Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Redactie Tweakers

Tweakers.net Notebook Best Buy Guide: juni 2010

Gamingnotebook - uiterlijk en indruk

Het belangrijkste onderdeel van een gaminglaptop is zonder twijfel de gpu. Mobiele gpu's die daadwerkelijk games op redelijk hoge instellingen kunnen draaien zijn er nog niet zo lang. Recent heeft Nvidia de krachtigste mobiele gpu van dit moment geïntroduceerd, de GTX 480M, die hier geen moeite mee zal hebben maar laptops met deze chip zijn er nog nauwelijks en die zullen alles behalve goedkoop zijn. Gelukkig is er een alternatief in de vorm van de Radeon Mobility HD 5870. Uit de review van de Asus G73 die met deze gpu uitgerust is, blijkt dat hiermee bij recente games zeer nette framerates te behalen zijn. De MSI GX740 heeft dezelfde chip als die Asus maar heeft desondanks een prijs van onder de 1200 euro, wat rustig een prijsdoorbraak genoemd mag worden.

MSI GX740 MSI GX740 MSI GX740

Gpu en cpu

De Radeon Mobility HD 5870 is gebaseerd op de HD 5770-gpu die in desktopkaarten te vinden is, maar de mobiele gpu heeft lagere kloksnelheden. De mobiele gpu heeft 800 streamprocessors en de kloksnelheden van de cores, shaders en het gddr5-geheugen zijn respectievelijk 700MHz, 700MHz en 1000MHz. Uit de review van Tweakers.net bleek dat de gpu in staat is een gemiddelde fps van 56,7 te halen bij het spel Call of Duty: Modern Warfare 2 op een resolutie van 1680x1050 bij maximale instellingen en 16xAF maar 0xAA. De gemiddelde fps bij Dirt 2 lag bij die instellingen en 4xAA op 39. Kortom: zelfs bij de hoogste instellingen kunnen speelbare frameraters tevoorschijn getoverd worden.

Hierbij moet worden opgemerkt dat de MSI wel over een minder krachtige cpu beschikt dan de geteste Asus: de Core i5 430M in plaats van de Core i7 720QM. De Core i5 430M is een dualcore met een kloksnelheid van 2,26GHz en een Turbo van 2,53GHz, terwijl de chip over 3MB L3-cache beschikt. De cpu is de reden dat de prijs van de MSI zo laag kan zijn: de fabrikant betaalt veel minder voor de Core i5-dualcore dan het voor een Core i7-quadcore zou moeten neertellen. Aangezien de gpu van meer belang is dan de cpu bij gamen is die keuze gerechtvaardigd, al kan het dus voorkomen dat de processor de bottleneck gaat vormen.

MSI GX740 MSI GX740 MSI GX740 MSI GX740 MSI GX740

Uiterlijk

Voor we de overige onderdelen aanstippen nemen we het uiterlijk kortstondig onder de loep. Dit doen we kortstondig omdat het model weinig verrassingen biedt. De laptop heeft een behuizing van zwart geborsteld aluminium en rode accenten die we al een tijd van MSI kennen. Opvallend is het metalen rooster boven het toetsenbord waarin de multimediaknoppen verwerkt zitten. Het toetsenbord is full qwerty, dus inclusief numeriek gedeelte, en de gamersknoppen w,a,s,d zijn gemarkeerd. Opvallendheden bij de layout zijn de kleine enter-toets en het feit dat de fn-toets helemaal in de linkeronderhoek zit waar de meeste gebruikers de ctrl-toets zullen verwachten. Deze vreemde keuze kan problemen opleveren bij het gamen.

Andere opvallendheden wat het uiterlijk betreft zijn de twee kleine speakers met metalen roosters aan de voorzijde en de kleine ronde subwoofer aan de onderkant. In totaal zijn er vier speakers.

