Door Chris Broesder

Redacteur mobile

Huawei P9 Preview

Het waarom van een dubbele camera

07-04-2016 • 17:27

95 Linkedin

Preview

De Chinese fabrikant Huawei wil graag indruk maken op de Europese markt. De fabrikant gooit daar een aardige sloot geld tegenaan en heeft de ambitie om niet alleen in China, maar ook in Europa een topspeler te worden. Met de P8 lukte dat redelijk. Hij staat in de Pricewatch nét niet in de top tien van meest bekeken smartphones met een scherm van ongeveer vijf inch. De goedkopere en minder geavanceerde P8 Lite overigens wel.

Dat Huawei ook een goed high-end toestel kan afleveren, bewees de fabrikant met de Nexus 6P al en de Mate 8 is ook een prima smartphone. Hoewel de samenwerking met Google voor de Nexus al resulteerde in een karakteristiek toestel, is dat waar Huawei over het algemeen nog punten kan scoren. De P8 en Mate 8 zijn van luxe materialen gemaakt en de bouwkwaliteit is prima, maar de toestellen zijn wel een beetje 'vanille'. Het uiterlijk en de software hebben bijvoorbeeld redelijk wat iPhone-kenmerken en het zou Huawei wat ons betreft dan ook niet misstaan om wat meer authenticiteit en een eigen stijl toe te voegen. Toen we naar het P9-evenement in Londen vertrokken, waren we dan ook benieuwd of Huawei daar werk van heeft gemaakt, maar er was in Londen natuurlijk meer te onderzoeken dan alleen dat.

Dubbele camera

Op het persevenement in Londen ging het voor het overgrote deel over de camera's van Huaweis nieuwe toptoestel. Daarbij stond de samenwerking met Leica centraal. Leica is een gerenommeerd cameramerk, dat onder meer bekendstaat om zijn goede lenzen en detailrijke zwart-witfotografie. Het bedrijf heeft samen met Huawei gewerkt aan de camera's van de P9. Daarbij moet je voornamelijk aan de lenzen denken. Ook heeft de interface van de camera een herkenbare Leica-stijl. Verder moet de nadruk liggen op gebruiksvriendelijkheid, iets waar Leica ook om bekendstaat.

Een dubbele hoofdcamera in een smartphone is niet nieuw. De HTC One M8 had bijvoorbeeld al twee camera's aan de achterkant en de LG G5 ook. Verder zijn er hardnekkige geruchten over een dubbele camera op de iPhone 7, die straks in september het levenslicht ziet. De implementatie per fabrikant verschilt wel. Huawei zelf heeft ook al met de dubbele camera geëxperimenteerd. De Honor 6+ had twee camera's aan de achterkant en die werden gebruikt om scherptediepte-effecten te creëren in een grotediafragma-, ofwel wide aperture-modus. Die modus is terug op de P9. Je kunt er achteraf mee scherpstellen. Het toestel maakt een driehoeksberekening om beter diepte te kunnen zien, vergelijkbaar met hoe mensen en dieren stereoscopisch diepte herkennen.

Bij de P9 heeft het de vorm van een instelling in de camera-app en we hebben die in Londen kunnen testen. Op het eerste gezicht verschilt de modus niet veel van de 6+-versie, maar dat gaan we nog verder onderzoeken. Het viel op dat als we scherpstelden op een hoofd, waarbij we het effect in hoge mate toepasten, er soms slechts een deel van het hoofd scherp was. Dat suggereert dat de camera de blur softwarematig aanmaakt, waarschijnlijk zoals gezegd met behulp van een driehoeksberekening. Een echt grotere diafragmaopening kan ook niet, want smartphonecamera's hebben een vast diafragma. Het betreft dus een simulatie van het aanpassen van het diafragma. Toch kan dat mooie plaatjes opleveren en het kan mooi zijn in situaties waarin een onderwerp op minder dan een paar meter staat.

Een ander doel van de dubbele camera van de P9 is volgens Huawei het combineren van beelden voor een grotere lichtopbrengst. De camera's hebben een diafragmawaarde van f/2.2, wat niet heel lichtsterk is voor hedendaagse begrippen. Huawei beweert dat door de twee lenzen te combineren, negentig procent meer licht gevangen wordt dan door de Galaxy S7-camera, terwijl een pixelgrootte-equivalent van 1,76µm wordt bereikt. Dat is een boude bewering, want die camera is bijzonder lichtsterk gebleken voor smartphonebegrippen. Het lijkt er in elk geval op dat de P9 beter presteert bij slecht licht dan de P8, maar dat is ook wel te verwachten. We durven nog niet te zeggen of hij op dat gebied bijvoorbeeld ook beter presteert dan een iPhone 6s. Ook betwijfelen we of het combineren van twee beelden inderdaad leidt tot een dusdanig betere lichtopbrengst, omdat we daarvan nog geen echte tekenen hebben gezien. We komen er natuurlijk nog op terug in de review.

De camera's van de P9 zijn overigens niet gelijk. Ze hebben weliswaar beide een twaalfmegapixel-IMX286-sensor met pixels van 1,25µm groot, wat ongeveer een kwart groter is dan die van de P8, maar het grote verschil is dat de ene sensor wél kleuren kan verwerken en de andere niet. Om uit te leggen waarom dat zo is, moeten we een beetje dieper ingaan op fotografie. Een camerasensor registreert op zichzelf namelijk geen kleuren. Daarvoor is een filter nodig, doorgaans een Bayer-filter. Dat zit simpelweg niet op een van de camera's. De reden daarvoor is dat er altijd wat scherpte verloren gaat bij de implementatie van zo'n filter.

Foto's gemaakt met de Huawei P9

Het idee van twee camera's, waarvan er eentje alleen zwart-wit ziet, zou dus best een techniek kunnen zijn die in de praktijk een verschil kan maken. Huawei beweert dat de beelden van de twee camera's gecombineerd kunnen worden, met scherpere foto's als resultaat. Of dat zo is, is lastig te zeggen. Wel hebben we geprobeerd één camera te bedekken, een foto te maken en dan vervolgens dezelfde foto te maken met de camera weer ontbloot. Daarbij merkten we geen verschillen op. In de monochrome modus zouden ook scherpere foto's gemaakt kunnen worden. We kregen bij het maken van een portretfoto een detailrijk resultaat, dus dat belooft iets, maar eerdaags zullen we nog wat uitvoeriger testen.

Nog een laatste interessant punt van de camera's is dat ze geholpen worden door een hybride autofocussysteem. De camera kan op drie manieren automatisch focussen; namelijk via contrastbepaling, laser en dieptebepaling met behulp van stereoscopie. De camera kiest zelf voor iedere omstandgheid de beste methode. Laser wordt bijvoorbeeld voor dichtbij gebruikt en dieptebepaling voor verder weg. Of dat een beetje werkt, kunnen we nu nog niet zeggen. Wat we wel kunnen zeggen is dat de camera geen 4k-videomodus heeft en geen slowmotionmodus met 240 beelden per seconde.

De Pro-modus van de P9 is in Leica-stijl en heeft uitgebreide instelmogelijkheden, waaronder raw. Vreemd genoeg kun je de raw-modus niet aanzetten bij het nemen van een monochrome foto. Dat vinden we wat vreemd, aangezien je deze voor scherpere foto's zou willen gebruiken. Raw is dan fijn om goed te kunnen nabewerken.

Camera-interface van de Huawei P9

Ontwerp en behuizing

Sinds de P8 heeft Huawei ook gewerkt aan de behuizing en wat ons betreft met succes. De voor- en achterkant zijn aan de randen subtiel afgerond, waardoor hij wat lekkerder vasthoudt en er daarnaast een stuk eleganter uitziet. Het is opvallend om te zien hoe deze subtiele wijzigingen ten opzichte van de P8 de P9 een stuk meer cachet geven. Ook valt op dat de powerknop iets groter is dan vorig jaar, wat fijn is.

Op de achterkant vinden we nu ook een vingerafdrukscanner. Deze hebben we even getest en hij voelt vlot aan. Ook het instellen gaat bijzonder snel en is na een paar vingerplaatsingen al gebeurd. Onder op de telefoon zit nog maar één luidsprekergrille en waar bij de P8 de andere grille zat, vind je nu de minijackuitgang. In het midden zit een usb-c-poort, waardoor de P9 na de Nexus 6P de tweede smartphone is van Huawei met die aansluiting.

Aan de voorkant zit vanzelfsprekend de 5,2 inch grote lcd. De contrastwaarde van het scherm is op het eerste oog prima. Ook de maximale helderheid lijkt in orde en in elk geval hoger dan bij de P8. Verder is de resolutie nog steeds 1920x1080 pixels. In het simlaatje aan de zijkant van het toestel is plek voor een micro-sd-kaart en één simkaart in de versie die in Nederland verkocht wordt.

Hardware

Tussen de ingewanden van de P9 bevindt zich de Kirin 955-chipset. De Huawei Mate 8 had de Kirin 950 en die hebben we al getest. Dit is in essentie dezelfde chip, maar dan 0,2GHz hoger geklokt tot 2,5GHz. De Kirin 950 presteerde goed in onze benchmarks, behalve op grafisch gebied; daar blijft hij nog een eindje achter bij de concurrentie. In de praktijk is de P9 soepel en hebben we geen haperingen waargenomen, ook niet bij onze gebruikelijke hands-on stresstestjes, waarbij we veel apps openen en snel daartussen schakelen.

Naast de Kirin 955 heeft de goedkoopste versie van de P9 3GB intern geheugen en 32GB opslag. Je betaalt daarvoor 599 euro en voor 50 euro meer heb je een versie met 4GB ram en 64GB opslag. De basisversie van de P8 kostte vorig jaar 100 euro minder, maar deze had slechts 16GB flashgeheugen. Toch is de instap wel een stukje hoger dan vorig jaar dus. Verder is de accucapaciteit van de P9 ten opzichte van de P8 verhoogd van 2.600 naar 3.000mAh. Dat is goed om te horen, want de P8-accu liep snel leeg bij intensief gebruik, hoewel hij zijn energie wel weer goed vasthield in stand-by. We gaan natuurlijk snel testen of de accuduur ook daadwerkelijk is vooruitgegaan.

Software

Op de P9 staat vanuit de doos Android 6 met daar overheen Emui 4.1 van Huawei zelf. Dit blijft een skin die veel elementen leent van iOS en het heeft wat crapware. Dit laatste kun je gelukkig wel voor een groot deel verwijderen. Een van de nieuwe functies die we ontdekten, is de ROG-energiebesparing, waarmee je de resolutie kunt terugschroeven naar 720x1280 pixels om je accu langer te laten meegaan. Dit is een van de accubesparingsmethodes, zoals bijvoorbeeld ook het voedingsplan. Ook is er nog steeds een Ultra-besparingsmodus voor als je accu bijna leeg is, waarbij de telefoon de hele grafische interface en bijna alle functionaliteit overboord gooit.

In het algemeen is Emui een uitgebreide skin met veel wijzigingen aan Android. Dat ziet er niet altijd even tof uit, hoewel het met elke nieuwe versie iets beter is geworden wat ons betreft. Het notificatiescherm is erg anders dan stock Android en ook is er geen app drawer zoals gebruikelijk bij Emui. Een voordeel is dat er vrij veel in te stellen is en dat je per app goed kunt bepalen wat wel en wat niet mag.

Mag het ietsje meer zijn?

Naast de twee genoemde P9-varianten is er ook een P9 Plus. Deze kost 749 euro en heeft een 5,5" oled-scherm met 'Press Touch'-techniek. Dat is een andere naam voor de 'Force Touch'-techniek die Huawei introduceerde op de 128GB-uitvoering van de Mate S. De accucapaciteit is bij deze versie opgeschroefd naar 3.400mAh. Verder heeft dit toestel een infraroodblaster om als afstandsbediening te dienen en stereoluidsprekers, in tegenstelling tot de gewone P9. Wat specificaties betreft is het toestel verder gelijk aan de 64GB-versie van de P9. De toestellen komen op 16 april uit in Nederland en we zullen ons weldra richten op de review.

Laagste prijzen voor: Huawei P9 Zilver
Winkel Beoordeling Prijs Totaal

Amazon.nl

Score: 3 (98)

€ 422,75

€ 422,75

Bekijk

Reacties (95)

95
91
43
3
0
39
Wijzig sortering
Er wordt nergens vermeld dat de p9 een 5.2" ips-lcd heeft en de p9 plus een 5.5" amoled scherm + 'force touch' en standaard 4GB ram en 64GB opslag (en een infrarood sensor en een autofocus front camera wat dus niet in de non+ p9 zit) In mijn ogen is de p9 plus de interessantere versie maar als je niet van oled houdt heb je altijd nog de 5.2" versie.

Aaah wel vermeld alleen niet in dit artikel misschien voor de zorgvuldigheid wel doen:
Tweakers
Huawei voorziet de P9 van een 5,2"-ips-lcd met resolutie van 1920x1080 pixels. De soc is een Kirin 955 die door de fabrikant zelf gemaakt wordt. Het is een octacore met vier ARM Cortex-A72-kernen op 2,5GHz en vier A53-kernen op 1,8GHz. De gpu is een Mali-T880 en de accu heeft een capaciteit van 3000mAh. De behuizing is 6,95mm dun.

Naast de P9 verschijnt de Huawei P9 Plus, een iets grotere variant met 3400mAh-accu, 5,5"-oledscherm, eveneens met full-hd-resolutie, en 'Press Touch'-techniek. Dat is een andere naam voor de 'Force Touch'-techniek die Huawei introduceerde op de 128GB-uitvoering van de Mate S. Zowel de P9 als de P9 Plus heeft een aluminium behuizing met usb-c-aansluiting, en is voorzien van een vingerafdrukscanner en een dubbele camera aan de achterkant. De software is Android 6.0, met daaroverheen versie 4.1 van de Emotion UI-schil van Huawei.
En de P9 plus krijgt een quick charger erbij geleverd :)

[Reactie gewijzigd door D0gtag op 7 april 2016 21:46]

Heb het voor de volledigheid nog even toegevoegd, dank je.
quick charger
Volgens mij is snelladen wel funest voor de levensduur van je batterij.
Het is algemeen geweten dat hoe meer stroom je door een batterij jaagt, hoe warmer ze wordt en hoe sneller ze verslijt.
Bij bepaalde typen, ja. Het is niet algemeen voor alle soorten accu's.
Ik ben nu wel erg benieuwd of de P9 nu daadwerkelijk standaard dual sim is. Bij de specificaties op Tweakers.net staat namelijk single sim. Andere website spreken dit weer tegen en vice versa :?
Officieel zijn er 3 internationale varianten (bron):

EVA-L29 global dual-sim, goud only, 4/64GB
EVA-L19 global dual-sim, meerkleurig, 3/32GB
EVA-L09 global single-sim, meerkleurig, 3/32GB, NFC

Ook zijn er 5 Chinese (import) varianten met allen dual-sim ondersteuning en zo op het eerste gezicht ook de geschikte EU banden, zie http://consumer.huawei.com/cn/mobile-phones/p9/

De versie die in Nederland verkocht gaat worden is denk ik de single-sim L09 te herkennen aan NFC ondersteuning, zie ook hier. Dit is namelijk ook het enige model met NFC ondersteuning. Overigens is dit (L09) ook het enige model dat op de Nederlandse (en ook Duitse) site van Huawei staat.

Verder lijkt het erop dat de (web)shops de twee onderstaande modellen verkopen:
P9 Titanium Grey (EU) - Art: 51090FXH - EAN: 6901443107490
P9 Mystic Silver (EU) - Art: 51090FXK - EAN: 6901443107506

[Reactie gewijzigd door benbaba op 7 april 2016 18:09]

Ah, ik denk dat je gelijk hebt! Klein detail dat over het hoofd wordt gezien in deze review/preview.

Voor mij is dit een deal breaker. Ik ben toch erg benieuwd wat de reden is dat de Europese versies vaak geen dual sim versies zijn.
De reden is doorgaans dat Europese providers er bepaald niet dol op zijn. Fabrikanten gaan daarin vaak mee. Ik zal het nog even navragen en het voor nu uit het artikel halen voor de zekerheid.
Ik ben benieuwd, alhoewel ik bang ben dat we het met de single sim moeten doen.

Waarom zijn de providers er niet dol op denk je?
Ik zou bijna zeggen dat ze misschien graag willen dat je bij één provider zit en dus trouw bent of iets dergelijks. Aan de andere kant is er ook vanuit providers iets te zeggen voor dual sim, want in het geheel gezien kunnen consumenten dan in het algeheel meer abonnementen kopen. Met andere woorden: ik weet het niet zo zeker ;)
Maar de kans dat iemand buiten z'n bundel gaat wordt een stuk kleiner ;)

Overigens gebruik ik dual-SIM omdat ik nogal veel reis. Heb er één kaartje in zitten waarmee ik in Europa kan bellen/internetten uit bundel en één waarmee dat in Rusland kan. Volgens mij zijn de meeste mensen die willen dual-SIMmen daar naar op zoek, zo niet dan hebben ze vaak zowel een zakelijk als privé nummer.

Eigenlijk jammer dat de providers de deur daar zo op dicht houden.
Ja, mee eens. Dual sim is voor veel mensen denk ik een uitkomst. Zelf heb ik natuurlijk beroepsmatig altijd meerdere telefoons op zak, maar één toestel is natuurlijk een stuk fijner!
Voor mij, met de Mate 8, is dual sim een uitkomst - werk en prive sims in 1 toestel... :)
De reden is dat wanneer je data + bellen + sms in één SIM (abonnement) van één provider moet nemen, dat ze die dan duurder kunnen verkopen dan wanneer een consument één SIM heeft voor data en andere SIM voor bellen/sms. Die twee dingen los zijn bij elkaar opgeteld meestal goedkoper dan alles in één. Dit wordt in landen buiten Europa/Nood-Amerika heel veel toegepast om kosten te besparen, maar volgens mij zijn we in Europa eerder van de gemakzucht en doen de meeste mensen dat toch niet gescheiden.
Voor veel Westerlingen, zoals ikzelf, is dual SIM juist enorm handig wanneer je een zakelijk en een privé abonnement hebt maar niet met twee telefoons wilt lopen. Huawei verkoopt onder merknaam Honor ook in Europa tegenwoordig dual-sim versies van hun toestellen, het zou me niet verbazen als ze dat met Huawei ook meer gaan doen maar het lijkt erop dat hun strategie is dat Huawei single SIM blijft en via KPN, Vodafone etc. verkocht wordt en Honor als losse verkoop zonder abonnement van dual-sim toestellen.
ik weet niet maar ik ken weinig europeese providers waar je goedkope 4g (want 800mhz biedt betere dekking) bundels kunt krijgen, de meeste budget data bundels zitten nog op 3g en dan vaak ook nog eens op banden als 2100 en 2600mhz.... kortom leuk als je in een drukke winkelstraat loopt met om de 1000mtr een zender, maar verder heb je er geen fuck aan...

ga je naar de 4g netwerken kijken, dan is tele2 de enige met echt goedkope data bundels... (bijv 4gb voor 18 euro / 24gb voor 35euro), maar daar moet direct bij worden gezegd dat ze nog geen landelijke dekking hebben... op zich lijkt het me een prima data-abo voor in je laptop, tablet of smartphone (als deze 4g ondersteunen), maar bij telefoons heb je dan al weer vaak dat ze enkel 4g ondersteunen op 1 van de 2 simkaarten, en soms niet eens 3g (en dus goede gesprekskwaliteit) op de 2e sim.
Jij praat over de stand van zaken van vandaag, maar dat het zo is is natuurlijk niet gisteren uit de lucht komen vallen.
Dual-SIM is jaaaaren geleden al populair geworden buiten Europa, met name in Azië om de reden die ik beschreef. Daarin gaat het overigens niet alleen om abonnementen, maar veelal ook om prepaid.
Omdat de providers hier bang waren dat het hier ook zou kunnen gebeuren zijn ze geen Dual-SIM toestellen aan gaan bieden.
Ze houden liever vast aan het marktmodel zoals wij het hier kennen waarbij je één duur abonnement koopt en daar een toestel "zogenaamd gratis" bij krijgt.
Tot op heden lijkt het nog steeds in het voordeel van de providers te werken.
Maar als je geen schaap bent en gewoon een goedkoop los toestel koopt en een los abonnement, dan ben je sowieso goedkoper uit dan met de nieuwste Samsung of iPhone.
Ik ben benieuwd, alhoewel ik bang ben dat we het met de single sim moeten doen.

Waarom zijn de providers er niet dol op denk je?
Simpel, de kans is groot dat de consument dan voor 1 van de 2 sims bij een andere provider terecht komt. Lees voor meer informatie dit artikel:
http://www.nu.nl/gadgets/3390009/htc-nederlandse-providers-willen-geen-dualsim-telefoons.html
Helder, zo had ik het nog niet bekeken.

Ikzelf denk dat er in Nederland/Benelux toch echt wel markt is voor dual sim telefoons . Maar goed, dat is een educated guess. Qua cijfers zal het misschien een (te) kleine markt zijn.
Het is niet helemaal correct om te zeggen dat dat de reden is, ook al is je beargumentering niet onjuist ;). De markten waar dual-sim populair is, zijn vaak de oosterse markten. Dat zijn vaak de landen die niet klein en plat zijn, waardoor mensen in het ene gebied dekking hebben van de ene provider en in het andere gebied gebruik moeten maken van een andere provider.
En om dan steeds sim-kaarten te wisselen....... ;)

[Reactie gewijzigd door rsdrintje op 7 april 2016 20:55]

Goede argumentatie inderdaad. Zeker voorstelbaar dat de noodzaak in Azië hoger is. Vanuit de providers is mijn argumentatie een gissing. Maar, dat Europese providers er niet dol op zijn weet ik wel. Dat heb ik direct gehoord van fabrikanten namelijk.
Ik ben zelf Aziaat en heb eerlijk gezegd van mijn familie en vrienden daar nog nooit gehoord dat ze een dual sim hebben vanwege dit ;)
Belsimpel geeft aan dat ze dual-sim (gaan) leveren (https://www.belsimpel.nl/huawei/huawei-p9-grey/specificaties), ik heb het nagevraagd bij ze om te checken of dat echt zo is.

Edit: Ze hebben het gecontroleerd en het betreft inderdaad géén dual-sim versie :'(

[Reactie gewijzigd door Joster op 8 april 2016 12:39]

Het definitieve antwoord direct van Huawei is helaas dat alleen de single sim-versie verkocht wordt in Nederland.
"De P9 heeft een wijde diafragma-modus die een grotere diafragmaopening simuleert , de twee camera’s doen een driehoeksberekening om diepte te kunnen zien, vergelijkbaar met de werking van de ogen."

"Een ander interessant aspect is de Kirin 955 chipset deze is hoger geclockt is dan de in basis gelijke 950 in de Mate 8, namelijk… etc"
Bedoelt de reviewer hier: Er zit ongeveer dezelfde chipset in als zijn voorganger, maar hij is hoger geclockt.

Begrijpt iedereen dit? Ik raak de draad kwijt bij dit soort teksten...

[Reactie gewijzigd door Sir5alL op 8 april 2016 12:45]

De Mate 8 is een recenter toestel uit een andere serie van Huawei en heeft in principe dezelfde chipset (Kirin 950). De soc in de P9 is in basis hetzelfde, maar is iets hoger geklokt. Daarom heet hij Kirin 955.
Ooit de P6 gehad en vond dat een prachtig toestel, alleen die was voornamelijk mooi door de prijs. Dit zijn geen leuke prijzen meer als je naar de concurrentie kikt
Goedkoper dan een Galaxy S7, zie het probleem niet..
En mindere specs. Je moet het wel in verhouding zien. Dat de plus versie 150 euro duurder is voor 0,3 inch is nog gekker.
0,3 inch verschil én 4GB RAM én 64GB geheugen én amoled scherm.

Wel even volledig zijn ;)
Ik hou mijn P7 voorlopig ook nog maar even, prima ding voor wat ik ermee doe... vrijwel niets :D
Ik kan niet wachten op de review met vergelijking van de camera met die van de S7.
Ik ga voor de beste camera, de rest is toch altijd goed genoeg voor mij.
P9 waterdicht trouwens?
"Verder moet de nadruk liggen op gebruiksvriendelijkheid, iets waar Leica ook om bekendstaat."

Wat!? Als Leica ergens om bekend staat is het juist niet de gebruiksvriendelijkheid. Meetzoekersystemen en manual focus lenzen. Uiteraard is dat te leren en zijn er mensen zelfs fan van, maar dat maakt het nog niet gebruiksvriendelijk.
De gebruiksvriendelijkheid zit hem meer in de interface. Ik bedoel inderdaad niet dat Leica gericht is op point-and-click-camera's :)
Beste Tweaker,

Off topic.. Huawei, spreek je uit als Waa Wai. Dit is al ondertussen ook door de andere landen al jaren geleden gecorrigeerd. Graag ook voor jullie Huawei goed uitspreken, klinkt anders erg onprofessioneel.

Gr,

Koeki
We hebben vorig jaar gecheckt hoe Huawei Nederland het uitspreekt en dat is zoals in de video. Ik zal het nog eens navragen of dat nog altijd zo is. Verder zeggen we waar het kan merknamen doorgaans in het Nederlands en dit zou de Nederlandse uitspraak zijn. Los daarvan houden we aan wat Huawei zelf doet, vandaar deze uitspraak.
Dank je. En de reactie van Huawei zelf:

"Je kan en mag Huawei nog steeds op zijn Nederlands uitspreken: Hu-AA-Wij.
En met Gewawee scoor je bij de chinezen."

:)
Ik denk dat we de komende decennia nog veel bekender zullen raken met de Chinese cultuur.
ze worden net zo populair en groot als HTC en Blackberry.
Ik heb mij laten vertellen dat het meer als Gwa awee met een harde G klinkt.
Ik heb aarzelingen bij uw stelling. In Nederland spreken we Hyundai ook uit als "Hiejoendai", en niet zoals Amerikanen "Handee".
leuk toestel, maar veel te duur. ik denk dat de meeste mensen die telefoons in die prijscategorie aanschaffen, liever iets bijleggen voor een iPhone 6s, Galaxy7, HTC10 of een Lumia.
Huawei is groeiende, maar nog lang niet de gevestigde naam als de concurrent.
Ik vind ook dat alles veel te duur is in de smartphone wereld.
Die prijzen zijn volgens mij op niks gebaseerd, pure gok om wat de gek er wilt aan geven.
Hoe verklaar je anders bij zowat alle merken die gekken prijzen; 499, 599, 799 enz.
Dat is toch gewoon belachelijk de ene is precies €200 duurder dan de andere, als dat geen toeval is. We zien dat bij alle merken, een paar dingen die verschillen en hop een mooi rond getal duurder.
Wat worden wij toch altijd leuk beetgenomen omdat ze ons heel leuk weten voor te spiegelen dat we echt iets goed en duurzaam kopen.
En wat nog meer opvalt is; dat Huawei een serieuze poging doet om bij de grote te horen door haar prijzen te verhogen.
Ik heb zelf de Mate 7, toen waren de prijzen nog menselijk nu zitten ze al €300 verder ... toeval zeker. :(
De schermen zijn kleiner, de batterij veel minder.
Dus als ge dan kijkt wat er verbeterd is en wat er verslechterd is, waarom wordt het dan duurder?
Meer geheugen zodat zij er meer onzin software kunnen opzetten waar wij ook al niets kunnen wee doen?

[Reactie gewijzigd door onkeltje op 8 april 2016 08:29]

Ik vind ook dat alles veel te duur is in de smartphone wereld.
Die prijzen zijn volgens mij op niks gebaseerd, pure gok om wat de gek er wilt aan geven.
Hoe verklaar je anders bij zowat alle merken die gekken prijzen; 499, 599, 799 enz.
Dat is toch gewoon belachelijk de ene is precies €200 duurder dan de andere, als dat geen toeval is. We zien dat bij alle merken, een paar dingen die verschillen en hop een mooi rond getal duurder.
lol je doet net of dit niet standaard prijsbelijd is, hoevaak kom je bij de ethos geen creme tegen van precies 19,95 of 24,95 of 49,95... hoevaak stunt de ah met 3 piza's voor 4,99 in plaats van bijv 5,40 of 4,73.... mensen zien graag mooie ronde getallen en om shit dan goedkoop te laten lijken wordt er vaak 1 of 5 ct van de prijs afgehaald zodat het precies 'nog geen xxx euro kost'
OK ik geef toe da ikk niet volledig geweest ben. In alle verkopen worden we bedot.
Ik weet vroeger (lang geleden) wer er echt een prijsberekening gemaakt.
Toe werd er echt nagegaan; wat kost dit onderdeel hoeveel kost dit materiaal, hoeveel werkuren zitten er in, hoeveel afval hebben we, enfn alles werd netjes uitgeteld en dan werd er nog een zeker percentage wist bijgeteld en dat was dan de prijs.
Dat doet mijn tegenwoordig niet meer omdat men te geldgierig geworden is en omdat ze weten dat heel veel mensen gewoon koopgek zijn.
En daarom zeg ik dat de prijs belange niet meer de waarde is van een product.
Dat zien we ook als het solden is, dan koop ge dingen met tot 75% korting en te weten dat ze dan nog winst maken.
Ik denk dat die soldenprijs dan ongeveer de echte waarde van het product benadert.
Maar goed, hoe me het ook doet, ik koop die dure spullen niet meer, ik heb mijn lesje geleerd.
En meer mensen moesten daar maar eens goed over nadenken en weigeren om zomaar zonder veel nadenken onmiddellijk het laatste nieuw te kopen.
Ik durf wedden dat als er niet gekocht worden de prijzen wel zullen zakken.

Enfin, ik bedoel maar dat er nergens nog eerlijkheid is en dat de klant dat mede in de hand speelt.
Dat doe je toch echt zelf. De fabrikanten zullen inmiddels wel door hebben dat er een grote groep mensen blind het duurste toestel uitzoeken dat ze bij een abo kunnen halen. Daar zie je dan ook een race van overbodige nieuwe features om die prijs maar te verantwoorden. Vingerafdrukscanners, dubbele camera's (het maakt niet uit hoeveel telefooncamera's je erop zet, ze blijven crap), gebogen schermen etc etc.

Kijk je echter wat slimmer rond, dan zie je dat je tegenwoordig juist geweldige smartphones hebt voor relatief weinig geld. De Moto G's, Oneplus etc merken bieden tegenwoordig voor 200-300 euro prima toestellen die op vrijwel alle vlakken net zo goed presteren als de duurdere flagships, maar dan zonder vingerafdrukscanner, dubbele camera en gebogen scherm. Vroeger waren budgettoestellen merkbaar trager dan de toptoestellen. Tegenwoordig is dat niet meer zo.
Je hebt volkomen gelijk hoor.
k investeer al een hele tijd niet meer in die veel te dure spullen.
Het is zo als ge zegt, het wordt als maar duurder en dat voor dingen die ze toevoegen en verder waardeloos zijn of zeker nooit gebruikt worden.
En ja, die mensen met hun abo aanbiedingen zijn een grote ondersteuning voor de fabrikant om de prijzen nog wat op te drijven.
Behalve dan dat ze allang groter zijn dan HTC en Lumia. Alleen Apple en Samsung zijn groter.

En dat is ook precies de reden waarom ze dergelijke toestellen uitbrengen: ze willen zich hoger positioneren en geassocieerd worden met kwaliteit die niet onder doet voor Samsung en Apple. Ik zou niet weten hoe je anders je merknaam zou willen vestigen. Samsung kwam ook niet bepaald met de allerbeste toestellen de markt bestormen, maar is nu voor veel mensen de standaard.
Hoe is Huawei met update beleid dan?
Hmm, ik merk weinig van die extra pixels in de zwart-wit voorbeeld foto waarvan ook een kleurenversie is. Ik kan geen extra detail ontdekken tussen de twee. Dat kan natuurlijk omdat misschien de zwartwit lens ook is gebruikt bij de kleuren versie, maar ik lees net dat jullie geen verschil zagen bij het dichthouden van de z/w lens.

Ik ben erg benieuwd naar wat meer tests.
Het gaat ook niet om extra pixels, maar om meer detail. Dit zie je in de foto's van de bouwput wel terug, kijk maar eens naar het vakwerk in de giek van de kraan. Dat is veel beter te zien in zwart-wit, maar dat kan ook aan de foto liggen (bewogen, niet goed scherp gesteld).
Feit is wel dat je veel minder ruis ziet, ik verwacht dan ook vooral dat de ruisonderdrukking gebruik maakt van de zwart-wit foto én een paar hele slimme algoritmes natuurlijk.
Ik heb er nog even met mijn snuffert opgezeten en ik geloof dat je gelijk hebt. De Z/W foto heeft iets minder ruis. Met de nadruk op iets :) Ik kan niet wachten op de vergelijkingen met de Galaxy S7! Ik ben zeer benieuwd.

[Reactie gewijzigd door lordawesome op 8 april 2016 15:28]

Ik zie wel degelijk meer detail bij de z/w foto, vooral bij gebouwen in de verte is het contrast veel beter zodat je ziet wat een balkon/raam is en wat niet it de kleurenfoto...

Jammer alleen dat de kleurenfoto blijkbaar niet wordt verbeterd (blijkt uit de korte test) door de z/w foto te gebruiken. Misschien komt dan nog met een update?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee