Apple ziet leveringen iPhones stijgen en die van iPads dalen

Apple heeft afgelopen kwartaal weer meer iPhones geleverd dan in hetzelfde kwartaal vorig jaar. Het aantal geleverde toestellen ging omhoog met 12 procent. Het aantal verkochte iPads daalde ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar met 9 procent.

De forse stijging van iPhones vindt plaats ondanks dat er al maanden sterke geruchten gaan over de volgende generaties iPhones met grotere schermen en nieuwe features. In eerdere jaren zei Apple juist last te hebben van geruchten over nieuwe smartphones. Apple verkocht meer dan 35 miljoen iPhones afgelopen maanden.

De groei van de iPad-verkopen is al een tijdje terug tot staan gekomen: vorig kwartaal noteerde Apple een daling van 13 procent en dit kwartaal is het aantal geleverde iPads bijna 9 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, op 13,3 miljoen exemplaren. De verkoop van Macs lag bijna 15 procent hoger dan vorig jaar op 4,4 miljoen, terwijl het aantal verkochte iPods fors daalde naar 2,9 miljoen.

Apple noteerde in de afgelopen maanden een omzet van omgerekend 27,8 miljard euro en een winst van omgerekend 5,7 miljard euro. Daarmee liggen omzet en winst hoger dan vorig jaar.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

22-07-2014 • 22:36

134 Linkedin

Lees meer

Groei in leveringen Macs stokt Nieuws van 21 juli 2015
Verkoop iPhones stijgt weer Nieuws van 28 oktober 2013
Apple verkoopt minder iPads Nieuws van 23 juli 2013
Apple verkoopt recordaantal iPhones Nieuws van 23 januari 2013

Reacties (134)

Wijzig sortering
De winst lager dan hetzelfde kwartaal vorig jaar?
Dat is onjuist, lees ik net.

6.8 bilion dollars vorig jaar tov 7.7 billion dollars dit jaar.
Foutje?
Ah, ik keek met mijn neus. Dank, aangepast :)
Apple verkocht meer dan 35 miljoen iPhones afgelopen maanden.
Best wel geinig dat Apple in telefoon verkopen dit kwartaal is verslagen door nieuwkomer Microsoft (welke 36 miljoen toesellen verkocht).

Wel intressant om te zien dat de dallen voor de verkopen van iPads en iPhones bij Apple zo groot zijn en dat er eigenlijk gemiddeld nog amper groei in zit. Terwijl Microsoft en Google blijven zeggen dat het aantal Windows (Phone)/Android gebruikers explosief blijft stijgen.
Ja die 36 miljoen toestellen dragen inderdaad heel wat bij aan de bottom line van MS:

2 miljard omzet en 54 miljoen GM voor 36 miljoen telefoons (6 miljoen Lumia WP en 30 miljoen dumbphones) is resp €55 omzet en maar liefst ANDERHALVE euro marge per verkocht toestel.
Jij hebt de feiten niet helemaal op een rijtje. Ten eerste zijn van die 36 miljoen toestellen het overgrote deel dumbphones, die tellen niet echt mee lijkt me? Ten tweede haal je termen door elkaar. Dat de groei bij Apple is afgenomen betekent niet dat het aantal gebruikers niet explosief stijgt. Ik bedoel, bekijk deze grafieken eens en vertel mij dan nogmaals dat het aantal gebruikers niet explosief stijgt (met name de onderste).

[Reactie gewijzigd door TMC op 23 juli 2014 00:21]

Ok, bij deze. Het aantal gebruikers stijgt niet explosief. De groei van het aantal gebruikers vlakt zelfs af sinds Q4 2012 als je naar de onderste grafiek kijkt. Het vlakt zelfs zo hard af dat je je mag afvragen of er over twee jaar überhaupt nieuwe gebruikers bij komen. Maar wat had je anders verwacht? Dat de groei in het aantal verkopen daalt maar de groei in het aantal gebruikers op magische wijze zou stijgen?
Wat de groei over twee jaar is, is speculatie. Maar op dit moment groeit het aantal gebruikers wel degelijk.
Maar wat had je anders verwacht? Dat de groei in het aantal verkopen daalt maar de groei in het aantal gebruikers op magische wijze zou stijgen?
Ja, je hebt immers ook nog de tweedehands markt.
De tweedehandse markt heeft 0,0% invloed op de stijging van het aantal gebruikers. Het aantal gebruikers bij een tweedehandse aankoop stijgt alleen als de verkoper weer iOS koopt. Met andere woorden, alleen verkopen laat het aantal gebruikers stijgen.
Uiteraard, alleen jij hebt het over 'markgrootte' (verkoopcijfers), ik heb het over 'groei' (de afgeleide van de marktgrootte).

Ik zeg: als de groei 0 is, kan het aantal gebruikers nog steeds stijgen vanwege de tweedehandsmarkt.

Jij zegt: als de verkopen 0 zijn, kan het aantal gebruikers niet stijgen.

Beide statements zijn waar. Echter, deze uitspraak is niet waar:
De tweedehandse markt heeft 0,0% invloed op de stijging van het aantal gebruikers.
Hoe levendiger de tweedehands markt wordt (omdat telefoons steeds langer goed blijven), hoe meer de gemiddelde levenscyclus van een telefoon stijgt, hoe hoger het aantal gebruikers.

[Reactie gewijzigd door TMC op 23 juli 2014 15:49]

Alleen is de vervangingscyclus bij duurdere smartphones gemiddeld 2 jaar. Sterk gestuurd door abo's van 2 jaar. Dus 2de hands gaat alleen voor die periode op. Prsoonlijk zie ik steeds meer iphone gebruikers overstappen naar Android en Windows Phone. Dus ik denk niet dat die 2de hands markt zoden aan de dijk zet.
Ik zeg levenscyclus, niet vervangingscyclus.

Voor de tweede keer op rij dat iemand over iets heel anders begint dan wat ik zeg. :/

Ten tweede denk ik dat per saldo er meer mensen van WP/Android naar iOS gaan dan andersom. :)
Ik denk niet, ik weet, dat er steeds meer naar Android en Windows Phone overstappen. Dat weet iedereen ;) :)
Heb geen zin om te zoeken, maar ben je zeker dat je appelen met appelen vergelijkt? Heel wat fabrikanten publiceren immers het aantal items "shipped". Bij Apple gaat het om het aantal items "sold". (Geen idee welke cijfers MS geeft, meer een algemeen verhaal)
Bij Microsoft gaat het ook om aantal verkochte toestellen, doch, er moet rekening mee gehouden worden dat door de overname van Nokia door Microsoft, 3 weken niet meetellen in de kwartaalcijfers (de eerste 3 van april), dus het aantal licht nog hoger. Verder ook even vermelden dat ik het heb over telefoons, niet smartphones.

[Reactie gewijzigd door Loller1 op 23 juli 2014 00:17]

Telefoons vs Smartphones?? Dan maak je het wel heel erg ingewikkeld gezien Apple geen Telefoons verkoopt.
Beter om dan smartphones te vergelijken, waar Windows Phone wel een flinke groei heeft doorgemaakt, maar dan vooral met de budget toestellen en daarmee gaan ze geen iPhone gebruikers afpakken. eerder Android gebruikers uit hetzelfde segment.
En veel in landen waar iPhone al niet sterk is. (lage lonen landen met een paar uitschieters)
Waarom? Dat gebeurt steeds vaker. Inclusief smartphone vs Desktops.
Kijk eens naar de FR-DE-UK-IT. Met name in Italië heeft Windows Phone in 2013 het iPhone aandeel doen dalen ten bate van Windows Phone.
Ja maar het geeft je een enorm raar en scheef beeld. Je moet een apple met een apple vergelijken. Telefoons met smartphones is zo onzinnig wat mij betreft.
Een telefoon doet geen aanslag op het marktaandeel van een smartphone.
Net zoals je er vaak heel weinig mee kan om een budget segment met een premium segment te vergelijken.
Op zich eens, alleen wordt zo vaak een vergelijking op functie gedaan.
Zoals, je kan met allemaal bellen (dumb en smartphones), je kan met allemaal emailen/internetten(tablets, laptops en pcs's), je kan met allemaal gamen (Desktop, laptop, tablet, phones, game comsoles) , ze draaien allemaal hetzelfde OS (phones en tablets) Ga zo maar door. Dus zo raar is het niet.
Dat wel maar het geeft een heel vertekend beeld. Apple zou dan 1 van de grootste computer fabrikanten zijn, of misschien wel de grootste als men de iPad erbij telt.
Microsoft verkoopt 36 miljoen phone devices. wow...denk je dan dat Windows phone doet het goed, om vervolgens tot de ontdekking te komen dat ze maar 5.8 miljoen smartphones verkochten.

Ergens snap ik het bij elkaar gooien van devices met vergelijkbare functionaliteit, maar een uitleg van de cijfers is dan wel op zijn plaats omdat het anders een vertekend beeld geeft. Een telefoon leuk hoor... maar daar wordt het geld niet mee verdiend.
Je weet ook wel dat dat niets nieuws is. Om daar ineens een probleem van te maken omdat (vul zelf maar in)
Nee hoor, ik heb er altijd al een probleem van gemaakt, zo vaak geroepen. dat is ook niet nieuws. ;)

dus ik mag nu gewoon lekker door klagen. :+ Iets wat " niet nieuws" is, hoef ik nog niet klakkeloos schouderophalend normaal te vinden. Helemaal omdat het zeker niet altijd op deze manier gepresenteerd wordt.
Waarom is het dan geinig?

De vergelijking gaat dan toch mank?

Nokia heeft zelfs telefoons in het assortiment van 15 euro.

En daar worden waarschijnlijk miljoenen van verkocht in Afrika, India en China.

En Nokia (Microsoft) verdient daar waarschijnlijk niet eens 5 euro per stuk mee.

Daarnaast boeien de aantallen niet voor Apple anders hadden ze wel meegedaan in de sub 300 euro markt, Apple pakt gewoon dikke winstmarges en maakt meer winst dan welke fabrikant dan ook.
Ook bij Apple gaat het om het aantal "shipped", dit is al een tijdje het geval en ook vaker door Tweakers aangestipt.
In tegenstelling tot sommige merken zijn vrijwel alle iPhones verkocht. Er is bijna geen voorraad bij de winkels. Dus je kan wel stellen dat aantal "shipped" == aantal "sold" bij Apple. Zeker als een nieuwe iPhone net uit is.
Als het net uit is zeker, maar dat geldt voor vrijwel elk nieuw vlaggenschip modellen. In de loop van het jaar zullen er echt wel voorraden ontstaan, ook de iPhones. Het loont juist niet om grote voorraden Samsungs en LG's aan te houden aangezien die sneller in waarde dalen dan iPhones, dus ik geloof ook niet dat retailers magazijns vol hebben staan met telefoons (van welk merk dan ook).
ow dus als het over apple gaat mag je het overal mee vergelijken maar als het in nadeel van apple is vraag je of we ook echt appels met appels vergelijken ?? ik zie steeds dit soort vergelijkingen als het om aple voordeel gaat maar nu gaat men ineens vragen of het wel klopt ?
Nee men weet gewoon dat het niet mogelijk is die aantallen te verkopen.

En waarom zou het in het nadeel van Apple zijn?

Apple wilt bewust niet in de dumbphone markt zitten, dan kan je toch ook niet zeggen dat het in het nadeel van Apple is?

En het is sowieso appels met peren vergelijken want op een telefoon van 15 euro verdien je niks dus dan kan je wel miljoenen verkopen maar daar pak je geen winst mee.
Microsoft is natuurlijk niet echt een nieuwkomer. Ze hebben met Nokia een bestaande grote speler overgenomen (die nog niet zo lang geleden marktleider was) en dus ook een heel portfolio aan bestaande modellen.
Microsoft heeft onlangs bekend gemaakt dat er 12 miljoen lumia 520 toestellen zijn verkocht, dit is hun populairste toestel en heeft onder Windows phone een marktaandeel van over de dertig procent.
Dit betekend dat er in totaal de afgelopen jaren zo'n 36-38 miljoen wp lumia toestellen zijn verkocht.
Microsoft heeft ook aangegeven te stoppen met de ontwikkeling van series 40, de asha telefoons, deze is in zuid Amerika populairder dan Windows phone.
Daar valt voor Microsoft winst te halen de komende jaren.
Tsja, ik heb een iPad 2, gebruik hem zelden en zie geen reden om die te vervangen. Ik ben wel van plan om mijn iPhone 5 te vervangen voor een 6.
Hier het zelfde. IPad 2 is nu ruim 3 jaar oud en gaat nog wel paar jaar mee. Zelfde geld voor onze iPad 3 van ruim 2 jaar oud. Een telefoon gaat een stuk minder lang mee.
Precies, zolang m'n Ipad 2 en mini nog werken vervang ik ze niet. Ze hebben ze te goed gemaakt.
Ditto hier, ipad 2 draait nog als een tierelier, was toch zo ongeveer mijn beste aankoop ooit. Sta er verbaast over hoelang die meegaat want normaal zie je dit soort mobiele devices snel afgeschreven worden omdat de software niet meer bijgewerkt wordt of dat hij te traag wordt om mee te werken, daar heb ik tot nu toe geen last van. Ik gok dat die nog wel een jaartje mee gaat.
Ik kan je wel zeggen dat een update naar de air echt de moeite is.
In het verleden hield ik me ook vaak in qua upgrades. Maar het betere scherm en het veel lagere gewicht zijn wel een verademing.
Just my 2 cente :)

Mss zijn er massaal iphone dieven bezig? Iedereen een nieuwe gaan kopen xd
Of veel mensen die hem in de warme maanden in water verzuipen :p
Komen macs zo ´stabiel´ op de markt dat er nauwelijks tot geen pieken in de verkoop zijn te zien bij een introductie van een een nieuwe versie? Je koopt natuurlijk vaker een telefoon dan een nieuwe computer, maar dan nog.. Grappig te zien!
Komt waarschijnlijk ook doordat Macs vaak 'stille' updates krijgen waarbij ze een spec bump krijgen. Ook worden ze vaker dan 1x per jaar geüpgraded en dan is het wachten voor de volgende generatie het waarschijnlijk minder waard. Zolang ze niet van Intel chips naar iets anders overstappen zal er weinig reden zijn om te wachten want er zit weinig verschil in.
Daarnaast zijn Macs duurder en minder 'persoonlijk' dan telefoons, het is eerder een stuk gereedschap dat je pas vervangt als deze kapot is of om andere redenen niet meer voldoet. Kortom, Mac-verkopen zijn een stuk minder grillig omdat ze minder afhankelijk zijn van het seizoen (kerst) of nieuwe producten.
Komt waarschijnlijk ook vanwege de prijzen (een ipad is een leuk kado, een mac toch een wat grotere aankoop) en natuurlijk dat een telefoon vaak gekoppeld is aan een abonnement, en die zijn ondertussen in een cyclus gekomen dat ze vernieuwd worden ongeveer nadat een nieuwe iphone (of andere telefoon) uitkomt.
Zou het niet te maken hebben met het stunten wat ze nu in de USA aan het doen zijn?
Ik krijg regelmatig mailtjes met kortingen die oplopen tot 20% of zelfs nog meer.
Deze bijvoorbeeld
Denk het niet, groei komt voornamelijk uit Brazilië, Rusland, India en China.
Als dat op eBay staat, dan kan dit wel eens van Apple af komen.
Geloof niet dat het ooit officieel bekend is gemaakt, maar Apple verkoopt op deze manier refurbished toestellen en die worden met extra korting verkocht.
Niet zo gek ik denk dat de tablet hype wel een beetje over is.

De basis dingen die op de tablet gedaan werden worden nu gewoon op de telefoon gedaan of mensen zijn erachter dat de pc toch lekkerder werkt.
Het lijkt me niet dat tablets een hype zijn. Zowat ieder gezin heeft er inmiddels een (of meerdere), en overal waar ik kom zie ik dat ze vrij intensief gebruikt worden. Het punt is alleen dat ze minder vaak vervangen worden.
Ik zie juist om me heen dat mensen toch weer terug grijpen naar de pc omdat ze erachter komen dat tablets het gewoon net niet zijn.
Veel websites werken niet door flash of je heb te maken met baggerslechte mobiele websites waar ook nog maar eens de helft van de informatie opstaat en het moeilijker te vinden is.
Ik heb er zelf 3 maar ik gebruik ze alleen nog maar voor een spelletje spelen voor de rest is de pc gewoon efficiënter sneller en heeft een betere weergave en bediening.
Ieder persoon in huis heeft al een iPad (1, 2, 3, retina mini). Maar onze oudste iPad 1 werkt nog zoals die altijd al deed. Echt geen valide reden om een upgrade te doen. (hoewel een touchID op een iPad wel heel mooi zal zijn)
Uit nu.nl haal ik ook onderstaande:
De verkoop van iPhones steeg wel, met 12,82 procent. Hiervan werden er 35,2 miljoen verkocht vergeleken met 31,2 miljoen in het tweede kwartaal van vorig kalenderjaar.
De stijging is met name te danken aan het groeiende aantal verkopen in Brazilië, Rusland, India en China. Apple zag hierbij een toename van 55 procent vergeleken met hetzelfde kwartaal vorig jaar.


Kunnen we aan de hand hiervan eigenlijk concluderen dat het aantal verkochte iPhones in de US of EU eigenlijk gedaald zijn, net zoals voor de iPads?
Nee, want daar wordt niets over gezegt. We hebben ook niet de getallen om die conclusie te kunnen trekken. Want het zou ook kunnen zijn dat het in de BRIC landen veel harder is gestegen en in de vs en eu het wel gestegen is maar minder hard, bijvoorbeeld met 10%
Of het daalt zou ik niet weten, maar het is al een tijd duidelijk dat de markt in Europa en de US aan het verzadigen is. Daarom hebben veel fabrikanten het tegenwoordig ook over de "emerging markets". Daar valt namelijk nog wel groei te halen.
Moeilijk om te zeggen. Wat voor mij wel al vroeg duidelijk was; iOS 7 was duidelijk gericht op de Aziatische markt (felle kleuren). Deze economie is binnenkort belangrijker voor hen, dan de Westerse. Daar zit namelijk de groei. Zo ook in India.
Enigszins verbazingwekkend met de iPhone 6 op de planken binnen nu en 2 maanden dat mensen toch nog een 5S kopen. Uiteraard niet heel raar dat de verkoop van tablets dalen gezien de winst die je haalt uit een nieuwe tablet verwaarloosbaar is vergeleken met een upgrade naar een nieuwere iphone.
De vervangingscyclus zelf heeft niks te maken met groei of krimp, enkel een verandering in deze cyclus kan (extra) groei of krimp betekenen. Jouw verklaring is theoretisch mogelijk maar niet waarschijnlijk aangezien de tablet een relatief nieuwe productgroep is. Wat waarschijnlijker is (naar mijn mening) dat de tabletmarkt véél sneller verzadigd is dan de telefoonmarkt en dat de markt zelfs krimpt omdat telefoons steeds beter worden en grotere schermen krijgen.
Anoniem: 463321
@TMC23 juli 2014 02:15
Als er een markt verzadigd is dan is het wel die van de telefoons. Verder denk ik ook dat de markt niet zo groeit omdat de telefoons inderdaad groter en beter worden. Ook gebruikt men de telefoon vaker dan tablet. Tablets liggen veelal te verstoffen; telefoons niet zo gauw.
Nog geen anderhalf miljard mensen hebben een smartphone. Er is dus nog een potentie voor 4,5 miljard nieuwe klanten, oftewel de markt kan verdrievoudigen.
Die overige 4,5 miljard hebben echt geen geld voor een smartphone en als ze dat al zouden hebben al _helemaal_ geen geld voor een iPhone. Dus tenzij Apple iPhones gaat aanbieden van 50 euro (en dat is voor een groot deel van de mensheid nog altijd een gigantisch bedrag), gaat Apple geen telefoons aan ze slijten hoor.

Niet iedereen woont in het rijke westen :X

Tablets worden nu eenmaal niet verkocht met een abonnement. Hoeveel mensen zouden ieder(e) jaar / twee jaar een nieuwe telefoon kopen als ze die niet (al dan niet met korting) bij een nieuw abonnement zouden krijgen?
Die markt is idd verzadigd tot zover dat bijna iedereen een telefoon heeft, maar wat boven ook aangegeven wordt is dat telefoons ook vaker vervangen worden (elke 2- 3 jaar); tablets lijken langer mee te gaan / minder snel achterhaald te zijn.
Tablet markt is volgens mij in het geheel al wat zwak, dus niet echt verbazend. Upgrade cycles is daar waarschijnlijk ook veel lager. Een iPad 2 voldoet voor veel mensen nog prima. Tevens is o.a. Samsung daar erg agressief doordat ze vanwege de tegenvallende verkopen veel tablets gratis meegeven bij andere Samsung producten. Ik kan me voorstellen dat dit impact heeft,

iPhones doen het niet verkeerd en van de iPhone 6 verwacht men nu al veel.
Is dat tegenvallende verkopen of willen ze ook in de tablet markt hun naam hoog krijgen en houden?
Is dat tegenvallende verkopen of willen ze ook in de tablet markt hun naam hoog krijgen en houden?
Als de verkopen goed gaan, geef je niet je product gratis weg, dan gooi je winst over de balk, nu probeer je verlies nog een positieve draai te geven. Samsung zal wel gek zijn een goed verkopend product gratis weg te geven :-) want dan schop je ook de mensen die wel goed geld hebben betaald voor dat product tegen de schenen.
Ja het is zeker waar dat tablets niet geupdate hoeven te worden net als telefoons kan een dual core 1 ghz met quad mali 400 die al er jaren inzitten ALLES aan zefs high end games.

Verder zijn de nieuwe tablets de laatste jaren ook niet vernieuwend op asus geluidsmodule na dan (prima geluid en hoog vollume).
Wat ik lees is dat Apple veel verwacht van de nieuwe grotere iPhone modellen met 70-80 miljoen bestellingen. Dus in principe zou dat best veel kunnen compenseren voor de gedaalde iPad verkopen. Is een iPhone gebruiker tenslotte niet waardevoller voor Apple dan een iPad-gebruiker?

Ga na, iPhone is zo sterk voor Apple dat een simpele stijging in verkopen al voor meer winst zorgt.

[Reactie gewijzigd door GeforceAA op 22 juli 2014 23:21]

Is een iPhone gebruiker tenslotte niet waardevoller voor Apple dan een iPad-gebruiker?
Ja, zowel marge als gemiddelde verkoopprijs is bij de iPhone hoger. Dit in gedachte houdende is een 5,5" iPhone niet meer dan logisch.

[Reactie gewijzigd door TMC op 22 juli 2014 23:28]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.
Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee