Apple introduceert mobiele betaalmethode Apple Pay

Apple heeft zijn eigen methode voor mobiel betalen onder de naam Apple Pay aangekondigd. Contactloos betalen kan door een iPhone 6 of Apple Watch bij een reader in de winkel te houden, waarna de transactie via de draadloze technologie nfc gebeurt. Apple Pay komt eerst in de VS.

Om gebruik te kunnen maken van Apple Pay kunnen consumenten de creditcard-gegevens hanteren die ze al voor iTunes hebben ingevoerd, maar ze kunnen ook simpelweg een foto maken van hun creditcard. De informatie wordt opgeslagen in de Passbook-app en volgens Apple gebeurt dit versleuteld en veilig.

Betalen verloopt vervolgens door de bovenkant van een iPhone 6 of een Apple Watch bij een reader in een winkel te houden. De smartphone maakt gebruik van nfc voor de koppeling met de reader en de authenticatie verloopt via de TouchID-functionaliteit in de home-knop. Doordat Apple Pay gebruikmaakt van een nfc-chip, hoeven winkeliers geen nieuwe systemen te installeren: in de afgelopen jaren zijn al op grote schaal betaalpunten op basis van nfc uitgerold.

Apple werkt samen met onder andere de creditcard-bedrijven Amex, Visa en MasterCard en met zes banken. Daarmee zou 80 procent van het betaalverkeer in de VS gedekt zijn. Daarnaast gaan 22.000 Amerikaanse winkels Apple Pay ondersteunen, waaronder McDonalds, Bloomingdales, Starbucks en Wallgreens. Ook online zal Apple Pay te gebruiken zijn en onder andere GroupOn en Uber gaan de dienst ondersteunen.

In oktober is de dienst in de VS te gebruiken. Over internationale ondersteuning zei Apple nog niks dus onduidelijk is wanneer Apple Pay naar de Benelux komt. Wel werkt de fabrikant er naar eigen zeggen hard aan de dienst internationaal uit te rollen.

Apple legt de nadruk op de privacy van de gebruiker en zegt data over transacties niet bij te houden. Ook winkels gaan niet over creditcardgegevens van de gebruiker beschikken: bij de betaling wordt een eenmalig betaalnnummer uitgewisseld, aangevuld met wat Apple omschrijft als een 'dynamische beveiligingscode'.

Afbeeldingen : The Verge en Ars Technica

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

09-09-2014 • 20:07

138 Linkedin

Lees meer

Apple Pay komt naar Nederland - update Nieuws van 11 september 2014
Apple toont twee nieuwe iPhones Video van 9 september 2014
Apple presenteert iOS 8 Nieuws van 2 juni 2014

Reacties (138)

Wijzig sortering
BlackBerry heeft allang zo'n systeem klaar liggen en heeft de contracten ook al met deze grote spelers, maar de telefoonproviders houden dat netwerkverkeer tegen omdat ze zelf er willen aan verdienen. Ik denk dat Apple meer macht heeft bij de providers door te zeggen als jullie dit verkeer niet toestaan mogen jullie de iPhone niet verkopen.
Ik denk dat de grootste macht bij Google ligt eerlijk gezegd., als alle Android telefoons met NFC en Google Wallet hetzelfde kunnen, dan zijn ze een erg grote partij omrekening mee te houden.
Dan heb je het over alle recente telefoons van Samsung, HTC, LG, Sony etc. etc.

Alleen Samsung heeft al een tweemaal groter marktaandeel t.o.v. Apple (vorige jaar nog, tenminste). Ben het wel met de opmerkingen hierboven eens, de achterliggende techniek is hetzelfde, het gaat uiteindelijk om de globale afspraken met betaalplatformen die gemaakt kunnen worden en de transporteurs in de zin van netwerkpartijen.

De tactiek van Apple t.o.v. Google is wel anders: Er zijn al miljoenen Android toestellen met NFC in omloop waarbij het vrij makkelijk te implementeren is voor Google, mits ze goede afspraken hebben. Dan is de iWatch ondertussen nog niet te koop. Ik verwacht eigenlijk wel dat Google binnen afzienbare tijd met een uitbreiding van de Google Wallet functies komt en eindelijk impersonation via NFC buiten de Google Wallet ook zal toestaan.

[Reactie gewijzigd door Venator op 9 september 2014 20:20]

Perfect voorbeeld van kwaliteit over kwantiteit, ondanks het grote aantal toestellen die het met Android soort van ondersteunen wordt het maar zeer beperkt gebruikt. Ze hadden groter moeten inzetten en veel meer ondersteuning vanuit de retail moeten creëren.

Dit is iets dat ze niet gedaan hebben, en nu gebeurt het wel door Apple.
Gezien de hoeveelheid mensen in Nederland die altijd klagen dat ze een creditcard nodig hebben om iets voor Android te kopen in de store, zal dit ook wel niet aan gaan slaan in Nederland...

Aan de andere kant: Het is natuurlijk Apple, dus nu is het in een keer wel goed en hip...
Dit is iets dat ze niet gedaan hebben, en nu gebeurt het wel door Apple.
Loop je daar niet voor de muziek uit? Apple heeft een zekere macht en daarom kan het gebeuren, dat wat Nokia en Google al eens geprobeerd en niet succesvol waren, bij hen wel lukt. Maar het kan ook gewoon alsnog nog een keer mislukken. Bijvoorbeeld omdat de consument het niet ziet zitten. We zullen zien.
Dit is wel erg voorbarig. Er wordt al jaren aan NFC betalen gewerkt met allerlei verschillende partijen. Apple kan dat ook niet alleen. En als het nu zou doorbreken dan is zeker Apple niet de partij die het meeste gedaan heeft.

Dat Apple nu eindelijk ook meedoet is wel een mooie boost voor mobile payments. Dat kan de sector wel gebruiken, omdat het erg lastig is om alle partijen op 1 lijn te krijgen en voor de consument een werkbare situatie te creeeren.
En toch kan je het nergens gebruiken. Maakt niet uit hoe veel kwantiteit Google heeft; nergens heb je er in NL wat aan.
Je had ook niets aan een auto tot er tankstations waren. Elektische auto ditto, en zo zijn er meer kip-ei verhalen. Het komt wel zodra er een grote partij gaat duwen, en in NL is nu een bank (de Rabobank) bezig om NFC mogelijk te maken.

[Reactie gewijzigd door Barryke op 10 september 2014 11:14]

Dat was het punt niet. Zie mijn reactie van 22:43 / 9 Sept.
Ik heb nog niets gehoord over een lancering van Apple Pay in Nederland, jij wel? ;)
Dat je aan beide technieken in Nederland even veel hebt: helemaal niets.

Sterker nog: het zijn nauwelijks concurrerende technieken te noemen, want er zullen geen Android telefoons met Apple Pay uitkomen en vice versa. Het zal dus gezien moeten worden als een verhikel om voor een iPhone of Android phone te kiezen.
Volgens mij is dit niet een geval van 'beide technieken', want het zijn gewoon dezelfde payment providers en technologie... Het is niet alsof een winkel 2 apparaten nodig gaat hebben om allebei te ondersteunen.

Maar dat is het punt niet; het punt is dat geen van de 'nieuwe' technieken op het moment een hoge penetratie hebben. In Amerika is de meest gebruikte techniek zelfs nog Credit Card + Handtekening en proberen ze al een hele tijd met moeite het PIN + Chip idee aan de man te brengen. Hell, het is zelfs normaal om daar met cheque te betalen als je dat leuk vind.

Hier in Nederland waren we al wel gewend aan de magneetstrip, en toen alle apparatuur een chipknip moest ondersteunen was EMV later vrij makkelijk toe te voegen. Hetzelfde heb je nu met NFC, er worden al zat apparaten standaard met contactless interface geleverd, dat wordt (na dat we eindelijk iets met NFC bankpassen krijgen) op den duur ook weer gewoon een verhaal van een software update en verder gaan met je leven.
Waarom nu al een artikkel. Het verteld nog niet eens 30% van wat het allemaal inhoud. Zoals anoniem betalen, geen verzending van credit card informatie, elke betaling gebeurt met een nieuw nummer waardoor tracking niet mogelijk en er geen prive informatie uitgeweiselt wordt.

Zeer jammer dat het artikkel al geplaatst is. Wacht op zijn minst tot alle jnfo bekend is, maak dan je verhaal. Maar probeer dan niet meteen de eerste te zijn.

[Reactie gewijzigd door ronaldmathies op 9 september 2014 20:19]

Dit kon toch al lang met android smartphones? En bovendien kan het tegenwoordig ook al met je pinpas: https://www.abnamro.nl/nl.../uw-nieuwe-betaalpas.html
Maar niet anoniem, als je betaalt met Android dan weet de winkelier wie je bent omdat je gegevens mee gestuurd worden. Dit is niet het geval bij Apple Pay, daar krijgt de winkelier alleen maar een code voor de transactie, maar niet je naam gegevens, creditcard gegevens etc..

[toegevoegd]
wat ik hiermee bedoel is niet dat google het weet maar dat de betaling plaatsvindt doordat je creditcard / bank gegevens doorgestuurd word naar de winkelier om de betaling te voltooien. Dit is niet het geval bij Apple Pay.
[/toegevoegd]

Dit komt allemaal in de presentatie voorbij maar wordt hier niet genoemd.

Net zoals dat Apple niet doorkrijgt wat je koopt, waar je koopt en hoeveel je betaald, alleen de bank krijgt de gegevens over waar je koopt en hoeveel het kost.

Wordt allemaal uitleggen maar het artikel moest zonodig een tien minuten voor het einde al gepubliceerd worden, ze waren nog aan het uitleggen.

[Reactie gewijzigd door ronaldmathies op 9 september 2014 21:49]

Houd dan een liveblog oid bij. Niet van die halfbakken artikelen waar je volgend jaar nog steeds naar gelinkt wordt. Dit werkt natuurlijk voor geen meter zo.
Maar wel afhankelijk van je bank. De bedoeling is dat alles samenkomt in1 app. Pinpas en creditcards van alle banken.
Maar wel afhankelijk van je merk telefoon
Ik heb liever mijn per-bank app.. en ben erg blij dat de Rabobank ook NFC betaling ondersteunt. *(binnenkort)

Maar het is natuurlijk wel zo dat de Apple uitrol (McDonals, Starbucks, en wat niet..) wel erg effectief zal zijn voor de adoptatie.
Met pinpas werkt deze optie maar tot €25
Komt er nog eens bij dat een gestolen of gevonden Pinpas verder geen enkele vorm van authenticatie heeft. Terwijl de iPhone 5S al bewezen heeft dat de vingerafdruk beveiliging niet (*heel erg lastig en omslachtig iig*) te omzeilen is.
Het is ook al bewezen dat tegen dat de vingerafdruk is omzeilt de iPhone al lang geblokkeerd is en niet meer te gebruiken is.

Je vertelt dus maar één deel van het verhaal. Want het is niet zo dat je een iPhone steelt en binnen het uurtje een vingerafdruk hebt en ergens in de winkel staat te betalen.
Je vertelt dus maar één deel van het verhaal. Want het is niet zo dat je een iPhone steelt en binnen het uurtje een vingerafdruk hebt en ergens in de winkel staat te betalen.
*heel erg lastig en omslachtig* valt bij mij toch echt wel onder "niet binnen het uurtje" Dit kan je zo een halve dag kosten. Een iPhone is binnen enkele seconden te blokkeren dus op een normale dag heb je dat toch zeker wel binnen enkele minuten tot een half uur na diefstal/verlies gedaan.
Leg mij eens gedetailleerd uit wat je nodig hebt en hoe je dat gaat doen want het gaat hier tenslotte over iemand die je telefoon zou stelen om er geld mee af te halen. Wat jij vrij simpel noemt is volgens mij voor de gemiddelde gauwdief al direct een heftige klus.

Heb jij al gehoord van mensen die hun iPhone gestolen is en deze hack is toegepast? Ik ken die hack en het is meer een proof of concept dan een succesvol gebleken hack.
Volgens mij heb je niet door dat ik dat dus precies bedoel. :P
In mij originele post zeg ik toch ook dat het hacken/omzeilen van FingerprintID niet, dan wel bijna, onmogelijk is.

Wat ik dus hierboven probeer duidelijk te maken is dat Apple een beproefd systeem heeft wat zijn veiligheid al heeft bewezen. Een halve dag werk om er vervolgens achter te komen dat dit zinloos is geweest is een hele grote drempel om iPhones te stelen. Een geblokkeerd iPhone 5S is alleen nog bruikbaar voor wat onderdelen en levert omgerekend zo'n €100 op in lossen onderdelen. Echter moet je dan wel een koper vinden die niet doorheeft dat het daadwerkelijk om een gestolen toestel gaat. De "Afgaan om de hoek" kan namelijk erg snel checken of een toestel gestolen is of niet en vaak bellen slachtoffers alvast op om hen te waarschuwen en wordt desbetreffend persoon direct overgedragen aan beveiligingspersoneel, dan wel politie (eigen ervaring).

om even terug te komen over het simpele klusje: Hier bedoelde ik het blokkeren van het toestel via Find my iPhone mee. Dit is op een willekeurig apparaat wat een actieve internetverbinding heeft een redelijke browser vrij eenvoudig te doen via iCloud.
Ik denk dat ik dyslectisch ben want ik heb je reactie meerdere keren gelezen en pas nu lees ik inderdaad dat er "niet" staat 8)7
50. Maar dat is wellicht afhankelijk van je bank en je instellingen.
lsheara heeft gelijk.
Betalingen tot 25 euro kun je contactloos betalen.
Na meerdere transacties die bij elkaar optellen tot minimaal 50 euro dien je een keer je pincode in te toetsen ivm extra zekerheid (bv groot misbruik te voorkomen).
en jij gelooft dat de overheid in de states niks kan bijhouden qua digitaal betalingsverkeer... in het land waar follow the money juist tot aanhoudingen en opsporingen leidt bij crime gerelateerde zaken ... of het vinden van een vermist persoon...
Daarom ben ik ook een groot voorstander van de oprichting van een Europese creditcard maatschappij. Het gros van alle online betalingen gaat via een Amerikaans bedrijf, hetzij de creditcardmaatschappijen, danwel Paypal, Google wallet, en nu Apple ook. Linksom of rechtsom kan de Amerikaanse overheid volledig legaal dus ook bij deze transacties komen.
Dat was er ooit, Eurocard. Alleen zijn die gefuseerd met Mastercard.
Paypal/Apple/Google vallen onder de Europese wet, sterker nog, ze zitten vaak in brussel.

Als ze de gegevens delen met de VS en de EU komt er achter zit je daar met je miljarden kostende rechtszaak. :+
Het gaat erom dat APPLE niets kan tracken, natuurlijk kan de overheid en de bankinstellingen dit wel.
Ik meer dat het niet lonend is om een heel systeem uit te rollen wat maar met <0,5% van de telefoons werkt.
Je kan hierover een flame-war beginnen tussen die diverse platforms.
Maar uiteindelijk, is het systeem, of het nou via de rabo-app op een samsung, of op een iphone of ander toestel draait redelijk generiek.
En afhankelijker, van de betalingsverwerker, dan van de platformbouwer.

De betalingsverkeersafhandelaar zet de standaard die veilig, goed en snel is, en het is leuk dat binnenkort bijna alle platforms daar mee overweg zullen kunnen.
Maar dan moet dat bedrijf wel genoeg macht op de markt hebben om hun standaard er door heen te duwen. de enigste fabrikanten die dat zouden kunnen doen zijn volgens mij Samsung en aplle en als software maker hebben we nog Google. Niemand maakt zich echt druk om wat LG, HTC, Sony, Nokia of BB doet. Als zij afwijken worden ze ze niet ondersteund, ze zijn te klein om de hele markt te kunnen dicteren.
Kijk eens naar japan..
http://adage.com/article/...g-marketing-japan/235260/

[Reactie gewijzigd door Barryke op 10 september 2014 13:53]

WTF is dat voor een spamsite? Je moet ze perse liken op facebook of anders word alle tekst geblurd en je krijgt direct tabbladen vol met spam/reclame. Zoals je mischien al begrijpt heb ik je link helaas niet kunnen lezen.
Inderdaad sorry .. link naar quora.com is nu vervangen.

[Reactie gewijzigd door Barryke op 10 september 2014 13:54]

Dat systeem werkt met alles wat NFC heeft. Dat is dus 1 lokale standaard die iedereen gebruikt(als ik het goed begrijp). Het 'probleem' met BB systeem is dat het op dit moment alleen met BB telfoons werkt en niemand het gaat uitrollen. Daarvoor zou het eerst door een groter ecocsysteem moeten worden opgepikt. maar de makers van de grote ecosystemen gaan geen standaarden impleteren die nergens gebruikt worden. Mijn stelling is dat je om dat kip-ei verhaal te doorbreken de seun nodig hebt van een van de grote ecosystemen(andriod of iOS) om te zorgen dat winkels, banken en ander softwaremakers er brood in zien.
BBM Money en de centrale bank en banken in Indonesie werken ook samen met gebruikers en ze testen dit al sinds december 2012 en eind dit jaar is het testen afgelopen. Meer dan 20 Miljoen gebruikers. Het is niet alleen een app om mee te betalen maar ook om betalingen te doen aan bedrijven , vrienden etc of te ontvangen en je kan ook opladen via een bankautomaat.

Het is daarnaast goed beveiligd volgens een de Bank waar ze mee samenwerken en de centrale bank in Indonesie ziet graag een vlucht hierin en is erg te spreken over BBM Money als app vooral omdat het veilig is in gebruik.

Zie ook dit filmpje van 2012 van BlackBerry : https://www.youtube.com/watch?v=R0bNM57RxD8
Ja, maar de rest van de wereld dan? Gebruikt die het?
Het is in de laatste fase welke in december 2014 is afgerond en dan is het klaar en kan men het uitbreiden en ze hebben het hele jaar kunnen praten met banken en centrale banken van verschillende landen met daarbij hun ervaring en goede referentie.

BBM Money staat ook los van BBM zodat je niet verplicht wordt om BBM te installeren dus er is zekers over nagedacht door Blackberry .

Blackberry bedient als met zijn eigen service zoals BES, BBM, Apple Car play in auto alle mobiele besturingssystemen en dat zal BBM Money ook weer doen. Blackberry heeft een andere strategie dan alleen mobieltjes verkopen.

http://www.qnx.com/
support auto's industie , gezondheid, network en telecom en security en defense.
Strategische partners o.a. Apple, Nvidia, Qualcomm, Intel, etc
Maar het is dus eigenlijk zoals al dit soort ontwikkelingen nog niet verder gekomen dan nationaal gebruik. Een beetje zoals de chipknip.
Niet helemaal waar want Nederland of Europa loopt ver achter op dit gebied als je kijk naar azie of Noord Amerika. Chip knip en OV kaart zijn de twee grootste voorbeeld door veel gebruikers maar je kan op een BlackBerry meerdere kaarten kwijt dus ook bijvoorbeeld in theorie een OV kaart, chipknip en kaarten voor winkels etc.
Noord Amerika doet nog steeds meer met Credit Cards en Handtekeningen dan welk ander betaalmiddel dan ook. De rest is inderdaad wel vrij breed aan het experimenteren.
in US en Canada gebruiken ze het idd niet helemaal alles al betaalmiddel maar er zijn bedrijven die nfc gebruiken voor klanten kaart icm met een app op het toestel.
Wat is hier anders aan dan de al jaren beschikbare nfc betaaldiensten, anders dan dat er een Appel logo op zit?
Het is een end-to-end oplossing. Met al die al bestaande NFC apparaten kan je niet zo veel. Je zou het ook als een schande kunnen zien dat Google dit niet al veel langer op de markt heeft gezien hun veel grotere marktaandeel. Kennelijk ontbreekt het bij de anderen toch aan innovatief denkvermogen. Een chip inbouwen is niet zo moeilijk, er wat nuttig mee doen vergt creativiteit.
MasterCard http://www.mastercard.com...trial/gettingstarted.html

Wallet
http://www.google.com/wallet/faq.html

VISA
https://developer.visa.com/paywavemobile

Allemaal al lang beschikbaar voor alle toestellen met NFC. Ja, veelal alleen in US, maar dat zal de oplossing van Apple ook zijn.
Maar dat zijn allemaal versnipperde oplossingen. Apple heeft de boel nu verregaand geïntegreerd.
... en exclusief uitgebracht en dus alleen maar de markt meer versnipperd...
DIt hoeft niet zo te zijn, wanneer elk NFC betaal-automaat, dat straks Apple Pay ondersteunt ook tegelijk andere NFC-oplossingen kan ondersteunen.

Eén standaard komt er met dit soort zaken toch vrijwel nooit, vooral niet als Apple's concurrenten zelf al een systeem hebben. Ik denk dat we blij mogen zijn dat Apple voor NFC gekozen heeft en niet voor een eigen communicatietechniek.
Lol. NFC is de standaard en Apple presenteert simpelweg hun Wallet variant. Er is niets nieuws nodig aan apparatuur.
Ze brengen het beschikbaar voor hun eigen eco-systeem. Iets waarvan Google het met Android ook allang had moeten/kunnen doen. In plaats van een aparte "app" te gebruiken voor elk bankje dat er bestaat zit het nu gewoon ingebakken in je eigen vertrouwde toestel, met (als je een 5s of nieuwe hebt) een vingerafdrukscanner als beveiliging erbij.

Die beveiliging lijkt me vooral erg fijn, mijn pinpas met nfc kan gewoon vrolijk gebruikt worden als iemand die toevallig vind.
Kan je dat toelichten? In Wallet kan je iedere CC toevoegen. En als je slechts een CC hebt, pak je een app van je bank of van die ene aanbieder.
Je hoeft ze niet toe te voegen via wallets of apps?
Maar je moet er wel een iPhone voor hebben. Leuk die integratie maar als het device-specifiek is dan heb je op een ander gebied weer versnippering.
Probleem is hier: Winkels gaan niet voor elke telefoon een apparaat in de winkel zetten, dus bij zo'n systeem wordt het: degene die het meest oplevert wint. Ik denk dat er in totaal meer Android devices met NFC zijn dat Iphone 6'en, dus ik denk niet dat dit veel kans maakt.
Ik ga er dan ook niet vanuit dat de app op andere platformen uit gaat komen.
De iphone 6 werkt uiteindelijk ook via NFC. Enkel de software is anders dus waarom zou Apple naast het pulletje piesen?
om de simpele reden dat er geen 4 betaalapparaten in de winkel naast elkaar kunnen. 1 voor WP een voor IOS een voor Android een voor bbos etc
Dat maakt toch niet uit of begrijp ik iets verkeerd. NFC is een standaard. Apple en Android, WP maken daar gebruik van. De achterliggende software maakt dan niet meer uit.
Of mis ik iets?
Nfc is een standaard in gegevens uitwisseling. Het systeem er achter kan wel degelijk verschillen. Voor android en het apple systeem moet dus een andere backend worden gemaakt die de vertaling doet van wat het binnen krijgt.

Als nfc een betaalstandaard was zou ik ik snel arm zijn, elke keer dat ik mijn (2 jaar oude) lumia 920 tegen de speakers tik
Dus eigenlijk zeg je dat met 1 betaalterminal met wat inteligente software erachter meerdere verschillende betaalplatformen ondersteund kunnen worden? Dan hebben de winkeliers toch niets te klagen, ze moeten alleen een software update doorvoeren en die zullen de NFC terminal leveranciers wel ter beschikking stellen want zij hebben er belang bij dat die terminals eindelijk gebruikt gaan worden.
Je snapt het niet. NFC is slechts een klein stukje van de oplossing. Het complete ecosysteem ontbreekt bij Android.
Dat ecosysteem is er wel degelijk, in de VS kun je op precies dezelfde manier als apple nu voorstelt, al jaren met Android betalen..
Niet precies hetzelfde dus… Traditionele smartphones die NFC payments ondersteunen werken met een soort "simulatie" van je creditcard. Bij de transactie wordt die informatie meegegeven om te betalen. Hierin zit onder andere je persoonsgegevens, en CC nummer.
Wat Apple nu voorstelt is een systeem dat op privacy gebaseerd is. Het enige wat wordt meegestuurd is een eenmalige transactiecode, waarmee alleen de bank en jij weten wat er gekocht en betaald is. Apple kan dit technisch niet zien.

Zit ect wel een verschil tussen. Simpelweg zeggen dat het hetzelfde is, omdat je contactloos kunt betalen is erg kort door de bocht.
Ik vermoed dat de hardware gelijk blijft en dat er mogelijk alleen bijkomende software nodig zal zijn, net zoals je vandaag ook hebt met betaalkaarten.
Het icoontje op de betaalautomaat lijkt wel heel erg op het icoontje wat nu ook gebruikt wordt voor de NFC betaalautmaten bij de AH to Go en Ikea. Het lijkt me dan dat dit gewoon een universeel systeem is, aangezien Vodafone met stickers werkt en Rabobank weer met NFC chips in telefoons..
Ik ga er vanuit dat ze apparaten neer gaan zetten die alle systemen gaan ondersteunen. Technisch lijkt me dat geen probleem. Dat soort betaalsystemen worden niet ontwikkeld en geleverd door banken maar door tussenpartijen die er wel voor zorgen dat ze compatibel zijn met alle vormen van contactloos betalen.
Het mooiste zou zijn dat BlackBerry die al met veel partijen en banken in gesprek is sinds begin 2013 dat ze BBM Money kunnen uitbrengen. BlackBerry bedient alle OSén zoals ios, android en windows dus dat zou al het geacepteerd wordt meteen een vlucht kunnen nemen en het is nog eens goed beveiligd.
Waarom, het is gewoon een end to end oplossing die gebruik kan maken van de bestaande terminals.

Volgens mij (en als iemand het zeker of beter weet moet je me vooral corrigeren) is het een software matige oplossing die aan de kant vd winkelier ligt.

In veel supermarkten kun je niet met creditcard betalen omdat de automaat het niet ondersteund. Wat als dit systeem nu hetzelfde werkt.

Winkel heeft NFC module
Winkel vraagt om betaling met Apple pay en stuurt een token naar de server (die nu ook voor pin/creditcard betalingen met chip wordt gebruikt??)
Klant betaalt met Apple pay
Verificatie gebeurt op toestel en stuurt token
Transactie voltooid.

Zie het als een maestro/creditcardbetaling waarbij de iPhone de chip is. Dit zou op iedere NFC module gewoon moeten werken als de back-end aangepast wordt.

Sterker nog, dit zou vrij makkelijk grootschalig te implementeren moeten zijn.

Nogmaals, ik baseer m'n verhaal op globale kennis, dus als iemand specifiekere feiten heeft hoor ik het graag

[Reactie gewijzigd door RobbieB op 10 september 2014 00:01]

Ja, ik zie het nu ook in het artikel staan, zou kunnen dat ik er overheen heb gelezen of dat het er eerst nog niet instond.

Blijft het feit dat het jammer is dat je hier per se een iPhone voor nodig hebt.
Dat gaat Apple vast wel licenseren hoop ik. Ze zullen vast wel wat gaan verdienen aan ApplePay
Dat met die foto lijkt mij best trikkie, het gaat tenslotte wel over het internet heen. Ik zou dat met mijn creditcard niet willen hebben.
Dat niet alleen. De kans dat iemand je dure telefoon uit je hand grist is ook altijd aanwezig.
En dan kan je via find my iphone alle betalingsmogelijkheden verwijderen en is het geen probleem.
Afgezien van het feit dat je je toestel kwijt bent. Ik zou er voorzichtig mee zijn in ieder geval.
Iemand kan ook je portemonnee rollen met alle kaarten erin. Tijdens de presentatie gister vroeg ik me ook meteen af hoe het zat met de beveiliging van de data en de opgeslagen kaarten. Op het moment dat de creditcard wordt gescand in passbook, wordt de kaartdata versleuteld opgeslagen en de foto van de kaart zelf ontdaan van het gestanste kaartnummer. Hierdoor zou een dief, mocht deze al voorbij de touchID komen, geen kaartinfo in handen krijgen. Voor de betaling met Apple Pay, moet je TouchID gebruiken. De tijd die nodig is om TouchID te kraken, lees vingerprint repliceren, heb je je toestel allang geblokkeerd en gewiped. Dus als je het goed gekijkt, is het eigenlijk veiliger om je kaarten in Passbook te hebben, dan in je portemonnee.

Tuurlijk ben je je toestel dan kwijt, maar dat was je voorheen ook als deze uit je handen gegrepen werd.

Wat ik zo uit de presentatie gister haal, is er goed nagedacht over de beveiliging van de data en toch kan je snel en veilig betalen, zelfs sneller dan met pin. Of de uitwerking ook zo goed, is natuurlijk afwachten, maar het zag er zo goed uit.
Ik heb geen credit cards, enkel een bankpas en hoogstens twee tientjes in contanten. Nog steeds heel wat minder waardevol dan een dergelijke smartphone.
En die smartphone heb je niet bij je als je buiten loopt? Je telefoon is en was al een meer gewild object dan je portemonnee. Juist Apple is in mijn ogen goed bezig met TouchID, waardoor het toestel in principe waardeloos wordt voor iemand die hem steelt. Als iemand kwaad wil, berooft hij je gewoon van alles van waarde wat je bij je hebt. Daar zal geen betaalmogelijkheid via smartphone wat aan veranderen of verbeteren. Het is gewoon spijkers op laag water zoeken.
Die heb ik wel bij me, maar niet constant in mijn handen zoals het gros van de (fietsende) jeugd van tegenwoordig. Ik wil zo'n duur apparaat buitenshuis zo min mogelijk uit mijn broekzak halen. Tenslotte loop ik ook niet over straat met mijn portemonnee in de hand om mijn contant geld te tellen.
En een kaart of portemonnee kan je niet uit iemands hand grissen? Met iets als een vingerafdruk scanner heb je in elk geval nog de tijd om op afstand je apparaat onbruikbaar te maken. Met contant geld kan dat niet. Met een pas + code heeft iemand ook veel sneller je geld dan met houtlijm en een vergrootglas en poeder een goede vingerafdruk zoeken, die lijmen en op je scanner leggen en droogtijd en zoektijd er bij je telefoon proberen te gebruiken voor een betaling.

[Reactie gewijzigd door johnkeates op 9 september 2014 21:51]

De waarde wat in mijn portemonnee zit is nooit meer dan een euro of twintig. Die ben ik liever kwijt dan een smartphone van € 500 - 600.
Nou, dan kan je maar beter gewoon met je portomonnee betalen.
Fijn he, al die keuzevrijheid.
Het gaat ook niet over het internet, het artikkel is niet compleet, alle cruciale informatie is niet aanwezig
Om gebruik te kunnen maken van Apple Pay kunnen consumenten de creditcard-gegevens hanteren die ze al voor iTunes hebben ingevoerd, maar ze kunnen ook simpelweg een foto maken van hun creditcard.
Ofwel, ik vind een creditcard en maak er een foto van en ga even een dagje shoppen op kosten van de eigenaar? :)
Kun je dat nu niet ook al met een (onbeveiligde) creditcard? Bij de creditcardbetalingen die ik vroeger wel eens deed (en volgens mij nu nog steeds), had ik niets anders nodig dan de kaart zelf.

[Reactie gewijzigd door UltimusXI op 9 september 2014 20:34]

Volgens mij is in de VS de magneetstrip ook nog steeds 'normaal' ... dus weet niet of het direct gaat werken hier. Sowieso heb je bijna altijd een CVC code nodig, die al op de achterkant staat (dus een enkele foto werkt niet). Bij betalen op websites moet je ook steeds vaker een wachtwoord intypen op de website van de creditcardmaatschappij als extra verificatiestap (buiten de webwinkel om)... Idd, dan verzucht ik: creditcardbetalingen worden bijna net zo lastig als iDeal.

Het mooie van CreditCards betalingen is echter dat jij als eigenaar van de kaart de betalingen zonder problemen kunt terugdraaien (vergelijkbaar met automatische incasso). Dan is het aan Apple om aan te tonen dat jij als eigenaar ook daadwerkelijk de creditcard hebt toevertrouwd aan die telefoon... wellicht verkiest Apple gebruikersgemak boven het in hun ogen beperkte risico dat zij als bedrijf nemen om niet alle veiligheidsmaatregelen die creditcardmaatschappijen tegenwoordig bieden om met grotere zekerheid te verifieren dat die creditkaart ook daadwerkelijk toegevoegd is door de eigenaar van die creditcard. Apple heeft echter ook voldoende informatie in handen om te achterhalen wie de persoon nu eigenlijk is die de betalingen met die telefoon heeft verricht... en dus heeft zitten te betalen met een gestolen creditcard.

[Reactie gewijzigd door :murb: op 9 september 2014 21:41]

Kun je dat nu niet ook al met een (onbeveiligde) creditcard? Bij de creditcardbetalingen die ik vroeger wel eens deed (en volgens mij nu nog steeds), had ik niets anders nodig dan de kaart zelf.
Nee, je moet je handtekening plaatsen of de pincode invoeren.
Online niet. Online kan je vaak genoeg met de kaartgegevens gewoon volledige betalingen doen.
Nee, wat in de keynote ook al werd gezegd; en ook in dit artikel ontbreekt (maar daar is al genoeg over gezegd) er wordt wel geverifieerd (eenmalig) of jij wel degene bent die de rechtmatige houder van de kaart is. De enige kaart waarbij dat niet het geval is, is de CC die je aan je iTunes/AppleID-account hebt hangen; die is namelijk al geverifieerd.
Dit is al geïntegreerd in windows phone ook sinds 8.1 dus niet zo innovatief denk ik dan. En dit vind ik wel verrassend dat ik dit wel heb op windows phone maar vele mensen klagen over het aantal features een windows phone mist maar dan wel gewoon al nfc-betalingen ondersteunt.

Maar natuurlijk vooruitgang door welk bedrijf dan ook moet gewoon aangemoedigd worden en ik denkt dat wanneer apple iets uitbrengt het proces enkel maar zal versneld worden een goede vervanging voor het vertrekkend proton (belgië) lijkt me.
De telefoon kan het wel ondersteunen, maar is je bank ook accoord met de oplossing?

Vertel mij maar waar je nu al met je Windows phone via NFC kunt betalen.
Klinkt allemaal als een mooi verhaaltje maar ik verwacht niet dat ik in 2020 bij de bakker op de hoek met Apple Pay zal kunnen betalen.
Ik denk dat het snel kan gaan. Er zijn nu al pinautomaten waar NFC op zit. Als dit maar gewoon standaard op alle nieuwe pinautomaten komt en de bakker er verder niets voor hoeft te doen, behalve een keer zijn pinautomaat vervangen, dan is de overstap niet zo groot.
Alleen maar je Apple watch bij een pinapparaat te hoeven houden heeft ook wel zijn voordelen ;-)

[Reactie gewijzigd door Isheara op 9 september 2014 22:19]

Behalve dat die bakker zijn inkomsten ziet dalen. Apple pay is creditcard, dus hogere kosten dan pin. Even je pinpas naast het apparaat houden werkt net zo goed. Ik doe het dagelijks.
Waarom zo moeilijke naam, met alles wat ze maken doen de er een I voor, die Ipay lijkt me beter..lol
Ik vermoed dat die naam als copyright al geregistreerd stond.
Ik zou blij zijn als er een universeel betaalsysteem zou komen i.p.v. al die proprietary betaalmethoden. Anders krijg je straks weer zo'n situatie zoals vroeger; met twee soorten van betaalchips : de chipknip en de chipper.
Dit is juist een universeel betaalsysteem als MasterCard en VISA aan boord zijn dek je 95% van de markt.
Goddzijdank.. apple zit nu eindelijk ook in de NFC boot.
Op zich is dat wel opzienbarend. Ik had lang de indruk dat ze met een eigen oplossing o.b.v. BLE zouden komen. Die geruchten gingen.
Daar was ik ook al bang voor en dan de worse case scenario... dat een paar idioote banken het in hun hoofd gingen halen om daar nog mee aan de haal te gaan ook. Hele Chipknip/Chipper verhaaltje weer opnieuw mee maken.

Nu is het aleen nog hopen dat alle partijen hun zooi in iedergeval zo compatible maken dat de consument er geen last van heeft.
BLE gebruikt Apple voor andere toepassingen, o.a. in combinatie met iBeacon
Denk dat Apple heeft gewacht totdat er een veilige, snelle en gebruiksvriendelijk methode gevonden was om het te gebruiken. Daarnaast zullen de gesprekken met de CC-maatschappijen en aangesloten bedrijven ook de nodige tijd hebben gekost, omdat die natuurlijk wel garanties willen op het gebied van veiligheid en fraude preventie. TouchID is er sinds vorig jaar en ik denk persoonlijk dat Apple daarmee nu richting de CC-maatschappijen heeft kunnen laten zien dat het veilig genoeg is om te gebruiken voor betalingen. NFC was een noodzaak, omdat je anders alle bedrijven zou verplichten om weer nieuwe apparatuur aan te schaffen met een proprietaire standaard. Nu kunnen de aangesloten bedrijven kiezen voor NFC terminals, die straks ook andere NFC betalingen kunnen verwerken, indien de backend software daarvoor aangepast is.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers is samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer onderdeel van DPG Media B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee