PlayStation 5 Pro
De PlayStation 5 Pro is de krachtigste console tot nu toe, met bovendien een puik werkende upscaler aan boord in de vorm van PlayStation Spectral Super Resolution (PSSR). Die combinatie leidt er vooral toe dat games die in hun Performance-modus draaien, dus gericht op optimale framerate, dat doen met een veel hogere beeldkwaliteit dan voorheen. De op beeldkwaliteit gerichte Quality-modi worden wel iets mooier, bijvoorbeeld door meer raytracingeffecten of upscaled 8k-modi, maar de stap vooruit is lang niet altijd heel groot. De grootste winst voor de PS5 Pro zit hem dan ook in het feit dat native 4k60-gaming op een console nooit dichterbij voelde dan nu, met de uitstekend geüpscalede Performance-modi. Daarbij is het fijn dat de ssd flink groter is, maar het is jammer dat de voet er nog los bij gekocht moet worden.
Een heel nieuwe consolegeneratie is het niet, maar het verschijnen van de PlayStation 5 Pro betekent toch een nieuwe stap vooruit voor gamers die hun games het liefst beleven via een spelcomputer. Die stap lijkt nodig, want games als Dragon Age: The Veilguard laten al zien dat het gat tussen wat er grafisch mogelijk is op consoles en pc’s nu echt groot begint te worden. Sony is met zijn Pro-console de eerste spelcomputerfabrikant die de in 2020 op de markt gebrachte generatie consoles voorziet van een update. Waar Microsoft in de vorige generatie nog vrolijk meedeed met de Xbox One X, blijft het vanuit die richting voorlopig nog stil. De PlayStation 5 Pro heeft voorlopig dus het rijk alleen en is nu met enige afstand de krachtigste console die te krijgen is.
Dat laatste is immers bepaald geen ‘hete take’. Ten tijde van de release van de PlayStation 5 en de Xbox Series X vonden we teraflops belangrijk, weet je nog? De Series X won het op dat gebied met 12 teraflops van de PS5, die 10,28 teraflops aan rekenkracht kon bieden. De PlayStation 5 Pro zorgt op dat vlak al meteen voor een upgrade, want de sterke gpu van de nieuwe console biedt 16,7 teraflops aan rekenkracht. Dat is een significante stap omhoog, maar steekt tegelijk schril af bij cijfers die eerder de ronde deden. In het geruchtencircuit werd zelfs 33 teraflops als mogelijkheid genoemd, maar dat blijkt niet het geval. Niet per se erg, maar wel een eerste hint naar waar dit verhaal verder naar toe gaat: meer evolutie dan revolutie, wat bij een Pro-uitgave, en dus niet een heel nieuwe generatie console, best logisch is.
De komst van de PlayStation 5 Pro was allang publiek geheim toen Sony Computer Entertainment de machine in september officieel aankondigde. De eerste reacties speculeerden over waartoe de machine in staat zou zijn, waarbij de conclusie veelal luidde: een native 4k60-ervaring valt niet te verwachten, zeker niet als je ziet hoeveel aandacht er naar PlayStations eigen upscalingtechniek ging tijdens de onthulling van de console. Games in een lagere resolutie renderen dan ze op beeld gebracht worden, is een belangrijk onderwerp voor gaming in het algemeen op dit moment en dus ook voor deze nieuwe console.
Duur
(In) de doos
De Playstation 5 Pro wordt geleverd in een full-color bedrukte kartonnen doos. Ook de binnenverpakking is geheel gemaakt van karton, maar de console zelf is verpakt in een kunststof schuimzak. De PS5 Pro wordt geleverd met een controller, hdmi-kabel, USB-C-kabel en netsnoer. Een snelstartgids is online beschikbaar, voor de volledige handleiding verwijst Sony naar het menu van de console zelf.
Een ander populair gespreksonderwerp: de prijs. Met 799 euro hangt er best een stevig prijskaartje aan de PlayStation 5 Pro, die in vergelijking met het basismodel ook niet eens een meegeleverde vertical stand heeft. Die moet je er los bij kopen en kost dertig euro. Ook bevat de machine geen disklade. Wil je die wel, dan moet je die ook nog apart kopen. Het basismodel kost hoe dan ook 250 euro minder dan de Pro en met deze eventuele extra uitgaven er nog bij, wordt het prijsverschil groter. De meerwaarde die de console kan bieden moet dus significant zijn, wil een upgrade de moeite waard zijn.
Tweakers heeft de beeldkwaliteit natuurlijk uitgebreid onder de loep genomen met behulp van diverse games. Sony publiceerde een lijst van games die, nu of later, patches zouden krijgen waardoor ze gebruik zouden kunnen maken van specifieke features van de PlayStation 5 Pro. Van die lijst hebben we onder meer Horizon Forbidden West, Alan Wake II, Gran Turismo 7, Spider-Man 2, Ratchet & Clank: Rift Apart en F1 24 uitgeprobeerd. Ook hebben we het een en ander gemeten aan het verbruik, het geluid en de warmteproductie van de console en dat alles vergeleken met hoe het basismodel dat allemaal doet.