'Elon Musk richt aandacht nu op satellieten om wereld van internet te voorzien'

Durfkapitalist Elon Musk zou zijn pijlen nu ook richten op de ontwikkeling van goedkope satellieten. Daarmee wil hij de wereld van internettoegang voorzien. Dat zeggen bronnen vrijdagavond tegen The Wall Street Journal.

Musk is onder andere bekend van PayPal en het automerk Tesla. Ook werkt hij aan het ruimtetransportprogramma SpaceX. De zakenman zou nu zijn imperium willen uitbreiden met goedkope satellieten. Daarmee wil hij de wereld van internettoegang voorzien.

Over het plan voert Musk volgens The Wall Street Journal nu overleg met Greg Wyler, die als oud-werknemer bij Google aan een soortgelijk project werkte. Het idee toont bovendien overeenkomsten met Googles plan. Wyler vertrok pas bij Google, omdat hij naar verluidt twijfelde over de wil van het Amerikaanse bedrijf om het satellietprogramma door te zetten.

Musk en Wyler zouden op termijn circa 700 satellieten in een baan om de aarde willen sturen. Daarvoor is een investering van één miljard noodzakelijk. De gesprekken bevinden zich volgens de bronnen nog in een beginnende fase. Wel zou er al zijn overlegd over een mogelijke fabriek voor de satellieten in Florida of Colorado. Daarnaast overweegt Musk naar verluidt om de satellieten met zijn SpaceX-raketten de ruimte in te sturen, aldus The Wall Street Journal.

Het plan van Musk en Wyler doet enigszins denken aan Project Loon, waarbij Google ballonnen inzet om gebieden waar nu nog geen of nauwelijks internet is, van draadloze verbindingen te voorzien. De vloot Google-ballonnen die voor internettoegang in afgelegen gebieden moet zorgen, is volgend jaar groot genoeg om het zuidelijk halfrond te bedienen.

Door Yoeri Nijs

Nieuwsposter

07-11-2014 • 22:38

50

Reacties (50)

50
45
28
5
0
8
Wijzig sortering
De term durfkapitalist doet afbreuk aan Elon Musk. Self-made billionaire zou een betere omschrijving zijn. De man heeft toch echt een goed zaken instinct en is niet bang om groot te denken.

Bovendien, als je met zijn firma SpaceX je eigen draagraketten hebt is het lanceren van een paar honderd satellieten ineens ook wat minder lastig.

Gaan we nog meer van horen, weet ik zeker.
Dit kan heel interessant zijn in combinatie met de pogingen komende jaar (beginnend 9 December volgende maand) om de booster (1st stage) te laten landen op een platform op zee, nadat hij zijn werk heeft gedaan.
http://www.floridatoday.c...oating-platform/17847817/
Als dat bij de komende lanceringen lukt hoeven ze hem (na inspectie) alleen bij te tanken om opnieuw te gebruiken, voor een fractie van de kosten.
Maar wie wil als eerste een gebruikte booster van dure lading voorzien? Dit lijkt een perfecte kandidaat en kan dan dus veel goedkoper worden gelanceerd.

Daarnaast zie ik een paar reacties over latency: 600+ ms latency is voor geostationaire satellieten op 35000+ KM afstand van de aarde. Daarvan heb je met 3 stuks globale dekking op de poolcirkels na. Dus dat zal het niet zijn met 700 stuks. Deze komen dicht bij de aarde en zullen daarom veel lagere latency kennen (en ook de poolcirkels dekken).

Elon Musk is goed bezig om de olie industrie te ontmantelen en de mensheid richting een kolonie op Mars te krijgen, Geweldig dit soort miljarden initiatiefjes van hem.
Ik ben fan van Elon Musk en zijn ideeen en bedrijven, maar dit vind ik het slechtste idee ooit. Mag ik nog eens wijzen op het gevaar van ruimte-afval? Goedkope satelieten gaan stuk en stukjes van die satelieten maken weer andere satelieten stuk. Zo creeer je een gordel van afval rond de aarde. Zie wikipedia space debris
"700 satellieten in een baan om de aarde willen sturen"

Nou ben ik geen expert, maar hebben we niet al genoeg last van ruimte puin en oude satellieten? Deze 700 satellieten moeten ook de ruimte in, raken ook verouderd en moeten ook weer vervangen worden waarna ze daar rond blijven zweven. Ik heb ook graag overal op de wereld snel internet, maar zorg er dan ook voor dat de rotzooi in de ruimte eerst word opgeruimd voordat we er een internet web van gaan maken.

Dan heb ik voor nu eerlijk gezegd liever het plan met ballonnen waar je nog wat makkelijker vanaf komt. Nu kom ik misschien als een doemdenker over, maar ik vraag het mij af hoe deze factoren in het plan passen en hoe het de toekomst van ruimte missies beïnvloedt. Verder vind ik het ook een mooi en ambitieus plan. :)

[Reactie gewijzigd door SN4K3 op 22 juli 2024 21:06]

De ESA en de NASA hebben strenge regels wat betreft nieuwe satellieten juist om een groei van ruimtepuin te vermijden. Zo moet zo'n satelliet in een relatief lage baan om de aarde gebracht worden zodat ie na maximaal 25 jaar rondjes gedraaid te hebben vanzelf weer in de atmosfeer terechtkomt en verbrandt.

Bedenk ook dat de ruimte natuurlijk erg erg groot is :), zelfs 700 satellieten is natuurlijk niet eens zoveel, kijk eens hoeveel auto's er op aarde rondrijden, er vliegen minder satellieten om de aarde dan er auto's in Lelystad rijden, en dan hebben we het nog over 3d-ruimte ook nog. Het grootste probleem met ruimtepuin zit in hogere banen waar het niet vanzelf terugvalt op aarde en waar dingen kapot zijn gegaan en daardoor echt als puin rondvliegen, dingen als schroefjes of zelfs een handschoen van een ruimtepak..
Anoniem: 147126 @Garyu8 november 2014 11:09
Zo moet zo'n satelliet in een relatief lage baan om de aarde gebracht worden zodat ie na maximaal 25 jaar rondjes gedraaid te hebben vanzelf weer in de atmosfeer terechtkomt en verbrandt.
Communicatie satellieten moeten zich in een geostationaire baan bevinden (~35000 km hoogte). Vanuit praktisch oogpunt gezien, anders zou je satelliet binnen een paar minuten weer achter de horizon verdwenen zijn (het ISS, ~400km hoogte, wel eens zien overvliegen?), en zou je een ontzettend snelle 'tracking' voor je schotelantenne nodig hebben om hem te kunnen blijven volgen.

Dat is dus ook te hoog (zou teveel Delta-V / brandstof kosten) om hem terug de atmosfeer in te sturen na zijn end-of-life. Deze satellieten zijn daar dus voor eeuwig (geen orbital decay op die hoogte). Aangezien GEO nogal een populaire bestemming is (nogmaals, het is noodzakelijk dat al deze satellieten in precies deze orbit vliegen, aangezien dat de enige plek is waar ze een constante positie aan de hemel hebben), is het daar ook nogal druk en is ruimteafval wel degelijk een groot probleem. De oplossing die nu meestal gekozen wordt is om de satelliet na zijn end-of-life naar een 'disposal orbit' die net een paar 100km lager of hoger dan GEO ligt te sturen, zodat operationele GEO satellieten er tenminste geen last van hebben. Maar, er is natuurlijk altijd een kans op ruimteafval, bijvoorbeeld als een satelliet een failure en onbestuurbaar wordt tijdens zijn operationele leven, aangezien je hem dan dus ook niet meer naar een disposal orbit kunt sturen.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 147126 op 22 juli 2024 21:06]

Hoewel je in principe gelijk hebt, heb je op GEO natuurlijk weer geen 700 satellieten nodig. Het grote voordeel van een lagere baan is de veel veel kleinere afstand, latency en zendkracht die je nodig hebt. Ik verwacht daarom dat deze toch in een lagere baan terechtkomen, waar ook puin niet zo'n groot probleem is.

Nasa en ESA eisen voor GEO satellieten ook dat ze een decay plan hebben om toekomstig ruimtepuin zoveel mogelijk te vermijden.

[Reactie gewijzigd door Garyu op 22 juli 2024 21:06]

Euh ja, en dan? Hoeveel mensen gaan hiervoor betalen? Als er veel mensen wonen dan is er al mobiele telefonie, dus internet mogelijk, als er weinig mensen wonen... Tja, betalen weinig mensen, dus wordt de prijs alleen maar hoger, waardoor nog minder mensen betalen.

Maar goed, ik ben misschien teveel een azijnpisser waaraan Elan een hekel heeft. ;)
Als ze dezelfde marges als PayPal willen hebben gaat het best wel prijzig worden...
(Offtopic:) Zijn die marges dan zo hoog? Ik zie het vrijwel overal als betaalmogelijkheid staan.
Als je iets verkoopt van 300 euro krijgt PayPal zo'n 10 euro aan transactiekosten, dat is extreem veel in vergelijking met iDeal en andere services.
Ken jij een andere aanbieder die ook Visa en Mastercard aanvaard die zoveel goedkoper is dan?
De meeste zitten toch echt tussen de 2% en de 4%...
iDeal is inderdaad goedkoper, maar dan heb je ook enkel de Nederlandse markt.

Hoeveel de marge van PayPal is valt weinig over te zeggen, vermits je ook weinig weet over hun eigen interne kosten, en hoeveel van dat percentage al rechtstreeks naar Visa/Mastercard gaat.
Met Ideal kan ik ook bij een chienese winkel betalen b.v.MiniInTheBox.😉
Via bitcoin betalen heb je geen transactie kosten.
Bedankt voor de toelichting.
Als we met enkele honderden op een coax node zitten is het een drama aan overbooking... hier gaat gans de wereld op amper 700 sats zitten... ik hoop dat iedere beseft welke snelheden je daarmee nog zal halen.

Mooi initiatief voor moeilijk of onbereikbare plaatsen... maar verder totaal kansloos lijkt me.
Watch this page
Satellite Internet
Satellite Internet Characteristics
Medium Air or Vacuum
License ITU
Maximum download rate 1 Gbit/s
Maximum upload rate 10 Mbit/s
Average download rate 1 Mbit/s
Average upload rate 256 Kbit/s
Latency Average 638 ms[1]
Frequency bands L, C, Ku, Ka
Coverage 100 - 6,000km
Additional services VoIP, SDTV, HDTV, VOD, Datacast
Average CPE price €300 (modem + satellite dish)
Satellite Internet access is Internet access provided through communications satellites. Modern satellite Internet service is typically provided to users through geostationary satellites that can offer high data speeds,[2] with newer satellites using Ka band to achieve downstream data speeds up to 50 Mbps.[3
internet zal hierdoor zeer snel zelfs in het midden van de sahara mogelijk zijn
En op de bodem van de Grand Canyon!
zeker, de term WWW word dus een feit
als 1 koe over de dam is volgend de andere ook.
Binnenkort zie je Amazon/Google/ FB/ EN MUSKIN OPEENS ALLEMAAL IN DE LUCHT HANGEN :)
Maar met zo'n inkomen en en alles lijkt het me logisch ...

[Reactie gewijzigd door theduke1989 op 22 juli 2024 21:06]

Musk's bedrijven groeien enorm snel, maar om het een "imperium" te noemen is wel misplaatst. De Koch brothers, die bezitten een imperium. Musk's bedrijven zijn eerder kersvers uit de start-up fase, maar nog altijd in de underdog positie.

Dat gezegd, toen ik de geruchten voor het eerst las rolde m'n ogen bijna uit de kassen. Maar nu het dus toch een serieus ding blijkt te zijn, maakt het wel interessant. De latency zal natuurlijk afschuwelijk zijn voor een dergelijke verbinding, maar als de prijs per Mbit in ontwikkelingslanden of afgelegen gebieden hierdoor zeer aantrekkelijk kan worden; kom maar op. Is niet alleen voor de bevolking goed, maar ook voor bijvoorbeeld wetenschappers die in afgelegen gebieden 'in het veld' werken, organisaties die humanitaire hulp moeten bieden, enzovoort...
je kunt met standaard tv-schotels en goedkope wifi buiten-antenes straalzendertjes bouwen voor letterlijke enkele tot hooguit enkele tientallen euro's, dus een 1gbit verbdinding opzetten naar afgelegen dorpjes wordt een peulenschil.. grote sterke omni-directionele antennes op je sats liest in iets van een mesh netwerk, en sterkere richtantennes op de grond

ik ben eigenlijk meer benieuwd naar wat voor satelites je hiervoor nodig hebt, en belangrijker nog hoe je die van stroom voorziet. aan de zonnekant van de aarde kun je ze opladen middels solarpannels maar is dat genoeg en snel genoeg om savonds nog een tijdje door te blijven werken,

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.