 euro uit ons budget. Verder vervalt de ondersteuning voor Nvidia's switchingtechnologie Optimus. Het 3d-scherm krijgt de 3d-beelden namelijk direct uit de framebuffer van de videokaart aangeleverd. Het Optimus-systeem stuurt het scherm via de igp van de Intel-processor aan, en kopieert beelden van de aparte gpu eerst naar de igp-framebuffer, wat niet compatibel met de 3d-setup is.

Dell XPS 17 Dell XPS 17 Dell XPS 17

Hardwareonderdelen

Die 3d-kaart is overigens de GeForce GT555M van Nvidia. Het typenummer suggereert dat het om een iets snellere versie van de GT550M gaat, maar in werkelijkheid is de 555M wel meer dan 'iets' sneller. Deze kaart heeft namelijk 144 cudacores, waar de 550M het met 96 stuks moet doen. Bovendien is de geheugenbus 192 bits breed, terwijl die van de 550M maar 128 bits telt. De coreklok is met 590Mhz wel wat langzamer dan de 740MHz van de 550M, maar de overige specificaties, zoals de aanwezigheid van 3GB videogeheugen, zorgen ervoor dat de 555M veel beterpresteert dan de 550M. Het spelen van nieuwe games op gemiddelde tot hoge settings en op hoge resolutie moet met deze videokaart geen probleem zijn.

Voor de processor is de keus op de Core i7-2630QM gevallen. Dit is een quadcore met een kloksnelheid van 2GHz die dankzij Intels Turbo-functionaliteit verhoogd kan worden tot 2,9GHz. Deze Sandy Bridge-chip is dankzij HyperThreading in staat de werklast over acht threads te verdelen. De nieuwe Core i-generatie presteert aanzienlijk beter dan de oude, zagen we begin dit jaar; onder andere het encoderen van hd-video gaat flink sneller.

De XPS 17 heeft verder 4GB geheugen en een harde schijf van 500GB. Dit laatste is niet zo veel als we graag bij een multimediamodel zouden willen, maar extra externe opslag is zo geregeld en in ieder geval draait de schijf op 7200rpm, zodat de prestaties niet zullen tegenvallen. Tenslotte is er een 9-cellige accu aanwezig, die ervoor zal zorgen dat de laptop niet al te snel leeg is.

In tegenstelling tot de XPS 15 heeft dit model wel een numeriek eiland en uiteraard is de behuizing wat groter, maar verder zien de twee er vrijwel identiek uit. Ook dit model is grotendeels van grijs en zwart plastic gemaakt, op de cover van aluminium na.

Keyboard en touchpad

Het platte toetsenbord zal niet voor dat van de XPS 15 onderdoen en opnieuw is het verschil met de vorige XPS-model dat er een chiclet-achtig toetsenbord aanwezig is in plaats van een plat toetsenbord waarbij de keys wel tegen elkaar aanliggen. De pijltjes-toetsen en de functietoetsen zijn wel vrij klein, maar het touchpad is met 10x5,5cm wel weer lekker ruim bemeten. De bijbehorende knoppen zijn niet in het touchpad geïntegreerd, zoals zo vaak tegenwoordig, zodat een enthousiaste veeg niet meteen een misklik tot gevolg heeft. Naast het touchpad zitten de JBL-speakers en dat is een ongelukkige plaats: hier zal de gebruiker immers vaak zijn handen op laten rusten, wat het geluid dempt. De weergave van de speakers is voor notebookspeakers wel weer prima, ook dankzij de subwoofer aan de onderkant.

Interfaces

Wat aansluitingen betreft heeft Dell zich niet ingehouden. Zo zijn er maar liefst twee usb 3.0-poorten, die samen met de ethernetpoort, de hdmi-uitgang en de mini-displayport aan de achterkant zijn geplaatst. Rechts zitten de optische drive - helaas betreft het geen blu-raydrive -, de drie audio-aansluitingen en de gecombineerde esata- en usb 2.0-poort. De linkerkant wordt grotendeels ingenomen door het ventilatierooster, waarnaast Dell nog een usb 2.0-poort en een 9-in-1-kaartlezer heeft gemonteerd.

Conclusie

Dell bewijst opnieuw dat zijn XPS-lijn goed in elkaar steekt. In tegenstelling tot de concurrenten heeft het bedrijf de Sandy Bridge-processors redelijk snel in zijn consumentenmodellen beschikbaar gemaakt. Met de door ons geconfigureerde opties zet de XPS 17 de multimediaconcurrentie op flinke afstand, waarbij vooral het 3d-scherm in combinatie met de krachtige videokaart veel punten scoort.

Pluspunten
+ Goed full hd-scherm met 3d-ondersteuning
+ Krachtige GT 555M-videokaart
+ 7200rpm-schijf

Minpunten
- Geen blu-raydrive
- Relatief weinig opslagcapaciteit

Alternatieven

Score: 3.5OnbekendLaptops Asus N73SV-TZ138V
Asus N73SV-TZ138V

Er zijn op dit moment maar weinig goede alternatieven te vinden die echt als multimedianotebooks te beschouwen zijn, maar deze Asus is een geduchte concurrent van de Dell. Het full-hd-scherm van de Asus N73SV-TZ138V is van mindere kwaliteit en de videokaart is aanzienlijk minder krachtig, maar op andere onderdelen heeft de Asus betere specificatie: zo is er maar liefst 1,28TB aan opslagcapaciteit aanwezig, zit er 6GB geheugen in en kunnen er blu-ray's afgespeeld worden.

Score: 4OnbekendLaptops Asus N73SV-TZ094V
Asus N73SV-TZ094V

De Asus N73SV-TZ094V is een goedkoop alternatief voor bovengenoemde systemen, dat een hoop waar voor minder dan duizend euro biedt. Ondanks de lage prijs bevat de laptop een Core i7-2630QM-quadcore en een scherm met een resolutie van 1920x1080 pixels. De grafische kaart is de GT 540M en de harde schijf heeft een opslagcapaciteit van 640GB. Zoals alle N-modellen van Asus heeft ook deze laptop verder speakers van Bang & Olufsen.

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Lees meer

Reacties (104)

Wijzig sortering
Wat ik altijd wel heel erg jammer vind van DELL is dat ze maar 1 jaar garantie geven. Dit terwijl dit wettelijk anders ligt. Volgens mij geeft bijna elke laptop fabrikant standaard 2 jaar (behalve Acer en HP dan die geven ook 1 jaar). Probleem is na die jaar om je recht maar eens te halen. Laptop is toch een stuk gevoelliger voor storingen dan een desktop vind ik.
Je kunt de garantie uitbreiden tot 4 jaar, wel bijbetalen dan.
Aangezien je wettelijk recht hebt op 3 jaar deugdelijk product (garantie), is dat pure afzetting.

[Reactie gewijzigd door Bosmonster op 1 april 2011 13:00]

Wettelijk 3 jaar? Waar staat dat?

Wettelijk 2 jaar, en er staat niets, en ik herhaal niets, in de nederlandse wet dat het meer of minder mag zijn. Wat er wel in de nederlandse wet staat is dat je recht hebt op een deugdelijk product.. Dat houdt in dat de fabrikant verzocht wordt je een voorstel te doen. Vaak loopt dit uit in de coulance regeling. Dus na 2 jaar zul je vaak een gedeelte zelf moeten betalen.

Indien je zelf ergens gevonden krijgt (en dan bedoel ik niet de sites zoals consuwijzer) die dit anders zeggen, meld het dan even. Zou graag meer willen lezen, maar lees er niet meer over in het wetboek zelf.
Wettelijk 2 jaar staat ook niet in de Nederlandse wetgeving. De Nederlandse wet gaat uit van een garantie die overeen moet komen met de levensduur in het economische verkeer (aka de verwachte levensduur).
Daarbij wordt wel gesteld dat je binnen 6 maanden geen bewijslast hebt als consument dat het product ondeugdelijk was, ipv dat jij het gewoon verkeerd gebruikt hebt (dat ligt dan bij de winkelier). Na 6 maanden wordt dat omgekeerd en mag jij bewijzen dat het product al bij aankoop ondeugdelijk was. Bovendien gaat na 6 maanden ook de leeftijd van het apparaat meespelen, je kan dan dus niet zomaar meer een volledig kosteloze vervanging van het goed eisen.

Zie bijvoorbeeld Burgelijk Wetboek 7, artikel 18 lid 2:
Bij een consumentenkoop wordt vermoed dat de zaak bij aflevering niet aan de overeenkomst heeft beantwoord, indien de afwijking van het overeengekomene zich binnen een termijn van zes maanden na aflevering openbaart, tenzij de aard van de zaak of de aard van de afwijking zich daartegen verzet.
Artikel 17 geeft dan al in lid 1 "De afgeleverde zaak moet aan de overeenkomst beantwoorden." heel simpel weer wat dat er garantie zou moeten zijn. En artikel 21 verteld dan dat het in principe gratis, vlot en zonder ernstig overlast door de koper moet worden hersteld. Artikelen 22 t/m 24 stellen dan nog wat meer rechten voor de koper.

Strict genomen is onze regeling dus ruimer dan de 2 jaar die de Europese wetgeving stelt, aangezien van veel apparaten verwacht mag worden dat ze meer dan 2 jaar mee gaan. 't Nadeel van onze regeling is dat het moeilijker is om gelijk te krijgen.
Vandaar dat het wel fijn is als bedrijven gewoon uit zichzelf al 2 of meer jaar garantie geven.
En vandaar dat de regelingen om je garantie uit te breiden zinnig kunnen zijn, dat scheelt je een hoop gedoe en levert vaak ook een snellere afhandeling van het defect op. Maar in principe zijn ze dus overbodig :)
De overheid is zelf heel duidelijk. Van de belastingdienst( overheidsdienst) moet je welke computer dan ook in minimaal 3 jaar afschrijven. De minimaal te verwachten levensduur wordt dus door de wetgever( de overheid, in deze vertegenwoordigd door de belastingdienst) duidelijk bepaald.

Ik wil wel aanstippen dat ik zelf ook problemen met een acer laptop heb gehad, waar 2 jaar garantie op zat en ik heb een brief naar acer geschreven toen deze laptop 2 dagen na de garantietermijn voor de 3e keer in 2 jaar en 2 dagen kapot was, nadat er door de acer reparatieservice al eens een moederbord met een kapotte southbridge in gemonteerd was.

Acer gaf in die brief aan dat de EU een minimale garantietermijn van 2 jaar hanteert, maar dat zij zich niet verplicht vonden die 3 jaar die ik als redelijk aangaf( zie hierboven) garantie te bieden.

Ik ben hier toen niet op doorgegaan, omdat je na 2 jaar toch nog maar 30% van de courante waarde terugkrijgt en dat neerkwam op niet zo heel veel :P.

[Reactie gewijzigd door lynnyx2 op 5 april 2011 18:29]

dat valt best mee: je krijgt daarvoor extra service, zoals een aparte XPS-support, en binnen 5 werkdagen reparatie aan huis.
Keuzes, keuzes, keuzes...
Sterker nog, ik denk dat je bij Dell wettelijk recht hebt op 4 jaar. Het het gaat om de door de consument redelijk te verwachten levensduur waarin het product doet wat het zou moeten doen. Doordat Dell garantie uitbreiding aanbied tot 4 jaar zegt Dell dus dat het product zonder meer 4 jaar moet kunnen meegaan. Je moet dus in redelijkheid van Dell kunnen verwachten dat het product zeker vier jaar lang goed blijft werken, Dell durft daar zelf garant voor te staan.

Ik ben altijd blij met dit soort garantie uitbreidingen. Niet om het te kopen maar omdat de fabrikant daarmee zelf een indicatie geeft hoelang het product in elk geval mee zou moeten gaan.

Overigens vind ik de werkwijze van Medion, gewoon altijd 3 jaar, nog veel beter.
Dell geeft inderdaad 1 jaar aan. Echter verleende ze bij mij deze toch langer op een laptop van €500,= euro.

Na 1,5 jaar had de processor en moederbord het vergeven. Na een telefoontje met Dell waarbij 1 keer gezegt werd dat hij eigenlijk buiten de garantie viel, was hij binnen 2 dagen opgehaald en binnen 2 weken weer terug zonder ook maar een rekening gezien te hebben.

Verder wel een mooie verzameling weer! Vind de prijzen van de latops tegenwoordig meer als redelijk. Zie tegenwoordig voor de gemiddelde internetter/huismoeder geen reden meer om voor een normale computer te gaan.
Wettelijk heb je in Europa inderdaad recht op 2 jaar garantie op elektronica.
Daarnaast heeft elk product ook nog een verwachte levensduur / minimaal te verwachten gebruiksduur. Bij een laptop is dat bijvoorbeeld 3 jaar, waarin je dus in jaar 3 bijvoorbeeld nog 1/3 van de prijs terug kunt krijgen, bij totall-loss verklaring ;)

Interessante site hierin is www.consuwijzer.nl

Daarnaast (zonder reclame doeleinden bedoeld) geeft MyCom bijvoorbeeld op élke laptop/netbook 3 jaar volledige garantie. Een erg mooie service...
Ze verkopen ook Dell en hun prijzen zijn zeker redelijk te noemen. Een aanvullende verzekering is vaak duurder dan het prijsverschil met de goedkoopste aanbieder.
Het is 3 jaar garantie op laptops, niet op netbooks. Verder hebben ze wel 3 jaar garantie op MP systemen (die door hun zelf gemaakt worden) en op zelf samengestelde PC's die je door hun laat bouwen.
Ok... dan zat ik ernaast...
Tja, dan is t maar de vraag wat je nog als laptop en wat als notebook moet bestempelen.
Een 12" dual core systeempje dan een net- of een notebook..?
Dat lijkt mij gewoon een netbook... Wat voor processor erin zit doet dan helemaal niet ter zake.
Klopt grotendeels wat je zegt.

Alleen is ConsuWijzer hier niet betrouwbaar in. Ze zeggen dat je het hele 3de jaar nog garantie hebt, maar dit kan ik nergens terugvinden.

Wel wordt de fabrikant verzocht om een coulance regeling toe te passen. Wat inderdaad inhoud dat de fabrikant een gedeelte mee zal betalen.

Werk zelf in een winkel en daar hebben alle laptops de gebruikelijke 2 jaar garantie. Zelfs Acers en HP's.
Uit eigen ervaring kan ik alleen zeggen dat een Dixons medewerker me zei dat zij wel rekenden met de 3 jaar economische levensduur voor een laptop.

Helaas had ik het ding daar niet gekocht, maar ik kan je zeggen dat een rechtsbijstandsverzekering dan toch wel handig is. Uiteindelijk hebben zij nl een vergoeding uitgekeerd, aangezien de kosten voor een procedure vele malen hoger zouden liggen.... Ergens is het gewoon zielig dat het zover moet komen om je recht te halen in Nederland, maar goed, laten we maar niet beginnen over de politiek ;)
Het is toch vreemd dat ze dat dan niet vermelden bij het product. Kan natuurlijk zijn dat ze hiermee hun hele dure extra garanties willen stimuleren te verkopen. Of verwachten ze van mensen van wie na één jaar dat er iets kapot gaat dat ze niets reclameren?
Het benoemen van dit feit bij de klanten service heeft altijd gewoon geholpen. Ze weten er namelijk zelf ook wel van. Het is alleen jammer dat het nodig is omdat veel mensen nog altijd denken dat 1 jaar de standaard is.
Ja maar waarom geeft Tweakers dan HP en Dell als aankoopadvies?

Je zou juist ver weg van deze merken moeten blijven.

Ook Acer en Toshiba geven 1 jaar garantie.

En wat ik ook niet begrijp is waarom een mainstreamnotebook wordt gekozen die een resolutie van 1366x768 heeft terwijl het 699 euro kost.

Voor die prijs zijn er echt wel notebooks met een hogere resolutie.

Zelfs mijn 11.6inch Netbook die ik voor 250 euro heb gekocht heeft een resolutie van 1366x768.
Dit heb je toch niet helemaal goed gelezen/begrepen. Het standaardmodel van 699 euro heeft een 1366x768 pixels. Echter is bij deze setup gekozen voor het full hd scherm met 1920x1080. Dit scherm blijkt een zeer mooi scherm te zijn (ik heb helaas de 1366x768 pixels)
Het 1080p scherm van de XPS 15 zowat het beste 15" scherm dat momenteel beschikbaar is met niet verouderde hardware, zoals Darkstone (Schermen expert :) ) in het XPS 15 Topic al meerdere malen heeft moeten herhalen
het scherm in de xps 15 is het op een na beste 15" scherm verkrijgbaar, alleen het IPS scherm in de elitebook is beter. (en 3x zo duur).

[Reactie gewijzigd door Sk0Ne op 1 april 2011 15:03]

In mijn Dell studio 15" zit hetzelfde panel, ongelofelijk mooi en zeker die meerprijs van 60 euro waard (al is het maar voor de extra desktop-estate) ;)
Bij Toshiba verschilt het per model, de ene krijgt 1 jaar, de andere 2 jaar en de meeste business notebooks 3 jaar, allemaal pickup and return.
Dat is niet zo heel moeilijk. Aangezien fabrikanten wettelijk verplicht zijn om minimaal 2 jaar af te geven. Doen ze minder kan je naar de consumentenbond ofzo.

Linkje
Fabrikanten zijn je helemaal niets verplicht. Aankoop is iets tussen de consument en de verkoper (winkelier). Dus tenzij je direct bij de fabrikant besteld heb jij niets met de fabrikant van doen en hij niets met jou, behalve de service die hij extra bied (bijvoorbeeld 1 jaar garantie). De rest vecht je maar met de verkoper uit.

Uiteraard is de verkoper vervolgens wel verplicht om jou een degelijk product te bieden, dus als je laptop binnen x tijdsperdiode (minimaal twee jaar) kapot gaat moet de verkoper zorgen voor kosteloze reparatie of mogelijk vervanging. Zo'n vervanging is in het algemeen dan niet kosteloos omdat je een nieuw product krijgt.

Zie ook je eigen linkje ;-)

[Reactie gewijzigd door hoeksmarp op 1 april 2011 14:56]

De mainstream laptop vind ik voor een Tweaker een slechte keuze. Dit komt door de combinatie van geïntegreerde video kaary op de intel core i5 cpu en de nvidia kaart. Op linux is het onmogelijk om de nvidia kaart aan de praat te krijgen. De video out doet het ook niet onder linux.

Het draaien van linux op een laptop anno 2011 is toch niet zo extreme eis voor een laptop?
Maar mensen die Linux draaien kunnen over het algemeen zelf wel hun laptop uitkiezen. Kennelijk ken jij deze problemen, dan moet het voor jou geen probleem zijn een alternatieve laptop te kiezen die wel werkt onder Linux niet? De BBG is voornamelijk voor de gemiddelde consument en die zal echt geen Linux gaan installeren op z'n laptop, dat zal gewoon de bijgeleverde versie van Windows zijn.
De BBG is voornamelijk voor de gemiddelde consument
De BBG is voornamelijk voor Tweakers. Ik ben zelf Ubuntu-gebruiker, een linux distributie dat toch zich probeert te verkopen aan de gemiddelde consument, en wist dit niet.

Ik had eigenlijk graag geweten hoe het standaardscherm van het 17"-scherm presteert? Heeft iemand een linkje? € 270 (excl. btw) voor 3D en een videokaart die, niet tegenstaande de lof in de review, niet veel beter zou presteren, is inderdaad een hele hap uit het budget. Jammer dat Dell geen 1080p upgrade aanbiedt zonder alle 3D-gimmick.

Ook geven de Dell-kortingen een vertekend beeld. De "nieuwe" Inspiron 15R is naar mijn mening toch een degelijk alternatief met numeriek klavier? Overigens jammer dat de Asus N53SV voor België (Azerty toetsenbord), dat tevens een numeriek klavier heeft, nog nergens beschikbaar is? Hierdoor neig ik naar de minder mobiele XPS 17" zonder hd, met numpad.
Het standaardscherm presteert gewoon bar slecht, zoals bij elke laptop met uitzondering van enkele waaronder beide XPS'en met de schermupgrade.

Diegene die jij quote laat ook duidelijk blijken er geen verstand van te hebben, de GT555m bevat 50% meer shaders en een 50% bredere bus dan de GT550m, hij is ongeveer gelijk aan de HD5850m.
aar mensen die Linux draaien kunnen over het algemeen zelf wel hun laptop uitkiezen.
Ik zie dit argument (hier) wel vaker voorbij komen, maar hoezo kunnen mensen alternatieve software gebruiken ook zelf andere hardware uitzoeken? Wat mij betreft is dat namelijk het zelfde als stellen dat iemand die websites kan maken ook een webserver kan onderhouden.

Natuurlijk is het ook weer zo dat al deze laptops met Windows komen en je ze dus zo in gebruik kunt nemen. T.net hoeft er bij een Notebook BBG dus geen rekening mee te houden dat het apparaat ook Linux kan draaien. Dit is helaas te danken aan het feit dat het moeilijk is een laptop zónder Windows te kopen. Iets dat ik graag anders zou zien...
Wat mij betreft is dat namelijk het zelfde als stellen dat iemand die websites kan maken ook een webserver kan onderhouden.
Nee maar je verwacht wel dat hij weet dat hij de website kan runnen op die hardware.
Dell heeft niet voor het momenteel erg populaire chiclet-toetsenbord gekozen, maar maakt gebruik van een wat traditioneler keyboard met vrijwel vlakke toetsen.
Die dell XPS 15 l502x (Sandy Bridge) zou wel een chiclet-achtig keyboard hebben, in tegenstelling tot de l501x (arrendale)
De foto's die jullie gebruiken zijn blijkbaar nog van de 501x
Hier is een foto van keyboard van de 502x
http://www.whatpakistan.c...andy-Bridge-1-450x290.jpg

[Reactie gewijzigd door Sk0Ne op 1 april 2011 12:38]

Dat klopt inderdaad, alle sandby bridge varianten van de xps lijn hebben een clicket toetsenbord.

Optioneel is ook een backlit exemplaar verkrijgbaar via de telefoon.