Het scherm heeft een resolutie van 1680x1050 en is helaas glossy. Met zijn schermdiagonaal van 17 inch, afmetingen van 395x278x33/39,5mm en zijn gewicht van 3,2 kilogram is het absoluut een desktopreplacement en geen laptop die je graag veelvuldig meezeult. Wie een kleinere laptop prefereert kan de 15,4"-variant in de GX-serie kiezen: de GX640. Deze laptop weegt 2,7 kilogram en heeft de Mobility Radeon HD 5850 aan boord. De cpu en de resolutie van dit model zijn hetzelfde en de prijs is een fractie lager.

De hoeveelheid ddr3 1066MHz-geheugen is 4GB en er is een harde schijf van 500GB aanwezig, wat beide niet overdreven veel, maar wel voldoende is. Voor uitbreiding van de opslaghoeveelheid is niet alleen een esata-, maar ook een firewire-interface aanwezig en voor aansluiting op een televisie dient de hdmi. Een blu-raydrive ontbreekt en de gebruiker zal het moeten doen met een dvd-brander.

Verder zijn er drie usb 2.0-poorten aanwezig en ontbreekt ondersteuning voor wifi-n, bluetooth 2.0 en 1Gbps-ethernet niet. De kaartlezer kan vier verschillende soorten geheugenkaarten uitlezen en de webcam heeft een resolutie van 2 megapixel.

MSI GX740 MSI GX740 MSI GX740

Bij de productreviews waarderen de gebruikers de laptop het meest om de prestaties, de featureset en de lage prijs. Wel wordt aangestipt dat de kijkhoek, kleurweergave en helderheid van het scherm matig zijn en dat de laptop aardig warm kan worden zodat de fans flink hun best moeten doen, wat weer het nodige geluid met zich meebrengt.

Conclusie

De MSI GX740 is een gaminglaptop met een zeer goede prijs/prestatieverhouding. Voor minder dan 1200 euro krijgt de mobiele gamer een apparaat waarmee hij de laatste games vloeiend kan afspelen dankzij de aanwezigheid van de Mobility Radeon HD 5870. Ook wat andere eigenschappen betreft biedt de MSI voldoende waar voor zijn geld, maar het is toch de gpu in combinatie met de prijs die het model tot een aanrader maakt.

Pluspunten

+ Relatief lage prijs
+ Krachtige gpu

Minpunten

- Warm onder load
- Redelijk luidruchtig

Alternatieven

Score: 3.5Onbekend Asus G73JH-TZ002V
Asus G73JH-TZ002V

De Asus G73 is eigenlijk duurder dan het budget toelaat maar de overschrijding is niet groot. De G73 heeft een stoer uiterlijk en bijzonder krachtige onderdelen: naast de Mobility Radeon HD 5870 heeft het model een Intel Core i7 720QM-quadcore, 8GB geheugen, een hdd van 1TB en een blu-raydrive. Het scherm heeft een resolutie van 1920x1080. Lees ook het positieve oordeel over deze laptop in de review op Tweakers.net.

Acer Aspire 8942G-436G1TMN

Deze Aspire van Acer heeft dezelfde cpu maar een minder krachtige gpu dan de MSI: de Mobility Radeon HD 5850. Deze gpu beschikt bovendien over ddr3 in plaats van gddr5 waardoor de gpu niet maximaal benut wordt. Desondanks heeft dit model enkele aardige eigenschappen. Zo is er 6GB geheugen aanwezig, heeft het 18,4"-scherm een led-backlight en kan deze beelden in full hd weergeven. Bovendien heeft de hdd een opslagcapaciteit van 1TB en is er naast hdmi een displayport-aansluiting aanwezig.

Score: 4.5OnbekendAsus G51JX-SZ041V
Asus G51JX-SZ041V

Voor de liefhebbers van Nvidia-gpu's kunnen we nog deze G51JX van Asus aanraden. De GeForce GTS 360M van deze laptop presteert weliswaar wel minder dan de Mobility HD 5870, en niet eens veel beter dan de bijna identieke GTS 260M overigens, maar er valt prima mee te gamen. Met zijn 15,6"-scherm met resolutie van 1920x1080, 8GB geheugen en Intel Core i7 720QM-chip is er verder weinig reden tot klagen.

Lees meer

Reacties (92)

Wijzig sortering
Ik vind het wel jammer dat er geen budget of netbook categorie is. Deze Notebooks liggen toch wat ver boven mijn budget.

Maar misschien is het netbook-aanbod niet veranderlijk genoeg en kan ik beter in oude BBG's kijken, toch?
We wisselen het altijd om iedere 2 maanden. Je moet de oudere Notebook BBG hebben voor de goedkopere notebooks. De markt verandert inderdaad niet snel genoeg om iedere maand dezelfde klassen mee te nemen. Daarnaast zou dat ook betekenen dat we te weinig ruimte hebben voor Specials.

De vorige editie:
reviews: Tweakers.net Notebook Best Buy Guide: april 2010
Ok, ik vermoedde dat al. Dan kijk ik uit naar de BBG van augustus en werp ik nog een blik op die van april. Bedankt voor de info!
Als je een notebook wilt kopen kun je ook altijd nog in het forum advies vragen in de [NBBG Aanschaf]-topics in Complete Systemen en Laptops. De NBBG is ook meer een leidraad, want nog meer dan een desktop is een notebook een waar maatpak. De specificaties staan vast, maar iedere gebruiker stelt andere eisen. En bij een laptop moet je nu eenmaal keuzes maken tussen performance/accuduur/geluids- en warmteproductie/kwaliteit.

[Reactie gewijzigd door GENETX op 1 juni 2010 10:15]

Toch jammer dat Apple notebooks nooit in de lijst voorkomen als bestbuy, terwijl ze op multimedia gebied (minder gaming) veel beter presteren dan een windows machine.
Voor business machines zou je ook een onderscheid kunnen maken op Windows vs. Linux vs. Mac machines.
De MacBook is in februari nog de Best Buy geworden hoor: reviews: Tweakers.net Notebook Best Buy Guide: februari 2010.

Binnenkort komen bovendien twee MacBook Pro's aan bod in een artikel. ;)
Hmmm, wanneer is dat binnenkort?? ;)
zit er een verschil tussen linux en windows machines? Ik kan beide OSen gewoon op elk apparaat installeren. Behalve dan op een Mac omdat Apple voor mij denkt te kunnen bepalen welke OSen ik mag dualbooten.
ik heb eigenlijk nooit het nut gezien van een gamingnotebook. Als je gamed kanje hem toch niet op je schoot houden. Beter een laptop kopen van 500 euro voor het basis mobiele werk en dan een pc van 700-1000 euro voor te gamen en je zal op zijn minst even goed af zijn qua prestaties.
Leuke bbg maar een beetje beknopt (maar drie categoriën) mss zijn we de laatste tijd een beetje verwend geweest bij de versie van de vaste computers.

Ik mis een basis notebook met de nieuwe i-series processoren erin. Deze zijn nu toch al wat beter verkrijgbaar bij alle merken.

Wel leuk dat jullie een korte samenvatting (sterke en zwakke punten) meegeven. Misschien ook meepakken naar volgende maand toe. (cfr de stille gamepc editie mei) dan kunnen we vermijden dat mensen 12574 keer hetzelfde zeggen in de reacties over wat er mss beter kan qua prestaties en dat andere delen dan weer ervan tussen moeten (naar de 140 euro die uitging naar GPU koeling)
Het grote voordeel van een gaming laptop is dat je het makkelijk naar lan-parties mee kunt brengen, je kunt (als je de juiste opties koopt), vaak 2 jaar goed meekomen met de nieuwste games en de verkoopwaarde blijft redelijk hoog. Ik gebruik zelf een XPS als normale pc en als ik om me heen kijk ben ik vaak als eerste klaar terwijl ik ook een apart toetsenbord, muis en monitor gebruik.

Het grote nadeel van een gaming laptop is dat je intern niet veel kunt upgraden in vergelijking met een normale pc. De hogere aankoopprijs kan de beginnende gamer daarnaast ook wel wat afschrikken.
Kan je dan niet beter een lanbox kopen (zelf in elkaar steken) als je toch ext toetsenbord en scherm gebruikt? of een mini case.
Goedkoper, makkelijker te upgraden, (bijna) even draagbaar en volgens mij maar evenveel draden meer om aan te sluiten.

[Reactie gewijzigd door Joindry op 1 juni 2010 10:34]

In mijn geval houd ik de max op 16" ivm draagbaarheid en de accutijd. Een laptop kun je nog weleens op schoot gebruiken (2,5 uur werktijd voor een xps M1530). Een lanbox moet je dan weer aansluiten op je tv incl. een draadloze muis en toetsenbord. De meeste draadloze setjes zijn niet ideaal voor gamers dus dat zou weer geen optie zijn.

(heb overigens wel een htpc waarmee ik in de toekomst nog mee zou kunnen gamen, maar dat is weer een ander verhaal :))
Ik heb geen zin constant een lanbox met scherm enzo mee te nemen als ik bij een vriend ga gamen. Een laptopje meenemen is dat wel zo handig en doet voor algemeen gamen echt niet onder voor een dekstop PC.
Een laptop en dan toch keyboard muis en monitor meeslepen (muis snap ik trouwens nog wel). Het enige voordeel wat je dan nog heb is dat hij iets kleiner en lichter is dan een gewoon systeem.
ik gebruik ook een extern toetsenbord aan mijn laptop ivm de vervelende rand van je laptop.
Er zijn mensen die geen plaats hebben voor een full desktop, en die ook niet in de woonkamer willen omwille van esthetisch uiterlijk (bvb appartementje).

Voor mezelf is een gaming laptop ideaal, aangezien het best wel een desktop replacement kan zijn en het toestel nadien gewoon de kast in gaat. Ik hoef het ding ook nergens naar toe te zeulen, dus speelt het weinig rol als die wat meer weegt.
Ik typ dit nu vanaf mijn Clevo 860TU (P8600 & 9800m GT) na een paar uur gamen op de bank en ik houd mijn laptop gewoon op schoot dus dat het niet mogelijk is is grote onzin het kan echt wel! Verder is het mooi makkelijk als 2e pc voor als iemand langs komt en we samen willen gamen aangezien je geen losse rommel nodig hebt! of als ik bij hun op bezoek ga. En een stevige laptop moest ik toch hebben ivm de opleiding dus dan betaal ik liever een paar euro meer dat hij ook langer mee gaat.
Wie 1 jaar garantie een minpunt vindt, kan hem hem over de grens in Belgie kopen (standaard 2 jaar garantie)
En krijgt daar gelijk het altijd handige AZERTY-toetsenbod bij 8)7 :+

[Reactie gewijzigd door GENETX op 1 juni 2010 10:56]

wat is er nu mis met azerty, toch niks mis mee op zich. Ik heb het zo geleerd en de instellingen aanpassen duurt meestal wat, 30sec? :|

ipv WASD wordt het ZQSD, twee toetsen wisselen.

[Reactie gewijzigd door Joindry op 1 juni 2010 11:06]

Je bedoelt de layout, je zit ook nog altijd met leestekens. Of wil je zelfs AZERTY als indeling houden? Dat lijkt me al helemaal niets. Ik zou het zelf niet graag willen in ieder geval. Dan kun je beter voor 10 euro een toetsenbord uit China laten komen. Zelf heb ik de Asus U30Jc op het oog die niet in Nederland te krijgen is. Die gaat waarschijnlijk uit Duitsland komen met een mooi US International toetsenbordje uit Hong Kong voor 6 euro exclusief verzending.

Verder mis ik overigens ook ngo eventuele internationale garantie. 2 jaar is leuk, maar als je hem naar België moet brengen...

[Reactie gewijzigd door GENETX op 1 juni 2010 11:09]

De leestekens zijn ook gewoon kwestie van gewoonte.

Je kan trouwens in belgië perfect een Qwerty krijgen hoor. Voor programmeren zou het handiger zijn omdat bepaalde toetsen inderdaad makkelijker bereikbaar zijn. (ik heb het van horen zeggen)
Ik verkies dan toch een treffelijk toetsenbord waar ik inderdaad iets meer voor betaal maar op zijn minst zeker waar alle toetsen zitten, want als ik mijn iets vergis zijn er zelfs verschillende versies van een Qwertybord. Dus je Chinaverhaal, neen bedankt.

Je zou je bord wel uit China laten komen, maar het zelf opsturen naar België is teveel? Vreemd.
Maar goed, ik blijf bij mijn punt. Azerty is kwestie van gewenning en het is een keuze.

[Reactie gewijzigd door Joindry op 1 juni 2010 11:16]

Azerty? ideaal als je alleen maar op dat ene toestenbord werkt, maar als je dagelijks moet switchen tussen huis/school/werk is het geen doen hoor.

Met name mensen die blindtypen zullen dit absoluut niet als een optie zien.

Het beste kun je dan een link mee sturen waar je een qwerty toetsenbord voor 30 euro kunt bestellen ;)
een welgekend bord denk ik, uit België. in qwerty

http://www.vdhsoft.be/sp30/30152.htm

of iets duurder maar echt wel gekend

http://www.vdhsoft.be/sp32/32579.htm

ze staan niet heel goedkoop maar winkel heeft prima service. Bellen en bestellen en je mag zelfs testen in de winkel.

Inderdaad continu switchen zou ik niet zien zitten als je moet blind typen. Ik heb al genoeg problemen met mijn ctrl toets te vinden (thuis G110 en op het werk een standaard dell toetsenbord en die controltoets ligt net wat anders) hoeveel keer ik al op (de uitgeschakelde) windowstoets hebt geramd. |:(
Oh Joindy, in dit geval bedoel ik een toetsenbord die je in de laptop plaatst. Het laptopje moet immers ook op schoot te dragen zijn.
:( joindry
en ook geen probleem, kan ook, kan je er wel geen voorbeeld bij geven van een website.
Maar kan je op eer beloven dat mn zus een asus heeft met een egwoon qwerty toetsenbord in. Je kan dat gewoon kiezen bij de aankoop. (zonder meerkost trouwens) het is zoals GENETX hieronder zegt, meestal komen ze toch van dezelfde plaats.
Tsja, daarom koop ik ook gewoon liever een notebook met 2 jaar garantie in Nederland :+

Switchen tusen 2 layouts is echt een drama. Het toetsenbord uit China is gewoon een normale International QWERTY zoals we die kennen. Hij wordt enkel daar gemaakt en verkocht. Ze hebben er ook AZERTY, QWERTZ en weet ik veel wat voor toetsenborden te koop.
Een vervangend toetsenbord kost je hooguit € 30,- ;)
grappig niet één van de meest aanbevolen laptops heeft 1920x1080/1920x1200. Voor het multimedia "beest" had ik dat toch wel verwacht. Niet te min goede aanbevelingen.
edit: de Sony heeft dit wel, maar die heeft weer leveringsproblemen.

De optie gamenotebooks hebben allen 1920x1080, zelfs de 15,6" variant...

[Reactie gewijzigd door veldt000 op 1 juni 2010 10:29]

Dat hadden we zelf ook verwacht. Overigens heeft de Sony Vaio F11 wel een full hd-scher, hoor. Deze is echter EOL en dus niet meer goed leverbaar. Dat laatste is toch een minimum eis voor de NBBG. Als de Sony Vaio F11 wel goed leverbaar was geweest dan was dat absoluut de winnaar geworden in de Multimedia notebook guide.

Niet voor niets heb ik ook een harde conclusie geschreven bij de multimedianotebook. Op het forum was iedereen die meehielp met het uitzoeken van de beste notebook ook verbaasd over de slechte schermen. Voor 1200 euro verwachten we gewoon veel meer dan slechts wat betere specificaties. Ik hoop dan ook dat fabrikanten mee lezen en op deze high-end markt inspringen.

Foto- en videobewerken zijn wel standaard taken voor dit type notebooks en dan wil je gewoon kwaliteit. Er zijn zat tweakers met een mooie DSLR die met Lightroom de foto's van betere kleur willen voorzien. Dat gaat echter niet met een scherm dat van kleur veranderd als je uit een iets andere hoek kijkt.
In het Sony Vaio F11 topic gonst het dan ook van de geruchten over de vernieuwde F12. Volgens de berichten zou deze over een week of 2 (half juni) beschikbaar moeten zijn.
De kinderziektes zijn dan hopelijk verholpen, en met een beetje geluk klopt er een nieuwe cpu, de i7 740qm, onder het keyboard.
Dat natuurlijk met het voortreffelijke Full HD dual-ccfl matte scherm (100% adobe rgb) op de duurdere versies.
Als je dan nog steeds een TN panel hebt is de F12 nog steeds niet geschikt voor fotobewerking.
alle laptops hebben een TN scherm, er zijn er wel enkelen met een RGBLED blacklight
ik heb liever een iets lagere 16:10 resolutie dan Full Nekkramp.
geen laptops met een AMD platform erin? Niet iedereen kijkt alleen maar naar synthetische benchmarks :*)

[Reactie gewijzigd door bgttje op 1 juni 2010 10:55]

Wat moeten we dan, een AMD Turion II 520M meenemen? We hadden graag een nieuwe AMD processor mee willen nemen. Zeker de Turion's op 2,8GHz beloven veel leuke prestaties voor weinig geld. Helaas zijn deze processors nog niet terug te vinden in notebooks (op 2 na dan). En ja, de Core i3, i5 en i7 maken gewoon gehakt van de oude Core 2 Duo en AMD processors. Hoewel ik AMD het beste gun, zijn het gewoon niet de beste processors en al helemaal niet in deze categoriën waar je gewoon veel rekenkracht wil hebben.
Genetx, ik begrijp wel dat de Core I cpu's gehakt maken in synthetische tests maar in de praktijk ligt dat toch vaak ff anders. Ik lever genoeg goede AMD laptops aan klanten, die ik dan met de Intel uitvoeringen vergelijk, die sowieso goedkoper dan de Intel laptops zijn en goed presteren. Ik bedoel de laptops met de M serie CPU's. De rest is te oud/langzaam. Jammer dat er geen neutrale benchmarks zijn want de praktische/real time beleving is vaak anders dan de synthetische/kunstmatige.
Ook in realtime benchmarks maakt Intel Core i-serie gehakt van AMD.
1300 euro prijs stellen voor een multimedia notebook. Wat een achterhaalde prijs, dat ding is niet eens goedkoper dan de gaming notebook. Dat ding is leuk voor mensen die het allerbeste willen hebben maar over het algemeen hoeft men geen Core i7 en 5730.

Ik denk dat er iets teveel tegen de term ''desktopvervanger'' is aangeleund. Een notebook is nog steeds geen desktop, dus dat hoeft dan ook niet zo te lijken.
Zucht..

We wisselen iedere 2 maanden de besproken klassen. Deze keer de dure laptops, volgende keer de goedkopere laptops. De markt veranderd niet zo snel dat het zin heeft om iedere 2 maanden weer dezelfde klasse notebooks te bespreken. De vorige editie is nog steeds up to date:
reviews: Tweakers.net Notebook Best Buy Guide: april 2010

De Sony Vaio E-serie of de Dell Studio 17 (alternatief) zijn na 2 maanden nog steeds prima notebooks in die klasse.
Dat snap ik ook best, en ik zie ook dat Tweakers.net elke keer weer iets anders probeert te doen, maar dat maakt het er als bezoeker niet makkelijker op, omdat namelijk niet elke BBG voor jouw relevant is. Daarom sluit ik me ook aan bij de opmerking dat deze BBG vergeleken met bijv wat jullie voor desktops doen nogal beperkt is.

Houdt het op een standaard drie prijsstellingen, dan weet je in ieder geval elke keer wat daarin jullie advies is. en dan kan je daarnaast wel varïeren met bijv deze duurdere mutlimedia notebook, Je kan nu wel stellen ''de vorige BBG is voor de lagere prijsstellingen nog relevant'' maar hoe moet ik dat nou weten. Zet dat er dan bij of voor mijn part kopieer je dingen uit de vorige BBG. Zo actualiseer je het in ieder geval. Als ik bij de computerzaak zo veel mensen bij me zie komen met een laptop van 400 euro, dan tsja, durf ik toch te zeggen dat mensen deze BBG dingen echt vrij weinig zullen kopen.

[Reactie gewijzigd door JohnAD op 1 juni 2010 23:13]

Ik snap je frustratie. Het staat deze keer, itt vorige edities, niet in de inleiding. Aan de andere kant mag je blij wezen dat we nu een NBBG hebbem. De redactie zag er aanvankelijk namelijk niets in, tot we op het forum toch zeer populair waren.

In ieder geval bedankt voor je feedback. Op het moment waren we al bezig met een evaluatie binnen de redactie om het een en ander te verbeteren binnen de NBBG. Mocht er nog meer zijn dan horen we dat graag hier, of beter, in Geachte Redactie op het forum. We staan altijd open voor goed commentaar.
Wat betreft de MSI laptop, ik kan maar niet wennen aan die rode accenten..Verder kan de kleinere variant van 2,7kg ook gezien worden als desktop replacement. 2,7kg, niet echt prettig om mee te sjouwen denk ik
Valt mee, heb het jaren gedaan in mijn rugtas. Geen probleem hoor, beetje tas van een brugger weegt zwaarder.
bijna 3kg is toch niet om mee te lachen hoor, had ik het geweten had ik toch iets gezocht van maar 2kg. (zeker als er nog enkele boeken bij moeten)

daarbij ben ik wel teleurgesteld van deze gids, de prijzen zijn veel te hoog, 2 jaar geleden werden deze prijzen gebruikt, vandaag heb je al hele leuke dingen voor 700 euro. Enkel die businessnotebook spreekt me aan.
Weegt meer of is zwaarder :o. Dat Nederlands tegenwoordig.

Alleen argumenten kunnen zwaarder wegen.

[Reactie gewijzigd door PerfectLight op 1 juni 2010 17:59]

Onzettend offtopic:
Er zijn veel meer dingen die "zwaarder kunnen wegen" dan argumenten. Denk aan mening, privacy etc.
op je rug merk je het nauwelijks inderdaad, maar ga maar eens een paar uur rondlopen met zo'n ding in een tas om je nek en schouders en dan merk je het wel hoor.
tas van brugger is 7 kilo ong.

ja we hebben het gemeten bij zo'n kereltje:P
Beetje vreemd dat warmte als negatief punt wordt aangemerkt bij een gaming laptop. Nogal wiedes dat zo'n apparaat warm wordt. Het lijkt me voor een gaming laptop absoluut geen probleem zolang de koeling maar voldoende is om de boel niet te laten crashen.
Het hoort er tot op zekere hoogte bij maar daarom kan het nog wel een negatief punt zijn. Bij de GT640 van MSI (reviews: MSI's GT640: laptop met Core i7 en GeForce GTS 250M) viel de warmteontwikkeling bijvoorbeeld behoorlijk mee.
De warmteontwikkeling is precies hetzelfde, de koeling is waarschijnlijk alleen effectiever waardoor hij minder warm wordt.
Mooie reviews, maar komt er ook een keer een linux special?
Nee, we letten niet op de besturingssystemen. Deze staan er wel op, maar zijn niet van invloed op de keuze.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Apple iPhone 11 Nintendo Switch Lite LG OLED C9 Google Pixel 4 FIFA 20 Samsung Galaxy S10 Sony PlayStation 5 Smartphones

'14 '15 '16 '17 2018

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2019 Hosting door True