Erm, da's niet helemaal een juiste vergelijking.
Op zich maakt het voor de berekening niet uit, maar laten we voor het gemak even aannemen dat de taxi-chauffeur een zelfstandige is.
Als hij 40 euro omzet op een dag draait, betekent dat, in 3 ritjes tegen max tarief van 2,12 (wat ze doorgaans ook rekenen), 14,77 km rijden. Nu vind de wetgever dat alle kosten voor een auto te dekken zijn met 0,19 cent (als je kijkt wat belastingvrij aan een werknemer vergoed mag worden voor het gebruik van zijn privé-auto voor de zaak) maar laten we er voor de dure taxi-auto's 0,25 van maken en dan ook nog rekenen dat de taxi-chauffeur altijd de dubbele afstand rijdt om weer terug op de plek van vertrek te komen, dus dan kom je uit op 0,50 cent per km aan variabele kosten.
Dan is er per KM die de taxi-chauffeur een passagier verplaatst dus een marge van 1,62. Van alle km's in de maand die deze taxichauffeur rijdt mag hij deze 1,62 bij elkaar optellen. Van dat totaalbedrag moet hij de vaste lasten, zoals vergunningen e.d betalen, en wat er overblijft is dan zijn salaris.
Nu zie je 'm al gaan: als de taxichauffeur dus 14,77 betaalde km per dag heeft levert dat per maand 717,82 op voor deze vaste lasten en wat er overblijft is zijn salaris. (ik mag hopen dat het voorbeeld van kittekat niet klopt, anders kan die taxi-chauffeur nooit zijn huur betalen natuurlijk).
Stel nu dat in plaats daarvan deze taxi-chauffeur nog maar 1,06 rekent per km. De variabele kosten blijven hetzelfde. Dat betekent dat hij 0.56 per km overhoudt voor de vaste lasten. Om op diezelfde 717,82 aan het eind van de maand uit te komen zal hij nu in plaats van 443 km per maand 1281 kilometer per maand moeten maken om hetzelfde over te houden. Da's 2.9 keer zo veel. Hiermee houdt de taxi-chauffeur dus exact hetzelfde over aan salaris. Met als verschil dat hij wel méér omzet draait en bovendien niet de hele dag stil bij het station hoeft te staan.
Echter, dankzij zijn sterk gereduceerde tarief is het opeens véél aantrekkelijker om de taxi te nemen en kan deze taxi-chauffeur dus wel rekenen op een aanzienlijke stijging van zijn klanten. Ik zou in ieder geval héél wat vaker een taxi nemen als ze het halve tarief zouden rekenen, en velen met mij.
Nu komen er natuurlijk nog een paar andere factoren kijken, zoals het start-tarief wat je in een taxi betaald. Hierdoor wordt het nog aantrekkelijker om meer ritjes te maken, want feitelijk brengt het instappen zelf natuurlijk geen extra kosten voor de taxi-chauffeur met zich mee, dus dat gaat volledig naar marge tbv de vaste lasten en het salaris. En dan is er ook nog een bedrag per minuut wat bovenop het taxi-tarief komt, hiervoor geldt feitelijk hetzelfde, maar zou je nog om kunnen rekenen naar het gewenste uur-salaris van de taxi-chauffeur. Echter, dat heeft niet zo veel zin aangezien deze minuten toch niet betaald worden als de taxi-chauffeur "staat te wachten op het station", dus kan hij beter meer betaalde kilometers maken zodat er meer overblijft aan het einde van de maand.
Verder heb ik de BTW van 6% ook nog buiten beschouwing gelaten, maar aangezien dat procentueel over alles is het effect daarvan verwaarloosbaar.
Lang verhaal kort: halvering van het tarief betekent zeker niet dat de taxi-chauffeur in kwestie minder geld overhoudt aan het einde van de maand, waarschijnlijk zelfs meer. Toegegeven, ik doe een aantal aannames over de kosten van het taxi-rijden maar ik kan mij niet voorstellen dat 2,12 euro per kilometer ook maar in de buurt komt van het bedrag wat nodig is om de kosten te dekken.
[Reactie gewijzigd door MadEgg op 12 oktober 2014 23:23]