Op het verhaal over de beeldkwaliteit komen we straks terug, maar laten we beginnen bij het begin: de console zelf. Bij het reviewexemplaar dat we ontvingen, werd trouwens de los verkrijgbare voet wel meegestuurd. Het voelt ook als een aardig onhandig idee om die voet niet erbij te nemen, dus die drie tientjes extra zou ik alvast uittrekken als je van plan bent de PS5 Pro in huis te halen. Het bevestigen van de voet werkt eenvoudig genoeg, met een meegeleverd schroefje dat je er zonder hulp van schroevendraaiers prima in krijgt.
Lichter en slanker
De console zelf lijkt in veel op zijn vier jaar oudere voorganger, maar kent tegelijk een aantal uiterlijke veranderingen. Het meest in het oog springend zijn de strepen over het midden van de console, die eruitzien als een soort kieuwen. Het geeft de console in mijn ogen een wat modernere look en dat bevalt me prima, maar smaken verschillen uiteraard. Verder valt op dat de plaatsing van de poorten aan de achterzijde wat anders is en dat er aan de voorzijde nu twee USB-C-poorten zitten. De console is vrijwel net zo hoog als de basisversie van de PlayStation 5, maar wel een stuk slanker en lichter. De PS5 Pro weegt met 3,1 kilogram ruim minder dan de oude PlayStation 5, die 4,5kg aantikt. Het schrappen van een disklade helpt daarin mee, maar als je nagaat dat de PS4 Pro een halve kilo zwaarder was dan het basismodel PS4, dan mag het best een prestatie genoemd worden dat de Pro-uitgave deze keer juist een stuk lichter is. Zelfs de eerder uitgebrachte PS5 Slim is met 3,2kg net zwaarder dan dit Pro-model.
De nieuwe look is fijn, maar het gaat natuurlijk om de binnenkant. De specificaties van de PlayStation 5 Pro waren al een tijdje bekend, maar voor de volledigheid nemen we ze toch nog even met je door. Allereerst iets dat ongewijzigd is: de cpu. Dat is dezelfde chip die je vindt in een normale PlayStation 5. We hebben het dus nog steeds over een chip op basis van de AMD Zen 2-architectuur, die ook gebruikt wordt in Ryzen 3000-processors.
Sterkere gpu
De blikvanger is de sterkere gpu, die voor meer rekenkracht zorgt dan zijn voorganger. Die gpu is overigens nog steeds gebaseerd op de AMD Radeon RDNA-architectuur. De specifieke versie daarvan is niet duidelijk, waarschijnlijk omdat AMD dit nog niet in eigen producten heeft uitgebracht. Het zou zomaar RDNA 4 kunnen zijn met wat aanpassingen. Mark Cerny, de chief architect van de PS5 Pro, vertelde eerder aan Digital Trends dat de gpu in de console raytracingtechnologie bevat die nog niet door andere AMD-gpu's wordt gebruikt. Afgezet tegen grafische kaarten voor pc’s zit de PlayStation 5 Pro ongeveer in tussen een Nvidia GeForce RTX 3060 of RTX 3070 en een RTX 4060 of RTX 4060 Ti. Dat zegt uiteraard niet alles: graphics leunen tegenwoordig zwaar op trucjes als upscaling en framegeneration, wat mede bepaalt waartoe een gpu werkelijk in staat is.
De console heeft daarnaast 2GB DDR5-geheugen extra aan boord, wat vermoedelijk systeemtaken zal overnemen, zodat gamemakers een groter deel van het snellere 16GB-GDDR6-geheugen kunnen gebruiken. De console heeft verder een grotere ssd aan boord. Het basismodel had een ssd van 825GB, de PlayStation 5 Slim heeft 1TB aan opslag en deze PS5 Pro heeft een ssd van 2TB aan boord. Dat zorgt ervoor dat je meer games tegelijk geïnstalleerd kunt hebben staan en in een tijd dat Call of Duty zomaar een slordige 250GB aan schijfruimte kan innemen, is dat geen overbodige luxe.
Verder beschikt de PS5 Pro over ondersteuning voor Wi-Fi 7, waar het basismodel nog Wi-Fi 6 heeft. Dat houdt in dat de Pro dus meer data over een draadloos netwerk kan pompen, maar of je daarvan in de praktijk echt veel verschil zult merken, vragen we ons af. Die zin past ook wel goed bij wat de console is: een nieuwe console die eigenlijk niet als een nieuwe console voelt. Je speelt er immers dezelfde games op, de interface is hetzelfde en ga zo maar door.
PSSR-upscaling
Misschien wel het belangrijkste onderdeel op de featurelijst is geen onderdeel van de hardware. De console beschikt immers over Sony’s eigen upscalingtechniek, genaamd PlayStation Spectral Super Resolution Upscaling, kortweg PSSR. We zien op de pc-markt natuurlijk al jaren wat upscalingtechnieken als Nvidia DLSS en AMD FSR voor elkaar weten te boksen en zien de prestaties op dat vlak ook steeds beter worden. Het is dus niet zo gek dat de consolemakers hier ook naar kijken en ook winst mee willen behalen. Logisch: een goede upscalingtechniek kan een enorme boost geven aan prestaties, als de beeldkwaliteit behouden wordt. PSSR is in potentie de belangrijkste feature van alles wat de PS5 Pro te bieden heeft. Hoe PSSR precies werkt, vertelt Sony niet. Wel weten we dat het gebruik maakt van machinelearning, of zoals Sony het noemt 'AI-driven upscaling', en daarmee meer lijkt op Nvidia DLSS dan op AMD FSR. Dat laatste is opvallend, omdat de PS5 gebruik maakt van een AMD-gpu.