Q&A: eindredacteuren Eugène en Monique over dt-fouten en schrijfwijzers

24-04-2024 • 16:00

100

titel

Tweakers publiceert dagelijks tientallen nieuws- en achtergrondartikelen, geschreven door minstens zoveel redacteuren. Achter de schermen zijn eindredacteuren Eugène van der Put en Monique van den Boomen iedere dag bezig met het corrigeren van alle kleine en grote fouten die wij als redacteuren maken. Op donderdag kun je hen alles vragen over welke Tweakers-redacteur de minste (en de meeste!) taalfoutjes maakt, waarom we AA-batterij wel met hoofdletters schrijven, maar Lpddr niet en hoe ze de Tweakers-redactie scherp houden.

Eugène werkt sinds 2010 bij Tweakers. Monique werkt er sinds 2022. Als eindredacteuren zijn ze verantwoordelijk voor het controleren van artikelen op fouten en voor het opstellen van onze Schrijfwijzer, waarin precies staat hoe we een term als 'Home Assistant-plug-inontwikkelaar' schrijven.

Waar, wanneer en hoe?

Eugène en Monique zitten op donderdag tussen 15.00 en 17.00 uur klaar om jullie vragen te beantwoorden. Die kun je nu al onder dit artikel in de comments stellen. Wil je live meelezen of vervolgvragen stellen, check dan de comments tussen de genoemde tijden of zorg dat je notificaties voor antwoorden op jouw reactie aanstaan (belicoontje rechtsbovenin > 'Ontvang pushnotificaties').

Een Q&A? Hoe zit dat?

Tweakers organiseert sinds vorig jaar Q&A's met redacteuren. Tijdens een Q&A kun je vooraf vragen stellen aan een redacteur, die de vragen in de middag beantwoordt. Later publiceren we ook een overzichtsartikel met de beste vragen en antwoorden.

We organiseerden eerder al Q&A's met andere redacteuren:

Laat ons in de comments dan ook vooral weten welke redacteur jij graag het vuur aan de schenen zou willen leggen!

Lees meer

Reacties (100)

100
100
69
1
0
12
Wijzig sortering
We zijn een technologiewebsite en bieden daarom liever geen plaats aan bijv. politiek of religieus controversiële zaken. Technische kwesties gaan we natuurlijk niet uit de weg en die leiden dan ook vaak tot discussie binnen de redactie. De taak van de eindredacteur is ze te signaleren en na te gaan wat ons standpunt is. Het laatste woord is daarbij aan de hoodredacteur.
Discussies over vorm of inhoud zijn aan de orde van de dag. Zo hebben we lang gediscussieerd over de vraag of we 'bemannen' moeten schrijven of 'bemensen'. We werden het niet helemaal eens en hebben daarom besloten dat iedere redacteur dat voor zich mag bepalen.
Jaarlijkse hoogtepunten zijn voor ons altijd de grote beurzen, zoals de CES, MWC en gamescom. Die leiden vaak tot nachtwerk voor de redacteuren en nieuwe records wat aantal artikelen betreft.
Een uitdaging voor de toekomst zijn de ontwikkelingen op AI-gebied. Die gaan ons werk zeker veranderen. Het is nog niet zover, maar over een paar jaar zal AI in staat zijn om alle echte taalfouten te verbeteren. Als eindredacteur kun je je dan gaan richten op andere (tekst)kwesties. Daar moet je dan natuurlijk wel op voorbereid zijn. Spannend dus!
Bovenstaande is een reactie op:
Bundin in 'Q&A: eindredacteuren Eugène en Monique over dt-fouten en schrijfwijzers'

Op wat voor (tekst)kwesties doel je in je antwoord?

Dat AI de markt zal veranderen is (ook op deze site) al veel geschreven. Er is ook veel te lezen over bedreigingen voor 'creators': AI zou input van mensen kunnen verdringen. Welke (mogelijke) kansen zien jullie, naast feilloze spellingcontrole?

[Reactie gewijzigd door Bundin op 23 juli 2024 08:16]

We kunnen meer aandacht gaan besteden aan kwesties als: de lengte van een tekst, tone of voice, lengte van zinnen en alinea's, verhaalopbouw, spanningsboog, informatiegehalte, indeling, koppen en tussenkoppen enzovoort.
MacOS, Windows of Linux?
Vim of Emacs? Tabs of spaties?
Nano natuurlijk, en 4 spaties gelijk aan een tab.
vi, maar eigenlijk aliased naar vim. En niet "gealiast" want engelse woorden vervoegen als nederlandse woorden is stom i.m.h.o.
Juist! En: Ananas als pizzatopping, verrukkelijk of misdaad tegen de mensheid?
.oisyn Moderator Devschuur® @Patriot24 april 2024 18:13
Die twee keuzes zijn niet per se tegenstrijdig :P
Duh tab! Waarom zou je 4x zoveel karakters gebruiken om alsnog minder functionaliteit te bereiken. Van een tab kan je zelf de breedte instellen, spaties niet.
MacOS
Apple zegt sinds 10.12 dat het macOS is, dus wordt de schrijfwijze dan wat Apple wil of wat taalregels dicteren?

* Stukfruit heeft er met zijn gebruikersnaam uiteraard geen mening over :+
Tweakers vindt dat, omdat het het begin is van een zin, het altijd met een hoofdletter geschreven moet worden. Met MacOS ziet dat er nog wel ok uit, maar je komt dus ook regelmatig “ICloud” ed tegen.

[Reactie gewijzigd door i7x op 23 juli 2024 08:16]

Dat heeft niks met 'vinden' te maken, maar gewoon met de regels van de Nederlandse taal. Hetzelfde geldt overigens voor de correcte schrijfwijze van 'OK'/'oké' en 'e.d.'.
One Taal is wat Tweakers volgt, idd, maar dat maakt het nog niet de Nederlandse taal. Is een kwestie van stijl en het staat ieder vrij andere afwegingen te maken. Zelfde met de schrijfwijze van afkortingen. Zelfs Onze Taal zelf wijkt wel eens af van wat “officieel” correct Nederlands zou moeten zijn, en dat is helemaal prima.

Maar wbt de hoofdletters vind ik het lelijk en zou ik het zelf anders doen. ICloud ziet er gewoon niet uit voor nota bene een techsite.
Onze Taal is niet per se wat Tweakers volgt, hoor. Bij voorkeur gebruiken ze het Groene Boekje en ook wordt veel van taaladvies.net gebruikgemaakt. Beide zijn websites van de NTU, de officiële instantie die verantwoordelijk is voor de regels van de Nederlandse en Vlaamse taal.

Onze Taal is geen officiële instantie i.t.t. de NTU en is ook verantwoordelijk voor de Witte Spelling, iets wat naar mijn mening alleen maar voor verwarring en onduidelijkheid heeft gezorgd, en de Nederlandse taal meer kwaad dan goed heeft gedaan. Maar in het algemeen kan Onze Taal prima als naslagwerk worden gebruikt en worden sommige zaken, zoals een hoofdletter aan het begin van een zin dat prioriteit krijgt boven het donorprincipe, uitgelegd waar taaladvies.net of de Leidraad steken lalen vallen.
AuteurMoniqueVdB Eindredacteur @Patriot25 april 2024 15:00
MacOS voor mij!
Thuis macOS, werk Windows.
Wat vinden jullie van geüpdatet? Ik vind dat nog steeds niet fatsoenlijk klinken.
Gewoon Nederlands is 'bijgewerkt'. Prima te gebruiken in veel gevallen.
Dat gebruik ik ook inderdaad, klinkt en ziet er beter uit.
Voor ons gaat het erom dat het correct is. 'Mooi' en 'lelijk' of '(on)fatsoenlijk' zijn lastig hanteerbare begrippen waar het om taal gaat. We hebben natuurlijk onze voorkeuren, maar als de Taalunie beslist dat het 'geüpdatet' moet zijn, dan doen we het ermee.
Klinken? Je zegt toch niet 'geupdeetet' hoop ik? :D
Je snapt wat ie bedoelt. Het ziet er gewoon niet uit. En zo zijn er wel meer voorbeelden van kromme veranderingen die in de loop der jaren via Het Groene Boekje zijn uitgerold. De logica ontgaat het gros van de mensen vaak volledig en het lijkt alleen verandering als doel op zich te dienen. Ik hou me met alles gewoon aan de spelling die ik zelf op school geleerd heb. De rest zal allemaal wel :)
Ik hou me met alles gewoon aan de spelling die ik zelf op school geleerd heb.
Dan klopt de schrijfwijze volgens jou dus ook. Toch?
Dat staat er toch wel?
Ik zeg altijd "upgedate" en "downgeload". ;)
Tweakers publiceert iedere dag tientallen nieuws- en achtergrondartikelen, geschreven door minstens zoveel redacteuren.
Is dit nagelezen? Of hebben jullie echt meer redacteuren dan dat er dagelijks artikels online komen?

En serieuzer: hoe moeilijk is het om de grens tussen Nederlandse en Engelse termen te bewaren?
Ik vind dit, juist voor een techwebsite sowieso wel een interessante. Veel onderwerpen komen uit Engelse taalgebieden, vaak zijn er nog geen algemeen geaccepteerde termen of als ze er wel zijn, dan gebruikt (bijna) iedereen toch vrolijk de Engelse term.

Aanvullend op deze vraag:
- Hoe bepaal je de lijn?
- Gaat het maken van taalafspraken met de redactie samen?
- Maken jullie (evt. samen met de redactie) een taalgids, of nemen jullie afspraken binnen DPG over?
  • We vertrouwen op ons eigen taalinzicht en de woordenboeken om te bepalen of een woord voldoende is ingeburgerd. Daarbij laten we enige vrijheid aan de redacteuren en proberen toch consequent genoeg te blijven. Kortom het is een voortdurend zoeken, samen met jullie, naar de juiste lijn.
  • Taalafspraken maken we samen.
  • Ja, we hebben een interne taalgids voor Tweakers alleen.
We hebben ongeveer evenveel redacteuren (incl. freelancers) als het aantal nieuwsartikelen op een doordeweekse dag!

Wat je 2e vraag betreft: da's best lastig ja. Op een techsite heb je nu eenmaal meer Engelstalige begrippen dan gemiddeld. We geven de voorkeur aan (oorspronkelijk) Nederlandse woorden, mits die voorhanden zijn. Aan de andere kant willen we ook weer niet krampachtig puristisch zijn. We blijven dus zoeken naar de juiste balans. Daarbij geldt: taal blijft in beweging, dus wat gisteren nog een vreemd woord was, kan vandaag ingeburgerd zijn.
Waarom hebben jullie ooit besloten om ceo vs CEO te schrijven? Vaak maakt het niet zoveel uit, maar soms is het verwarrend. Zoals wanneer ai en ki in een zin staat, of wanneer het om wat minder bekende afkortingen gaat.
Ze volgen Onze Taal en die zeggen dat het met Engelse afkortingen klein mag zodra ze een beetje zijn ingeburgerd. Een nogal vage eis, maar ceo wordt inmiddels zelfs bij Nederlandse bedrijven regelmatig gebruikt dus kan er wel inkomen (al heb ik ook een voorkeur voor kleine letters in het algemeen bij afkortingen). Overigens mag het wel groot als het voor verwarring kan zorgen maar ik zou zelf niet zeggen dat dat met ceo het geval is.
We schrijven afkortingen klein om het tekstbeeld rustig te houden. Het Groene Boekje schrijft ingeburgerde afkortingen ook klein. Wij gaan iets verder, omdat er in onze teksten dikwijls veel afkortingen staan. Namen van merken, producten en standaarden schrijven we wel met hoofdletters. Dat geldt ook voor de meeste afkortingen met 2 letters.
Doen jullie ook workshops met de redactie of is dat niet nodig? Hoe delen jullie je commentaar met het schrijversgilde?

Wordt er voornamelijk op taalfouten gecheckt of ook op zinsbouw, leesbaarheid of andere dingen?
AuteurMoniqueVdB Eindredacteur @Merik25 april 2024 15:51
We leggen redacteuren uit waarom iets fout is als we feedback geven en organiseren regelmatig een taalquiz, zodat redacteuren van elkaars fouten kunnen leren.

We kijken ook naar zinsbouw en leesbaarheid. Als we bijvoorbeeld iets in de tekst niet duidelijk vinden, overleggen we met de redacteur.
Dat klinkt als een mooie opzet. Lijkt me lastig dat voor iedereen op een goede manier te communiceren,
niet elke techneut is even vaardig taalkundig gezien, vandaar de vraag over workshops.
Een belangrijk symptoom van de "Engels ziekte" is onjuist spatiegebruik en dan vooral bij samenstellingen. Een belangrijke oorzaak hiervan is het onjuist interpreteren van spellingcheckersuggesties. Zijn jullie al grappige voorbeelden tegengekomen waarbij de betekenis van zinnen volledig verandert door dit soort taalfouten? Of houden jullie een lijstje bij van andere grappige taalfouten?

[Reactie gewijzigd door s2n6 op 23 juli 2024 08:16]

Ik heb de voorbeelden niet voor het oprapen, maar het komt zeker voor. Ik geef je de grappige fouten die ik wel onthouden heb:
  • De AM4-socket stampt alweer uit begin 2017
  • Stille(re) videokaarten kunnen doorgaans op veel belasting rekenen bij tweakers
  • Met de zomer van 2023 achter de boeg…
Om in te haken op deze vraag, is het ook al eens voorgekomen dat een redacteur jullie moest corrigeren (misschien een persoon in het bijzonder)?

Dat laatste voorbeeld... :-)
Jazeker, wij maken immers ook fouten. Gelukkig hebben sommige redacteuren daar een scherp oog voor.
Ik kon geen andere site vinden waar ze Lpddr schrijven. Overal zie ik LPDDR staan.
En schrijf de eenheden los van de getalwaarde zoals het hoort, en niet aan elkaar. Je hebt als website ook een voorbeeldfunctie.

[Reactie gewijzigd door Alex3 op 23 juli 2024 08:16]

We schrijven maximaal 4 opeenvolgende hoofdletters om te voorkomen dat het tekstbeeld onrustig wordt. We hebben nu eenmaal veel te maken met afkortingen en merknamen e.d.
Jullie bedenken blijkbaar eigen regels die afwijken van de officiële regels.
"Volgens de officiële spellingregels krijgen afkortingen van namen maar één hoofdletter als ze:
  • uit vier of meer letters bestaan
  • worden uitgesproken als ‘gewoon woord’, en niet letter voor letter."
Bron: Genootschap Onze Taal

Volgens het donorprincipe zijn meer hoofdletters wél toegestaan, maar er zijn dus weldegelijk regels voor ;)

[Reactie gewijzigd door AverageNL op 23 juli 2024 08:16]

Wat dan met ARM? Spreken mensen dat echt als arm-processors uit dat jullie Arm aanhouden?
Arm schrijft hun naam zelf met één hoofdletter, zie bijvoorbeeld de website (“Building the future of computing on Arm”). Zelfde geldt voor bijvoorbeeld Armv9 :)
JEDEC schrijft LPDDR in hoofdletters ;)
Maar ‘LPDDR’ bestaat uit vijf hoofdletters en krijgt volgens de officiële taalregels dus maar één hoofdletter. Dat houden wij dus aan, zoals ook staat in de originele reactie van @Delpozo ;)

[Reactie gewijzigd door AverageNL op 23 juli 2024 08:16]

Ja, maar je geeft net aan dat jullie volgens de officiële taalregels werken. Dan schrijf je ARM toch ook met hoofdletters? Met andere woorden: wanneer volg je bedrijfsspelling en wanneer niet?
De officiële taalregels dicteren dat vijf aaneenvolgende hoofdletters eigenlijk fout is (met de kanttekening dat het wegens het donorprincipe wordt getolereerd bij merknamen). Dat betekent niet dat afkortingen met drie letters per se wél met hoofdletters worden geschreven

In principe grijpen we alleen in als een merknaam vijf of meer aaneenvolgende hoofdletters bevat. Minder is altijd prima. Arm schrijft zelf ‘Arm’ met één hoofdletter, dus dan doen we dat. ‘ARM’ was ook prima geweest, maar dat is dus niet hoe het bedrijf zelf dat doet

Overigens ben ik een gewone redacteur, geen eindredacteur, maar zo heb ik het hier geleerd :)

[Reactie gewijzigd door AverageNL op 23 juli 2024 08:16]

Wordt er voor het schrijven van de artikelen een spell-checker gebruikt? Of is dat aan de schrijver zelf om te beslissen? En waarom wel/niet?
Dat is aan de redacteuren zelf: sommige redacteuren vinden het fijn werken en andere juist niet.
Welke redacteur was tweede bij de recentste interne eindredactiequiz?
Geen idee. Alleen de eerste telt.
Op welke wijze probeert @Hayte jullie nu te triggeren en wat is jullie wraak @Delpozo @MoniqueVdB ?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.