Minister: 'Netflix implementeert vrijwillig de Kijkwijzer eind dit jaar'

Netflix streeft ernaar eind dit jaar vrijwillig de Kijkwijzer-classificatie te hanteren op al zijn platformen. Dat laat minister Sander Dekker van Cultuur vrijdag weten in antwoord op Kamervragen. De bewindsman noemt de keus van Netflix 'een belangrijk signaal voor de industrie'.

Kamerlid Gert-Jan Segers stelde de Kamervragen over Netflix en andere soortgelijke diensten. Hij vindt het niet goed dat Nederlandse licentiehouders zich aan de Kijkwijzer moeten houden, terwijl diensten als Netflix maar ook buitenlandse televisiezenders als TLC dat niet hoeven. Segers wilde weten wat de minister hier aan kan doen.

In antwoord op de vragen van Segers laat Dekker vrijdag weten dat een Europese richtlijn, de zogeheten Audiovisuele Mediadienstenrichtlijn, een minimumnorm biedt voor lidstaten om zo kinderen te beschermen voor mogelijk schadelijke beelden. Doordat het hierbij om een richtlijn gaat, kan de regelgeving per lidstaat verschillen, zo legt Dekker uit. Hierdoor ontstaat er volgens hem een ongelijke situatie in de Europese Unie. "De zender met bijvoorbeeld een Spaanse uitzendlicentie heeft zich daarom aan andere regels te houden dan de Nederlandse, maar kennen wel beiden dezelfde Europese minimumnorm."

Doordat Netflix formeel in Luxemburg is gevestigd, kan Nederland het bedrijf achter de streamingdienst niet verplichten om de Kijkwijzer te hanteren, vervolgt Dekker. Netflix zou er vrijwillig voor moeten kiezen om de Nederlandse classificatie te hanteren, maar dat gebeurt volgens de minister ook. Netflix liet aan de bewindsman weten dat een ruime meerderheid van onlinecatalogus, tachtig procent, de Kijkwijzer-indicatie hanteert.

Medewerkers van het instituut achter de Kijkwijzer, het Nicam, trainen intussen Netflix-werknemers om content volgens de Nederlandse maatstaven te bestempelen. Dekker: "Netflix zal ook de iconologie van de Kijkwijzer gaan toepassen. Voor de website is deze aanpassing wat eenvoudiger te realiseren dan voor de verschillende Netflix-applicaties op gameconsoles, tablets, smart-tv's et cetera. Netflix zegt ernaar te streven eind 2014 de Kijkwijzer volledig te hebben ingevoerd."

Volgens minister Dekker is het een 'positieve ontwikkeling' dat Netflix vrijwillig wil meewerken aan de Kijkwijzer. "Het is ook een belangrijk signaal aan de gehele industrie dat de grootste video-on-demandaanbieder van Nederland, die zich bovendien vanaf 2015 in ons land zal vestigen, zich inspant om de classificatie-informatie van de Kijkwijzer in zijn dienst op te nemen."

Pictogrammen NICAM/Kijkwijzer

Door Yoeri Nijs

Nieuwsposter

20-06-2014 • 18:42

51 Linkedin

Reacties (51)

51
48
33
3
0
8
Wijzig sortering
De kijkwijzer is/kan wel een indicatie zijn om uit verder te zoeken of een film geschikt is voor je eigen kids (elke kind is anders natuurlijk). Er zijn genoeg films/series die je zelf kent en weet dat je kids die alleen kan laten zien, maar ook genoeg films niet.

Ik neem aan voordat je een film/serie aanzet je even kijkt of die film geschikt is voor je kids. Daar zijn natuurlijk meer bronnen voor dan alleen de kijkwijzer, vind die zelf namelijk ook niet zo sterk.

(Helaas ken ik genoeg ouders die dit totaal niet checken waarbij de kids alles mogen zien danwel spelen want dan zijn ze zo leker rustig )
Leuk, maar laten we wel wezen: Wie kijkt er in godsnaam naar de kijkwijzer-indicatie?

Tegenwoordig staat er bij een kinderuitzending al dat er grof taalgebruik of geweld in voor komt.

Het is maar net waar je maatstaven liggen natuurlijk.
Alle mensen met kinderen. Ik kijk er zeker wel naar voordat mijn kinderen een film of serie gaan kijken.

Natuurlijk is zo'n beoordeling altijd relatief maar ze gaan daarbij van de gemiddelde Nederlander uit en dat is een prima idee. De meeste mensen vinden dat kinderen niet de hele wereld bij elkaar hoeven te schelden.
Ach ja op een gemiddelde school wordt er meer gevloekt, gescholden, gepest, meer over seks gepraat dan in de gemiddelde film.
Wat ik wil zeggen, je kan je kinderen thuis nog zo'n goede manieren leren, alles wat ze zien en horen op school of bij andere vrienden daar heb je nauwelijks invloed op.
Daarnaast kan je als ouder toch al een soort kinderslot invoeren op Netflix, gewoon een account aanmaken voor kinderen...
Ik heb zelf een zoontje van 6, maar naar de kijkwijzer kijk ik dus echt niet.
Gewoon gezond verstand gebruiken en wat hier verder ook al aangegeven is, voorkennis van hetgeen ze gaan bekijken.
Een sexfilm zal wel niet goedgekeurd zijn voor 6+....
Anoniem: 55563
@sys6473821 juni 2014 01:10
Als ouder zou ik toch echt zelf beoordelen of beeldmateriaal geschikt is voor mijn kinderen. Kinderen kunnen enorm verschillen in ontwikkeling en karakter. Leeftijd alleen zegt zo weinig. Bovendien hoeft een clubje mensen niet voor mij te bepalen waar mijn kinderen wel en niet naar zouden moeten kijken.

En het is een mythe dat grof taalgebruik op TV kinderen hiertoe aanzet. In veel landen worden zgn "bad words" weg gepiept. Tegelijk zie je dat dat juist culturen zijn waarin veel scheldwoorden voorkomen. TV taalgebruik is dus eerder het gevolg dan de oorzaak van gewoontes. Bovendien, kinderen hoeven niet in een perfecte wereld op te groeien toch? Een beetje voorbereiding op de realiteit kan nooit slecht zijn.
Alle mensen met kinderen. Ik kijk er zeker wel naar voordat mijn kinderen een film of serie gaan kijken.
Ik kijk er nooit naar. Het is me al namelijk vrij snel duidelijk of een film geschikt is voor m'n kind of niet. Dat is redelijk snel te beoordelen aan de hand van voorkennis (K3 is altijd OK voor de kleine meid) of de samenvatting van het verhaal, ik zie dan de toegevoegde waarde van de kijkwijzer absoluut niet. Ja, toen ik zelf 15 was, toen vond ik films van 18+ bijzonder interessant, dus toen zocht ik naar het '18' symbool.
Haha goed punt!

ik denk dat het zo werkt: 6, geweld, grof taalgebruik
Dan is het geweldadig en grof voor een iemand 6 jaar.
Ik weet nog hoe wij vroeger als kinderen de destijds gebruikelijke "kijkwijzer" gebruikte in de videotheek om films te selecteren. Minimaal 16 jaar? Dan moet het wel een goede film zijn :)
Fijn, dus nu net als op DVDs enzo zo'n bloedirritant, unskipbaar filmpje ervoor.
Next de BREIN waarschuwing en ad's?
Ik zat het hele bericht zo te denken van "Goede actie van Netflix om mee te werken zonder verplichting, vraag me alleen af waarom", en jahoor, in de laatste alinea werd het duidelijk. Eind 2014 willen ze het rond hebben, in 2015 verhuizen ze naar Nederland waardoor ze moeten. En opeens draait dit niet meer om meewerken, maar gewoon netjes de zaakjes op orde maken voordat ze verhuizen.
Een Amerikaanse bedrijf dat zich gaat vestigen in Nederland... dat riekt naar belastingparadijs.
Inderdaad, nu nog 2 Ierse vestigingen er bij (1 fysiek en 1 geregistreerd en gevestigd in een willekeurige bananen-staat) en dan is de "sandwich" compleet 8)7

Voor diegene die dit interessant vindt:
http://en.wikipedia.org/wiki/Double_Irish_arrangement
ja en nee, er staat in de link dat het hoofdkantoor hier komt, dus idd naast belastingvoordelen zullen ze ook banen creeeren (niet veel waarschijnlijk daar niet van... :+ )
Als ze hier in NL alle rechten gaan regelen voor alle landen in Europa, kan dat aardig wat banen opleveren met die brei aan regeltjes :+
die paar juristen wegen niet op tegen de miljoenen die ze wegpompen via het nederlandse belastingsysteem, net als starbucks dat doet, al hebben die inmiddels wel een paar shops in het land maar voordat ze dat hadden waren ze al jarenlang "officieel" in nederland gevestiged zonder ook maar 1 koffieboon te verkopen maar ondertussen hebben ze wel flinke hoeveelheden aan geld uit het belastingsysteem gevist.
Het klopt niet wat je hier zegt. Nederland heeft inderdaad een gunstig belastingsklimaat als je het vergelijkt met andere Europese landen. Maar dat betekent niet dat er op de één of andere manier geldt wordt "weggepompt" uit de Nederlandse schatkist. Met alle respect, maar dat is onzin. Stel ze blijven in Luxemburg/VS/ander land, dan ontvangt dat alle belastingen en Nederland niks. Komen ze naar Nederland, dan ontvangt Nederland alle belastingen, hoe veel of hoe weinig dat ook zijn moge.

De internationale kritiek op Nederland komt dan ook niet uit de lucht vallen. Bovendien is dit niks nieuws. Het is al veel langer bekend dat Nederland een postbusland is; simpelweg vanwege de lage vennootschapsbelasting.
Ach ze zullen belasting dienst uren gaan gebruiken, ISP diensten enz enz..
Dat kan toch echt op serieuze uren gaan zijn voor bedrijven die diensten leveren aan Netflix..

Dus ja al nemen ze geen NL personeel aan. Toch zullen ze diensten moeten afnemen om werkzaam te kunnen zijn en indirect dus wel meer FTE nodig is bij die diensten.
Wellicht is het voor netflix ook gunstiger om in nederland diensten te leveren als ze ook in nederland gevestigd zijn? Of niet? Ik heb er te weinig kaas van gegeten. Maar kan me voorstellen dat het gunstig is om diensten aan te bieden in een land als je er zelf ook gevestigd bent.
Nee waarom??
Maakt totaal niet uit waar je zit, heel lang is ook het RTL signaal via Luxemburg onze woonkamers bereikt.

Waar een bedrijf zit maakt tegen woordig al helemaal niets meer uit. alleen belastingen en andere voorzieningen doen bepalen waar een bedrijf zich vestigd
Uiteraard is dat de reden, maar als buitenlands bedrijf zou je toch gek zijn om hier geen gebruik van te maken?

Het boek 'Het belastingparadijs' van Martin van Geest is echt een aanrader als je meer wil weten over de bedrijven die allemaal aan belastingontwijking doen. Zeer interessant boek!
nou dat lijkt dus niet lang te duren:
nieuws: Europese Commissie stelt na Apple mogelijk onderzoek in naar andere bedrijven

maargoed op zich fijn voor nederlandse kijkers dat ze dit doen, onafhankelijk van waarom.
en ja het blijft een business ze doen het niet voor de lol.
en dat gaat echt niet veranderen omdat de EU het ineens opgooit, 99% van de politici zijn gesteund door grote bedrijven of hebben er / werken ervoor. die gaan echt niet hun inkomen bekrimpen of hun carrieremogelijkheden.
BTW ben ik de enige die dit toch enigszins onlogisch en verspilling zie?

Ik geen enkele ouder die zich aan de richtlijnen van kijkwijzer houd. Laat staan weet wat het precies inhoud.. en PA gaat echt niet naar HP kijken als zoon lief van 8 naast hem zit.. En als hij dit wel zou doen.. Heeft hij toch schijt aan kijkwijzer..

Kijkwijzer is redelijk achterhaald.. GTST is ook voor 16+ geloof ik. Als ik mijn vriendin hoor die basis onderwijzeres is. Kunnen de kinder uit groep 4 beter uitleggen dat Ludo Sanders weer eens vreemd is gegaan en Rick de straat uit reed op de motor!
Voor een Nederlands bedrijf is het toch voordeliger in Luxemburg te vestigen, dus ik zie niet direct waarom Netflix straks beter af is.
Hoop niet dat we dan eerst 10 van die logo's te zien krijgen voor de film of serie start.
Gevolgd door een film van 10 minuten dat piraterij een misdrijf is, een wachtwoord om te verifiëren dat je oud genoeg bent voor die uitzending, reclame blokken over andere series en films die jij mogelijk leuk vindt, etc, etc.
Het begin van het einde is alweer in zicht.
Het wordt een vrijwillge implementatie van Netflix zelf, dus... Ik kan je verzekeren dat dit gewoon icoontjes op de website gaan worden.
Zolang er maar geen "tijdslot" op bepaalde content komt maakt het voor Netflix en de kijkers denk ik verder niet veel uit. Ik gok dat de enige die zich hier om druk maken zich in Den Haag bevinden....
Het zou ook zomaar kunnen dat er ouders zijn die wel letten op wat hun kind kijkt en de kijkwijzer een handig hulpmiddel vinden. Zo zie je in één oogopslag dat een bepaalde serie een adviesleeftijd van 16 kent en zul je misschien twee keer nadenken of jouw 12-jarig kind dat programma zou moeten kijken.

