Waarom deze telefoon?
Ik ben laatst een tijd lang in het buitenland geweest en ik gebruikte een telefoon waarvan de accu al niet heel lang mee ging (Oneplus 2). Omdat in dat land de dekking en netwerksnelheid niet geweldig is, is je telefoon nog eens sneller leeg dan normaal in Nederland. Ik wou dus op zoek naar een telefoon met een lange accuduur. Daar kwam de Moto Z Play in beeld, hij tikt vrijwel al mijn wensen aan:
- Near-stock Android (6.0 Marshmallow)
- Dual SIM
- Grote accu (3510 mAh)
- Speaker aan de voorkant
- AMOLED scherm, 5.5 inch
- 1080p (meer is niet nodig naar mijn mening)
- USB-C met ondersteuning voor snelladen (
- Vlotte (energiezuinige) processor
- 32 GB intern geheugen met ondersteuning voor een SD-card
- Headphone-jack aan de onderkant
Andere telefoons waar ik nog naar heb gekeken zijn:
- Oneplus 3
- Xiaomi Mi5s (plus)
- Apple iPhone 6s Plus / SE
Unboxing
De Motorola Moto Z Play komt in een wit/groene doos. Bijgeleverd zijn een SIM-card tool, de TurboPower lader (15W), een Moto Style Shell en een boekje met informatie. Hieronder een aantal foto's van de telefoon met alle bijgeleverde accesoires.
[img]C3H1E56s[/img] [img]xz8kek1u[/img] [img]pCM8Hmc3[/img]
Design & build
[img]WpX2HpU5[/img][img]b1X2OlII[/img]
De telefoon zelf voelt vrij licht aan voor eentje met zo'n grote batterij. Hij is vrij groot voor een 5.5 inch telefoon, maar alsnog is het niet extreem. De bezels aan de boven en onderkant zijn vrijwel gelijk verdeeld. Dit is iets anders in vergelijking met de Moto Z en Moto Z Force. Die hebben het 'moto' logo aan de onderkant van het scherm zitten, waardoor het scherm zelf iets hoger zit. Daar heb je bij de Z Play geen last van, waardoor de bovenste hoeken ook nog prima bereikbaar zijn als je hem met 1 hand bedient.
[img]vzVeguUd[/img]
Aan de voorkant vinden we de vingerafdruk-scanner, een camera met flitser en de speaker. Aan 1 zijkant zitten knoppen, namelijk een aan/uit-knop met een textuur en de volumeknoppen die aan de hoge kant in het toestel zitten. Liever had ik deze aan de andere kant gezien, maar ach, je kan niet alles hebben.
[img]N9Y9cMLe[/img]
De achterkant is van glas en er zit een patroontje in, namelijk cirkels die zijn gevormd om de camera heen. Het ziet er naar mijn mening leuk uit. Als je hem vasthoudt, valt meteen op dat de achterkant glad is omdat deze van glas is. Daarom heb ik er nu een Dbrand skin op geplakt (van de Moto Z Force). Ook is de glasplaat lichtjes verzonken waardoor de metalen rand bijna snijdt in je hand. Het valt wel mee hoe 'erg' dit is. De Dbrand skin zorgt ervoor dat het iets minder erg is, toch gebruik ik continu de bijgeleverde Style Shell erop waardoor je er geen last van hebt.
[img]FrgjkA5G[/img]
Over die Style Shell gesproken, deze haalt de 'camera-bump' eruit, waardoor de telefoon plat ligt en dus ook niet op de camera steunt als je hem op de tafel legt. Ik vind dit persoonlijk gezien fijn, ook omdat de telefoon nu ook net iets lekkerder in de hand ligt.
[img]Xnt8wA4z[/img][img]qzHxFiNc[/img][img]aOXim1ly[/img][img]07WkBduO[/img]
Wat ook fijn is, is dat er tegelijkertijd 2 SIM-kaarten in passen en ook nog een micro SD-kaart. Dan kun je alle features gebruiken in plaats van minder, zoals bij veel andere telefoons.
Software
Waar Motorola de afgelopen jaren bekend om staat is de software die vrijwel standaard is. Het is simpelweg een kale versie van Android, waarbij zelfs de systeem-app zoals de Gallery vervangen is door Google Photos. Dit zorgt voor een ervaring zonder enige bloatware. Wel heeft Motorola een aantal handige functies toegevoegd, deze zijn te vinden in de Moto app. Hier heb je functies voor je display, acties zoals gebaren en ook voice-commando's zijn in te stellen. De voice commando's lijken mij overbodig, maar de actions zijn behoorlijk handig.
[img]43ueCBJ4[/img][img]aAsXt5MG[/img]
Over het algemeen is deze telefoon snel. Ten opzichte van Cyanogenmod 13.0 op een Oneplus 2 vind ik de Moto Z Play zelfs sneller, ondanks de 'mid-range'-processor en een gigabyte minder werkgeheugen. De vingerafdrukscanner is ook supersnel en wat leuk is, is dat hij het scherm weer uit doet als je je vinger erop plaatst. Gamen doe ik niet met het toestel, dus over de snelheid daar doe ik geen uitspraken.
Audio
In tegenstelling tot de andere Moto Z modellen heeft de Z Play wel een audiojack. De muziek die er uit komt klinkt behoorlijk goed in combinatie met in-ear headphones van Sennheiser. Volgens mij is het ook luider dan wat er uit de Oneplus 2 komt.
De speaker is geplaatst aan de voorkant en kan behoorlijk luid. Het geluid is helder en zelfs lage tonen kun je goed horen. Wat dit betreft is het een toptoestel voor mediaconsumptie. Het zou nog mooier zijn om stereospeakers te hebben, maar 1 front facing speaker is al ontzettend goed, vooral met het bereik en volume dat ze produceren.
Belkwaliteit is ook goed, toch hoor ik een lichte ruis als ik aan het bellen ben. Het is niet heel storend, ook omdat het volume luid genoeg is. Ik gok dat de ruis komt omdat Motoraola een vrij grote speaker gebruikt.
Foto's en video
Een goede camera vind ik nogal belangrijk en ik wist ook niet heel goed of de Moto Z Play op dat gebied een goede keuze zou zijn. Na een aantal foto's gemaakt te hebben valt me op dat de Z Play behoorlijk goede foto's maakt. Hieronder is een aantal samples toegevoegd. Focussen en foto's maken gaan ontzettend snel. Bij de foto van de zaklamp op de tafel zie je ook goed dat hij netjes focust. De details op de foto's zijn vrij scherp, al verwacht ik dat met OIS de resultaten nog net iets beter zouden zijn. Het was een nogal bewolkte dag (het is toch herfst he), dus foto's met veel kleur erin heb ik nog niet kunnen maken. Misschien dat ik nog een paar foto's toevoeg. Tot nu toe ben ik zeer tevreden. Wat ook leuk is, is dat de camera aan de voorkant een flitser heeft, waardoor je in donkere ruimtes nog een knappe selfie kan maken.
[img]g1KF7MZr[/img][img]vYb7RXjK[/img][img]qNcEs7qY[/img]
Ik maak vrij weinig videos, dus ik heb hier vrij weinig over te vertellen. Ik heb een kort filmpje gemaakt en het valt me op dat de Moto Z Play een soort digitale stabilisatie toepast. Het resultaat lijkt op OIS, maar het is het net niet. Toch wordt het goed benaderd. Het resultaat verrast mij positief en ik ben hier dus ook zeer tevreden over.
Accuduur
Mijn grootste reden om deze telefoon te kopen was de accuduur en deze valt absoluut niet tegen. Na een halve dag gebruik en instellen ben ik gaan slapen met 65% accu over, waarna ik wakker werd met 65% accu (Internet en WiFi uitgeschakeld). Zo hoort het. De tweede dag ben ik vrijwel helemaal doorgekomen, in het begin van de avond nog het accupercentage van 17% naar 22% getild en daarna nog een docu gekeken op Youtube van 1:30 uur waarna er nog 10% over was. De hoop was dat hij het vol zou houden tot de volgende ochtend zonder internet en wifi aan, maar dat was niet het geval. In totaal is er wel 9 uur en 5 minuten screen-on-time uit de doos met 5% extra bijladen gehaald. Een ontzettend goede score.
[img]HO5wzVcZ[/img][img]cdhuEcZd[/img]
Het opladen met de bijgeleverde lader gaat ook vrij snel. Van 4% naar 69% in een uur is ontzettend snel, en tot 100% opladen gaat in 1 uur en 50 minuten. Volgens mij moet dit in totaal nog sneller kunnen. Er is een 15 W snellader bijgeleverd, maar op de site van Motorola in de VS staat dat de 30 W lader bedoeld is voor de Moto Z familie. Contact met Coolblue leerde mij dat de 30 W lader voor de VS bedoeld is. Hij is dus niet leverbaar op dit moment in Europa.
Wat mis ik zelf nog aan de telefoon?
Ik ben zelf verknocht aan Cyanogenmod. Op dit moment wordt er al voor ontwikkeld, zo heb ik vernomen (XDA). Het gemis van enkele features licht ik hier even toe. Wat zou er naar mijn mening nog toegevoegd kunnen worden aan de software of aan de telefoon?
- Double tap to wake
- Night mode (geler scherm)
- Vanuit het settings-menu in de statusbalk al meer uitgebreide info zien (dataverbruik, aantal verbonden PC's via hotspot)
- Meer zwart door de applicaties heen (zodat hij nog zuiniger wordt i.c.m. het AMOLED scherm)
- Krasvaster glas aan de achterkant (ik ga zelf nog een DBRAND skin aan de achterkant plakken, voor meer grip en esthetiek)
Verder ben ik nog benieuwd wanneer de update naar Android 7.0 komt vanuit Motorola (Lenovo). Motorola's software zit zeer dicht tegen de stock-software aan, dus hopelijk komt het qua drivers goed. Dan gaat de community waarschijnlijk ook ROM's bouwen voor deze telefoon. Ook ga ik in de toekomst misschien een Moto Mod accu aanschaffen. Ik gok dat deze telefoon dan maar liefst 12 uren of meer het scherm aan kan hebben op 1 acculading. Handig voor lange reizen.
Naar mijn mening heeft Motorola een ontzettend goede allrounder op de markt gezet met vrijwel geen concessies. Hij vinkt alle punten waaraan een smartphone moet voldoen voor mij aan. Je hoeft je niet druk te maken om de accuduur, wat een ontzettende verlichting is. Mocht de batterij onverhoopt toch te leeg raken, dan kun je hem vrij vlot opladen. Voor mij is dit echt een toptelefoon. Wel hoop ik dat binnenkort CM13 of CM14 uitkomt voor deze telefoon, dan is het zeker een blijvertje waar ik heel lang van ga genieten. Voor mij nu al een 9,5/10 voor deze telefoon.
Mochten er nog vragen of opmerkingen zijn, laat het me weten.
Mochten je deze review dermate goed vinden, een nominatie mag altijd geplaatst worden in het volgende topic:
Update 12-oktober 2016:
Ik heb nagevraagd bij Coolblue waarom de 30W lader niet bijgeleverd is. Blijkbaar is deze alleen met een Amerikaanse stekker beschikbaar in de VS en zijn ze (vooralsnog?) niet leverbaar in de EU.
Verder is bij mij een skin van Dbrand binnen gekomen. Deze pronkt nu op de achterkant, Ik heb hier nog geen foto's van. Het is een skin van de Moto Z Force en deze past precies (uitsparing voor de microfoon zit op exact de goede plek).