Door Chris Broesder

Redacteur mobile

Moto G4 Plus vs. P9 Lite Review

Gevecht in het middengewicht

14-06-2016 • 06:00

126

Multipage-opmaak

Inleiding

De Huawei P8 Lite en Motorola Moto G van vorig jaar stonden hoog op de populariteitslijst in de Pricewatch, en nu nemen ze nog steeds een prominente plek in. Dat kwam door deals met providers, maar vooral ook door de goede prijs-kwaliteitverhouding. De opvolgers van deze twee toestellen komen dit jaar rond dezelfde tijd uit, wat voor ons een mooie aanleiding vormt om de toestellen eens tegenover elkaar te zetten. De prijs van de toestellen komt immers behoorlijk overeen en de kans is aanwezig dat je voor de keuze tussen deze twee middenklassers komt te staan als je een middenklassesmartphone zoekt met een goede prijs-kwaliteitverhouding in combinatie met een abonnement.

Galerij Moto G4 Plus vs P9 Lite

Moto G

Motorola introduceerde de Moto G-lijn vier jaar geleden, waarbij het de insteek was om een budgettoestel neer te zetten dat, wat specificaties betreft, meekon met het middensegment. Dat was een succesformule en nu Lenovo Motorola van Google heeft overgenomen, zet het bedrijf deze lijn voort, met de naam Motorola nog altijd op de verpakking.

De vierdegeneratie-Moto G heeft voor het eerst ook een Plus-versie. Deze heeft een betere camera, een vingerafdrukscanner en er zit een snellader in de verpakking. Voor de rest is deze versie, in tegenstelling tot wat je wellicht zou denken bij de term 'Plus', niet groter. Wel zijn beide varianten groter dan voorgaande Moto G-smartphones, ze hebben namelijk een 5,5-inch-scherm. De Moto G Plus is met de huidige prijs van 269 euro verder wat duurder dan we van de G-serie gewend zijn.

P9 Lite

Het idee achter de Lite-serie van Huawei is min of meer goedkopere versies van de high-ends van een bepaald jaar. De P9 Lite komt dan ook niet lang na de P9 op de Nederlandse markt en ziet er in hoofdlijnen hetzelfde uit, waarbij de achterkant alleen van plastic is. Huawei begon pas vorig jaar met de Lite-lijn en dit is dan ook het tweede toestel in die reeks. Er zijn varianten met 2GB en met 3GB geheugen, en wij bespreken hier de dualsim-versie met 3GB ram, die op het moment van schrijven 289 euro kost.

We hebben in de afgelopen weken beide toestellen na elkaar in gebruik gehad en onze persoonlijke ervaringen met de gebruikelijke benchmarks en prestatiemetingen gecombineerd. Op de komende pagina's lees je welk van de twee toestellen het beste is.

Behuizing

Er zijn een paar gebieden waarop toptoestellen zich doorgaans het duidelijkst onderscheiden van goedkopere varianten. Een van die gebieden is de behuizing; ook bij de Moto G4 Plus en de P9 Lite zie je dat terug, hoewel dat niet per se betekent deze goedkopere varianten minder mooi zijn. Waar zo ongeveer alle high-end smartphones nu echter van metaal en eventueel glas zijn, hebben deze toestellen een plastic achterkant.

Galerij Moto G4 Plus vs P9 LiteGalerij Moto G4 Plus vs P9 Lite

Moto G4 Plus

Bij de Moto G4 Plus oogt die plastic achterkant wat zakelijker dan bij de Moto G van vorig jaar. Hij is ook wat zachter, wat meer grip oplevert, hoewel er voor wat minder reliëf is gekozen. We hadden achter geen last van glibberen en glijden bij zweterige handen, dus dat is allemaal positief. Op de achterkant zit ook het kenmerkende langwerpige deel waar de camera, de dubbele ledflitser en laserautofocus zijn ingebouwd. Dit is wat minder langgerekt dan bij de Moto G van vorig jaar, wat eraan bijdraagt dat de Moto G4 een wat minder kenmerkend uiterlijk heeft.

Je kunt het achterpaneel van het toestel halen, hoewel de accu net als bij de Moto G van vorig jaar niet direct te vervangen is. Wel kun je hier twee simkaarten en een micro-sd-kaart kwijt, wat bijna een zeldzaamheid is geworden. Vaak moet je namelijk kiezen tussen een tweede simkaart en een micro-sd-kaart. Het paneel sloot bij de vorige Moto G soms niet helemaal lekker, maar bij de nieuwe vormt dat geen probleem. Het toestel wordt verder weer omringd door een metalen frame, wat het toestel zijn stevigheid geeft.

Aan de voorkant van de Moto G4 bevindt zich onderaan een vingerafdrukscanner. Dit vierkante element lijkt verdacht veel op een knop, maar is dat niet. De enige functie is dan ook om je vingerafdruk te scannen; de thuisknop bevindt zich daarboven. We hadden het logischer en ook beter gevonden als dit een knop zou zijn, waarbij de multitask- en terugknoppen hardwarematig waren ingebouwd. Links van de vingerafdrukscanner zit een microfoontje en rechts een ledlampje.

Galerij Moto G4 Plus vs P9 LiteGalerij Moto G4 Plus vs P9 LiteGalerij Moto G4 Plus vs P9 Lite
Toestel Moto G4 Plus P9 Lite
Hoogte (mm) 153 146,8
Breedte (mm) 76,2 72,6
Dikte (mm) 7,9 7,5
Gewicht (gr) 155 144
Relatieve schermgrootte 71,5% 69,9%

De toestellen verschillen in de praktijk niet veel in grootte, hoewel de Moto G4 een iets groter scherm heeft

P9 Lite

Van de voorkant gezien is er bijna geen verschil tussen de P9 en P9 Lite, en ook de metalen zijkanten zijn mooi afgewerkt en doen high-end aan. De achterkant is echter van plastic en niet te verwijderen. Of dat een minpunt is, blijft persoonlijk. We hebben zelf de ervaring dat dit soort plastic minder snel wordt beschadigd dan bijvoorbeeld de Gorilla Glass-achterkant van de veel duurdere Galaxy S7 edge, dus wat dat betreft is plastic geen enorm nadeel. Alleen voelt een telefoon als deze daardoor wat minder luxe aan.

Hoewel de P9 Lite een dualsim-kaartslot aan de zijkant heeft, moet je kiezen of je een tweede simkaart óf een micro-sd-kaart wil gebruiken. Wat dat betreft scoort de Moto G4 dus punten. De P9 Lite heeft echter nfc, waar de G4 Plus dat ontbeert.

Een ander verschil met de Moto G4 is dat de P9 Lite zijn vingerafdrukscanner aan de achterkant heeft. Dat is wat minder handig als je de telefoon in een autohouder hebt of als hij op tafel ligt. Ook is de vingerafdrukscanner van de Moto G4 een stuk sneller.

Galerij Moto G4 Plus vs P9 LiteGalerij Moto G4 Plus vs P9 Lite

Winnaar

De winnaar op het gebied van behuizing is wat ons betreft de Moto G4. De bouwkwaliteit en het ontwerp zijn bij beide toestellen prima in orde; hoewel de P9 Lite iets dunner is, zijn de toestellen beide slank en voelen de behuizing en knoppen stevig aan. De Moto G4 wint het op het gebied van de textuur op de achterkant, waardoor hij minder snel uit je handen glijdt, hij ligt wat lekkerder in de hand en daarnaast is de Moto G4 spatwaterdicht en de P9 Lite niet. Welke je mooier vindt, is dan natuurlijk nog de vraag, maar dat is persoonlijk.

Naast de bouwkwaliteit en het ontwerp is de functionaliteit van de Moto G4 wat beter. Hij heeft namelijk een snellere vingerafdrukscanner, en plek voor een tweede simkaart én geheugenkaart. Ondanks het feit dat de vingerafdrukscanner wat ons betreft ook als thuisknop had mogen dienen, prefereren we verder de plaatsing van de scanner aan de voorkant.

Luidsprekers

De kwaliteit van de luidsprekers hebben we ook getest. De toestellen klinken als typische middenklassetoestellen; ze klinken hoorbaar beter dan budgettelefoons, maar kunnen niet tippen aan topsmartphones. De P9 Lite wint het op dit gebied nipt van de Moto G4, omdat laatstgenoemde iets 'doffer' klinkt. Vooral aan de weergave van sissende tonen hoor je dat dit geen toestellen uit het hogere segment zijn.

Scherm

Beide toestellen hebben een lcd met een resolutie van 1920x1080 pixels. De grootte van de schermen verschilt echter, waarbij de P9 Lite een 5,2"-scherm en de Moto G4 Plus een scherm van 5,5" heeft. Bij de Moto G4 is de pixeldichtheid daarmee 401ppi, waarbij de individuele pixels net of net niet te onderscheiden zijn als je het scherm van zo dichtbij mogelijk bekijkt. Om die reden hoeft het van ons dan ook niet scherper. De P9 Lite heeft met 424ppi zelfs een nog iets hogere pixeldichtheid.

  • Maximale helderheid
  • Contrast
Maximale helderheid
Smartphone Gemiddelde candela in cd/m² (hoger is beter)
Motorola Moto X Play
606
Motorola Moto G4 Plus
572
Huawei P9 Lite (3GB)
485
Huawei P8
421
LG Nexus 5X
412
Huawei P8 Lite
395
OnePlus X
379
Contrast
Smartphone Gemiddelde contrast in verhouding (hoger is beter)
Huawei P8
1467:1
LG Nexus 5X
1465:1
Motorola Moto X Play
1300:1
Huawei P9 Lite (3GB)
1271:1
Motorola Moto G4 Plus
1186:1
Huawei P8 Lite
949:1

Beide schermen zijn op het eerste gezicht prima om naar te kijken, maar er zijn wel enkele vrij duidelijke verschillen. Zo hebben we de maximale helderheid gemeten en beide toestellen scoren een prima waarde. We hebben de zon opgezocht met de twee smartphones en beide zijn afleesbaar, maar de Moto G4 is op dit punt wel een stuk beter.

Verder hebben we de contrastwaarde gemeten en ook daar zien we een klein verschil, in dit geval in het voordeel van de P9 Lite. Dat verschil is waarneembaar als je erop let, maar in de praktijk scoren beide toestellen simpelweg een voldoende op dit gebied. Zo hebben beide toestellen niet het contrastrijkste scherm, maar dat stoort niet in het dagelijks gebruik.

  • Grijswaardenfout
  • Kleurtemperatuur
Gemiddelde grijswaardenfout
Smartphone Gemiddelde kleurafwijking in ΔE2000 (lager is beter)
LG Nexus 5X
5,10
Motorola Moto X Play
5,60
Huawei P8 Lite
5,60
Huawei P8
6,50
Motorola Moto G4 Plus
7,70
OnePlus X
8,08
Huawei P9 Lite (3GB)
10,80
Kleurtemperatuur
Smartphone Gemiddelde graden in kelvin (lager is beter)
Motorola Moto G4 Plus
6.818
Motorola Moto X Play
7.274
LG Nexus 5X
7.368
Huawei P8
7.462
Huawei P8 Lite
7.582
OnePlus X
8.874
Huawei P9 Lite (3GB)
9.165
Motorola Moto G4 schermtestsMotorola Moto G4 schermtests

De kleurweergave van de Moto G4 Plus is oké. De grijstintenmeting zegt daar het meest over. De kleur van het scherm neigt iets naar de groene en blauwe kant van het spectrum, maar het betreft een redelijk subtiele afwijking. De kleurtemperatuur is heel dicht bij het ideaal van 6.504 kelvin; het scherm geeft kleuren daarmee niet te koel weer. In de instellingen vinden we een tweede kleurenmodus terug, die 'levendige modus' wordt genoemd. Ook deze hebben we gemeten en het vreemde is dat er bijna geen verschil is. Dat was ook al te zien aan het voorbeeldplaatje, waarbij bij het wisselen van modus alleen rood iets van kleur verschiet.

Huawei P9 Lite schermtestsHuawei P9 Lite schermtests

Bij de P9 Lite zien we heel andere waarden. De kleurweergave is verre van ideaal, met een aanzienlijke afwijking bij grijs en wit, en de kleuren magenta en blauw bij de meting van de primaire en secundaire kleuren. De kleurtemperatuur is verder veel te hoog en dat zie je op het scherm terug in een te koele tint bij de standaardinstelling. Bij de gijstintenmeting zien we dit terug in een veel te blauwe afstelling van het scherm. Het scherm in de instellingen op een warmere kleurtemperatuur zetten, helpt wel iets, maar niet genoeg. Hoewel de lcd niet vervelend is om aan te zien, zul je de juiste kleurweergave simpelweg niet helemaal kunnen bereiken.

De Moto G4 Plus is de duidelijke winnaar in onze schermtest. Zowel de maximale helderheid als de kleurweergave is beter. Dat wil echter niet zeggen dat de P9 Lite een lelijk scherm heeft. De kijkhoeken van beide schermen zijn prima en op de kleurafwijking na zijn de waarden binnen de marges. Kleurafwijking is daarnaast voor veel mensen het minst storend, omdat je ogen er over het algemeen simpelweg aan wennen.

Hardware en prestaties

De Snapdragon 617-soc uit de Moto G4 Plus kennen we van de HTC One A9. Hij is geschoeid op de leest van de Snapdragon 615 met een aantal verbeteringen. Zo heeft de soc snelle opslag met emmc 5.1 en kan het lpddr3-geheugen hoger geklokt worden. Ook heeft de chipset een X8-modem, waarmee hogere 4g-snelheden ondersteund worden.

De HiSilicon Kirin 650-soc uit de P9 Lite is nieuw. Hij heeft een octacore ARM Cortex A53-cpu volgens het big.Little-principe. Vier zuinigere kernen draaien dan ook op minimaal 480MHz en maximaal 1,7GHz, en de hoger geklokte A53-kernen draaien op minimaal 1,4GHz en maximaal 2,0GHz. Daarnaast heeft hij een Mali T830-gpu met twee kernen die op 680MHz draaien en is er een i5-coprocessor ingebouwd, die taken overneemt van de cpu om stroom te besparen. Verder wordt de chipset bijgestaan door 3GB ram, wat dus 1GB meer is dan in de Moto G4 Plus.

Benchmarks

We hebben uiteraard ons hele testprotocol weer toegepast op de beide smartphones, om onze bevindingen te staven en te kijken wat de ware aard van deze beestjes is.

  • AndEBench native
  • AndEBench Java
AndEBench - native
Smartphone Cpu/soc Gemiddelde in iteraties per seconde (hoger is beter)
Huawei P9 Lite (3GB) Kirin 650
22.136
Huawei P8 Kirin 930
20.275
OnePlus X Snapdragon 801
17.312
Motorola Moto X Play Snapdragon 615
16.210
HTC One A9 Snapdragon 617 (MSM8952)
15.948
Motorola Moto G4 Plus Snapdragon 617 (MSM8952)
15.941
Huawei P8 Lite Kirin 620
13.606
LG Nexus 5X Snapdragon 808
13.255
AndEBench - Java
Smartphone Cpu/soc Gemiddelde in iteraties per seconde (hoger is beter)
Huawei P9 Lite (3GB) Kirin 650
1.856
Motorola Moto G4 Plus Snapdragon 617 (MSM8952)
1.753
LG Nexus 5X Snapdragon 808
1.746
HTC One A9 Snapdragon 617 (MSM8952)
1.662
Motorola Moto X Play Snapdragon 615
1.521
Huawei P8 Kirin 930
1.389
OnePlus X Snapdragon 801
1.259
Huawei P8 Lite Kirin 620
1.131

De AndEBench-test meet de ruwe processorkracht van de cpu. Bij de test waarbij de cpu native code te verwerken krijgt, scoort de Kirin 650 het hoogst, wat een trend aan het worden is bij Huaweis eigen socs. In de test waarbij de toestellen de in Android veel gebruikte Java-code te verstouwen krijgen, scoren de G4 Plus en de P9 Lite het hoogst ten opzichte van de concurrentie. De P9 Lite is wat processorkracht betreft de winnaar en de G4 Plus mag er wezen.

  • AndroBench random read
  • AndroBench random write
Androbench - random read
Smartphone Gemiddelde doorvoersnelheid in MB/s (hoger is beter)
Huawei P9 Lite (3GB)
39,05
Motorola Moto G4 Plus
37,09
LG Nexus 5X
26,20
Huawei P8
22,30
Huawei P8 Lite
18,66
OnePlus X
17,24
Motorola Moto X Play
16,22
Androbench - random write
Smartphone Gemiddelde doorvoersnelheid in MB/s (hoger is beter)
Motorola Moto G4 Plus
36,37
Motorola Moto X Play
14,25
Huawei P9 Lite (3GB)
12,58
LG Nexus 5X
12,40
Huawei P8 Lite
10,57
Huawei P8
10,36
OnePlus X
7,31

De cpu is natuurlijk niet het enige element dat meetelt in de prestaties van een smartphone. De geheugenprestaties spelen ook een rol, want apps worden van het geheugen geladen en cachedata wordt bijvoorbeeld weggeschreven naar het geheugen. Willekeurig lezen en schrijven is een meer praktijkgerichte test dan sequentieel en we laten die resultaten hier dan ook zien.

Bij de random-read-test doen beide toestellen goede zaken ten opzichte van de concurrentie en scoren ze vergelijkbaar. Bij de random-write-test zet de Moto G4 Plus een bijzondere prestatie neer. Het toestel is meer dan twee keer zo snel als de rest.

  • GFXBench Manhattan - onscreen
  • GFXBench Manhattan - offscreen
  • 3DMark Icestorm Unlimited
GFXBench Manhattan - onscreen
Smartphone Cpu/soc Gemiddelde framerate in fps (hoger is beter)
LG Nexus 5X Snapdragon 808
17,0
OnePlus X Snapdragon 801
11,0
Huawei P8 Kirin 930
9,6
Huawei P9 Lite (3GB) Kirin 650
8,4
HTC One A9 Snapdragon 617 (MSM8952)
6,8
Motorola Moto X Play Snapdragon 615
6,1
Motorola Moto G4 Plus Snapdragon 617 (MSM8952)
4,5
GFXBench Manhattan - offscreen
Smartphone Cpu/soc Gemiddelde framerate in fps (hoger is beter)
LG Nexus 5X Snapdragon 808
16,0
OnePlus X Snapdragon 801
9,3
Huawei P8 Kirin 930
8,1
Huawei P9 Lite (3GB) Kirin 650
7,9
Motorola Moto G4 Plus Snapdragon 617 (MSM8952)
6,7
HTC One A9 Snapdragon 617 (MSM8952)
6,4
Motorola Moto X Play Snapdragon 615
5,9
3DMark - Ice Storm Unlimited
Smartphone Cpu/soc Gemiddelde 3DMarks in punten (hoger is beter)
LG Nexus 5X Snapdragon 808
19.174
OnePlus X Snapdragon 801
15.459
Huawei P8 Kirin 930
11.761
Huawei P9 Lite (3GB) Kirin 650
11.616
Motorola Moto G4 Plus Snapdragon 617 (MSM8952)
9.706
HTC One A9 Snapdragon 617 (MSM8952)
9.145
Motorola Moto X Play Snapdragon 615
8.041
Huawei P8 Lite Kirin 620
3.117

Op het gebied van grafische prestaties zien we een groter gat tussen het high-end en het middenklassesegment dan bij de cpu-prestaties. Hier zie je dat de high-end chips van voorgaande jaren, de Snapdragon 801 en 808, beter presteren dan de middenklassechipsets. De Kirin-chips staan niet bekend om hun geweldige grafische kracht en daarom is het goed om te zien dat de Kirin 650 uit de P9 Lite het aardig doet in bovenstaande rijtjes. De gpu van de G4 Plus doet het wat minder goed, hoewel de verschillen enigszins marginaal zijn als je kijkt naar hoeveel frames per seconde de high-end chipsets van dit moment op het scherm toveren bij deze benchmarks. Overigens zijn de games die momenteel in de Play Store verkrijgbaar zijn, prima te spelen met beide telefoons en dat is inclusief de relatief veeleisende spellen, maar het is wel de vraag of dat over twee jaar bijvoorbeeld nog steeds het geval zal zijn.

De praktijk

Het is lastig om een winnaar aan te wijzen wat vlot gebruik betreft. Als we op ons gevoel moeten afgaan, is de Moto G4 Plus iets vlotter, wat wellicht ook te maken heeft met het feit dat hij een bijna kale versie van Android draait. Als we apps voor het eerst tegelijk starten op beide toestellen, dan is de ene keer het ene en de andere keer het andere toestel vlotter. Ook bij handelingen in apps is het lastig om een kampioen te kiezen. Dit alles heeft waarschijnlijk te maken met het feit dat de P9 Lite een snellere cpu met meer ram heeft en de G4 Plus sneller kan wegschrijven. Wat verder opviel, is dat de Moto G4 Plus bij zware taken erg warm kan worden, hoewel we dat niet direct vertaald zagen in ver teruglopende prestaties door throttling.

In het algemeen is dit goed nieuws, want beide toestellen zijn lekker vlot. We zijn bij de P9 Lite wat haperingen tegengekomen bij het schakelen tussen apps en bij de Moto G4 Plus in de browser, bij het wisselen van tabbladen. Dat was echter een zeldzaamheid en hoewel we als Tweaker gewend zijn aan high-end smartphones, vonden we het niet vervelend om deze twee middenklassesmartphones een paar weken lang dagelijks te gebruiken. Kort gezegd merk je de prestatieverschillen tussen high-end en middenklasse wel, maar voor de meesten zal de snelheid van deze toestellen absoluut volstaan bij dagelijks gebruik.

Software en accuduur

De software is erg bepalend voor de dagelijkse ervaring met een smartphone. Veel fabrikanten hebben hun eigen Android-skin, die misschien nog wel meer gehaat dan geliefd wordt. Stock Android of wat daar in de buurt komt, is populair onder Tweakers, want meestal krijg je snelle (beveiligings)updates en daarnaast heeft Android tegenwoordig zoveel functionaliteit dat veel functies die fabrikanten inbouwen, overbodig zijn. Ook wordt er nog steeds vaak nutteloze software meegeleverd en kan een skin de boel vertragen of instabieler maken.

Motorola pakt het slim aan met zijn Android-toestellen. De fabrikant verbouwt Android bijna niet, waardoor ook de Moto G4 Plus weer een bijna stock Android-ervaring biedt en Marshmallow 6.0.1 draait lekker op het toestel. Daarnaast heeft Motorola wat eigen functies toegepast. Zo kun je als de Moto G4 Plus in stand-by staat, een twist-beweging maken om de camera-app te openen en als je de telefoon schudt, dan gaat de zaklamp branden. Naast wat privacy-instellingen en het instellen van een Motorola-account is dat het wel zo'n beetje. Alles werkt via Googles diensten en dat is prima.

Daarnaast geeft de Moto G4 Plus als je hem oppakt de tijd, datum en meldingen weer in een energiezuinige zwartwitstand. De meldingsymbolen komen tevoorschijn als je een bericht krijgt of de telefoon oppakt. Als je vervolgens je vinger op het symbool houdt, kun je het bericht zelf lezen. In de praktijk is dat erg handig, omdat je zo altijd snel even kunt kijken of je e-mail of bijvoorbeeld een WhatsApp-bericht hebt en als deze belangrijk is ook lezen. Simpel, maar effectief, en dat is meteen het credo van de software van de Moto G4 Plus.

Galerij Moto G4 Plus vs P9 Lite

De P9 Lite kan daar bijna niet verder vanaf zitten met Huaweis Emui-skin dat over Android 6.0 gedrapeerd is. Deze is van het begin af aan geënt op iOS, waardoor iconen en functies vaak een soort mix zijn tussen Android en Apples besturingssysteem. We zijn er open ingegaan om dit systeem naar onze hand te zetten, maar hebben nog altijd veel liever stock Android. Dat vooropgesteld is deze Emui versie 4.1 zeker vooruitgegaan ten opzichte van de de versies van afgelopen jaren, zoals we bij de review van de P9 al zagen. Tussen apps schakelen werkt wat beter en de skin is wat doordachter geworden, hoewel Huawei op dat gebied absoluut nog werk te doen heeft.

Accu

Beide toestellen hebben een even grote accucapaciteit, namelijk 3.000mAh. Ook hebben de toestellen dezelfde resolutie, dus zal het vooral van de zuinigheid van de chipset afhangen welk toestel een langere adem heeft.

  • Browsetest
  • Videotest
  • PCMark
Accuduur bij webbrowsen wifi (helderheid @ 250cd/m²)
Smartphone Accucapaciteit (mAh) oud Cpu/soc Gemiddelde tijd in uren en minuten (hoger is beter)
Motorola Moto X Play Snapdragon 615
9u32m
Huawei P9 Lite (3GB) Kirin 650
8u48m
LG Nexus 5X Snapdragon 808
5u51m
Huawei P8 Kirin 930
5u9m
OnePlus X Snapdragon 801
5u2m
Huawei P8 Lite Kirin 620
4u32m
Accuduur bij video kijken (helderheid @ 250cd/m²)
Smartphone Resolutie Accucapaciteit (mAh) oud Schermtype Gemiddelde tijd in uren en minuten (hoger is beter)
Motorola Moto X Play 1920x1080 LCD
13u26m
OnePlus X 1920x1080 OLED
11u27m
Motorola Moto G4 Plus 1920x1080 LCD
10u44m
Huawei P9 Lite (3GB) 1920x1080 LCD
8u58m
LG Nexus 5X 1920x1080 LCD
8u
Huawei P8 1920x1080 LCD
6u15m
Huawei P8 Lite 1280x720 LCD
5u34m
PCMark Android - Work 1.1 (accu)
Smartphone Accucapaciteit (mAh) oud Cpu/soc Gemiddelde tijd in uren en minuten (hoger is beter)
Motorola Moto X Play Snapdragon 615
8u40m
Huawei P9 Lite (3GB) Kirin 650
7u28m
LG Nexus 5X Snapdragon 808
6u30m
Motorola Moto G4 Plus Snapdragon 617 (MSM8952)
5u42m
OnePlus X Snapdragon 801
5u34m
Huawei P8 Lite Kirin 620
4u46m
Huawei P8 Kirin 930
4u22m

De browsetest, waarbij we de telefoon automatisch met de standaardbrowser laten scrollen door webpagina's die op onze server staan, liep helaas keer op keer vast bij de Moto G4 Plus, ondanks het testen met twee verschillende exemplaren. Zelf browsen hebben we erg veel gedaan in onze reviewperiode. Daarbij liep het toestel nooit vast en we zijn er dan ook niet achtergekomen waarom de Moto G4 Plus na een tijdje een wit scherm laat zien.

Hoe dan ook, de P9 Lite houdt het bijzonder lang vol in onze browsetest, waarbij alleen de erg op accuduur gerichte Moto X Play het langer volhoudt. De videotest is een stuk minder processorintensief en hij houdt het ongeveer even lang vol als in de browsetest. In de PCMark-accutest worden diverse dagelijkse bezigheden gesimuleerd en houdt de P9 Lite het verhoudingsgewijs vergelijkbaar lang vol. Dit alles wijst erop dat de Kirin 650 bijzonder zuinig is, waardoor hij in het dagelijks gebruik als het goed is ook langer zal meegaan, waarbij het minder uitmaakt wat je met het toestel doet.

De Moto G4 Plus doet het in de videotest erg goed en wat beter dan sommige concurrenten, simpelweg vooral door de grotere accucapaciteit. In de PCMark-test doet hij het niet heel slecht, maar ook niet heel goed. Er zit een behoorlijk verschil tussen de videotest en de processorintensievere PCMark-test, wat suggereert dat de chipset van de Moto G4 Plus wat minder zuinig is.

De uitkomsten van deze tests hebben we in de praktijk ook zo ervaren. Zo hield de P9 Lite het altijd eenvoudig een en soms twee dagen vol. De Moto G4 hield het normaal gesproken ook een en soms twee dagen vol, maar als we veel aan het navigeren waren, hier en daar kort een livestreampje keken en wat meer aan het browsen waren, werden we verrast door een plotseling bijna lege accu.

Laadtijd
Smartphone Accucapaciteit (mAh) oud Gemiddelde tijd in uren en minuten (lager is beter)
Motorola Moto G4 Plus
1u52m
LG Nexus 5X
2u5m
OnePlus X
2u9m
Motorola Moto X Play
3u16m
Huawei P8
3u22m
Huawei P9 Lite (3GB)
3u28m

De Moto G4 Plus heeft wel het voordeel dat hij snelladen ondersteunt en er ook een snellader bijgeleverd wordt. Het verschil in oplaadtijd is aanzienlijk, terwijl de accucapaciteit van beide telefoons gelijk is.

Camera

De camera is een van de verschillen tussen de gewone G4 en de G4 Plus. We hebben de G4 Plus getest, dus daarmee kunnen we niets zeggen over de kwaliteit van de G4-camera. De G4 Plus heeft een zestienmegapixelcamera met laser-autofocus en fasedetectie-autofocus, waarmee hij snel moet scherpstellen. Ook heeft hij een dualled- en dualtone-flitser voor meer natuurgetrouwe kleuren bij foto's die gemaakt worden met een flitser en voor simpelweg meer lichtopbrengst. De camera heeft verder een diafragma van f/2.0. De camera voorop heeft een vijfmegalpixelsensor met een diafragma van f/2.2. De gebruikte sensor is een Omnivision OV16860: een 1/2,4"-sensor met 1,3 micron grote pixels.

De P9 Lite heeft een dertienmegapixelcamera met een slechts op contrast gebaseerd autofocussysteem. Ook heeft hij geen dualled-flitser. De P9 Lite-camera heeft net als de Moto G4 Plus een diafragma van f/2.0 en een IMX214-sensor, die 1/3" groot is, met pixels van 1,12 micron. Naar aanleiding van de grotere sensor met een grotere pixelafmeting zou de G4 Plus meer licht moeten opvangen. Geen van beide toestellen heeft overigens optische beeldstabilisatie op de hoofdcamera. De frontcamera van de P9 Lite heeft een achtmegapixelsensor met een diafragma van f/2.0.

De praktijk

De Moto G4 Plus zou in elk geval beter moeten scherpstellen met de hulp van laserautofocus voor dichtbij en fasedetectie voor objecten die verder weg staan. Hoewel het toestel inderdaad sneller scherpstelt als het doorheeft waar het op moet focussen, had de Moto soms moeite om het object te vinden. Soms stelde hij helemaal niet scherp op het gewenste voorwerp en moesten we opnieuw focussen. Dat hadden we bij de P9 Lite minder vaak. Daartegenover staat weer dat de Moto G4 Plus voor deze prijsklasse erg snel is met focussen, mits de camera de situatie begrijpt.

Moto G4 Plus vs P9 Lite fotovergelijking goede lichtomstandighedenMoto G4 Plus vs P9 Lite fotovergelijking goede lichtomstandigheden

Bij goede lichtomstandigheden hebben we vanuit het Tweakers-hoofdkwartier een shot gemaakt waar in potentie veel detail in zit. Als je de foto's uitvergroot, blijkt de G4 Plus veel meer detail te vangen. Daarbij maakt het eigenlijk niet uit welk deel je uitvergroot, want het verschil is bijzonder duidelijk. Wel produceert de Moto G4 Plus een wat donkere foto, waardoor de lucht weliswaar niet overbelicht is, maar de rest van de foto er wat donkerder uitziet dan het in werkelijkheid was. De P9 Lite komt iets dichter bij de juiste kleurweergave in dit shot. Toch wint de G4 Plus het hier, simpelweg gezien het enorme verschil in het tonen van details.

Moto G4 Plus vs P9 Lite fotovergelijking matige lichtomstandighedenMoto G4 Plus vs P9 Lite fotovergelijking matige lichtomstandigheden

Helaas hadden we de Moto G4 Plus tijdens het overgrote deel van onze fotovergelijking ingesteld op de 16:9-verhouding. Dat ziet er niet netjes uit, maar de foto's zijn gelukkig nog wel vergelijkbaar, aangezien er bij de 16:9-instelling simpelweg een stukje van de boven- en onderkant van de foto wordt geknipt.

Wat detail en ruis betreft ontlopen de toestellen elkaar niet veel in dit shot, hoewel de Moto G4 Plus kiest voor een lagere isowaarde, waardoor er meer detail te zien is. Dat komt waarschijnlijk door de grotere lichtopbrengst van de Moto G4 Plus, maar het verschil is hier marginaal. De witbalans en daarmee de kleurweergave kloppen in deze omstandigheden bij de Moto G4 Plus duidelijk beter.

Moto G4 Plus vs P9 Lite fotovergelijking in schemeringMoto G4 Plus vs P9 Lite fotovergelijking in schemering
Moto G4 Plus vs P9 Lite fotovergelijking in schemeringMoto G4 Plus vs P9 Lite fotovergelijking in schemeringMoto G4 Plus vs P9 Lite fotovergelijking in schemeringMoto G4 Plus vs P9 Lite fotovergelijking in schemering

In de bovenstaande reeks is het verschil in kwaliteit nog een stukje duidelijker. De Moto G4 Plus laat veel meer detail zien in de foto's. In het geval van de kerktoren zouden we zelf bijna niet geloven dat er toch echt op de toren scherpgesteld is en dat de kerktoren er ook scherp uitzag tijdens het maken van de foto. Helaas kom je bedrogen uit als je de foto's van je avondwandeling later terugkijkt. De Moto G4 Plus houdt de isowaarde bij de gemaakte foto's stabieler. De P9 Lite kiest een te lage waarde van 800 bij de foto van de gracht, met een te donkere foto tot gevolg, en juist een heel hoge isowaarde van 3.200 met veel ruis tot gevolg bij de foto van de gevels.

Moto G4 Plus, Moto G (2015), P9 Lite en P8 fotovergelijking slechte lichtomstandighedenMoto G4 Plus, Moto G (2015), P9 Lite en P8 fotovergelijking slechte lichtomstandighedenMoto G4 Plus, Moto G (2015), P9 Lite en P8 fotovergelijking slechte lichtomstandighedenMoto G4 Plus, Moto G (2015), P9 Lite en P8 fotovergelijking slechte lichtomstandigheden

We hebben ook nog even de Moto G van vorig jaar en de Huawei P8 uit de kast gepakt, en bij zeer slechte lichtomstandigheden een paar foto's gemaakt. De Moto G4 Plus doet het in het bovenstaande shot het best, op de voet gevolgd door de high-end P8 van vorig jaar. De Moto G van 2015 krijgt de glijbaan niet zichtbaar en met de P9 Lite kun je een foto als deze helemaal vergeten. Ook na diverse keren proberen kregen we de situatie niet scherp en er zit, zoals wel vaker bij slechte lichtomstandigheden, een rode waas over de foto heen.

De Moto G4 Plus wint het, gezien superieure prestaties bij bovenstaande shots, van de P9 Lite wat betreft prestaties van de hoofdcamera.

Frontcamera

Moto G4 Plus vs P9 Lite fotovergelijking frontcameraMoto G4 Plus vs P9 Lite fotovergelijking frontcamera

In deze vrij lastige selfiesituatie, waarbij het binnen vrij donker is en er aardig wat licht van buiten komt op een deel van het gezicht, is het lastig om meteen een keiharde winnaar aan te wijzen wat frontcamera betreft. De P9 Lite haalt het gezicht in elk geval dichterbij, wat niet altijd handig is als je wat kortere armen hebt of meer mensen op de foto wil. De Moto G4 Plus laat een veel kleurrijker resultaat zien, maar de belichting die de P9 Lite kiest, is realistischer en dus eigenlijk beter.

Beide toestellen hebben netjes scherpgesteld op het gezicht. De Moto G4 Plus laat verrassend genoeg meer detail op de achtergrond zien, wat je goed kunt zien aan de woorden op de poster als je inzoomt. Baarden verraden verder goed hoeveel detail er wordt gevangen en in dit geval is er meer detail te zien in de foto van de P9 Lite. Gezien ook de andere frontcamerashots die we maakten met de P9 Lite, wint hij het nipt van de Moto G4 Plus, waarbij de reden vooral is dat hij in de meest diverse situaties een bruikbaarder resultaat laat zien.

Specificaties en fotogalerij

Product Motorola Moto G4 Plus 2GB ram Huawei P9 Lite (3GB)
Versie besturingssysteem Google Android 6.0 Google Android 6.0
Schermdiagonaal 5,5" 5,2"
Resolutie 1920x1080 1920x1080
Relatieve schermgrootte 71,2% 69,9%
Schermtype Lcd Lcd
Cpu/soc Qualcomm Snapdragon 617 HiSilicon Kirin 650
Aantal cores 8-core 8-core
Processorsnelheid 1,5GHz 1,8GHz
Geheugengrootte 2GB 3GB
Opslagcapaciteit 16GB 16GB
Geheugenkaart (mobiel) Micro-sd, micro-sdhc, micro-sdxc Micro-sd, micro-sdhc, micro-sdxc
Aantal sims Dual Geteste versie heeft dualsim
Simkaartsoort Microsim Nanosim
Cameraresolutie 16Mp 12Mp
Cameraresolutie (voor) 5Mp 5Mp
Gsm-flitsertype Dubbele led Enkele led
Diafragma 2 2
Ondersteunde videoresoluties 1920x1080 1920x1080
Mobiele netwerken 2G - edge, 3G - hspa+, 3G - umts, 4G - lte 2G - edge, 2G - gprs, 3G - hsdpa, 3G - hspa, 3G - hspa+, 3G - hsupa, 3G - umts, 4G - lte
4G/LTE NL-frequenties Ja, volledig Ja, volledig
Verbinding (wlan) 802.11a, 802.11b, 802.11g, 802.11n 802.11b, 802.11g, 802.11n
5GHz-ondersteuning Ja Nee
Bluetooth-versie Bluetooth 4.2 Bluetooth 4.1
Overige draadloze verbindingen - Near field communication (nfc)
Accu verwisselbaar Nee Nee
Gsm-connector 3,5mm, micro-usb 3,5mm, micro-usb
Gsm-functies Bewegingssensor, fm-radio (headset), vingerafdrukscanner Vingerafdrukscanner
Meegeleverde gsm-accessoires Datakabel, oplader Datakabel, oplader
Invloeden van buitenaf Spatwaterdicht -
Gewicht (gram) 155g 144g
Lengte 153mm 146,8mm
Breedte 76,6mm 72,6mm
Hoogte / Diepte 9,8mm 7,5mm
Bijzonderheden Camera: Laser-autofocus en fasedetectie-autofocus (pdaf) -
Galerij Moto G4 Plus vs P9 Lite
Galerij Moto G4 Plus vs P9 LiteGalerij Moto G4 Plus vs P9 LiteGalerij Moto G4 Plus vs P9 LiteGalerij Moto G4 Plus vs P9 LiteGalerij Moto G4 Plus vs P9 LiteGalerij Moto G4 Plus vs P9 LiteGalerij Moto G4 Plus vs P9 LiteGalerij Moto G4 Plus vs P9 Lite

Alternatieven

Huawei P8
Huawei P8vanaf Onbekend

De P8 van Huawei is het toptoestel van vorig jaar en is op het moment van schrijven bijna tot het prijsniveau van de P9 Lite gedaald. De P8 is wat sneller, maar heeft een kortere accuduur. Verder heeft hij geen vingerafdruksensor, maar wel weer een aluminium behuizing, ten opzichte van het plastic omhulsel van de P9 Lite. Wat camera betreft zijn de verschillen klein, hoewel de camera van de P8 net wat beter lijkt te zijn. Hij heeft dan ook optische beeldstabilisatie.

4 van 5 sterren
(13 reviews)
linkReview
Motorola Moto X Play
Motorola Moto X Playvanaf Onbekend

Als je van Stock Android houdt, is de Moto X Play wat prijs en kwaliteit betreft een goed alternatief. De Moto X Play heeft een hogere accucapaciteit, maar is wel wat dikker dan de Moto G4 Plus en P9 Lite. Verder lijkt de camera van de Moto G4 Plus in het algemeen wat beter te presteren. De X Play heeft dan ook geen laserautofocus en daarnaast grotere pixels en een grotere sensor. Verder is de Moto G4 Plus een stukje sneller dan de X Play en heeft hij een vingerafdruksensor en een snellader.

4 van 5 sterren
(28 reviews)
linkReview
LG Nexus 5X
LG Nexus 5Xvanaf Onbekend

De Nexus 5X is op het moment van schrijven lekker in prijs gedaald en heeft op bepaalde punten high-end specificaties. Zo kan de 5X ultra-hd-video's schieten en heeft hij de high-end Snapdragon 808-chipset van vorig jaar. Ook heeft hij een erg goede camera voor deze prijsklasse en krijg je met een Nexus natuurlijk als eerste Android-updates.

4 van 5 sterren
(36 reviews)
linkReview
Samsung Galaxy A5
Samsung Galaxy A5vanaf Onbekend

De Galaxy A5 is iets duurder dan de andere toestellen, maar heeft wel een mooi afgewerkt uiterlijk van metaal en glas. Ook heeft hij optische beeldstabilisatie, waardoor foto's minder snel bewogen zijn, en een erg mooi oledscherm.

4 van 5 sterren
(11 reviews)
OnePlus X
OnePlus Xvanaf Onbekend

De OnePlus X heeft eveneens een mooi oledscherm, dat overigens iets kleiner is dan bij de rest van de toestellen die hier genoemd worden. Verder heeft hij net als de Galaxy A5 een mooie behuizing van metaal en glas, wat netjes is voor deze prijsklasse. De software is redelijk richting stock Android. De camera is helaas wel wat matig bij slechte lichtomstandigheden.

4 van 5 sterren
(40 reviews)
linkReview

Conclusie

Dit is de eerste keer dat we twee toestellen op deze manier tegenover elkaar in de ring zetten en het geeft in dit geval een interessant perspectief. Beide toestellen zijn op hun eigen manier populair en zeker het overwegen waard, maar de winnaar is toch de Moto G4 Plus. Twee facetten spelen daarbij een cruciale rol.

Ten eerste is de camera achter op de Moto G4 Plus overduidelijk beter dan die van de P9 Lite. Vooral bij minder goede lichtomstandigheden laat de P9 Lite het afweten. We zien dan veel detailverlies en moeilijkheden met scherpstellen. De Moto G4 Plus doet het juist erg goed voor zijn prijsklasse, stelt snel scherp en oogst meer licht, met betere foto's als resultaat. Een voetnoot bij dit alles is wel dat de frontcamera van de P9 Lite juist wat beter is dan die van de Moto G4 Plus.

Het tweede element dat de Moto G4 Plus tot winnaar kroont, is wat ons betreft te vatten onder de noemer 'dagelijkse gebruikservaring'. Een belangrijk onderdeel daarin is de software van de P9 Lite, die op verschillende punten nog wat verbetering kan gebruiken en, hoewel zeker niet verschrikkelijk, daarmee onderdoet voor de soepele stock Android-ervaring die de Moto G4 Plus biedt. Een ander onderdeel is de snellere vingerafdrukscanner van de G4 Plus, waardoor je in no time aan de slag kunt, en bijvoorbeeld het scherm dat je meldingen laat zien wanneer je de telefoon oppakt.

Naast deze twee hoofdpunten zijn de behuizingen van beide toestellen prima, hoewel de Moto G4 Plus wat lekkerder vasthoudt, spatwaterdicht is en minder snel uit de handen glijdt. Het scherm van de Moto G4 Plus is daarnaast niet alleen groter, maar ook iets beter, vooral op het gebied van kleurechtheid. Toch is er met beide schermen prima te werken, dus wat ons betreft is dat niet de belangrijkste reden om voor een Moto G4 Plus te gaan.

Een onderdeel waarop de P9 Lite het juist wint, is de accuduur. Bij taken waarbij de chipset niet zo erg belast wordt, is er weinig verschil tussen de twee smartphones, maar de P9 Lite blijkt een stuk zuiniger als de chipset wel belast wordt. Daardoor houdt de P9 Lite het in de praktijk altijd een dag uit, waar de Moto G4 Plus bij intensief gebruik aan het einde van de dag leeggebloed kan zijn.

Ook op het gebied van cpu- en gpu-prestaties doet de P9 Lite iets betere zaken, en hij heeft 3GB ram, waar de Moto G4 Plus slechts 2GB heeft. In de praktijk hebben we wat dat betreft geen grote prestatieverschillen opgemerkt, maar zeker bij intensief gebruik, en bij het veelvuldig wisselen van apps en tabbladen zul je dat op de lange termijn waarschijnlijk wel merken.

In onze ogen wegen vooral de betere dagelijkse gebruikservaring, de betere achtercamera, en de iets hogere kwaliteit van behuizing en scherm van de Moto G4 Plus zwaarder dan de wat langere accuduur, de in de praktijk niet opgemerkte betere prestaties en de extra GB aan geheugen van de P9 Lite. Daarmee is de P9 Lite niet knock-out, maar verliest hij de wedstrijd op punten.

Laagste prijzen voor: Huawei P9 Lite Dual Sim (3GB) Zwart
Winkel Beoordeling Prijs Totaal

Amazon.nl

€ 251,85

€ 251,85

Kostenoverzicht

Productprijs
€ 251,85
Opsturen => €20,-
€ 0,-
iDEAL
€ 0,-
Totaal
€ 251,85

Bekijk

Reacties (126)

126
124
42
1
0
68
Wijzig sortering
Jammer dat het verschil in camera tussen de Moto G4 en G4 Plus niet getest is, dat is naast de vingerafdrukscanner en de snellader het enige verschil.

Onbenoemd zijn nog wel 2100 band en 5ghz in het voordeel van de G4 Plus.

Heeft de G4 (Plus) eigenlijk weer een notificatieled?

[Reactie gewijzigd door sambalbaj op 24 juli 2024 21:40]

Hij heeft een 'verborgen' notificatieled, die niet gebruikt wordt in de standaard-software.
Het kan goed zijn dat deze LED enkel te gebruiken is indien hij aan de lader hangt. Dit is ook zo het geval bij de Moto G 2015. Zie ook deze uitgebreide uitleg van vandermark
There is hidden white colored notification led in the upper speaker of the Moto G 2015. You can enable this feature just by installing an app from the play store. I have also attached the screenshots. However the usage of this led is limited, i.e you can only enable the light during charge states and not for notifications.
The consequence of this is that the LED can only be controlled through the PMIC on osprey, while it can be controlled by the PMIC or sensor hub on surnia and lux. The sensor hub was designed to support LED notifications, and can run the LED arbitrarily. The PMIC is physically designed to only provide power to the LED driving circuit when a charger is plugged in.

[Reactie gewijzigd door filenox op 24 juli 2024 21:40]

Kortom gewoon een charging led (oplaad lampje) en GEEN notificatieled :(
Raar dat ze die niet gebruiken. Voor mij is een notificatieled echt een must in een smartphone. Ik dacht in het verleden ook al zoiets gelezen te hebben over een bepaald Nexus toestel, dat er een notificatieled inzat, maar standaard niet was ingeschakeld... echt bizar imo.
Erg goede review. Ik ben langzaam af aan het stappen van high end en me steeds meer aan het verdiepen in de midrange toestellen aangezien die steeds beter worden en gewoon lekker betaalbaar zijn. Combineer het met een simonly abonnement en het scheelt je gewoon een hoop geld maandelijks.

Hiernaast gebruik ik een midrange toestel gewoon lekker zonder cover etc, Daar ik bij een highend toestel niet weet hoe ik hem moet vastpakken en ik snel te voorzichtig ben dat die valt etc.

Ik ben benieuwd wat de htc desire 830 daarlijk gaat doen tegenover deze 2 telefoons. Hiernaast past de samsung a5 2016 hier ook erg goed bij en had die ook meegenomen mogen worden in de review. Uiteraard net als de oneplus x en nexus 5x.
Anoniem: 405779 @GranCanaria14 juni 2016 08:42
Vergeet de yesterdays flagships niet, Die zakken vaak na het verschijnen van de opvolger naar midrange prijzen. Een midranger van nu legt het nog steeds af tegen bijvoorbeeld een LG G4.
Ja zeker, Zo zijn er meer hoor. Oneplus one etc.

Het probleem vaak bij die telefoons is, dit is wel puur persoonlijk, dat het design dan verouderd lijkt.
Anoniem: 405779 @GranCanaria14 juni 2016 10:02
Oneplus One is nou juist een slecht voorbeeld omdat die nauwelijks gezakt is in prijs en bovendien niet meer verkrijgbaar. Maar de LG G4 is een mooi voorbeeld. Met een leren achterkant vind ik hem nog steeds erg mooi.
in mijn bescheiden mening kun je beter een nieuwe midrange topper kopen zoals de moto G4 plus dan yesterdays flagships gezien het bar slechte update beleid van sommige bedrijven zoals Samsung etc,je bent dan tenminste verzekerd van minimaal twee jaar (veiligheids) updates.En Motorola heeft een goede naam wat snelle updates betreft terwijl de gigant uit zuid korea dat nou niet bepaald heeft
Er is voor beiden wat te zeggen. Veiligheids updates moet je denk ik los zien van "gewone" updates. Bovendien kun je bij erg courante modellen zeer lang goede custom roms krijgen als CyanogenMod.
Wie geeft er om updates als je custom ROM's hebt.
Mee eens. Ik snap ook nooit dat mensen zo'n belang hechten aan de software die toevallig met de telefoon meegeleverd is: je bent immers de baas over je eigen software, terwijl je vast zit aan de hardware. Je koopt de hardware. Tenzij er echt geen goede ROM's beschikbaar zijn voor jouw toestel – maar dat is niet het geval bij voormalige toptoestellen.
Motorola had dat ja, maar of Lenovo dat ook heeft?
En Motorola heeft een goede naam wat snelle updates betreft terwijl de gigant uit zuid korea dat nou niet bepaald heeft
Heeft? Zeg maar had...
Aan maandelijks patchen doet Motorola in ieder geval niet voor alle toestellen.
Vergeet ook die laatste lg g-flex versie niet. toen bijlange zijn geld niet waard maar aan vanaf 242 euro met een snapdragon 810 oled 5.5" scherm en de "patserfactor" toch ook zeker geen slecht toestel voor zijn prijs.
Het is in smartphoneland idd erg handig om 'geflopte' topmodellen na een paar maanden te kopen - je krijgt op die manier geweldig veel waar voor je geld. De Lumia 950 is er ook zo een, die gaat nu voor spotprijzen weg, en ook de Xperia Z3+ zit in dat hoekje.

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 24 juli 2024 21:40]

Misschien eens een idee om een artikel over te maken?

Ik ben er zeker van dat als je de markt afschuimt je nog wel x aantal voorbeelden vind van "oud voor tweakers" maar voor het overgrote deel van de gebruikers veel meer dan goed aan een spotprijs.

Kwestie van publieksverruiming en al die marketing dingetjes
Klopt, zo kun je nu bijvoorbeeld bij T-Mobile voor 180 euro de Nexus 5x krijgen bij je abbonement, als je de telefoon in 1x betaald. Dat is toch wel een erg goede deal. Heel behoorlijke prestaties, voor een midrange prijs.
Anoniem: 405779 @mvhorssen14 juni 2016 12:55
Bij welk abonnement is dat?
Ik zie dat ze hem ondertussen niet meer hebben. Een kleine week geleden zelf besteld.
Anoniem: 405779 @mvhorssen14 juni 2016 15:13
Hoeveel was je kwijt voor dat abo. De lage prijs van de N5X moet ergens in zitten namelijk.
Nee, de prijs voor het abbo is onafhankelijk van de toestelkeuze. Dit staat los vermeld. Als ik hetzelfde abbo sim only zou afnemen, zou ik hetzelfde betalen. Dit is alleen wanneer je het toestel in 1x betaald. Anders betaal je een x bedrag per maand voor het toestel, en een x bedrag per maand voor het abbo.

[Reactie gewijzigd door mvhorssen op 24 juli 2024 21:40]

Anoniem: 405779 @mvhorssen14 juni 2016 16:55
Nu in ieder geval niet meer op de site. Dus het zal altijd een mysterie blijven. :*)
Als ik hetzelfde abbo sim only zou afnemen, zou ik hetzelfde betalen
Maar je zit er wel weer twee jaar aan vast?
Ja klopt, als ik het abonnement voor een jaar zou nemen, kreeg ik minder korting op het toestel. Ik weet het, dat doen ze slim :) Maar het blijft weinig geld voor de telefoon.

[Reactie gewijzigd door mvhorssen op 24 juli 2024 21:40]

Maar het blijft weinig geld voor de telefoon.
Zeker, dus als het ook weinig geld is voor het abo.. zit je goed.
Volgens de productinformatie van Lenovo/Motorola komt er ook een 4GB-versie met 64GB opslag van de Moto G4 Plus. De camera is dan 16MP, i.p.v. de Europese 13MP.

En in India leeft blijkbaar een versie met 3GB RAM, 32 GB opslag en 16MP-camera

[Reactie gewijzigd door arnovos op 24 juli 2024 21:40]

Anoniem: 23430 @arnovos14 juni 2016 07:42
Ik ben echter gelezen dat deze exclusief bij Verizon in de US te verkrijgen zal zijn en (voorlopig) niet naar Europa zal komen. Wat enorm jammer is. ;(
In Nederland komt helaas alleen de 2GB-versie uit volgens Lenovo.
En de rest van Europa?
bij amazon uk is de 3GB/32GB versie gewoon te bestellen,nadeel is wel dat je een engelse driepoot stekker krijgt.
https://www.amazon.co.uk/...keywords=motorola+moto+g4

[Reactie gewijzigd door mokumsgabbertje op 24 juli 2024 21:40]

Anoniem: 280673 @AmigaWolf29 juni 2016 23:03
Bedoel je Android Marshmallow 6.0.1?
Nee Android 5.1.1, die werkt erg goed op die telefoon, en ja Android 6 zal zeker goed werken, aangezien Android 5.1.1 al goed werkt.

Snap niet dat ik een -1 heb, ik ken mensen die de LG G Flex2 hebben en erg tevreden zijn over hun telefoon, vooral na de update, die Haperingen in de interface en de Slechte accuduur is verdwenen, Tweakers heeft de laatste Android update nooit getest, erg jammer, een kleine update review al weer lang geleden (Mei - juni 2015) had leuk geweest, die MAAR een paar maanden later kwam.


Edit foutjes.

[Reactie gewijzigd door AmigaWolf op 24 juli 2024 21:40]

De Plus heeft hier toch ook al een 16MP cam?
Hier niet, als je naar onderen scrolt naar de tabel met verschillende Motorola G-versies.
Als je dan weer iets naar boven kijkt staat er: "16 MP camera with laser autofocus and more"
Kortom, het zou beide kunnen zijn. :*)
Laat ik nou net van plan zijn vandaag een P9 Lite te gaan kopen. Komt deze review als geroepen. Ga hem nog even lezen :)
Zou de Honor 7 ook even in overweging nemen als je toch voor Huawei gaat. Ikzelf zou die graag willen hebben maar weiger om te moeten gaan met EMUI.
Die heeft als enige minpunt dat ie geen NFC heeft. Maar honor 7 heeft toch ook standaard emui?
O ja. Heel stom is dat, de Europese heeft die idd niet. Chinese wel, maar dan zit je met de frequentiebanden ondersteuning. Honor 7 heeft net als alle (recente) Huawei telefoons idd ook EMUI. Dat is voor mij een reden om de telefoon niet aan te schaffen.
Die moto g4 is met zn 5'5 inch best groot.
Veel mensen vinden 5'2 net gaan maar 5'5 toch echt een slag te groot.
Daar wordt wel aan voorbij gegaan in deze review.
De grootte van een smartphone zien we als een persoonlijke keuze en er is naast de groep die 5,5 inch te groot vinden ook een groep die liever een wat groter scherm heeft. Vandaar dat we geen waardeoordeel in de review zetten hierover.
Op diverse reviews van de Moto G4 Plus werd gezegd dat deze nogal warm werd is dat bij deze test niet opgevallen?
Ja wel wordt idd genoemd, maar scheen verder weinig effect te hebben op de prestaties of zo.

Heb zelf een oude moto G en als hij warm wordt, door opladen of de zon bijvoorbeeld flipt het touchscreen hem. Wil ie niet goed swipen en op verkeerde plekken drukken.
Ik had dit ook al op forum draadje gepost, maar ik ben overheatingsproblemen van Youtube tester tegengekomen. Klopt dit, had je er als tester last van. Nieuwsgierig.

Ik dacht even dat dit mijn nieuwe mobiel zou worden. Uit de camera testen blijft dat deze super is, echter de sd617 schijnt een ramp te zijn ivm overheating problemen. Bij intensief gebruik blijkt de telefoon nagenoeg onbruikbaar te worden. Zie deze review:

https://www.youtube.com/watch?v=aKsafW5SS7Q
Wij zijn deze overheating-problemen niet tegengekomen, terwijl we wel gestresstest hebben. Een half uur intensief gamen zoals in de video is wel behoorlijk heftig natuurlijk, dus kan me voorstellen dat de G4 Plus dan wel gaat haperen gezien de bovenmatige hitteontwikkeling..
Dat van die notificaties in de Motorola moto G is niet nieuw, iig 1 oudere generatie had dat al, ik bedoel dan die van vorig jaar of iets langer geleden wel draaiend op lollipop.

Overigens heette dat peek bij de Custom ROM Paranoid Android.
Gelukkig is Paranoid Android terug voor Nexus toestellen, een paar Sony toestellen en alle OnePlus toestellen. Wel zonder peek momenteel.
Dit peek was een variant van Active Display van CyanogenMod voor PA gebaseerd op Android 4.4 en is nu door Motorola als Active Display toegevoegd.

Dus is dat niet nieuw onder de zon.

Overigens vind ik dit wel een geinig artikeltje om te lezen en is het goed in elkaar gezet. Ik vind het bijzonder om te zien hoe de specificaties verschillen tussen de toestellen en hoe sommige specs goed en andere specs zwakker zijn.
Wat een ENORM nadeel zeg dat er geen werkende notificatieled op de Moto G4+ zit. Dit was bij al mijn vorige 5 telefoons bijna het belangrijkste waar ik op let!

De rest van het toestel is helemaal perfect voor mij (scherm, Kale Android Marshmallow versie, een prima camera, dual sim en SD-card, snelle vingerafdruksensor, snel-lader etc.)

Maar door het onbegrijpelijke ontbreken van die notificatieled ga ik dit toestel zeker niet kopen of Motorola moet er (snel) een firmware-update voor uitbrengen. Want ik begrijp dat de led met aansturing wel in het toestel zit?

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 280673 op 24 juli 2024 21:40]

Nee, niet dat ik weet, ik zei dat het scherm aan gaat zodra er een notificatie verschijnt, wat al ouder is.
op de p9 lite zit wel een notificatie led ;)
De Moto 4G ziet er toch wel uit als een ideale vervanger van de Nexus 5.
Op grafische perfomance ga je dan wel achteruit trouwens ;)
Ik had de Samsung Galaxy S5 Neo als Samsung alternatief gegeven, eerlijk gezegd.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.