Je vergeet nu iets, Netflix maakt gebruik van caching servers, deze willen ze binnen het netwerk van de ISPs zetten. De server wordt door Netflix betaald en zal - als je ISP er een heeft - eerst kijken op de caching server of die daar reeds aanwezig is, en zo niet dan pas direct van de Netflix servers halen.
Door die caching servers zal de bandbreedte die het netwerk van de provider verlaat en betreed sterk worden verminderd, dus kan het, zolang mensen niet mee rdan 20.000 films/series streamen die niet recent zijn opgevraagd. Maar zelfs dat is niet het geval:
"... Netflix is actually pre-populating the caches inside the ISP’s networks. During peak hours, Netflix’s caches are in read only mode and during off-peak hours, they get populated with content."
Dus ja, ze oversellen ook hun data connectie,
als die cache servers opeens down gaan. Maar zolang dit niet het geval is zal hun service zonder problemen werken en ontlasten ze de backbones van ons internet enorm.
Daarnaast - jammer genoeg heb ik hier geen bronnen over controle bronnen over kunnen vinden - bij
TekSynidcate hebben ze een paar keer genoemd dat Netflix zelf caching servers had aangeboden, maar dat de ISPs ze om onbekende reden niet hebben aangenomen. Wat een interessant argument zou vormen tegen het "We maken zo veel extra kosten door Netflix en moeten dus geld krijgen van Netflix"-argument.
Nu een stukje off-comment:
"The ISP is the post office. We are paying for 50mb/s. That is our stamp. We are paying for the postage. We are totally covering the cost of delivery. AT&T wants to have us pay for "postage" and then have Netflix pay for their trucks. That's like someone shipping you a package and then the USPS man demanding gas money upon delivery."
https://teksyndicate.com/...out-lies-against-humanity
Deze quote van Teksyndicate is de eenvoudigste uitleg die ik tot nu toe heb gevonden. Het laat namelijk duidelijk het probleem zien: de hoge managers van de ISPs in Amerika zien een manier om twee keer te worden betaald voor een service, en daar mee weg komen onder het motto dat ze zo zielig zijn, omdat de data kosten toenemen.
Als ze zouden zeggen dat mensen de capaciteit - waar ze al voor betalen - meer gaan gebruiken. En daarom de bandbreedte caps gaan invoeren, dan begrijp ik dat. Dat de kosten moeten worden betaald, oké. Maar dat ze zeggen dat ze niet meer kunnen leveren wat ze beloven, dan met een vinger wijzen naar 'de grote boosdoeners' en zeggen: "Jullie betalen hiervoor" gaat te ver, want dat je zelf de service niet kan leveren is niet de schuld van een ander. Maar omdat de ISPs in Amerika zo groot zijn en nog vaak de enige in een gebied zijn die internet aanbied kunnen ze dit doen. Daarnaast spelen ze met het idee van 'hun maken kosten, dus hun betalen'.
Stel dat je in een restaurant zit waar, noem iets leuks, 1 kg spareribs mag eten, zolang je het binnen twee uur maar op hebt. En omdat iedereen die bij hun spareribs knoflooksaus nemen ook de volledige 1 kb opeten komt er een nieuwe regel: Iedereen mag maar 500 g spareribs met knoflooksaus eten, anders betaal je maar meer. Dan maak je onderscheid, maar wat is het verschil? De knoflooksaus?Spareribs zijn spareribs, en dat geld ook voor data, data = data. En als je onderscheid gaat maken dan moet je bij jezelf de vraag gaan stellen, kan ik het product niet leveren? Of zeg ik dat ik zielig ben, tegen voortuitgang (want on-demand is - hoop ik - de toekomst) en vind ik het allemaal wel goed zoals het is (met een dikke portomonee lekker conservatief zitten zijn)?
Ik weet niet welke ik liever heb, een netwerk wat achterloopt op de vraag, of de managers die niet aan de vraag willen voldoen. Maar dit is zeker geen oplossing.
Bronnen:
[Reactie gewijzigd door addono op 24 april 2014 18:46]