[Reactie gewijzigd door Darkstone op 1 april 2011 12:55]

Kopt als een zwerende vinger, ik heb het aangepast. In het vervolg hier melden please: Geachte Redactie :)
En waar ook geen rekening mee wordt gehouden in deze review is dat Dell de laptops helemaal niet kan leveren.
Een collega hier heeft er 1 begin maart besteld en deze order was pas 4 april leverbaar, en nu deze week een email dat levering is uitgesteld naar half mei.
Dus al met al, leuk dat ze de laptops zogenaamd hebben, maar niet leverbaar voorlopig.
Dat hangt af van welke configuratie je besteld hebt. Sommige mensen hebben de laptop al binnen de week geleverd. Ik heb mijn op 15/03 besteld en de verwachte leverdatum is ergens eind april. Niettemin zou hij volgens de Dell medewerksters sneller geleverd worden dan dat.
Ik heb de XPS 15 op 7 maart besteld en kreeg van dell te horen dat deze begin april geleverd zou worden. Echter kreeg ik binnen 9 dagen mijn nieuwe delletje binnen. De enige aanpassing die ik gemaakt had was de i5 2540M

[Reactie gewijzigd door ikbentomas op 4 april 2011 13:30]

Mooie BBG weer, maar toch jammer dat er bij de netbookjes niet meer vergeleken is met de andere wél leverbare E-350 varianten.
Ik noem een MSI Wind12 U270 (zelfs met 4GB) en de Sony Vaio VPCYB1S1E/S die ik persoonlijk erg aantrekkelijk vind.

Misschien dat dit in de volgende round-up (zoals aangekondigd) wel zal gebeuren.
Is er al een indicatie wanneer deze gaat plaatsvinden?
De sony Y zie ik als een mindere kandidaat, en de U270 gaat redelijk gelijk op, maar moet inboeten qua accuduur.

Voor meer inzicht in de gemaakte keuzes zie [NBBG] Netbook/mini-notebook april 2011.
Als ik eerlijk ben, heeft dat NBBG topic een hoog "ik vind" gehalte.
Er wordt heel snel geroepen "die is slechter, dus..."

Naar mijn mening berust deze (N)BBG teveel op speculatie en de mening van een zeer beperkt aantal users. De echte opkomst van de E-350 netbooks moet nog komen en de Atom D525 is meteen als underdog weggezet, terwijl deze echt niet zoveel "minder" presteert als de E-350.

Daarbij komt dat de D525 nu wél leverbaar is. De HP ligt nog niet in de winkel.
De Sony daarentegen wel en of je nu moet zeggen dat de 5400 rpm schijf tov de 7200 rpm variant in de HP de doorslag geeft. Is dit wel merkbaar bij de toepassing waar je een netbook voor gebruikt? Of de prijs, die waarschijnlijk bij meer concurrentie toch wel zal zakken... Alleen de accuduur, ja, dat klopt.

Zoals gezegd, wacht ik dus in spanning de aangekondigde round-up af.
Ik kwam er wat laat achter dat het topic liep ;)

Als je het topic leest, valt meteen op dat steeds dezelfden melden dat de een of de andere netbook niet geschikt is. Dat is gewoon jammer.

Als je nú een 12 inch netbook wilt kopen, valt de HP buiten de boot en is de Sony de grote winnaar. Dat staat ook in de review van Anandtech. En ja, hij is overpriced, dat snap ik :)

Daarbij is t wel jammer dat de alternatieven in de BBG niet vergelijkbaar zijn met de HP. Een 10,1 inch is in mijn optiek niet een "tweede keus" als je op zoek bent naar een 12 inch variant.

Dus: heb je al een indicatie wanneer ongeveer de volgende round-up op stapel staat?
Sowieso ben ik erg benieuwd wat er in, let's say, nu en een maand staat te gebeuren op netbook gebied.
Het zal minimaal 4 maanden duren voor de netbook weer aan bod komt. Er is om de twee maanden een NBBG, en als een categorie is geweest slaat ie sowieso een beurt over.

Als als je nu gewoon de topics in de gaten houdt krijg je ook prima mee wat er op de markt gebeurt ;)
De boel in de gaten houden zal ik zeker doen.
Sowieso check ik dagelijks de frontpage en loop ik met regelmaat door de pricewatch en bijbehorende gebruikers reviews.

Ik refereerde echter eerder aan de opmerking in de conclusie bij de netbooks:
Overigens verschijnt op korte termijn een round-up van netbooks op basis van het Brazos-platform, waarin we uitleggen wat het platform inhoudt en de prestaties van de beschikbare modellen onder de loep zullen nemen.

Ik hoop toch dat dit binnen een maandje ofzo zal zijn....
Natuurlijk heeft het een hoog "ik vind" gehalte, dat is altijd zo bij laptops. Bij een PC kan je alle onderdelen zelf samenstellen waardoor je de perfecte combinatie kan maken, bij laptops (zeker in deze catagorie) kan je gewoon niet de perfecte laptop kiezen en moet je altijd een paar onderdelen kiezen die voor jou belangrijker zijn.

Je kan klagen over te weinig users die input leveren, maar de topics zijn lang genoeg open, het is bekend dat de BBG altijd op het forum besproken wordt alleen bijna niemand heeft zin om input te leveren, ze klagen liever achteraf op de frontpage.

De HP ligt nu nog niet in de winkel nee, maar die komt zeer binnenkort en de users die wel actief meededen in de topics waren het er over eens dat het beter is te wachten op de HP dan nu een mindere laptop te kiezen. Ik heb niemand gezien die actief beargumenteerd heeft dat het alternatief beter zou zijn. Daarnaast zijn praktisch alle D525 netbooks duurder dan de HP terwijl ze qua cpu en videokaart slechter presteren.

Het is niet voor niets dat Anandtech het volgende zegt:
If the dm1z didn't exist or at least wasn't an unusually strong design for HP, the YB would seem a lot better and could justify itself. The problem is that the dm1z does exist, the YB is not in a vacuum, and ultimately it is impossible to justify: the dm1z is directly superior on virtually every front. The only places it's lacking are in hard drive capacity and memory size, but the money you save could easily be spent to upgrade those and you would still come out ahead.
Op basis van onder andere die review heb ik zelf ook gezegd dat het de moeite waard is nog even op de HP te wachten omdat je veel meer waar voor je geld krijgt.

Maar als jij wat anders vind dan mag je dat rustig in het topic komen beargumenteren.
Ik klaag niet, maar ik mag toch wel zeker mijn mening uiten?

Als ik vandaag of zelfs vorige maand een netbook nodig had, zou het aanbod zeer beperkt zijn en er maar één E-350 op de markt zijn.

Dat de HP er wel aankomt snap ik zeer goed. En dat die goedkoper is dan de gemiddelde D525 of andere E-350's, klopt ook!

Ik krijg het gevoel alsof jij je persoonlijk aangevallen voelt, wat dus absoluut niet mijn opzet was. Helaas kwam ik er laat achter dat het topic liep en ja, als ik er zó actief mee bezig was geweest, had ik op mijn agenda moeten aftellen dat de BBG met laptops en dus netbooks er weer aan zat te komen. Maar, helaas is me dat ontschoten, aangezien ik het ook nog enigszins druk heb met andere dingen in het leven (baan, huis, gezin van dat soort dingen).

Achteraf zeggen dat iemand dan "maar eerder had moeten inhaken" is net zoiets als zeggen dat iemand achteraf loopt te klagen. Dus, laten we het laten voor wat het is en gewoon nog even de pricewatch in de gaten blijven houden. No hard feelings.
Ik wil even kort hierop ingaan:
Pluspunten
+ Goed full hd-scherm met 3d-ondersteuning
(Dell XPS17).

Ik heb van de week ook de 1080p versie van dit scherm getest, in een soortgelijke configuratie. Wat direct opviel was de excessieve backlight bleeding. De eigenaar gaf aan er aanvankelijk niets van gezien te hebben, maar nadat ik hem erop wees kon hij het zelf in een andere hoek aanwijzen, en dit niet eens met een volledig zwarte achtergrond. Daarnaast zijn de zwartwaarden van dit scherm eerder grijswaarden te noemen (zonder op backlight bleeding te letten).

Mijn vraag, wat vinden jullie precies goed aan het scherm, enkel de resolutie en de 3d ondersteuning? Ik zou zelf namelijk eerder denken aan kleurreproductie, contrast en bijvoorbeeld of het scherm uniform verlicht is en of er geen backlight bleeding is.

Omdat ik dacht dat mijn 'criteria' redelijk standaard zijn, leek het me erg verwarrend voor lezers om het scherm als "goed" te beoordelen. Overigens zijn de genoemde problemen van dit scherm overal op fora terug te lezen, en het beperkt zich niet tot de 17 inch, of zelfs de XPS lijn in het algemeen wanneer het op Dell aankomt.
Weet je zeker dat het niet het 900p scherm was? Het standaardscherm is -inderdaad- niets bijzonder, net als bij 99,9% van de andere notebooks.

Het scherm in de xps 17 zou, nee, is hetzelfde als deze:
http://www.notebookcheck....0eg-Notebook.48235.0.html
Bijzonder hoge helderheid, prima contrast, en een matige gamut. In dat artikel word ook niet gerept over eventuele bleeding.

[Reactie gewijzigd door Darkstone op 1 april 2011 12:34]

Het is inderdaad geen 'super' scherm, maar het is toch wel zeker weten een van de beste als niet het beste WLED scherm op de markt. Daarbij heb je ook nog eens 120Hz en 3D ondersteuning wat imo zeker zijn meerprijs rechtvaardigt. Enkel wat spijtig dat je de actieve 3D bril appart moet kopen en dat hij toch wel duur (119€ extra) is, maar ik heb hem toch niet kunnen laten liggen :)
Vreemd bij de mainstream notebook: een scherm van 15" met een resolutie van 1366x768. Toen de nieuwe MacBook Pro's werden gereviewd, was het commentaar dat 1280x800 te laag was voor een 13" scherm! En dan wordt bij de Dell toch het scherm als pluspunt genoemd. Lijkt me niet helemaal correct.
:?
De dell is uitgerust met een full-hd scherm met 1920*1080 pixels, het beste betaalbare scherm op de markt.

Het is inderdaad onduidelijk dat er bij de specs nog steeds 768p staat, ondanks dat het model met 1080p niet in de pricewatch staat.
Ik ga het even aankaarten.

Edit: het word geregeld, stelletje sloddervossen :z

[Reactie gewijzigd door Darkstone op 1 april 2011 14:06]

Bij de mainstreamnotebook staat
De meegeleverde harde schijf heeft een capaciteit van 320GB, en dat is misschien wat aan de magere kant.
Komt het goed uit dat op de site van Dell nu de aanbieding is
Gratis upgrade van 320 GB harde schijf naar 500 GB tot 06-04-2011
Ik vind het minpunt nogal meevallen. Op mijn huidige laptop heb ik maarliefst 28 GB gebruikt en dat is nog niet eens allemaal nuttig.
Als vervanger voor mijn PC zou 320 GB te weinig zijn, maar voor het meeslepen van al mijn documenten, foto's, muziek en wat films/series is het groot genoeg. Ik denk dat de meeste huis-tuin-en-keuken bezigheden prima toe kunnen met die 320 GB.
ik dacht vroeger ook dat die 500gb nooit vol zou komen, zit nu aan de 2.5tb totale opslag.
In je laptop? Knap...
Hij zegt toch ook dat het in zijn PC niet genoeg zou zijn... Tegen de tijd dat ik eindelijk eens een nieuwe laptop koop ben ik echter van plan om de HD er uit te gooien en er een 120 GB SSD in te stoppen of zo. Dat is zat voor de software en als ik echt een zwik films/series mee wil nemen dan neem ik wel een USB drive mee. Permanente storage gebeurt in de vaste PC's.
Dat kan hoor :P

2x 750GB hdd's plus een 1TB HDD in de optical drive. Ik zou echter de voorkeur geven aan een NAS, 3HDD's in een laptop is niet zo praktisch.
Ik vind die netbook van HP er best mooi uitzien!
Ik vraag me wel af hoeveel onzinnige HP bloatware erop zit en hoezeer dit de netbook vertraagt.
Wat mij betreft hoort de "bloatware factor" ook in de laptop-BBG. Op sommige laptops valt immers niet normaal te werken zonder eerst de boel te formatteren. (HP heeft daar vooral een handje van).
Ik heb zo een netbook. Nadat die geinstalleerd was zat er inderdaad heel wat bloatware op. Maar je kunt een systeem herstel doen (esc en dan f11 tijdens booten) daar kun je kiezen "herstel met geminimaliseerde image" . Dan blijft enkel het os over en enkele stuurprogramma's van hp zelf. ;)
Ligt het aan mij of zijn er voor de gekozen laptops geen actuele prijzen zichtbaar?
De HP is nog niet leverbaar en Dell laptops staan vaak niet in de pricewatch (of in ieder geval niet in exact de configuratie die jij wil).

edit: Dat staat in de tekst 8)7 Voor de Dells dan toch, de HP is nog niet uit daar zijn gewoon geen prijzen van bekend.

[Reactie gewijzigd door Finraziel op 2 april 2011 15:12]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Apple iPhone 12 Microsoft Xbox Series X LG CX Google Pixel 5 Sony XH90 / XH92 Samsung Galaxy S21 5G Sony PlayStation 5 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2021 Hosting door True