Videostreamingdienst publieke omroep, RTL en SBS kost 8 euro per maand

NLZiet, de gezamenlijke videostreamingdienst van de publieke omroep, RTL en SBS, opent zijn deuren op uiterlijk 1 juli. De dienst gaat 8 euro per maand kosten. Dat heeft de videostreamingdienst donderdag bekendgemaakt.

NLzietNLZiet is een advertentievrije videostreamingdienst die het gemeenschappelijke aanbod van de publieke omroep, RTL en SBS omvat. "Het is uniek in de wereld wat hier gebeurt", zegt Niels Baas, directeur van de videostreamingdienst, waarmee hij duidt op de samenwerking van de publieke omroep, RTL en SBS. Op 1 juli krijgt het grote publiek toegang; tot die tijd worden de eerste 10.000 gebruikers die bètatoegang hebben aangevraagd geleidelijk toegelaten.

De eerste maand is gratis, maar daarna betalen abonnees 8 euro per maand voor onbeperkte toegang. Abonnees kunnen op twee apparaten tegelijk kijken via de browser en apps voor Android en iOS. Ondersteuning voor Apple TV, Chromecast, smart-tv's en settopboxen van providers volgt misschien later. "We moeten nog bepalen welke route we daarin gaan afleggen", aldus Baas. Met de prijs van 8 euro is NLZiet net zo duur als Netflix en binnenkort zelfs goedkoper. Netflix maakte onlangs bekend dat het de prijs zou verhogen van 8 naar 9 euro per maand.

NLZiet is in feite een interfacelaag boven op de aparte Uitzending Gemist-diensten van de publieke omroep, RTL en SBS. Binnen NLZiet zijn de platforms van de omroepen bovendien gescheiden, al is er wel een gemeenschappelijke zoekbalk. De inkomsten uit NLZiet worden verdeeld over de omroepen op basis van het kijkgedrag van de gebruiker; wie dus meer programma's van de publieke omroep bekijkt, levert de publieke omroep meer geld op.

NLZietNLZiet

Het aanbod bestaat vooralsnog uit 2744 series en programma's, waaronder Nederlandse producties, maar ook internationale films en series als Intouchables. "Maar dat is minder dan bij platforms als Netflix. De nadruk ligt op Nederlandse producties", aldus Baas. Volgens Baas onderscheidt NLZiet zich van andere diensten als Netflix en Videoland On Demand door het bredere aanbod. "Zij richten zich op films en series; wij hebben een breder aanbod met bijvoorbeeld ook journaals", aldus Baas. Een deel van de programma's is al te bekijken op NLZiet voordat ze zijn uitgezonden, belooft de dienst. Daarnaast kunnen abonnees kijken naar de livekanalen van de publieke omroep, RTL en SBS.

Met een introductie op uiterlijk 1 juli is de videostreamingdienst er later dan gepland. Oorspronkelijk zou de dienst, die in november vorig jaar werd aangekondigd, zijn deuren al eind januari openen. De vertraging werd mede veroorzaakt doordat de dienst toch heeft besloten om al bij de introductie met apps te komen; aanvankelijk wilde de dienst eerst van start gaan met enkel een website. "We zien mobiel kijken explosief stijgen, dus we vonden het essentieel om te lanceren met een mobiele versie erbij", aldus Baas. "Daarnaast had de zoekfunctie nog verbetering nodig."

NLZiet belooft de 'hoogst mogelijke beeldkwaliteit'. Video's hebben een bitrate van minimaal anderhalve megabit, maar wat de maximale bitrate is, is niet bekend. Dat verschilt daarnaast per aanbieder. Directeur Baas hint er echter op dat de beeldkwaliteit beter is dan die van concurrerende streamingdiensten. Het was al langer duidelijk dat de video's op NLZiet in hd-beeldkwaliteit zouden zijn, waar dat bij Uitzending Gemist bijvoorbeeld in sd-kwaliteit is.

Mogelijk worden andere zenders later toegevoegd, stelt Baas. "We voeren verkennende gesprekken met andere zenders", zegt hij. Welke dat precies zijn, kan hij niet aangeven. "Maar dat zijn natuurlijk de bekende andere zenders", aldus Baas.

Door Joost Schellevis

Redacteur

12-06-2014 • 16:28

159

Reacties (159)

159
156
103
12
1
34
Wijzig sortering
Heb net een abonnement afgesloten, 2 maanden gratis.

De website ziet er leuk uit, veel aanbod. NLZiet is de portal en linkt door naar de eigen omgevingen van de NPO, RTL en SBS.

Even snel een opsomming van de eerste indrukken:

NPO: Flash
De live stream van de NPO (ned3) is in ieder geval al geen HD.
Uitzending gemist NPO geen HD, even willekeurig wat geselecteerd.

RTL: Silverlight....
RTL XL is het aanbod van alles wat hier onder valt. Allemaal in SD kwaliteit.
Serie terug kijken, bijvoorbeeld Hannibal. Belabberde SD kwaliteit.

Kijk (SBS): Flash & Silverlight
Alles wat ik zo snel aan kon klikken is in SD kwaliteit.
Geteste series: Verliefd op Ibiza & Celblok H. SD kwaliteit

Het lijkt mij momenteel gewoon een portal naar hun al bestaande uitzending gemist programma's, net zoals je ze bijvoorbeeld op je Smart TV kan terug kijken, zonder te betalen maar wel in dezelfde kwaliteit.

Flash en Silverlight door elkaar, afhankelijk van wat je bekijkt.

[Reactie gewijzigd door nimmolon op 26 juli 2024 08:22]

Pre-bufferen om in de trein te kijken zit er zeker niet in?
Anoniem: 553585 12 juni 2014 18:07
Ik snap nog steeds niet dat er hier niet ingegrepen wordt.

Het is een onderling samenwerkingsverband van concurrenten en de publieke omroep zit er bij met belastinggeld. Dit kan echt niet en ondermijnt Netflix e.d. op een ongelooflijk oneerlijke manier.
.
1 van de voorwaarden zal ws zijn dat de publieke omroep ditzelfde aanbod onder dezelfde voorwaarden ook aan Netflix heeft gedaan?
- Geen HD (anders zouden ze dat wel expliciet zeggen lijkt me)
- Geen fatsoenlijke manier om het op een TV te gebruiken (want alleen browser en apps)

Dat klinkt als een matige propositie...
- Wel HD aangezien ze dat expliciet zeggen (alleen is dat bij het Tweakers bericht weg gevallen)
- HTPC is voldoende om het fatsoenlijk via TV te gebruiken. En neem van mij aan dat de XBMC plugin niet lang op zich zal laten wachten.

Klinkt alsof dit niet de zwakke punten van de propositie zijn. Het feit dat ze zich concentreren op Nederlandse producties echter........
- Wel HD aangezien ze dat expliciet zeggen (alleen is dat bij het Tweakers bericht weg gevallen)
Waar haal jij dit vandaan? Op de website van NLZiet staat namelijk het volgende:
Alle programma's worden in de hoogst mogelijke kwaliteit online gezet. De beeldkwaliteit kan verschillen per aanbieder en per apparaat waarop het wordt afgespeeld. De kwaliteit kan bovendien worden beïnvloed door andere factoren, zoals je locatie, de beschikbare bandbreedte en/of de snelheid van je internetverbinding.
Geloof me: als iemand van marketing kán zeggen dat het HD is zonder te liegen dan zou dat er zeker staan.

Op hun website staat het volgende bij beeldkwaliteit: Plaatje

Je ziet duidelijk 'HQ' staan wat High Quality betekend. Als ze streams in HD zouden aanbieden zou dat er wel staan. 'HD' is namelijk een 'household brand' zoals de Amerikanen dat zo mooi noemen. HQ is dat niet.

Edit: Trouwens, op je website verkondigen dat je de 'hoogst mogelijke kwaliteit' biedt en vervolgens niet eens HD ready aanbieden doet mij sterk denken aan misleiding.

[Reactie gewijzigd door ApexAlpha op 26 juli 2024 08:22]

Realiseer je ten eerste dat resolutie helemaal niets zegt over beeldkwaliteit. Ik kan een 1080p video laten zien met slechtere beeldkwaliteit dan SD doordat de compressie te hoog wordt. HDReady of Full HD zeggen dan ook helemaal niets.

Wat je wel wilt weten is de bitrate. En daarover wordt wel degelijk wat gezegd. Lees ons Tweakers stuk:
NLZiet belooft de 'hoogst mogelijke beeldkwaliteit'. Video's hebben een bitrate van minimaal anderhalve megabit, maar wat de maximale bitrate is, is niet bekend. Dat verschilt daarnaast per aanbieder. Directeur Baas hint er echter op dat de beeldkwaliteit beter is dan die van concurrerende streamingdiensten. Het was al langer duidelijk dat de video's op NLZiet in hd-beeldkwaliteit zouden zijn, waar dat bij Uitzending Gemist bijvoorbeeld in sd-kwaliteit is.
Dat is nogsteeds geen Netflix bitrate (die 6Mbit beloven en 3Mbit halen) maar het is toch echt een heel stuk beter dan uitzendinggemist content (512Kbit).

Toegegeven; als je echt HD content wilt zul je naar die 6Mbit toe moeten. Voor minder heeft het eigenlijk geen zin. Maar de gemiddelde TV kijker gaat weinig verschil daar tussen merken.
Het was al langer duidelijk dat de video's op NLZiet in hd-beeldkwaliteit zouden zijn, waar dat bij Uitzending Gemist bijvoorbeeld in sd-kwaliteit is.
Klopt. Maar de 'hoogst mogelijke kwaliteit' beloven en vervolgens géén HD resolutie én een minimale bitrate van slechts 1,5 Mb vindt ik nog steeds richting misleiding gaan.

Netflix biedt haalt misschien geen 6Mbit per seconde. Maar zoals je kan zien. haalt Netflix in Nederland bij Ziggo en Caiway bijna 4Mbit per seconde. En alle bij alle providers zitten ze boven 3Mbit.

En let op: dit zijn de gemiddelde snelheden. Als je zou compenseren voor consumentenfouten (slechte wifi, slechte configuratie, slechte apparatuur et cetera) haal je waarschijnlijk die 6Mbit wel die ze beloven.

Met dit in het achterhoofd vind ik een minimum van 1,5 Mbit een beetje mager voor 'de hoogste kwaliteit mogelijk'.

En bovendien, in het Tweakers artikel staat:
Het was al langer duidelijk dat de video's op NLZiet in hd-beeldkwaliteit zouden zijn, waar dat bij Uitzending Gemist bijvoorbeeld in sd-kwaliteit is.
Tweakers noemt geen bron en ik kan het ook nergens terug vinden. Ook niet op de website van NLZiet zelf.
Ik snap ook wel dat het met de huidige opties ook wel op een TV te kijken is, maar is een beetje een marge-verhaal: een HTPC is een product voor Tweakers, een gemiddelde Nederlander heeft dat niet. Daar heb dus niet zoveel aan als je een groot publiek wil bereiken, dan moet je mogelijkheden hebben zoals Netflix, dus een smart-tv-app, ondersteuning voor de Apple TV, of Chromecast.
Voor een smart-tv app ben je volledig afhankelijk van de televisie producent. En die gaat hier nooit geld in steken aangezien de markt veel te klein is.
Een Apple TV app komt er aan, zoals ze zelf al aangekondigt hebben en Chromecast ondersteunt native zo'n beetje alle web streaming diensten dus die is voorzien.

Een HTPC is ook al lang geen product "voor de tweaker" meer. Er zijn genoeg consumenten apparaten beschikbaar die native XBMC draaien (denk aan Boxee Box).

Ik geef ze groot gelijk dat ze nu op de markt komen. Zo krijgen ze tenminste meteen feedback van de gebruikers en kunnen ze kijken waar het meeste vraag naar is. Ik gok dat die AppleTV en Chromecast ondersteuning snel zullen volgen. Ik gok daarnaast dat UPC en Ziggo binnen de kortste keren apps op hun settopboxen hebben staan (want geld). Maar om de launch uit te stellen tot dat er allemaal is, is gewoon niet slim.
Zo hallo meneer de pessimist :)
Het kan best zijn dat ze in de beta nog aan het finetunen zijn aan de kwaliteit of dat de kwaliteit niet gelijk is voor alle content en dat ze daarom niet HD zeggen. Overigens, HD kan slaan op FullHD, maar 720p valt ook onder HD en het lijkt me erg sterk dat ze dat niet gaan halen (anders is het inderdaad nogal kansloos).
Wat betreft op de TV, tja, helaas is de markt van apps op smart TV's erg gefragmenteerd dus eisen dat ze ook gelijk voor alle TV's apps uitbrengen is wel erg veel gevraagd. Als ze verder de android app goed implementeren dan kun je mogelijk wel via een chromecast kijken. Hoe je het anders "fatsoenlijk" op je TV wil krijgen weet ik niet... ik heb zelf gewoon mijn PC met de TV verbonden, werkt uitstekend.
In de tekst staat duidelijk Chromecast en HD. Heb je de tekst wel gelezen?
hahahah kei gek :F maar .... wanneer je de tv er volledig uit doet, en 100% over het net gaat kijken, kan het misschien best voordelig uitpakken. (netflix + nlziet + hbo = 20/25euro)
Ja maar vergeet niet dat je alsnog een internet verbinding moet aanschaffen (beetje brede verbinding is wel nodig denk ik) en je moet nog wat dingen aanpassen binnen je huis (bv een opname box etc)
al met al nog aardig wat haken en ogen denk ik zo, wat voor een 'normale' gebruiker niet zo makkelijk zal zijn.
Een opname box om streams vanaf internet te kijken? Huh? Heb je zo'n ding niet juíst bij live tv kanalen nodig en niet bij streaming?
Met een beetje geluk implementeren ze chromecast ondersteuning en als je dan een android hebt hoef je alleen zo'n kastje van 35 euro per TV in te prikken en go, je hebt overal in huis TV. Dat is makkelijker dan traditionele kabel (want draadloos en goedkoper dan veel digitale tuners). En je kunt ook gewoon op je tablet kijken waar je maar wil als je maar internet hebt (wel in NL waarschijnlijk maar goed).
En ik snap niet waarom mensen maar blijven denken dat je een dure internet verbinding moet hebben, veel goedkoper dan de 20/30 mbps adsl lijntjes vind je het eigenlijk niet echt dus tenzij je ergens zit waar adsl echt baggerslecht is mag het echt geen probleem zijn om HD streams te ontvangen.
Anoniem: 426395 @Finraziel12 juni 2014 20:43
Ik denk dat chromecast en apple tv support niet gaat komen. Want dan gaat iedereen de tv abbo de deur uit doen en dit nemen. En dan verdienen RTL, SBS en npo niks meer. Aangezien dit reclame vrij is en ze die inkomsten dan missen.
+ de kosten van een dikke internetverbinding.

Hou er ook rekening mee dat als je een huishouden met meerdere mensen hebt je maar 2 streams tegelijk kan kijken.

Vraag me wel af of dit alleen in Nederland c.q Nederlands ip adres mogelijk is.
Een "dikke" internetverbinding? Ik heb een 30 Mbps lijntje van telfort voor 20 euro in de maand (die in de praktijk wel meer iets van 24 Mbps is), dat is meer dan dik genoeg voor HD streaming hoor.
Verder heb ik inderdaad al geen TV abonnement meer, omdat het me teveel kost terwijl ik bijna nooit naar de kanalen keek. Een los TV abonnement kost al iets van 18 euro geloof ik en het kleinste (internet+TV) pakket bij Ziggo dat nauwelijks een snelheidverbetering van internet biedt is al 20 euro meer.
Als ik naast Netflix hiermee nog voor 8 euro per maand de Nederlandse content kan krijgen die ik misschien toch nog wil zien dan ben ik in ieder geval wel geïnteresseerd genoeg om eens de gratis maand uit te proberen.
Vooral wat WallieBTY hieronder zegt, als ze het nou ook zo maken dat je de live TV zenders kunt ontvangen via internet... dan hebben ze hier gelijk een klant :)
Ik zou dan met die twee diensten samen uitkomen op 16 euro per maand, minder dan dat standaard kabel abonnement voor een veel betere dienst voor mij. HBO kan me verder gestolen worden, ik heb 3 maanden gratis HBO go gehad en naar mijn idee hebben ze nauwelijks interessante content (game of thrones en sopranos kon me allebei niet echt bekoren en voor de rest viel het erg tegen, films die maar tijdelijk te zien zijn of alleen in het Nederlands zoals Brave destijds).
los van het feit dat je Netflix en HBO sowieso moet betalen, ook als je een regulier tv abonnement hebt.

Wat ik een beetje vreemd vind is dat in het artikel staat dat dit een grafische schil over de bestaande uitzendingemist/rtlXL/sbsgemist is. Waarom zou ik 8 euro per maand betalen als deze kanalen nu gratis zijn?
Vond ik ook al vreemd, maar er is ook te lezen dat alles via NLZiet wel hd zal zijn. Niet te hopen dat ze daar 480p mee bedoelen natuurlijk. Anders zou het idd wel raar zijn om er via een schil ineens voor te gaan betalen.
Daarnaast zijn er ook een hoop dingen (zoals films en buitenlandse series) die niet beschikbaar zijn op de gratis varianten (of na betaling), maar dus wel in de betaalde versie inbegrepen zitten.
netflix = 10 euro
nlziet = 8 euro
hbo = 15 euro

Ik weet niet hou jij op 20/25 uit komt maar volgens mij is het eerder 30/35. En dat is een stuk meer dan ik nu voor mijn kabel + HD zenders betaal......
dan zijn de kosten hetzelfde, tv abbo bij ziggo is al 18 euro, en dan heb je minder series als netflix. HBO is dan nog steeds 15.50 p/mnd.

neem daar dan nog film1 bij (om netflixx te corrigeren) en je bent weer duurder uit....
dan zijn de kosten hetzelfde, tv abbo bij ziggo is al 18 euro, en dan heb je minder series als netflix. HBO is dan nog steeds 15.50 p/mnd.

neem daar dan nog film1 bij (om netflixx te corrigeren) en je bent weer duurder uit....
Hopen voor je dat Ziggo snel UPC wordt.... Bij UPC zijn er echt een heel stuk meer series te kijken dan op Netflix, én ze zijn allemaal courant in plaats van dat ze 2 seizoenen achter lopen. Hetzelfde geld voor films; een heel stuk meer te zien dan op Netflix als je alle zenders bij elkaar optelt.

Maar dat was niet het punt. Het punt was dat er iemand beweerde dat de combinatie 20-25 euro zou kosten en dat is simpelweg niet waar. Het punt was dat er iemand beweerde dat dit goedkoper zou zijn dan kabel en ook dat is simpelweg niet waar.
dan heb je toch de extra zenderpakketten nodig bij ziggo, kost je ook nog een 15 euro extra....
Maar wie wil er nu 8 euro betalen voor die rommel die op RTL SBS en de publieke omroep komt? Ze zouden me haast geld moeten toe betalen als ik zie hoeveel reclame er wel niet overal tussendoor komt, laat staan dat de kwaliteit bijna beneden zeepijl ligt van het gemiddelde programma.

Ik heb juist netflix genomen om van al die reclame onzin af te zijn (en alle slechte programma's).
Deze dienst bevat geen reclame.
Tot je een keer wat van RTL gaat kijken, heel die programma's zijn 1 grote schaamteloze infomercial.
Los TV Abbonement is helemaal niet zo duur... En voor al die streaming dingen in HD heb je ook niet een klein internet abbo nodig natuurlijk.
Of je neemt gewoon internet bij zeelandnet en kan online 25 zenders zien(geen tv abbo nodig) en gebruikt voor het overige uitzendinggemist, tpb, primewire etc. Rtl en de rest is toch pulp

[Reactie gewijzigd door Sergelwd op 26 juli 2024 08:22]

Idd, misschien niet de beste kwaliteit, maar ook zeker niet slecht. Volgens mij hebben we het in zeeland best goed voor elkaar :D
je kunt nog altijd geen hbo abbo afsluiten zonder kabel
je kunt nog altijd geen hbo abbo afsluiten zonder kabel
Jawel hoor, bij een schotel abonnement kan dat er heel goed bij.
sorry, bedoelde zonder tv provider
Dat zou leuk zijn als HBO abonnement zouden toestaan zonder andere TV provider. Op dit moment doen ze het niet (ze reageren niet eens op vragen hierover :| )
De toekomst van de TV? Het is toch eigenlijk gek dat we nog steeds bij Ziggo bijvoorbeeld voor (analoge) TV moeten betalen, terwijl wij er helemaal niet meer na kijken. Helaas betalen we er wel voor, terwijl ik dit bedrag dus ook naar dit platform zou kunnen overmaken, niet waar? :)

Is het ook mogelijk met NL-ziet Live-tv te kijken (in de toekomst)?
Ik hoop dat de toekomst van TV een compleet blokkensysteem wordt. Dat je per zender betaald. Ik vind het belachelijk dat ik voor een basispakket moet betalen, waarvan ik de zenders niet eens kijk, zodat ik bij HBO en daadwerkelijke muziekkanalen kan komen. Als het aan mij lag had ik maar 5 zenders. :)
De toekomst van de TV? Het is toch eigenlijk gek dat we nog steeds bij Ziggo bijvoorbeeld voor (analoge) TV moeten betalen, terwijl wij er helemaal niet meer na kijken. Helaas betalen we er wel voor, terwijl ik dit bedrag dus ook naar dit platform zou kunnen overmaken, niet waar? :)
Ziggo draait het om.
Ziggo zegt gewoon dat je 17,xx euro betaalt voor digitale TV waarvan sommige zenders in HD en dat je analoge TV er bij krijgt.
Goed om te zien dat er eindelijk wat concurrentie komt van de Nederlandse kant
Zie er niet echt concurrentie in en waarom nog voor gewone televisie nog eens 8 euro p/m betalen?
Je betaald al kijk en luister geld. Dit gaat geen groot succes worden.
De omroepbijdrage (kijk en luister geld) is al 14 jaar geleden afgeschaft. Als je dit nog steeds betaalt zou ik eens goed op gaan schieten met het lezen van je rekeningoverzichten, je loopt meer dan 14 aar achter..
Klopt, vroeger betaalde je inderdaad kijk en luistergeld waar de NPO mee gefinancierd werd. Nu gaat dat via de belastingen.

In 2011 was het totale budget van de NPO €776 miljoen. Er waren echter ook STER inkomsten van €226 miljoen.

786 - 226 = €559 miljoen per jaar aan belastinggeld.
Gedeeld door de ~7 miljoen huishoudens in NL = €559m / 7m = ~ €80 per jaar
80 / 12 = €6,66 per huishouden per maand.

Zo ver zat BoringDay er dus niet naast.

En in principe heeft hij gelijk. De NPO wordt betaald van belastinggeld. Als ik de NPO programma's echter wil terugkijken in HD dan moet ik daar (opnieuw) voor betalen. Op de eigen website biedt de NPO haar programma's aan in 340p. Beetje raar is het wel.

[Reactie gewijzigd door ApexAlpha op 26 juli 2024 08:22]

Dat laaste komt omdat de commerciele zeuren en zeiken omdat de site van de publieke omroep zo goed is. en daar willen ze zelf niet in investeren. RTL gemist is één week gratis daarna moet ik goddomme 2 euro ofzo betalen voor een programma.

Nee dank je wel, maar goed.
Ja, wat een onzin is het ook. Hoe moeilijk is het om met reclame voorafgaand aan een aflevering (en tussendoor bij RTL en SBS) een degelijke website te financieren.

En als je daar geen zin in hebt of de kennis niet hebt kun je het altijd outsourcen.

"Hey Google, met NPO/RTL/SBS6, jullie hebben YouTube toch?"
- "Hallo, ja wij hebben Youtube ja"
"Als jullie onze Uitzending gemist hosten in HD kwaliteit mogen jullie de helft van de reclame opbrengsten hebben! Deal?"
- "Ja klinkt goed."

Zo.
Heb je in één klap alles:
- zonder extra kosten in HD.
- Daarnaast ondersteun je meteen alle apparaten die ook YouTube kunnen draaien.
- En je krijgt reclame opbrengsten.
- Mensen kunnen uitzendingen preloaden om in de trein of zo te kijken.
- Ondertitels goed geregeld.
- Community kan interessante NL programma's zelf van Engelse of Marokkaanse of andere talen ondertitels voorzien


Waarom moeilijk doen als het makkelijk kan.

[Reactie gewijzigd door ApexAlpha op 26 juli 2024 08:22]

Omdat de inkomsten dan te laag zijn.
- En je krijgt reclame opbrengsten....

Tuurlijk, bij mij komt er 0 reclame meer binnen...
ja .. :+ door de brievenbus...

Internet heeft voor mij een reclame ban...
Je weet dat preloaden niet is toegestaan als het aan Google ligt. Als veel mensen video's via dit platform kijken van de npo dan kan dat van het deel dat door belastingen gefinancierd wordt afgetrokken.
In ruil voor 1.1% belasting. Afgeschaft is wat vreemd dus. Het kost gewoon 1.1% van je loon ;). Met of zonder TV.
Kleine correctie, het zou 1,1% van de 1e schijf zijn (scheelt iets bij sommige onder ons ;) )
Nog eens? Gewoon je abbo de deur uit gooien. Dit kan als een vervanging gezien worden. Dan is het ineens een stuk goedkoper, en wellicht met betere kwaliteit. Een dergelijke service vervangt dat HD abbonoment met kastje dat je uitgezending gemist enzo geeft. Dit is beter en goedkoper, wanneer het aanbod hetzelfde is en meer.
Jammer dat de 2 grote kabelboeren geen internet abo aanbieden zonder digitale TV, misschien hier een keer tegenin gaan......
Waarschijnlijk zijn er dan toch ook wel kleinere waarbij dit wel kan? Ik kan bij zeelandnet(zoals de naam al zegt, alleen in zeeland :P) gewoon nog steeds internet, bellen, tv, internet+bellen en internet+bellen+dig. tv bestellen.
Klopt, maar wordt alleen geleverd als het TV signaal actief is :)
Vreemd, want ik zie bijvoorbeeld hier:

http://www.upc.nl/internet/abonnementen/

Toch echt een internet abbo zonder digitale tv. Of bedoelde je het tv & radio basispakket?

Op deze manier zou je met netflix en nlziet samen in toekomst 17 euro kwijt zijn terwijl een basispakket al over de 18 is. Kan er best wel uit dan. Gooi er nog spotify bij en je kan echt wel goed on demand media gaan consumeren.
Heb je de pagina die je linkt zelf al bekeken?
Prijs is inclusief Digitale Kabel TV & Radio
Kabelboeren gebruiken het (oude) TV netwerk. In tegenstelling tot KPN dat het (oude) telefonie netwerk gebruikt.

Het is onmogelijk om Internet gebruiken zonder TV. Voordat je je internet kan gebruiken moet UPC namelijk de verbinding naar jou huis activeren. En omdat dit het oude TV netwerk is:

Activatie = TV signaal ontvangen.

Wel zou UPC het digitale gedeelte van je TV signaal kunnen blokkeren om je te dwingen een mediabox te huren bij hun. Bij het analoge signaal kan dit niet.

Conclusie: Tenzij je ADSL wil of het geluk hebt glasvezel te kunnen pakken betaal je ook mee aan de NPO als je 'alleen internet' besteld.

[Reactie gewijzigd door ApexAlpha op 26 juli 2024 08:22]

Ach, analoog is toch een dood paard waar al bijna niet meer aan getrokken wordt. Over enkele jaren wordt het waarschijnlijk afgeschaft dus dan is dat ook niet zo'n probleem meer.
In Belgie plaatst Telenet een filter op je aansluiting als je alleen internet besteld. Dan kan je geen analoge of digitale TV ontvangen, maar wel internet en/of telefoon.
Dit zooitje basis NL + bestedingsruimte voor pure eigen selectie is meer zat. die ~300 "extra" pauper zenders mogen van mij per direct afsterven op de kabel, die zitten alleen maar in de weg.
Hopelijk brengen dit soort diensten wat bewegingen met zich mee, zo een zenderspecifiek gekozen aanbod te verkrijgen is bij dat soort, we douwen zo veel mogelijk door je strot bedrijven.

[Reactie gewijzigd door 119961 op 26 juli 2024 08:22]

Echter je kunt het alleen kijken op je mobiele device of computer. Ze zeggen andere methodes te gaan ondersteunen, maar tot die tijd heb je een stuk minder gemak van deze service. (natuurlijk kun je je computer op de TV laten afspelen of een andere oplossing bedenken, maar dat versta ik niet onder hetzelfde gemak).
Dus, voor mij, is het nu bij lange na niet beter.
Maar als er een Smart TV app komt is weer prima. Of een simpel device (Rpi of chromecast achtig) wat iets XBMC achtigs draait met een plugin hiervoor.
Als.... De npo is ook al een tijd bezig met bijvoorbeeld chromecast ondersteuning. Als het bij deze dienst ook zo lang gaat duren, vraag ik me af of de dienst wel aan gaat slaan, of tenminste genoeg om niet te snel de stekker eruit te trekken..
Met ingang van 1 januari 2000 werd de omroepbijdrage afgeschaft en worden de programma's van de publieke omroep uit de belastingopbrengsten betaald. Ter compensatie van deze afschaffing werd het tarief van de eerste schijf van de inkomstenbelasting verhoogd met 1,1%
Anoniem: 547741 @postbus5112 juni 2014 22:05
Schandalige regeling eigenlijk. Ik betaal mee aan de NPO omdat ik in Nederland werk. Maar als ik er thuis (buiten Nederland) naar wil kijken dan mag dat niet, of amper. Iets met rechten en dergelijke, als er maar een scheet muziek in zit, of over sport gaat, gaat het beeld op zwart met een fijne mededeling dat ik vanaf mijn lokatie niet mag kijken.
Niet dat ik er verder interesse in heb, de NPO kan me gestolen worden.

Ergerlijker is het dan wel dat ik ook nog eens in mijn woonland moet betalen voor radio en tv. Op zich is dat terecht, al kijk er ik zelden naar, maar twee keer betalen vind ik niet in orde.
Dus in feite is het alleen ondergebracht onder een andere inkomstenbron, nooit volledig afgeschaft? Dan staat het punt van BoringDay nog steeds ;)
Tuurlijk staat het punt van BoringDay. Of het nu "kijk- en luistergeld" of "belasting" heet. De NPO wordt toch ergens van betaald. Ik vind het dan ook asociaal dat men er nu ineens een streamingdienst van maakt samen met de commerciele zenders. Laat ze dan meteen helemaal commercieel gaan. Kijken hoeveel programma's het dan nog volhouden...
Ja, zo kan je alles nog wel gaan herleiden.
De omroepbijdrage is voornamelijk bedoeld voor het produceren van programma's, niet de distributie.
Zie er niet echt concurrentie in en waarom nog voor gewone televisie nog eens 8 euro p/m betalen?
Je betaald al kijk en luister geld. Dit gaat geen groot succes worden.
Ik zie er juist een behoorlijke toekomst voor. Behalve terugkijken kan je namelijk ook live 1/2/3/RTL/SBS kijken. En het blijft 8 euro/maand.

Voor een behoorlijk aantal mensen is 1+2+3+RTL+SBS gewoon genoeg. Kortom de kabel/schotel/digitenne kan de deur uit. Android stickie van 35 euro in de TV prakken en voor 8 euro/maand heb je zowel interactieve als live televisie. Al die abonnees die ooit naar Digitenne trokken toen KPN het voor €6,95 in de aanbieding deed trekken nu mogelijk dus hier naartoe!
1) Voor internet moet ik al een televisie kabel aansluiting hebben;
2) Live streamen naar mobiele devices hebben veel providers al een App voor;
3) Netflix heeft een veel beter aanbod, Nederlandse zenders hebben vaak al een ronduit slecht programma;
4) Er zijn al lang apps als uitzending gemist en noem maar op waar je al gratis kon kijken; Gokje? die laten ze nu verwijderen en vragen ze er ineens geld voor?

Daarbij zijn er al heel lang apparaten zoals EyeTV van Elgato je televisie kan streamen naar computer/mobiele apparaten.

Ze komen er veel te laat mee en uniek zijn ze al zeker niet meer. Kortom de boot hebben ze gemist.

[Reactie gewijzigd door BoringDay op 26 juli 2024 08:22]

1) Voor internet moet ik al een televisie kabel aansluiting hebben;
2) Live streamen naar mobiele devices hebben veel providers al een App voor;
3) Netflix heeft een veel beter aanbod, Nederlandse zenders hebben vaak al een ronduit slecht programma;
4) Er zijn al lang apps als uitzending gemist en noem maar op waar je al gratis kon kijken; Gokje? die laten ze nu verwijderen en vragen ze er ineens geld voor?
1) ADSL/VDSL/Glas
2) Een abonnement voor kabel/satelliet/digitenne kost meer dan €8/maand.
3) Veel mensen willen juist Nederlandse zenders en programma's en zappen überhaupt nooit verder dan de eerste 10 kanaalnummers. Voor die groep is dit perfect.
4) Op UG en vergelijkbare diensten van SBS/RTL moet je voor veel programma's, vooral vanuit het buitenland ingekochte programma's, betalen. Daarnaast is de beeldkwaliteit lager en kan je niet live kijken. Nederland 1/2/3 kan trouwens wel gratis live via internet, maar die gaan op zwart als er bijvoorbeeld een Britse detective op TV is.
Daarbij zijn er al heel lang apparaten zoals EyeTV van Elgato je televisie kan streamen naar computer/mobiele apparaten.
Maar dan heb je een duurder abonnement bij een reguliere provider nodig.

Stel je hebt Telfort 30Mbit/s internet (€21), je neemt NLziet erbij en je belt alleen mobiel (genoeg mensen die weinig doen met de vaste lijn, en anders heb je zat spotgoedkope VoIP providers), dan ben je voor je internet+TV voor €29/maand klaar. Dat krijg je nergens goedkoper.

[Reactie gewijzigd door Mentalist op 26 juli 2024 08:22]

Je wil dus concurreren met een grootmacht als Netflix en dan bied je iets aan wat minder content heeft voor hetzelfde bedrag? Sure.

Ik vind 8 euro voor netflix al teveel, laat staan voor dit.
Anoniem: 120693 @Soribaj12 juni 2014 16:56
Je wil dus concurreren met een grootmacht als Netflix en dan bied je iets aan wat minder content heeft voor hetzelfde bedrag? Sure.

Ik vind 8 euro voor netflix al teveel, laat staan voor dit.
Zodra je op Netflix het journaal en de vele actualiteiten programma's kan zien heb je gelijk. Nu is een vergelijking niet bijzonder praktisch. En als je dit ziet als een vervanging van je nu betaald voor je TV is het zelfs goedkoop!
Het journaal is gratis te bekijken op de apps en websites van nos. Uitzending gemist bevat het andere.

Ik hoop dat dit de belasting betaler geen geld heeft gekost want ik kan me niet voorstellen dat dit ook maar enigszins rendabel wordt.

Way to go NPO
Uitzendinggemist loopt gauw een uur achter, niet alles staat er op en de diensten van de commercielen zijn vaak betaald. Dus niet echt hetzelfde.
Er is al https://www.horizon.tv/nl_nl/ betaal ik niks extra voor bij mijn provider.
slecht om te zien dat ze er pas mee komen nadat Netflix al bijna een jaar bezig is in Nederland.

Ging al paar jaar rond dat Netflix wou komen maar niemand stapte er in. Veamer ooit er over gemailt maar was echt niet mogelijk bla bla bla etc etc etc.

En toen kwam Netflix daadwerkelijk naar Nederland en opeens kan het overal wel.... We zijn dus gewoon zwaar genaait de voorgaande jaren. Simpel as that.
nou nee in dit segment is concurentie niet echt goed te noemen .waarom niet ?
nou heel simpel. om te concurreren hebben ze een verschillend aanbod nodig .
en dat leid ertoe dat ze allemaal andere content inkopen . en dat leid er toe dat als je alles wilt zien je je ook op alle diensten zou moeten aboneren . en dat kan als er veel concurentie is nog wel is een dure bedoeling worden . en de consument is dan ook weer de dupe van de industrie,.
Fantastische ontwikkeling al die fragmentatie...

Het wordt tijd dat er eens serieuze concurrentie komt voor Ziggo/UPC/KPN. Netflix en dit soort gimmicks zijn leuk, maar bij lange na geen serieuze concurrentie; hooguit een leuke toevoeging.
Voor mij dus wel. Netflix heeft mijn hele TV kijken vervangen. Zelfs Netflix NL is erg snel content aan het verzamelen en in sommige gevallen lopen ze hier al zelfs voor op de VS/VK.
Ik mis nog wel een paar dingen helaas, maar mijn totale torrenten is met meer dan 80% gedaalt.
Staat ook best veel nederlandse content op, aantal films en cabaret gekeken wat ik normaal niet snel zou kijken.
Enige reden voor mij om TV te kijken zou Penoza zijn. Rest kan me gestolen worden.
Voor jou ja, maar voor 95% van televisiekijkend Nederland niet. Mensen willen series zien, maar ook het RTL journaal, De Wereld Draait Door, The Voice (Noise imho) of Holland en Campingtelevisie (of iets dergelijks).
Gewoon hola.org gebruiken als je je Netflix aangeschaft hebt BUITEN Nederland en je kunt de US/UK library kijken.
Meeste van dat is/was weer gratis via uitzendinggemist rtlxl en kijk.
Al is het maar 5-10% nu die door Netflix geen TV meer kijken maar kan best hard aankomen.

Ze hadden hier jaren geleden mee kunnen komen, voor mij en anderen nu te laat. Netflix haar aanbodt is vele male groter en als je dan de britse, amerikaanse en canadese ook meerekent (voor mij straks belgie, frankrijk en duitsland ook weer extra meerwaarde). Waarbij ik met 4 man voor 12 euro per maand oneindig TV kan kijken zonder afhankelijk te zijn van een platform (Ziggo online TV ik kijk naar jou) op welk tijdstip dan ook.In mijn omgeving worden TV (vooral de extra pakketten) door de meeste opgezegt.

Maar goed, mijn omgeving en ik zijn maar 5% volgens jou, ben benieuwd over een jaar, welke 8 euro over het jaar meer waard is.
Ik heb geen TV abbo, alleen internet. Maar ik heb wel apps op mijn Samsung Smart TV, ik kijk gewoon nederland 1-2-3, rtl, sbs, net5 en veronica. Gratisch
Het punt is dat je bij UitzendingGemist niet buitenlandse producties kan terug kijken (ivm licenties), dat zou met deze nieuwe dienst dus wel kunnen (aldus vorige berichten in ieder geval).
Wat bedoel je precies met buitenlandse producties? Dingen als Hardcore Pawn, Top Gear, Mastercheff en dat soort programma's kijk ik allemaal gewoon namelijk.
Die komen toch niet op nl1 2 en 3?

Verder een herhaling van een herhaling is ook niet te kiezen.
Stel ik wil DWDD kijken. Normaal ga ik dan om 19:00 achter de tv zitten (Komt mij zelden lekker uit, dus laat de tv het opnemen). Kan ik dan straks via NLZiet die aflevering vanaf 19:00 (of een paar minuten later) terug kijken?

Als dit zo is heb ik daar best €8,- per maand voor over namelijk. Moet ik dagen wachten dan gaat het zijn doel een beetje voorbij natuurlijk.
Er staat bij dat je soms al kunt beginnen met kijken voordat het uitgezonden is (maar niet specifiek om welke programma's het gaat). Ik vind persoonlijk 8 euro in de maand veel teveel. Een televisie abbonement kost iets van 15-20 euro, maar voor 2 zenders + publieke omroep moet ik de helft betalen?
[...] maar voor 2 zenders + publieke omroep moet ik de helft betalen?
2 zenders? RTL = RTL 4, 5 en 7, SBS = SBS 6, Veronica en Net 5, NPO = Ned 1, 2 en 3. Je hebt dus 9 on demand zenders die je ook live kan kijken.

[Reactie gewijzigd door the_shadow op 26 juli 2024 08:22]

Anoniem: 463321 @the_shadow12 juni 2014 23:53
En dan vergeet je RTL 8 nog.
Anoniem: 221563 @Donstil12 juni 2014 16:54
KPN is almaar reclame aan het maken op de radio dat ze dat ondersteunen. Misschien daar eens kijken?

Eer dat we de PseudoTV mogelijkheden als standaard krijgen zijn wel helaas nog wel wat jaartjes verder. Voor mij persoonlijk is de 'nederlandse tv' al een aantal jaar geleden uitgestorven. Al die rotzooi en meuk die er tegenwoordig wordt uitgezonden.
Ja dat van KPN klinkt ook goed maar ik wil geen tv (en al helemaal geen internet) van KPN :)
Ik snap de meerwaarde niet. Dat kan ik nu ook bij KPN.

Zolang dwdd nog niet afgelopen is kan je met de groene knop vanaf het begin kijken.
Ook als je pas de laatste 10min invalt en je wil het programma/film vanaf het begin zien

Daar hoef je niet voor op te nemen.
Maar ik heb dus geen KPN (wil dit ook niet) en daardoor is het voor mij wel een mooie feature.
Wat ik hier niet uit haal is of je ook live tv kan kijken. Ik had verwacht dat dat ook wel een optie zou zijn. Weet iemand daar meer over?
Daarnaast kunnen abonnees kijken naar de livekanalen van de publieke omroep, RTL en SBS.
Staat gewoon in het artikel...

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.