Gfk verwacht daling in tabletverkopen van 11 procent over 2014

Het marktonderzoeksbureau Gfk verwacht dat er dit jaar in Nederland 11 procent minder tablets worden verkocht dan vorig jaar. De daling in de verkopen zou te maken hebben met verzadiging op de Nederlandse tabletmarkt.

De gegevens zijn door Gfk niet openbaar gemaakt, maar verstrekt aan NU.nl die een verzoek indiende bij het marktonderzoeksbureau. Uit de cijfers blijkt dat er over 2014 op de tabletmarkt waarschijnlijk een verkoopdaling van 11 procent wordt genoteerd, wat neerkomt op een totaal aantal verkochte tablets van 2 miljoen. Dit jaar werd alleen in de maand januari een hogere verkoop genoteerd vergeleken met een jaar eerder, maar daarna zijn de verkopen flink gedaald, waarbij in juni zelfs een daling van meer dan 25 procent werd genoteerd.

Volgens Gfk heeft de daling in de verkopen van tablets te maken met marktverzadiging. Inmiddels zou 56 procent van de Nederlanders een tablet hebben en zouden maar weinigen nog overwegen om een tablet te kopen. Het marktonderzoeksbureau stelt wel dat ouderen een uitzondering zijn: onder 65-plussers wordt nog groei in de tabletverkopen gemeten.

Eerder maakte Gfk al bekend dat er in het eerste kwartaal minder tablets zijn verkocht, waarbij marktverzadiging ook als reden werd opgegeven. Recente cijfers voor de smartphonemarkt wijzen erop dat deze afvlakt, al is van een daling zoals op de tabletmarkt nog geen sprake.

Door RoD

Admin Mobile

27-07-2014 • 00:06

89 Linkedin

Reacties (89)

89
88
67
11
0
8
Wijzig sortering
Denk ook dat tegenwoordig weinig verandering in tablet zit iets sneller soc en meer pixels. Maar veel verandering is er weinig

Momenteel nog een nexus 7 van 2012 en die draait als een trein. Het nut om deze up te graden voel ik niet. Verder nog een surface rt maar deze wordt alleen gebruikt voor documenten mail en een beet je webbrowsing en de fanffictie die het daglicht niet kan verdragen. :p

Tuurlijk zullen er mensen zijn die het nieuwste van het nieuwste willen hebben maar die groep zal denk ik ook aan het verkleinen zijn. Wie weet als er dadelijk weer een grote innovatie is die leidt tot veel betere functionaliteit of een extreme snelheidswinst of accuduur dat mensen overwegen de oude tablet te vervangen
Ja inderdaad, er moet wel een flinke verbetering zijn om de uitgave voor een nieuwe tablet te rechtvaardigen. En een dergelijke verbetering duurt tegenwoordig gewoon lang, omdat er weinig verbetering meer in zit. De producten lijken redelijk uitontwikkeld.

Maar misschien is er nog een ander verschijnsel wat tablet verkopen drukt. De schermen van smartphones zijn ook in een paar stapjes gegroeid naar 5 inch of soms nog groter. Voor mij persoonlijk is dat eigenlijk wel groot genoeg. De meerwaarde van mijn tablet t.o.v. mijn telefoon is daarmee aardig de 0 genaderd. Ik investeer daarom ook liever in een nieuwe telefoon dan een nieuwe tablet.

[Reactie gewijzigd door KopjeThee op 27 juli 2014 09:09]

Pixels zitten al tegen hun nuttige limiet. Let op: nuttige.

De nieuwe ontwikkelingen die een upgrade rechtvaardigen zullen een combo zijn van gewicht, accuduur, opslag en extraatjes als touchid.

En het zal leuk zijn als homeworld of de oude warcraft spellen op een iPad gespeeld konden worden....
Er verandert idd weinig maar ik denk dat het grote probleem ook is dat een tablet precies dezelfde software draait als een telefoon.

Heb zelf 3 maanden een iPad gehad, en het is gewoon een opgeblazen iPhone. Zelfde geldt voor Android tables. Je kan er precies hetzelfde mee als met je telefoon, alleen het scherm is idd wat handiger voor sommige taken.

Wat eigenlijk alle fabrikanten fout doen is de software niet afstemmen op de usecase van een tablet. Zo wilde / verwachtte ik op mijn iPad gewoon een simpele vorm van file sharing tussen apps + simpele file management, zodat je idd met het grote scherm productievere taken kan doen. Ook multitask op iPad (ik weet, Android doet dat iets beter) is nutteloos en nep, terwijl er makkelijk de schermruimte is om 2 apps naast elkaar te draaien.

Dat soort dingen waren achterlijk complex en ik merkte dat ik na een maand eigenlijk alleen maar switchte tussen mijn telefoon voor alle snelle hapklare content, en mijn laptop voor het productieve werk. Resultaat: iPad op marktplaats en sindsdien geen tablet meer gehad...
Ik snap wel dat men op een gegeven moment stopt met kopen.

Ik heb een iPad 3 + key board, inmiddels loop ik alweer 2 generaties achter, maar als ik mijn tablet vergelijk met het nieuwe model dan merk ik stiekem vrij weinig verschil. Het nieuwste model loopt wat sneller, en is ietsje dunner dan die van mij maar voor de rest kan ik geen baanbrekende dingen noemen waarvoor ik + €600 voor een tablet + 100 voor een nieuw keyboard zou besteden.
De tablet heeft de simpele taken overgenomen van de laptops/pc's en zullen inderdaad een stuk minder snel vervangen worden. Dat merk ik ook kijkende naar hoe prettig ik en mijn omgeving de Ipad 2 nog ervaren in de dagelijkse activiteiten. Natuurlijk kan het een stuk sneller zoals op de Ipad "4" van mijn moeder (en de iPad air doet daar nog weer een goede schep boven op heb ik begrepen) maar voor het browsen en de casual games die ik er op speel is het meer dan prima. Mogelijk dat ik eens een upgrade ga doen bij de volgende lichting maar in mijn omgeving herken ik inderdaad de verzadiging (voornamelijk bij Ipad users is de drang naar een upgrade niet zo groot).
Wat te omslachtig is om op een telefoon te doen kan verreweg het beste op een laptop (of workstation). Daarom denk ik dat mensen steeds meer inzien dat er niet echt een reden is om _ook_ een tablet te hebben.
En toch is je gedachte anders, en dat zeg ik uit ervaring. Bij mij in de MyCom winkel zie ik dat enorm veel ouderen mensen liever hun desktop of laptop vervangen voor een tablet, bij voorkeur een ipad met keyboard. Waarom? Omdat ze toch alleen maar internetten, af en toe emailtjes schrijven, internet bankieren etc. Alle taken die gewoon op een goede tablet kunnen. Ze zijn compacter , sneller dan een laptop en je laad ze zo op en werken een week lang op standby.

Wat ik ze vaak hoor zeggen is dat ze soms juist meer kunnen met een tablet dan met een laptop door de enorme hoeveelheid apps dat jebkunt downloaden. Probeer jij maar eens op een makkelijke manier kookboeken of iets dergelijks te bekijken. :-)
De Mycom verkoopt dan ook gewoon geen goede pc's voor een mooi prijsje en ook het aanbod pc onderdelen is te klein.
Verder zijn dat vak mensen die nog geen tablet hebben en dus nog niet weten hoe belabberd webforms en mobiele websites zijn.
En sneller dan je laptop zijn ze al helemaal niet... ze zijn nog niet een kwart van de snelheid.

Ik blijf erbij tablets zijn voor een heel andere markt.
Iedereen die meer doet dan alleen browsen naar de gemiddelde site en af en toe een mailtje sturen is beter af met een pc of laptop omdat het simpelweg makkelijker werkt voor een groot deel van de sites en mail programma's. Of dat over 3 tot 5 jaar nog zo is is een ander verhaal maar de tablet software/sites zijn op dit moment minimaal brak te noemen.
Ik heb het hier ook niet over benchmarks maar gevoelsmatige snelheid. Een browser of app openen in een tablet gaat in vrijwel alle gevallen sneller dan je laptop of desktop.
Toch maar eens een ssdtje kopen dan. Zelfs met een Pentium 4 en sata 2 ssd gaat het sneller daar is geen twijfel over mogelijk.
Daarbij is de internet snelheid van tablets ALTIJD trager en zeker bij niet gecomprimeerde sites met veel plaatjes/foto's is een pc gegarandeerd sneller.
Lees mijn tekst eens terug, ik heb het over ouderen, Niet over gemiddelde tech freaks als wij. Ouderen interesseert het echt geen *** of hun pagina is 0,1 of 0,001 seconden is geladen.
Meeste paginas op mijn quad core tablets lopen toch echt in de meerdere seconden en niet in de tienden van een seconde of sneller.

Zojuist ff getest. quad core a9 @ 1.5 ghz en het duurt dik een seconden voordat de browser (chrome of chrome beta) is geladen en nog dik 3 seconden om de pagina te laten (mobiele pagina) en op m'n computer kan ik niet eens tot 1 tellen voordat de pagina geladen is.

Getest op beefensteak.nl omdat ik daar toevallig ff moest wezen.
En als ik dan moet bladeren op de pagina word ik echt niet vrolijk.
De mobiele pagina is een drama.
Probeer maar eens wat aan te klikken TRAAG en vol fouten door touch precisie gebrek.
Dus ik naar desktop versie gegaan het is immers een groot genoeg scherm en probeer dan maar eens de prijs range bovenaan te veranderen (schuifje)... Daar word je echt niet vrolijk van.
De pagina stuitert alle kanten op.

En dit is in de verste verte niet de enigste pagina die op tablets gewoon voor geen meter werkt.

Zeker voor ouderen zou ik altijd gewoon een desktop of laptop voorschrijven voor browsen en mailen. Lekker grot en duidelijk en laat ze tablets gebruiken voor wat leuke apps, boeken, en foto slide shows van de familie enz.
Je vindt een mailtje sturen op een tablet moeilijker dan op een PC?
Ja en iedereen die beide opties tegelijk heeft zal zeggen dat de pc makkelijker is.

Het allergrootste voordeel is het feit dat je op de pc je scherm niet vast moet houden en een volwaardig toetsenbord heb.
Daarnaast werken adresboeken makkelijker (wederom door de touch input)
Dat ben ik niet geheel met je eens. Als je het hebt over de 8" of 7" tablets dan heb je een punt. Maar als je het hebt over 10" of groter dan is een tablet voor bepaalde zaken toch fijner dan een laptop/telefoon. Bijvoorbeeld in bed netflix kijken of een boekje lezen.
Een 10'' is veel te onhandig om snel even in bed een boekje te lezen. En als ik dan toch een apart ding moet kopen om boeken te lezen kan je veel beter een echte eReader kopen. Die zijn daar veel beter voor geschikt en doen het ook in de volle zon
Ik heb altijd afgevraagd hoe mooi gebruind de boekenkenners wel niet zijn, als ze allemaal altijd in de volle zon willen gaan lezen...

Ik heb ook een ereader of twee drie, maar die heb ik gekocht voordat ik tablets heb. De afgelopen 4 jaar heb ik die nog 1x gebruikt. Voor een evenement waar ik geen dure tablet wil gebruiken.

Het is simpelweg te gemakkelijk om mij iPad te gebruiken. Als de boeken dan al gesynchroniseerd zijn over al mijn idevices, dan kan ik nog effe snel wat van mijn server afhalen
Ik heb altijd afgevraagd hoe mooi gebruind de boekenkenners wel niet zijn, als ze allemaal altijd in de volle zon willen gaan lezen...
Je moet het omdraaien..ik lees meestal binnen en dat gaat prima en ook beter dat een recht in mijn gezicht schijnende tablet. Maar ik heb geen enkele zin om als er veel licht is te stoppen met lezen. En ja, ik kom vrij vaak in de tropen...maar ik zit ook wel eens in mijn eigen tuin. Daar schijnt zelfs in Nederland de zon wel eens.
En wat ik vreselijk irritant vind si dat de helderheid van een tablet of telefoon zich doorlopend in stappen aanpast. Je beweegt je hand een klein stukje, en whoppa...de helderheid veranderd...en 30 seconden later springt hij weer terug. Een eReader is net als een boek, de helderheid is oneindig aanpasbaar en hangt volkomen af van het omgevingslicht omdat het via reflectie werkt. Het is altijd precies in verhouding.
Het is simpelweg te gemakkelijk om mij iPad te gebruiken. Als de boeken dan al gesynchroniseerd zijn over al mijn idevices, dan kan ik nog effe snel wat van mijn server afhalen
Wat is daar voor bijzonders aan? Iedere Kindle kan dat ook...syncen over al je devices en je bibliotheek in de cloud hebben. En dan ben ik niet afhankelijk van een bepaald merk. Maar ieder device kan het PC, eraeder, telefoon enz. Onafhankelijk van het fabrikaat

[Reactie gewijzigd door Ortep op 27 juli 2014 23:19]

Dat bewijst des te meer dat "lezen in vol zonlicht" een non-argument is. Je zoekt altijd een schaduwplekje op. Niet alleen omdat dat meestal koeler is, het is ook relaxter lezen.
Zelfs toen ik met dode-bomenboeken aan de slag was, zal ik nooit zo lezen dat de zon vol op het papier schijnt. Als je al niet tegen het zwakke licht van een paar ledjes kan, dan is het helemaal niet handig om 100% zonlicht te laten reflecteren in je ogen.

En het "bijzondere van een tablet" is dat ik toegang heb tot mijn VOLLEDIGE bibliotheek. Van tijdschriften, comics, boeken en documenten. En dus niet enkel tot de boeken welke ik had aangeschaft/gezet op mijn Kindle (ja, ik heb ook een kindle).

Het bijzondere van de iPad is dat iBooks beheerd en gesynched kunnen worden op de Mac zelf. Maar goed, tegenwoordig is er ook een kindle desktop software.
En het "bijzondere van een tablet" is dat ik toegang heb tot mijn VOLLEDIGE bibliotheek. Van tijdschriften, comics, boeken en documenten. En dus niet enkel tot de boeken welke ik had aangeschaft/gezet op mijn Kindle (ja, ik heb ook een kindle).
Lees de gebruiksaanwijzing van je kindle eens. Ik heb gewoon toegang tot al mijn boeken. Ook de boeken die ik niet van Amazon heb gekocht
Zelfs toen ik met dode-bomenboeken aan de slag was, zal ik nooit zo lezen dat de zon vol op het papier schijnt. Als je al niet tegen het zwakke licht van een paar ledjes kan, dan is het helemaal niet handig om 100% zonlicht te laten reflecteren in je ogen.
Bij licht gaat het nooit om de absolute hoeveelheid licht maar om de relatieve hoeveelheid. Je ogen passen zich nl aan. (Pupil grootte veranderd)
Als het donker is, kan een in je gezicht schijnend miniledje al te fel zijn. En dat past een tablet dus steeds voor je aan. Je ziet doorlopend de helderheid veranderen. Het vervelende is dat je ogen zich sneller aan licht aanpassen dan aan donker. Om aan licht te wennen heb je minder dan een seconde nodig...om aan donker te wennen bijna 20 minuten.
Een refelctie systeem zoals papier of een ereader heeft altijd _precies_ dezelfde realtieve helderheid voor jou ogen vergeleken met de omgeving.
Een tablet past de helderheid in stappen aan en dat gaat niet instantaan maar met seconden tussenruimte. Ik zijn mijn telefon en ook mijn laptop doorlopend heen en weer springen afhankelijk van het licht dat toevallig op de sensor valt. En dat kan dus de schaduw van mijn hand zijn.

[Reactie gewijzigd door Ortep op 28 juli 2014 10:08]

[...]


Lees de gebruiksaanwijzing van je kindle eens. Ik heb gewoon toegang tot al mijn boeken. Ook de boeken die ik niet van Amazon heb gekocht
Oh? Mijn Kindle Paperwhite kan dus ook bij mijn dropboxfolder? Of mijn FTP-server? Of mijn zinio-account? Handig zeg!
Bij licht gaat het nooit om de absolute hoeveelheid licht maar om de relatieve hoeveelheid. Je ogen passen zich nl aan. (Pupil grootte veranderd)
Als het donker is, kan een in je gezicht schijnend miniledje al te fel zijn. En dat past een tablet dus steeds voor je aan. Je ziet doorlopend de helderheid veranderen. Het vervelende is dat je ogen zich sneller aan licht aanpassen dan aan donker. Om aan licht te wennen heb je minder dan een seconde nodig...om aan donker te wennen bijna 20 minuten.
Een refelctie systeem zoals papier of een ereader heeft altijd _precies_ dezelfde realtieve helderheid voor jou ogen vergeleken met de omgeving.
Een tablet past de helderheid in stappen aan en dat gaat niet instantaan maar met seconden tussenruimte. Ik zijn mijn telefon en ook mijn laptop doorlopend heen en weer springen afhankelijk van het licht dat toevallig op de sensor valt. En dat kan dus de schaduw van mijn hand zijn.
Je hebt dus waarschijnlijk niet over een iPad. Het automatisch aanpassen van helderheid is voor mij nooit storend en/of opvallend geweest. Zeker niet "stapsgewijs en springen" zoals jij het zegt.

[Reactie gewijzigd door kmf op 28 juli 2014 11:59]

Snel en boek lezen in 1 zin ;). Anyways zo zie je maar weer dat mensen verschillen. Ik zou er namelijk nooit aan denken om naast mijn telefoon, tablet en laptop ook nog eens een ereader te moeten aanschaffen...
Klopt helemaal, een tablet is handig, maar vaak ook niet meer dan dat.... Als er geen tablet meer gemaakt werd, hoeveel mensen zouden er om treuren?
Als de laptop van de markt zou worden gehaald werd het een ander verhaal....
De vergelijking tablet vs PC-markt die hier veel gemaakt wordt bestaat in mijn ogen al niet meer. Er zijn tegenwoordig ook genoeg 7,inch tablets met belfunctie en (hybride) notebooks met touchscreen. Er is veel overlap qua functionaliteit en doelgroep, dus de verzadiging van tablets is ook maar relatief.
Een boek lezen op een 10" vind ik vreselijk. Geef mij maar een 7" of 8". Een telefoon is dan ook te klein (een phablet zou mogelijk net kunnen).

Ik zou zelf nooit een 10" kopen. Dat is een maat die voor mij net niets is. Hij is te groot om dagelijks mee te nemen en te klein om er echt dingen op te doen.
Je doet je naam eer aan. Een smartphone is om even wat vlot op te doen (omdat je geen andere keus heb), een tablet is perfect voor bijna puur content consumeren. Een laptop is geschikt om wat meer actief zaken te doen als je geen werkstation tot je beschikking heb. Elk product heeft zo zijn niche. De reden dat mensen niet meer tablets kopen is niet omdat ze inzien dat het een onding is, in tegendeel, ze kopen geen nieuwe omdat een nieuwe niet noodzakelijk is, de huidige generatie (highend) tablets hoeft dan ook helemaal niet vervangen te worden door een nieuwere.
Hij heeft wel gelijk. Leg mij eens uit wat ik kan op een 7 inch tablet dat ik niet met even veel gemak op mijn 5,5 inch smartphone kan. En leg mij dan uit wat het verkoopargument is om mij een 10 inch tablet te laten kopen in plaats van mijn 13 inch notebook te gebruiken.

Ik heb wel ergens een tablet. Ergens. Maar dat ik niet eens weet waar dat kreng ligt moet je al genoeg zeggen. Ik zou wel een tablet overwegen, maar dan wel max €80 voor minimaal 10 inch met minimaal full-HD en minimaal 8000mAh batterij. VWaarvoor weet ik niet precies, maar het zou een handige veredelde afstandsbediening kunnen zijn voor als mijn telefoon in de oplader ligt. Ik ben bezig met wat dingen automatiseren in mijn huis en zo.
Je hebt al een tablet, maar je overweegt er ook 1. Of nog 1?
Het was er echt een van de eerste, hij was best traag en de accuduur was niet je van het. Buiten dat gebruikte ik het ding niet echt.. En toen had ik dit huis nog niet. Als ik er nog een zou kopen, dan alleen als het echt spotgoedkoop is voor een echt heel goed apparaat. Maar dan heb ik zoiets van: dan gebruik ik dat ding weer niet. Als het echt te goedkoop is dan maakt het niet heel veel uit.
Ik zou wel een tablet overwegen, maar dan wel max €80 voor minimaal 10 inch met minimaal full-HD en minimaal 8000mAh batterij. Waarvoor weet ik niet precies...
Geld uitgeven, maar waarvoor je iets zou aanschaffen, geen idee? Dan is het sowieso zonde om iets aan te schaffen. En een tablet voor 80 euro, met die specs, is ook wel utopisch.
Hey, dit is tweakers. We hebben speeltjes. Ja toch?
Hey, dit is tweakers. We hebben speeltjes. Ja toch?
Ja, ook tweakers geven niet geld uit "omdat het kan". Maar het moet ook wel van meerwaarde zijn natuurlijk. ;)
http://i.imgur.com/59bC4WW.jpg

Op een 7" iPad mini retina nog perfect in landscape te lezen. Kleiner scherm en je hebt een vergrootglas nodig.
Alsof je alles in een keer op je scherm moet hebben. Ik heb aan mijn smartphone genoeg. Ik kan daar nog wel op inzoomen om het te lezen.
Ik heb sinds ik een HTC m8 heb mijn Nexus 7 (2013) bijna niet meer aangeraakt. Waarom? Ik mis het extra formaat niet, luidsprekers van de m8 zijn net iets beter en de m8 is net iets sneller. Wat ook meespeelt is dat mn m8 altijd in de buurt is en mn nexus 7 altijd ligt waar je m niet gebruikt.
Tablets zijn op veel gebieden simpelweg te brak qua software en te onhandig qua invoeren en dus is de pc die veel makkelijker bediend en vel sneller is gewoon voor veel taken de betere optie.
bijna iedereen die ik ken grijpt voor meer als 1 website zonder webforms naar de desktop of laptop omdat een tablet gewoon niet prettig genoeg werkt.

En laten we eerlijk zijn zo goed als alle mobiele websites zijn brak en onhandig in vergelijking met de desktop versie.
Zo ook de tweakers site.
Iedere keer weer moet ik naar settings > desktopversie weergeven. Erg frustrerend Je zou daarom ook de optie moeten krijgen om te kiezen maar sommige sites forceren de mobiele versie zelfs met het vinkje in desktopversie weergeven aangevinkt.

De pc blijft nog lang bestaan zolang dit niet opgelost word. Het fijt dat er tijdelijk meer BRANDED pc's verkocht werden komt door een aantal factoren.
Ten eerste is voor de non gamer en grafisch designer een 4 jaar oude pc prima zolang hij geen gebreken heeft en simpelweg een ssd plaatsen (onderdelen zijn ook deel van de pc markt) een enorme invloed op hoe snel het relatief oude beestje reageert.
En mensen die dus wel een snelle bak willen gaan echt niet voor meer geld mindere hardware kopen en kopen dus een kloon/zelfbouw systeem die NOOIT in al die fijne verkoopcijfers word meegenomen.
Wat trouwens ronduit dom is. als ik een cpu/ram/moederbord update koop ben ik vaak meer kwijt dan een compleet branded systeem van hp dell enz maar dat zou ineens niet onder hetzelfde groepje horen...
Sja, het is ook maar welke telefoon je hebt he.
Mensen kopen massaal grotere telefoons waardoor de voordelen van tablets minder belangrijk worden.
Met 5 inch full hd zie je de individuele pixels toch niet en mits de app/website goed omgaat met dat scherm formaat werkt alles fijn en is ook nog met 1 hand vast te houden.
Door grote SD kaartjes en USB-OTG kan je feitelijk ook oneindig veel media met je mee nemen.

Met dat in het achterhoofd is het best begrijpelijk dat mensen niet met iets extra's willen zeulen dat niet in hun broekzak past en wat ze niet fijn met een hand vast kunnen houden, toch?

[Reactie gewijzigd door SuperNull op 27 juli 2014 02:21]

Je hebt een punt. Smartphones van 5" doen voor een groot deel hun browsewerk redelijk goed en ze groeien langzaam maar zeker door naar de 6". De reden om nog even je tablet erbij te pakken neemt sterk af.
Laptops/desktops gebruik je als je ergens voor wat langere tijd of professioneel aan wilt werken.
Is in afwachting van een goede aanbieding ;)

(zoals normaal als de verkopen slecht gaan)
Wat ook vaak vergeten wordt is dat er na verloop van tijd ook een 2de hands markt ontstaat. En niet iedereen koopt altijd nieuw. In begin van de hype is er natuurlijk niet anders maar kijk een wat een 2dehands tablet nu kost. Voor weinig heb je al wat leuks en niet iedereen die zijn oude tablet weg doet koopt weer een nieuwe. Met de grote phones is die behoefte ook lager plus sommige komen er ook achter dat het niet helemaal hun ding is / kan wat jij erop wil.
De meestte mensen die er 1 willen hebben er nu gewoon 1. De upgrades die jaarlijks aankomen zijn te klein om een nieuwe table tte rechtvaardigen. Oftewel marktverzadiging. Het is weer wachten op the next big thing. Dit is ook de reden waarom de pc markt gestabiliseerd is na een paar jaar van krimp.
Toch leg ik de groei van de PC markt nog steeds vrijwel volledig toe aan Windows XP wat niet meer ondersteund wordt. Daardoor gingen een hoop bedrijven die al jarenlang op IT bezuinigden ineens over. Ook was de PC markt vrijwel tot de bodem gezakt dus het moest een keer ook weer omhoog gaan.

Maar wat tablets betreft klopt het denk ik wel. Ik heb zelf nu 3 tables en zo ken ik nog wel meer mensen. De enige upgrade die je tegenwoordig krijgt is van bijv een Snapdragon 800 naar een 801 en daar ga je geen 3 a 400 euro meer voor uitgeven. Ook bijv.,Full HD of Quad HD boeit denk ik niet al teveel mensen.

Ik heb zelf nu een Xperia Z2 tablet en nog een oude Galaxy Tab v1, en ik kan op allebei gewoon prima Youtube video's kijken.
Toch leg ik de groei van de PC markt nog steeds vrijwel volledig toe aan Windows XP wat niet meer ondersteund wordt. Daardoor gingen een hoop bedrijven die al jarenlang op IT bezuinigden ineens over. Ook was de PC markt vrijwel tot de bodem gezakt dus het moest een keer ook weer omhoog gaan.
Het is relatief toevallig dat XP niet meer wordt ondersteund op het moment dat de economie in NL lijkt aan te trekken (volgens CBS, CPB en het kabinet). De consument houdt minder geld in de zak hierdoor en is de aanschaf van apparatuur weer mogelijk. Zoals je van de week hebt kunnen lezen op verschillende sites, is het spaargeld ook in lange tijd weer "overvloedig" wat betekent dat de gemiddelde Nederlander gewoon een PC kan kopen en niet moet kopen, vanwege XP.

Eerder deze maand stond er op T.net ook al een artikel over Intel waarin werd gesproken dat XP een oorzaak zou zijn voor de toegenomen winst. Helaas heeft Intel op de consumentenmarkt "maar" 6% winstgroei gezien terwijl toch het marktaandeel van XP bij consumenten rond de 30% lag. Aangenomen dat niet iedereen massaal AMD-PC's heeft gekocht, zit hier ook een groot verschil tussen "XP ondersteuning" t.o.v. "winst CPU fabrikant".

Het aantal bedrijven wat op XP zat was amper nog interessant; er is een handjevol grote afnemers van software (waaronder de overheid) die Microsoft gewoon betalen voor extra ondersteuning op XP. De overige bedrijven (ik denk wel meer dan 95% van alle bedrijven in NL) is de afgelopen jaren al overgegaan op een ander/nieuw OS.
Yep. De publiciteit rond het stoppen van XP concentreert wellicht wat verkopen rond die aankondiging (als in, mensen die toch al hun PC zouden gaan vervangen krijgen een herinnering), maar over een heel jaar gezien zal het weinig invloed hebben.
Je bent ook gedwongen om te upgraden. Je moet soms vista of zelfs 7 hebben wil nog wat werken en de hardware van +10 jaar oud trekt het ook niet meer daarbij economisch gaat het wat beter. Weetje wat we kopen een nieuwe pc.
Nou ja, voor 99% van die antieke XP computers heb je enkel wat meer RAM nodig om W7 te draaien en 2 GB kost twee tientjes. Crisis of niet, na tien jaar moet dat er toch wel af kunnen. Tis meer dat het de laatste druppel is om een toch al trage PC te vervangen, wat in 2014 meer de beperkende factor is dan het OS, zijn moderne websites met veel Javascript en moderne browsers, die honderden MB's RAM nodig hebben.

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 27 juli 2014 16:05]

Anoniem: 481354
@Dreamvoid27 juli 2014 23:39
Dat werkt allemaal in XP nog prima hoor,met 4 Gb aan ram..Daar voor hoeft het niet..
Met 4 GB is er weinig aan de hand, maar consumenten PC's uit circa 2001-2005 (de tijd van XP) hadden in de meeste gevallen niet veel meer dan 512 MB - 1 GB.
Nou ja, voor 99% van die antieke XP computers heb je enkel wat meer RAM nodig om W7 te draaien en 2 GB kost twee tientjes.
Dat ligt er echt aan hoe oud het ding is/welke hardware er in zit.
Mijn ouders hebben pasgeleden hun XP-desktop vervangen door een Win8-laptop. Die desktop was echt niet in staat Vista/Win7/Win8 te draaien hoeveel geheugen je ook in steekt. (een Pentium-II systeem @300MHz.)

SD-ram (PC-100 of 133) modules van 512MB of groter zijn daarbij uiterst zeldzaam en duur als het moederbord het al ondersteund. De chipset van mijn P3@1Ghz systeem herkende ook maximaal 512MB (en mijn AMD Duron ging tot 1,5Gb).

Een P4 draait wel Win7 maar is in de praktijk zelfs voor wat websurfen al snel te traag. Voor wat betreft CoreDuo (vanaf 2006) en recenter heb je waarschijnlijk wel gelijk, (al licht het er ook aan wat voor type geheugen je hebt (DDR, DDR2 of nieuwer), P-ata of s-ata schijf e.d) maar die hebben meestal wel al voldoende geheugen (2G, een enkeling 1GB) aangezien die al snel dateren van na de komst van Vista.

[Reactie gewijzigd door BeosBeing op 30 juli 2014 13:59]

Dat is best jammer dat dit jaar 11% daald. Mensen moeten toch inzien dat een Tablet veel handiger is dan een Notebook vooral als je onderweg bent, een Tablet is meestal onder de 350 gram! Hier een LG G Pad 8.3 en onderweg gebruikbik hem ook via Bluetooth verbonden met mijn Note 2 om 3G te verbinden. Tablet kun je alles doen wat je ook op een notebook zou doen!!! Er zijn al veel games beschikbaar op tablets

Ook kijk ik LIVE TV met mijn tablet via Ziggo applicatie op mijn LG G Pad 8.3 inch Full HD+1920×1200 IPS

Ook lekker op de bank heb ik ondervonden dat een tablet veel handiger is, dan een notebook (op de bank een notebook vast houden is zwaar en na een tijdje krijge je last van je armen, terwijl je met een tablet dat onder de 350gram is zelfs na uren geen last van heb)

Kan iemand mij uitleggen wat het verschil is in werking met een notebook of een tablet?
Internetten, fiilms bekijken muziek of gamen of typen van documenten kun je net zo goed doen met een tablet, en je kan dan nog eens losse toetsenbord bij kopen

[Reactie gewijzigd door van der Berg op 27 juli 2014 15:08]

Misschien ligt het hoe jij een laptop gebruikt maar in een wat zakelijkere setting heb je er niet zo veel aan.

Wel eens JavaScript geprogrammeerd op een tablet?
Ja. En dan ook nog eens met nano op een terminal via een ssh-sessie over een tunnel.
Je moet wat als je op vakantie en iets moet fixen.
En ging dat lekker?
ging prima. je moet wel de goede (ssh)-app hebben welke de benodigde controls als shortcut aanbiedt, maar voor de rest geen probleem.
Programmeren, artikelen schrijven of werken in Excel is toch wel behelpen op een 8" scherm, dan neem je toch eerder de combi van een smartphone en een 13+ inch laptop.

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 27 juli 2014 16:22]

Door de ontwikkeling van ultrabooks begrijp ik het ook wel. Het opstarten gaat sneller, en kun je met een ultrabook fijner werken dan een tablet. De tablet heb ik nooit gehad en zal ik nooit hebben. Met een Macbook pro en een iPhone ben ik al voorzien van alles.. En wat harde stelling, maar ik denk dat de tablet zijn beste tijd heeft gehad. Veel belangrijke ontwikkelingen zullen niet meer voorkomen op de tabletmarkt..
Als je nog nooit een tablet heb gehad, hoe kan je dat oordeel maken? Hoe lees jij digitale boeken? En dan bedoel ik niet een paar dozijn pagina's, maar dikke pillen? Op je smartphone, nee dank je, daar is het iPhone schermpje echt te klein voor, op je MacBook Pro? Dat zal lekker lezen zijn... Oh, ben jij er zo een die nog leest op papier of wellicht helemaal niet leest en alleen de bibliotheek weet te vinden aan de hand van de referentie naar de videotheek...

Ik zie ook anders weinig beweging in de laptop markt (inc. ultrabooks), het enige is nu dat alles goedkoper wordt waar hoge specs aan hangt (met uitzondering van wellicht Apple meuk, die houd zijn prijzen hoog en mikt er snellere procs in waar je niet op zit te wachten). Zelfde zie je nu op de tablet markt gebeuren... Maar wat dat betreft zie ik ook geen schokkende ontwikkelingen op de PC markt, SSD was zo een beetje het meest spectaculaire in de afgelopen zes jaar, PCI-E SSDs zulen wellicht sneller zijn, maar niet bepaald schokkend zoals de overstap van HDD naar SSD. Momenteel zit er toekomst in VR brillen, de vraag is echter hoe goede producten er op de markt worden gezet.
Nooit gehoord van e-readers...? Het lezen van boeken op een reguliere tablet is een drama.
Daar zijn een heleboel ouderen het niet met je eens. Omdat een e-reader een relatief laag contrast heeft door een donkergrijze tekst op een lichtgrijze achtergrond kunnen ouderen de teksten vaak niet goed lezen, vooral niet met minder licht. Tenzij ze het letterformaat erg groot gaan zetten wat de leeservaring niet ten goede komt.

Een tablet geeft licht en heeft een veel beter contrast. Mensen die eigenlijk een leesbril nodig hebben lezen om die reden vaak liever op een tablet.
Daar zijn een heleboel ouderen het niet met je eens. Omdat een e-reader een relatief laag contrast heeft door een donkergrijze tekst op een lichtgrijze achtergrond kunnen ouderen de teksten vaak niet goed lezen, vooral niet met minder licht. Tenzij ze het letterformaat erg groot gaan zetten wat de leeservaring niet ten goede komt.

Een tablet geeft licht en heeft een veel beter contrast. Mensen die eigenlijk een leesbril nodig hebben lezen om die reden vaak liever op een tablet.
Euhhhh...hoe oud ben jij? Ik ben boven de 60 en ik wil juist perse niet een tablet om te lezen omdat dat nu juist zo'n 'slecht' beeld geeft. Een eReader doet het juist beter ook onder omstandigheden waar bv de zon een tablet haast onleesbaar maakt. Ik heb veel 50+ mensen in mijn omgeving met een eReader. Zelfs de mensen die eerst een tablet hadden zijn overgestapt naar een Reader
Mijn e-reader geeft ook licht en op een betere manier dan een tablet doet. Beter voor me ogen in het licht en het donker.
Moderne e-readers geven al een veel beter contrast. Mijn kindle paperwhite heeft ook verlichting, daarmee is het perfect! Beter dan papier zelfs.

Ik heb een jaar lang gelezen op mijn ipad, dat ging beter dan verwacht. Ik heb de e-reader gekocht om buiten te kunnen lezen. Wel, ik lees nu altijd op dat ding: nog fijner dan tablet!
Bijkomend voordeel is dat ze veel blauwlicht voor de kiezen krijgen wat weer depressies tegengaat. Maar aan de andere kant ook de slaap afremt... hmmm.
Nou ja, ze zouden een tablet kunnen maken die precies de juiste frequentie afgeeft om winterdepressies tegen te gaan. Met een dikke sticker of slimme OS die des avonds de temperatuur van de backlight veranderd zodat ze ook nog kunnen slapen.
Moet mogelijk zijn. Catchie naam:

"Happy Tablet" ofzoiets, zou niet kiezen voor "Medi Tablet".
Het lezen van boeken op een reguliere tablet is een drama.
Vreemd, ik lees ebooks op LCD al bijna 15 jaar, begonnen op PDAs, daarna naar smartphones, daarna tablets en wil nooit meer terug. Voordeel van de backlight is dat ik geen warme lampen aan hoef als ik in bed lees, op een donker station/bushalte, etc. Het is waar je aan gewend raakt, ik kan ruim 16 uur achter een LCD lezen als ik wil. Wat betreft slaap issues, geen last van, ik doezel redelijk vaak weg achter m'n tablet, in bed rond slaap tijd.

Wat altijd een groot voordeel was van de e-reader is de hoge resolutie en het lage stroom verbruik. Sinds de iPad Air is er niets mis meer met de resolutie en niets mis met de batterij duur, ik kan er een volle dag gebruik van maken voordat het de oplader in moet.
Ik denk ook dat het meer richting Mobile gaat....
Tablet is toch ook gewoon een extraatje, een luxe product.
De verkoop van deze producten zakt logischerwijze een keer weg, de markt is voorzien.
Het zal weer aantrekken als er innovatie is, ik heb zelf een ipad 4 en zou niet weten waarom ik iets anders zou aanschaffen....
Zit in hetzelfde schuitje, de overstap van iPad #1 naar de iPad Air was spectaculair, maar de komende jaren zie ik mij geen nieuwe Tablet aanschaffen, maar datzelfde heb ik ook met een smartphone (mijn iPhone 4 wordt waarschijnlijk vervangen door een iPhone 6 en dan zie ik het wel weer eens over een jaar of vier), mijn PC (doe ik al 7+ jaar mee met uitzondering van GPU (5 jaar) en HDD/SSD). Een nieuwe laptop heb ik al ruim 10 jaar niet meer gekocht die zooi gebruik ik werkelijk nooit, altijd achter een desktop, dat werkt imho veel fijner dan een laptop. Kan me wel situaties indenken waar het handig is, maar als ik in die situaties zit, neem ik er eentje mee van de klant, voor de klant.
Klink herkenbaar, ik heb na het lang WILLEN hebben pas bij de introductie van de AIR mijn eerste Tablet gekocht. ik heb alle iPhones gehad (muv de tussenmodellen) en wilde dolgraag een iPad, maar het was niet noodzakelijk (met oog op budget). Toen ik echter opeens veel met OV moest reizen en net de Air uit ging komen stond ik vooraan. Heerlijk ding en gaat iedere dag mee naar werk en ligt thuis naast de bank voor snel iets opzoeken.

Maar: totaal niet upgrade gevoelig. Hij is snel, dun en mooi en ik ga dat pas vervangen als een verongelijkt gevoel optreedt. Not anytime soon.

Zo heb ik ook (pc vergelijking) in 2009 een Phenom 955 systeem aangeschaft met net even lekker ruim boven Bang for your buck onderdelen en daar al 5 jaar plezier van. Tussentijdse upgrade naar SSD uiteraard en meer HDD's, maar de kern heeft het uitgehouden. Pas sinds dit jaar begint het te prikkelen. Als ik nog een hardcore gamer was geweest misschien eerder, maar ik kon eigenlijk bijna alle nieuwe games behoorlijk goed doen. Goede vriend kocht destijds hetzelfde systeem en heeft sindsdien twee major upgrades gedaan. Betere specs, yeah, maar het verschil op zijn monitor was voor mijn kritisch oog niet te zien. So why bother.

Wat tablet betreft absoluut dezelfde instelling, tenzij die iPad Air gaar wordt in een tempo dat ik nu niet kan bevroeden. Ik wil sowieso niet zonder een dergelijk device, maar ik hoop wel dat het 4 jaar mee kan, terwijl ik iedere twee jaar reikhalzend uitkijk naar de nieuwe iPhone.

De markt is verzadigd, absoluut, tot en met bejaarden aan toe. Ik ben benieuwd hoe makkelijk mensen nieuwe gaan kopen als ze stuk gaan. Ik acht het vrij waarschijnlijk dat een hoop 5+ inch smartphone gebruikers het wel prima vinden.

[Reactie gewijzigd door john milton op 27 juli 2014 02:46]

Op dit moment in het bezit van een Galaxy Note 2. Hierdoor voel ik me niet aangetrokken tot een tablet.

Denk dat dat de meerendeel heeft die in het bezit is van een groot toestel. Wat daar niet op kan, doe je liever op een pc/laptop
Ik weet het niet, ik heb een vader die een 5" smartphone heeft, een 10" tablet en sinds kort ook een 7" tablet (allemaal Android). Gebruikt ze zowaar alle drie...

Ik had jaren geleden een van de eerste 5" smartphones (HTC Advantage X7500), maar was maar wat blij toen ik overstapte naar een iPhone 4 en een iPad. Een koelkast (smartphone met groot scherm) is handig als je geen tablet kan krijgen (toen was er nog niets werkbaars, voor de introductie van de iPad), maar wil nu eigenlijk niet meer terug naar een koelkast. Ik kan me voorstellen dat een 7" tablet handig is als tussen model om te kunnen gebruiken met een hand. Maar zelf geen interesse in, want ik heb groot genoege handen en genoeg kracht in m'n armen om erg lang met een 10" tablet in een hand te staan (kan in veel gevallen ook nog de bladzijde omslaan met een hand).
Eigenlijk zijn de meeste smartphones ook al kleine tablets want als ik kijk naar de 5inch varianten doen die er eigenlijk gewoon niet zoveel voor onder eerlijk gezegt.
Ik heb zelf een 5" telefoon (720p resolutie), maar een boek lezen, daar vind ik het scherm toch net even te klein voor. Als het om lezen gaat is een 8" denk ik ideaal.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee