Uber gaat zijn UberPop-chauffeurs in Nederland voorzien van een officiële taxivergunning. Dat heeft het bedrijf besloten. Daarmee wordt de illegale taxidienst van het bedrijf deels gelegaliseerd. Chauffeurs krijgen echter geen blauwe kentekenplaat en zijn dus nog steeds in overtreding.
Op dit moment rijden UberPop-chauffeurs zonder taxivergunning rond, maar daar komt een einde aan, aldus het Amerikaanse bedrijf. Uber gaat in Nederland binnenkort enkel nog Pop-bestuurders toelaten met een taxivergunning. De bestaande UberPop-chauffeurs moeten een vergunning halen.
Dat betekent dat de chauffeurs onder meer een examen bij het CBR zullen moeten voltooien en een chauffeurskaart moeten aanvragen. Uber zal dat vergoeden, aldus Niek van Leeuwen van Uber Nederland. Dat heeft geen gevolgen voor de prijs van UberPop, stelt hij: "We zien geen reden om UberPop duurder te maken", aldus Van Leeuwen. UberPop is de goedkoopste taxidienst van Uber, naast UberBlack en UberLux, die altijd al taxichauffeurs met een vergunning gebruikten.
UberPop-chauffeurs krijgen echter geen blauwe kentekenplaat. De taxiwet vereist dat wel van taxichauffeurs. "Voorlopig hebben we daar geen plannen voor", aldus Van Leeuwen. "De voornaamste zorg van de overheid was dat de dienst niet veilig zou zijn, omdat chauffeurs geen vergunning hebben."
Eerder deze maand werd bekend dat het Openbaar Ministerie een opsporingsonderzoek naar Uber begon, waarin het bedrijf als verdachte werd aangemerkt. Volgens het OM is UberPop niets meer dan een snordersdienst. "Bij de huidige situatie heeft niemand belang", zegt Van Leeuwen. Het bedrijf heeft ook weinig keus: er was een grote kans dat het onderzoek van het OM ertoe zou leiden dat de taxidienst werd verboden door een rechtbank.
Overigens zal het nog een tijdje duren voordat alle UberPop-chauffeurs een vergunning hebben. "Op dit moment duurt het zo'n twee maanden, maar we willen dat proces versnellen, om alle chauffeurs zo snel mogelijk een vergunning te laten halen", aldus Van Leeuwen. Totdat de chauffeurs hun vergunning hebben behaald, blijven ze gewoon rondrijden.
Welke gevolgen de beslissing van Uber voor het onderzoek van het Openbaar Ministerie en de Inspectie Leefomgeving en Transport heeft, is nog niet bekend. Beide organisaties zullen er waarschijnlijk niet blij mee zijn dat Uber zijn chauffeurs zonder vergunning laat rondrijden tot ze er een hebben behaald.
Update, 17:00: Volgens staatssecretaris Wilma Mansveld van Infrastructuur en Milieu is de dienst nog steeds illegaal, ook als de chauffeurs een vergunning hebben. Dat meldt BNR. De auto's van de chauffeurs voldoen namelijk niet aan de voorwaarden. Zo moeten ze een zogenoemde taxameter hebben, waarmee kan worden gecontroleerd of chauffeurs niet meer rekenen dan het maximumtarief. Ook moeten ze een blauwe kentekenplaat hebben.