De reden dat Telenet nog een data limiet heeft is niet de prijs van de data maar om het netwerk snel te houden. Bij Belgacom is er geen harde limiet meer, het enige wat je moet doen is af en toe op de website wat blokken bijbestellen (gratis). Dit voorkomt dat iemand misbruik maakt van je verbinding of dat je op de achtergrond de hele tijd torrents aan het seeden bent zonder dat je het weet. Wanneer je dan door je 500GB bij Belgacom bent dan merk je dat je internet traag is geworden en wanneer er dan naar de helpdesk gebeld word zullen ze je helpen uit te vinden waar het data verbruik van dan komt.
Terug naar Telenet. Telenen is eurodocsis 2 en eurodocsis 3. Dat gaat over coax. Op coax zitten nogal wat bottlenecks. Je hebt een lang coax ring die ergen op een node is aangesloten. Die node zet het elektrische coax signal op in een glasvezel signaal en dan gaat het de fibre backbones op. Daar zit een bottleneck, maar ook op de coax tabs zelf, Normaal zijn er 4 huizen op een tab aangesloten maar soms ook 8. De fysische bandbreedte van de coax (dus het aantal gemoduleerde kanalen op verschillende frequenties) moet dan gedeeld worden door 8 huizen.
Dit is meestal geen probleem ... maar wel als je 8 huizen hebt die alle drie het topabonoment van 200mbit willen hebben. Telenet laat dit niet toe. Maar mocht je 4 huizen op 60 mbit hebben en 4 op 200 mbit ... en alle 8 huizen trekken over bittorrent hun verbinding de hele tijd vol dan zal geen van die huizen zijn gekochte bandbreedte ontvangen.
Dit is iets wat heel normaal is voor kabelboeren, en ook voor dslproviders. Het overboeken van je verbindingen. Je verkoopt een klant bandbreedte terwijl je weet dat als alle klanten tegelijk die bandbreedte proberen te gebruiken de werkelijke beschikbare bandbreedte veel lager zal zijn.
Bij DSL providers is zoiets iets makkelijker te reguleren omdat elke klant een directe telefoonlijn naar de centrale heeft.
Bij coax word er medium gedeeld. En daarom heeft Telenet deze vorm van limitering met groene en gele en rode uren. Het netwerk is snel en blijft snel maar alleen als de momementen waarom klanten hun volledige bandbreede willen gebruiken verspreid is over 24 uur. En ze willen liefst niet dat jij aan 200 mbit een torrent aan het downloaden bent rond 18 uur s'avonds wanneer vele klanten thuis van hun werk komen en op internet gaan surfen.
Daarom heeft Telenet nog steeds geen volledig ongelimiteerd internet en dat zal nog wel zo blijven tot er in Belgie glasvezel kabel word uitgerolt. Als de vraag naar bandbreedte blijft groeien dan zal het verschil tussen Nederland en Belgie steeds groter en groter worden vermits er in Nederland al een goede uitrol van glasvezel is. Coax kan nog naar 500mbit en 1gbit is ook mogelijk. Maar dit vraag investeringen op het HFC netwerk van Telenet en op sommige plaatsen is fysiek onmogelijk om elke klant een gbit verbinding te geven. De coax heeft dan gewoon niet genoeg bandbreedte om iedereen die snelheid te garanderen.
En dat is ook de hoofdreden waarom er bij Telenet en elke kabelboer zo een verschil tussen upload en download snelheid is. Telenet bied bij 200 mbit down maar 10 mbit up aan. Da's al een 1 op 20 verschil want in de toekomst groter zal worden. Wanneer ze 400 mbit aan bieden zul je geen 20 mbit upload krijgen maar waarschijnlijk maar 15 mbit. Hoe eurodocsis 3 werkt bied veel minder bands voor upload dan download en Telenet heeft er ook alle reden voor om vooral upload onder controle te houden op het netwerk.
Maar met de prijs van data heeft het echt niks te maken. Wel met de prijs van je netwerk uitbreiden zodat je overboeking 1 op 50 is ipv 1 op 100. Dat kun je dus voorkomen door je klanten wat te plagen met data limieten.
Waarom de kabelboeren het anders doen in Nederland weet ik niet. UPC en Telenet zitten onder hetzelfde europese bedrijf, liberty nog iets.
[Reactie gewijzigd door Kain_niaK op 21 mei 2014 15:23]