De Inspectie Leefomgeving en Transport heeft taxidienst Uber een boete van 650.000 euro opgelegd voor het opnieuw overtreden van de Nederlandse taxiwet. Het bedrijf maakte een illegale pachtconstructie mogelijk tussen chauffeurs en taxibedrijven.
De boete maakt deel uit van een eerder opgelegde dwangsom van 1 miljoen euro, aldus de Inspectie. Deze was opgelegd in verband met het aanbieden van de UberPop-dienst. De Inspectie zegt een hogere dwangsom te overwegen. De boete is opgelegd omdat Uber een marktplaats aanbood waar taxibedrijven met een vergunning zich konden aanmelden. Vervolgens was het via het platform mogelijk dat chauffeurs zonder vergunning een pachtconstructie aangingen, waarbij zij de vergunning van het geregistreerde bedrijf gebruikten om ritten uit te voeren.
Chauffeurs kregen ritten toegewezen door gebruik te maken van de Uber-app. Deze praktijk is volgens de Inspectie illegaal, omdat de chauffeur in loondienst hoort te zijn of via een zzp-constructie dient te werken. De Inspectie onderzoekt hoeveel chauffeurs en bedrijven van de constructie gebruik hebben gemaakt. Tot nu toe lopen er tegen 23 personen en 1 bedrijf strafrechtelijke onderzoeken die door het OM zijn gestart. Sinds de oprichting van Uber zou de inspectie tot nu toe ongeveer zeventig chauffeurs hebben aangehouden. Uber is inmiddels met de illegale pachtconstructie gestopt.
Uber laat in een reactie weten verrast te zijn door de actie van de Inspectie. Het voegt daaraan toe dat het in de veronderstelling verkeerde dat de gekozen constructie van het maatschap in Nederland geaccepteerd zou zijn, omdat deze al langer in gebruik is in de taxibranche. Er zou de afgelopen maanden een 'constructief gesprek' hebben plaatsgevonden tussen de dienst en de Inspectie, waarbij dit onderzoek niet ter sprake zou zijn gekomen.
Het Amerikaanse bedrijf stopte in november 2015 met zijn UberPop-dienst in Nederland, waarbij iedereen met een geschikte auto kon fungeren als chauffeur. Ruim daarvoor had de Inspectie al besloten dat die dienst illegaal was. Andere diensten van het bedrijf, zoals UberX en UberBlack, zijn nog wel toegestaan. Er loopt inmiddels een zaak bij het Europese Hof van Justitie, waarin de rechters zich buigen over de vraag of Uber een transportbedrijf of een 'dienst van de informatiemaatschappij' is. In het eerste geval zouden er strengere regels op het bedrijf van toepassing worden. Naar verwachting vindt in 2017 een uitspraak plaats.
Update, 14:30: Reactie van Uber toegevoegd.