Introductie
Ik schrijf deze review vanwege dat ik verschillende weken al opzoek was naar een desktop vervangende laptop die genoeg power heeft. Dit tevens ook voor mijn studie die komende september gaat starten.
Twijfels, twijfels en nog eens twijfels
Via verschillende forums zo ook via het forum
"Dell XPS 13 / XPS 15 (Haswell): Ervaringen en discussie" kwam ik erachter dat er veel problemen met deze Dell reeks waren. De laptop zou last hebben van Coil Whine en Spikes. Omdat ik wist dat ze de processor hadden vervangen die wellicht de Coil Whine zou oplossen nam ik de gok en bestelde ik de Dell XPS 15 9530 (topmodel) rechtstreeks met VIP korting bij Dell. Tijdens de productie tijd had ik mijn twijfels of ik goed had gedaan aan de koop.
Ik twijfelde namelijk vooral tussen de Macbook Pro 15,6" en de Dell XPS 15 9530. Maar gezien ik lid ben van Dell VIP community kreeg ik 10% korting bovenop de extra korting van Dell. Dit heeft uiteindelijk wel de doorslag bepaald welke laptop ik zou aanschaffen.
*Even een filmpje gestolen van Phil Fryer Ward die Coil Whine vastlegt met video.
Aanschafprijs
Hierover kan ik vrij kort in zijn, ben je opzoek naar een desktopvervanger met prestaties of een sterke laptop dan kom je al gauw in een ander segment van laptops. Hetzelfde bij auto's je hebt Toyota en Mercedes
Via Dell hield ik de prijs in de gaten vanwege de speciale kortingsacties die ze vaak hebben.
Toen ik de laptop kocht was er een 200€ discount op de laptop wat de prijs verlaagde naar €1799,-
Ik zocht wel nog een paar accessoires namelijk;
- Dell WM514 Wireless Mouse a €24,99
- Dell Ethernet Adapter to USB 3.0 a €22,85
- Dell Mini-DP to VGA Adapter a €24,48
Echter omdat ik lid ben van de Dell VIP community kreeg ik nog eens 10% extra discount erboven op.
Dit maakte de totaalprijs incl. bovenstaande accessoires €1706,61
Featureset
De Dell XPS 15 9530 heeft enkele pluspunten ten opzichte van de Macbook;
- 4 maal USB poorten
- Batterijcontrole ledjes*1
- Carbon*2
Deze extra USB-poorten zijn handig als je een externe muis gebruikt en nog een USB-stick.
Bij de Macbook zou je dan al een USB-hub moeten aanschaffen..
De laptop bevat over de volgende specificaties;
- Intel Core i7 4712HQ @3,3Ghz
- 16GB DDR3 1600MHz
- 512GB SSD
- nVidia Geforce GT750M 2GB
- 720p webcam
- QHD+ touchscreen met een resolutie van 3200x1800
Deze specificaties spraken mij zeer aangezien mijn desktop systeem de volgende specificaties heeft;
- Intel Core i7 920 @2,66GHz
- Corsair Dominator 12GB DDR3 1600MHz CL8
- ASUS P6T Deluxe V2
- Corsair HX850 Gold Power Supply
- nVidia Geforce 480GTX 1536MB
- nVidia Geforce 480GTX 1536MB
- Samsung 830 128GB SSD
- Samsung Spinpoint 1TB
Deze specificaties kwamen voor mij aardig in de buurt van mijn desktop behalve de grafische power

Gezien ik per 1 september ook verhuis naar het zuiden in verband met mijn studie wou ik mijn desktop thuis laten.
De Dell XPS en M3800 series zijn afgewerkt met een metalen brush finish welke een zeer zakelijk, ruige en vooral nette uitstraling heeft. Aan de onderkant is gekozen voor een carbon cover welke de warmte goed geleid en zeer sterk is.
Omdat ik al aangaf dat de XPS en M3800 klasse apart zijn is het toetsenbord en de palmsteun niet vergeten door Dell. Deze zijn zeer prettig afgewerkt, de palmen rusten op een koel vlak wat lekker zacht aanvoelt. Het toetsenbord is verder richting het scherm geplaatst waardoor er meer plek is, de toetsen tikken lekker weg merk ik zelf tijdens het schrijven van deze review.
Prestaties
Over de prestaties ben ik zeer tevreden na wat aanpassingen.*
De laptop kwam standaard uit de doos met waardeloze energie-instellingen, zelfs zo erg dat mijn laptop na het opstarten meteen vast bleef hangen en met de hand uitgeschakeld moest worden.
Nadat ik dit gefinetuned had is dit niet meer voorgekomen en is de laptop een genot om op te werken!
Ik gaf hierboven al de specificaties aan waarover de laptop beschikt.
Omdat er genoeg snelheid reviews en filmpjes zijn te vinden gebruik ik deze als vergelijking.
*Filmpje komt van NotebookcheckReviews
*Plaatje van NotebookcheckReviews
De laptop beschikt over een 512GB mSATA SSD welke van Samsung is.
* Test met Samsung Magician Tool.
Bouwkwaliteit en robuustheid
Zoals ik aangaf de Dell XPS 15 9530 beschikt over een aluminium behuizing met carbon aan de onderkant. Dit komt de robuustheid ten goede omdat het zeer stevig aanvoelt. Dit merk je tevens met het dichtklappen van de deskel.
Wat ook een leuk voordeel is van Dell, is dat ze hun laptops zeer upgrade mogelijkmaken. Niet dat dit nodig is maar het is wel netjes, zeker gezien Apple dit niet toelaat.
Aan de onderkant zitten een paar schroeven waarna je het carbon onderkant los kunt halen en o.a. toegang hebt tot de processor, mSATA SSD, batterij en het geheugen.
* Plaatje van Notebookcheck
* Binnenkant van het systeem. (Rechtse is het topmodel met 91Wh batterij)
* Ik zal zelf even foto's maken en dit kopje uitgebreider maken.
Warmte- en geluidsproductie
Had ik al stilte genoemd?
Nee, nou ik zat gisteravond tot 03:00 te skypen met een vriendin en wat muziek te luisteren maar ik hoorde de ventilator géén een keer aanslaan.
De laptop weet zichzelf heel koel te houden door de goede airflow mogelijkheden die zich aan de achterkant bij het scharnier van het scherm naar buiten stroomt.
Alleen bij een spelletje zoals Left 4 Dead 2 zal de ventilator aanslaan omdat de GeForce GT750M het werk gaat doen i.p.v. de onboard videokaart van Intel.
Tijdens normale activiteiten wordt de laptop niet warm, behalve als een filmpje kijkt of een spel speelt.
Hier zie een mooie indicatie van de warmte productie.
Mobiliteit en accuduur
De accu gaat momenteel minimaal 6 uur mee tijdens intensief browsen op hoge prestaties. Wat niet exact de tijd is die Dell aangaf maar goed ik heb altijd een stopcontact in de buurt.
Mocht de accu ooit defect gaan of vervangen dienen te worden voor een kleine zodat je extra ruimte hebt een harde schijf zal de carbon cover aan de onderkant losgeschroefd dienen te worden.
* Foto van Notebookceck
De Dell XPS 15 9530 is een laptop apart want hij is dunner en lichter dan de meeste 15,6 inch modellen, wat de mobiliteit ten goede komt.
Mocht je vragen of opmerkingen hebben dan hoor ik natuurlijk graag.
Ik zal zelf nog foto's maken en bijvoegen en aanpassingen in de review verwerken.
Guillermo W.
edit
Eigen foto's toegevoegd, tekst aanpassingen komen later.