Door Chris Broesder

Redacteur mobile

Huawei P9 Review

Vernieuwende camera in een elegant jasje

18-05-2016 • 06:00

90

Singlepage-opmaak

Software

Met de softwareskin Emui van Huawei hebben we in het verleden wat moeite gehad. Het is een beetje alsof Huawei de gebruikservaring van iOS wilde kopiëren op Android, wat dan vervolgens nog eens matig werkte en ook wat vormgeving betreft niet je van het was. Als Huawei echt wil meedoen met de grote jongens, is het van groot belang dat de software van niveau is.

De P9 draait Emui 4.1, met diep daaronder begraven Android 6 Marshmallow. Daar vind je vooral op de achtergrond wat van terug in de vorm van Doze en je ziet het natuurlijk doordat je apps specifieke rechten kunt toedichten met App permissions. De rest van het fijne en overzichtelijke Android Marshmallow is bedekt met een dikke skin, waarbij zelfs het ronde Chrome-logo in een vierkantje wordt gestopt en waar de App drawer de nek om is gedraaid.

Software Huawei P9 1Software Huawei P9 1Software Huawei P9 1Multitasking

Toch is Emui 4.1 iets fijner om te zien, door het gebruik van frissere kleuren voornamelijk. Daarnaast werkt het net wat beter dan voorgaande versies. Het scherm waarin je schakelt tussen je apps en ze kunt afsluiten, is een positieve verandering. Voorheen was dit wat onhandig, met vier apps per pagina. De oplossing werkt goed, maar het lijkt wel weer meer op het multitaskscherm van iOS dan op stock Android.

Vooropgesteld dat er met Emui op de P9 over het algemeen prima te werken is als je er eenmaal aan gewend bent, willen we een beeld proberen te geven van waar de schoen wringt bij de softwareskin van Huawei. Dat is nog niet zo makkelijk, want het zit hem in de details. Soms zijn dat irritante details, zoals wanneer je een melding probeert weg te vegen en dat niet lukt. Het let namelijk net wat te nauw waar je het scherm raakt, waardoor je snel mis veegt.

Ook is het op sommige punten wat ondoordacht. Als je van boven in het scherm naar beneden veegt en naar het sneltoetsenscherm gaat, kun je naar rechts vegen om in het meldingenscherm te komen. Een natuurlijke beweging om weer naar het sneltoetsenscherm te gaan, zou terug vegen zijn. Als je echter een paar meldingen hebt staan, veeg je daarmee de meldingen juist weg. Dat is geen ramp, maar wel onhandig. Verder is bijvoorbeeld niet duidelijk dat je omlaag kunt vegen in het sneltoetsenscherm om de snelkoppelingen te bewerken, waardoor je je rot zou zoeken.

Software Huawei P9 4Software Huawei P9 4

Emui draait op de P9 over het algemeen wel vloeiend en we hebben slechts op een paar momenten haperingen ervaren. Gezien de benchmarks is het waarschijnlijk dat dit aan de software ligt. Zo haperde de mail-app regelmatig en reageerde de camera-app niet altijd adequaat. Verder is het toetsenbord van Huawei zelf voor ons een verschrikking en hebben we snel het Google-toetsenbord geïnstalleerd.

Ook jammer aan Emui is dat Huawei ervoor kiest om 'Adoptable storage' niet te ondersteunen, net als LG en Samsung bij hun toptoestellen. Daardoor kan een ingestoken micro-sd-kaart niet als volwaardig geheugen meetellen, waardoor je apps op je kaartje zou kunnen zetten. De reden die fabrikanten doorgaans geven, is dat je de sd-kaart dan niet kunt verwijderen zonder de werking van je apparaat te beïnvloeden en dat het tot vertraging kan leiden als je een goedkope, langzame sd-kaart inzet voor adoptable storage. Wij zeggen: informeer de gebruiker en laat hem zelf kiezen. Of zet de optie onder 'geavanceerd' of iets dergelijks.

Emui heeft naast deze nadelen aardig wat crapware die gelukkig te verwijderen is, zoals spelletjes met veel in-app-aankopen en een fotografie-app waarmee je je foto's kunt verkopen, waarbij de app-maker een flink deel van de opbrengst krijgt. De tools van Huawei zijn niet te verwijderen, dus als je daarvoor eigen apps wil gebruiken, zul je het moeten doen met verschillende apps voor één doel op je telefoon.

Software P9 - app controleSoftware P9 - app controleSoftware P9 - app controle

Wel fijn aan Emui is de grote mate van controle die het systeem geeft. Je kunt zelf bepalen of een app op de achtergrond verbinding mag maken met internet, je locatie mag opvragen of actief mag zijn als je scherm uitstaat. Door de komst van App permissions is dit minder van belang, maar het gaat wel een stukje verder dan bij die functie van Android 6. Hiermee kun je onder andere in potentie een langere accuduur bereiken. De verschillende accumodi, of voedingsplannen, zijn op dat vlak ook handig, zeker omdat de accuprestaties niet de beste zijn in dit segment.

Ook een functie waar we een beetje aan gewend zijn geraakt, is dat je de vingerafdrukscanner kunt inzetten om het meldingenscherm tevoorschijn te halen. Je veegt dan naar beneden op de scanner. Daarnaast kun je instellen dat je door foto's kunt navigeren in je galerij door zijdelings over de scanner te vegen. Dat werkt fijn, al hadden we vooral bij de eerste van de twee functies soms dat het meldingenscherm ongewenst tevoorschijn kwam.

Software Huawei P9 3Software Huawei P9 3Software Huawei P9 3Software Huawei P9 3