'Apple werkt met Visa, MasterCard en American Express aan mobiel betalen'

Apple heeft overeenkomsten met creditcardbedrijven Visa, MasterCard en American Express bereikt over een mobiel betaalsysteem dat tegelijk met de iPhone 6 geïntroduceerd gaat worden. Het betaalsysteem werkt met nfc en zou betalen met de iPhone in winkels mogelijk maken.

Er gaan al langer geruchten over de komst van een mobiele portemonnee van Apple. Volgens Recode heeft het bedrijf uit Cupertino hier nu een overeenkomst met onder andere American Express over bereikt. Bloomberg voegt Visa en MasterCard toe aan dit rijtje en volgens deze site zijn er ook overeenkomsten bereikt met grote banken en winkelketens, al is niet duidelijk om welke namen het gaat.

De verwachting is dat Apple zijn betaalsysteem op 9 september samen met nieuwe iPhones gaat introduceren. Volgens geruchten bevat de nieuwe smartphonegeneratie een nfc-chip, die het mogelijk maakt contactloos te betalen in winkels. Voor de authenticatie zou het systeem gebruikmaken van Touch ID, het herkenningssysteem voor vingerafdrukken dat al in de home-knop van de iPhone 5S zit en ook in de iPhone 6-modellen geïntegreerd zal worden.

Bij de laatste kwartaalcijfers maakte Apple-ceo Tim Cook bekend dat er 800 miljoen iTunes-accounts zijn aangemaakt en dat de meeste daarvan zijn gekoppeld aan een creditcard. Daarmee zou Apple een interessante partij zijn voor creditcardmaatschappijen om mee samen te werken. Ook andere bedrijven proberen mobiele betaalsystemen uit te rollen, zoals Paypal, Google en banken, maar die hebben moeite een breed gedragen platform te creëren.

Apple Touch ID op iPhone 5s

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

01-09-2014 • 07:56

191

Reacties (191)

191
188
118
13
0
42
Wijzig sortering
De telefoon in dit geval is slechts een bearer tussen de bank en de telco.

Een 'cash-in' or recharge van de mobiele wallet vindt plaats vanaf verschillende 'Source of Funds". Een mobiele wallet is een SVA (stored value account) dat een krediet bewaard, danwel op een float- of trust rekening bij de bank of op de Intelligent Network van de telco (in geval van airtime of beltegoed).

Credit cards kunnen een SoF zijn, maar als het MFS (mobile financial solution) is verbonden aan een bank gateway kunnen ook de debit bankrekeningen gebruikt worden om de mWallet te rechargen.

In de wereld van mobiel betalen is er vaak sprake van een pre-paid credit card. Deze credit card dient eerst gecharged te worden alvorens deze gebruikt kan worden. Het voordeel is dat de pre-paid credit card minder persoonlijk is en overal ter wereld gebruikt kan worden waar een logo VISA, AMEX of MC te vinden is. De post-paid rekening van ook gebruikt worden als SoF, bijvoorbeeld voor Direct Carrier Billing. In dit geval zie je een betaling terugkomen op je maandelijkse rekening.

De oplossing van Google kan voor kleinere bedragen gebruikt worden, omdat je snel kunt rechargen vanaf je bank rekening en vervolgens een micro transactie kunt doen waarbij verder geen validatie nodig is, of slechts een validatie op de handset (pin, fingerprint, one time password, etc.).

Eens met ZeroSect0r; banken in Nederland hebben een platform gelaunched waarbij de SVA in de telefoon direct aan de bankrekening hangt, waarbij de telco slechts een doorgeefluik is. De Apple/Google/.... mobiele financiële oplossingen zijn (momenteel) dan ook voornamelijk succesvol in landen waar een bankrekening een luxe is en pre-paid telefonie een penetratie heeft van over de 85% (Africa, Asia, etc.).

We zien wat de toekomst brengt...
Dit laat me denken aan de tijd van Itunes toen Steve Jobs kilometers ging wandelen met zijn zaken partners - muziek studio's. Ik vraag me toch wel af hoe dit nu zonder Steve Jobs gaat.

Overigens vind ik het een gemiste kans voor Google om niet als eerste te zijn. Ze hadden namelijk al genoeg telefoons op Android met NFC.
Overigens vind ik het een gemiste kans voor Google om niet als eerste te zijn.
Google heeft al Google Wallet, Microsoft heeft al de Windows Wallet, en ook op BlackBerry telefoons was het al mogelijk. Het is in dit geval Apple dat achterloopt met mobiele betaalmogelijkheden.

[Reactie gewijzigd door the_shadow op 25 juli 2024 12:15]

Wel leuk dat ze waarschijnlijk de eersten zullen zijn die het écht van de grond krijgen. Kwestie van implementatie :-)
Dat zal er vanaf hangen hoe eager de gebruikers zullen zijn om af te stappen van pasjes en hun telefoon willen gebruiken, maar ook van factoren als telco's. Neem bijvoorbeeld Windows Phone: je kan pas NFC payments doen als je een secure SIM in je telefoon hebt zitten (MS vertrouwt de NFC chip kennelijk niet voor het doen van de authenticatie). En secure SIMs kan je op het moment gewoon nog bijna niet aan komen. Je kan nog zo'n mooie infrastructuur hebben liggen, maar als 1 van de partijen waar je op vertrouwt niet lekker meewerkt, dan dondert het geheel in elkaar.
En precies daarom zorgt Apple ervoor dat ze die hele infrastructuur op orde hebben voordat ze een telefoon met NFC presenteren. Ook zal je bij de iPhone 6 geen speciale SIM nodig hebben, maar zit zo'n secure element gewoon in de telefoon zelf.

De techniek voor mobiele betalingen is enorm simpel (NFC stelt eigenlijk vrij weinig voor). De implementatie is verreweg het ingewikkeldste gedeelte van het verhaal. Als Apple dit op orde krijgt en ervoor zorgt dat iedereen op korte termijn kan mobiel betalen met de iPhone, dan is dat een prestatie van jewelste.
Implementatie of niet zal Apple dan een uitdaging hebben dit tot een standaard te doen verheffen. De tijd dat Apple bepalend is geweest voor welke richting de smartphone markt opging ligt een beetje achter ons. Dit heeft nog niet eens zo zeer te maken met de de gekozen oplossing of de kwaliteit van haar implementatie, maar meer hoe groot het huidige aandeel is van de Apple Phones in het totaal van smartphones en het feit dat andere NFC oplossingen al in de markt staan (of ze nu goed zijn of niet).
Apple hoeft geen standaard te creëren. Het mobiel betalen landschap is al jaren complete chaos. Bijna elke oplossing is custom voor de bank. Alles wat ook maar enigszins lijkt op een goedkope, veilige en efficiënte methode om eenvoudig een groot publiek te bereiken zal met veel vreugde omarmd worden door de banken.

[Reactie gewijzigd door MarcoC op 25 juli 2024 12:15]

Toch denk ik niet dat banken erg enthousiast worden van een pact tussen een belangrijke hardwareproducent en enkele bepalende creditcardmaatschappijen. Onderliggende strijd die wordt uitgevochten is de strijd over het betalingsverkeer. Hoe belangrijk Apple voor onszelf is, voor banken en creditcardmaatschappijen is Apple een pion die zich laat inzetten, een mogelijkheid.

NFC is de heilige graal van het gemakkelijk betalen in het betalingsverkeer. Iedere betalingsverkeer partij die te laat instapt loopt het risico marktaandeel te verliezen. Of NFC nu werkelijk zo succesvol is maakt hierbij eigenlijk niet eens zoveel uit. Of NFC veilig is eigenlijk ook niet. De emotie van betalingsverkeer partijen is de angst om te laat te zijn. Betalende klanten of kwaliteit van de oplossing is secundair. De drive is om als eerste het zekerste pad naar marktdominantie te kiezen. Dit houdt automatisch in dat dit pad niet gelijk kan vallen met dat van de concurrentie, en dat standaardisatie nooit het doel zal zijn. Dit verklaart ook de chaos van de afgelopen jaren, en dat er niets overtuigend boven komt drijven. Om die zelfde reden denk ik dat ook dit initiatief gedoemd is om geen marktdominantie te bereiken. Er zijn gewoon teveel partijen in het betalingsverkeer.
Toch denk ik niet dat banken erg enthousiast worden van een pact tussen een belangrijke hardwareproducent en enkele bepalende creditcardmaatschappijen.
Ik word er ook niet echt enthousiast van. Ik zie de alweer een betaalterminal voor Apple telefoons, een voor Android telefoons en een voor Windows telefoons in de winkels. We weten allemaal hoe het is afgelopen met de Chipper/Chipknip.
Ik wil heel graag van mijn pasjes af.
Als alle winkels nou eens camara-based scanners zouden gebruiken en niet van die prehistorische laser-dingetjes had ik al mijn kortingspasjes allang in passbook gezet.
(nu ook al, maar dat werkt dus vaak niet.)
Eens. Maar laten we een kleine supermarkt keten pakken met 400 kassa's. Dan is die al een half miljoen euro kwijt alleen aan de hardware.

Maar goed nieuws er wordt steeds meer geïnvesteerd :)
Ze zijn niet de eerste. Het werkt hier in Engeland al langer. Vrijwel iedereen heeft hier al een contactless bankpas (voor bedragen to £20) en daar zijn de telco's al op ingesprongen. EE biedt de mogelijkheid om een aantal telefoons met NFC voor contactless betalingen te gebruiken.

http://explore.ee.co.uk/cashontap
idd. De rest heeft het al maar niemand gebruikt het. Halfbakken implementatie.
Kwestie van Apple-geilheid denk ik.
Waarschijnlijk worden zij wel weer de eerste die er echt succes mee maken omdat het voor de gewone mens ineens nieuw is..(door de media-aandacht.) Maar goed van apple verwacht je dan ook iets wat overal werkt. Helaas hebben we dit ook bij de ipad gezien en misschien straks ook de Iwatch, De gewone mens denkt helaas weer dat apple de eerste (en daarom ook de beste) is omdat smartwatches te weinig aandacht in de media krijgen en die van apple straks wel. Ik moet er wel even bij zeggen dat ik dit zie gebeuren, en wie ben ik om dat soort dingen te zeggen.
Het gaat ook helemaal niet om de eerste zijn. Domweg een NFC-chipje in een telefoon douwen maakt het geen geïntegreerd en vernieuwend betaalplatform. Apple kennende zal dit meteen echt werken en daadwerkelijk gebruikt gaan worden.
Dat bedoel ik precies, Het is alleen jammer dat veel Niet-tweakers dan gelijk denken apple heeft heel NFC(bijvoorbeeld) bedacht Vervolgens denken zij dat alle android-bedrijven (htc, samsung,black berry etc.) het hebben nagemaakt, Het is dus precies andersom, apple was de laatste, de androidbedrijven waren eerder, terwijl nokia het heeft ontwikkeld.

[Reactie gewijzigd door BRUNO-1998 op 25 juli 2024 12:15]

Maar de eerste zijn is toch ook helemaal niet interessant voor het succes van iets? Neem nou de iPad, leuk dat er in technische zin al eerder tablets bestonden, maar sinds wanneer bestaat de tablet daadwerkelijk als fenomeen? Sinds de iPad. En zo kan je het van meerdere apparaat typen zeggen.
Maar daarom mag apple niet 'innovatief' genoemd worden als ze een goed platform bouwen met een bestaand stukje technologie, dat is wat ik vind.
Innovatief staat niet voor de allereerste zijn, maar met iets komen wat veranderend is. Apple niet vernieuwend noemen is echt typisch hier op Tweakers. Als zodra dit gelanceerd mobiel betalen wel degelijk doorkomt is het wederom vernieuwend. Of was Wright niet vernieuwend omdat vleugels al bestonden in de vorm van vliegers en motoren ook?
Jij hebt een beetje erg beperkte kijk op wat innovatie is. Innovatie kan ook vaak totaal niet technisch zijn, bijvoorbeeld een andere manier van werken.
Dat bedoel ik precies, Het is alleen jammer dat veel Niet-tweakers dan gelijk denken apple heeft heel NFC(bijvoorbeeld) bedacht
Waarom is dat jammer?

De eerste die met een volwassen technologie aankomt, daar gaat het om!

Apple heeft de tablet niet uitgevonden (alhoewel, de Newton was zo'n 20 jaar geleden wel de eerste voor zover ik weet), maar had met de iPad wel de eerste tablet die helemaal klopte! Hetzelfde gaat op voor bv de iPhone en iPod.
Vervolgens denken zij dat alle android-bedrijven (htc, samsung,black berry etc.) het hebben nagemaakt,
Ik kan mezelf hier herhalen:

Apple had niet de eerste tablet, maar alle tablets vóór de iPad verbleken bij de iPad, en alle tablets na de iPad lijken op de iPad.

Apple had niet de eerste smart phone, maar alle smart phones vóór de iPhone verbleken bij de iPhone, en alle smart phones na de iPhone lijken op de iPhone.

Apple had niet de eerste MP3 speler, maar alle MP3 spelers vóór de iPod verbleken bij de iPod, en alle MP3 spelers na de iPod lijken op een iPod (qua techniek, ondersteuning, uiterlijk en/of bediening).

NFC bestaat al enige tijd, en al die tijd heeft Apple er niks op uitgebracht. Maar op de achtergrond blijkbaar wel aan gewerkt. En nu, naar jaren, is NFC pas marktrijp, en zal Apple het uit gaan brengen.

Ik voorspel hierbij dat over een half jaar alle NFC implementaties lijken op de Apple NFC implementatie.

Overigens vind ik dit zeer goed nieuws. Dit laat zien dat Apple, ook na Steve Jobs, nog steeds innovatief is. Het is niet de persoon Jobs, het is het team geniale ontwerpers en techneuten die Apple maken!
Apple is vaak niet de eerste, maar wel de eerste die het goed uitwerkt. Laggy tablets met Windows Vista werken gewoon niet lekker.
Zo lang het niet direct aan een van mijn producten gekoppeld is vind ik het nog wat niche. Een kaart met tegoed kopen (mogelijk kan het al weer via de google store oid) of tegoedbonnen etc inladen lijkt me erg handig voor 'erbij' maar als primair betaalmiddel bij iedere zaak die maar een pin-terminal heeft staan (ik zie in mijn omgeving alleen nog maar de witte met NFC support) lijkt me toch pas 'echt' betalen.
Het gaat niet om wie de eerste is. Het gaat erom welke fabrikant het op zo'n manier implementeert dat het intuitief te gebruiken is en bijdraagt aan de functionaliteit van het product. Neem nu de vingerafdrukscanner als voorbeeld. Vingerafdrukscanners waren al eerder gebruikt, met name door HP in laptops en Motorola in een Atrix (dacht ik). Was het een gigantisch succes? Nee. Het was voorheen vrij omslachtig en op dit moment vind ik de Samsung scanner ook nog steeds niet goed werken. Neem ik nu de 5s gaat het niet alleen vloeiend, maar voegt het extra functionaliteit toe: een (schijn) gevoel van veiligheid met wat er op de telefoon staat. Het werkt op zo'n manier dat iedereen het kan gebruiken en toch dus iets toevoegt. Dat is (in mijn ogen) een sterker punt dan het spelletje wie het eerste is. Dat interesseert me eigenlijk weinig.
Je snapt het niet. Die wallets zijn allemaal enorm beperkt. Zie daar maar eens je ING-kaart in te krijgen, simpelweg onmogelijk. Door de overeenkomsten van Apple met MasterCard, Visa en American Express is het straks voor de banken waarschijnlijk een koud kunstje (Apple kennende) om hun virtuele kaarten te issuen naar de gebruikers (dat zijn wij).

Is Apple de eerste met NFC? Nee.
Is Apple de eerste met een wallet? Nee.
Is Apple de eerste met een telefoon die een grootschalig scala aan banken en landen ondersteunt en waarmee je bijna overal mobiel kunt betalen? Ja.

Nu kun je niet je Android-telefoon tegen een betaalterminal tappen en betalen. Met je iPhone kan dat straks wel. Hoezo ligt Apple dan achter? Ze liggen dan mijlenver voor.

[Reactie gewijzigd door MarcoC op 25 juli 2024 12:15]

Maar Apple is wel degene met (verreweg) de meeste accounts waar creditcards aan gekoppeld zijn. Dus ze maken waarschijnlijk ook de grootste kans om er iets groots van te maken.
[...]
Google heeft al Google Wallet, Microsoft heeft al de Windows Wallet, en ook op BlackBerry telefoons was het al mogelijk. Het is in dit geval Apple dat achterloopt met mobiele betaalmogelijkheden.
Apple is natuurlijk niet de eerste, zoals zo veel maar ze zullen wel de eerste zijn met een implementatie waardoor het voor gebruikers ook echt nuttig is.
Door een deal te sluiten met de grote credit card maatschappijen hebben ze meteen van een achterstand een voorsprong gemaakt. Waarom hebben die andere dat niet gedaan? Waarom hebben die geen partners gezocht waardoor het hele NFC betaal gebeuren van de grond kwam? Zoveel gemiste kansen. En is Apple aan zet. NFC done right. Dus jammer maar helaas voor jou, Apple loopt voor (alweer).

[Reactie gewijzigd door aval0ne op 25 juli 2024 12:15]

Verdiep je even, want BlackBerry heeft al contracten lopen met deze partijen, maar de telefoonproviders houden het tegen, omdat die hier ook aan willen verdienen. Apple zal wel weer zeggen van ja als wij dit niet mogen mogen jullie de iPhone niet verkopen.
BB's marktaandeel is zo laag dat het gewoon niet de moeite loont om het te ondersteunen door winkels.
Het gaat er om dat de telefoonproviders het netwerkverkeer niet toelaat. Telefoonproviders hebben er heust wel van geleerd hoor sinds Whatsapp is gekomen. Ze willen er zelf ook een slaatje uit slaan.
En dan is er nog vodafone wallet etc etc
Raar he dat Mastercard voor Apple kiest ??
Zij gaan gewoon saai aan de tafel zitten...

Ja klopt, Google was veruit de allereerste met de Nexus S die NFC had.
Euhm... ik denk het niet... Tenzij je enkel over Android zou spreken. Anders...

NOKIA heeft het eerste toestel met NFC uitgebracht in 2006... De NOKIA 6131. En waren sinds 2004 aan het testen met verschillende prototypes. De NOKIA 5140i kon uitgerust worden met een NFC shell (2005)
De Nokia C7 had ook NFC ingebouwd (2010), het jaar waarde Nexus S uitgebracht werd...
Ik hoop toch niet dat Apple de eerste is die er iets nuttigs mee gaat doen?
Ik heb mijn creditcard-gegevens al lang in Microsoft's wallet inclusief NFC. Maarja, wie heeft nu ook een Nokia Windows Phone ;)
En jij vertouwd dus zowel Microsoft and de USA met jou prive transacties..
Ik hoop voor je dat er niet ingebroken wordt bij MS.
Denk het wel, volgens mij had Nokia (en later een Android bouwer) bedacht dat je er snel 'profielen' mee kon wisselen (weet je nog welk toontje, volume etc :P ), nu kan je advertenties er mee inladen of websites, wat wel een stuk beter principe is dan de QR-codes omdat het volgens mij '0' stappen vereist naast het er tegen aan houden (Qr gaat het nog steeds niet worden, unlocken, app-starten, goed scannen etc zit ik niet op te wachten voor meer info over een coca cola actie).

Samsung heeft opzich met het pairen van devices voor bestandsoverdracht nog wel een aardige toepassing maar is alleen op volgens mij de S4/S5 beschikbaar. Betalen had ik al veel eerder verwacht.
Nee, Nokia deed er veel meer mee...
Je kon er mee betalen, als transportbewijs voor het openbaar vervoer gebruiken, ...
http://conversations.noki...nokias-nfc-phone-history/
Nokia-NFC, never heard of.... Kennelijk is er iets mis gegaan.
Wat waren de problemen?
Volgens mij het kip-ei verhaal...
In de thuis zorg word veel gebruik gemaakt van NFC. Voor in en uit klokken bij cliënten. Scheelt ontzettend veel administratie. Begon met een Nokia met nfc. Nu word er gebruik gemaakt van een budget android en een half gebakken app wat dramatisch minder stabiel is dan op de nokia.
Schoonmakers die verschillende gebouwen afgaan moeten meestal ook met nfc in en uit checken. Lijkt me best kut als je baas op de minuut precies live kan bijhouden hoelang je ergens mee bezig bent.
In het begin dachten collega's hier ook zo over. Dat de baas op elke minuut lette. Maar wij fiatteren onze uren als team tegenwoordig. Daarnaast is het ongezond om boven een bepaalde indicatie uit te komen omdat die uren niet uitbetaald worden door de zorgverzekeraars of er boetes aan vast hangen.

In de meeste gevallen is dit vrij transparant maar als voor wat voor een reden toch gesignaleerd word dat een client boven zijn of haar geindiceerde uren komt, is digitale registratie toch wel handig. Als team kijken we dan waarom iemand 40 minuten bij een client nodig heeft en de ander 20. Een kopje koffie drinken en een praatje maken bij de client mag maar structureel 20 minuten daar je pauze gaan houden kan niet.
Dank voor de tijdlijn, jammer dat het nooit van de grond is gekomen in dat geval want ik ben alle klanten/betaalkaartjes onderhand wel zat in mijn portemonnee.

Sterker nog ik ben mijn portemonnee wel een beetje zat, zelden nog cash op zak en pin bij voorkeur alles.
Bestanden verzenden met m'n lumia gaat anders superhandig via nfc. Toestel tegen toestel en gaan. Niks zoeken en pairen en weet ik het wat.
Al moet ik wel toegeven dat het niet erg wijd verbreid is.
Oké, wist ik niet toch bedankt voor de info ;)
Overigens vind ik het een gemiste kans voor Google om niet als eerste te zijn. Ze hadden namelijk al genoeg telefoons op Android met NFC.
*kuch* Google Wallet *kuch*
Klopt en wat doen ze? Rollen ze het weer eens alleen in de US uit. Hopelijk maakt Apple niet dezelfde keuze want dan geven ze Google weer de voorsprong hier.
Hoe lang heeft het geduurd voor iTunes iDeal ondersteunde? En zelfs dan ging het nog via een derde partij volgens mij.

Amerikanen snappen niet dat niet iedereen een Credit Card heeft.
Dat boeit toch niet voor Apple? iDeal is Nederland only, echt niemand in de wereld ligt er wakker van dat er geen iDeal ondersteuning was.
Ideal is weliswaar Nederland only maar wordt wel gebruikt door iedereen in Nederland omdat het gemaakt is door alle banken tezamen en betrouwbaar is.
Daarnaast is Ideal voor een bedrijf niet moeilijk te implementeren of duur, dus je zou eerder denken dat je het zelfs als groot bedrijf snel doet. Ideal vereist niks en behoeft bar weinig onderhoud voor een bedrijf zelf en om op die manier 17 miljoen potentiële klanten weg te houden is toch best zonde.

OT: lijkt me handig, ben de porto ondertussen ook wel zat, ik loop er niet graag mee in mijn zak dus hoe meer mobiel hoe beter.
Mijn vriend die ideal-betalingen implementeert zegt toch echt wat anders over de moeilijkheidsgraad van ideal implementeren.

Natuurlijk *kunnen* ze het, maar het is verre van vanzelfsprekend.
Ik heb zelf twee ideal implementaties gedaan. Het is vrij eenvoudig, maar het geld moet denk ik wel naar een NL rekening. Ik denk dat de financiële constructie wel eens lastig kan zijn.
Wat ik begrepen heb is dat met name als je zonder een third party payment processor (zoals bijv ogone) ertussen wilt werken, dat je dan voor alle banken in het dropdown lijstje (stuk of 10) een aparte interface moet gaan bouwen.
Je bent afhankelijk van de iDEAL implementatie van de bank waar het geld naartoe moet. Dat is er maar één en in het geval van de ING bank hoef je dus ook maar één interface te implementeren. iDEAL doet zelf de redirect naar de andere banken, maar dat zie jij niet terug in je code. Wil je meer info dan even een PM. Voor kleine aantallen is Ogone soms te duur (maar biedt wel extra's).
Ik gebruik gewoon creditcards, kan ik meer mee dan met ideal.
Je kan je ook wel afvragen waarom er " relatief" weinig mensen een credit card hebben. Credit card biedt in sommige gevallen ook tal van voordelen

Il zou in ieder geval niet zonder kunnen.
Je formuleert je vraag verkeerd,
In Nederland zijn er relatief weinig creditcard gebruikers.
Rest van de wereld is het gewoon ingeburgerd.
En waarom is dat zo in Nederland ? Is een Credit Card extra duur ?
Wat is er nu makkelijker dan een Credit Card ? Op het eind van de maand krijg je gewoon je afrekening die je netjes betaalt.

Ik krijg bv extra garantie op witgoed wanneer ik dingen koop via mijn Credit Card, Aankoopcheques etc...
ja ik vind een creditcard ideaal ;)
en zoals je al aangaf je spullen zijn ook nog eens verzekerd.
ik maak er regelmatig gebruik van,
zeker makkelijk als er bank storingen zijn.
heb je met een CC minder last mee

[Reactie gewijzigd door TRaSH op 25 juli 2024 12:15]

Maar die iTunes kaarten kon je jaren geleden in elk geval al kopen. De Play Store kaarten zijn nog steeds niet officieel verkrijgbaar, terwijl je ze prima in Duitsland kan kopen. Gelukkig kon ik via mijn provider apps kopen, die dat dan afrekent op de factuur.
Sterker nog, dat er mensen zijn die ze niet willen hebben vanwege de sterke Amerkaanse invloed op de maatschappijen die ze uitgeven.
Waarom zouden ze het hier als eerst uitrollen denk dat de americaanse markt ietsjes groter is dan in Europa, daarnaast is het gebruik van de creditcard in de VS velemale hoger dan in Europa. Als het daar succesvol is zullen ze het vast uitrollen richting Europa. Europa stelt namelijk niet zo veel voor ivm de VS.
Ik heb het idee dat niet elke NFC chip veilig genoeg is voor dit soort gevoelige transacties.
Anoniem: 161878 @Pataar1 september 2014 12:29
Zover ik het mij kan herinneren was Google jaren geleden al in gesprek, alleen wilden de creditcard bedrijven niet. Of dat zij nou een eigen systeem wilden of nfc niet veilig vonden weet ik niet meer. Maar in principe wilde Apple geen NFC voeren, want dat vonden ze niks en nu opeens wel en gelijk een aantal creditcard bedrijven in hun broekzak. Stinkt naar mijn inziens.
Er zit bij Apple een grote groep "Super"-verkopers. Die mensen verkopen bij wijzen van spreken zand in de woestijn. Deze groep wordt ondersteund met een alom gebruikt product met trouwe achterban. Dat is een interessante mix voor handel. Heb dit een keer gelezen, maar kan het nu niet 1-2-3 vinden.
Of Apple maakt gewoon goede producten waar de gebruikers erg blij mee zijn. Occam's razor.
Anoniem: 382732 @skaars1 september 2014 17:53
Maar zelfs een superverkoper kan geen rommel verkopen. Zeker niet in het b2b segment wat ze nu gedaan hebben.
Als straks de credit card aan de mobiel gekoppeld kan worden ben ik wel zeer benieuwd hoe dit gaat werken. Hoe wordt de credit card aan de telefoon gekoppeld? Kan x persoon straks dumps kopen en deze rechtstreeks op de (gejailbreakte) iphone plaatsen? Dat maakt het voor de x persoon wel stukken eenvoudiger en laagdrempeliger om dit uit te voeren.
Als straks de credit card aan de mobiel gekoppeld kan worden ben ik wel zeer benieuwd hoe dit gaat werken. Hoe wordt de credit card aan de telefoon gekoppeld?
Veel CC maatschappijen werken al met contactloze passen. Verder heeft MasterCard bijvoorbeeld al het PayPass programma, waarmee je dus contactloos kan betalen met je telefoon. Ik gok dat dit gewoon bij Apple wordt geintegreerd. Bij Windows Phone en Android wordt deze functionaliteit aangeboden via de Wallet apps, Apple gaat denk ik ongeveer hetzelfde doen.

Als je kijkt naar deze lijst zou je kunnen zeggen dat Apple eigenlijk enigszins laat is met het implementeren van deze functionaliteit. Andere fabrikanten bieden het al een tijdje en hebben hun telefoons er al voor laten certificeren door MasterCard en Visa. Wat achter blijft is het gebruik door de telefoon gebruikers (doordat ze niet weten dat het kan met hun telefoon, of omdat ze toch liever pasjes gebruiken). Ook telecom operators helpen niet altijd mee: ik heb zelf een Windows Phone 8.1 (Nokia Lumia 930) en in theorie zou ik daar NFC payments mee moeten kunnen maken, ware het niet dat hiervoor een secure SIM voor nodig is en je telco moet dat soort SIMs maar net aanbieden.

[Reactie gewijzigd door the_shadow op 25 juli 2024 12:15]

Wat heb je nodig om mobiel te betalen? Een virtuele betaalpas op je telefoon.

Hoe krijg je een virtuele betaalpas op een telefoon? Daar zijn vele manieren voor, en al die manieren zijn erg lastig omdat je met vele partijen moet samenwerken. De reden waarom jij niet mobiel kunt betalen is niet de techniek, maar de infrastructuur waarover geen overeenstemming bereikt kan worden.

Wat Apple (waarschijnlijk) heeft gedaan, is een simpele infrastructuur gecreëerd waarmee banken eenvoudig hun betaalpassen op de iPhone van hun klanten kunnen zetten. Als dit daadwerkelijk zo is (en dat is wel wat dit artikel impliceert), dan hebben ze echt wel iets bereikt. Dat is iets wat niemand anders voor elkaar heeft gekregen. Als dat zo is, dan is Apple inderdaad rijkelijk laat, maar lopen ze wel in één klap mijlenver voor op Google.
Via de itunes/app store account.
Ik hoop dat ze de betalingen via de appstore/itunes account laten lopen. Dus ook de waarde erachter.

Heb ik mooi op al mijn aankopen 20% korting ;) (itunes kaarten zijn vaak in de aanbieding met 15-20% korting.)
Je creditcard is nu toch ook gekoppeld aan je telefoon? Althans, aan iTunes.
Allemaal creditcards dus, we zullen dus weinig aan hebben.

Maar goed gezien het feit hoe lang het duurt voordat Siri in NL taal uitkomt (eigenlijk weet niemand dat) hoop ik dat dit wel eerder hier komt en samen met Maestro gaat werken.

Pfff zou zoveel makkelijker zijn als Apple gewoon net als andere fabrikanten een normale NFC chip / betaal technologie zou gebruiken in plaats van alweer 1 die alleen hun gebruiken.

(Ja ik weet dat andere fabrikanten geen eigen betaal technologie hebben maar het implenteren ervan zou makkelijker zijn dan bij Apple het nu het geval zal zijn)

[Reactie gewijzigd door Mizgala28 op 25 juli 2024 12:15]

Hoezo hebben we weinig aan een creditcard? Heb gewoon VISA hoor. Dat jij hem niet hebt, betekend niet dat andere in Nederland het ook niet hebben.

[Reactie gewijzigd door GoT.Typhoon op 25 juli 2024 12:15]

De ondersteuning voor creditcards in Nederland blijft vaak nog wel achter bij hoe makkelijk het in het buitenland is om met je CC te betalen. Ik heb in Nederland wel geprobeerd om bij bijvoorbeeld een supermarkt of andere retailer te betalen met mijn MasterCard, en dat lukte gewoon niet (alleen te betalen met Maestro kaarten, bijvoorbeeld). Heel anders dan in het buitenland, waar er niet vreemd wordt opgekeken als je zelfs voor een paar euro met je CC betaald.
De transactiekosten schijnen voor pin betalingen ook stukken lager te zijn dan voor CC betalingen. En aangezien Nederland een goed werkend betaal systeem heeft, snap ik wel waarom ze er geen haast mee hebben.

Dit zie je ook vaker in het buitenland. Met CC betalen kan dan wel, maar met cash of pin heb ik wel vaker korting gekregen.
Betaal eens mee in de supermarkt.

Dan zou het pas echt handig zijn, want voor die ene keer dat je wat bij V&D of Media Markt koopt vind ik dit overbodig, naar de supermarkt ga je soms iedere dag zo niet sowieso paar keer in de week.

[Reactie gewijzigd door Mizgala28 op 25 juli 2024 12:15]

Dat ligt meer aan Nederland dan aan de betaalmethode. Het is wereldwijd geaccepteerd om met creditcard te betalen. Alleen nederland loopt daar in achter.

Ik vind het een erg interessante ontwikkeling, ben benieuwd hoe het er uit gaat zien.
Dat is wat ik ook bedoel, in beide genoemde landen (en nog meer andere in de wereld) kun je gewoon met CC betalen.

En dat is juist mijn punt, in Nederland moet de boel weer eens afwijken.
Hier in België is het gebruik va nde kredietkaart ook niet echt ingeburgerd voor alledaagse zaken, ben zelf ook niet echt een voorstander van de kaarten, volgens mij kunnen er een hele hoop mensen niet omgaan met krediet wat het toch een gevaarlijk iets maakt, dan liever een gewone bankkaart voor mij...
Alleen nederland loopt daar in achter.
Dat is niet zozeer achter lopen als wel de remmende voorsprong die het in Nederland populaire systeem "PIN" veroorzaakt. Er is dus gewoon een alternatief dat populairder is.
Dat ligt meer aan Nederland dan aan de betaalmethode. Het is wereldwijd geaccepteerd om met creditcard te betalen. Alleen nederland loopt daar in achter.
Ik zou eerder zeggen dat Nederland voor ligt in de acceptatie van debit cards. De credit card is een andere benadering in betaling die niet perse beter of slechter is dan dat wat wij hebben met onze pin-passen.
Nee, het is toch echt achter.

Ik herinner me nog de invoering van pinnen in Nederland (pin, pin pin pin... de een heeft cash, de ander cheques, maar wij hebben pin...). In die tijd werd er in bijvoorbeeld de VS al 2 decennia lang betaald met plastic in de vorm van creditcards.
Door met een apparaat met carbon papier over de credit card te gaan. Niet echt hi-tech.
Ja... en?

High tech en voorlopen/achterlopen zijn niet aan elkaar gerelateerd.
In de supermarkt kan je toch gewoon met Visa betalen? Bij ons in België toch
In België wel,in Nederland kun je niet met een visa bij de super betalen.
Misschien brengt Apple daar dus onrechtstreeks verandering in.
Die creditcard bedrijven doen nog wel wat meer dan alleen creditcards hoor. Of is je nooit opgevallen hoeveel het Meastro logo lijkt op dat van MasterCard? Dat is geen toeval.
Dat Maestro van MasterCard is weet ik wel, echter heb ik niks aan een creditcard in de meeste winkels in Nederland, en dan doel ik op winkels die je dagelijks bezoekt of sowieso eens in de week zoals een supermarkt of drogisterij.

Opzich is dat belachelijk, in Duitsland of Polen (om maar even wat te noemen wat wel klopt) kon ik overal gewoon met een creditcard betalen, in Nederland is dat niet het geval.
Creditcard betalingen (dus vermoedelijk ook betaal systemen via die platformen) zijn vele malen duurder dan het 'pinnen' derhalve zal het voor winkeliers niet gigantisch interessant zijn (de meeste winkels accepteren nog steeds geen CC) dus leuk dat je hem hebt en straks bij 20% van de winkels kan betalen...
Hier ook gewoon een Mastercard. Maar het is wel een feit dat het gebruik van een creditcard veel minder geaccepteerd is in Nederland.
Zo'n kaart waarbij ze niet willen dat je 'm gebruikt als je schoenen in een opruiming koopt?
Hier in Belgie kan ik makkelijk, en bijna overal met creditcard betalen... zelfs op cola automaten...
Tegenwoordig ook contactloze kaartjes (je moet ze niet meer invoeren in automaat)...
Blijkbaar loopt Nederland, of sommige van zijn inwoners hier toch wat achter.
Nederland en bewoners lopen niet achter. Met een pinbetaling en iDEAL kun je prima betalen met flink lagere kosten voor consument en winkelier.
Anoniem: 482955 @jpsch1 september 2014 13:34
Precies, zo houdt de winkelier meer over aan zijn goederen wat de NL schatkist ten goede komt. Ik stimuleer liever de winkelier dmv. pin dan de Amerikaanse CC maatschappij.
Anoniem: 382732 @jpsch1 september 2014 17:57
Zolang je binnen de hekken van je eigen land blijft werkt dat. Maar de wereld wordt steeds kleiner, en Nederland sluit zich door deze houding buiten. Het wordt immers steeds gebruikelijker om internationale transacties te doen.
Inwoners lopen niet achter maar het systeem zelf.

Moet wel zeggen dat de methode van Apple beter en veiliger is dan de contactloze methode op een pas, ik moest een nieuwe bestellen alleen omdat ik die optie weiger te hebben.
Serieus? Zal dan ook wel regio gebonden zijn, hier in West-Vlaanderen nog niets van gemerkt. Zelfs niet in supermarkten en dergelijke.
Kan jij niet met je kaart betalen in de supermarkt? Niet via Maestro? VISA? MasterCard?
Niet allemaal. Paypal schrijft direct van je bankrekening af. Daarom hoop en verwacht ik dat die buiten America de standaard worden.
PayPal is wel een goede, punt is alleen dat meeste mensen het hier niet willen gebruiken.

Echter is dat hun eigen keuze.
Waarom zou je het niet willen gebruiken? Het is snel en gemakkelijk en bijna overal ondersteund.
Geen idee, ik gebruik het wel maar zoals ik al zei, veel mensen willen dat niet gebruiken.
paypal schrijft alleen direct van je paypal saldo af, als je een bankbetaling doet schiet paypal het bedrag eerst voor en schrijf het bedrag vervolgens binnen een week van je rekenig af. Het bedrijf waaraan je betaald krijgt echter wel gelijk zijn geld.
Klopt in ieder geval zit je niet vast aan dat maffe creditcard systeem en zie je vrijwel direct in je rekening overzicht hoeveel geld je deze maand nog over hebt.
Ik denk niet alleen maar creditcards. MasterCard, Visa en American Express worden in dit artikel onterecht aangeduid als creditcardmaatschappijen, maar dat zijn het niet. Ze hebben ook gewoon debitkaarten. In Nederland zijn alle betaalkaarten Maestro-kaarten. Dat is een merk van MasterCard.

In de VS kent men bijna geen debitkaarten, vandaar dat men aan MasterCard, Visa en American Express refereert als "creditcard companies". Tweakers is waarschijnlijk een beetje lui geweest en heeft dit 1-op-1 vertaald.
Debitcards in de VS zijn heel normaal, maar draaien gewoon op de mastercard/visa netwerken (soms zelfs naar keuze de ene of de andere, afhankelijk van wat de merchant accepteert). Een apart debit netwerk zoals we dat in europa inderdaad hebben bestaat niet in de states.

Reken er *absoluut* niet op dat Maestro geaccepteerd zal worden alleen maar omdat Mastercard erin betrokken is. Dat zijn twee volledig losstaande systemen.
Ik reken er niet op, maar je kunt het ook niet uitsluiten op basis van dit bericht.
Nee, dat klopt, maar dat zou je ook niet kunnen als mastercard helemaal niet genoemd werd (het eerste bericht dat ik zag vanochtend had het bijv alleen over visa). Dat ze met visa en mastercard praten sluit niet uit dat ze ook met amex en met maestro praten.
Apple komt niet met een standard, Apple komt met een dienst .
De tijd moet uitwijzen OF het een standard gaat worden natuurlijk
Het ligt simpel, juist op Apple na heeft iedereen diezelfde standard NFC, net als met micro USB, iedereen gebruikt die behalve Apple natuurlijk.

Hetzelfde liedje met veel andere dingen die Apple gebruikt, alleen hun gebruiken het en de concurrentie gebruikt allemaal een ander maar wel hetzelfde alternatief.
Een communicatiechip in je telefoon zetten maakt het nog geen werkend betaalsysteem. Ik heb een tijdlang een telefoon gehad met NFC en ik kon er helemaal niks nuttigs mee. Apple komt tenminste nu met iets wat meteen bruikbaar is en concrete deals heeft met betaalproviders.
Nou, binnenkort komt de ns met een app die nfc gebruikt om je ov chipkaart uit te lezen!

Het feit alleen al dat dat er niet al 2 jaar geleden was geeft al wel aan hoe useless nfc tot nu toe geweest is.
Binnenkort, terwijl ik dat ding in 2011 al had... Als ze er niks omheen bouwen, wat Apple nu dus wèl gaat doen blijft het niets.
Tja, google is als eerste met nfc gekomen maar " dropped the ball" .
Ze hebben er weinig tot niets mee gedaan.
Ik vind het niet meer dan normaal dat je dan een standaard gaat gebruiken die de concurrentie niet heeft.
Jij investeert en de concurrentie profiteert. Het blijven bedrijven he.
Die willen zoveel mogelijk winst maken.
Anoniem: 561095 1 september 2014 08:00
Zullen de carriers in Nederland niet blij mee zijn. Die hebben het liefste hun eigen mobiele betalingsplatform op mobieltjes, zodat ze kunnen cashen op transactiefees. Helaas zijn telco's telkens te traag met vernieuwen (omdat ze het liefste oude techniek zo lang mogelijk willen melken), zodat ze ook niet moeten huilen dat ze inmiddels een dumb-pipe zijn geworden.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 561095 op 25 juli 2024 12:15]

Carriers worden (terecht) buitenspel gezet. Ze hebben toevallig een stukje SIM-kaart waarop betaalapplicatie veilig geïnstalleerd kan worden, en deze marktpositie proberen ze enorm uit te buiten. Alleen wil geen enkele bank eigenlijk met zo'n vervelende carrier samenwerken.

Google heeft een gevoelige klap uitgedeeld met HCE, en ik vermoed dat Apple de genadeslag gaat geven. Twee relatief simpele methodes voor banken om hun kaart digitaal in de handen van de klant te brengen, zonder dat er een tussenpersoon nodig is. De rol van de carriers in mobiele betalingen is al uitgespeeld voordat het spel gaat beginnen.
Nu met de #celebrityhack rondom Apple, denk ik dat mensen iets minder snel geneigd zijn om ook hun betalingen via Apple te laten lopen
Jij weet dus nu al dat het een fout van Apple geweest is? iCloud is nog steeds "veilig", er is niets bekend dat de hack te maken heeft gehad met iCloud, alleen dat de foto's vanaf iCloud kwamen. Kan dus ook een phising e-mail naar agents van de beroemdheden zijn geweest.
Anoniem: 561095 1 september 2014 08:05
Vind niemand dit een overbodige stap? Waarom niet gewoon overal (vgl. ook de prima werkende TouchID) betalen met je vingerafdruk? Weg met de pincodes, pasjes en cijfercodes.
Single authenticatie vingerafdruk (dus niet zoals hier waar je ook nog je telefoon erbij hebt) is veel te gevaarlijk. Een vingerafdruk scanner is goed om de tuin te leiden. Daarnaast zou zo'n scanner teveel vingerafdrukken moeten herkennen: Een iphone bijvoorbeeld moet enkel jouw vingerafdrukken herkennen met redelijke accuratesse, die van andere moet hij alleen zien als fout. Een biometrische toegangscontrole bij een gebouw moet de mensen die erin gaan kunnen onderscheiden. Bij een betaalautomaat moet hij een paar miljard mensen uit elkaar kunnen houden. Dat wordt misschien een beetje te optimistisch.
Een vingerafdruk is nog altijd vele malen veiliger dan een simpele viercijferige pincode die je met een schuin oog makkelijk kunt afkijken.

Daarnaast gebeurt de authenticatie van je pincode op de pas zelf, hetzelfde geldt voor een vingerafdruk. Er is dus geen noodzaak om vele miljarden vingerafdrukken uit elkaar te houden. Op je iPhone staan misschien 10 vingerafdrukken.

[Reactie gewijzigd door MarcoC op 25 juli 2024 12:15]

Tja die vingerafdruk kan je weer stelen van een glas waaruit je gedronken hebt.

Echter probleem is meer dat je stukje van de post waar ik op reageerde hebt gemist, in het algemeen ben ik het ermee eens dat een vingerafdruk prima vervanging is voor je pincode. Maar je moet niet vergeten dat, net als een pincode, een vingerafdruk absoluut niet de perfecte beveiliging is. En als je dan de post waar ik op reageerde erbij pakt:
Vind niemand dit een overbodige stap? Waarom niet gewoon overal (vgl. ook de prima werkende TouchID) betalen met je vingerafdruk? Weg met de pincodes, pasjes en cijfercodes.
Dan wil diegene dus alle authenticatie enkel en alleen met je vingerafdruk doen. En dat is een slecht idee.
Ik zie het probleem niet zo. Een pincode of vingerafdruk is maar "een" onderdeel in de risico-analyse die een terminal maakt tijdens een betaling. Zodra je pincode of vingerafdruk gecompromitteerd is bel je de bank en blokkeren zij je kaart.

Een vingerafdruk is ook niet bedoeld om veiliger te zijn dan een pincode (immers, de simpele pincode is veilig genoeg). Het is vooral bedoeld om gebruiksvriendelijker te zijn.
En dan neem je een nieuwe vingerafdruk?

Maar nogmaals, en dit stond er nu al meerdere keren, het gaat NIET om pincode vs vingerafdruk, het gaat om pincode + kaart vs vingerafdruk. Dus dan is er geen kaart om te blokkeren. Dan is de vingerafdruk de enige beveiliging. En dat is nu niet het geval, ik kan je vertellen dat mijn pincode 6843 is (nee dat is ie niet, maar van sommige hier wel, want zoveel zijn er niet), en dan kan jij er nog niks mee. Terwijl als we enkel beveiligen met vingerafdruk, en ik geef je een scan daarvan, dan kan je wel mijn rekening leeghalen.

En dan moet de terminal miljarden vingerafdrukken kunnen herkennen.
Je snapt niet zo goed hoe betalen via een betaalpas werkt.

Ten eerste, pincode verificatie gebeurt offline. Dat kunnen jij en ik op onze eigen laptop doen zonder dat er een internetverbinding of wat dan ook nodig is. Ten tweede, vingerafdrukherkenning gebeurt ook offline.

Wat je betaalpas (of virtuele betaalpas op je iPhone) doet, is tegen de betaalterminal zeggen "OK, authenticatie is geslaagd". De betaalterminal hoeft dus geen miljarden vingerafdrukken te herkennen. De betaalterminal vertrouwt enkel op het oordeel van jouw pas of telefoon.

De betaalapplicatie wordt echter niet zomaar uit de App Store gedownload, de betaalapplicatie zelf wordt door de bank "gepusht" naar een veilig en afgesloten element, een zogeheten "secure element". Dit element heeft z'n eigen CPU, RAM, ROM, etc., en staat compleet los van de telefoon zelf. Feitelijk kopieer je de chip uit je betaalpas naar een veilig gedeelte van je telefoon. Er is geen additioneel veiligheidsrisico dus.
Mijn laatste post hierop, want om eerlijk te zijn word ik er moe van.
Je snapt niet zo goed hoe betalen via een betaalpas werkt.
Ik snap dat prima. Maar wat jij weigert te begrijpen is dat er GEEN betaalpas meer is in het idee waar ik op reageerde. Er is ook GEEN telefoon. Er is ENKEL een vingerafdruk..

Om het als laatste keer nog maar een keer te quoten:
Vind niemand dit een overbodige stap? Waarom niet gewoon overal (vgl. ook de prima werkende TouchID) betalen met je vingerafdruk? Weg met de pincodes, pasjes en cijfercodes.
Hij wil GEEN pasjes, GEEN telefoon, ENKEL vingerafdruk. Dus die terminal moet WEL miljarden vivngerafdrukken kunnen herkennen, want er is GEEN pas/telefoon waarvan hij het oordeel kan volgen.

[Reactie gewijzigd door Sissors op 25 juli 2024 12:15]

Ok, daar heb je gelijk in. Door de nesting dacht ik dat je op Lexicon83 reageerde. Excuses.
In Nederland zijn de eisen voor de banken zo streng dat je niet zomaar een nieuwe betalingsmogelijkheid kunt creeëren. Daarbij denk ik dat alleen vingerafdruk een walhalla gaat worden voor fraudeurs.
Ik denk dat je wel gelijk hebt, een normale vingerafdruk scanner is meer geavanceerd en minder gevoelig voor fraude dan eentje in een iPhone of Samsung.

De vingerafdruk scanner is in eerste instantie niet ervoor bedoelt geweest in beide telefoons, maar goed leuk dat het straks kan.
De eisen voor de banken worden gesteld door MasterCard, Visa en American Express. Precies maatschappijen waar Apple een overeenkomst mee heeft. Wat jij beweert dat niet zomaar kan, is waarschijnlijk precies iets wat Apple reeds heeft gedaan.

Grappig trouwens dat je denkt dat een vingerafdruk een walhalla gaat worden voor fraudeurs. Alsof een viercijferige code die je 500x per jaar in publieke ruimtes invoert waarbij zo iedereen kan meekijken zoveel veiliger is 8)7 ?
Zou ideaal zijn maar de wereld is er nog niet klaar voor.

Verder is hoe grappig genoeg het systeem niet betrouwbaar genoeg, je vingerafdruk is dan wel uniek, een foutje in het systeem is zo gemaakt.
En waarom zou de wereld nog niet klaar zijn?
Aangezien voor bedrijven een pasje grappig genoeg makkelijker is.

Of ik dat onzin vind? Ja want een vingerafdruk scanner is veel makkelijker.
Op alle NS-stations kan je al contactloos betalen. Bij elke H&M en Blokker kan het ook. In pakweg 5 jaar kan contactloos betalen overal.
Ik houd toch liever een pasje.

Als mijn pasje of pincode wordt gejat > Nieuw pasje en pincode
Als mijn vingerafdruk wordt gekopieerd / gejat > ...
Dat is overigens nog maar de vraag, of je vingerafdruk uniek is. Hoogstens in combinatie met andere feiten kan je een vingerafdruk als identificatie gebruiken. Niemand kan garanderen dat er niemand anders is met dezelfde vingerafdruk.
Dat ia theoretisch onmogelijk, volgens vele wetenschappelijke onderzoeken is de kans kleiner dan het aantal mensen op aarde.
Omdat betalen met je vingerafdruk het domste is wat je kan doen. Je vingerafdruk is niet te vervangen door iets anders, bijvoorbeeld in het geval van (identiteits-) fraude. Identificatie is niet hetzelfde als authenticatie.
Liever irisscan dan, die laat je niet overal achter waar je langskomt en iets aanraakt.
Totdat dat ook gekraakt kan worden: http://www.bbc.com/news/technology-18997580

Denk dat er maar weinig zaken 100 procent waterdicht zijn.
TouchId is prima om een telefoon en bepaald apps te beveiligen (het alternatief was in veel gevallen een niet ingestelde PIN beveiliging) maar voor financieele transacties nog niet betrouwbaar genoeg. Als het ooit al betrouwbaar genoeg wordt.
Zou fijn zijn als er eindelijk een systeem komt dat wereldwijd werkt! Hopen dat het in ieder geval iemand (Apple of niet) lukt om een breed platform te creëren.

[Reactie gewijzigd door GermanPivo op 25 juli 2024 12:15]

In de begintijd van de iPhone was ik het volledig met je eens geweest. Toen kon Apple een voortouw nemen in dit soort ontwikkelingen.

Tegenwoordig vertegenwoordigen ze helaas nog maar zo'n 20% van de globale markt als ik me niet vergis. Dat lijkt me te klein om een globale standaard af te dwingen.

Het zou mooi zijn als ze een paar andere grote smartphone fabrikanten (e/o Smartphone OS bouwers) aan boord weten te krijgen. Maar of Apple dat gaat proberen? Ik betwijfel het eigenlijk. Apple is naar mijn idee te gewend om een eigen koers te varen. Wat voor het neerzetten van goede producten perfect is, maar voor het neerzetten van een brede standaard minder.

Maar ik zou in dit geval graag als 'te pessimistisch' de geschiedenisboeken in gaan. :)
Ja, maar die 80% van android , bestaat ook uit heel veel zeer goedkope modellen , zonder nfc, en een (vingerafdruk) beveiligsmethode , en worden veel verkocht in landen waar mensen toch veel minder geld te besteden hebben, en ook geen creditcard....
Goed punt. Ik heb geen idee hoeveel toestellen hiervoor nu geschikt zouden zijn. Aan de andere kant, een wereldwijde standaard zet je niet op een maandagmiddag in de markt, dus wat nu wel of niet gebruikt wordt is redelijk irrelevant denk ik.

Ik zei overigens niet dat ze Android aan boord moesten zien te krijgen. Microsoft is ook goed. Of om mijn part BB, Firefox OS, Web OS en noem maar op. Ik denk dat een breed gedragen standaard meer kans van slagen heeft op dit moment.

Als de OS'en er geschikt voor zijn, wordt het vanzelf misschien ook een verkoopargument voor fabrikanten en komen ook de goedkope toestellen met de juiste functionaliteit.
Dat je een goedkope android neemt houdt niet in dat je weinig geld hebt.
Klopt, je kan het daarom ook beter van de andere kant bekijken: de iPhone blijft een premium product, en vertegenwoordigd een groep klanten die gemiddeld tot redelijk veel te besteden hebben. Daarom zijn ze een zeer interessante groep om een betaal platform van de grond te krijgen, aangezien er plotseling 35 miljoen mensen hier de mogelijkheid tot hebben. Hetzelfde geldt voor draadloos opladen, er zijn nu verschillende standaarden in omgang, maar ik verwacht dat de standaard die Apple (ooit) kiest het dominante systeem gaat worden.
Je maakt een denkfout. Android als OS voor mobiele betalingen heb je niet zoveel aan. Elk Android-toestel is weer anders waardoor elk toestel apart getest moet worden. Apple heeft nog steeds één sterke troef in handen, en dat is dat ze nog steeds de bestverkopende telefoon van de wereld hebben, en dat geeft Apple heel veel slagkracht. Ik denk dat ze daarom dit soort ontwikkelingen wel kunnen afdwingen.

Kleine kanttekening trouwens, Apple's marktaandeel in de complete telefoonmarkt (dus niet smartphonemarkt) is al jaren redelijk stabiel. Ze hebben nooit een marktaandeel van 80% gehad.
Anoniem: 125509 @MarcoC1 september 2014 15:23
Kleine kanttekening trouwens
Ik denk dat dat voor een groot deel ook ligt aan het feit dat in den beginne nogal wat smartphones het label smartphone eigenlijk niet verdienden.

In het begin werden volgens mij apps voor de iPhone ontwikkeld. En meer niet. Dat was naar mijn mening ook de tijd dat Apple deze standaard neer had kunnen zetten. De rest van de markt had dan waarschijnlijk gevolgd. Nu niet meer ben ik bang.
De iPhone heeft het grootste marktaandeel in de VS, toevallig ook de grootste financiële markt. Die 20% wereldwijd boeit daarom niet zo.
Anoniem: 125509 @aval0ne1 september 2014 15:18
GermanPivo hoopt op een wereldwijde standaard. In dat geval lijkt me die 20% wereldwijd wel boeien.
"Wereldwijd"
Seriously?

Je kan nog niet wereldwijd met een bepaald bankpas of kredietkaart betalen. Laat staan via NFC.

Als Nederlander kan je met een (die oranje) bankpas niet betalen in Colruyt in België (mijn vriendin en collega op het werk ook hebben dit voor).

Dat ze eerst aan dergelijke zaken maar werken ;-)

En in colruyt kan je niet eens betalen met een kredietkaart
Mijn (Deense) vriendin kan bij ongeveer 80% van de winkels in Nederland niet eens betalen met haar bankpas(DebitCard van MasterCard). Alleen winkels waar veel toeristen komen ondersteunen dit, maar de lokale supermarkt of Albert Heijn niet.

Het wordt tijd dat Nederland niet alleen maar Maestro accepteert, maar ook MasterCard en Visa, als je kijkt naar andere landen lopen wij hier flink achter.
Leuk, dan hebben we straks bij alle winkels een Apple kastje liggen voor de NFC communicatie, waar andere fabrikanten niets mee kunnen, dus Samsung gaat een eigen kastje uitbrengen, en MS, en BlackBerry... En dan liggen er straks zoveel kastjes naast de kassa dat je eerst een half uur moet zoeken voordat je het kastje voor jouw telefoon hebt gevonden :P
Die kastjes zullen wel gewoon wat slimmer zijn. Ze kunnen herkennen wat voor een NFC apparaat jij gebruikt.
NFC is NFC, daar zijn geen andere kastjes voor.
Als ik dit artikel goed lees weet ik nou niet of dit een succes gaat worden, en belangrijker of we moeten willen dat dit een succes gaat worden. Als dit (initieel) een Iphone exclusief iets gaat worden dan maak je dus een betaalplatform dat op maar beschikbaar is voor een klein gedeelte van de smartphone gebruikers. Dus dan zouden andere partijen of zo snel mogelijk Apple moeten volgen en eigen implementaties maken (en wieweet ook nog royalties ervoor afdragen).

Volgend risico: Afhankelijk van de marktpenetratie van Iphones breekt dit door in een aantal landen, en niet in andere landen. En als je dan op vakantie gaat moet je eerst uitvogelen welke NFC betaaldienst je in welk land kan gaan gebruiken.
Als dit een iPhone ding is, breekt het hooguit door in de VS en een paar irrelevante kleine markten
Japan: irrelevante, kleine markt?
iPhone is daar de best verkopende telefoon, meen ik.
In welke eeuw leef jij? Android is echt veeeeel groter. Over specifiek de S5 versus de 5S zijn de meningen verdeeld maar dat is in het kader van de discussie hier over ecosystemen niet relevant.
Je reageert niet echt op wat ik zeg. Japan is geen irrelevante, kleine markt, terwijl Apple daar wel een flinke speler is.
Applehater of zo :)
De Japanse markt is imho niet genoeg om een wereld standaard in betalingsverkeer groot te maken.

En het is de vraag of Apple daarvoor nog groot genoeg is. En of ze nog voldoende worden gezien als trendzetters. In ieder geval zou ik niet graag mijn bankzaken regelen bij een bedrijf met de mentaliteit van Apple. Gesloten, intransparant, belachelijke marges, inflexibel. Dat is een instelling die tot gebruiksvriendelijke, simpele smartphones leidt, maar voor bankzaken...
Of de oplossing werkt zo goed dat het marktaandeel van de iPhone daardoor stijgt. Overigens moet je niet naar percentages kijken maar naar absolute aantallen en de mensen die zo'n ding hebben en wie dat zijn. Als een groot deel van de AMEX klanten een iPhone heeft dan wordt het opeens een hele andere business case dan als je zegt dat iPhone "slechts" 20% marktaandeel heeft.
Hoe dan ook werkt in Nederland draadloos betalen met je bankpas ook al prima. Als in het verlengde daarvan een nfc app komt houden de banken het lekker zelf in de hand.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.