Door Dennis de Vries

Smartphoneredacteur

Q&A met Dennis de Vries

Vraag de smartphoneredacteur alles over telefoons

20-05-2025 • 15:00

64

titel

Dennis de Vries is een van de weinige Tweakers-redacteuren die je met regelmaat in een blakend zonnetje kunt zien rondlopen rondom het redactiepand dat we ergens op een Amsterdams industrieterrein bestieren. Daar loopt hij rond met een handvol smartphones, die hij reviewt. Hij test daar onder andere de camera's, waar hij veel van weet − ook in zijn vrije tijd is Dennis veel met fotografie bezig. Verder verzamelt hij retrohandhelds en was hij veel bezig met 3d-printers. Hij printte daar niet alleen mee, maar modde ze ook graag. Op dinsdag kun je hem alles vragen over smartphones, handhelds, fotografie, 3d-printers en nog veel meer.

Dennis begon in 2024 bij Tweakers als smartphoneredacteur. In die functie test hij iedere telefoon die we hier binnenkrijgen, van de populaire Samsung S24 FE tot de onbekendere Nubia Z70 en van gamingtelefoons tot Android-tablets. Dennis weet verder veel van fotografie en retrogaming en hij heeft de sterke overtuiging dat alle tech repareerbaar moet zijn. Hij is dan ook niet bang regelmatig zelf de schroevendraaier bij de hand te pakken. Tijdens deze Q&A kun je alles vragen over welke smartphone of tablet het beste is, waar het met de markt heen gaat, welke Game Boy-generatie de beste was en of er een Europees recht op repareerbaarheid moet komen.

Waar, wanneer en hoe?

Over Dennis de Vries

Dennis de Vries

Dennis de Vries werkt sinds 2024 bij Tweakers. Hij is smartphoneredacteur en houdt verder van fotografie, het verzamelen van handhelds en het repareren van zijn eigen technologie.

Dennis zit op woensdag tussen 15.00 en 17.00 uur klaar om jullie vragen te beantwoorden. Die kun je nu al onder dit artikel in de comments stellen. Wil je live meelezen of vervolgvragen stellen, check de comments dan tussen de genoemde tijden of zorg dat je notificaties voor replies op jouw reactie aanstaan (belicoontje rechtsbovenin > 'Ontvang pushnotificaties').

Een Q&A? Hoe zit dat?

Tweakers organiseert regelmatig Q&A's met redacteuren en werknemers. Tijdens een Q&A kun je vooraf vragen stellen aan een redacteur, die de vragen in de middag beantwoordt.

We organiseerden eerder al Q&A's met andere redacteuren:

In de toekomst willen we meer Q&A's organiseren met Tweakers-redacteuren. Laat ons in de comments dan ook vooral weten welke van onze redacteuren jij graag het vuur aan de schenen zou willen leggen!

Reacties (64)

64
64
29
5
0
35
Wijzig sortering
Hallo @Dennis de Vries ,

Ik ben benieuwd of jij ooit een "normaal" formaat telefoon terug ziet keren, of dat de hang naar steeds grotere modellen zich doorzet. Normaal is voor mij rond de 5,5" diagonaal (14cm hoog, 7cm breed, a la Wileyfox Swift / Samsung Galaxy s10e).
Ook in de comments bij de smartphone-bbg's zie ik best wat medetweakers die hierop zitten te wachten, maar de fabrikanten weigeren blijkbaar te leveren. Top-end specs hoeven voor mij niet, gewoon een degelijke (liefst zo fair mogelijk!), repareerbare telefoon met voldoende updates in de toekomst.. Zie je dat nog gebeuren?
Geloof me: als er een iPhone 17 Mini verschijnt of ASUS eindelijk weer eens goede telefoons gaat maken en een échte opvolger van de Zenfone 10 uitbrengt, ben ik de eerste die hem koopt. Ik behoor tot de vocale minderheid die telefoons liever lekker compact ziet. Ik mis mijn iPhone 12 Mini elke dag.

Wat @OuweDorper ook zegt: wat we tegenwoordig als ‘kleine smartphones’ bestempelen, is eigenlijk al niet echt klein meer. En nee, dat doen we niet omdat wij vinden dat 6,4"-telefoons in absolute zin compact zijn, maar omdat ze – en hier komt het – relatief gezien wél compact zijn. Dat de smartphonemarkt al jaren opschuift richting steeds grotere toestellen, vind ik ook ontzettend jammer.
Ik heb kleine handen (maat 7 veiligheidshandschoen) en vind het ook echt héél jammer. Gezien Mederlanders groot zijn, verwacht ik toch eigenlijk dat er veel etniciteiten zijn die de telefoons ook te groot vinden, mensen van aziatische afkomst bijvoorbeeld. Het verbaasd me dan ook dat telefoons overminderd geoot blijvrn.
Of is het aanbod in bijvoorbeeld Z-Korea, China of Japan heel anders?
Hoewel er in de Aziatische landen die je noemt meer te kiezen valt, zijn telefoons daar over het algemeen net zo groot als hier. Mobile gaming is daar een stuk populairder (bijvoorbeeld door de lange forensen die mensen hebben) en daar is het een stuk minder vanzelfsprekend dat iemand een desktop of laptop thuis heeft staan. In die zin is het dan wel logisch dat mensen een grotere telefoon de voorkeur geven, als je daar echt vrijwel alles mee doet.
Ik weet niet hoe het nu is in Japan, maar toen ik daar 10 jaar terug was en hier iedereen al een smartphone had, liepen ze daar allemaal rond met (geavanceerde) klap telefoontjes.
Helemaal mee eens. Ik gebruik nu de Samsung Galaxy XCover 5 (5,3") wat voor mij echt de maximale grootte is om fijn te kunnen gebruiken.
Ik zag laatst hier de best-buy guide voor kleine smartphones voorbij komen, en werd direct enthousiast. Totdat ik zag wat Tweakers kleine smartphones noemt:
Om te kwalificeren als 'klein', mag een smartphone wat ons betreft maximaal 73mm breed zijn, met een schermdiagonaal van maximaal 6,4
6,4" vind ik echt belachelijk groot, en ik snap niet hoe dat 'klein' kan worden genoemd. 10 jaar terug werd 6,4" als tablet aangeduid, en nu is dat nog net een kleine smartphone?

Best Buy Guide: De beste kleine(re) smartphones
Het broekie van de redactie.

Waarom heb je voor Tweakers gekozen? En was je al bekend met Tweakers voordat je er begon te werken?
En wat vind je, nu je een (bijna?) jaartje bij Tweakers werkt, nu het vetste van je werkplek?
Hey, ik ben ouder dan @Tomas Hochstenbach hoor!

Nee zonder grappen, leuke vraag dit Zeror. Gaat een lang antwoord worden, dus ga er even voor zitten!

Ik heb voor Tweakers gekozen om meerdere redenen. Ten eerste: het is Tweakers! Ik had zelf een account (of nou ja, had— TaartMan is niet meer) sinds 2009, en dit ‘nieuwe’ account stamt uit 2011. Daarvoor was ik al de nerd van mijn vriendengroep, en toen ik Tweakers ontdekte, is mijn interesse in tech alleen maar verder gegroeid. Lezen en schrijven vind ik leuk (zit ook een beetje in de familie; m’n zus is ook redacteur), en ik steek mijn mening liever niet onder stoelen of banken.

Toen zag ik de vacature voor smartphoneredacteur voorbij komen. Het profiel dat ze zochten werd puntsgewijs opgesomd en bestond uit een mix van ervaring en eigenschappen die niet bepaald standaard is — maar ik kon me in elk van die punten erg goed vinden. Eerst twijfelde ik nog of ik zou solliciteren, vooral omdat het idee van 'schrijven voor het platform waar ik al meer dan een decennium actief op ben' nogal abstract voelde. Een beetje alsof je ineens meespeelt in je favoriete serie of sportteam, als je begrijpt wat ik bedoel. Mijn twee beste vrienden zeiden dat ik gek was als ik mijn sollicitatie niet zou insturen — shoutout naar Amir en Robin — en nu zijn we hier!

Poah, wat is het vetste… Er zijn veel aspecten aan dit werk die ervoor zorgen dat ik het lachend mijn droombaan noem, en ik ga eigenlijk elke dag met plezier aan de slag. Als ik echt móét kiezen, dan is het toch wel dat mijn werkplek voelt als een grote techspeeltuin, gevuld met sociale nerds met elk hun eigen expertise. En natuurlijk is het ook vet dat je vaak als eerste met nieuwe tech mag werken. Helemaal als die vernieuwend is of gewoon ontzettend goed in elkaar zit. De baan heeft natuurlijk ook z’n minder leuke kanten, maar die wegen absoluut niet op tegen de tientallen plusjes.
Dank je wel Amir en Robin!
Bedankt voor je antwoord. Leuk dat je dus al een Tweaker was!

En woohoo @ Amir en Robin! Dankzij jullie heeft Tweakers er een smartphoneredacteur bij! *O*
Hoi Dennis,

-Welke toekomstige telefoons ben je hyped voor? :D
-Welke gimmick mis je/wil je vaker (of weer) terug zien?
- Als ik dat nu zeg gaat iedereen roepen dat ik biased ben wanneer mijn review verschijnt! Nee maar zonder grappen, de Pixel 10 Pro. Ik flirt steeds vaker met het idee om uit Apple's ecosysteem te ontsnappen en vind Pixel-telefoons qua UX ontzettend fijn. Daarnaast valt er genoeg voor Google te winnen: een tweede telecamera of een Tensor-soc die eindelijk eens kan opboksen tegen andere socs uit het topsegment, om maar iets te noemen.

- Het gaat nooit gebeuren, maar een projector op een populaire high-end telefoon zou ik vet vinden. Maak die handel modulair zoals op de Moto Z Play zodat het toestel zelf niet ontzettend log is, en breng als je toch bezig bent nog een paar andere vette gadgets uit. Daarnaast heb ik op het MWC kunnen spelen met een Xiaomi 15-prototype met afneembare lens (met ingebouwde M43-sensor) en dat was echt een tof product. De toekomst is magnetisch! (denk ik)
ik heb in 2008-2009 zelf bij Samsung gewerkt in de IT afdeling. Toendestijds was er een prototype met Projector op kantoor waar ik nog even mee gespeeld heb. De kwaliteit was afzichtelijk en het was ook puur bedoeld voor zakelijke presentaties, maar de techniek bestaat al. De telefoon was wel een ontzettend dik onhandig ding daarintegen.
De Samsung Beam toevallig? Dat was een geinig ding inderdaad!
ja dat zou kunnen, maar dan een eerder prototype denk ik. voor zover ik weet is het nooit uitgekomen. (17 jaar verder alweer.. ik word oud)
Hoi Dennis,

Ik lees met veel plezier de reviews en BBG's. Wat mij opvalt, is dat in deze artikelen wel over bluetooth gesproken wordt maar nauwelijks lees ik iets over de gebruikte codecs. Om het maximale uit een bluetooth headset te kunnen halen, dien je te weten of een smartphone bepaalde codecs ondersteund. Zit het bij jullie in de planning om hier in de toekomst meer aandacht aan te geven? Dit zou mijn toekomstige zoektochten naar een geschikte smartphone veel eenvoudiger maken. :)

[Reactie gewijzigd door Rembock op 20 mei 2025 20:20]

Ha Rembock,

Ik moet eerlijk zeggen dat ik daar niet altijd even veel tijd in steek inderdaad. Maar ik snap zeker het belang een deftige audiocodec-ondersteuning – je wilt niet dat je fancy nieuwe XM6 over SBC verbinding maakt natuurlijk. Laten we afspreken dat ik dat vanaf nu standaard in de telefoonreviews meeneem!

[Reactie gewijzigd door Dennis de Vries op 21 mei 2025 00:45]

Hoi!

Wat vind je van de manier waarop Pixel, Galaxy en iPhones hun foto's automatisch bewerken tegenwoordig? M.i. is het echt doorgeslagen en zijn de foto's van Pixels, Galaxy's en iPhones erg vlak en is al het leven eruit ge-edit.

Xiaomi, Vivo, OnePlus en Oppo zijn dan bijvoorbeeld merken die echt hele mooie foto's maken, door hun samenwerkingen met Leica, Zeiss en Hasselblad. Verwacht je dat Google, Samsung en Apple toch ook weer meer die kant op gaan en zorgen voor foto's met o.a. meer contrast? Of denk je dat de trend van alle schaduwen zoveel mogelijk ophogen door blijft gaan?
In één woord: onontkoombaar. Camerasensors in telefoons zijn piepklein, terwijl mensen wél verwachten dat je elk jaar mooiere plaatjes kunt vastleggen. De natuurkunde zegt dat dat niet kan.

Ik vind dit trouwens best een lastige om te beantwoorden, want soms kan ik geen touw vastknopen aan welke kant een fabrikant op lijkt te gaan met hun beeldverwerking. Samsungs beeldverwerking voegde tot een paar jaar geleden bijvoorbeeld juist flink wat verzadiging en contrast toe, voor foto’s met veel ‘pop’ die bij de meeste mensen goed in de smaak vielen. Daar lijken ze inmiddels een beetje vanaf gestapt te zijn, om maar iets te noemen.

Aan de ene kant zijn de samenwerkingen die je noemt natuurlijk pure marketing, en is het de vraag in hoeverre zo’n cameragigant echt betrokken is bij het ontwikkelen van een smartphonecamera-algoritme. De smartphonefabrikanten zelf hebben immers al jaren ervaring met piepkleine sensors en hun eigen ISP’s; de gevestigde namen in cameraland zoals Leica, Zeiss en Hasselblad komen daarbij relatief gezien pas net om de hoek kijken.

Aan de andere kant zie je soms wél dat het vruchten afwerpt: ikzelf kan best blij worden van het ‘Leica Authentic’-profiel op Xiaomi-telefoons, en ook hun ‘Leica Master Portrait’ (of zoiets, heb de exacte naam even niet paraat) levert echt mooie portretten op.

Daarnaast bieden fabrikanten steeds vaker opties om je eigen sausje als preset op te slaan, en dan is het juist prettig als de foto’s niet te verzadigd of contrastrijk zijn als uitgangspunt. In .raw-bestanden kun je nog makkelijk details uit schaduwen terughalen; bij .jpg’s is dat een stuk lastiger. Dan kun je het beter andersom doen, denk ik.
Ik ben op zoek naar een nieuwe telefoon, waarbij ik duurzaamheid belangrijk vind.
Fairphone 5 lijkt mij dan de goede keuze. De prijs ligt wel een stuk hoger dan de concurrentie schat ik in. Met welke telefoons zou jij de Fairphone 5 op dit moment vergelijken qua prestaties? Wat is dan het prijsverschil (voor de duurzaamheid en vervangbare onderdelen)?
De Fairphone 5 puur op prestaties vergelijken met andere toestellen is lastig, omdat hij veel pluspunten biedt die voor iedereen anders wegen. Denk aan de lange software-ondersteuning, de manier waarop de gebruikte materialen worden gedolven, hoe het personeel (van begin tot eind) wordt betaald, de transparantie van het (Nederlandse!) bedrijf, de repareerbaarheid van het toestel en de beschikbaarheid van onderdelen — stuk voor stuk zaken die je niet zo makkelijk in een meetbaar cijfer kunt vangen.

Kijk je alleen naar de hardware, dan stelt de Fairphone 5 op zichzelf natuurlijk niet zo veel voor. Maar ik heb het gevoel dat de Fairphone 6 op dat vlak een stuk interessanter zal zijn, gelet op het interview dat mijn collega Hayte onlangs had met de mede-oprichter.
Ha Dennis,
naar ik begrijp uit reviews zijn de Tensor chips in de Pixels nog altijd vrij inefficient/traag, ofwel geen flagship waardige processoren. Wat verwacht jij in de komende jaren voor ontwikkeling van die chips? Gaan ze jaren lang door met kleine verbeteringen of is er zicht op een grote sprong in de komende jaren?
Klopt, Tensor-chips kunnen momenteel gewoon niet meekomen met die van Apple, Qualcomm of MediaTek. Ik weet dat Google intern ook niet zo tevreden is met hun Tensor-lijn, dus ik denk dat de ontwikkeling ervan met relatief grote sprongen zal gaan.
Hallo Dennis,

Mijn Samsung M31 en Android Auto werkt (dat is blijkbaar niet bij alle telefoons het geval) maar als ik muziek van mijn telefoon (lokaal, mp3) afspeel, klinkt het bagger. Het lijkt of alle lage tonen gefilterd worden. Met een EQ de bas oppompen werkt iets, maar verpest de hele frequentieresponse.

Is er een telefoon (of een bepaald protocol) waarmee ik beter geluid heb?

Ik heb al uren lopen zoeken maar ik zie door de bits de bytes niet meer. Helpt een andere bluetooth codec? Ook gezien AA niet over bluetooth gaat, althans, niet de audio. Kun je hier iets zinnigs over zeggen?
Hi Dennis
Wat is de beste Android telefoon om over te stappen van Apple? Andersom is er een stuk minder keuze
Google Pixel 9 (Pro) denk ik. Blijft een andere ervaring dan iOS, maar ik denk dat Pixel UI (of stock Android zoals sommigen het zouden noemen) het meest in de buurt komt van de gebruiksvriendelijkheid van iOS.
Dankjewel zelf dacht ik ook aan een pixel dus je bevestigt eigenlijk mijn keuze.
Vroeger kwamen er nog wel eens bijzonder telefoons uit. YouTube: 10 freak phones of the 2000s

Tegenwoordig zijn het eigenlijk voornamelijk eenheidsworst waar er geconcurreerd wordt op specificaties. Wat denk jij dat er in de toekomst gebeurt met het telefoon ontwerp. Blijven we bij de huidige "slabs" (inclusief foldables), of zijn er fabrikanten die met iets nieuws bezig zijn?
Er gebeurt genoeg nieuws, alleen denk ik dat we dit nauwelijks terugzien in onze markt. Op MWC waren er in een uithoekje van de beurs een paar weggestopte stands van Chinese merken die een halve kermis in hun telefoons hadden ingebouwd, om maar iets te noemen. Denk aan telefoons die genoeg accucapaciteit aan boord hebben om je huis een week van stroom te voorzien, toestellen met ingebouwde projectors die nog half degelijk presteren ook, of telefoons die meer wegen dan een baksteen waarmee je iemand's hersenen in zou kunnen slaan.

Nu overdrijf ik natuurlijk een beetje, al zijn er ook wat bekendere voorbeelden zoals de Huawei Pura X, Huawei Mate XT en S25 Edge die breken met de norm, maar in grote lijnen denk ik wel dat het nog jáááren gaat duren tot de mainstream opschuift naar een formfactor die afwijkt van de standaard slab-modellen die nu de norm zijn.

[Reactie gewijzigd door Dennis de Vries op 20 mei 2025 23:41]


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn