Door Jurian Ubachs

Redacteur

Gamen voor je werk

Q&A met gameredacteur Jurian Ubachs

31-10-2023 • 16:10

121

titel

Jurian Ubachs heeft misschien wel de meest tot de verbeelding sprekende baan: hij gamet voor zijn werk. Maar hij doet natuurlijk veel meer dan alleen de PlayStation aanzetten. Jur is als gamereviewer dagelijks bezig met het onder de loep leggen van games en het minutieus bekijken hoe die spelen, hoe het verhaal is en of ze wel technisch goed draaien. Naast het schrijven van reviews vertelt Jur er ook over in video's en is hij wekelijks te horen als co-host in de Tweakers Podcast. Ook is hij host van de populaire techpodcast Met Nerds Om Tafel.

Jurian werkt sinds 2008 bij Tweakers, maar bouwde voor die tijd al ruime reviewervaring op bij onder meer InsideGamer. Hij heeft een voorliefde voor rpg's en sportgames, maar is van alle markten wel thuis, al vindt hij mmorpg's stiekem iets te tijdrovend om echt goed mee aan de slag te gaan. Om te zorgen dat hij een gefundeerde mening over de geteste spellen kan geven, speelt hij vaak thuis verder of vliegt hij naar de andere kant van de wereld om de informatie uit eerste hand te horen.

Je kunt Jur alles vragen over games, gamen voor je werk, over het maken van podcasts en veel meer. Wil je bijvoorbeeld weten hoe hij aan games komt, of van je hobby je werk maken echt zo leuk is, of simpelweg wat zijn favoriete game is? Vraag het dan hier in de comments!

Waar, wanneer en hoe?

Over Jurian Ubachs

Jurian Ubachs

Jurian werkt sinds 2008 bij Tweakers. Hij reviewt games en is een vast gezicht en vaste stem op ons YouTube-kanaal en in de Tweakers Podcast.

Jurian zit woensdag tussen 15.00 en 17.00 uur klaar om jullie vragen te beantwoorden. Die kun je nu al onder dit artikel in de comments stellen. Wil je live meelezen of vervolgvragen stellen, check de comments dan tussen de genoemde tijden of zorg dat notificaties voor reply's op jouw reactie aanstaan: belicoontje rechtsbovenin > 'Ontvang pushnotificaties'.

Een Q&A? Hoe zit dat?

Tweakers is eerder dit jaar begonnen met Q&A's met redacteuren. Die willen we in de toekomst vaker gaan publiceren. Eerdere Q&A's die we hebben georganiseerd, waren die met Tomas Hochstenbach, Arnoud Wokke en Donovan Kerssenberg. Tijdens een Q&A kun je vooraf vragen stellen aan een redacteur, die de vragen in de middag beantwoordt. Later publiceren we ook een overzichtsartikel met de beste vragen en antwoorden.

In de toekomst willen we meer Q&A's organiseren met Tweakers-redacteuren. Laat ons in de comments dan ook vooral weten welke redacteur jij graag het vuur na aan de schenen zou willen leggen.

Reacties (121)

121
121
112
2
0
7
Wijzig sortering
Thanks voor de leuke vragen allemaal! :) Ik duik mn gamehok weer in, Alan Wake wacht op me en ik denk dat ie me komt opzoeken in mn dromen vannacht als ik niet snel verder ga.... ;(
Hoi Jur,

wat is in jouw ogen de leukste en meest aansprekende game die je in de afgelopen 5 jaar hebt gespeeld en gereviewd en waarom ?

Als volgende redacteur zou ik graag Arnoud willen voordragen :)
Lastige vraag. Ik ga denk ik voor It Takes Two. Ik vond dat zo'n bijzondere game, die zich ook zo goed leent om samen te spelen met allerlei mensen met wie je normaal misschien niet snel een game speelt. Heel origineel, veel bijzondere levels... echt een game die er uit springt.

En ik ben het helemaal eens met je keuze voor een volgende redacteur ;). cc @arnoudwokke.
Het is niet mijn beurt, ik ben al geweest :'( review: Q&A: vraag Arnoud Wokke alles over telefoons, AI of bijna 15 jaar Twe...

[Reactie gewijzigd door arnoudwokke op 23 juli 2024 15:51]

Oja. Gek, jij komt niet naar boven als ik op Q&A zoek.
Het landschap van gamejournalistiek is niet enorm groot in Nederland begreep ik een tijdje terug uit een interview van Power Unlimited.

Dus wordt er weleens wat uitgewisseld met collega gamejournalisten van andere organisaties om sneller aan materiaal voor een review/preview te kunnen komen?
Ik heb wel eens iemand van Gamekings (volgens mij Skate) horen zeggen dat er een appgroep bestaat van Nederlandse gamejournalisten waarin ze tips uitwisselen over games die ze moeten reviewen. Als iemand dan ergens vast zit in een game, bv. bij een moeilijke bossfight, kunnen anderen in de appgroep tips geven.
Oja, dat voorbeeld was ik zelf nog vergeten, maar ik heb daar inderdaad met oa Ron over gebabbeld ja. :)
OMG zo buitengesloten!! Nee, er zullen vast wel van dat soort groepjes zijn, zeker met mensen die vaker samenwerken (PU/Gamer en GK werken natuurlijk vaak met dezelfde mensen), maar ik zit nie tin zo'n groepje..

Het gebeurt wel eens dat ik een op een met iemand praat over reviews, zeker als we dingen spelen voordat een game uit is. Ik weet vaak wel ongeveer wie wat voor games doet, dus je weet in die zin wel een beetje wie je vragen kunt stellen. Samuel (van oa PU) heeft me ooit onmisbare tips gegeven voor Dark Souls 2, om maar wat te noemen. En ik krijg af en toe ook wel wat vragen, maar dat gebeurt allemaal niet heel vaak.
je kon vroeger de nintendo klatnenservice bellen wanneer je 'vast zat' in een game. nee, er was nog geen internet zoals we dat vandaag de dag kennen
Reviewmateriaal bedoel je dan? Nee, dat wordt niet echt uitgewisseld. Het kan natuurlijk wel dat een freelancer een game speelt en dan een review maakt voor diverse media. Dat proberen wij te voorkomen. Ron Vorstermans schreef bijvoorbeeld onlangs de review over Mario Bros Wonder, dan vraag ik hem wel om dat exclusief voor ons te doen. Dat weten freelancers trouwens ook wel, dus als ze al elders afspraken hebben gemaakt, zeggen ze dat gewoon en zoek ik iemand anders.
Hoi Jurian,

Geniet je eigenlijk wel van games als je die moet reviewen? Ik heb wel eens gelezen dat gamejournalisten vooral snel en onder grote druk een game moeten uitspelen voor een review. Geniet je niet meer van een game als er geen deadline is en je gewoon ontspannen kunt spelen, zonder tijdsdruk?

Alvast bedankt voor je reactie.
Ik heb zelf jaren voor 2 websites geschreven, en eentje was van mij zelf. Maar ook video's gemaakt, helaas bestaan deze websites niet meer. Maar inderdaad een deadline en soms 3 games in 1 week erdoor heen zien te krijgen is een bittere pil, en ik werkte er nog fulltime naast. Dit is ook een van de redenen dat er toen mee gestopt was, want ik merkte toen echt dat ik met veel minder plezier begon te gamen.

Ik review nu ook nog, alleen doe ik het nu voor me zelf en plaats ik het hier op Tweakers, en nu heb ik er veel meer plezier in, gewoon dat reviewen en spelen wat ik wil en wanneer ik dat wil, zonder tijdsdruk. Ik heb nu soms ook wel de luxe dat ik wat op me werk kan schrijven als het rustig is, dat scheelt ook wel. Maar ben erg benieuwd hoe Jurian dit ervaart, want dat wilde ik hem ook wel vragen.
Interessant om je ervaringen te lezen, en fijn dat je tegenwoordig reviews kunt schrijven zonder tijdsdruk. Lijkt me toch heel wat prettiger.

Het valt me ook op dat de laatste jaren een soort wedstrijd lijkt te zijn ontstaan wie als eerste een review online kan zetten. Waarbij ik me wel eens afvraag of snelheid niet ten koste gaat van de kwaliteit van de review. Zeker als het gaat om grote games of rpg's met veel side quests en andere randcontent. Ik heb meer vertrouwen in de reviews die wat later zijn, dan in de snelle jelles.
Ik vind van wel, want ik kan je een voorbeeld noemen van bijvoorbeeld Shadow of the Tomb Raider, daar had ik 1 week voor en ik heb bepaalde stukken vluchtig door gespeeld om op tijd klaar te zijn. Dit was mede ook zoals ik al zij doordat ik als hobby deed en ik nog fulltime ernaast werkte. Hierdoor heb ik toen niet van de game kunnen genieten, dan wat ik nu bijvoorbeeld nu kan doen.

En ja, het is soms ook een race, want iedereen wilt het liefst een review lezen voor ze de game kopen. Ik schrijf nu alleen nog voor Tweakers, en doe dit wanneer ik tijd en zin heb.
We publiceren de laatste jaren vaker wat later en ik merk wel dat dat duidelijke voordelen heeft. Ik ben daardoor beter op de hoogte van eventuele problemen op andere platformen dan waar ik zelf op review, en we hebben zelf ook wat meer tijd voor extra testjes, zoals bijvoorbeeld de framerate-analyses die je soms in reviews terugziet.

Tegelijk weten we wel ook dat snel verschijnende reviews beter gelezen worden, dus op zichzelf loont het wel om een review zo vroeg mogelijk te publiceren. Dat is soms een nare paradox, maar beide kanten hebben gelukkig ook voordelen.
Dank voor je antwoord! Ik kan me dat helemaal voorstellen :). Ik lees je reviews altijd met veel plezier - dank voor alle tijd en moeite die je erin steekt!
Dat is een beetje dubbel. Je zou zeggen: als je ongedwongen tijd kunt besteden aan een game, dan geniet je er meer van. Maar veel games kosten zo veel tijd, dat ik die tijd niet zomaar zou hebben als ik niet ook werktijd er aan kan besteden. Dus een uitgebreide game als Red Dead Redemption 2 - ik vraag me zeer af of ik daar in puur vrije tijd wel echt doorheen zou komen. Daarnaast is zo'n game in korte tijd uitspelen ook wel een bepaalde rush. Je zit er dan helemaal in. Ik tik op dat soort dagen de 14 uur speeltijd wel eens aan. Dus het is in zekere zin niet optimaal, maar tegelijkertijd juist extra intens en daardoor leuker.
Goedemiddag!

Krijg je ook echt de tijd om een game goed en uitgebreid te spelen? Voelt het soms niet aan alsof je moet rushen door de games omdat je er nog zoveel moet spelen? En wat is je game top 3 alle tijden?
Laatste: Lies of P of Sekiro? Moet beide nog spelen namelijk.

Alvast bedankt!

[Reactie gewijzigd door Fascinerend op 23 juli 2024 15:51]

Ja hier ben ik ook wel eens benieuwd naar. Hoe lukt het om samen met een deadline en beperkte tijd een game zo volledig mogelijk te ervaren.

Heb je wel eens iets van gameplay echt gemist waardoor je mening in de review anders had kunnen uitvallen?
Die tijd krijg ik zeker, ik bepaal dat redelijk zelf. Het is natuurlijk niet realistisch om in elke game 80 uur te stoppen. Dat is voorbehouden aan uitschieters als Starfield, RDR2 etc. Een race- of sportgame kun je veel sneller reviewen, want na een paar dagen heb je daar al snel een goed beeld van. Een game als The Last of Us Part II moet je dan wel weer helemaal uitspelen, want het verhaal (en de afloop daarvan) is een wezenlijk deel van de beoordeling. Dus dat wisselt heel erg.

Top 3 aller tijden... vind ik heel lastig. Ik ga die vraag meestal keihard uit de weg. Maar ik denk dat als ik KOTOR, PES 6 en The Witcher 3 noem, ik aardig in de richting zit.

Lies of P heb ik niet gespeeld (behalve heel kort op Gamescom vorig jaar), dus dan zeg ik Sekiro ;)
Hoe sta je tegenover de performance/quality mode op consoles? Komen we straks weer om in tig knopjes en schuifjes zoals bij pc games?
Die monster hunter game die vorig jaar op gamepass verscheen had dat al. Echt belachelijk dat ik moet gaan zitten stunten met welke resolutie schaduwen ik wil, welke quality depth of field ik wil en weet ik wat meer. Ik koop een console omdat die doorgaans dingen voor zitten te kauwen. Ik wil gewoon spelen en niet denken of iets er mooier uit had kunnen zien als ik een bepaalde optie aan zet en de andere iets lager waarbij performance gelijk blijft.

[Reactie gewijzigd door Kaasje123 op 23 juli 2024 15:51]

In beginsel vind ik het positief dat er dingen te kiezen zijn. De een vindt beeldkwaliteit belangrijker, de ander framerate. Ik vind de keuze tussen een graphics mode en een performance mode dan ook prima en het verschilt per game welke van de twee ik het fijnst vind. Of consolegamers echt zitten te wachten op veel meer instellingen dan dat, weet ik niet. Wat @Kaasje123 hieronder ook zegt: het kan ook te ingewikkeld worden. Je koopt een console ook vanwege het gemak en dat valt hierdoor natuurlijk wel een klein beetje weg.
Op welke moeilijkheid speel je games graag als je voor jezelf een game speelt? Ga je voor easy-mode, geniet je van het verhaal en de omgevingen of ga je voor Ultra Hardcore en wil je maximale uitdaging?
Meestal gewoon op normal. Ik voel niet per se de behoefte om mezelf te testen. Daar zijn games als Dark Souls, Elden Ring en Hades voor, bij een wat meer mainstream game vind ik het prima om af en toe een beetje uitgedaagd te worden (dus easy hoeft niet), maar ik heb ook geen zin om al te lang vast te zitten bij een specifieke eindbaas. Ik ben ook zeker geen completionist, dus hardcore modes doen voor achievements hoef ik ook niet van mezelf. :P
maar ik heb ook geen zin om al te lang vast te zitten bij een specifieke eindbaas
Dit vind ik ook wel een interessante. Heb je wel eens gehad dat je deadline voor een review in het geding kwam omdat je niet door een level/eindbaas heen kwam? Ik kan me voorstellen dat bij games met een difficulty level je hem dan even iets omlaag zet, maar bij games die dit niet hebben is het natuurlijk gewoon keihard 'git gut' om er doorheen te komen? :P
Haha nou, Sekiro is daar een voorbeeld van. Ik heb denk ik anderhalve dag vastgezeten bij die generaal die in een soort elektrische halfgod verandert en later ook nog bij die poepgooiende apen. Maar ik had die planning heel fluïde opgesteld: ik laat het wel weten als ik klaar ben. Dus dat duurde al met al wel een week langer dan ik hoopte.
Gameredacteur: de meest tot de verbeelding sprekende baan.
Zeg dat wel! Leuk dat er een Q&A komt, ik heb genoeg vragen.
  1. Game je voor je werk meer thuis of op kantoor?
  2. Hoe verschilt je setup tussen thuis en kantoor? Heb je op beide plekken alle (grote) consoles en een game-pc?
  3. Wat is je favoriete game allertijden? En favoriete rpg? (Kan dezelfde zijn uiteraard)
  4. Vind je games die veel op elkaar lijken (snel) saai? Denk bijvoorbeeld aan een opvolgende game waarin weinig origineels zit.
  5. Welke skills zijn belangrijk voor een gameredacteur tijdens het gamen? Moet je bijvoorbeeld goed kunnen gamen, alle genres leuk vinden, tegen je verlies kunnen, kritisch kunnen blijven?
  6. Welke skills zijn belangrijk voor een gameredacteur buiten het gamen?

[Reactie gewijzigd door Opxah op 23 juli 2024 15:51]

1. Meer thuis. Als je in korte tijd veel gameplay-uren moet maken, is kantoor niet efficiënt. Je gaat toch even rustig lunchen met collega's, maakt een babbeltje, mensen komen het game-hok af en toe even in om te kijken wat je aan het doen bent, en je zit natuurlijk met reistijd naar kantoor en weer naar huis. Ik haal thuis veel meer 'netto game uren'.

2. Yes, op beide plekken staat alles. Of nou ja, als ik op kantoor een game-pc nodig heb, moet die vaak nog wel even bij elkaar geprikt worden met dingen die in ons testlab liggen, maar het kan wel.

3. Wie overige antwoorden meeleest kan deze misschien al raden: Star Wars: Knights of the Old Republuc. En ja, dat is ook meteen een rpg inderdaad. :)

4. Nee, en de grap is: dat is ook een stukje persoonlijkheid. Melle van Gamekings (vroeger) zei ooit tegen me "jij vindt Assassin's Creed leuk, dus je houdt gewoon van herhalende shit. Dat is helemaal niet erg, maar dat is wel wat het is." Ik vatte dat aanvankelijk op als een belediging, want het klinkt als 'jij vindt AC vet, maar het is repetitief, dus niet vet', maar het is precies zoals hij zegt: ik ga best prima op herhaling. Niet in de zin van dat ik in een game de hele tijd hetzelfde wil doen, maar dat de basis van de volgende AC lijkt op de vorige, stoort mij als gamer echt totaal niet. Als reviewer merk ik het natuurlijk wel op en ik noteer het vaak als minpunt in de review, want de meeste gamers willen graag wél meer vernieuwing. Maar ikzelf heb het niet nodig. Ik kan ook prima een film voor de 100e keer kijken, terwijl er nog topfilms zijn die ik nog nooit gezien heb, of op vakantie gaan naar een plek die ik al ken, terwijl ik nog zoveel niet gezien heb. Like I said: persoonlijkheidsdingetje.

5. Goed kunnen gamen helpt, want als je alleen maar verliest, zijn veel online games al snel niet heel leuk meer. Ook zul je vaak in beperkte tijd door een game heen moeten, dus als je dan continu niet verder komt, is dat ook onhandig. Maar kritisch zijn, goed kunnen beschouwen en analyseren wat je precies aan het doen bent en wat je ziet en dat kunnen plaatsen in een breder kader. Welke games doen iets soortgelijks? Hoe nieuw is het dan nog? Dat soort vragen hoef je niet letterlijk in elke review te beantwoorden, maar het is wel handig als je dat soort kaders op basis van je eigen parate kennis kunt vormen.

6. Nou, je moet je mening natuurlijk wel ook kunnen overbrengen naar andere mensen. Dus enig talent om woorden op papier te zetten en eventueel het voor een camera kunnen vertellen, is dan wel belangrijk. Daarnaast moet je ook zelf zorgen dat je de noodzakelijke games op tijd hebt en samenwerken met eindredactie en het mediateam, dus een duidelijke planning maken en zorgen dat je daarin je (zelf gestelde) deadlines haalt is ook belangrijk.

Hoop echt dat niet iedereen 6-vragen-in-1 gaat doen want dan gaat dit even duren ;)
Tof! Dank je voor je uitgebreide antwoorden! Excuses voor het aantal vragen.
Geen probleem hoor, was een grapje :)
Als je zelf een game zou (laten) ontwikkelen, hoe ziet die game er dan uit?
Ik verbaas me erover dat er nog geen game is die alle games verbindt. Denk Second Life, maar dan kun je alles doen. Ga je het leger in? Call of Duty-achtige experience. Wil je voetballer worden? Complete voetbalgame erbij. En ga zo maar door. Je speelt een leven door en alle aspecten kunnen afgevangen worden met games die al bestaan.

Gaat nooit werken natuurlijk, want geld. Dus ik verbaas me er niet écht over dat het niet bestaat. Maar geef me dit spel aub.

[Reactie gewijzigd door Tweakjur op 23 juli 2024 15:51]

Jaa eens, zoiets lijkt mij ook gaaf. Wat misschien het dichtste in de buurt komt is sommige GTA RP servers met hoeveel mods/details er zijn. Ook kijk ik uit naar de diversiteit van S&BOX maar daar is natuurlijk niet alles 'connected'.
Hi, wat is gemiddeld de reactie als jij op een spreekwoordelijke verjaardag verteld dat je dit werk doet? Of beter gezegd: wat zeggen mensen vaak?
"Oh, zit je dan ook elke dag de hele dag te gamen??"

Die. Standaard, altijd. Het antwoord is trouwens: die dagen zijn er zeker, maar er moet ook content geproduceerd worden (tekst en video) en aangezien je samenwerkt met een redactie zul je ook veel overlegmomenten hebben, je moet je zakelijke contacten onderhouden dus mailen/appen/bellen hoort er ook bij en daarnaast bezoek je wel eens een studio, een uitgever of een beurs, dus er komt wel wat meer bij kijken.
De reactie is dus best voorspelbaar eigenlijk. Mensen maken zich er gelijk een voorstelling van (en plakken er als Nederlander misschien ook nog een waarde oorfeel op).

Dank je wel! En, keep it up.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.