Netflix streeft ernaar eind dit jaar vrijwillig de Kijkwijzer-classificatie te hanteren op al zijn platformen. Dat laat minister Sander Dekker van Cultuur vrijdag weten in antwoord op Kamervragen. De bewindsman noemt de keus van Netflix 'een belangrijk signaal voor de industrie'.
Kamerlid Gert-Jan Segers stelde de Kamervragen over Netflix en andere soortgelijke diensten. Hij vindt het niet goed dat Nederlandse licentiehouders zich aan de Kijkwijzer moeten houden, terwijl diensten als Netflix maar ook buitenlandse televisiezenders als TLC dat niet hoeven. Segers wilde weten wat de minister hier aan kan doen.
In antwoord op de vragen van Segers laat Dekker vrijdag weten dat een Europese richtlijn, de zogeheten Audiovisuele Mediadienstenrichtlijn, een minimumnorm biedt voor lidstaten om zo kinderen te beschermen voor mogelijk schadelijke beelden. Doordat het hierbij om een richtlijn gaat, kan de regelgeving per lidstaat verschillen, zo legt Dekker uit. Hierdoor ontstaat er volgens hem een ongelijke situatie in de Europese Unie. "De zender met bijvoorbeeld een Spaanse uitzendlicentie heeft zich daarom aan andere regels te houden dan de Nederlandse, maar kennen wel beiden dezelfde Europese minimumnorm."
Doordat Netflix formeel in Luxemburg is gevestigd, kan Nederland het bedrijf achter de streamingdienst niet verplichten om de Kijkwijzer te hanteren, vervolgt Dekker. Netflix zou er vrijwillig voor moeten kiezen om de Nederlandse classificatie te hanteren, maar dat gebeurt volgens de minister ook. Netflix liet aan de bewindsman weten dat een ruime meerderheid van onlinecatalogus, tachtig procent, de Kijkwijzer-indicatie hanteert.
Medewerkers van het instituut achter de Kijkwijzer, het Nicam, trainen intussen Netflix-werknemers om content volgens de Nederlandse maatstaven te bestempelen. Dekker: "Netflix zal ook de iconologie van de Kijkwijzer gaan toepassen. Voor de website is deze aanpassing wat eenvoudiger te realiseren dan voor de verschillende Netflix-applicaties op gameconsoles, tablets, smart-tv's et cetera. Netflix zegt ernaar te streven eind 2014 de Kijkwijzer volledig te hebben ingevoerd."
Volgens minister Dekker is het een 'positieve ontwikkeling' dat Netflix vrijwillig wil meewerken aan de Kijkwijzer. "Het is ook een belangrijk signaal aan de gehele industrie dat de grootste video-on-demandaanbieder van Nederland, die zich bovendien vanaf 2015 in ons land zal vestigen, zich inspant om de classificatie-informatie van de Kijkwijzer in zijn dienst op te nemen."