JBL Soundboost
De behuizing van smartphones leent zich niet zo goed voor gebruik als klankkast. Vooral voor de weergave van lage frequenties is de ruimte in een smartphone simpelweg niet groot genoeg. Met de JBL Soundboost op de Moto Z Play is er meer ruimte en dat levert een mooier geluid met meer bas op. Als je de luidspreker op het toestel klikt, komt het geluid direct uit de module en dat klinkt inderdaad een heel stuk voller en mooier.
De bouwkwaliteit van de luidspreker is goed, waarbij het oranje pootje het enige bewegende deel is. Dat klapt goed uit en klikt in zijn uiterste stand, waardoor het toestel stevig blijft staan. De adviesprijs van 89 euro is niet extreem hoog en als je bijvoorbeeld vaak in de tuin of het park zit, kan het een elegante toevoeging zijn aan je smartphone, waarbij je geen verbinding hoeft te maken met bluetooth en niet met kabeltjes in de weer hoeft.
Incipio Offgrid Power Pack
De simpelste Moto Mod is de power pack van het merk Incipio. De capaciteit is 2.220mAh, wat neerkomt op bijna twee derde van de accucapaciteit van de Moto Z Play. Zoals je op de accuduurpagina kunt lezen, heeft de Moto Z Play al een enorme accuduur, dus als je deze 75 euro kostende power pack op de telefoon plakt, kun je helemaal dagen zonder oplader. De prijs vinden we wel erg hoog voor een simpele power pack, dus zelf zouden we even wachten op een aanbieding. De grip van de power pack is overigens erg fijn en hij ligt mede daardoor lekker in de hand.
Moto Insta-share Projector
Een projector op je smartphone spreekt tot de verbeelding. Het kan leuk zijn om in bed naar een film te kijken, waarbij je bijvoorbeeld op het plafond projecteert. Je kunt er PowerPoint-presentaties mee geven en met vakantie kun je 's avonds de overdag gemaakte foto's en video's meteen terugkijken met het retrogevoel dat een diaprojector geeft.
De projector is in elk geval, net als de andere Mods, top gebouwd en goed afgewerkt. De inklapbare standaard heeft een luxe, geborsteld metalen oppervlak en staat stevig, zonder dat het scharnier te stroef is. Aan de bovenkant van de Mod zit aan de ene kant van de lens een aan-uitknop en aan de andere kant een draaiwieltje om scherp te stellen. Dat laatste gaat overigens niet altijd even soepel. De projector heeft automatische keystone-correctie, wat meestal goed werkt. Als je hem zelf wil corrigeren, kan dat ook. Verder kan hij automatisch de helderheid bepalen en je meldingen privé houden door die niet te projecteren.
Die helderheid is een nadeel van de projector. Die bedraagt maximaal een schamele vijftig lumen, wat niet genoeg is om overdag mee te projecteren, tenzij je de projectie erg klein houdt. In dat geval kun je echter net zo goed je smartphone laten zien. Je moet de ruimte dus goed kunnen verduisteren. Een algemeen nadeel van dlp-projectoren als deze is het regenboogeffect als je met je ogen over de projectie scant. Voor de een is dat storender dan voor de ander, maar het is het vermelden waard.
De projector heeft een accucapaciteit van 1.100mAh. Daarmee doet hij in de praktijk een uur bij maximale helderheid. Vervolgens schakelt hij over naar de accu van de telefoon, waarmee de projector het nog eens een uur en een kwartier uithoudt als de telefoon bij het begin helemaal opgeladen was. Na korte tijd wordt de projector begrijpelijkerwijs heet en treedt de actieve koeling in werking. Die brengt een hoog geluid voort, dat, afhankelijk van de toepassing, storend kan zijn.
Met een adviesprijs van driehonderd euro en de beperkte gebruikstoepassingen door onder meer de beperkte lichtopbrengst en de regenboogeffecten, zouden we hem niet meteen aanraden. Ook hiervoor geldt echter dat het best een leuk hebbeding is als je hem voor een schappelijke prijs kunt krijgen.