Natuurlijk zijn er genoeg ouders die het niets interesseert (getuige de basisschoolkinderen die ik over GTA V hoor praten), maar daar is sowieso weinig tegen te beginnen. Zo lang dit blijft bij weergave van de beoordeling en een optie om bijvoorbeeld op content een wachtwoord te zetten lijkt het mij een goede ontwikkeling. Zo lang het niet afgedwongen gaat worden via een tijdslot of iets dergelijks dus.
Kom op zeg, als ze twaalf/dertien jaar zijn geworden heb je als ouder toch weinig meer in te brengen, je mag/kan je zoon/ dochter slechts begeleiden tot volwassenheid en uiteindelijk hopen dat je het goed hebt gedaan, wat heeft zo'n kijkwijzer met een bordje van pasop bevat sex leeftijd 16jaar voor zin, terwijl in de realiteit je "kinderen" waarschijnlijk al sexueel actief zijn… bordje gezond verstand lijk me meer op zijn plaats dan zo'n belachelijke betutteling van de overheid. :+

@HooksforFeet: Bent je zelf niet instaat om te bepalen wat goed of niet goed is voor je kinderen, het gaat mij om die onnodige info vooraf als ik bv. van een film wil genieten, ik wil niet tot vervelens toe lastig gevallen te worden wat ik mijn kinderen wel of niet laat kijken, ik behoef niet om de vijf minuten geconfronteerd te worden met info dat roken slecht is. :O

[Reactie gewijzigd door Habana op 21 juni 2014 15:16]

Hou toch op met dat "betutteling". Het is informatie waar ouders zelf mee kunnen bepalen wat ze ermee doen. Niets meer.
Snap die hele kijkwijzer niet, denk ... weet wel zeker dat 80% van nederland er bout aan heeft. daarbij vind ik het zelf ook onzin laat mensen lekker zelf bepalen of ze het "aankunnen" of niet.
Dat mogen mensen ook zelf bepalen. Maar dat er van te voren aanwijzingen in de vorm van die handige pictogrammen is alleen maar goed. Ook is de leeftijdsindicatie voor ouders handig om te beoordelen of het geschikt is voor hun kind. Ik denk dat 80% van de Nederlanders er regelmatig gebruik van maakt.
Kunnen we, als we politici noemen in nieuwsberichten, ook tussen haakjes de partij vermelden die ze vertegenwoordigen? Dat plaatst e.e.a. altijd weer in het juiste perspectief.
Anoniem: 69437
@Ecomonist20 juni 2014 20:35
Het juiste hokje bedoel je?
Hokje, partij, maakt niet uit hoe je het noemt. Politici praten altijd vanuit de mores van hun partij dus ik ben het wel eens met Ecomonist dat vermelden van de naam van de partij toegevoegde waarde heeft.
Ik vind juist het tegendeel: als er de naam van een partij achter staat waar ik niks mij heb, dan ga ik onvrijwillig toch anders over het voorstel denken. Nu heb ik geen idee en kan ik het gewoon op zich beoordelen, zonder vooroordelen of verdenkingen van achterliggende motieven.

Dit komt de discussie wat mij betreft ook ten goede.
Dus het bewust jezelf onthouden van informatie zou je objectiever te maken? Interessante stelling. Ik weet in alle gevallen toch liever iemands achtergrond omdat ik dan iemands uitspraken beter kan wegen. Daar is overigens niets onvrijwilligs aan. Het is een bewuste keuze met bewuste afwegingen. Iedereen praat vanuit een bepaald denkkader. Dit negeren vind ik vrij naïef eerlijk gezegd.
Dat mag je naïef vinden. Ik heb zelf vaak genoeg gezien dat voorstellen die volledig in lijn liggen met het eigen partijprogramma niet worden gesteund omdat het voorstel van de "verkeerde" partij kwam. Dit soort achterhaald partijdenken verlamt de politiek momenteel, en zorgt ervoor dat de politieke discussie - ook buiten de kamer - alleen nog maar draait om "mijn club moet winnen" in plaats van om "hoe lossen we het probleem op".

Naïef? Misschien. Maar ik beoordeel liever oplossingen dan partijlidmaatschappen. Als dat naïef is, c'est ça.
De kijkwijzer, parental advisory stickers etc etc zijn voor ouders die niet zelf kunnen nadenken. Voor alle andere mensen totaal overbodig. Ik maak zelf wel uit wat ik wel of niet goed vind voor m'n kinderen, dat hoeft de overheid mij niet te vertellen.
Netflx heeft iets dat heet "KIDS MODE" wat beschermt tegen ongewenste content voor kinderen. Ook staat er altijd bij of het horror, thriller, komedie of een wetenschappelijke documantaire is oid. Waarom is die kijkwijzer dan nodig? Verder geen problemen met een kijkwijzer maar ik heb zelfs liever dat ik "kindermodus" in zijn geheel kan uitschakelen..!
"Bescherming van kinderen"
jaja.. dat kleine ronde logo in de rechter bovenhoek wat zo'n 3 seconden te zien is "beschermd' je kinderen wel...

[Reactie gewijzigd door xFeverr op 21 juni 2014 03:38]

Kwestie van weten wat je kind kijkt! Kom op zeg, zij geven een indicatie wat geschikt is, u en uw partner moeten het daarna beoordelen. Simpel zat.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee