Uber laat gebruikers muziek in auto bedienen met Spotify

Uber gaat een samenwerking aan met Spotify. Gebruikers met een Spotify-account horen daardoor automatisch hun eigen muziek als ze in een Uber-auto stappen. De functionaliteit is nog niet meteen beschikbaar in Nederland.

Afgelopen weekend kwamen al geruchten naar buiten over de aankondiging van het samenwerkingsverband. Maandagmiddag bevestigden Spotify-ceo Daniel Ek en Uber-ceo Travis Kalanick de geruchten in een persconferentie. De nieuwe functionaliteit wordt vrijdagavond Amerikaanse tijd geïntroduceerd.

"Het is de eerste keer dat we de ervaring in de auto personaliseren", aldus ceo Kalanick. Gebruikers kunnen de muziek desgewenst wijzigen. Dat kan zowel vanuit de Spotify- als de Uber-app. "Op de pagina van de app waar je je rit besteld, kun je ook de muziek selecteren",aldus Spotify-ceo Ek tegenover Tweakers. Uber verwacht geen negatieve reacties van chauffeurs. "Als iemand de auto binnenkomt met death metal en hem heel hard zet, kan de chauffeur hem altijd nog zachter zetten", aldus Kalanick.

Niet alle Uber-auto's zijn overigens geschikt voor de nieuwe functionaliteit; het is onduidelijk om hoeveel geschikte auto's het gaat. Gebruikers zullen bovendien eerst hun Spotify-account in Uber moeten koppelen. Dat kan alleen als een gebruiker een Spotify Premium-abonnement heeft.

De functionaliteit wordt aanvankelijk in tien steden geïntroduceerd, waaronder Los Angeles, Londen en New York. Amsterdam en Rotterdam, de twee Nederlandse steden waar de taxi-app actief is, zitten daar niet bij. Een woordvoerder van Spotify belooft echter dat de functionaliteit de komende weken verder wordt uitgerold; exacte data durft hij echter niet te noemen.

Door Joost Schellevis

Redacteur

17-11-2014 • 16:14

36 Linkedin

Reacties (36)

36
35
30
0
0
1
Wijzig sortering
Uhm, moet je dan niet een autoradio hebben die dit ondersteund? Uber auto's zijn toch particuliere auto's met allerlei eigen gekozen radio's er in.

[Reactie gewijzigd door tiguan op 17 november 2014 16:25]

Uhm, moet je dan niet een autoradio hebben die dit ondersteund? Uber auto's zijn toch particuliere auto's met allerlei eigen gekozen radio's er in.
Dat is UberPOP.
Oh, dat is een aparte dienst? Weer wat geleerd. :)
Tja, Uber stelt al eisen aan de auto, dus binnenkort kun je verwachten dat ondersteuning van deze dienst ook bij die vereisten hoort.
Vraag ,me af, is het dan de bedoeling dat de chauffeur de muziek dan ook beluisterd, of dat alleen de klant de muziek hoort via oortjes, Zoveel klanten zoveel smaken wat muziek/stijlen betreft, en dan kan het best wel een keer voorkomen, dat de chauffeur de muziek die éne keer, wat persoonlijke smaak betreft, net niet om aan te horen vindt. Of is de chauffeur, onder het motto klant is koning, ofwel klantvriendelijkheid, verplicht mee te luisteren.
Anoniem: 378251
@Astrix17 november 2014 16:57
Als het via de autoradio gaat zal hij toch echt moeten meeluisteren.
Een chauffeur met oordopjes in lijkt me niet verstandig.
Je zal als taxichauffeur wel erg stressbestendig moeten zijn, want muziek die je echt niet aanstaat tijdens een lange rit?. Zal het sfeertje in de taxi niet ten goede komen. Ik kan wel een paar artiesten op noemen waar ik subiet van over mijn nek ga namelijk.
Krijgt de chauffeur hier extra voor betaald? Want dat gun ik hem of haar dan wel.
Of ze moeten overgaan op het Londense Taxi vervoer, daar zit je als passagier(klant) altijd op de achterbank, gescheiden van de chauffeur, door een tussenwand.
Anoniem: 378251
@Astrix17 november 2014 18:26
Heb heel wat uurtjes in London doorgebracht .
Niet alle taxi's zijn afgeschermd , en zeker niet soundproof naar de chauffeur toe.
Maar het gaat mij om het hele model ervan.Ik wil, en nu maak ik een Amsterdamse grap, als vrije jonge - en zo noemen de chauffeurs zichzelf - geen bullshit in m'n taxi. :P.
Als er van hogerhand zou worden bepaald dat ik als chauffeur Moet meedoen met deze techniek cq servicemodel, dan wil ik er wel extra betaald voor worden.
Als er van hogerhand zou worden bepaald dat ik als chauffeur Moet meedoen met deze techniek cq servicemodel, dan wil ik er wel extra betaald voor worden.
En daar hebben we nu meteen het probleem. Als je niet andere mensen wilt dienen moet je geen taxirijder worden. Daarbij hoort dat je dingen moet doen of moet horen die je niet leuk vind. En daarom beoordelen mensen de service bij Pop en zeker UberPop zoveel beter.

Als jij 'vrije jongen' wil zijn moet je een baan zoeken waarbij je niet een klant moet dienen. Koerier bijvoorbeeld. De pakjes in je auto zullen niet een bepaalde muziek wensen.
En wie ben jij om te bepalen hoe een ander zijn beroep moet uitvoeren? Als Aardling extra betaald wil worden voor dit soort diensten is dat zijn vrije keuze.
Als je niet andere mensen wilt dienen moet je geen taxirijder worden.
En hoe ver moet dat gaan, moeten taxi-chauffeurs maar dienstig bukken?
Heb heel wat uurtjes in London doorgebracht .
Niet alle taxi's zijn afgeschermd , en zeker niet soundproof naar de chauffeur toe.
Maar het gaat mij om het hele model ervan.Ik wil, en nu maak ik een Amsterdamse grap, als vrije jonge - en zo noemen de chauffeurs zichzelf - geen bullshit in m'n taxi. :P.
Als er van hogerhand zou worden bepaald dat ik als chauffeur Moet meedoen met deze techniek cq servicemodel, dan wil ik er wel extra betaald voor worden.
O, ja, een soort muziek toeslag, één die niet naar de buma/stemra gaat maar naar de taxibestuurder, Er wordt vaak nogal te luchtig gedacht dat je het vak van taxi chauffeur, zomaar even doet, effe chauffeurspas halen en dan gezellig passagiers brengen van a naar b, Nou daar komen die onervaren gelegenheids uber chauffeurs nog wel achter.Nu is de dienstverlening nog nieuw, een zogenaamde gewenningsfase. Maar als de nieuwigheid er af is, Dan zullen die nieuwbakken chauffeurs, door de laagdrempeligheid te maken krijgen met de zelfde excessen, situaties, onredelijke, lastige klanten, ofwel klanten van alle soorten maten en gedragingen, waar de ervaren die hard taxi chauffeurs al lang niet meer vreemd van opkijken. Want die uber kandidaten zien nu alleen nog de mooie gezellige kant van de medaille.
Ik mag toch aannemen dat je de muziek dan hoort op je eigen device? En niet via de autoradio...
Leuk als je als chauffeur een klant in de auto krijgt die een kansloze muzieksmaak heeft :+
Ach, hij wordt ervoor betaald. :+
Is dat inclusief de 1 MB per minuut download tarief van de muziek?

Zelf zou ik eerder via de uber app automatisch een bluetooth verbinding op zetten en muziek laten overzetten naar uber app de bestuurder ( waarbij de telefoon dan weer over de speakers geluid kan weergeven. (en natuurlijk de muziek automatisch weer laten verwijderen, want stel je voor!)
Dit zal dan deel uitmaken van de service. Wat mij betreft is het een best goed idee.
Ben je chauffeur, krijg je een klant die gek is op muziek van Jan Smit :|

Ben je mooi klaar is de klant en tochtje dus los gevraagd van een half uur.
Meestal is het de taxichauffeur die van kansloos Hollandsche muziek houdt, dus ik denk dat dat wel mee zal vallen.
Ach als DJ draai ik ook wel eens op feestjes waar ze alleen maar kansloze muziek willen, part of the job :P
"Uber has long proclaimed to be “everyone’s private driver.” Soon, those drivers will be able to play your own tunes while you ride. " Bron

Het wordt dus wel degelijk via de autoradio afgespeeld.
[serieus?] Woow, dus ze introduceren een nieuwe service welke inhoud: afspelen van muziek op je eigen telefoon? [/serieus?]

Dit is echt een positieve service. Je betaald om rondgereden te worden en kan nu zelf ook nog de muziek bepalen.
Dit is echt een positieve service. Je betaald om rondgereden te worden en kan nu zelf ook nog de muziek bepalen.
En straks kan je ook bepalen welk merk auto, welke kleur de auto moet hebben, of de bestuurder lang of kort haar moet hebben...

Persoonlijk zie ik er weinig meerwaarde in. Je kan best een autoritje niet naar je eigen muziek luisteren. Plus de taxi moet dan ook uitgerust zijn met een radio (of ander systeem) dat deze integratie mogelijk maakt. Wordt je als taxichauffeur dan verplicht om zoiets aan te schaffen?
Dat zijn geen features, althans in mijn ogen niet.

Jij zit duidelijk niet regelmatig in de taxi, of niet op langere ritten. Ik heb geen zin om naar idiote muziek te luisteren, of te converseren met de chauffeur. Dan is je eigen muziek best prettig (ja, koptelefoon kan ook, maar zeg nou zelf, speakers...)

Ja, er worden al eisen gesteld aan de auto zelf, dus waarom dit niet? Uber wilt gewoon een service bieden, daaraan zijn nou eenmaal eisen te stellen.
Anoniem: 120693
@funkeey17 november 2014 19:16
Maar dan vraag je de chauffeur toch vriendelijk om de muziek uit te zetten? Natuurlijk zijn niet alle chauffeurs even vriendelijk (gisteren hem ik een chauffeur in Amsterdam gevraagd me bij de dichtstbijzijnde taxi halte af te zetten om daar een andere te nemen) maar over het algemeen zal dat toch geen probleem zijn.
De irritatie bij de chauffeur zal in de praktijk wel mee vallen.
Lang niet iedereen heeft Spotify en van de klanten met Spotify zal ook niet iedereen het gebruiken aangezien lang niet iedereen per se op ieder moment van de dag hun eigen muziek hoeft te horen.
De irritatie komt als Buma en Sena vragen hoe het zit met de rechten van muziek

http://www.bumastemra.nl/

http://www.sena.nl/Home

Die gaan dit gebruiken om geld te ontvangen.
De irritatie komt als Buma en Sena vragen hoe het zit met de rechten van muziek
Maar die zullen dan bij de klant moeten zijn en niet bij de bestuurder.
Gebruik van deze dienst gaat wel van mijn data bundel af ?


En kan een taxichauf voordat hij mijn rit accepteerd ook mijn playlists zien zodat hij op basis van mijn playlist, mij kan weigeren :p
Ik heb eens in Tsjechie in een taxi gezetten was best een luxe.
En daar had je achterin ook een eigen tablet die in hoofdkussen voor je zat waar je op muziek kon selecteren. Ik zat beetje random te kloten met dat ding en achteraf betaalde je gewoon de volle pond voor een muzieknummer af te spelen.

Dus dit lijkt me wel een goede dienst haha geen overwachten kosten!
Lijkt mij inderdaad knap waardeloos als chaffeur. Stel je voor 20 klanten met elk hun eigen muziek op jouw werkplek.

Mijn taxiritjes zijn max 10 min, dan vind ik het altijd wel grappig om naar de muziek van de chaffeur te luisteren. (zolang dit niet te hard staat)
Mja, grappige dienst dat wel, maar ik kan me voorstellen dat er chauffeurs zijn die hier niet op zitten te wachten.
Je zou mij maar in de taxi krijgen, slingeren we even wat aardige metal/core tunes aan! Ook niet altijd even vriendelijk }>
Is dit een uitbreiding van Spotify Connect? Daarmee kan je met de app al het afspelen bedienen van je desktop of compatible receiver. Dat werkt best fijn, vanuit de keuken even snel een nummer skippen :) jammer alleen dat het nog geen open API is, dus de XBMC-client is er nog niet mee te bedienen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee