Apple Pay komt naar Nederland - update

Apple Pay, het betaalsysteem waarmee gebruikers van een iPhone 6, 6 Plus en Apple Watch kunnen betalen in onder meer winkels, komt naar Nederland. Het betaalsysteem werkt vanaf oktober alleen nog maar in de Verenigde Staten.

Wanneer het betaalsysteem van Apple precies in Nederland zal gaan werken, is vooralsnog niet duidelijk, maar dat zou binnen redelijk korte termijn gaan gebeuren. Ook welke partijen gaan meewerken, is nog onbekend. Een van die partijen is in elk geval Visa, zo laat een woordvoerder namens de Nederlandse tak van betaalbedrijf weten aan Tweakers.

Apple Pay is het betaalsysteem dat de fabrikant dinsdag voorstelde. Gebruikers kunnen hun betaalkaarten inscannen, waarna de iPhone of Apple Watch via nfc de betaling kan verrichten. De vingerafdruk via Touch ID werkt als beveiliging, terwijl de telefoon en betaalterminal onder water tokens uitwisselen om de betaling te autoriseren. Apple Pay werkt met zowel creditcards als debetcards, zoals die in Nederland gebruikelijk zijn. Wil Apple een fors marktaandeel halen in Nederland, dan is samenwerking met banken nodig om debitcards van bijvoorbeeld ING en ABN-Amro te laten werken met het betaalsysteem.

Visa werkt in Nederland onder meer al samen met Vodafone aan SmartPass; dat werkt net als Apple Pay straks via betaalterminals van Visa en die staan onder meer op NS-stations, Schiphol en in de Amsterdam Arena. Vodafone zegt in een reactie tegenover Tweakers desgevraagd dat het niets aan te kondigen heeft over Apple Pay. "We volgen de ontwikkelingen in de markt met interesse", aldus een woordvoerder. De Nederlandse afdeling van Mastercard weet nog niets over Apple Pay in Nederland. "We zouden het kunnen aannemen aangezien MasterCard in de VS al on board is, maar meer dan dat weten wij niet."

Update, 17:49: Daniël van Delft, countrymanager voor Nederland van Visa, laat in een toelichting weten dat er in elk geval een bank of financiële instelling bij de lancering van Apple Pay in Nederland betrokken zal zijn. "Het is nog te vroeg om te zeggen hoe het er precies uit zal zien. We willen Apple Pay zo snel mogelijk in Nederland laten werken. Ik zou er morgen mee willen betalen als het kon, maar ik kan nu echt nog niet exact zeggen wanneer het zal zijn."

Door Arnoud Wokke

Redacteur

11-09-2014 • 14:44

232 Linkedin

Lees meer

Apple brengt sdk uit voor Apple Watch Nieuws van 18 november 2014
Gerucht: Apple Watch komt in de lente Nieuws van 3 november 2014
Tim Cook toont Apple Watch Nieuws van 9 september 2014

Reacties (232)

Wijzig sortering
Apple is een hardware fabrikant en Apple probeert hier natuurlijk geld mee te verdienen en dat gaat dus per transactie. http://webwereld.nl/devel...n-banken-voor-nfc-betalen
Ik vraag me af waarom een hardware fabrikant hier tussen moet zitten. Het zou toch het beste zijn om dit alleen door de bank of alleen door de creditcard maatschappij te laten afhandelen. Met name voor de kosten maar ook voor de privacy want daarin vertrouw ik Apple voor geen meter.
Er vanuit gaande dat Apple geen harde leugens verkondigd is het zelfs een voordeel boven de normale manier. Als ik Apple Pay goed begrijp gaat het als volgt:

- je meldt je kaart aan, die gevalideerd wordt met je bank.
- Als je wilt betalen, gaat er een code van naar de winkelier. Apple krijgt niet te zien bij wie je voor hoeveel iets hebt gekocht. De winkelier krijgt jouw betaaldata niet te zien, zeker bij credit cards een groot voordeel, maar mogelijk ook in het kader van tracking een pre.

Of ik het goed begrepen heb en hoe het precies werkt is natuurlijk de vraag maar ik moet zeggen dat de premisse qua privacy juist een stap vooruit lijkt.

Zie ook:
https://www.apple.com/apple-pay/
Every time you hand over your credit or debit card to pay, your card number and identity are visible. With Apple Pay, instead of using your actual credit and debit card numbers when you add your card, a unique Device Account Number is assigned, encrypted and securely stored in the Secure Element, a dedicated chip in iPhone and Apple Watch. These numbers are never stored on Apple servers. And when you make a purchase, the Device Account Number alongside a transaction-specific dynamic security code is used to process your payment. So your actual credit or debit card numbers are never shared with merchants or transmitted with payment.
en
Apple doesn’t save your transaction information. With Apple Pay, your payments are private. Apple doesn’t store the details of your transactions so they can’t be tied back to you. Your most recent purchases are kept in Passbook for your convenience, but that’s as far as it goes.

Keep your cards in your wallet. Since you don't have to show your credit or debit card, you never reveal your name, card number or security code to the cashier when you pay in store. This additional layer of privacy helps ensure that your information stays where it belongs. With you.
Klopt volledig wat je veronderstelt idd
Apple is geen hardwarefabrikant. Ze leveren ook digitale diensten en dit is een uitbreiding daarvan. Het bedrijf is niet voor niets enige tijd geleden omgedoopt van Apple Computer naar Apple Inc.
Apple's verdienmodel is echter wel bijna exclusief hardware. Het ecosysteem er omheen dient om de hardware aantrekkelijker te maken en door de vendor lock-in nog meer zaken te verkopen.
Bijna exclusief hardware? Ik dacht dat Apple ook 30% van de inkomsten van de omzet van app verkopen afroomde?
Dat klopt, echter liepen ze daar in 2011 of 2012 break-even, dus de winst (aangenomen dat die er is) is nihil in vergelijking met de winst over hardware-verkopen.

Edit: Hieronder uiteengezet.

[Reactie gewijzigd door Blizz op 11 september 2014 16:26]

Tot voor kort had je gelijk. Die randzaken zijn echter inmiddels ook tot zulke grote cash cows geworden dat Apple het zich zonder problemen kan veroorloven om hun software voor nop of praktisch niets te kunnen aanbieden.
Dat heeft ook weer als voordeel dat het ecosysteem beter is, er meer mensen naar de hardware worden getrokken en zo begint de cirkel weer opnieuw.

Zie hier de breakdown van Apple's ecosysteem.
Today the iTunes/S/S ecosystem is about $20 billion/yr. iPod, iPhone, iPad and Mac sales are about $150 billion/yr. It does not seem likely that the former will overtake the latter. If that were the case then one wonders why build a business entirely predicated on retailing and services without the support of hardware revenues. Something along the lines of Amazon.
http://www.asymco.com/201...-big-is-apples-ecosystem/

Natuurlijk is het verdienmodel veel meer geënt op hardware, maar wat inmiddels 20 miljard is moet volgens mij benoemd kunnen worden. ;)

[Reactie gewijzigd door SidewalkSuper op 11 september 2014 15:57]

In 2011 of 2012 liepen ze break-even met iTunes inkomsten. Aangenomen dat ze nu wel winst maken, dan is dat alsnog nihil in vergelijking met de hardware-verkopen. Als 'omzet' is het natuurlijk erg veel, maar als je naar de winst kijkt valt dat erg mee.

Als we deze twee artikelen als bron gebruiken, zouden we kunnen stellen dat iTunes/software/services meer winst (±15% van 18 miljard) oplevert dan de iPod-business. Maar that's it en de lage winstmarge toont wel aan dat de digitale inkomsten haast nihil zijn.

Dit is inclusief inkomsten van Apple apps zoals Logic Pro X (#1 Mac App Store, € 180), iTunes Match (€ 25 per jaar), e.d.

[Reactie gewijzigd door Blizz op 11 september 2014 16:28]

Dit artikel uit maart 2013 toont aan dat break-even inderdaad al lang verleden tijd is.
My estimate is that Apple’s own software generated $3.6 billion in Revenues in 2012. As you can imagine, this is a high margin business which grows at nearly 20%/yr. Although I estimate that the software business has been overtaken by the Apps and Music businesses in gross revenues, it keeps an operating margin similar to that of Microsoft or about 50%.

This means that iTunes inclusive of Apple’s own Software generates as much as 15% operating margin on gross revenues. That’s over $2 billion a year.

So much for breaking even.
http://www.asymco.com/2013/03/22/so-long-break-even/

Als we inderdaad 15% winst aanhouden, houdt dat in dat het ecosysteem goed is voor 3 miljard dollar van de 20 miljard dollar. 3 miljard dollar is 9% van de totale winst over 2013. Zoals ik al zei hardware is zeker de basis van het verdienmodel, maar dit is toch wel het noemen waard lijkt me. ;)
De banken rekenen ook kosten voor transacties, daarnaast zijn er leveranciers die ook kosten berekenen voor het plaatsen van een betaalterminal (zie bv: http://www.checkout.nl/overzicht-alle-systemen).

En qua privacy: betalingsverkeer is aan strikte regels gebonden, ook Apple dient zich daaraan te houden. Als ze dat vertrouwen schenden kan dat er ook voor zorgen dat ze Apple Pay niet meer mogen exploiteren. Geen enkel bedrijf gaat moedwillig zijn eigen business de nek omdraaien.
De credit card maatschappijen en banken zullen heus aan Apple een percentage voor de transacties in rekening brengen, maar aan de andere kant krijgt Apple waarschijnlijk ook een percentage voor de omzet die via deze instellingen binnen komen.

Indirect is het gewoon de gebruiker die het percentage betaalt, want de betalingskosten zitten gewoon bij de prijs van de artikelen in.

De banken hebben ook baat bij digitale transacties want die zijn ook voor hun goedkoper dan handelingen met fysiek geld.

Win win win situatie dus.

Edit: vandaag bekend geworden dat Apple 0,15% van elke transactie via Apple pay krijgt.

Dat noem ik nou slim onderhandelen! Kassa voor Apple !

http://9to5mac.com/2014/0...over-iphone-6apple-watch/

[Reactie gewijzigd door Isheara op 13 september 2014 02:26]

Naast hardware maakt Apple ook software en biedt het diensten (zoals dit Apple Pay) aan. Waarom Apple hieraan geen geld zou mogen verdienen (en andere partijen wel) is mij een raadsel.
Laat nou een van de features van dit nieuwe systeem privacy zijn; de verkoper met terminal krijgt geen enkele info over de betaler te zien.
Apple weet niet wat je koop, waar je het koopt en voor hoeveel je iets hebt gekocht.. dus privacy is in dit geval niet echt een probleem lijkt me.

Daarbij is een reden waarom Apple hier geld voor krijgt dat ze hier geld en tijd in hebben gestoken om het op te zetten. Vooral met betrekking tot credit cards gaat dit heel veel geld schelen. De bedragen die Visa/MasterCard per jaar kwijt zijn aan fraude met creditcards is astronomisch. Met deze implementatie zal dit bedrag gigantisch dalen omdat het bijna niet meer mogelijk is om credit card gegevens te jatten.
Begint er nu niet een wildgroei aan mobiele betaalsystemen te komen?
Sinds vorig jaar september is er betalen met je mobiel van ING/Rabobank/ABNAmro, sinds maart dit jaar Smartpass van Vodafone, en nu dus Apple Pay.

Lopen we niet het gevaar van mislukking zoals we met de Chipknip/Chipper hadden, dat juist door verschillende systemen er niet een eenduidige standaard is en door de versnippering niet goed aan zal slaan?
Voor de detailhandel lijkt het me onhandig (en kostbaar) om meerdere systemen te moeten ondersteunen.

Ik hoop dat er een soort overkoepelend systeem komt die de betalingen van de banken, Mastercard, Visa en Apple onder één kap verzorgen.
Die systemen die jij noemt gebruiken allemaal een standaard voor betalingen met betaalterminals. In Europa gebruiken we het EMV systeem:
- http://www.emvco.com
- http://www.emv-connection.com/emv-faq/
- http://en.wikipedia.org/wiki/EMV

Het systeem is zo opgezet dat het meerdere vormen van betalingen kan accepteren (waarschijnlijk heb je soms wel eens de vraag op de betaalterminal gehad of je met Maestro of Chipknip wilt betalen). Het contactloos betalen valt ook onder zo'n "betaalapplicatie". Apple Pay kan ook daarop worden aangesloten. De medewerking van banken is nodig zodat je een virtuele versie van je betaalpas op je telefoon kan installeren.

[Reactie gewijzigd door Myrdhin op 11 september 2014 15:48]

En in de VS wordt EMV ook ingevoerd, dmv een 'liability shift' zijn winkels die niet over zijn gestapt straks diegenen die voor fraude opdraaien, in plaats van de creditcardmaatschappijen/banken.
Je hebt een heel goed punt. Maar is het niet zo dat NFC een standaard van communicatie is? Als dat het geval is, in hoeverre hebben de winkeliers dan te maken met de afhandeling van het betalen? Ligt dat niet bij Maestro (die in NL het PIN-verkeer beheerd volgens mij)?
Google is ook bezig en BBM Money is nog met een pilot bezig in Indonesia. Het voordeel van BBM Money is dat deze ios,windows en android zal ondersteunen waarmee je niet alleen kan betalen maar ook geld kan overmaken naar bedrijven,vrienden etc. of weer ontvangen daarnaast kun je via een geldautomaat ook geld op je toestel storten of terugstorten.

In indonesie zijn er meer dan 20 Miljoen gebruikers met gemiddelde transactie waarde van 1550 euro per gebruiker.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 103465 op 11 september 2014 18:25]

Super handig, zo'n universeel betaal systeem waarmee je met iedere smartphone, zonder je platic te hoeven trekken, overal kan betalen.

Jammer dat deze techniek, die toch al wat jaartjes bestaat, zo langzaam en zo gefragmenteerd wordt geïntroduceerd. Als de hele mensheid, om het zo maar even te verwoorden, eens een keer samen zou werken met dit soort dingen, zou het allemaal een stuk sneller en efficiënter verlopen. Helaas is de mens inherent inefficiënt met dit soort dingen, omdat ieder bedrijf er weer zijn eigen plasje over wil doen.
Krijg je straks hetzelfde idee als op de stations op dit moment... Voor elke aanbieder zijn eigen systeem dus ook zijn eigen scanner...

Iedereen wil zijn eigen systeem hebben gebaseerd op zijn eigen infrastructuur... Maestro vs CC...
NFC zelf is natuurlijk niet nieuw. Ook betalen dmv NFC is niet nieuw. Maar laten we wel wezen. Je kunt voor of tegen Apple zijn, maar ze zijn wel de eerste die er goed over hebben nagedacht en ook deals met het bedrijfsleven hebben gesloten om het systeem in te voeren. Ondanks dat ze NFC nu pas in hun telefoons hebben gestopt. Hebben ze wel de voor en achterkant gedicht en daarmee een volledige infrastructuur voor betalen via NFC aangelegd.

Wanneer je naar de Amerikaanse markt kijkt krijgt Apple door middel van hun betaalwijze, terminals en unieke vingerafdrukscanner in de iPhone, en vooral door het groot aantal deelnemers wel een flink voet aan de grond.

In dat opzicht heeft Google het een beetje laten liggen doordat ze wel de mogelijkheid hebben ingebouwd in Android, maar verder niet de infrastructuur hebben opgezet.

[Reactie gewijzigd door p0pster op 11 september 2014 15:11]

Google heeft voor Wallet ook deals met het bedrijfsleven. Zo werkt Wallet met Visa PayWave en MasterCard Paypass alsook Discover. In de VS heeft het ook partnerships met een heel aantal grote retailers. Om te zeggen dat Apple de eerste is die hier over nagedacht heeft en contacten heeft gelegd met de bedrijfswereld voor een NFC betaalsysteem is toch wat overdreven. De reden waarom Google Wallet nog niet echt is doorgebroken is omdat de mobiele operatoren allemaal hun eigen systeem wilde maken en gebruiken en daarom Google Wallet blokten/de doorbraak er van saboteerden.
Vb: Isis (nu softcard) http://en.m.wikipedia.org/wiki/Softcard
Natuurlijk is het wel goed dat Apple ook NFC gaat gebruiken. Kan enkel de uitrol er van maar ten goede komen. Ben al blij dat het toch NFC is geworden en niet een volledig apart proprietair bluetooth betaalsysteem via iBeacon zoals eerst gedacht werd.

[Reactie gewijzigd door Chip5y op 11 september 2014 16:30]

IBeacon is een totaal andere techniek met een volledig andere doelstelling en toepassing.

Dit staat volledig los van betalen via NFC.
iBeacon hoewel op dit moment vooral gebruikt voor locatie bepaling zou wel degelijk ook gebruikt kunnen worden voor betalingen en werd dan ook al regelmatig besproken als alternatief voor NFC. Veel Apple fans vonden zo'n oplossing zelfs beter als NFC en wilde tot de aankondiging niet geloven dat Apple voor NFC zou kiezen.

Gewoon een voorbeeld:
http://www.ibtimes.co.uk/...m-death-knell-nfc-1434694
In het artikel wordt maar liefst één analist genoemd die denkt dat Apple payments via iBeacon zou implementeren!

De ideale combi is dus iBeacon samen met NFC.

Wat wel opvalt is dat de iBeacon oplossing veel goedkoper is, en dat je niet in de buurt hoeft te zijn van een betaalterminal.
Dat zal waarschijnlijk de reden zijn geweest dat het bij Apple wat langer duurde om met NFC te komen. Het simpelweg schrijven van code en inbouwen van een chip is relatief snel gedaan in vergelijking met de strategie van Apple. Het kan namelijk best wel even duren voordat bedrijven bereid zijn mee te doen als er een nieuwe techniek is waar nog geen ervaringen mee zijn.

Ik kan me voorstellen dat bedrijven eerst hebben afgewacht wat de eerste ervaringen waren met NFC voor ze zich bij Apple aansloten. Er moet namelijk ook apparatuur worden geïnstalleerd bij alle kassa's en zo'n financieel risico nemen de meesten niet blind (enkel vertrouwend op wat Apple zegt).

Het is in principe het kip-ei-verhaal (er is nog niemand die NFC gebruikt want er is nog niemand die het accepteert, niemand accepteert het omdat dat geld kost en niemand het gebruikt). Deze cirkel wordt langzaam doorbroken en NFC wordt steeds meer geaccepteerd door zowel bedrijven als consumenten. Apple kiest een moment waarbij het denkt dat zowel bedrijven als consument voldoende vertrouwen hebben in de technologie, maar nog wel zo vroeg zijn dat ze voldoende aandeel kunnen krijgen in de markt, bij voorkeur de standaard zetten. Slimme strategie om omzet te behalen, maar ze zullen hiermee niet snel iets revolutionairs doen, zoals soms van Apple verwacht lijkt te worden.
Het revolutionaire van Apple zit ook niet in het gebruik van NFC, maar in het versleutelen van de gegevens in de nieuwe iphone6 en 6plus.

Hierdoor minder kans op fraude omdat zowel de winkelier als jij als gebruiker geen fysieke pas (met pasnummer en cvc code) hoeft te gebruiken, af te staan of te tonen.

Door de versleuteling wordt het systeem van betalen met je card (debit of credit) alleen maar veiliger.
Het werken met tokens (versleuting) is al ouder dan het systeem van Apple. Ook Google Wallet werkt hier mee en betaal je daarmee, ziet de winkelier ook je pas niet en informatie die erop staat.
Als je het echt hebt over een systeem wat USA only is, dan is het Google wallet wel.

De meeste features van Google wallet werken of zijn alleen gegarandeerd in de USA.
Klopt maar dat wil niet zeggen dat dit in de toekomst niet gaat veranderen. Vooralsnog is ApplePay ook alleen in de USA.
Het is eergisteren aangekondigd, en zoals je boven in het artikel kunt lezen GAAT het op korte termijn ook in Nederland uitgerold worden.
In Amerika is Google Wallet redelijk groot al, waarmee je al in vele winkels kan betalen. Alleen hoor je daar minder over. Het is natuurlijk meegenomen dat NFC betalingen een extra duwtje krijgen van Apple. Maar mij is niet helemaal duidelijk of er nu 1 terminal komt voor NFC betalingen, of een aparte voor ApplePay, Vodafone Smartpass etc.
Daarom is het goed dat een mega grote speler eens iets kan doorduwen. Apple heeft zoveel macht op het gebied van nieuwe technologie aanbieden, dat ze een ideaal bedrijf zijn om dit door te voeren.

Daarna zullen veel andere fabrikanten volgen. Start-ups zullen erop in gaan spelen en de hele betaalmarkt zal op zijn kop (kunnen) gaan.
Andere fabrikanten zijn er ook al mee bezig, ik vind het jammer dat JUIST apple hier nu "iets kan doorduwen". Apple wil alleen maar datgene "doorduwen" dat van hen is, niet-apple gebruikers zullen dit nooit kunnen gebruiken en als Apple het dus "doorduwt" zoals jij zegt, zie je straks met een nog erger gefragmenteerd systeem waar alleen Apple gebruikers profijt van hebben en de rest van de wereld niet.

Daarom moet juist niet 1 grote partij dit doen, maar een hele co"operatie van alle grote partijen, waar Apple zich dan bij moet aansluiten uiteraard, zodat het met ALLE devices gaat werken.
Daarom moet juist niet 1 grote partij dit doen, maar een hele co"operatie van alle grote partijen, waar Apple zich dan bij moet aansluiten uiteraard, zodat het met ALLE devices gaat werken.
Zou inderdaad moeten, maar waarom krijgen die partijen dat dan niet voor elkaar...?
Mogelijk omdat het los van de techniek ook aan de kant van de bank (of creditcard verstrekker zoals ICS) wel ontwikkelt moet worden nog.
Mogelijk omdat het los van de techniek ook aan de kant van de bank (of creditcard verstrekker zoals ICS) wel ontwikkelt moet worden nog.
En dat is nu net wat Apple voor elkaar heeft gekregen...
Maar hebben ze dat door deals te sluiten of koppelen ze het aan een ApplePay account (die je weer zelf koppelt aan een creditcard/bankrekening)? Dat weetik niet (is vast bekend).

Net zoals je ook een Google Wallet hebt (met een betaal methode) en bijvoorbeeld PayPal het ook zou kunnnen doen (creditcard koppeling mogelijk, directe incasso mogelijk op je bankrekening).
De banken zijn niet dom, die laten zich geen Apple-only systeem aanpraten. Er is/wordt al een tijdje een generieke NFC betalingsinfrastructuur gebouwd.

Dit soort grote veranderingen hebben echter een flink momentum nodig om succesvol te zijn. (Chipknip iemand?) En dit is waar de samenwerking met Apple voor zorgt: een snelle en grootschalige uitrol.

Je zult zien dat Google, PayPal, de bekende banken en tig andere bedrijven binnen no-time alternatieven aanbieden die dezelfde infrastructuur gebruiken.
Andere fabrikanten zijn er ook al mee bezig, ik vind het jammer dat JUIST apple hier nu "iets kan doorduwen". Apple wil alleen maar datgene "doorduwen" dat van hen is, niet-apple gebruikers zullen dit nooit kunnen gebruiken en als Apple het dus "doorduwt" zoals jij zegt, zie je straks met een nog erger gefragmenteerd systeem waar alleen Apple gebruikers profijt van hebben en de rest van de wereld niet.

Daarom moet juist niet 1 grote partij dit doen, maar een hele co"operatie van alle grote partijen, waar Apple zich dan bij moet aansluiten uiteraard, zodat het met ALLE devices gaat werken.
Beetje kort door de bocht, hè. ApplePay kan juist prima naast andere initiatieven bestaan. Feit is alleen dat de versprokkelde initiatieven tot nu toe nog niet veel draagvlak gekregen hebben.

Door ApplePay wordt ineens een grote sprong gemaakt qua draagvlak: dat is winst voor alle partijen (want de iPhone heeft maar een relatief klein percentage van alle smartphone's).
Krijg je straks hetzelfde idee als op de stations op dit moment... Voor elke aanbieder zijn eigen systeem dus ook zijn eigen scanner...

Iedereen wil zijn eigen systeem hebben gebaseerd op zijn eigen infrastructuur... Maestro vs CC...
nfc is geheel algemeen , het is de software die er achter ligt die het doet, dus je hebt geen andere nfc nodig , maar een simple update is meer dan voldoende .
Volgens mij maakt het gewoon gebruik van de standaard NFC structuur en wordt alles vanaf de servers van de verschillende banken en creditcard bedrijven geregeld. Eigenlijk net zoals nu het geval is bij pin-automaten. En daar hebben we ook geen verschillende voor per bank/CC. Echter is het wel zo dat bv. sommige automaten geen CC's accepteren (supermarkten bv.) en ik verwacht dat dit ook nog steeds zo blijft. Maar ApplePay werkt dus ook gewoon met debit-cards.
Nu niet om te lopen hakken , maar universeel <-> apple pay?

Zou inderdaad best handig zijn moest het technische idee van de betalingswijze doorbreken , en het ook met de in BE/NL aangeboden betalingsmethoden werken, over alle mobile OS heen.
Of ik er nu zo voor sta te springen dat apple zijn standaard gaat proberen doorduwen zonder hem open te maken zodat hij kan worden gebruikt cross-OS en beschikbaar is met onze bankkaarten weet ik nog zo niet :)
Ik wil het niet universeel noemen inderdaad, maar wel universeLER. Je hebt nu 1 apparaat waar je al je passen in kunt doen. In plaats van dat je dus 10 passen bij je hebt, heb je alleen je iPhone bij je.
Hoef je maar op 1 logotje te letten bij de winkel: ApplePay, en niet 10 (visa, maestro, paywave etc)
Als de NS slim is, dan gaan ze ook eens met Apple praten, zodat de OV-chipkaart ook in je iphone kan. ben je gelijk af van het instaptarief, want je kunt dan achteraf kosten in rekening brengen als er NIET is uitgecheckt. als je wel uitcheckt, betaal je op dat moment de reis.
En dan moet je straks opletten of het NFC via ApplePay is, via Vodafone Smartpass,NFC oplossingen van afzonderlijke banken. Ik weet niet of het 1 terminal fits all is, maar zou stom zijn om bij losse terminals te moeten hebben voor elk systeem en dan alleen bv ApplePay te ondersteunen. Sowieso heb je nu al maar 1 pas nodig, je pinpas ;)

[Reactie gewijzigd door RebelwaClue op 11 september 2014 15:37]

ja dat snap ik, dan krijg je dat weer. Maar je kunt in 1 smartphone meerdere diensten proppen. Die via een bepaalde techniek gebruikt kunnen worden. ApplePay werkt voor zover ik weet met een redelijke standaard. VISA en mastercard gebruiken die al een tijdje. Dat is Gewoon ISO 14443 op 13.56 MHz met daaroverheen het EMV protocol. en dat zijn alle nfc betaalsystemen. Je moet alleen de backend en terminals geschikt maken. Als interpay hieraan meewerkt, heb je volgens mij gewoon heel nederland voorzien?
Edit: verduidelijking

[Reactie gewijzigd door Wh4ck0 op 11 september 2014 16:34]

Dank voor deze informatie, maakt het echt een stuk duidelijker. Ik vind het alleen maar positief dat Apple meegaat met NFC en er nu misschien wat schot in komt. Was alleen bang dat je voor elk aanbieder nu een aparte terminal moest hebben.
je brengt me op een goed idee. NS moet een systeem introduceren samen met Apple dat ze automatisch detecteren obv je GPS dat je uitgestapt bent. Ik zelf vergeet vaak als ik moet reizen met de trein om uit te checken nl.
OV-kaart ?

Werkt ook met NFC en met een soortgelijk principe, opladen en je kunt betalen. Her grote verschil is nu dat gewone winkels meedoen. De vraag is of er een limit op zal komen.
"Nu niet om te lopen hakken , maar universeel <-> apple pay?"

Het was ook sarcastisch bedoeld ;)
Moest niet elk bedrijfje zijn zin willetje kunnen doordrukken zou je weinig van verbeteringen zien. Het is net door dat bedrijven hun kijk op iets laten zien dat er ook verbeteringen komen. Goed voorbeeld is daar in Windows, het was universeel want er gebruikte bijna niemand iets anders en wat gebeurde er? Windows bleef jarenlang ongeveer hetzelfde om dat er niemand was die zei van "hey dat kan veel beter".
Even zonder gekkigheid, waarom zou je met je telefoon gaan betalen? Vroeger zeiden ze waarschijnlijk hetzelfde over de pinpas maar toch als je pinpas word weggehaald lijkt me dat een minder groot probleem dan wanneer ze er met je telefoon vandoor gaan. Nog een reden om smartphones te stelen!
Dan moeten ze je telefoon en je vinger stelen!
Niet echt nodig, aangezien er al lang aangetoond is dat de vingerafdruk sensoren van Apple, Samsung, etc makkelijk te omzeilen is. Leuk... jatten ze niet alleen je telefoon, maar hakken ze je vingers er ook af ;)

[Reactie gewijzigd door RebelwaClue op 11 september 2014 15:40]

makkelijk? ik vind iemands afdruk indrogen in een speciale hars en die hars weer in spiegelbeeld zetten met een andere hars toch een bijster ingewikkeld systeem. dat is niet gemakkelijk te doen, ja iedereen kan het maar ik denk dat ze je liever even in een hoekje zetten en flink bedreigen dan wat jij zegt.

OT: mooi dat het wordt doorgedrukt, heb zelf een abn amro nfc pas en ik vind het echt ideaal werken. en vooral heel snel bij bijvoorbeeld de kiosk. als iedereen zo'n pas zou hebben zou de rij een stuk sneller gaan in cafetaria.
De auteur zegt dat je binnen het half uur de vingerafdruk kan kraken. En misschien is het voor jou en mij niet makkelijk. Maar voor de moedwillige crimineel is dit een peuleschilletje, zeker als ze grete bedragen kunnen buitmaken. Bedreigen is misschien makkelijker, maar ook meer kans op pakken/herkenning.

Begrijp me niet verkeerd, Touch-ID is nog steeds veiliger dan geen pincode. En juich het toe dat door Apple dit soort betalingen versneld worden.
Nog een reden om smartphones te stelen!
Dan ben je er nog niet veel mee want het werkt niet zonder code/vingerafdruk... .

Verbeter mij als ik verkeerd ben maar als mijn CC steelt dan kan men met die CVC code op de achterkant toch een stuk verder raken ?

[Reactie gewijzigd door simplicidad op 11 september 2014 14:52]

Klopt. Creditcard + CVC code (die notabene op de achterkant staat) is voldoende.

Het mooie van Apple Pay is dat het creditcard nummer en de CVC code níet op het apparaat opgeslagen worden. Dus als je telefoon wordt gestolen, kun je gewoon Find my iPhone activeren en kan de dief er niks meer mee. Je creditcard hoeft niet geblokkeerd te worden, want die gegevens staan er niet in.
Ze hebben jouw pincode/ vingerafdruk toch niet? Zou niet zo zeer weten waarom men om deze reden de iPhone eerder zou stelen als voorheen.

Het topic stelt betaalkaarten, dat is meet dan alleen een creditcard?
Het is veiliger dan bijvoorbeeld de Chipkaart en daar hoort je niemand over.. sterker nog het wordt uitgefaseerd.
Juist niet. Het Apple systeem is veel veiliger. Er zijn geen credit card nummers meer en met een gestolen iPhone kan je niets, met een gestolen kredietkaart kan je wel iets.
De vingerafdruk via Touch ID werkt als beveiliging, terwijl de telefoon en betaalterminal onder water tokens uitwisselen om de betaling te autoriseren.
Ok.. ik weet dat Apple er een handje naar heeft om met nieuwe woorden te komen of bepaalde zaken raar/'hip' te omschrijven... maar ik heb geen flauw idee wat ik me moet voorstellen bij "onder water tokens uitwisselen" :|
Het is (in Europa) ook helemaal niet zo bijzonder. Bij een normale pintransactie gebeurt hetzelfde. In Amerika lopen ze nu eenmaal een beetje achter op het gebied van betalen, dus is het wat bijzonderder.

Ik zie de toegevoegde waarde van Apple Pay of wat voor betalen-met-je-mobiel-systeem dan ook niet. M'n bankpas heeft al een NFC-chip, en daarmee kan ik al contactloos betalen.
In Amerika lopen ze een beetje achter op het gebied van betalen? Hahaha waar haal je dat vandaan? Zelfs in de USA kan ik gewoon overal betalen met mijn pinpas en cc.

Vertel mij maar wat er achterhaald is in hun systeem dan? Zelfs in frisdrank automaten kun je met je pin betalen.

Ze zouden eens een aantal ideeën in nl over moeten nemen vanuit de USA, maar nee...hier in nl moeten we alles eerst zelf bedenken en dan nog mislukt het verschrikkelijk (bv. Chipknip, OV Kaart) en kost het de nl belastingbetaler klauwen met geld.

Ik heb me bv altijd al afgevraagd waarom we in nl bij de benzinepomp niet gewoon eerst betalen voordat je tankt (zowel cash als pin)...wat in de USA normaal is. Ben je in een klap af van al die mensen die wegrijden zonder te betalen etc. Ongelooflijk dat niemand in nl dat nog doet.

[Reactie gewijzigd door Isheara op 11 september 2014 16:33]

Heb geen bron, maar volgens mij is zoiets als geld overmaken naar iemand die een andere bank heeft nogal omslachtig in de vs.
Zou kunnen, ik weet wel dat er ook nog steeds mensen personal cheques schrijven (vergelijkbaar met giro betaalkaarten wat wij vroeger hadden) maar daar zijn ook steeds meer winkels die die niet meer accepteren.

Bovendien is de USA zo groot met zoveel verschillende staten, die toch redelijk autonoom zijn qua banken (veel meer lokale en regionale banken per staat) dat je het eigenlijk moet vergelijken met Europa.

Dan is het overmaken van de ene staat naar de andere vergelijkbaar met het overmaken van geld vanuit nl naar een vage lokale bank in Griekenland.

[Reactie gewijzigd door Isheara op 11 september 2014 17:05]

Wat nu dus juist met de invoering van IBAN binnen heel Europa hetzelfde is geworden. Overmaken naar een andere Nederlandse rekening werkt precies hetzelfde als naar 'een of andere vage lokale bank in Griekeland'.
Het rekening nummer was nooit het grootste probleem.....
Heeft zo'n bankkaart een beveiliging? Of is het meer zoals de chipknip; als ie gejat wordt ben je kwijt wat erop staat..? Dit heb je met een mobiel of vergelijkbare oplossing namelijk niet, en dat maakt het volgens mij wel bruikbaarder...
Je bent waarschijnlijk wel vatbaar voor andere hack-methoden en je moet goed uitkijken dat je gegevens private blijven. Dat is een nadeel van betalen-met-mobiel.
Je bent waarschijnlijk wel vatbaar voor andere hack-methoden en je moet goed uitkijken dat je gegevens private blijven. Dat is een nadeel van betalen-met-mobiel.
Het lijkt er op dat Apple dat probeert af te vangen via de eenmalige tokens die worden uitgewisseld. Dus niet je bankrekening of creditcardnummer, maar een eenmalig token.
Apple maakte in de keynote het statement dat zij niet weten wat je betaald hebt, dus dat lijkt qua privacy dus niet verkeerd...
Tot een bepaald (zeer minimaal) bedrag kun je idd bij veel banken al met NFC betalen. Omdat ApplePay met random autorisatie tokens werkt én ook nog eens een extra beveiliging heeft met Touch ID zit dit limiet er niet op (tenzij de banken in NL dit om onverklaarbare redenen wel gaan doen).

[Reactie gewijzigd door RobbieB op 11 september 2014 15:57]

Heeft niets met Apple te maken. Hoe iets "onderwater" werkt is een algemene term om aan te geven dat bijvoorbeeld een simpele actie die iemand uitvoert (hier het identificeren met Touch ID terwijl je de telefoon bij de betaalterminal houdt) op een lager niveau ("onder water") een serie van acties uitvoert (in dit geval het uitwisselen van tokens).

Voor mensen die WordPerfect nog kennen: die had ook een "onderwater scherm" waarbij je naast de normale teksten ook de stuurcodes zoals een "return", "tab" etc. zichtbaar waren.

[Reactie gewijzigd door Myrdhin op 11 september 2014 14:54]

Iets simpeler uitgelegd: onderwater iets versturen betekend niet zichtbaar voor de gebruiker en/of niet in het zelfde proces. Bijvoorbeeld je betaalt via een iDeal aanbieder iets bij een onlineshop, de bank stuurt dan onderwater een melding dat de betaling succesvol is uitgevoerd naar iDeal/webshop.
Is voor mij ook de eerste keer dat ik die term hoor. Maar ik ben dan ook een Belg.
Najah.. 't heeft (voor deze ene keer!) niks met belg zijn te maken.. ik ben 'Ollands en heb er ook nog nooit van gehoord.. had een benaming als gewoon "contactloos" betalen duidelijker gevonden. ;) maar ja, zo'n benaming is niet speciaal genoeg uiteraard.
Tokens zijn een begrip uit de payment wereld. Het idee achter tokens is dat er voor iedere transactie een uniek nummer (de token) over de lijn gaat in plaats van een credit/debitcard nummer. Die token is maar één keer geldig dus zelfs als iemand de POS terminal hackt of de lijn afluistert hebben ze niets aan de onderschepte informatie.

Apple heeft zelf het woord token niet gebruikt volgens mij maar het was tijdens de keynote wel duidelijk dat het onder de motorkap feitelijk een tokensysteem is.
Klopt, en dat tokensysteem is weer uit de EMV-specificatie als ik http://clover-developers.blogspot.nl/2014/09/apple-pay.html mag geloven. Aangezien we dat hier al gebruiken (en het in de VS in opkomst is) verbaast het me niets dat Apple Pay naar Nederland komt :)
In dit geval is het toch echt een tekst die door Tweakers is geschreven die uit alleen maar Nederlandse woorden bestaat.

Een token is in deze een stukje data, een code, die tussen telefoon en terminal verstuurd wordt zonder dat dit zichtbaar is op één van beide devices.
Dat betekend dat dit gebeurd zonder dat je er wat van merkt en er geen extra handelingen voor uiot hoeft te voeren.
Denk aan de ijsberg, van wat je ziet is 1/10 boven water, de rest is onderwater.
Mooi! Maar dat is leuk voor de credit cards. En voor de debit cards van de ASN, Rabobank, ABN etc ? Zijn daar ook deals mee gemaakt ?
En waar komt dit gerucht vandaan? Nergens word aangegeven dat Apple het gaat ondersteunen in Nederland, behalve dat wij de iPhone 6 (Plus) vanaf 26 september kunnen kopen.
Uit betrouwbare bron (mag helaas niet citeren maar is persbericht gericht aan APRs), vanaf November kan je Applepay gebruiken bij Apple Premium Resellers als je bank ABN of Rabobank is.
En ING laten ze nog achterwege? ING is toch de grootste speler?
volgens mij zijn rabo en abn nog steeds groter.... ING zal misschien niet veel schelen met ABN.

Wel verassend inderdaad, ABN en ING zijn namelijk nu al bezig met contactloos pinnen in hun bankpassen.
volgens mij zijn rabo en abn nog steeds groter.... ING zal misschien niet veel schelen met ABN.
Zooo echt niet. ING was redelijk klein, totdat de Postbank erin op ging. De Postbank was altijd de grootste en nu is dat dus ING met ~8 a 9 miljoen klanten.

Zie ook http://www.banken.nl/bankensector/bankensector-nederland.
Nou moet ik zeggen dat het lokaal flink kan verschillen.
Hier in Noord-Oost Brabant durf ik te zeggen dat Rabobank en ABN Amro de grootsten zijn. Voor mijn werk moet ik anderen computerhulp geven en de betaling gaat via iDeal, meestal kom ik dan een pas van ABN Amro of de Rabobank tegen, ING ben ik volgens mij niet eens tegengekomen of een enkele keer.
Ing is bij vere de grootste speler.
Het is namelijk de grootste bank en verZekeraar terwereld.


Volgens Forbes was ING in het jaar 2007 naar grootte het 9e bedrijf ter wereld. Het concern was na Mitsubishi Bank de grootste spaarbank ter wereld

ING Groep N.V. is een wereldwijd opererende financiële instelling van Nederlandse oorsprong. Anno 2010 had de multinational zo'n 105.000 medewerkers en 85 miljoen klanten

Daar kunnen Rabo en ABN alleen maar van dromen
Om de 1 na grootste bank terwereld te zijn.

http://nl.m.wikipedia.org/wiki/ING_Groep


Hier kijk de Rabo bank komt niet eens in de buurt

Het totale personeelsbestand van de lokale banken omvat ongeveer 27.000 formatieplaatsen. De lokale Rabo-coöperaties bedienen gezamenlijk ongeveer 7,5 miljoen klanten, waarvan bijna 6,8 miljoen particulieren. 1.947.000 (2013) klanten zijn lid van de Rabobank. Wereldwijd hebben de Rabobank en al haar dochterondernemingen 56.870 medewerkers

[Reactie gewijzigd door xbeam op 11 september 2014 17:58]

Is dat ook zonder Nationale Nederlanden?

De discussie hoeft volgens mij niet noodzakelijk over de banken te gaan. Het gaat vooral over de terminals. Als de POS terminals het systeem accepteren dan heb je alleen nog maar een account op je telefoon nodig. Daar heb je geen bank voor nodig.

Ik zou zeggen dat ICS (International Card Services, dochter van ABN AMRO en de grootste creditcard issuer van Europa) hier in no time een kaart voor kan neerzetten. Dan heb je die banken niet nodig. En als je geen creditcard wil dan kan het met een prepaid debitcard. Die werkt ook in de supermarkt ;-)

[Reactie gewijzigd door Hengst op 11 september 2014 18:50]

Ik denk het wel want bij de NN kan je niet sparen.
Dat is een verzekeraar :-)

Volgens Forbes was ING in het jaar 2007 naar grootte het 9e bedrijf ter wereld. Het concern was na Mitsubishi Bank de grootste spaarbank ter wereld

Banken gaan over beveiliging van de uitgegeven Cc
Ze maken gebruik van het betalingsnetwerk van master of VISA
De manier waarop je betaald bepaalt de bankt.
Daar is nu ook verschillend. niet alle banken gebruiken een wachtwoord bij online CC gebruik. Of een pincode bij terminal gebruik

De terminals uitgiften doet de bank niet die verwijst je gewoon door naar https://www.ccv.nl/producten of andere bedrijven.

Apple moet gewoon afspraken maken met banken over toegang en beveiliging eigenlijk gaat apple gewoon een soort IDeal functie vervullen alleen dan voor niet online producten.

De kassaboer gaat apple pay integratie mee verkopen net zo als bijv buckaroo iDeal mee verkoop naast master en VISA.

[Reactie gewijzigd door xbeam op 14 september 2014 10:36]

klopt maar waar applepay geen limiet kent in het bedrag, hebben de bankpassen een limiet van €25,- per transactie voor contactloos betalen.
Omdat  Pay een extra bevestiging (en dus ook een stukje security) vereist, in de vorm van Touch ID.
ING heeft zelf nog geen NFC betalingssysteem, Rabo en ABN wel. Daar plugt Apple gewoon op in. Het is niet alsof Apple dit allemaal zelf heeft bedacht.
Ik betaal met mij ING betaalpas gewoon met NFC, hoor. ;)

Get your facts straight.

https://www.ing.nl/partic...betalen-met-uw-betaalpas/

[Reactie gewijzigd door Safaci op 11 september 2014 23:16]

Rabobank heeft dit volgens mij ook al als test uitgerold voor gebruikers van een klein aantal specifieke Android toestellen. Het zal van je bank afhangen of het (snel) beschikbaar is/wordt.
In de eerste alinea van het artikel:
Een van die partijen is in elk geval Visa, zo laat een woordvoerder namens de Nederlandse tak van betaalbedrijf weten aan Tweakers.
Alhoewel ik nooit een iDevice ga kopen, kan ik dit wel alleen maar toejuichen, hoe meer grote spelers het gaan doorvoeren, hoe sneller we kans hebben op iets van een algemene standaard waar dan weer iedereen aan mee gaat doen.
In de eerste alinea van het artikel:

[...]


Alhoewel ik nooit een iDevice ga kopen, kan ik dit wel alleen maar toejuichen, hoe meer grote spelers het gaan doorvoeren, hoe sneller we kans hebben op iets van een algemene standaard waar dan weer iedereen aan mee gaat doen.
Een systeem dat alleen werkt op iPhone 6-modellen juich ik helemaal niet toe. Een betalingssysteem moet open zijn en geschikt voor alle soorten mobiele telefoons (met nfc uiteraard). Ik had met 1 europa een beetje gehoopt dat we zoiets centraal zouden kunnen regelen, zodat het voor alle banken en met alle apparaten (wederom: met nfc uiteraard) zou werken.

Hoe zien we deze versnippering voor ons? Strak 10 betaalterminals bij de kassa, een voor Paypal, een voor Google, een voor MS, een voor Apple, een voor Vodafone/Visa, een voor Mastercard/Samsung (ik noem maar wat)...? Sowieso vind ik het eigenlijk geen rol voor een bedrijf als Google of Apple om dit te ontwikkelen. Die hebben belangen die ik liever niet gecombineerd zie met iets als een betaalsysteem :)
[...]


Een systeem dat alleen werkt op iPhone 6-modellen juich ik helemaal niet toe.

Een betalingssysteem moet open zijn en geschikt voor alle soorten mobiele telefoons (met nfc uiteraard).
1. Apple Pay is gebaseerd op NFC.
2. Elke contactloos terminal kan gewoon je betaling aan. Het gaat erom dat jou bank erop vertrouwd dat de chip in je pasje/iPhone voldoet aan de voorwaarden die ze hebben.
Ik had met 1 europa een beetje gehoopt dat we zoiets centraal zouden kunnen regelen, zodat het voor alle banken en met alle apparaten (wederom: met nfc uiteraard) zou werken.
Normaals, Apple Pay is gebaseerd op NFC.
De norm.
Hoe zien we deze versnippering voor ons? Strak 10 betaalterminals bij de kassa, een voor Paypal, een voor Google, een voor MS, een voor Apple, een voor Vodafone/Visa, een voor Mastercard/Samsung (ik noem maar wat)...? Sowieso vind ik het eigenlijk geen rol voor een bedrijf als Google of Apple om dit te ontwikkelen. Die hebben belangen die ik liever niet gecombineerd zie met iets als een betaalsysteem :)
Nee, Het is en blijft 1 betaal systeem.
Het gaat om de schil erom heen. Kijk eens naar KNAB.
https://www.knab.nl/mobiel-betalen
Gebaseerd op standaarden, en werkt met ALLE banken en BANKrekeningen.
Jij krijgt echt wel je geld hoor, de winkelier ook.

Klok, klepel ,
NFC is een communicatiemethode... dat zegt 0,0 over het systeem. Apple Pay is niet generiek.
SWIFT, EMV en andere systemen ook niet. En toch werkt het allemaal. Met een en dezelfde terminal.
@Grrrrrene: dit wat weeraanmelden uitlegt is precies wat ik bedoel. Het werkt met NFC en het is dus geen kwestie van hardware, maar software.

Dat een dergelijk grote speler betalingen via de telefoon gaat doorvoeren zorgt er gewoon voor dat het misschien wat sneller gaat en zal uiteindelijk leiden tot één systeem.. Tenminste voor de eindgebruiker. ;)
Neem aan dat de pin-providers het in hun systemen gaan verwerken. Zag afgelopen week voor het eerst de nieuwe pinautomaten waar je betalingen kan doen door je pas ertegenaan te houden. Daar zullen deze wel bij op komen.
Waarom zou het alleen met de iPhone gaan werken? Systemen als iBeacon zijn toch ook voor meerdere systemen beschikbaar? Dit soort systemen red het anders niet. Bovendien krijgt Apple per transactie betaald dus des meer gebruikers des te neter. En Apple kan dan als enige pronken met de "Secure Element" chip wat ieder geval de indruk geeft dat het veiliger is.
...
Sowieso vind ik het eigenlijk geen rol voor een bedrijf als Google of Apple om dit te ontwikkelen.
...
Vind ik ook!
De smartphone-fabrikanten zouden hun toestellen allemaal moeten uitrusten met een systeem (dat kan bv. NFC zijn). Waarna de banken hun apps zo aanpassen dat je draadloos kan betalen aan eender welke kassa. Net zoals je nu ook de betaalkaart van je bank bovenhaalt en eender waar kan betalen (zelfs in heel Europa dankzij het Maestro-systeem).
Je bedoelt zoals je nu ook 10 verschillende pasjes hebt ? Ik zie niet zo'n probleem in een paar verschillende scanners.. Die combineren ze wel weer ergens.. De versplintering is er al, alleen nu in mijn portemonee.. cash geld, pinpas, chipknip (nog), nfc .. Die telefoon heb ik toch al, dus zet hem maar in..

Ik vind overigens wel de uitspraak dat apple geen transactieinformatie ontvangt een belangrijke.. Ik heb absoluut geen behoefte aan een uber-airmiles pas die "nog relevantere aanbiedingen" voor me verzorgd..
Maak je geen zorgen, de NFC apparaten werken voor zowel de bankpasjes als de high-end smartphones met NFC en dan nu ook eindelijk de nieuwe iPhone. Dat chipknip per 01-01-2015 eruit gaat helpt ook. Banken werken nu eindelijk hard aan NFC mobiel:
http://youtu.be/cdi9W-g0H8M

Nog heel even, en dan begint het eindelijk na zoveel jaren wachten toch van de grond te komen.
Het is ook gewoon een open systeem. Er zijn al een aantal banken en kleinere bedrijfjes die NFC betalen aanbieden. Dat gaat allemaal via een en dezelfde terminal.

Apple heeft dan ook eigenlijk niks nieuws bedacht. In plaats van een NFC pinpas van de Rabo gebruik je de NFC chip in je telefoon. Je kunt het zien als een tweede pinpas.

De meerwaarde die Apple bied is dat ze deze tweede "pinpas" in de cloud stoppen. Daardoor kun je hem ook online gebruiken, eenvoudig zelf blokkeren, anoniem betalen, etc.

Enfin, je hoeft dus niet bang te zijn dat je 10 terminals bij elke kassa krijgt.
Waarom denkt iedereen dat iedere betaalmethode tot een apart apparaat leid?
Het probleem is dat er nergens een bron staat. Zelfs als er een bron staat wil de Tweakers.net redactie nog wel eens de bron verkeerd vertalen of verkeerd begrijpen. Vandaar dat we nogal huiverig zijn als er 'nieuws' wordt geleverd zonder bron...
Je hebt hier wel een punt. Het lijkt me een kleine moeite om te vermelden dat de woordvoerder Meneer Puk heet en dat de redactie deze telefonisch heeft gesproken. Dat doet de berichtgeving een stuk betrouwbaarder overkomen.

Uiteindelijk komt het ook de kwaliteit van de berichtgeving ten goede omdat we reputatie en het taalgebruik van Meneer Puk leren kennen en herkennen.
Wel, de iPhone 5/5s/4/4s/.. waren al in Nederland. Dit is nieuwe technologie die naar Nederland komt. Toch wel nieuwswaardig.
Deals met andere banken is helemaal niet eens nodig alle huidige pintransacties worden in Nederland niet door de bank zelf afgehandeld hier zit een derde partij tussen namelijk Enquens het voormalige Interpay dus deze gehele infrastructuur ligt al klaar. Enkel een aanpassing van de paymentterminal c/q ouderwetste pinapparaat vervangen. Daarnaast een update van de het paymentsysteem en klaar om te gaan. Reken er maar op dat dit snel uitgerold gaat worden, menig bank winkelier zal hier bij gebaat wezen. (Geen cashhandeling, muntrollen kopen, afstortkosten, veel kleinere kans op fraude. Aangezien de meeste creditcard transacties nog steeds bestaan uit een reeks vast cijfers en een magneetstrip die te stripen valt.)

Dag EMV hallo NFC :)
Inderdaad. Veel mensen hebben de indruk dat Apple hier met iets nieuws komt, maar wat ze doen is eigenlijk niets meer dan een NFC wallet uitbrengen, iets waar de banken al veel langer mee bezig zijn. Het sluit gewoon aan op de NFC infrastructuur die men al aan het uitrollen was.
Visa is meer dan alleen credit cards. Alleen kennen veel mensen hen alleen daarvan. Zij doen ook gewoon debit cards alleen brengen de meeste banken in deze streken hun eigen debit cards uit zonder deze van bedrijven als Visa aan te bieden aan hun klanten.
Inderdaad. Heb je een "Plus" logo op je pinpas dat kan je het VISA netwerk gebruiken. Heb je een "Cirrus" of "Maestro" logo dan kan je het MasterCard netwerk gebruiken. Als je in het buitenland geld uit de muur trekt loopt dat dus vaak via VISA of MasterCard.
Anoniem: 85581
@Neus12 september 2014 06:02
Ja, binnenkort komt er een NFC app van Rabo.
Hopelijk werken die betaal terminals ook met Android telefoons straks zou van de zotte zijn als dit alleen maar met apple werkt
Als er een betaalprovider komt die een vergelijkbaar systeem op zet zal het ongetwijfeld ook voor Android gaan werken. Maar vooralsnog heeft Apple het initiatief genomen om dit groots aan te pakken. Samsung, Sony of Google (om er maar een paar te noemen) hadden dit natuurlijk ook kunnen doen, maar hebben dat nagelaten.
Nope, Google wallet is in Amerika al flink bezig en dat werkt op elk Android toestel met NFC (alleen in Amerika). Zelfde principe, betalen in de winkel met je smartphone+nfc. Alleen hoor je daar veel minder over.
https://www.google.nl/wallet/

[Reactie gewijzigd door RebelwaClue op 11 september 2014 16:32]

Google is hier in Amerika al mee bezig, met Google Wallet
Euhhhhhhh... google wallet?
Zou het in de toekomst ook mogelijk worden om pintransacties uit te voeren met Apple Pay? Zo niet.........................Misschien dat we dan in de toekomst eindelijk kunnen betalen met creditcards in de supermarkt _/-\o_
Bij onze lokale C1000 was dit al mogelijk, helaas na de overname door de AH ondersteunen ze dit niet meer.
Helaas? Dat hele creditcard idee is zo ontzettend onhandig en gevaarlijk. Je koopt iets en het wordt een maand later pas afgeschreven. Je geeft geld uit dat je niet hebt met als grootste risico dat je het niet bol kan werken een maand later. Nee, ik doe alleen creditcard betalingen als het echt niet anders kan, voor de rest blijf ik er zover mogelijk vanaf als mogelijk!
Dus omdat jij je eigen uitgaven patroon niet bijhoudt is het een onhandig en gevaarlijk systeem. Of heb je het over je eigen mening??
Nee, omdat er geen limiet zit aan je uitgaven (ja een paar duizend euro) kan je simpelweg geld uitgeven dat er niet is. Mensen kunnen daar blijkbaar niet mee omgaan, anders was er in 2009 geen creditcard schuld van 951 biljoen dollar (http://www.huffingtonpost...d-debt-cris_b_169657.html).

Maar goed, zelf snap ik niet zo goed waarom je met een creditcard in een supermarkt zou willen betalen :/
Buiten dat het ideaal lijkt te zijn om betalingen mee te verrichten, lijkt het me ook een ideaal systeem om bijvoorbeeld mijn OV-chipkaart op te nemen in mijn iPhone/Apple Watch. Is daar eigenlijk al duidelijkheid over?

Ik bedoel dus dat je de OV-chipkaart kunt vervangen door de iPhone 6/6Plus of Apple Watch (aangezien er NFC in zit). Zo ja, is dit ook al mogelijk met Android systemen?
scannen duurt wel vrij lang vind ik in de voorbeelden van apple.
Nu loop ik langs de poortjes en piep.

Strax tegen t poortje aanstaan, vinger op ID houden, wachten tot authenticatie. Er gaat een hoop snelheid verloren. Als daar nog iets aan gedaan kan worden, bijvoorbeeld authenticatie uitzetten bij bepaalde pasjes, dan zal het wel chill zijn. :)
Misschien dat je dan alleen bij het opladen van de OV-chipkaart een authenticatie nodig hebt. Nu heb je dan ook niet, dus daar zit dan geen verschil in.

En met Apple Watch, daar kon je toch zonder Touch-ID betalen? Als je de horloge om de pols doet moet je eenmalig een pincode intoetsen en vervolgens werkt het totdat de horloge van de pols gaat.
Je horloge dus gewoon tegen die poortjes en klaar! :)
oh ja, das waar ook, 8)7
Wellicht alleen het eerste poortje vertraging door de pincode.

(Ik heb nog steeds geen idee hoe de pincode werkt, typ je die in op je telefoon of op je horloge?, horloge lijkt me niet, maar ik kan er nog niks over vinden.)
Daar is inderdaad nog niets over te vinden op de officiële website van Apple. Er wordt daar niet over gesproken, wat mij nogal raar lijkt. Het geeft toch een extra zekerheid bij z'n ding.

Ik denk zelf dat bij verbinding op de Apple Watch een code komt te staan en dat je die op je iPhone moet intoetsen. Tenminste, iets in die richting. En mocht de Watch met een andere iPhone verbonden worden, hij alle informatie wist ofzo?
In principe moet het niet moeilijk zijn om verschillende beveiligingsniveau's te implementeren. Je hoeft je nu ook niet extra te identificeren naast je OV card dus als die functionaliteit op een telefoon geladen zou worden zou dat prima moeten werken. Die TouchID is voornamelijk nodig ter vervanging van een PIN op een betaalpas, niet voor elke NFC handeling.

Het is nu wachten tot Translink systems (het bedrijf achter de OV chipcard) hier zelf mee gaat experimenteren, dat is een kwestie van tijd lijkt mij.
Dat klopt. Het enige wat je smartphone eigenlijk moet 'weten' is wat voor abonnement er op je OV-chipkaart staat. En wat voor bedrag etc.

Het is eigenlijk hetzelfde principe als met de OV-chipkaart, alleen dan verwerkt in een smartphone.

Hopen dat die tijd sneller gaat, doordat Apple hier nu ook in mee gaat. Helaas moet er altijd iets van Apple gebeuren, om de media zijn aandacht te krijgen (lees NFC toepassingen etc.)
Een end-to-end betaalsysteem vereist wat meer dan een NFC chip....
Dat begrijp ik. Maar aan de hardware-zijde is tenminste en NFC-chip vereist.

Als je het vergelijkt met de creditcard (zie aankondiging Apple Pay), dan denk ik dat het gewoon uit te voeren moet zijn met de OV-chipkaart. Je maakt een foto van je OV-chipkaart, Apple stuurt de gegevens naar TLS, zij accepteren/weigeren de aanvraag, en hup, je hebt jouw OV-chipkaart in jouw telefoon.

Voor het opladen moet je dan gewoon jouw telefoon op z'n oplaadpunt houden en geld erbij zetten. Of zoals normaal, via internet.
In en uit checken gaat gewoon d.m.v. toestel tegen z'n OV-scanner.

Het lijkt me gewoon goed uit te werken. OV-chipkaarten werken toch al met NFC?
Klopt maar ook die zijn er al, Vofadone smartpass kan ook via de NFC chip van je telefoon.
Dan zouden ook alle vervoerders er aan mee moeten werken. Laten die nou niet zo snel zijn.
NFC is al tijden mogelijk, het vervangen van de OV kaart hiermee echter (nog) niet.
Als ze nu een beetje slim zouden zijn bij dat OV kaart bedrijf zouden ze er een app van maken zodat geschikte telefoons met NFC chip de app kunnen gebruiken.

Een universele app zowel in Google Wallet als in Passbook en dit lijkt me een logische ontwikkeling mits alle poortjes idd NFC readers zijn en die standaard ondersteunen.

Maar we zijn hier in NL dus ze zullen eerst wel weer een eigen systeem ontwikkelen, falen en dan alsnog kiezen voor dingen die er al lang zijn.

Wat te denken van NFC betalingen bij parkeerautomaten en parkeer garages? Graag mogelijk maken!

[Reactie gewijzigd door Isheara op 11 september 2014 16:45]

Maar zo'n betaalautomaat, die gaat toch niet alleen met Apple werken hoop ik? Anders zou je meerdere apparaten hebben voor de verschillende merken, dat zou vreemd zijn
De betaalterminals die contactloos betalen bieden ondersteunen al de bankpassen van ING en ABN. Daarnaast heeft Vodafone de Smartpass die ook door diezelfde terminals wordt geaccepteerd. Ook onder andere de Rabobank is bezig met een app voor contactloos betalen, er zijn daar in 2013 al proeven mee gedaan in Leiden.

Het zal deels een standaard zijn en deels een eigen sausje van de verschillende fabrikanten verwacht ik.

edit:
En die standaard is dus EMV

[Reactie gewijzigd door Myrdhin op 11 september 2014 15:42]

Mja precies. Zonder te flamen, want ik heb niks tegen Apple, maar het lijkt nu al weer alsof Apple dit contactloos betalen allemaal weer heeft bedacht. Sluwe (of slimme) mensen daar.

M.a.w. Apple Pay = NFC Betalen = Contactloos betalen.

Ze geven er dus gewoon een mooie naam aan.
Het is niet een Apple uitvinding, er zitten meerdere partijen uit de paymentwereld achter, dat moet ook wel. Apple is het alleen gelukt om al deze partijen om de tafel te krijgen, een aantal zaken die al een tijdje op te tekentafel lagen ook geimplementeerd te krijgen én lagere transactiekosten te bedingen.

Maar, het is zeker wel iets nieuws en niet hetzelfde als gewoon contactloos betalen. Het is contactloos + authentificatie + directe authorisatie van gescande cards + lagere transactiekosten dan bestaande systemen. Het is de integratie van verschillende concepten plus het eindelijk doordrukken van dingen die al een tijdje theoretisch konden die het nieuw maken.

[Reactie gewijzigd door Maurits van Baerle op 11 september 2014 15:41]

Apple is natuurlijk een grote naam, maar vooral een naam die z'n producten al direct bij de consument ligt. De grote boze banken zijn autoritair en log en zijn de laatste maanden flink wat stapjes aan het zetten, maar maken (terecht) kleine stapjes en laten proefballonnetjes op bij een beperkte hoeveelheid winkels. Allemaal grondwerk. Nu contactloos betalen mede door hen wat reëler wordt, is het de beurt voor de volgende generatie die het breder in kan zetten, dat is waar Apple nu instapt.

Apple doet dat zoals we gewend zijn marketingtechnisch goed. Doordat zij niet je bankpas willen vervangen door een andere bankpas ("nieuwe pas, yeah, sure, whatever"), maar direct op je telefoon gaan zitten wordt het ineens een heel stuk zichtbaarder. Daarmee lukt het ze een ontzettend "saaie" wereld (want de techniek achter betalingsverkeer is voor Kees en Geertruda helemaal niet spannend) ineens op je telefoon te krijgen en dat is waar ze nu mee scoren.
Het zal ook wel geholpen hebben dat Apple zelf zo'n 800 miljoen creditcards van klanten in hun iTunes Store database heeft zitten. Als Apple bij de grote payment partijen aan komt zetten is het geen volstrekt onbekende partij met een hemelbestormend idee.
Daar is die nfc-chip voor, daar zit een standaard achter die in een telefoon, horloge, brilmontuur of wijsvinger ( :+ ) gebouwd kan worden. Meerdere apparaten, zelfde kastje dus.
Volgens mij heeft Apple vooral een applicatie- en authorisatielaag bovenop bestaande hardwareinfrastructuur ontwikkeld (en extra lage transactiekosten voor een 'Card not Present' transactie bedongen).

Het lijkt me dus stug dat er nieuwe of meerdere verschillende terminals nodig zijn. Het zou hooguit kunnen dat sommige terminals (of alleen hun backend) een software update moeten krijgen om het te ondersteunen.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee