Door Mark Hendrikman

Redacteur

Windows 11 Moment 2-update Review

Soms beter voor jou, soms beter voor Microsoft

31-03-2023 • 06:00

207

Multipage-opmaak

Introductie, Bing Chat in de taakbalk en meer

Eerder deze maand heeft Microsoft Windows 11 Moment 2 geïntroduceerd. Dat is de interne codenaam, maar voor de buitenwereld noemt Microsoft het gewoon een feature-update. Deze komen tegenwoordig niet alleen volgens een vast schema, eens of twee keer per jaar, uit, maar ook wanneer ze simpelweg klaar zijn om uitgebracht te worden. Dat noemt Microsoft 'continuous innovation'.

Microsoft gaat het voornamelijk om het verwerken van Bing Chat in de taakbalk, daar opent het ook de trailer voor deze update mee. Daarnaast zijn er verbeteringen op het gebied van het Taakbeheer, Kladblok, de Snipping Tool, widgets en meer. In deze review bespreek ik de grootste wijzigingen.

Bing Chat 'direct in de taakbalk'

Laat ik beginnen met waar Microsoft ook mee begint: verwerking van Bing Chat in de zoekapp van Windows 11. In de bekendmaking sprak Microsoft-voorman Panos Panay van het ‘implementeren van [...] de verbazingwekkende mogelijkheden van een door AI aangedreven Bing, direct in de taakbalk’. Dat klinkt alsof het een erg toegankelijke ervaring creëert, soortgelijk aan de Assistant in Android oproepen met een ‘hey Google’.

Bing Chat in Windows 11 Moment 2
Binnen het OS rechtstreeks
praten met Bing Chat is er niet bij.

In de praktijk blijkt dit echter tegen te vallen. Een prompt typen in het zoekveld in de taakbalk levert hier hooguit alleen gesuggereerde Bing-zoekopdrachten op. Wel is het mogelijk om linksbovenin op de Chat-knop te drukken, waarna een Edge-venster geopend wordt waarin de prompt ook is ingevoerd. Een deep link, dus. Wegens onduidelijke redenen is er ook een tweede Bing Chat-knop in het zoekvenster. Deze, rechtsbovenin, brengt je naar Bing Chat in Edge zonder invoer vooraf. Al met al moeten we na deze beschouwing concluderen dat Bing Chat niet ‘direct in de taakbalk’ is gestopt.

Voor wie belangstelling heeft voor de ontwikkelingen op AI-gebied van de laatste tijd, en dat zijn er zeker niet weinig, is de verwerking van Bing Chat-knoppen in Search wellicht handig genoeg om hun aanwezigheid te rechtvaardigen. Voor anderen zal het mogelijk eerder voelen als nog meer bloatware in een OS dat daar al niet weinig van aan boord heeft. En: het is de zoveelste Windows 11-feature die gebruikers duwt in de richting van Microsofts producten en diensten.

Zoeken in Taakbeheer

Van een onder tweakers mogelijk dubieuze feature gaan we naar een feature die dat hoogstwaarschijnlijk niet is. Taakbeheer heeft een zoekfunctie gekregen, die ook nog eens op ieder tabblad waarvan je het zou verwachten, werkt. Nu wisten de powerusers onder de tweakers natuurlijk allang dat je in de lijst met taken kan klikken, kan beginnen te typen en dan word je gebracht naar het proces dat je zoekt. In die zin is er dus niet veel vernieuwing op dit vlak.

Wat toch wel handig is, is dat zoeken in Taakbeheer ook betekent dat alle andere items in die lijsten weggefilterd worden. Dit maakt het makkelijker om een bepaald proces goed in de gaten te houden, zonder last te hebben van verspringende inhoud doordat bijvoorbeeld de ranglijst van cpu-gebruik bij apps verandert, of een app start of stopt. Wat ons betreft is dit een prima toevoeging.

Taabeheer in Windows 11 Moment 2Taabeheer in Windows 11 Moment 2

Knipprogramma krijgt video-opnamefunctie

Het Knipprogramma van Windows, ofwel de Snipping Tool, kan een heerlijke tijdsbesparing opleveren. Dat daar video bij komt, is natuurlijk alleen maar aan te moedigen. En hoewel de functie er inderdaad is en inderdaad ook werkt, blijkt er nog genoeg werk aan de winkel te zijn op dit gebied.

Ten eerste verschijnt de videofunctionaliteit niet wanneer je de toetsencombinatie Win + Shift + S indrukt. In plaats daarvan kan dit alleen met de volledige Snipping Tool-app. Wie daar een video-opname aanslingert, moet eerst nog het gedeelte van het scherm aanduiden dat opgenomen moet worden; een venster of volledig scherm opnemen kan niet, maar je kunt wel met de hand je volledige scherm markeren voor opname. Om een venster op te nemen, kan de gebruiker nog uitwijken naar de Xbox Game Bar-app (Win + G), die ook buiten games werkt. Die kan wel video-opnames maken van vensters en dan ook alleen van vensters. Ook kan de Xbox Game Bar geluid opnemen, wat de Snipping Tool niet kan. Al met al voelt dit voor nu als een scheve verdeling van functionaliteiten.

De kwaliteit van de video’s lijkt wel in orde te zijn. Veel beweging van de muis in het frame lijkt niet te leiden tot overmatige artefacten, maar de grootte van de resulterende .mp4-bestanden zit ook bij korte opnames van kleine velden gauw over de 20MB en wordt daarmee een tikkeltje onvriendelijk voor ontvangers met datalimieten. Onze opnames kwamen eruit met de H.264-codec op 30fps. Voor nu lijkt het er samenvattend op dat deze functionaliteit nog niet alternatieven als OBS Studio of GeForce Experience verslaat, tenzij het gebruiksscenario erg simpel is.

Screenshots video-opname met KnipprogrammaScreenshots video-opname met Knipprogramma

Aanbevelingen voor energiebesparing

Microsoft gaat met deze functie op de duurzaamheidstoer. Onder 'Instellingen > Systeem > Aan/uit en accu' is nu het knopje ‘Aanbevelingen voor energie’ te vinden. Daar geeft Windows 11 je advies voor het besparen van energie en daarmee het verminderen van je CO₂-uitstoot. Je kan direct een selectie of alle maatregelen doorvoeren.

Energiebesparingsopties in Windows 11 Moment 2

Ook deze feature voelt dubbelzinnig. Aan de ene kant is het alleen maar toe te juichen dat Windows 11 zijn gebruikers aanspoort en helpt om energie te besparen; we hebben te maken met een energie- en klimaatcrisis en alle beetjes helpen daarbij. Als je die kleine besparingen extrapoleert naar de ~13,5 procent van alle desktops waar Windows 11 volgens Statistia op draait, heb je vast en zeker een nette besparing die goed is voor milieu en accuduur.

Aan de andere kant voelt de functie voor een poweruser eerlijk gezegd een beetje overbodig. Veel functies zou je laaghangend fruit kunnen noemen: prestatiemodus, helderheid, automatische helderheid, schermtime-out en slaap. Als techneut die weet aan welke knoppen hij zit, zal het naar onze verwachting niet zo zijn dat je hier al te veel opties gaat vinden waar je nog niet van afwist of die nog niet ingesteld stonden zoals jij wilt.

Systeemvak krijgt kleine visuele upgrade

Placeholder gifje systeemvak Windows 11 Moment 2
Klik voor een gifje.

De system tray is al sinds Windows 95 aanwezig in het OS, dat sinds jaar en dag marktleider is met zijn verschillende versies. In al die tijd is het nauwelijks veranderd, maar visueel gaat het ontwerp ervan wel met de tijd mee, zo ook in deze update. Er is nu een animatie in plaats van een ‘instant-on'-interface-element en ook het pijltje wordt daarbij geanimeerd. Vergeleken met de oude situatie voelt het veel beter afgewerkt.

Resterende Microsoft-cloudopslagruimte inzichtelijk in Instellingen

Screenshots voor Windows 11 Moment 2-reviewWie in Instellingen naar Accounts navigeert, zal daar nu te zien krijgen hoeveel ruimte er nog in zijn Microsoft-cloudopslag over is. Dat is een kleine, maar handige feature voor wie die diensten ook daadwerkelijk gebruikt. Dergelijke informatie was al inzichtelijk via account.microsoft.com, maar om het binnen het OS zichtbaar te maken, is geen onlogische stap voor een besturingssysteem dat zijn geassocieerde diensten nauwer en nauwer integreert. Wie deze diensten niet gebruikt, zal ook geen last hebben van deze in Instellingen genestelde functie.

Quick Assist: alleen je beeld delen en de laserpointer

Quick Assist, dat wellicht het best omschreven kan worden als ‘TeamViewer van Microsoft’, krijgt er functies bij die helpen om de applicatie veiliger te maken voor de ontvanger van de hulp op afstand. De optie om alleen het scherm te delen en niet de controle over het systeem weg te geven, moet er hopelijk voor zorgen dat die ontvangers minder snel ten prooi vallen aan een kwaadwillende ‘helper’. Aangezien iedere tweaker wel eens gehoord heeft van de verhalen over hoe kwetsbare gebruikers via remotedesktopapps beroofd worden, lijkt dit mij geen overbodige feature.

Windows 11 Moment 2 laserpointer in Quick AssistHet is wel fijn dat Microsoft ook meteen de bonafide opafstandhelper tegemoetkomt. Dat doet het in de vorm van een laserpointer. Ook al krijgt de helper geen controle over de input van de andere partij, dan nog kan hij plekken in beeld markeren met deze laserpointer. Die laser heeft voor het gemak ook meerdere kleuren, zodat hij altijd fatsoenlijk zichtbaar kan zijn. Een soortgelijke functie was er al in de vorm van het schrijven op het beeld met een marker, wat ook weer uitgegumd kan worden. De laserpointer is echter een veel minder omslachtig stukje gereedschap en dat maakt dit wat ons betreft een welkome toevoeging.

Ook bij deze app geldt weer: je moet inloggen met je Microsoft-account voordat hij werkt. Dit betekent dat ook hier de muren van Microsofts walled garden versterkt worden, maar in dit geval kunnen we een oogje dichtdoen omdat Microsoft helpt met makkelijk pairen in de vorm van de koppelcodes in de app.

Vernieuwingen aan widgets, Kladblok-tabjes en conclusie

Tabs in Kladblok, Windows 11 Moment 2Dit is waarschijnlijk dé feature waardoor veel gebruikers zich altijd wenden tot Notepad++ of een ander alternatief in plaats van deze standaardapp. Of met de komst van deze functie dan werkelijk Windows 11-gebruikers in groten getale teruggaan, is de vraag. Er is nu op dit vlak in ieder geval feature parity en het ontwerp van het Kladblok oogt ook nog eens modern en rustig.

Voor een simpele aantekeningenapplicatie heeft deze app een grote stap voorwaarts gemaakt, maar of je vooruit kan zonder alle andere features die concurrenten al langer hebben, is de vraag. Ik denk dat ik nog steeds niet zonder de automatische sessieopslag en de regelnummers van Notepad++ kan, bijvoorbeeld.

Widgetspaneel kan fullscreen en widgets van derden worden geïntroduceerd

Het widgetspaneel kan nu met een druk op de knop het beeldscherm meer vullen en daarmee meer widgets tegelijk tonen. De thirdpartywidgets hebben we op onze Windows 11-systemen echter nog niet zien verschijnen. Tegenwoordig zie je veel vaker dat er aan getrapte uitrollen gedaan wordt, dus dit is geen grote verrassing. Op de beelden van de trailer zien we widgets voor Facebook Messenger en suggesties voor Spotify-afspeellijsten. Op zich is dat niet veel functionaliteit, maar de introductie van widgets van derden op zich is een goede ontwikkeling en die maakt het gebruik van het widgetspaneel in de toekomst wellicht fijn.

Screenshots voor Windows 11 Moment 2-review
Screenshot uit de Microsoft-trailer

‘Fijn’ is nu nog niet hoe we het gebruik van dit paneel zouden omschrijven. Veel van de bestaande widgets zijn afhankelijk van het gebruik van Microsofts producten en diensten: OneDrive, Outlook Calendar, To Do. Gebruik je die niet, dan hebben ze geen nut. Andere widgets zijn weer zeer beperkt handig, zoals een aandelentracker en de generieke Tips-widget die je meer uit het OS helpt halen.

Dat is echter niet wat het gebruiksplezier bij dit paneel het meest in de weg zit. Alle overige ruimte op dat widgetspaneel en een infinitescrollingruimte daaronder worden opgevuld door panelen met nieuws en een beetje shopping en games. Standaard is dat nieuws afgestemd op een breed publiek, met veel clickbait, privéverhalen over beroemdheden en een handjevol algemeen binnenlands en buitenlands nieuws.

Het personaliseren van deze feed lukte ons niet of het resultaat was niet merkbaar. Via het optiesmenu van een nieuwskaartje kun je naar een MSN.com-pagina gebracht worden (in Edge, wat dacht je zelf) waar je kan aangeven waar je interesses wel en niet liggen. Deze instellingen aanpassen had echter geen effect op de inhoud van de nieuwspaneeltjes. Het bleef clickbait, roddel en achterklap, aangevuld met wat serieuzer wereldnieuws. Klachten over het niet functioneren van die personalisatie werden bijna anderhalf jaar geleden al geuit.

Dat alles is jammer. Het liefst zien we de optie om simpelweg de widgets te tonen die je als gebruiker echt wil, met de mogelijkheid om alle overige ruimte leeg te laten. Als Microsoft dat niet toelaat en erop staat ons te bedienen met een oneindige nieuwsfeed, dan zou het fijn zijn als die op zijn minst enige relevantie heeft. Ook zou het de keuzemogelijkheden ten goede komen als iedereen widgets kan ontwikkelen en uitgeven. Totdat zulke zaken in orde zijn, is er wat ons betreft nog maar nauwelijks reden om widgets te gebruiken, fullscreen of niet. De widgetsknop volledig weghalen, kan gelukkig wel.

Windows 11 Moment 2 widgets fullscreenScreenshots voor Windows 11 Moment 2-review

Deze screenshots zijn van het widgetsscherm met als enige aangegeven interesse 'ruimtevaart'.

Grote wijzigingen, kleine wijzigingen, cosmetisch en functioneel

Niet alle vernieuwingen van Windows 11 Moment 2 zijn meegenomen in deze review. Dat heeft meerdere redenen. Bepaalde nieuwe features, zoals de aangepaste taakbalk voor tablets en de verbeteringen aan Windows Studio Effects, zijn exclusief voor kleinere subgroepen van Windows 11-apparaten, terwijl Windows 11 op zichzelf al een relatief kleine subgroep van computers vormt. Soms gaat het slechts om hele kleine wijzigingen: een afgerond hoekje hier, een nieuwe fade-inanimatie daar, of een functie die werkt met een toetsaanslag minder. Die heb ik waarschijnlijk wel gezien, maar daar valt dan niet veel meer over te zeggen dan ‘ziet er beter uit’ en ook dat is zeer subjectief.

Conclusie

Al met al heb ik gemengde gevoelens bij deze nieuwste Windows 11-update. Er zijn verbeteringen aangebracht die de bruikbaarheid van het OS ten goede komen. Vooral wijzigingen aan het Taakbeheer, Quick Assist en Kladblok zijn fijne toevoegingen voor de poweruser zonder een schaduwzijde.

Die schaduwzijde ervaren we wel in veel andere wijzigingen in deze update en in het OS in het algemeen. Meer en meer richt Microsoft deze versie van Windows in om gebruikers zachtjes, of soms wat minder zachtjes, te duwen in de richting van andere Microsoft-producten en diensten. Een Microsoft-account is een voorwaarde voor veel functies en op meerdere plekken in het OS wordt reclame gemaakt voor de Microsoft-producten die je nog niet gebruikt. Dat geeft het gevoel dat je veel minder de eigenaar bent van het OS waar je mogelijk wel gewoon voor betaald hebt.

Dat ‘mogelijk’ slaat er natuurlijk op dat je misschien wel voor het laatst voor Windows hebt betaald ten tijde van Windows 7 of 8.1 en daarna alleen maar voortgeborduurd hebt op de gratis upgrades die Microsoft biedt. Met dat in het achterhoofd is het niet zo gek dat Microsoft aan een bepaald soort bijverkoop doet in Windows 11. Je hebt er mogelijk niet voor betaald, dus MS wil allerlei analytics inschakelen en duwt je regelmatig in de richting van Edge, Bing, Bing Chat en Microsoft 365 om zijn arbeid te laten vergoeden.

Dat maakt het wel des te vervelender voor de gebruiker die tot 259 euro neertelt voor het OS. Die heeft flink betaald voor een product dat met iedere nieuwe iteratie iets minder voelt als een echt stukje eigendom. Met het oog op het computer-OS-landschap van nu, dat bestaat uit het duurdere macOS en het complexere Linux, hebben veel mensen het er maar mee te doen. Als alternatief is er tot oktober 2025 nog ondersteuning voor Windows 10, dat minder last heeft van de bovengenoemde pijnpunten, maar naar verwachting ook geen interessante nieuwe features meer krijgt.

Lees meer

Reacties (207)

207
207
123
6
0
66
Wijzig sortering
waar je vroeger na OS installatie altijd nog een dagdeel bezig was alle extra's te installeren. Ben je tegenwoordig net zo lang bezig om alle rommel eruit te slopen.
Gelukkig hebben ze daar tegenwoordig een mooi powershell scriptje voor: https://github.com/Sycnex/Windows10Debloater

Of je installeert de N versie, of beter: Enterprise, dan heb je deze rommel niet.
Dtt zijn dus alle apps van Windows 11. (Bloatware)

Rechtermuisknop start knop dan selecteer Terminal (Beheerder)

Heel deze lijst kopiëren en dan plakken in Terminal (Beheerder)

Get-AppxPackage Microsoft.549981C3F5F10 | Remove-AppxPackage
Get-AppxPackage Microsoft.BingNews | Remove-AppxPackage
Get-AppxPackage Microsoft.BingWeather | Remove-AppxPackage
Get-AppxPackage Microsoft.GamingApp | Remove-AppxPackage
Get-AppxPackage Microsoft.GetHelp | Remove-AppxPackage
Get-AppxPackage Microsoft.Getstarted | Remove-AppxPackage
Get-AppxPackage Microsoft.HEIFImageExtension | Remove-AppxPackage
Get-AppxPackage Microsoft.HEVCVideoExtension | Remove-AppxPackage
Get-AppxPackage Microsoft.MicrosoftOfficeHub | Remove-AppxPackage
Get-AppxPackage Microsoft.MicrosoftSolitaireCollection | Remove-AppxPackage
Get-AppxPackage Microsoft.MicrosoftStickyNotes | Remove-AppxPackage
Get-AppxPackage Microsoft.NET.Native.Framework | Remove-AppxPackage
Get-AppxPackage Microsoft.NET.Native.Runtime | Remove-AppxPackage
Get-AppxPackage Microsoft.Paint | Remove-AppxPackage
Get-AppxPackage Microsoft.People | Remove-AppxPackage
Get-AppxPackage Microsoft.PowerAutomateDesktop | Remove-AppxPackage
Get-AppxPackage Microsoft.RawImageExtension | Remove-AppxPackage
Get-AppxPackage Microsoft.ScreenSketch | Remove-AppxPackage
Get-AppxPackage Microsoft.StorePurchaseApp | Remove-AppxPackage
Get-AppxPackage Microsoft.Todos | Remove-AppxPackage
Get-AppxPackage Microsoft.UI.Xaml | Remove-AppxPackage
Get-AppxPackage Microsoft.VCLibs | Remove-AppxPackage
Get-AppxPackage Microsoft.VP9VideoExtensions | Remove-AppxPackage
Get-AppxPackage Microsoft.WebMediaExtensions | Remove-AppxPackage
Get-AppxPackage Microsoft.Windows.Photos | Remove-AppxPackage
Get-AppxPackage Microsoft.WindowsAlarms | Remove-AppxPackage
Get-AppxPackage Microsoft.WindowsCalculator | Remove-AppxPackage
Get-AppxPackage Microsoft.WindowsCamera | Remove-AppxPackage
Get-AppxPackage microsoft.windowscommunicationsapps | Remove-AppxPackage
Get-AppxPackage Microsoft.WindowsFeedbackHub | Remove-AppxPackage
Get-AppxPackage Microsoft.WindowsMaps | Remove-AppxPackage
Get-AppxPackage Microsoft.WindowsSoundRecorder | Remove-AppxPackage
Get-AppxPackage Microsoft.WindowsStore | Remove-AppxPackage
Get-AppxPackage Microsoft.Xbox.TCUI | Remove-AppxPackage
Get-AppxPackage Microsoft.XboxApp | Remove-AppxPackage
Get-AppxPackage Microsoft.XboxGameOverlay | Remove-AppxPackage
Get-AppxPackage Microsoft.XboxGamingOverlay | Remove-AppxPackage
Get-AppxPackage Microsoft.XboxIdentityProvider | Remove-AppxPackage
Get-AppxPackage Microsoft.XboxSpeechToTextOverlay | Remove-AppxPackage
Get-AppxPackage Microsoft.YourPhone | Remove-AppxPackage
Get-AppxPackage Microsoft.ZuneMusic | Remove-AppxPackage
Get-AppxPackage Microsoft.ZuneVideo | Remove-AppxPackage
Get-AppxPackage MicrosoftCorporationII.MicrosoftFamily | Remove-AppxPackage
Get-AppxPackage MicrosoftCorporationII.QuickAssist | Remove-AppxPackage
Get-AppxPackage MicrosoftTeams | Remove-AppxPackage
Get-AppxPackage MicrosoftWindows.Client.WebExperience | Remove-AppxPackage
Get-AppxPackage Microsoft.OneDriveSync | Remove-AppxPackage
Get-AppxPackage Clipchamp.Clipchamp | Remove-AppxPackage


Tip: Sla hem op als Word Document of Kladblok dan heb je hem altijd bij de hand.
In windows 10 kon je iig de achtergrond activiteiten van nutteloze/of niet nodig om altijd actief te zijn apps in een lange rij zien met aan-uit schuifjes, dan was het gewoon taktaktaktak... Alles op een paar na uitzetten en klaar. In W11 moet je iedere individuele app in een lijst aanklikken en dieper in de instellingen uitzetten.
Ik gebruik W10 privacy met een preset.ini bestand om makkelijk en snel veel onnodige apps, CPU gebruikende rotzooi en meldingen eruit te halen.
"Dat is nog beter voor de 'koolstofuitstoot"
Dit is volgens mij alleen specifiek voor Windows 10.

Paar alternatieve:Eigenlijk kan ik iedereen Start11 van Stardock aanraden omdat je support krijgt en Stardock heeft bewezen dat ze kwaliteit leveren. En IObit heeft niet echt een goede reputatie vooral vanwege het feit dat ze some expres nieuwe versies uitbrengen heel snel na een versie om weer een licentie te vragen voor een upgrade. Ook hebben zij in het verleden soms buggy versies/upgrades uitgebracht van Driver Booster (welke nu goed werkt en waar je een lifetime licentie kan nemen op Steam die altijd naar de laatste versie gaat zodra er een nieuwe versie uitkomt - ze hebben hun gedrag dus aangepast).

En als laatste het open source project Open-Shell, helaas hebben zij niet echt de mankracht om alle bugs eruit te halen en de verschillende versies van Windows bij te benen. Het is gewoonweg niet te doen voor ze. Je moet ook lang wachten totdat een nieuwe versie van Windows de software support. Het is gewoonweg niet aan te raden om dit over te laten aan een project die de mankracht niet heeft omdat het start menu wel een heel belangrijk deel is van het besturingsysteem.

[Reactie gewijzigd door Remzi1993 op 22 juli 2024 14:42]

Je vergeet StartAllBack, zie https://www.startallback.com/

$5 voor 1 licentie en uitstekende support. Ik had all StartIsBack for Windows 8 gekocht en kon voor $2 upgraden. Programmeur van StartAllBack houdt goed Microsoft in de gaten, er komen al updates zodra beta-versies van Windows 11 problemen geven.
Ik gebruik ExplorerPatcher, dat werkt eigenlijk best goed. Gewoon weer de Windows 10 taakbalk met labels. Het is eigenlijk een schande dat Microsoft die optie niet zelf biedt. Ik vraag me steeds meer af waar ze zich nu op richten, Enterprise en produktiviteit (dan helpt die nieuwe taakbalk helemaal niet) of thuisgebruik en simplicity (dan helt die nieuwe taakbalk... om het een beetje meer op Apple te laten lijken).
Alleen Enterprise kun je niet gebruiken? Of is heel erg duur.
Waar een wil is, is een weg. Waar een onwil is, is een omweg. Voor Windows gaat het al meer dan drie decennia zo.

Enterprise LTSC is overigens ook een interessante variant van Windows voor de onderzoekende tweaker. :)

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 22 juli 2024 14:42]

Of LTSC juist niet want Linux subsystem werkt daar niet, heb ik tot mijn schade en schande gemerkt.
Ik gebruik elke dag Linux subsystem op de LTSC versie, heb er geen problemen mee.
Ik heb op mijn webserver win10 LTSB staan, dit is eigenlijk de Windows die ik wil
Beetje omgekeerde wereld vind je niet. Als je een huis koopt wil je tenslotte dat deze ook niet standaard is ingericht met troep waar jij niet op zit te wachten.
Beetje omgekeerde wereld vind je niet. Als je een huis koopt wil je tenslotte dat deze ook niet standaard is ingericht met troep waar jij niet op zit te wachten.
Hmm, je vergelijkt een dienst met een eigendom. Je kan het beter vergelijken met een huurhuis. Daar krijg je soms ook zaken dat je niet zint. Maar je hebt het ermee te doen, of je vertrekt. En dat is met Windows niet anders. Je kiest ervoor, of kiest wat anders.
Als ik Windows koop is het niet mijn eigendom wil je zeggen? Volgens mij kan ik toch echt zelf bepalen wat ik erop wilt hebben zonder eerst een halve dag bezig te zijn met uninstall van die vervelende Adware
Als ik Windows koop is het niet mijn eigendom wil je zeggen? Volgens mij kan ik toch echt zelf bepalen wat ik erop wilt hebben zonder eerst een halve dag bezig te zijn met uninstall van die vervelende Adware
Je koopt een licentie zodat je het mag gebruiken. Dat is geen eigendomsrecht.
Technisch gezien koop je een licentie op een stuk software wat continu van updates wordt voorzien. Helaas is Windows 11 meer en meer een live service geworden in plaats van dat je het als een losstaand stuk software kunt zien. In feite is het een platform om de rest van hun diensten te slijten, net zoals je in de appstore gratis versies hebt met in-app aankopen.

Alleen is de basisversie van Windows 11 reeds betaald: Je betaalt voor de basisfunctionaliteit en Microsoft doet er vervolgens nog alles aan om additionele diensten te slijten en je naar hun clickbaitportalen te lokken voor verdere advertentieïnkomsten.
Inderdaad, mensen hebbben geen idee dat ze een licentie afnemen om iets te mogen gebruiken (zo zit software-verkoop eigenlijk in elkaar).
In mijn beleving is een besturingssysteem geen dienst maar een product. Mijn haar knippen of het huis poetsen is een dienst. Het is dat er zoveel software op draait die ik niet wil opgeven. Zou veel liever full-time Linux gebruiken.
Bestaat ook zoiets voor windows11? Kon het zo snel niet vinden op GitHub.
Het script werkt ook op Windows 11.
Ik denk dat je later helemaal geen keus meer zal krijgen.

Met Windows S, willen ze alles in eigen beheer. Dus je kan niks meer aanpassen aan het systeem(alleen Microsoft). Is verbonden met je Microsoft account. Allemaal narigheid. Waar we gewoon naar toe gaan en dit stimuleren. Erg zonde. Maar de mensheid is de schuldige.

[Reactie gewijzigd door theduke1989 op 22 juli 2024 14:42]

Maar de mensheid is de schuldige.
"De schuld van huiselijk geweld ligt bij het slachtoffer."

Het is niet de schuld van 'de mensheid'(?) dat Microsoft besluit dat er geen keuze meer is.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 22 juli 2024 14:42]

Tuurlijk wel, omdat wij het accepteren

We gaan met ze allen lekker naar de cloud toch. Dat is goed alles overhandigen aan andere.
Ik niet hoor.

Ik ben al een paar jaar een zeer tevreden linux Mint gebruiker.

En nee, ik doe ook niet aan clouds op mijn telefoon,

(En sorry, ik zie nu pas dat het een ouder topic is)

[Reactie gewijzigd door jbhc op 22 juli 2024 14:42]

Ik kan je de 'N' versie niet aanraden. Ben al zo vaak software tegengekomen wat ineens raar gaat doen of niet meer werkt. Na lang troubleshooten erachter te komen dat het aan mijn OS versie ligt. Heel veel software gaat ervan uit dat al die meuk er standaard op staat. Ja je kunt die media pack installeren (of hoe het ook alweer heet), wat ik ook gedaan heb, maar soms heb ik nog steeds problemen. Ik heb ook een donkerbruin vermoeden dat een windows update het ook een keer uninstalled heeft, maar daar heb ik geen concreet bewijs voor.
Het is inderdaad erg lastig. Ik installeerde nog wel eens Windows bij anderen en standaard schakelde ik bijvoorbeeld Onedrive uit, om onnodige vragen te voorkomen. Bij mij thuis verwijderde in het volledig.
Tegenwoordig installeer ik ook standaard Firefox plus ublock, om mensen online beter te beschermen.

Het is ziek hoe het de laatste jaren is gegaan. Het digitale landschap wordt totaal vernield door spionage als verdienmodel.
... en daarna alleen maar voortgeborduurd hebt op de gratis upgrades die Microsoft biedt.
Ik vond het al vreemd dat je ooit een gratis Windows upgrade kreeg, volgens mij zelfs als je versie niet legitiem was. Later kwam de aap uit de mouw: telemetrische gegevens. Interessant is wel als je daarop zoekt, de meeste reacties gaan over het uitschakelen er van.

Facebook (en/of Meta), Google (en/of Alphabet), Microsoft (in mindere mate, maar nog steeds) leven op onze gegevens en waar wij betalen met onze gegevens, krijgen we alleen maar meer betaalmogelijkheden terug. Waar enemy of the state ooit een film was, is dit nu in verergerde vorm realiteit.

Windows/Android is hetzelfde als in je broek plassen om warm te blijven. Je wordt er wel warm van, maar na jaren wordt de geur toch wel iets erger dan onaangenaam ...
Je vergeet ook Ubuntu (Snap store, telemetry) en iOS (complete gedragsanalyse, verplichte Apple services voor browsing) in je rant.
Ook al de slimme/sport horloges, weegschalen, huis automatisering mis je.

Je moet echt een privacy gerichte Linux gebruiken wil je eraan ontkomen, niets met centrale diensten, maar dan ontdek je ineens ook de andere kant wat dan wel voor je werkt van die gegevens verzamelingen.
Los wat de werkgever/opleiding nog eist dat je gebruikt.

Echter ben ik daarbij van de opt-in, niet van de opt-out. Leuk dat de thermostaat de temperatuur aan kan passen aan mijn leefgedrag, of dat er verse koffie is als de wekker gaat, of dat ik een weerwaarschuwing krijg voor mijn bestemming of een waarschuwing dat ik teveel tijd op mijn telefoon doorbreng. Dat moeten mijn bewuste keuzes zijn en standaard uit staan.

En zo ook deze Windows update. In het OS moet de basis zitten, en nu greenwashing met betere energie advies en dan ook maar animaties rond het notificatie deel terwijl animaties meer energie kosten. Notepad is zwaarder met extra functies die 1% gebruikt maar wel meer kost aan data transfer, opslag en onderhoud want complexer. Waarschijnlijk kost het programmeren alleen al meer dan het oplevert. En de echt geavanceerde functies zitten er niet in, dus toch een third party tool als Notepad ++ met plugins nodig.
Complete gedragsanalyse in iOS? Waar kan ik meer lezen over dit fenomeen? Bedankt.
En zo ook deze Windows update. In het OS moet de basis zitten
Exact. Een goed besturingssysteem loopt je niet constant voor de voeten. Het gevraagde software pakket draaien en voor de rest op de achtergrond blijven, processorkracht sparen en het netwerkverkeer niet misbruiken. Als ik GPT wil gebruiken surf ik wel naar de site van openAI.
Ik vind het juist beter om Onedrive te laten staan en mensen daar hun documenten in te laten zetten. Dan staan ze in ieder geval nog ergens gebackupt. En ja dan moet je ze wel wat uitleggen, maar dat is nog altijd korter en minder stressvol dan wanneer ze in paniek bellen omdat ze hun data kwijt zijn.

En naar de toekomst gekeken, is een microsoft 365 abonnement ook niet echt een slechte deal. Zeker als daarmee ChatGPT in veel toepassingen gebruikt kan worden. Plus de 1TB opslag in de cloud maakt dan ook weinig uit voor wat ze verder daarin opslaan. Ook al typen ze niet heel vaak een documentje.

Verder heb ik nooit het idee gehad dat Microsoft echt bespioneerd. Ja ze zijn geinteresseerd in gebruiksgegevens, maar dat is vooral met massale aantallen om te kijken wat mensen wel en niet gebruiken en of er bepaalde zaken moeten worden aangepast. Ze zijn niet geinteresseerd of jij bepaalde features specifiek gebruikt of wat je allemaal in je geschiedenis hebt staan.

[Reactie gewijzigd door Martinspire op 22 juli 2024 14:42]

Ze zijn niet geinteresseerd of jij bepaalde features specifiek gebruikt of wat je allemaal in je geschiedenis hebt staan.
Ik weet niet of dat nog steeds is, maar het lijkt me van wel:
... collects personal data about the usage of apps and web surfing behaviour through its web browser Edge, when the default settings are used.
En ook in Windows 11 wordt van alles verzameld:
The PC Security Channel (TPSC) analyzed Windows 11 and found it sends massive amounts of user data to Microsoft, as well as third-party ad companies.
Even een stapje terug doende: ik wil nooit dat data gebruikt wordt als commercieel middel, met verschillende redenen:
1. Je data is niet veilig (genoeg).
2. Je betaalt niet (alleen) voor een dienst, maar je betaalt vooral winst.
3. Data = winst = prikkel om nog meer data te verzamelen. En laten we dat nou net niet nodig hebben.

Wat er nu gebeurt is dat het normaal is geworden dat bedrijven massaal data over ons verzamelen en commercieel gebruiken. Misschien deels voor ons, maar vooral voor eigen gewin.
Daarnaast brengt al die opgeslagen data flinke risico's met zich mee. Denk aan de gedupeerden van de toeslagenaffaire, die nota bene door onze eigen overheid als potentieel fraudeur zijn aangemerkt. Maar denk ook aan het geval waarin iemand valselijk aangegeven werd bij de politie voor een ernstige zaak. En waar er niet eens het fatsoen bestond om excuses aan te bieden ...

Gegevens beschermen doe je niet alleen voor jezelf, dat doen we voor iedereen.
Je haalt wat dingen door elkaar denk ik. Data van of functie x wel gebruikt wordt, is nuttig om te weten. Ook errors moeten worden opgelost en dat gaat niet gebeuren als je die data niet opstuurt. Ik denk dat ik niet de enige ben die nog wel eens bugs en crashes opmerkt en als ze daar niks van krijgen, wordt er ook niks opgelost.

De Toeslagenaffaire ging gewoon om belastinggegevens, data die de overheid moet hebben om zijn ding te moeten doen. Dat ga je niet voorkomen. Wat ze vervolgens met die gegevens doen, is wel vast te leggen, maar een overheid moet weten hoeveel jij verdient hebt om te berekenen of je genoeg belasting hebt betaald.

Maar bespioneren gaat veel verder dan wat statistieken. Dan ga je echt in iemands prive duiken en bekijken welke adressen hij bezoekt, wat ie allemaal gezien heeft en wat iemand beweegt. Maar dat is wat anders dan Windows die een crashrapport gestuurt krijgt. Je moet alleen een error kunnen reproduceren, maar daar is lang niet altijd data voor nodig. Ik denk dat dit maar 1% betreft.

Verder willen ze vast weten hoeveel mensen bing chat gebruiken, zonder te hoeven weten welke vragen precies gesteld worden. Persoonlijke data kun je prima automatisch laten filteren.

Kijk, ik wil ook niet dat mijn documenten zomaar op straat komen of dat mijn foto's lekken. Maar dat is wat anders dan willen weten of je de zoekbalk wel gebruikt of niet. Zeker als die statistiek opgaat in een zee van andere gebruikers.
Je haalt wat dingen door elkaar denk ik. Data van of functie x wel gebruikt wordt, is nuttig om te weten. Ook errors moeten worden opgelost en dat gaat niet gebeuren als je die data niet opstuurt.
Errors die automatisch testen en een testafdeling ook naar boven hadden kunnen halen?

Je beseft het misschien niet maar het is veilig om te stellen dat als een programmeur bijvoorbeeld 1 minuut spendeert aan een het schrijven van code, het lokaal testen (al dan niet automatisch) en terugkoppelen naar de programmeur al 10 minuten kost. Word de code ongetest naar de klant doorgejast, dan is er al gauw 100 minuten nodig voor dat de klant duidelijk genoeg heeft omschreven en teruggekoppeld heeft, de testafdeling aan reproductie heeft gedaan en dat allemaal terugkoppelt aan de programmeur voordat deze dan de zaak oplost .

Telemetrie heeft enigzins voordeel in de stijl van rapportage, maar doet niet alteveel aan de 100 minuten die worden gespendeerd om de zaak op te lossen.

Dat is wat meestal niet doordringt bij voorstanders van telemetrie. En bij management die de gebruiker niet al te hoog in het vaandel hebben staan.
Niet alles is in-house te testen.
Vrijwel elke PC heeft een unieke mix van hard- en software. Er zijn fouten die alleen voor komen bij programma X en hardware Y, door een specifieke manier waarop X een bepaalde functie aanroept. Dat hoeft geen groot probleem te zijn wanneer het een exotische mix van shareware en een getweakte Indiase videokaart is, die letterlijk op een handvol PC's te vinden is. Het kan ook om een combinatie gaan van een nieuwe versie van een populair softwarepakket en verouderde hardwarere die nog in miljoenen PC's te vinden is.
"data" en "gegevens" is wel erg algemeen. Als productmanager (van offline-producten) stel ik me 100x de vraag of mensen functies gebruiken of niet, en hoeveel dat doen.
Ik kan heel goed begrijpen dat als je Tabs in notepad zet je dan ook wilt weten ofmmensen die gebruiken. Of (je mag nog dromen!) als de taakbalk naar links kan, of mensen dat dan ook doen.

Het moet niet altijd om super persoonlijke dingen gaan.
Windows/Android is hetzelfde als in je broek plassen om warm te blijven. Je wordt er wel warm van, maar na jaren wordt de geur toch wel iets erger dan onaangenaam ...
Na jaren pas ?
Ik voelde me 5 minuten later al in de zeik gezet
Inderdaad. Draai zelf nog op Windows 10 Pro. Ook daar moest ik met policies vervelende zaken geforceerd uitzetten maar ik heb nog nooit een seconde gedacht dat ik iets zou missen aan Windows 11 en dat blijkt maar weer.

Moet zeggen dat uitwijken naar andere OS’en steeds aantrekkelijker wordt.
Juist exact de reden waarom ik van 10 naar 11 wilde. Dat wat ik in 11 niet wil gebruiken kan ik gewoon uitzetten, maar de hoeveelheid regedits die ik moest doet in 10 om het op te ruimen, vreselijk.

Windows 10 verkenner bijvoorbeeld, wat een draak zeg.
Wat vind je vervelend aan de verkenner van Windows 10 dan?
Die hele sloot aan quick acces folders in je menu structuur. 3D objects, videos, music etc etc. Ik kon na een install eerst een sloot aan registry aanpassingen gaan doen om die zooi eruit te krijgen.
Vindt deze zaken nou niet echt noemenswaardig. Jij vindt de verkenner app dus niet fijn zoals deze standaard werkt - en fijn dat het in 11 makkelijker kan - maar je bent vrij om op een andere manier je harde schijf te browsen. Van alles wat er over Windows te zeiken valt, is dit toch wel het meest muggenzifterij
Van alles wat er over Windows te zeiken valt, is dit toch wel het meest muggenzifterij
Sjah, dat vind ik ook van het commentaar over Windows 11. Er is echt niet meer op- of aan te merken aan dat OS dan dat mensen van Windows XP, 7, 8 of 10 vinden.
Niet met je eens.

Er wordt toch veel meer opnieuw geïnstalleerd na updates?
Provisionele apps, Propriëtaire hardline (bv. Edge)
Ik erger me voor het eerst echt en begin ook te denken aan een alternatief
Wel eens een Explorer-vervanger geprobeerd? Bv. Q-Dir of DOpus?
Als dat het enige is bij de verkenner is het niet zo spannend, je kan die dingen ook gewoon weg halen bij quik access.

[Reactie gewijzigd door Carlos0_0 op 22 juli 2024 14:42]

Ik gebruik explorer al jaren niet meer, iets als Double Commander is veel productiever. Voor het startmenu gebruik ik OpenShell en ik heb de W10 debloater gedraaid. Voor zoeken gebruik ik Everything.

Hiermee is W10 acceptabel in gebruik, vind ik. W11 heb ik nog niet aangedurfd.
Vooralsnog (was/is) openshell helaas niet direct inzetbaar op Win11.
En er zijn via git diverse debloaters te vinden, die bijna hetzelfde doen.

Persoonlijk 'zoek' ik niet zo veel op mijn systeem, ik weet vrijwel alles wel terug te vinden.
openshell/startallisback kunnen zelf in de startmenu-apps zoeken, wat ik eigenlijk altijd gebruik.
wat wil je dan in hemelsnaam aanpassen in de stock win10 versie? ongelofelijk dat mensen zich daar zo mee bezig houden
wat wil je dan in hemelsnaam aanpassen in de stock win10 versie?
Zie JeroenNietDoen in 'Windows 11 Moment 2-update - Soms beter voor jou, soms beter voor Microsoft'
ongelofelijk dat mensen zich daar zo mee bezig houden
Dat argument kan je net zo goed voor Windows 11 zeggen.
Inderdaad windows 10 is nog zo goed als het zelfde als windows 7, buiten een nieuw settings menu om.
Ja een nieuw start menu met tegels en je apps lijst, maar deze is best veel aan te passen.

Windows 11 is juist een draak met de verkenner, nieuwe start menu, de taakbalk(Die nu dan wel wat functies weer terug krijgt).
Het gedoe ook nog eens met Microsoft account proberen te verplichten, lees dat ze nu ook al notificaties in je start menu willen gaan geven(Zijn ze aan testen). En dat noemen ze "Gerelateerde account informatie"

https://nl.hardware.info/...ows-11-iets-af-te-zwakken

Blij dat ik explorer patcher draai met het win10 start menu en verkenner, dit wil je toch allemaal niet zeg.
Moet zeggen dat uitwijken naar andere OS’en steeds aantrekkelijker wordt.
Na jaren Linux op de desktop gebruikt te hebben, voelt Windows nu aan alsof je een browser zonder adblock gebruikt. Simpelweg niet te pruimen al die zooi erin. Maar ja, mensen zijn eraan gewend als een kikker in een pan met water die langzaam aan de kook wordt gebracht.
Grappig dat desktop OS gewoon een glorified browser is geworden.
Je kan tiny11 proberen. Daar is veel al uitgesloopt
Wel eens MacOS geprobeerd? Man wat een zooi is dat zeg. Alsof je met 2 benen en 1 arm op je rug gebonden bent. En daar kan je helemaal niets uitzetten. Als je dan uitwijkt, kan je beter een Linux distro pakken.
Bij bijna iedere update de boel weer moeten aanpassen wordt heel vervelend, wordt ook steeds moeilijker om de voor mij erg fijn werkende look en feel van windows 2000 te maken...

Ja ik heb lang getwijfeld, maar inmiddels een stick met Linux Mint klaar liggen.
Zodra ik tijd heb eens draaien en installeren.
Een van de redenen dat ik nog steeds Windows 10 LTSC draai hier.
Wel je kunt hier eens naar kijken deze gebruik ik al jaren https://www.oo-software.com/en/shutup10
waar je vroeger na OS installatie altijd nog een dagdeel bezig was alle extra's te installeren. Ben je tegenwoordig net zo lang bezig om alle rommel eruit te slopen. (2 min werk)

Dit zijn dus alle apps van Windows 11. (Bloatware)

Rechtermuisknop start knop dan selecteer Terminal (Beheerder)

Heel deze lijst kopiëren en dan plakken in Terminal (Beheerder)

Get-AppxPackage Microsoft.549981C3F5F10 | Remove-AppxPackage
Get-AppxPackage Microsoft.BingNews | Remove-AppxPackage
Get-AppxPackage Microsoft.BingWeather | Remove-AppxPackage
Get-AppxPackage Microsoft.GamingApp | Remove-AppxPackage
Get-AppxPackage Microsoft.GetHelp | Remove-AppxPackage
Get-AppxPackage Microsoft.Getstarted | Remove-AppxPackage
Get-AppxPackage Microsoft.HEIFImageExtension | Remove-AppxPackage
Get-AppxPackage Microsoft.HEVCVideoExtension | Remove-AppxPackage
Get-AppxPackage Microsoft.MicrosoftOfficeHub | Remove-AppxPackage
Get-AppxPackage Microsoft.MicrosoftSolitaireCollection | Remove-AppxPackage
Get-AppxPackage Microsoft.MicrosoftStickyNotes | Remove-AppxPackage
Get-AppxPackage Microsoft.NET.Native.Framework | Remove-AppxPackage
Get-AppxPackage Microsoft.NET.Native.Runtime | Remove-AppxPackage
Get-AppxPackage Microsoft.Paint | Remove-AppxPackage
Get-AppxPackage Microsoft.People | Remove-AppxPackage
Get-AppxPackage Microsoft.PowerAutomateDesktop | Remove-AppxPackage
Get-AppxPackage Microsoft.RawImageExtension | Remove-AppxPackage
Get-AppxPackage Microsoft.ScreenSketch | Remove-AppxPackage
Get-AppxPackage Microsoft.StorePurchaseApp | Remove-AppxPackage
Get-AppxPackage Microsoft.Todos | Remove-AppxPackage
Get-AppxPackage Microsoft.UI.Xaml | Remove-AppxPackage
Get-AppxPackage Microsoft.VCLibs | Remove-AppxPackage
Get-AppxPackage Microsoft.VP9VideoExtensions | Remove-AppxPackage
Get-AppxPackage Microsoft.WebMediaExtensions | Remove-AppxPackage
Get-AppxPackage Microsoft.Windows.Photos | Remove-AppxPackage
Get-AppxPackage Microsoft.WindowsAlarms | Remove-AppxPackage
Get-AppxPackage Microsoft.WindowsCalculator | Remove-AppxPackage
Get-AppxPackage Microsoft.WindowsCamera | Remove-AppxPackage
Get-AppxPackage microsoft.windowscommunicationsapps | Remove-AppxPackage
Get-AppxPackage Microsoft.WindowsFeedbackHub | Remove-AppxPackage
Get-AppxPackage Microsoft.WindowsMaps | Remove-AppxPackage
Get-AppxPackage Microsoft.WindowsSoundRecorder | Remove-AppxPackage
Get-AppxPackage Microsoft.WindowsStore | Remove-AppxPackage
Get-AppxPackage Microsoft.Xbox.TCUI | Remove-AppxPackage
Get-AppxPackage Microsoft.XboxApp | Remove-AppxPackage
Get-AppxPackage Microsoft.XboxGameOverlay | Remove-AppxPackage
Get-AppxPackage Microsoft.XboxGamingOverlay | Remove-AppxPackage
Get-AppxPackage Microsoft.XboxIdentityProvider | Remove-AppxPackage
Get-AppxPackage Microsoft.XboxSpeechToTextOverlay | Remove-AppxPackage
Get-AppxPackage Microsoft.YourPhone | Remove-AppxPackage
Get-AppxPackage Microsoft.ZuneMusic | Remove-AppxPackage
Get-AppxPackage Microsoft.ZuneVideo | Remove-AppxPackage
Get-AppxPackage MicrosoftCorporationII.MicrosoftFamily | Remove-AppxPackage
Get-AppxPackage MicrosoftCorporationII.QuickAssist | Remove-AppxPackage
Get-AppxPackage MicrosoftTeams | Remove-AppxPackage
Get-AppxPackage MicrosoftWindows.Client.WebExperience | Remove-AppxPackage
Get-AppxPackage Microsoft.OneDriveSync | Remove-AppxPackage
Get-AppxPackage Clipchamp.Clipchamp | Remove-AppxPackage


Tip: Sla hem op als Word Document of Kladblok dan heb je hem altijd bij de hand.

[Reactie gewijzigd door NoNutsNoGlory op 22 juli 2024 14:42]

het duurdere macOS
Volgens mij is macOS gewoon gratis? Oké, je moet er een mac voor aanschaffen. Maar een M2 Mac Mini is goedkoper dan een medium gamepc. Sterker nog, ik vermoed dat je voor de prijs geen betere PC kan maken.
Gratis bestaat niet in deze context. (Net zoals 'gratis' verzenden/retourneren).

Het kost geld om het te maken en dus betaal je er voor. Het is wezenlijk een soort verplichte servicekosten die je betaald bij de aanschaf van je PC. Ditzelfde zie je terug bij alles natuurlijk. Van telefoons tot auto's. De kosten van het onderhouden van de OS'en en software zitten gewoon verwerkt in de verkoopprijs van de producten. Je zou dus eerder moeten stellen dat MacOS als verplichte koppelverkoop zit bij de Apple PCs. Je kan het niet zonder aanschaffen en er kunnen prima andere OS'en op draaien.

N.B. Ik zeg ook niet dat dit per definitie 'erg' is natuurlijk. Je hebt uiteindelijk toch een OS en software nodig. Of dat dan per se het OS of de software van de fabrikant moet zijn is een tweede natuurlijk, maar ze 'moeten' natuurlijk wel een compleet werkend product leveren.

(( Disclaimer: Uiteraard bestaat er wel gratis software, waar je vrijwillig donaties aan kan doen en zo, maar we snappen allemaal dat MacOS of Windows per definitie niet gratis kan zijn ))
Je zou dus eerder moeten stellen dat MacOS als verplichte koppelverkoop zit bij de Apple PCs. Je kan het niet zonder aanschaffen en er kunnen prima andere OS'en op draaien.
Ook een kwestie van hoe je er tegen aankijkt. Bij huishoudelijke apparatuur, auto's en bij game consoles zit de software er ook al bij op en heb je weinig te kiezen. En toen alles nog dommer was had je ook weinig te kiezen hoe de bediening werkt van een product.
Vanuit gebruik gezien vind ik het OS net zo cruciaal als bijvoorbeeld het moederbord. Zonder het kun je niks. Ja, je kunt het er zelf op installeren, en je kunt (ook chips solderen. En bij een Apple machine werkt de hardware vervolgens ook heel goed samen met de software. Veel beter dan met Windows en de PC's.

Overigens neemt dat niet weg dat ik vind dat je op die manier best kunt rechtvaardigen dat je bij de aanschaf van een Mac je ook het OS stiekem aan het betalen bent, maar dat ze dan vervolgens het ook wel wat makkelijker mogen maken dat als ik het persé wil, een ander OS er op kan zetten. Ik kan me er wel aan ergeren hoe fabrikanten (waaronder Apple) na de aankoop nog steeds willen bepalen wat ik met mijn eigen product wil doen.
Veel beter dan met Windows en de PC's
Dit hoor ik inderdaad vaker, maar ik zie dat toch echt niet terug. Ik heb hier zowel een Apple PC als een Windows PC. (en ook één met Windows op een Apple PC) en in mijn beleving werkt het allemaal even goed. Het start op, reageert snel en is stabiel (als in crasht niet). Uiteraard heeft een kale MacOS een net andere feature-set en look-and-feel dan een kale Windows installatie, maar dat maakt niet het samenwerken beter of slechter.

Die Windows-installatie op die Apple PC werkt beter dan met MacOS er op. Met beter bedoel ik dan in elk geval 'sneller'. De boottijd met Windows is echt vele malen sneller dan met MacOS. Ook werken spellen veel beter op de Windows-installatie dan op de MacOS-installatie. Dat zal ongetwijfeld de betreffende spellen liggen die een betere optimalisatie hebben. Maar ook zaken als Firefox e.d. werken op die Windows installatie echt vele malen soepeler dan onder MacOS (op dezelfde hardware dus).
De stabiliteit is overigens identiek. Beide OS'en zijn gewoon even stabiel in mijn beleving op die hardware. (beide nooit crashes op gehad)
Ook een kwestie van hoe je er tegen aankijkt
Klopt. Zoals ik al schreef zeg ik ook nadrukkelijk dat het niet per definitie slecht is. Je hebt ook niks aan je auto zonder software er op. Apple maakt het inderdaad ietsje ingewikkelder om er een ander OS op 'hun pc's' te zetten, maar het kan wel gewoon, alleen zijn niet alle drivers even makkelijk verkrijgbaar. Onder aan de streep zijn de Apple PC's natuurlijk ook gewoon x86 of ARM computers. Daar kan je ook Windows, Linux of BSD op zetten.
Toen ze nog de PowerPC-architectuur hadden was het wel wat ingewikkelder, want daar had je wat minder keus (uiteraard was daar ook wel Linux of een BSD op te zetten, maar met Windows ging hem dat volgens mij op een gegeven moment niet meer worden. Volgens mij stopte Microsoft er op een gegeven moment mee om voor die architectuur te blijven bouwen)
[...]

Volgens mij is macOS gewoon gratis? Oké, je moet er een mac voor aanschaffen. Maar een M2 Mac Mini is goedkoper dan een medium gamepc. Sterker nog, ik vermoed dat je voor de prijs geen betere PC kan maken.
Het is (n)ooit gratis een “premium OS” hoort bij een “premium” product.
De ontwikkelingskosten zijn gewoon verwerkt in de aanschafkosten.

Ik kan maar niet wennen aan de veranderingen en bugs in W11.
  • Sniptool werkt nog steed niet
  • Ineens extra Defender erbij
  • Edge met B logo en zijbalk
  • SSD degradatie in performance
  • Slechte integratie van Microsoft Store en stand alone installer (2 whatsapps??)
  • 2 Microsoft Teams?!
Etc etc het is dat ik te lui ben om terug te gaan naar W10 maar nee ik zou het de meeste nog niet aanraden.

[Reactie gewijzigd door mrooie op 22 juli 2024 14:42]

Persoonlijk, zou ik nooit terug willen gaan naar Windows 10. Al begrijp ik je punten wel. Maar met Whatsapp, Teams, heb ik geen dubbele app bevonden. Je kiest voor de store van Microsoft of een standalone. Als je beiden installeert ja dan heb je er 2.

Een ssd degradatie heb ik ook niet ondervonden. Maar goed wellicht ligt het er aan welke ssd je hebt? Geen idee. De extra defender moet ik nog even opzoeken deze heb ik nog niet gezien. Met sniptool heb ik geen ervaring daar kan ik niet over mee praten. Edge met b logo? Daar heb ik eerlijk gezegd niet opgelet.

Al met al vind ik Windows 11 nog steeds een van de betere en zal ik nooit meer terug keren naar Windows 10. Dit zie ik al een flinke stap terug. Maar goed dat is mijn mening de meeste mensen hier zullen dat juist heel anders ervaren vermoed ik.
Ik snap ook de afkeer niet. Windows 11 werkt super en ik wil ook nooit meer terugkeren naar een lagere versie. Windows 7 vond ik fijn en Windows 98 versie 2.
Maar Windows 11 is zeker de beste Windowsversie die er is en waar ik tot nu toe geen enkel probleem mee ondervond. Bij vorige versies moest ik af en toe eens een clean install doen, wat heel vervelend was als je heel wat getweakt had in diverse programma's. Dat is nu overbodig.

Wat me nog steeds stoort is de verkenner, Daar mag eens deftig aan gewerkt worden. In Windows 7 had je de beste mogelijkheden om die aan te passen aan je voorkeuren.
Nu zit je met een hoop 'mappen' die je nooit gebruikt en die de verkenner onoverzichtelijk maken. Maar dat was reeds van van de eerste windowsversies. Grote verbetering is wel de tabbladen.

Mijn laptop is al enkele jaren oud maar heeft wel TPM 2.0, maar blijkbaar is een of andere processor niet compatibel, zodat ik niet kan upgraden naar Windows 11. Jammer, want Windows 11 werkt echt wel fijner.
Ik begrijp de afkeer niet.
Maar wil je gewoon sowieso niet terugkeren naar een lagere versie? Omdat dat een gevoel van achteruitgang lijkt?

Want ik kan maar niet wennen aan Windows 11, ik heb nu twee machines in gebruik maar geen haar op mijn hoofd die er nu nog aan denkt om de rest die nog op 10 draait een upgrade te geven. W10 is (voor mij) in vrijwel alle opzichten beter. De suffe submenu's waar niet meer alles zichtbaar is, de taakbalk die niet meer groupeert en niet meer links te plaatsen is, het voelt allemaal als een teruggang in functionaliteit voor mij.
Wat de verkenner betreft, wil ik teruggaan naar windows 7. Voor de rest vind ik Windows 11 gewoon beter in alle opzichten: updates draaien soepel, ik vind sneller mijn weg, ik kan beter personaliseren.

Ik heb zelfs nog een paar toestellen die COM-poorten gebruiken. Altijd een gesukkel om die te laten communiceren met mijn PC. Met Windows 11 heb ik daar geen enkel probleem meer mee.

Ik moet er wel bijzeggen: ik gebruik geen MS Office, Office 365 of hoe die dingen allemaal heten.
Het heeft niets te maken met een gevoel van achteruitgang. Ik heb zelfs nog een oude laptop op Windows 3.1. Is dat achteruitgang? Voor mij niet. Dat werkt nog. Maar Windows 11 werkt gewoon goed en soepel en zonder problemen. Wat ik van vorige versies niet zo kon zeggen, zelfs niet van Windows 7, dat voor mij lang als de ultieme versie was.
.oisyn Moderator Devschuur® @Encrypted90s31 maart 2023 09:32
Er zijn zeker dingen die me aanspreken aan 11, maar ik worstel nog altijd met de taakbalk. Ik heb het serieus een kans gegeven (het staat op mijn werk-PC), maar het is echt zó ontzettend irritant dat hij applicaties altijd groepeert, en alleen icons toont. Ik kan echt nooit de juiste verkenner of Visual Studio Code of wat dan ook terugvinden als ik er meerdere open heb staan. Ik snap ook niet waarom Microsoft hiervoor haar voeten in het zand zet.

Ik heb nog geen applicatie gevonden die alleen dat fixt en de rest van de taakbalk en het startscherm gewoon met rust laat.
Inderdaad , sinds er geen buttons zijn voor de open programma's (wat veel beter is dan dat groeperen) , is 2/3 van de taskbar leeg en ongebruikt.
Dit is een centimeter van je scherm dat je verliest . Gelukkig heb ik een 16:10 scherm , bij 16:9 is dit nog erger.
Je kunt hem verbergen maar dan zie je de klok niet meer , of alle nuttige iconen in systray , of je moet er met de muis naar gaan om te zien.
Zoeken in taskbar is lelijk en niet nuttig , dus weg.
Je ziet zo dikwijls in YT video's dat mensen hun prog zoeken , terwijl ze gewoon met een klik in het start menu staan.
Apple zal heus wel winst maken, maar vroeger betaalde men wel voor OS upgrades (net zoals Windows), en tegenwoordig krijg je ze gratis.

In de loop der jaren heeft men (voornamelijk MS) denk ik ook wel ervaren dat het ook voor hunzelf fijner (goedkoper) werkt als de gebruikers gebruikmaken van een recente versie, invm ondersteuning, veligiheid ed. Ook dat kost allemaal geld, dus zal ook een afweging zijn geweest. Vroeger kon je veelal instaleren wat je wilde en updates waren veelal niet geautomatiseerd, waar dat vandaag de dag met nagenoeg alles het geval is.
Apple zal heus wel winst maken, maar vroeger betaalde men wel voor OS upgrades (net zoals Windows), en tegenwoordig krijg je ze gratis.
Bij Microsoft zie je dat ze ook heel graag willen dat men stopt met het gebruiken van oude versies. Dat doen ze met een wortel en een stok: gratis je laten upgraden en stoppen met de ondersteuning van de oude OS.
En toch betaal je op een Dell laptop gewoon 50-100 euro extra voor Windows Pro ipv Windows Home. Ook in die pro versie zit al deze reclame ellende. Ofwel Microsoft, ofwel de EU heeft niets blijvends geleerd van het hele traject dat leidde naar het browser keuze scherm, ik vrees beiden niet. Monopolist argument blijft van kracht, zelfs bij de Home versie. En een duurbetaalde Pro licentie upgrade per toestel is daar bovenop nog eens extra schandalig zo. Je zou denken die zitten bij de EU al klaar om op de herhaal procedure knop te drukken, waarom ze dat dan niet doen? |:(
iOS iPad os Mac OS betaald met je hardware en Apple die jou strot dicht knijpt als dat ene stukje Apple hardware geen updates meer krijgt. Als Mac OS echt gratis was en iOS/iPad os, gooide ik het op non Apple hardware. Apple’s software is merk gebonden en device locked in. Niks gratis. Want je kan iOS 16.4 niet op een iOS 12 geval installeren. Zo ook met die Apple silicon Macs waar Apple alles in handen heeft.
En Windows 11 die beperkt op welke processor je Windows 11 kan installeren doet dat niet??? Voor MacOS (en Windows) heb je systeemeisen. Zolang je mac daar aan voldoet kan je gratis upgraden.
Probeer jij eens Windows 10 op een processor te draaien waar een belangrijke instructieset ervan ontbreekt. Iedere vintage pc kan je installeren van dos naar Windows 8.1. Alles daar achter heeft bepaalde processor eigenschappen nodig om te installeren. Druaga1 op YouTube heeft dat laten zien. Hardware restricties zaten al in versie 10. Bij oudere Windows versies was het je opslag en ram upgraden als je een stok oude pc had. Windows 11 gaat gewoon verder waar 10 mee begonnen is. Waarom 11 wel te installeren valt op oude pc’s omdat ze de iso met 1 dll bestand te overschrijven een open deur is voor een werkende installatie op oude hardware. Zo heb ik 11 ook draaien op een surface 3 met een atom zonder TPM. En ik merk 0,0 verschil met versie 10. Windows 11 is versie 10 gesaboteerd door software matige hardware eisen die je met een aangepaste dll kan uitzetten. Zoveel nieuw is 11 tegenover 10. Het is het zelfde os met een facelift. 11 gaat niets meer draaien dan 10.
Same here, heb een HP Z440 zonder tpm 2 en een niet ondersteunde CPU die Windows 11 als een zonnetje draait, updates gaan tot nu toe ook prima.
Debloater, Open Shell en O&O shutup er overheen en het werkt perfect.

Moet er wel bij zeggen dat ik wel echt een beetje klaar begin te zijn met Microsoft. Elke keer is er meer nodig om het OS een beetje rustig te krijgen, het is net een kermis attractie na de installatie met al die tegels e.d. Elke keer weer al die standaard apps terug na een update... Onedrive moet ook perse door onze strot geduwd worden. Edge zit echt niemand op te wachten en gaat meteen weg en telemetrie in mag ook in de prullenbak. Ik denk er echt serieus aan om, wanneer er een nieuwe PC komt of bij een verse installatie er maar een wat privacy en minder bloated Linux OS op te gaan zetten.

[Reactie gewijzigd door m-a-r-t-1 op 22 juli 2024 14:42]

Gratis en multi-platform zijn wel andere eigenschappen.

Zo te lezen is het voor jou dus belangrijk dat een OS op alle hardware draait. Dan is linux dus het beste voor jouw toepassingen?
En die optie heb je ook. En ja dat is de beste keuze. ;)
Je betaald in principe voor het product als geheel. Dat zie je ook in hun reclame: Software features maken en hardware features lopen vrolijk door elkaar heen.

Maar al was het gratis (wat het niet is): Gratis betekent niet dat je verplicht bent om ook al je tijd en geld te steken om iedereen te bedienen. Net zo min dat een software developer een app geschikt hoeft te maken voor elk mogelijk OS.
Het ondersteunen van oude apparaten en andere hardware vraagt extra moeite of het geeft beperkingen aan dingen waar je het voor wilt maken.
Anoniem: 454358 @ShadLink31 maart 2023 09:04
alleen 8gb upgrade waar je 250 euro voor betaald is wat schofterig. En wel nodig als je een browser met 10+ tabs open hebt. Maar verder idd een erg fijne en vooral stille oplossing.
En de peperdure SSD's. €230 voor 256GB extra - daar heb je bijna 3TB aan normale kwalitatief goede SSD's voor.

EDIT:
4,1TB om precies te zijn :+
uitvoering: Samsung 980 1TB

[Reactie gewijzigd door Wolfos op 22 juli 2024 14:42]

Klopt, je hoeft er niet apart voor te betalen maar je koopt het samen met je Mac. Ik vind het ook een beetje een vreemde bewering dat macOS duurder is. De hardware is prijzig maar macOS krijg je er altijd bij.

De ontwikkeling kost natuurlijk geld maar dat zie je niet terug bij de aankoop.

Major OS updates zijn ook altijd gratis zo lang je Mac ondersteunt wordt dus ik snap die zin niet helemaal. In feite is het net zo gratis als Linux en als je een compatibele Mac hebt kun je het OS gewoon downloaden via de App Store of browser:

https://support.apple.com/nl-nl/HT211683
Ik dacht dat ik gek werd toen ik begon te lezen. Ik heb sinds een maandje een nieuwe pc op kantoor, natuurlijk met win11 voor geinstalleerd. En ik heb al deze features al. Zoeken in taskmanager is super handig, tabs in explorer/notepad moet ik nog aan wennen en ik lees dat ik dan ook de video opname in de snipping tool al heb... Ik zit blijkbaar al op versie 22621.1413
Enige wat ik mis is de secondes in de klok op de taskbar, maar die komt in een eerstvolgende update als het goed is
Goed nieuws: je wordt niet gek. :)

Het gaat om een getrapte release; bij handmatig checken op updates kon je hem op 1 maart krijgen, en de automatische installaties begonnen 14 maart. Desalniettemin heb ik hier een Windows 11-tablet liggen die de update nog steeds niet binnen heeft, terwijl er een feature van deze update speciaal daarvoor ontwikkeld is.

Dus inderdaad, je kan de update al langer binnen hebben. Ik had hem liever eerder dan dit gepubliceerd en hoewel ik overwoog om de review dan helemaal te laten zitten, hebben we hem toch online gezet, mede omdat veel gebruikers nog op W10 zitten en afwachten hoe W11 zich ontwikkelt. Voor die groep is dit verhaal minder 'time-sensitive'. Volgende keer alsnog eerder erbij zijn, is het plan.
Ik persoonlijk draai dual boot Windows en Linux distro. Dit pusht mij meer en meer om van Windows afstand te nemen. Wie bij ms denkt dat dit zo een goede idee is? Ik hoef al die troep niet, niet op de manier zoals het in het Windows OS wordt gepusht.. Zeker als ik lees dat Bing chat met ads (nieuws: Microsoft gaat advertenties zetten in antwoorden Bing Chat) wordt geïnjecteerd.. Krijgen we dat straks dus ook meer en meer in het OS?

[Reactie gewijzigd door dutchnltweaker op 22 juli 2024 14:42]

Voor als je ook linux gebruikt en je wilt keer een iets gebruiken als knopprogramma, flameshot is echt toff vind ik zelf. En is voor windows ook te gebruiken.

Zelf gebruik ik geen windows meer behalve dan als ik voor school persee een samenwerkings opdracht in word moet maken inplaats van latex.
Qua coderen en terminal is linux zoveel beter. Alleen in office is windows echt beter.

En al die onzin dingen als bing chat integreren ben ik het helemaal met je eens. Vroeger was Cortana het eerste wat ik verwijderde.., maar goed dat zijn persoonlijke voorkeuren.

[Reactie gewijzigd door ajow op 22 juli 2024 14:42]

En gaming, al wordt Linux wel een steeds betere optie. De steam deck doet me bij dit soort artikelen soms denken of ik niet eens Linux op de desktop zou proberen (helemaal als Valve de nieuwe steam os eens officieel uitbrengt), maar uiteindelijk is Windows op dat vlak nog wel beter simpelweg door compatibiliteit.
De steam deck doet me bij dit soort artikelen soms denken of ik niet eens Linux op de desktop zou proberen (helemaal als Valve de nieuwe steam os eens officieel uitbrengt).
Test eens pop os, hebben een dedicated Nvidia of AMD iso. Met proton/lutris kom je qua gaming al echt een eind, je zal verbaasd zijn.
Hier een artikel dat ze hebben geschreven met informatie over gaming: https://support.system76.com/articles/linux-gaming/
Bottles werkt ook wel goed. Je moet soms wel functies uit of aanzetten om games te doen werken. Werkte althans voor de stokoude game NHL09 die niet draait op Windows 10
Draai sinds een tijdje Batocera op mijn game PC, is in de basis een retro OS dat ik gebruik voor retro gaming / emulatie. Maar Steam draait er ook verrassend goed op, ook Proton werkt super voor Windows games.
@ Ajow

Dankjewel voor je optie om Flameshot te gebruiken. Draai nu al ruim een jaar op Linux, ondanks dat ik op kantoor Windows ondersteun.
Je kan de zoek functie instellen wel dat die alleen lokaal zoekt, dus niet het internet op gaat.
Dan zal je lijkt mij ook geen adds meer krijgen.
Ik snap wat je bedoelt, maar het gaat erom dat ze het al gewoon doen met de optie dat je het waarschijnlijk niet 100% kan uitzetten. Zie edge browser nu met hun Bing knop, om dat te verwijderen moet je dus handelingen verrichten die een gewone gebruiker niet zo even kan doen. Dit is 1 van de redenen geweest om de edge browser niet meer te gebruiken en meer op firefox te richten en voor chromium taken brave.
Klopt. Windows 11 is de eerste Windows waar je wat mij betreft echt derdepartijsoftware nog hebt om hem een beetje fatsoenlijk te krijgen. Zaken als Edge verwijderen kan makkelijk met wat gratis tooltjes. Ook dingen als het 'online zoeken' of de diepe integratie met Bing/MSN dan wel te verwijderen.

Zoals ik al elders in dit draadje heb geschreven gebruik zelf de Spectre Super Lite versie van Windows 11, waar 'alle' bloat uit is verwijderd. Je houdt gewoon een basis-OS à la de eerste versie van Windows 10 over. Het is natuurlijk wel jammer dat dit effectief nodig is.
Ja edge Idd slaat ook nergens op, ze zijn nu met een beta versie waarin je gewoon schuifje kan uitzetten.
Dat doen ze gewoon express want dit had ook direct gekund, is echt geen extra beta versie voor nodig met testen.
Helemaal eens, maar denk dat ons type als groep helaas te klein is om daar veel invloed op uit te oefenen.
Een dag om alle overbodige rotzooi uit een “pro” product te slopen… Je zou ze dáárvoor eens een factuur moeten sturen :(
Dat denk ook als ik zie op werk hoeveel mensen in Edge die sidebar gewoon aan laten staan, terwijl er gewoon knopje onderin staat recht van de valk en dan is die weg.

Het zelfde voor de taakbalk die staat standaard niet goed ingesteld op werk vind ik, helaas heb ik daar net geen invloed op.
De zoekbalk staat volledig in de taakbalk, de tray icon is uit want alle iconen weergeven.

Dus mensen hebben zowat geen plek dingen in de taakbalk te zetten, en zitten constant maar met pijltjes tussen applicaties te wisselen.
Terwijl je prima de tray bar aan kan zetten(alleen paar belangrijke icoontjes in de balk), en de zoek functie prima tot knop kan zetten in plaats van zoekbalk.

Maar ja ze accepteren gewoon de meeste, en doen er niks aan.
... Wie bij ms denkt dat dit zo een goede idee is? ... troep ... ads ... Krijgen we dat straks dus ook meer en meer in het OS?
Meer troep en ads? Voor de volle 100%, ja!

Zoals @eheijnen hierboven al zei is Windows een platform geworden om andere MS diensten en producten (en ja, in toenemende mate, ook ads [al dan niet met malware...]) op te dringen.

MS haalt op deze (voor gebruikers onvriendelijke) manier meer geld op dan het eerder (voor het begin van diensten en ads pushen) deed, dat is het enige dat telt. Pas als men duidelijk te ver in deze richting doorgeslagen is (lees: er minder geld binnen komt i.p.v. steeds meer) is er voor MS een reden om die strategie te heroverwegen.

Het is inmiddels al meer dan 10 jaar geleden dat MS met 'Bing vs. Google' reclames (die zo ongeveer nul effect hadden) kwam, ergens daarna zag men bij MS blijkbaar in dat 'het roer om moest' en dat 'alles keihard pushen via Windows' op de lange termijn de weg ging zijn. En dat zien we nu dus...
Ja dual boot bevalt me ook goed. Valt me op dat ik steeds minder Linux verlaat om iets in Windows te doen.
Al die moderne apps zijn in functies vooruit gegaan, maar in gebruik voor mij echt verslechterd.

Dit komt natuurlijk omdat ze van de goede, oude, win32 applicaties afstappen en naar applicaties via de Windows Store gaan.

Het nadeel hiervan is dat je gedwongen wordt de store aan te hebben, uitzetten is geen optie meer. Ik wil deze voor gebruikers volledig uit en weg hebben, maar als je updates wil zal je het wel moeten kunnen gebruiken...

Hiernaast zijn de apps ook een drama geworden. De nieuwe calc in Windows 10 was volgens mij de eerste. Je kan deze gewoon niet meer lekker (ouderwets) klein maken. De minimale grootte is touch-screen stijl, terwijl ik een mooie PC gebruik.

Nu zijn cmd en notepad ook al verslechterd. De mega-degelijke applicaties worden nu vervangen door feature-rich versies die veel sneller kapot kunnen en gaan.

Nu gaan er veel mensen weer blaten over vooruitgang enzo, maar mij gaat het om de kernfunctie en stabiliteit.

Maar voorname ook snelheid. Alle nieuwe applicaties zijn merkbaar trager met opstarten dan de oude versies. Er zit gewoon teveel bloat in. Calc startte al een berg langzamer op, nu deze ook. Hardware kan maar zover opvangen. Ja natuurlijk start het snel 'genoeg' op, maar een klein beetje tijd elke keer irriteert gewoon. En ja, dat is een mening.

Ik wil geen tabjes, ik wil mega-snelle, stabiele applicaties. Als er iets snel en stabiel moet zijn, zijn het de kern applicaties cmd en notepad wel!

Laat de feature-rich versies lekker aan derden over. Ga het powershell venster en wordpad lekker a pakken maar laat de kern apps nou eens met rust!
Calc start bij mij letterlijk instant op en je kan het scherm echt nog wel klein krijgen. 322x502 pixels is het minimum op een 100% scherm.

Je kan nog steeds het oude CMD gebruiken, maar waarom zou je? Terminal start ook even snel op, en je hebt gelijk 1 plek voor als je prompts. (PowerShell, CMD, WSL, etc)

Notepad idem dito, alle functionaliteit uit de oude is nog aanwezig, start nog steeds even snel op, en biedt nu een hoop extra functionaliteit.

Stuk voor stuk verbeteringen die MS 20 jaar geleden al door had mogen voeren.
Calc start bij mij letterlijk instant op en je kan het scherm echt nog wel klein krijgen. 322x502 pixels is het minimum op een 100% scherm.
Hier ook, maar pak je een taakbeheer of verkenner vind ik het opstarten toch best traag zeg maar. Niet instant kunnen opstarten op nvme geheugen is niet best. Laten we het er op houden, dat de windows 10 taakbeheer (hoe oud die ook was) veel sneller reageerde.

[Reactie gewijzigd door dutchnltweaker op 22 juli 2024 14:42]

Misschien moet je je ssd even nakijken. Ik heb nog een "oude" SATA SSD, maar beide zijn ook instant open hier. Sterker nog, task manager is een duidelijke verbetering gezien die direct in de gedetaileerde modus opent.
Ik heb een nvme zoals ik aangaf, op mijn pc precies hetzelfde. Ervaring is toch dat het een logger app is geworden. Als ik op taakbeheer klik en hij heeft tijd nodig om hem op te starten, is dat al te lang.

[Reactie gewijzigd door dutchnltweaker op 22 juli 2024 14:42]

Calc start bij mij letterlijk instant op.
Het ligt er aan, start je computer maar even opnieuw en en test het dan nog eens?

Bij mij zie ik duidelijk de app starten (enkel calculator pictogram in het midden) waarna de app zich resized zoals ik deze had ingesteld en de inhoud (nummers) verschijnt. Opstart tijd is ongeveer 3 seconden, geen probleem maar zeker niet zoals 'vroeger'.

De meeste mensen hebben geen snelle / nieuwe computer...
Dit komt natuurlijk omdat ze van de goede, oude, win32 applicaties afstappen en naar applicaties via de Windows Store gaan.
Notepad, etc. zijn nog steeds Win32 apps...
Het nadeel hiervan is dat je gedwongen wordt de store aan te hebben, uitzetten is geen optie meer. Ik wil deze voor gebruikers volledig uit en weg hebben, maar als je updates wil zal je het wel moeten kunnen gebruiken...
Je wordt niet gedwongen de Store te gebruiken. Deze applicaties zijn nog altijd gewoon beschikbaar en updaten ook zonder daar ooit naar te moeten gaan.
Hiernaast zijn de apps ook een drama geworden. De nieuwe calc in Windows 10 was volgens mij de eerste. Je kan deze gewoon niet meer lekker (ouderwets) klein maken. De minimale grootte is touch-screen stijl, terwijl ik een mooie PC gebruik.
Gebruik hem dan in always-on-top mode, dan kan je hem nog kleiner maken...
Nu zijn cmd en notepad ook al verslechterd. De mega-degelijke applicaties worden nu vervangen door feature-rich versies die veel sneller kapot kunnen en gaan.
Het oude CMD zit er nog steeds in, gebruik dat dan. Wat betreft Windows Terminal en Notepad, in welk opzicht "kunnen deze sneller kapot" en "gaan"? De performance van beide is er met bakken op vooruit gegaan tegenover hun voorganger. Als je enige vergrip is dat er tabs zijn; die moet je niet gebruiken.
Maar voorname ook snelheid. Alle nieuwe applicaties zijn merkbaar trager met opstarten dan de oude versies. Er zit gewoon teveel bloat in. Calc startte al een berg langzamer op, nu deze ook. Hardware kan maar zover opvangen. Ja natuurlijk start het snel 'genoeg' op, maar een klein beetje tijd elke keer irriteert gewoon. En ja, dat is een mening.
Kijk en hier zie je dus dat je gewoon zit te ranten over iets waar je waarschijnlijk niet eens mee lijkt te werken of je bias toont van "het is nieuw en dus trager" want zoals ik al eerder zei, Terminal en Notepad zijn wat prestaties betreft er juist op vooruit gegaan.

En wat stabiliteit betreft valt er zeker niets te klagen... Je bent letterlijk de eerste die ik daar überhaupt ooit iets over zie zeggen. Ik zeg niet dat jij persoonlijk misschien geen problemen ondervind, maar dan zit er waarschijnlijk iets mis op jouw PC. Anders hadden de Terminal en Calc repos wel al lang melding gemaakt van regelmatige instabiliteits/performance problemen en dat is gewoon niet het geval.
.oisyn Moderator Devschuur® @Loller131 maart 2023 08:41
Het oude CMD zit er nog steeds in
CMD is een shell, die heb je net zo goed in Windows Terminal. Je bedoelt conhost, de oude terminal.

Maar verder heb je natuurlijk volledig gelijk, waarom zou je dat gedrocht überhaupt nog willen gebruiken 8)7. Ik baal er vooral van dat hij niet als default in te stellen is in Windows 10, zoals dat in Windows 11 kan.

[Reactie gewijzigd door .oisyn op 22 juli 2024 14:42]

Anoniem: 1322 @Loller131 maart 2023 12:37
Notepad, etc. zijn nog steeds Win32 apps...
Hij heeft het volgens mij over de calculator app. Die is bij mij ook zichtbaar achteruit gegaan qua opstartsnelheid sinds dat naar een UWP app is gegaan. Je hoeft maar te Googlen om te zien dat hier wel meer over geklaagd wordt.

Hetzelfde geldt voor de QuickAssist app. Dat was voor systeembeheerders een grote verassing en binnen menig bedrijf een groot drama (omdat de oude app geblokkeerd is).
Ga het powershell venster en wordpad lekker a pakken maar laat de kern apps nou eens met rust!
Ik ga akkoord met veel van wat je zegt, maar Powershell is echt wel een kern applicatie, daar bijvoorbeeld meerdere tabs in kunnen plaatsen is echt wel een verbetering zodat je meerdere sessies kunt opstarten naar verschillende servers, zoals al superlang kan in linux terminals.

Nu nog cmd gebruiken in plaats van Powershell als beheerder is vreemd omdat je dan schijnbaar er bewust voor kiest je niet meer bij te scholen over wat de standaard manier is waarop je als beheerder met systemen omgaat. De constante ontwikkelingen en verbeteringen aan Powershell zijn echt één van de voorbeelden waarmee MS toont dat ze wel degelijk luisteren naar feedback van de mensen die hun systemen bij hun klanten moeten beheren en ondersteunen, naar mijn mening.
.oisyn Moderator Devschuur® @-Vasa-31 maart 2023 08:48
Je haalt wat dingen door elkaar. CMD en PowerShell zijn shells. Het zijn console applicaties die je tekstuele opdrachten kunt geven.

Windows Terminal en de oude conhost zijn terminal emulators. Zij geven de toetsenbord-input door aan de actieve console applicatie, en toveren de tekstuele output van die applicaties op het scherm.

CMD werkt net zo goed in Windows Terminal, en PowerShell vise versa in conhost. PS is ook al veel ouder dan Windows Terminal, zijn eerste release was in 2006 en zat al standaard in Windows 7.

[Reactie gewijzigd door .oisyn op 22 juli 2024 14:42]

Ik snap je statement over cmd niet echt, wat is er precies aan verslechterd? Of heb je het over Windows Terminal, de schil om cmd heen? Ik vind dit de grootste vooruitgang in Windows sinds jaren, voornamelijk op development gebied. Ik hoef eindelijk niet meer te kutten met cmd'er/hyper/whatever de laatste nieuwe hipster terminal emulator is.
Bedoel je met calc , de calculator ? Gebruik the w7 versie . Ik gebruik de XP versie. Snel , mooi en 2 a 3 x kleiner dan de W11 versie (op z'n kleinst).
Vroeger altijd haantje de voorste als het ging om nieuwe Windows versie. Maar op de een of andere manier blijf ik deze keer toch lekker zo lang mogelijk hangen op W10.
Misschien omdat ik nog steeds gebruik maak van Internet Explorer, en die schijnt niet meer aanwezig te zijn in W11.
Ik weet niet meer of Windows 11 hem wel had, maar Windows 10 heeft hem binnenkort ook niet meer.
Microsoft gaat het binnenkort verwijderen.
Maar de ie compatibility mode in Edge toch niet?
En dat werkt niet op Win11 dan?

Overigens sowieso nogal bizar dat iemand het nodig zou hebben voor dagelijks gebruik.
Niet voor dagelijks gebruik, maar ik heb thuis bv een aantal beveiligingscamera's die perfect hun werk doen, maar helaas via ActiveX werken qua configuratie. Dus toegewezen aan iets van ie. En ja ouwe zut maar toch is t veilig want ze kunnen niet het internet op.
Ja begrijpelijk maar mijn punt is dan kun je toch prima af met Win11 en incidenteel Egde ie modus? Het argument dat hier werd aangehaald dan maar op Win10 te blijven zitten lijkt mij niet echt goed onderbouwd (was niet jouw argument ook verder hoor).
Zeker! Dat is ook wat ik gebruik. Maar ik bedoelde dus inderdaad dat er helaas nog wèl noodzaak is aan iets wat IE kan nadoen.
Nee de Edge ie modes zover ik weet niet.
Waarom nog op Internet Explorer? Ik kan me geen reden bedenken, anders dan dat je misschien nog software gebruikt die niet werkt in andere browsers dan Internet Explorer.

Als ontwikkelaar ben ik nog steeds heel blij dat 't gedrocht Internet Explorer niet meer 'bestaat'.
Het lijkt mij ook niet het aller veiligste Internet Explorer
Ik ben er ook blij mee, maar toch is dit uiteindelijk niet aan Microsoft om voor _iedereen_ te beslissen dat Internet Explorer weg moet. De beslissing moet uiteindelijk bij de gebruiker liggen.

Kan ik Internet Explorer nog ergens downloaden, voor het geval ik bijvoorbeeld een computermuseum run?
Niet mee eens. Je kunt moeilijk van Microsoft verwachten dat ze Internet Explorer blijven leveren omdat er heel misschien iemand wel een computermuseum heeft.
Wat mij betreft heeft Microsoft Internet Explorer lang genoeg beschikbaar gehouden en zijn er legio van alternatieven beschikbaar.
Ik bedoel niet dat ze het moeten blijven leveren. Maar ze mogen het ook niet ongevraagd verwijderen van systemen waar het al op staat. Die beslissing is aan de gebruiker.
Het echt verwijtbare wat Microsoft gedaan heeft, is het er ongevraagd op zetten.
Dit is slechts het ongedaan maken van dat onrecht. Weliswaar 27 jaar te laat, maar toch :+
Er zit een IE compatibillity modus in Edge zag ik laatst.
Met het oog op het computer-OS-landschap van nu, dat bestaat uit het duurdere macOS en het complexere Linux, hebben veel mensen het er maar mee te doen.
Deze snap ik niet. Wanneer was dit voor het laatst een landschap met makkelijkere alternatieven dan nu? Ik heb even alleen een werklaptop met Windows, maar ik overweeg een tweedehands laptopje te halen waar ik volgens mij in een kwartiertje via een wizard een Linux-stickje voor maak, dat start een fraaie desktopomgeving op die ik (als ik wil) uitgebreid kan proberen, en daarna doorloop ik even een wederom grafische setup en ben ik klaar. Is het ooit simpeler geweest?

[Reactie gewijzigd door marcieking op 22 juli 2024 14:42]

Linux is 'complexer' ... voor de grote groep mensen.
Als je met Linux een issue hebt krijg je al snel terminal instructies naar je toe geslingerd en dat je aanpassingen moet maken in een of ander .conf bestand. En al snel ben je kwijt wat je allemaal hebt aangepast. Dat is leuk voor een kleine niche groep, maar voor de grote groep bedoeld is is dat gewoon niet geschikt. Zolang het niet zover is, is en blijft Linux alleen geschikt voor de tweaker, systeem beheerders, het nerdy neefje, etc ... helaas. Linux heeft veel potentie, maar ik denk juist omdat het door de community en niet door de markt gedreven wordt blijft het een beetje een ongebruiksvriendelijke (voor de massa) feel houden. Voordeel van door de community gedreven is dan weer wel dat er geen meuk in komt die de community niet wil ... zoals ads.
Ik heb voor meerdere mensen Linux Mint met Mate of Cinnamon desktop geïnstalleerd. Die gebruiken het voor het gewone spul van browsen, tekstverwerken en e-mailen en hebben nog nooit naar de terminal gehoeven. Dus ik denk dat voor de grote groep van dit soort gebruikers Linux een prima alternatief is en je stelling achterhaald is.
Feit dat je het voor ze moest installeren zegt al genoeg denk ik. Ik gebruik zelf ook Linux, maar qua gebruiksvriendelijkheid zit het niet eens in hetzelfde universum als W11.
Windows staat meestal voorgeïnstalleerd maar ik heb vaak genoeg schone installaties moeten doen vanwege Windows rot. Ben je vervolgens uren bezig om de goede drivers te vinden. De tijd dat Windows installeren gemakkelijker was, is al een poosje geleden. En dan heb ik het nog geeneens over het verwijderen van alle bloatware die tegenwoordig mee geïnstalleerd wordt.
Ik gebruik overigens zelf zowel Windows als Linux dus je hoort mij niet zeggen dat Linux altijd beter is. Wel dat een standaard Linux installatie tegenwoordig gemakkelijker is.
Toch komisch. Toen ik 3 jaar geleden de meest recente Ubuntu LTS installeerde op mijn laptop liep de installatie standaard vast op 30%. Uiteindelijk pas met hulp van Ubuntu NL forum er uit gekomen door allerlei vage boot opties aan te zetten. Had ik het eindelijk draaiende, werkte de GPU driver niet. Had ik dat werkend, kwam ik er achter dat een externe HDMI monitor niet herkent werd. Deed ik mijn laptop dicht, werd de wifikaart op hardware niveau uitgeschakeld en kon ik er niks meer mee. Nu is dat op 22.04 LTS soort van 'gefixt' omdat hij nu in airplane mode schiet en daar kan ik hem wel uithalen. Heb ik in 20 jaar windows ooit driver problemen gehad? Nee.
En wanneer was dat anders?
Elk systeem heeft een learning curve. Had voor de leuk eens win10 op een laptop gezet en wilde alle meuk verwijderen. Voor ik het wist was ik op github om powershell scripts te downloaden, om deze uit te voeren in een...terminal.
Als je met Windows problemen krijgt kan de gemiddelde gebruiker daar vaak weinig tot niets mee en heeft hulp nodig. Alleen het grote percentage dat Windows gebruikt maakt dat er meestal wel iemand in de buurt is die er wat meer van kan.

Voor de iets handigere gebruiker is Linux goed te doen als je niet teveel aan de instellingen gaat zitten. Maar dat is hierboven eigenlijk ook al gezegd. Er is genoeg OSS software beschikbaar voor te surfen, streamen, muziek, mail waarmee de gemiddelde user alles gedaan krijgt.

Dat je als consument een flink bedrag moet neertellen voor een OS dat ook nog eens door je hele gegevens begint te kramen....hmmm
Handig om te weten, deze update zorgt dat je Windows versie 22621.1413 krijgt, wat je met WINVER makkelijk kunt bekijken.
Staat afaik nergens in het bericht, maar is dit toevallig 22H2 (KB5023778) ?

Edit:
Oh nvm, heb de update uitvoerd en zit op een andere versie dan hierboven vermeld (22621.1485).
De iPhone link voor Phone Link werkt overigens nog niet.

[Reactie gewijzigd door Lt.Kraken op 22 juli 2024 14:42]

of windows toets + pause en dan krijg je er ook ineens je version en feature experience pack number bij ipv enkel je version en OS build
Ga naar intellingen -> en dan onderaan "info" -> en dan "Windows-specificaties".
Ik vind eigenlijk dat naar het feit dat Windows door MS nu als een platform wordt gebruikt om hun diensten en producten te pushen (op te dringen aan de mensen) eens beter naar gekeken zou moeten worden. Hier wordt toch wel duidelijk de keuzevrijheid in het gedrang gebracht.

Daarnaast zou het een goed idee zijn om met een versie te komen die puur op prestaties is gericht en de gebruiker kan kiezen wat er op komt / services die actief zijn. Denk dat veel power-users zoiets graag zien komen.
Ik vind eigenlijk dat naar het feit dat Windows door MS nu als een platform wordt gebruikt om hun diensten en producten te pushen (op te dringen aan de mensen) eens beter naar gekeken zou moeten worden.
Ondanks dat ik er niet blij mee ben vind ik de reacties op Windows altijd raar als je het met smartphones vergelijkt. Daar zit je OS propvol voorgeïnstalleerde meuk, moet je verplicht een online account gebruiken, is veel ook niet te verwijderen en je hoort er echt he-le-maal niemand over. En bij Windows blijft het wel een probleem. Ik zie het liever nergens, maar ik vraag me af waarom mensen er bij smartphones nooit een probleem mee hebben.
Daarnaast zou het een goed idee zijn om met een versie te komen die puur op prestaties is gericht en de gebruiker kan kiezen wat er op komt / services die actief zijn. Denk dat veel power-users zoiets graag zien komen.
Ook hier ben ik het met je eens, maar dat is voor MS gewoon het geld niet waard. Het aandeel power users is hooguit een paar procent, en die mensen weten zich wel te redden om het handmatig te doen. Verreweg het grootste deel van de gebruikers snappen niets van techniek en daar moet alles gewoon werken. Dus daar focust MS zich op. Daarnaast schept een performance mode verwachtingen en zijn power users ook nog eens een erg kritische groep. Dan moet MS dus niet alleen de mode ontwikkelen, maar ook een geheel los testtraject met alle mogelijke settings. Begrijpelijk dat ze daar niet aan beginnen. Het zou overigens al veel helpen dat functies gewoon een echte uitknop krijgen waardoor ook niets voor die functie gestart wordt. Dan heb je de grootste winst al qua performance. Helaas is er nog zo veel verweven met elkaar dat 'uit' meestal alleen betekent 'haal de link uit het menu maar alles draait nog'.
Ondanks dat ik er niet blij mee ben vind ik de reacties op Windows altijd raar als je het met smartphones vergelijkt. Daar zit je OS propvol voorgeïnstalleerde meuk, moet je verplicht een online account gebruiken, is veel ook niet te verwijderen en je hoort er echt he-le-maal niemand over. En bij Windows blijft het wel een probleem. Ik zie het liever nergens, maar ik vraag me af waarom mensen er bij smartphones nooit een probleem mee hebben.
Het is prima te doen om een smartphone helemaal kaal te maken. Ook zonder account. Alleen dat is voor de meeste mensen niet weggelegd en te doen. En dat is wat je bedoelt en daarin ben ik het met jou eens.
Ook Windows is barbone te maken. Ik heb een script waarmee ik een verse Windows installatie kaal maak en daarna erop zet wat ik wil hebben, ook zonder online account. Ook dit kan niet iedereen, maar het is prima te doen.
En kijk, Windows is geen Linux. Een oud gezegde luidt: Bij Windows moet je alles afpakken (rechten enz.) en bij Linux geven (rechten enz.).

[Reactie gewijzigd door WOteB2 op 22 juli 2024 14:42]

Ik heb nu sinds een tijdje op m'n oude game laptop (7-8 jaar oud volgens mij) Ghost Spectre Windows 11 Super Lite geïnstalleerd en ik moet zeggen. Dat is perfect.
'Alle' bloat is er uit gesloopt. Het OS is echt supersnel. Ik had een jaar geleden op dezelfde computer op alternatieve wijze Windows 11 gezet (m'n laptop heeft geen TPM2), maar eigenlijk liep dat niet lekker. Alles voelde 'log' aan. Niet meer zo responsief als Windows 10. (ik klaag natuurlijk niet. Het is een oud beestje)

Maar met die Ghost Spectre Windows 11 Super Lite vliegt hij echt. Ik heb zelfs het idee dat hij sneller is dan m'n vorige Windows 10-installatie.

Nogmaals. Alle bloat/telemetry/enz is er uit en je houdt eigenlijk een OS over dat doet aanvoelen als de eerste versie van Windows 10 (wat ook over de jaren heen steeds meer 'spul' erbij kreeg). Wat mij betreft is het in elk geval echt een aanrader. Ook voor nieuwe/snelle computers. Eigenlijk Windows hoe je hem wilt hebben. Gewoon een besturingssysteem dat niet probeert een soort telefoon/tablet OS-features probeert te hebben.

Het enige minpuntje van die Ghost Spectre 'versie' is dat vrijwel alle documentatie in Youtube filmpjes is. En daar word ik wel is zout van. Snel lezen/scannen werkt voor mij fijner dan moeten spitten in schreeuwerige Youtube filmpjes, maar dat is persoonlijk :)
Het enige minpuntje van die Ghost Spectre 'versie' is dat vrijwel alle documentatie in Youtube filmpjes is. En daar word ik wel is zout van. Snel lezen/scannen werkt voor mij fijner dan moeten spitten in schreeuwerige Youtube filmpjes, maar dat is persoonlijk :)
Het is wel ironisch als een versie van Windows zonder bloatware en telemetrie alleen gedocumenteerd is op een platform wat leeft van ads en tracking en algoritmes.
Klopt.
Ik denk dat dat komt omdat 'jan met de pet' dat wel makkelijker vindt. (dus niet lezen, maar naar filmpjes staren).
Uiteraard gebruik ik zelf alleen een privé Invidious proxy voor m'n Youtube mediaconsumptie en als ik ergens anders ben, dan pak een publieke als yewtu.be ;)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.