Cookies op Tweakers

Tweakers is onderdeel van DPG Media en maakt gebruik van cookies, JavaScript en vergelijkbare technologie om je onder andere een optimale gebruikerservaring te bieden. Ook kan Tweakers hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Cookies accepteren' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt? Bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Redactie Tweakers

Tweakers.net Notebook Best Buy Guide: oktober 2009

Multimedianotebook - uiterlijk en indruk

Het eerste wat opvalt aan deze grotendeels zwarte notebook zijn de rode accenten. Op de achterzijde heeft MSI zijn logo gezet, zonder dat dit al teveel opvalt. Als we de notebook openklappen, zien we een toetsenbord met een numeriek gedeelte, wat niet vaak voorkomt bij notebooks met een schermdiagonaal van 15,4 inch. Verder komen we een redelijk degelijke behuizing van geborsteld aluminium tegen. Dit ziet er mooi maar het materiaal is ook vatbaar voor krassen en andere beschadigingen.

Boven het numerieke toetsenbord bevindt zich een zogenaamd touchpanel. Op dit aanraakgevoelige paneel bevinden zich enkele knoppen voor de bediening van multimedia. Zo kan het paneel gebruikt worden om muziek af te spelen of te pauzeren. Daarnaast bevinden zich hier twee knoppen voor de Turbo-modus en de Eco-instellingen. In de Turbo-modus wordt de snelheid van de front side bus 20 procent opgeschroefd. Dit resulteert in een uiteindelijke snelheid van 2,77GHz.

De Eco-modi zorgen er onder andere voor dat de cpu op een lagere kloksnelheid gaat werken. Natuurlijk beschikt de cpu al over de SpeedStep-technologie van Intel om terug te schakelen in idle-stand maar de Eco-instellingen zorgt ervoor dat de cpu continu op lagere snelheden kan werken. Dit resulteert in een lager verbruik van de cpu en dit zorgt ervoor dat de accu het langer zonder stopcontact kan uithouden.

Op Gathering of Tweakers is de goede beeldkwaliteit van het scherm regelmatig benadrukt door gebruikers. Wat betreft de kleurweergave valt weinig te klagen, maar de lichtsterkte zou beter kunnen. Deze bedraagt namelijk slechts 170cd/m2. De contrast-ratio van het scherm is 436:1.

MSI GT627 2 MSI GT627 3 MSI GT627 4 MSI GT627 5 MSI GT627 6 MSI GT627 7 MSI GT627 8 MSI GT627 9 MSI GT627 10

Onder de motorkap

Het meest opvallende onderdeel in de behuizing van deze notebook is de Nvidia GeForce 9800M GS. De gpu heeft 64 unified shaders en is in feite gebaseerd op de GeForce 9600GT-desktopkaart. Voor notebookbegrippen zet de videochip prima prestaties neer. In combinatie met 1GB gddr3-geheugen wordt in 3dMark06 een score van ongeveer 8700 punten neergezet. Wanneer de Turbo Technology-modus wordt ingeschakeld stijgt de score naar bijna 9200 punten.

De krachtige gpu is een behoorlijke stroomslurper, maar de cpu heeft een tdp van slechts 25W. Dit is te danken aan de lagere spanning - de vCore - van de cpu; Core 2 Duo-modellen in de T-serie van Intel hebben bijvoorbeeld een hogere vCore. De processor is gekoppeld aan de PM45-chipset van Intel.

Wat betreft werkgeheugen is er niet veel te klagen: MSI heeft 4GB ram-geheugen in de machine gestopt. Bij een snelle notebook als de GT627 zou je verwachten dat er ddr3-werkgeheugen aanwezig zou zijn, maar dit is niet het geval: het betreft ddr2-werkgeheugen. Dit is geen ramp, aangezien het prestatieverschil tussen ddr2 en ddr3 niet groot is.

Voor de opslag van data is er een harddisk aanwezig met een capaciteit van 500GB die op 5400 rotaties per minuut loopt. Ondank dat 5400rpm tegenwoordig traag lijkt, gaat het in dit geval om een van de snellere harddisks die op de markt verkrijgbaar is: de Western Digital WD5000BEVT.

Bluetooth ontbreekt niet, zoals je van een model in deze prijsklasse mag verwachten. Het gaat hier om eenbluetooth 2.0 + EDR-module. Verdere draadloze communicatie is mogelijk via de wlan-chip die overweg kan met de 802.11n-standaard.

Conclusie

MSI heeft met de GT627 een prima all-rounder op de markt gebracht. Met name op gamegebied zet deze notebook prima prestaties neer. De laptop heeft een 15,4"-scherm en MSI laat zien dat er met notebooks van dit 'normale' formaat prima te gamen valt. Het ontbreken van een blu-ray-speler kan voor multimedialiefhebbers als een nadeel worden ervaren. Ondanks de opkomst van dit hd-formaat zal dit voor slechts enkelen een gemis zijn, waardoor de keuze toch op de GT627 is uitgevallen is. Het model van MSI steekt buiten dit minpuntje namelijk met kop en schouders boven zijn concurrenten uit dankzij zijn innovatieve features.

Pluspunten

+ Krachtige grafische kaart
+ Turbo-modus
+ Laag gewicht in verhouding tot prestaties

Minpunten

- Kwetsbare behuizing

Score: 0Onbekend HP Pavilion HDX X16-1160ED (FV712EA)
HP Pavilion HDX X16-1160ED (FV712EA)

Deze HP heeft bijna dezelfde prijs als de MSI GT627 maar de HDX X16 is voorzien van een blu-ray-speler en het scherm kan full hd weergeven. Daarentegen bevat de Pavilion wel een minder krachtige cpu en gpu. Een prima notebook voor gebruikers die erg veel waarde hechten aan het goed kunnen bekijken van films op hun laptop.

Score: 5Onbekend MSI GX623-020NL
MSI GX623-020NL

Voor een prijs die iets boven de 800 euro ligt, zet deze MSI GX623 prima prestaties neer. De cpu is de Core 2 Duo P7350 en de Radeon Mobility HD4670 zorgt voor het grafische rekenwerk. Deze notebook met 15,4"-scherm moet het wat prestaties betreft nog wel afleggen ten opzichte van de duurdere variant maar de prijs-prestatieverhouding is uitstekend.

Score: 0Onbekend Toshiba Qosmio G50-13Q
Toshiba Qosmio G50-13Q

Een rasechte desktop replacement. Met een schermresolutie van 18,4" en gewicht van 4,4 kilogram wint deze notebook zeker niet de mobiliteitsprijs. Wie echter op zoek is naar flink wat opslagmogelijkheden heeft hiermee een prima notebook in handen: het model heeft maar liefst 1TB aan hdd-ruimte. Een blu-ray-speler is eveneens aanwezig.

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Reacties (55)

Wijzig sortering
Iedereen die Linux wil gebruiken op zo'n apparaat en wél redelijk accelerated gfx wil hebben moet zo ver mogelijk wegblijven van de Intel GMA 500 (a.k.a. Poulsbo) gfx chip. Dit komt omdat Intel de gfx kaart (in mijn opinie) fouten gemaakt heeft bij het ontwerp door er IP van 3rd parties in te stoppen. Het gevolg is dat een FOSS gfx driver niet mogelijk is voor de GMA 500. Helaas stopt de misere niet daar, want zelfs een closed source driver is lang niet altijd beschikbaar (voor sommige versies van bepaalde distro's, ik weet niet precies welke).

Voor Linux gebruikers die een goede netbook-experience willen valt de Asus Eee PC 1101HA dus automatisch af.

[Reactie gewijzigd door Jeanpaul145 op 4 oktober 2009 11:17]

....De accu in de Eee PC 1101HA kan 48Wh aan energie vasthouden. De accu bestaat uit zes cellen en dit model zorgt voor een accutijd van 9,5 uur, claimt Asus...

Tuurlijk, mits je niet je muis of touchpad aanraakt :D Heb zelf een acer 1810t met +- 58.641mWh en gaat ongeveer normaal gebruik 7+ uur mee, inclusief undervolt en behoorlijke batterysave. Ik vind zowieso de batterijmarkt een b-tje <censuur>. Na een jaar kan je een nieuwe kopen. Ooit een batterij met langer dan 6 maanden garantie gezien?
....De accu in de Eee PC 1101HA kan 48Wh aan energie vasthouden. De accu bestaat uit zes cellen en dit model zorgt voor een accutijd van 9,5 uur, claimt Asus...
Als je een zin verder leest dan geef ik ook aan dat de ervarignen van de community uitwijzen dat 8 uur reëler is ;) . Overigens haalt mijn Asus Eee PC T91 netbook, mits ik WLAN uit heb (niet nodig bij het maken van aantekeningen) de geclaimde 5 uur. Dat is met medium brightnes (genoeg in college) en tijdens het werken.
Tuurlijk, mits je niet je muis of touchpad aanraakt :D Heb zelf een acer 1810t met +- 58.641mWh en gaat ongeveer normaal gebruik 7+ uur mee, inclusief undervolt en behoorlijke batterysave. Ik vind zowieso de batterijmarkt een b-tje <censuur>. Na een jaar kan je een nieuwe kopen. Ooit een batterij met langer dan 6 maanden garantie gezien?
Ja, mijn Asus laptop (A6T en F3Sc) kwamen met 1 jaar garantie op de accu. Er zijn wel meer merken zoals Samsung en ik meende ook MSI die gewoon een nette periode garantie geven.

Sowieso heeft mijn F3Sc na 2 jaar amper wear, en dat terwijl ik er echt slecht mee om ga als student zijnde.

Dat is sowieso mijn visie bij notebooks. Service, behuizing, garantie is minstens zo belangrijk bij een notebook. Ik ben niet voor neits, zoals te lezen valt, teleurgesteld in de actie van Asus om de garantietermijn voor de Eee PC serie van 2 jaar naar 1 jaar terug te brengen.

[Reactie gewijzigd door GENETX op 4 oktober 2009 12:24]

HP geeft een jaar, net als Lenovo. Dus zowat elk fatsoenlijk merk, die van GENETX meegenomen.
Ik heb direct jullie multimedianotebook bekeken en ben wel wat ontgoocheld, nvidia 9xxx series, ddr2 geheugen, 5400rpm schijf... Beetje op leeftijd aan het komen.
Qua multimedianotebooks zijn trouwens de HP HDX modellen nog interessant, ook ervan uitgaande dat je met HP een in mijn ogen beter merk hebt dan MSI.
Ondanks dat er nieuwere GPU's op de markt zijn, valt er weinig fatsoenlijks te vinden in de categorie tot 1300,-. Natuurlijk, we hebben de GTS 250M en GTX 260M maar zijn alleen maar te vinden in notebooks met een prijskaartje boven de 1.300,-. Dat is dus niet haalbaar, de NBBG van de multimedianotebooks heeft een budget tot 1.300,-.

Wat betreft DDR2: de Intel Core 2 Duo P8600 werkt met de verouderde FSB-techniek van Intel. DDR3 levert wat dat betreft zo goed als geen voordeel op, de bandbreedte van DDR2 is ruim genoeg voor de de P8600.

At last but not least: de harddisk in spé is de WD5000BEVT. Dit is een van de snelste 5400RPM HDD's op het moment en trekt bijv. de Seagate Momentus 7200.4 er uit. Dat is een HDD welke 7200 rondes per minuut spint. Een hoger RPM wil niet per definitie zeggen dat de HDD ook sneller is.

In feite ligt de markt in deze prijscategorie op z'n gat. Waarom? Vanwege de introductie van de Mobile Core i7. Tweakers.net heeft een van deze CPU's onder handen genomen in een review.

[Reactie gewijzigd door DaMarcus op 5 oktober 2009 07:02]

Ik vind dit ook een beetje een eenzijdige review. Waarom geen macs? Ik wil wel eens weten in hoeverre het prijsverschil gerechtvaardigd is. En dan het liefste niet van een mac liefhebber/hater.

Overigens ZWEER ik bij een mac. Het komt niet eens bij me op om iets anders te kopen dan een mac. het prijsverschil doet me dus ook heel erg weinig...
1.329,- is de prijs voor de goedkoopste MacBook Pro met 4GB DDR3 en een 320GB 5400RPM HDD. Dan spreek ik nog niet over eventuele verloopstukje om je monitor via VGA / DVI / Dual-link DVI aan te sluiten.

Tevens vind ik de resolutie van 1280x800 weinig voor het geld. Final Cut Express en de resolutie van 1280x800 gaan mij in ieder geval niet lekker af op zo'n lage resolutie, je mist in feite werkruimte op je bureaublad.

Ik wil niet interpreteren dat Apple / Mac slecht is, zelf werk ik er ook mee en heb ik er niks op tegen. Maar naar mijn mening wordt er te weinig voor het geld geboden. Natuurlijk kan ik wel de goedkoopste MacBook (Pro) in de NBBG opnemen en tot winnaar verklaren, maar met welke redenen moet ik dat doen?

[Reactie gewijzigd door DaMarcus op 6 oktober 2009 13:04]

Worden er ook een keer Macbooks meegenomen voor deze vergelijkingen?
Ben ik met je eens... Ik zie steeds meer collega's met zo'n mooie Macbook Pro en had deze graag hier in de review gezien. Ja, een Mac is 'vooral' het OS maar dat is toch niet waar deze review om draait?
Op een Mac kun je ook Windows draaien, maar buiten dat: hoe solide is zo'n Mac (hardware) in vergelijking met deze machines?
Waarbij je dus ook nog een Windows-licentie dient aan te schaffen. En nee, niet iedereen kan gebruik maken van Technet / MSDN / Surfspot.nl.

Ik heb niks tegen Apple, zoals aangegeven werk ik er zelf ook mee en vind ik het geen straf om met OS X te werken. Maar de multimedianotebook dient een alleskunner te zijn. Met alle respect, maar een GeForce 9400M vind ik geen GPU om mee te gamen. Bij een multimedianotebook denk ik minimaal aan de GeForce GT 130M / Mobility Radeon HD4650 of beter. Het gaat natuurlijk niet alleen om de grafische kracht bij een multimedianotebook maar het is wel een factor die meetelt.

De goedkoopste MacBook Pro met 4GB RAM en een HDD van 320GB heeft een prijskaartje van 1.329,-. Dat is al over het budget heen en dan mis ik nog ook nog een Mini Displayport naar DVI- / VGA-adapter. Tenslotte heeft niet iedereen Mini Displayport als aansluiting op z'n monitor zitten.

Qua hardware kan je beter voor het geld krijgen, wat betreft OS ga ik niet twisten. Dat is voor ieder een eigen keuze.
Heb je een categorie waarin ze kunnen meedoen?

Ik niks tegen Mac (werk er zelf ook mee), maar noem eens een categorie op waarin een product van Apple kan meedoen. Volgens mij kom je dan enkel uit bij de categorie workstation. Dan vind ik het nog Apple's met peren vergelijken, een MacBook (Pro) koop je met name om het OS.

[Reactie gewijzigd door DaMarcus op 4 oktober 2009 19:45]

of.... je krijgt het OS er gratis bij..je kan windows erop zetten met bootcamp enzo.. mocht je dat willen.

Maar de vergelijking gaat toch niet over een OS maar over een laptop? moet hij er bij kunnen zitten alleen zijn ze nog al wat duurder
Wat de prijs opkrikt wegens aanschaf van een Windows-licentie.

Maar ik citeer uit de inleiding:
Gezien de eisen die we stellen verwachten we dat er een flinke prijskaart aan de laptop vastzit. Het budget is dan ook vastgesteld op 1300 euro.
Voor dat bedrag kan ik geen MacBook Pro met fatsoenlijke specs configureren. En het gaat inderdaad over een notebook. In welk opzicht een MacBook (Pro) als multimedianotebook dan voordeel?

[Reactie gewijzigd door DaMarcus op 5 oktober 2009 00:27]

Voor 1149 heb je de basis macbook pro met een 13 inch scherm (http://store.apple.com/nl...cbook_pro?mco=MTAyNTQwMDc)

Maar inderdaad je moet dan letten op prestaties want OS X werkt sneller dan Windows..
Dat heb ik inderdaad gezien maar voor 1149,- verwacht ik betere specificaties. Voor dat geld heb je al een notebook met 4GB RAM, een 320GB HDD en een betere resolutie. Okee, het schermdiagonaal wordt ook opgekrikt. Maar ik vind een resolutie van 1280x800 not done voor het bedrag.

Het OS laten we in de (N)BBG buiten beschouwing, dat is een keuze voor ieder voor zich. En hoe fijn Mac OS X dan ook mag werken, de geleverde hardware die je voor het geld krijgt is karig.
Ik mis toch eigenlijk wel heel erg de budget laptops tot ongeveer €700,-. Zeker tegenwoordig kan je voor dat bedrag al een hele leuke laptop in huis halen, die prijsrange is volgens mij ook zo'n beetje de grootste afzetmarkt...

Verder overigens weer een fijne BBG, maar ik had dus graag een iets breder palet gezien :)

[Reactie gewijzigd door MicGlou op 3 oktober 2009 09:04]

Bedankt :) . Verder is het zo dat we de categoriën afwisselen. In de notebookmarkt veranderd er gewoon minder als in de desktopmarkt. De volgende editie zal dus weer de basisnotebook van 700 euro bevatten.

Vergeet ook [NBBG] Notebook Best Buy Guide topicoverzicht niet. Daarin staan ook de topics om advies te vragen bij de aanschaf.

* GENETX zal nu even de topics aan deze NBBG toevoegen

[Reactie gewijzigd door GENETX op 3 oktober 2009 11:10]

Dat is mooi, maar wil de lat graag bij 400-500 euro leggen. Er zijn erg veel mensen die een laptop kopen om alleen maar te surfen en te mailen. Deze mensen kochten vroeger een desktop. Voor 400 euro heb je dan al iets heel aardigs. http://tweakers.net/price...Field=prijs&orderSort=asc

[Reactie gewijzigd door peter123 op 3 oktober 2009 13:10]

Dat heeft weinig nut. In dat budget krijg je toch dat je constant dezelfde specs hebt, enkel met een ander logo op de laptop gedrukt. Iedere notebook volstaat tegenwoordig ruimschoots voor de taken die je schetst.

Een hele BBG is dus wat overdreven. Vorige keer hadden we overigens wel de studentennotebook special voor dat budget.

Wat we echter wel doen is kijken bij de alternatieven. Aangezien een notebook niet aan te passen is en er veel keuze is, maar ook veel afwegingen moten worden gemaakt, hebben we die alternatieven.

Je ziet nu dat ik ook speciaal naar een netbook voor 300 euro of minder heb gezocht, maar ook iets speciaals neer heb gezet: een tablet. Daarbij nog een high-end netbook en je hebt voor ieder wat wils. Bij de basisnotebook NBBG zullen we dan ook altijd een alternatief voor rond de 500 euro mee nemen.
@MicGlou
Dat budget-notebook mis ik ook, maar €700 vind ik al geen budget meer.
Er zijn veel notebooks met prijzen van 450 tot 600 (ja soms zelfs 400), dat vind ik budget. Blijkbaar heeft het netbook die rol overgenomen, echter vaak ten koste van een scherm met werkbare grootte.

Wat mij wel is opgevallen is dat deze goedkopere notebooks, ongeacht of het 15.x", 17", het iets minder voorkomende 14" of de nieuwe mode 16" (en 18.x") modellen betreft, steeds vaker met een Intel GMA4500 chipset zijn uitgerust, en de tot een half jaar geleden veel voorkomende ATI/AMD en nVidia chipsets zowat helemaal zijn verdwenen, zeker in het goedkopere segment, onder €700. De link van peter123 toont bij filteren op nVidia precies 1 product, de Acer Aspire 5520G-504G25Mi met AMD Turion T64 X2 TL-60 cpu. Ze zijn er mischien nog wel, maar worden in ieder geval in advertenties en op populaire sites nauwelijks aangeboden.

Enige tijd geleden hebben wij zelf een notebook gekocht, met ongeveer dezelfde insteek als hier is gekozen voor het multimedia-notebook: van alle markten thuis, maar vooral: geschikt voor mijn vrouw's cursus 'nieuwe buren' online, met de daarbij horende eisen aan hardware (speakers, microfoon, cpu- en gpu-power). Aangezien deze voornamelijk op één vaste lokatie gebruikt zou worden, en een nummeriek toetenbord volgens mij essentieel is viel de keus op een 17"model.
Ons budget was behoorlijk veel lager zodat we uitkwamen op een Acer met AMD TK-55 cpu en nVidia 8400 gpu.. Nadeel is wel dat deze te groot en te zwaar is om lekker mee op de bank te kunnen werken, en ook groot en zwaar als hij meegenomen moet worden. Bijkomend voordeel is dan wel de grotere schermresolutie, maar daarvoor kun je natuurlijk ook een los scherm aansluiten op een kleiner model.

@GENETX
Terugkomend op de netbook, €500 maximum vind ik al een errg hoge prijs voor een netbook. De gekozen Asus Eee PC 1011HA bevind zig dan weer wel in de netbook-prijs regionen en de alternatieven zijn ook goed gekozen. De PC 1011HA heeft wel een fatoenlijke resolutie en ook de zuinigere chipset rechtvaardigden de keus voor een iets hoger geprijsde variant.
Bij het zoeken naar de beste netbook hebben we met name gelet op die zaken die een netbook zo bijzonder maken ten opzichte van een notebook of thin and light-notebook.
Daarvan kom ik eigenlijk verder niets tegen in de review. Ten opzichte van een gewone (budget) notebook is het verschil uiteraard het lagere formaat en gewicht en langere accuduur. Ten opzichte van een thin-and-light spelen vooral de hogere prijs, waarbij de krachtiger cpu (en evt gpu) nog wel wat negatieve invloed hebben op de accuduur, maar niet zo veel. Mischien is dat de reden waarom er niet is gekozen voor bv de Samsung N510 als best buy (die in prijs vergelijkbaar is met thin-and-lights zoals Acer Timeline 1810T, MSI X410-011 en HP Pavilion dv2-1120ed (NV835EA) om er maar een paar te noemen.) maar dat wordt nou net niet genoemd, en het had met één zinnetje gekund.

Mischien is het een idee om in een volgende NBBBG een keer de thin-and-lights aan te stippen.

Verder, tussen het overdonderend aanbod van nagenoeg gelijke Atom netbooks en een enkele Via Nano, zijn er ook nog de Medion Akoya E1315 met AMD Sempron 210U Mobile, single-core, 1.5 Ghz en X1250-graphics (€329-€399) en de Packard Bell dot m/a.NL/202 met AMD Athlon L110 en X1270-graphics (€360-€399), beide met 11,6" scherm. Dat deze niet in de NBBBG zijn meegenomen is niet onlogisch, het is geen test van alle voorkomende producten, maar ik zou het best leuk vinden om eens te lezen hoe deze presteren t.o.v. al die vele Atom netbooks.

[Reactie gewijzigd door BeosBeing op 6 oktober 2009 11:19]

Staat in de planning met the thin-and-light notebooks. Maar wij wilden even 22 oktober afwachten aangezien er dan veel meer notebooks op de markt komen. 99% kans dat we in December daar aandacht aan schenken.
Dat is inderdaad zinvol, wachten tot 22 oktober.
Daar ben ik het niet mee eens. 1,5 jaar geleden kocht ik mijn laptop voor 400 euro en toen was er toch een hoop verschil, zowel qua processor (turion 64 x2 vs enkele intel processors), videochip (simpele onboard tegenover ati's en nvidia's), hdd enz.
Ik heb uiteindelijk voor 430 (+30 voor een extra gig geheugen) een Turion 64 x2, Radeon X1250, 2 gig geheugen, 120GB enz en dat alles dan van HP, dit vergeleken met de standaard acer ofzo is toch wel een heel verschil, juist in die prijsklasse moet je even zoeken naar de kwaliteit, vaak kopen mensen laptops die eigenlijk niet geweldig werken en vervolgens ook weinig waard zijn als je ze verkoopt na een paar jaar.
Ja idd, ik ken weinig mensen die prive nog zin hebben om 1200e voor een multimedia notebook uit te geven. Dat soort bedragen zijn niet meer van deze tijd.
Eerlijk gezegd mis ik nou juist de highend keuzes aan notebooks zoals de Lenovo Thinkpads. De R500 serie wordt hier wel als een alternatief neergezet. Voor mij komt de hele guide nogal over als budget in ieder prijssegment omdat er nogal voor budgetmerken wordt gekozen, of althans merken die als zodanig bekend staan en ze bij de multimedia notebook een prijs van 1300 euro al als "flinke prijs" durven te bestempelen (dan moet ik eerlijk gezegd toch eerder denken aan prijzen vanaf 2000 euro, helemaal gezien het 1000 euro budget van de business notebook die voorafgaat aan het multimedia notebook). Het lijkt er meer op dat men de vraag stelt "wat kun je voor x bedrag kopen?" i.p.v. "wat is een goede degelijke machine voor x bedrag?". De zin "De keuze voor de alternatieven wordt onder andere gemaakt op grootte en prijs." onderbouwt dat voor mij alleen maar. Er wordt wel gezegd dat er nog naar een aantal andere zaken wordt gekeken maar dan komt men met een netbook met US15W chipset op de proppen waardoor Linux nogal moeilijk wordt en dat OS is nou net iets wat veel tweakers op hun netbook lijken te willen hebben. Het lijkt een beetje op cijfertjes neuken om het even kort door de bocht te verwoorden.

Andere dingen die me ook opvielen: bij de Asus EEE-pc wordt garantie van 1 jaar als nadelig gevonden. Beetje jammer dat er niet naar de wetgeving van Nederland, België en de EU wordt gekeken. Ook jammer dat er verder niet te vinden is hoe de alternatieven het deden en waarom de Asus overall dan toch wordt genoemd en niet 1 van de alternatieven (samenvattend: waarom is deze de beste?).
Bij het business notebook heeft men in de introductie dat men iets zoekt waarbij portability zeer belangrijk is. Vervolgens blijkt uit de conclusie dat de scharnierpunten nogal zwak zijn. Dat is nou niet iets wat echt bijdraagt aan de stevigheid die je zou willen bij een portable device. Het steeds maar meeslepen heeft nogal een impact op de hardware waarbij dingen als de casing en de scharnieren het zwaar te verduren krijgen. De R500 die als alternatief genoemd wordt is daar juist weer wel voor geschikt maar heeft een groter scherm. Welke zaken hebben dan in het voordeel van de HP gespeeld en waarom? Dat antwoord vind ik helaas niet in de tekst. Ook hier geldt dus eigenlijk weer: waarom is dit de betere keus uit de genoemde notebooks?
Eerlijk gezegd mis ik nou juist de highend keuzes aan notebooks zoals de Lenovo Thinkpads. De R500 serie wordt hier wel als een alternatief neergezet.
[...]
Voor mij komt de hele guide nogal over als budget in ieder prijssegment omdat er nogal voor budgetmerken wordt gekozen, of althans merken die als zodanig bekend staan en ze bij de multimedia notebook een prijs van 1300 euro al als "flinke prijs" durven te bestempelen
Ja, want iedereen heeft dikke bedragen. 1300 euro is een mooi prijs/prestatie punt voor notebooks. Een bedrag dat de meesten nog wel willen uitgeven. Ik als student vind dat iig nog leuk, 2000 euro vind ik zonde.
(dan moet ik eerlijk gezegd toch eerder denken aan prijzen vanaf 2000 euro, helemaal gezien het 1000 euro budget van de business notebook die voorafgaat aan het multimedia notebook). Het lijkt er meer op dat men de vraag stelt "wat kun je voor x bedrag kopen?" i.p.v. "wat is een goede degelijke machine voor x bedrag?". De zin "De keuze voor de alternatieven wordt onder andere gemaakt op grootte en prijs."
Ja, want het merk speelt ook altijd een rol. De HP van een klasgenoot heeft het nu binnen 3 jaar begeven. 4 maanden geleden was er nog 1 bij de NBBG die verkondigde dat HP zoveel beter was. Sure...
onderbouwt dat voor mij alleen maar. Er wordt wel gezegd dat er nog naar een aantal andere zaken wordt gekeken maar dan komt men met een netbook met US15W chipset op de proppen waardoor Linux nogal moeilijk wordt en dat OS is nou net iets wat veel tweakers op hun netbook lijken te willen hebben. Het lijkt een beetje op cijfertjes neuken om het even kort door de bocht te verwoorden.
Want iedereen gebruikt Linux? Zelfs veel Tweakers durven hun vingers er niet aan te branden. Kom op, het marktaandeel op de consumentenmarkt van Linux is nihil, zelfs Mac OS X heeft nog meer mensen... Daarbij speelt het OS geen rol. De Asus netbook geeft een hele leuke prijs/prestatie verhouding. Een netbook waar je prima op kan werken door de hoge resolutie en lang mee op de accu kan. HD video kan hij ook aan en dat voor 100 euro minder als de Samsung bijvoorbeeld. Daarentegen krijg je veel meer vergeleken met de POV Mobii
Andere dingen die me ook opvielen: bij de Asus EEE-pc wordt garantie van 1 jaar als nadelig gevonden. Beetje jammer dat er niet naar de wetgeving van Nederland, België en de EU wordt gekeken.
Het is een richtlijn. Daarbij, heb jij wel eens je gelijk gekregen? Je zou recht hebben, maar jij moet het bewijs leveren. Echt, geef mij maar 2 jaar garantie want dat scheelt een getouwtrek waar je niet vrolijk van wordt. Het kan, maar dan moet je er wel veel tijd in steken om je gelijk te krijgen....
Ook jammer dat er verder niet te vinden is hoe de alternatieven het deden en waarom de Asus overall dan toch wordt genoemd en niet 1 van de alternatieven (samenvattend: waarom is deze de beste?).
Ga het forum op en zoek naar de topics met [NBBG]-tags. We hebben hier gewoon over gesproken. Jammer dat bijna niemand langs kwam om zijn 2 centjes te droppen.
Bij het business notebook heeft men in de introductie dat men iets zoekt waarbij portability zeer belangrijk is. Vervolgens blijkt uit de conclusie dat de scharnierpunten nogal zwak zijn. Dat is nou niet iets wat echt bijdraagt aan de stevigheid die je zou willen bij een portable device. Het steeds maar meeslepen heeft nogal een impact op de hardware waarbij dingen als de casing en de scharnieren het zwaar te verduren krijgen. De R500 die als alternatief genoemd wordt is daar juist weer wel voor geschikt maar heeft een groter scherm. Welke zaken hebben dan in het voordeel van de HP gespeeld en waarom? Dat antwoord vind ik helaas niet in de tekst. Ook hier geldt dus eigenlijk weer: waarom is dit de betere keus uit de genoemde notebooks?
Ja, maar de HP is een 13,3" notebook, de R500 een 15,4". Dat shceelt nogal in grootte en gewicht. De opsteller van de NBBG (en de mensen die daarbij op het forum hebben geholpen) vond dat dus belangrijker als degelijke scharnieren. Daarin verschil jij in mening met de opsteller.

Dat kan, maar bedenk ook dat dat juist de reden is waarom we alternatieven hebben. Een laptop kun je niet wijzigen zoals bij de desktop. We kunnen ook 1 notebook bespreken, maar dan ben je helemaal op jezelf aangewezen als je het niet eens bent met bepaalde punten. Nu geven we aan welke andere notebooks een goede keuze zijn als je naar wat anders zoekt. Daarom proberen we ook altijd wat afwijkende alternatieven te zoeken. Een mix dus zodat we meer subtypen binnen een klasse kunnen aanwijzen. Dat kan op budget, grootte, functionaliteit, design, noem het maar op.

Hetzelfde geldt voor de netbook. Wil je linux draaien of die 2 jaar garantie? Prima, dan koop je toch de Samsung? Bedenk wel dat je dan 100 euro meer kwijt bent. Ik vind dat echter een hoge prijs voor een netbook, dan kun je betere een culv notebook kopen namelijk. De Asus bied niet veel minder, maar heeft met een prijskaartje van 360 euro toch een veel betere prijs en een prima featureset verder. Vooral resolutie, accuduur en prijs waren voor mij de belangrijkste punten bij de netbook klasse. De Asus is daarin de beste keuze. De directe concurrent was de Acer 751 netbook, maar die had geen Bluetooth en was net wat duurder. Had tevens ook een minder lange accuduur en geen OC functie.

Verder, gezien mijn ervarignen in het studentenleven: Geen notebook is degelijk. Merk of geen merk... Als ik eerlijk ben dan is geen enkel merk goed. Het is tegenwoordig, van Acer, PB, Asus, HP, Lenovo, Apple, whatever, gewoon Chineze goedkope k*t-meuk. Het enige advies dat ik concreet kan geven: Neem een extra garantiepakket of verzekering. Alleen dan ben je er zeker van dat je 3 of 4 jaar plezier van je notebook kan hebben.

[Reactie gewijzigd door GENETX op 5 oktober 2009 21:29]

Ja, want iedereen heeft dikke bedragen. 1300 euro is een mooi prijs/prestatie punt voor notebooks. Een bedrag dat de meesten nog wel willen uitgeven. Ik als student vind dat iig nog leuk, 2000 euro vind ik zonde.
Juist daarom moet je niet met bedragen gaan werken zoals dat nu gebeurd. Je zou een range kunnen geven en binnen die range wat opties geven. Er wordt nu 1 keuze naar voren geschoven waarbij iemand anders ook gaat roepen dat x bedrag teveel is. Wat je echter ook mist is het punt dat er nogal wat gaten in de budgetten zitten. Waarom is een business notebook qua prijs nagenoeg gelijk aan een high end multimedia laptop terwijl zaken mensen zo ongeveer 99% van de tijd bezig zijn met administratief werk. Is Microsoft Office 2007 tegenwoordig dermate verneukt dat je er kick ass multimedia systeem nodig hebt om het te kunnen draaien? Voor wie aan durft te komen zetten met het argument "ja maar dan kan Excel al die rows fatsoenlijk inlezen" moet maar eens goed naar z'n tooling kijken want als Excel gaat bepalen dat je een rappe machine moet hebben gebruik je simpelweg de verkeerde tool.

M.a.w. het is mij nou niet bepaald duidelijk waarom bepaalde keuzes zijn gemaakt zoals ze zijn gemaakt. Ik kan dat helaas nergens uit de tekst halen omdat er alleen maar korte reviews van de producten zelf staan en hoe die geschikt zijn voor de taak. Het is een best buy guide, waarom is de gemaakte keuze nou de beste? Dat zijn nou exact de dingen die interessant zijn. Niet het wat maar het waarom.
Ja, want het merk speelt ook altijd een rol. De HP van een klasgenoot heeft het nu binnen 3 jaar begeven. 4 maanden geleden was er nog 1 bij de NBBG die verkondigde dat HP zoveel beter was. Sure...
Als je dat niet beseft ben je wel ongelooflijk naief en heb je echt geen benul waar je naar moet kijken. Er zijn bepaalde ervaringen met een merk maar een merk richt zich ook op een bepaalde doelgroep. Als je een Unix machine wil kopen dan ga je niet shoppen bij Acer of Sony. Als je een laptop wil dan klop je ook niet aan bij Shuttle. Als je een klein budget hebt dan zul je ook geen Lenovo Thinkpad overwegen omdat die voor grote budgetten zijn. Ook hier geldt weer dat er eigenlijk alleen maar naar prijs wordt gekeken en dat andere variabelen weinig tot geen rol spelen.
Want iedereen gebruikt Linux? Zelfs veel Tweakers durven hun vingers er niet aan te branden. Kom op, het marktaandeel op de consumentenmarkt van Linux is nihil, zelfs Mac OS X heeft nog meer mensen... Daarbij speelt het OS geen rol. De Asus netbook geeft een hele leuke prijs/prestatie verhouding. Een netbook waar je prima op kan werken door de hoge resolutie en lang mee op de accu kan. HD video kan hij ook aan en dat voor 100 euro minder als de Samsung bijvoorbeeld. Daarentegen krijg je veel meer vergeleken met de POV Mobii
Want iedereen gebruikt Windows? Zelfs veel Tweakers en niet-Tweakers durven hun vingers er niet aan te branden! Juist, dat kulargument kun je dus voor ieder OS houden. We hebben hier op het forum anders een compleet subforum voor die mensen waarbij men toch wel erg graag wil weten of het kan of niet. Het hoeft niet uitgebreid te zijn maar er mag wel eens naar gekeken worden of een livecd van bijv. Ubuntu (heeft het grootste topic in dat subforum zo'n beetje) een beetje lekker draait of niet. Als het OS daadwerkelijk geen rol speelt waarom wordt het dan zo vaak genoemd en aangehaald? Overigens gaat het wel degelijk om het OS want een computer zonder OS is niets.

Daarnaast is het netbook segment zo dicht bij elkaar omdat Intel nogal wat dicteert wat hun Atom betreft. Daardoor lopen de configs nou niet bepaald erg veel uiteen en is die prijs/prestatie verhouding bij iedere netbook vrijwel gelijk, tenzij je gaat lopen mierenneuken. Ik denk dat je hier ook meer naar de mogelijkheden van zo'n ding moet gaan kijken en of het een degelijk apparaat is met fijn toetsenbord e.d. Dan zit je ook in het gebied of de gebruikte chipset wel zo handig is voor Linux users.
Het is een richtlijn. Daarbij, heb jij wel eens je gelijk gekregen? Je zou recht hebben, maar jij moet het bewijs leveren. Echt, geef mij maar 2 jaar garantie want dat scheelt een getouwtrek waar je niet vrolijk van wordt. Het kan, maar dan moet je er wel veel tijd in steken om je gelijk te krijgen....
Et voila, dat bedoel ik dus net. Gelijk hebben is wat anders dan gelijk krijgen. Als je laptop stuk gaat en je hebt maar 1 jaar garantie moet je vechten voor wat je waard bent om je gelijk te krijgen ondanks de richtlijn. Overigens betekent richtlijn in deze context wat anders omdat alle EU lidstaten verplicht zijn om richtlijnen in hun wetgeving over te nemen. Het is dus geen richtlijn meer zoals het woordenboek dat definieert. M.a.w. een apparaat dat 3 jaar fabrieksgarantie heeft scoort op dit punt dus veel hoger dan eentje die maar 1 jaar heeft. Ondanks dat kan ik dat soort afwegingen niet in de bbg terug vinden.
Ga het forum op en zoek naar de topics met [NBBG]-tags. We hebben hier gewoon over gesproken. Jammer dat bijna niemand langs kwam om zijn 2 centjes te droppen.
Merkwaardig antwoord aangezien het niets te maken heeft met wat er besproken is maar het verhaal dat HIER staat. Ik kan het in DIT verhaal niet vinden terwijl het dat volgens de gangbare regels van de Nederlandse taal wel had gemoeten! Ik wil in DIT verhaal lezen wat de alternatieven zijn en waarom er eentje dan de nummer 1 is. De lezer moet het in DIT verhaal lezen en geen moeite hoeven doen door het dan zelf maar op te zoeken. Het heeft dus met schrijftechniek te maken. Dat vertellen van waarom kun je in de intro doen door het kort uit te leggen en daarna te verwijzen naar het forum voor de volledige discussie.
Ja, maar de HP is een 13,3" notebook, de R500 een 15,4". Dat shceelt nogal in grootte en gewicht. De opsteller van de NBBG (en de mensen die daarbij op het forum hebben geholpen) vond dat dus belangrijker als degelijke scharnieren. Daarin verschil jij in mening met de opsteller.
Dat weet ik dat daar het verschil in zit. Wat ik alleen bedoelde is hetgeen wat nu wel heel erg op de herhaling gaat: ik mis wederom het waarom van de keuze in het verhaal want ik moet het wederom zelf vragen en het antwoord in de reacties hier lezen. Overigens is dat van die scharnieren niet mijn mening maar gewoon een constatering van de andere zijde van het verhaal.
Nu geven we aan welke andere notebooks een goede keuze zijn als je naar wat anders zoekt.
Dat gebeurt dus niet omdat het waarom vrijwel volledig ontbreekt. Ik zie alleen een opsomming van andere notebooks onder het kopje "alternatieven".
Het enige advies dat ik concreet kan geven: Neem een extra garantiepakket of verzekering. Alleen dan ben je er zeker van dat je 3 of 4 jaar plezier van je notebook kan hebben.
En ook dit soort dingen mis ik dan weer.

Resumerend: ik mis gewoon een stuk waarom. Als je zo'n guide schrijft dan is het de bedoeling dat je uitlegt waarom je bepaalde keuzes hebt gemaakt, wat de alternatieven zijn en waarom ze dat zijn. Dat hoeft niet erg uitgebreid, dat kan best heel summier zolang er maar wat over gezegd wordt. Alles wat je nu aangeeft in deze reactie had gewoon al in het artikel moeten staan. Dat is wat mijn kritiek is, niet of de keuzes zelf goed of slecht zijn want die zijn voor eenieder weer anders. Door het ontbreken van het waarom lijkt het erop alsof er domweg naar de prijs is gekeken en adhv de prijs wat laptops zijn uitgezocht waarvan er dan eentje een leuk verhaaltje krijgt. Het is niet overtuigend en ik zou ook echt niet weten op basis waarvan ik nou bepaalde keuzes zou moeten maken. Dat laatste is nou net het idee waarom er een best buy guide is, het moet mensen helpen om bepaalde keuzes te maken door ze een bepaalde beslissingsbasis te geven. Ik vind dat de guides voor het samenstellen van de desktop (waar het ooit mee begon) heel wat sterker omdat die veel meer richten op waarom er voor een bepaald onderdeel is gekozen en wat een alternatief zou zijn. Het laat daarmee ook de uiteindelijke keuze aan de lezer: dit is je info, maak maar een keuze. Terwijl dit meer reviews van wat apparaten zijn die zijn samengevoegd tot 1 artikel.
Ja, maar de HP is een 13,3" notebook, de R500 een 15,4". Dat shceelt nogal in grootte en gewicht. De opsteller van de NBBG (en de mensen die daarbij op het forum hebben geholpen) vond dat dus belangrijker als degelijke scharnieren.
Kijk, weer zo'n klein puntje waar dat met 1 zin in de review zelf gelijk duidelijk was geweest.

Een NBBBG is een goed uitgangspunt. Discussies over afwijken daarvan (=maatwerk) horen op de desbetreffende forums, maar de keuzes die gemaakt zijn (na discussie in het forum) mogen best kort vermeld worden.
waarom staat er boven de laatste laptop (de Toshiba Qosmio G50-13Q) dat dat een Toshiba is? het is namelijk een acer??
Omdat het toch een Toshiba is? :S
De link klopt niet, hij verwijst naar een Acer laptop in de pricewatch :)
Ik vind 15.4" toch wat klein voor een multimedia-notebook...
jep, maar de hoge resolutie maakt veel goed en dat vind ik voor een laptop belangrijker dan de schermdiagonaal. Dat maakt hem meer mobiel/draagbaar.
Jij wel, ik vind het juist ideaal. Een 15,4" notebook kan namelijk nog net in mijn Eastpak tas waardoor deze ideaal is om ook mee naar school te nemen.
Wat ik me afvraag is of er voor de GT627 ook een mogelijkheid is om er een betere batterij in te doen. Bij bijv dell laptops is het mogelijk om een 9 cell erin te doen (hoe dat bij andere is weet ik niet). Of zit er bij deze al een 9 cell in?
Volgens de website van MSI is er voor die laptop een 6cel en een 9cel accu verkrijgbaar :)

http://eu.msi.com/index.p...271&cat3_no=&prod_no=1670
De Probook 4510s verkoop ik regelmatig. Maar schijnt een lastig probleem te hebben met het wissen van het bios wachtwoord. Er is op de HP-site een tooltje te vinden om het te verwijderen, samen met wat hands-on acties, maar hij is niet te verwijderen zonder het mobo te wisselen. Let daar op bij je aanschaf.

[Reactie gewijzigd door PcDealer op 4 oktober 2009 15:19]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Apple iPhone 12 Microsoft Xbox Series X LG CX Google Pixel 5 Sony XH90 / XH92 Samsung Galaxy S21 5G Sony PlayStation 5 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2021 Hosting door True