'Amazon werkt aan een Netflix-concurrent'

Amazon werkt naar verluidt aan een videostreamingdienst die moet gaan concurreren met Netflix. Het gaat om een losse dienst waarvoor maandelijks enkele dollars moeten worden betaald, zo werd vrijdag bekend.

Amazon NederlandDe dienst gaat mogelijk goedkoper worden dan Netflix in de Verenigde Staten, weet New York Post op basis van onbekende bronnen. Daar kost een regulier abonnement momenteel negen dollar. In plaats daarvan zouden gebruikers van Amazons videostreamingdienst tussendoor advertenties krijgen voorgeschoteld.

Een videostreamingdienst is geen onbekend terrein voor de webwinkel. Momenteel biedt het bedrijf met zijn zogeheten Prime-abonnement al een soortgelijke service aan, maar daar zit dan ook onbeperkte gratis verzending van fysieke goederen en muziekstreaming bij inbegrepen. Prime is iets duurder, namelijk 8,25 dollar per maand.

Amazon wilde het bericht van New York Post niet bevestigen. Voorlopig is dan ook niet zeker dat de dienst er komt en hoe de webwinkel er precies geld mee wil verdienen. Sommigen speculeren dat Amazon zijn advertentiesysteem op zijn site wil doortrekken in zijn videostreamingdienst om zo extra inkomsten te genereren.

Amazon opereert sinds deze maand ook in Nederland, maar dan wel enkel op het gebied van boeken en e-readers. Het is onbekend of Amazon ook andere producten in zijn Nederlandse webwinkel zal zetten, waarmee het zou concurreren met talloze andere webwinkels.

Door Yoeri Nijs

Nieuwsposter

21-11-2014 • 18:10

86 Linkedin

Reacties (86)

86
81
42
4
0
28
Wijzig sortering
Anoniem: 126717
21 november 2014 18:15
Dus voor twee dollar minder krijg je iets niet wat juist zo heerlijk is bij Netflix?
Geen reclames?
Mijn keuze is dan heel erg snel gemaakt, Netflix.
Hier een gevoel wat ik niet kan omschrijven Die reclames komen nog wel een keer denk ik. Alles draait tegenwoordig om reclames..
Klopt grotendeels. Alles draait om winst. Dus je krijgt diensten met veel reclame en diensten zonder reclame. Ik vrees alleen dat de reclameloze diensten onevenredig duur zullen zijn.
Dan loopt denk ik de helft van de klanten over naar HBO...
Ik wil wel betalen voor premium content, maar liefst 1 vast bedrag voor alle content, niet een versnipperd aanbod waarbij je aan 5 diensten telkens 5 à 10€ moet betalen voor een deels overlappend aanbod
Gaat er simpelwel niet komen en ik zou het niet eens willen:

Als er 1 partij is die alles aanbiedt, dan betekent dat per definitie een monopolie. Dat is nooit gunstig voor de consument, op lange termijn.

Zie het als Google die alle informatie en informatievoorziening wil beheren. Handig? Ja, uitsluitend op korte termijn. Ik weiger om in de klauwen van een grote mega-corporatie te vallen.
tientje voor Netflix, tientje voor HBO, 8 euro voor NL Ziet. Het totale bedrag loopt aardig op met al die losse diensten. Als er 1 dienst komt waar alles in zit ben ik vandaag nog klant
Een van de redenen dat ik fan was van Bhaalu. De uitzendingen van de afgelopen twee weken waren goed voor mij.
Als die diensten iets aanbieden wat de andere diensten niet aanbieden, ja. Het gaan om de contant, de series die ik wil kijken, en welke club die distribueert kan me om eerlijk te zijn niet schelen. Dus een overkoepelend geheel dat al die content-aanbiedende clubs bij een centraal content-distributiecentrum samenbrengt. Ik ben niet van plan om voor iedere serie die ik wil kijken een abonement bij een andere club aan te moeten schaffen.
Dat voorbeeld gaat mank. Als je het nu over iets als de leesmap had, waar een aantal tijdschriften in gebundeld zaten, er er meerdere leesmappen waren, met een dusdanig aanbod dat twee abonnementen nodig zijn.

Daarbij komt ook nog dat een tijdschrift of krant kan ik als los product kopen. Bij een TV serie wordt dat lastiger. Oudere seizoenen verschijnen mogelijk wel op DVD, maar niet de laatste nieuwe. Kranten en tijdschriften in de supermarkt zijn wel de laatste nieuwe.

Dus nee, een vergelijking met tijdschriften werkt niet.
Er komen steeds meer aanbieders , dus meer concurrentie , misschien dat de prijzen zo onder druk komen dat filmsector nog gaat verlangen naar de tijd dat er illegaal gedownload werd.
nou ik denk dat je de komende jaren echt niet blij hoeft te zijn dat er concurentie komt.. de ene dienst kan goedkoper zijn dan een ander , maar uiteindelijk is het zo dat meer van dit soort providers ook meer verschillen hebben. de ene heeft serie a de ander serie b en nog een ander serie c. om dus uiteindelijk alles te kunnen kijken wat je echt wil kijken moet je zon beetje een abo nemen bij elke dienst . en dat kan aardig in de cijfers lopen . zolang de industrie niet veranderd gaat dit voor de consument echt niet gunstig zijn
Lekker snel zijn ze dan en meteen snappen ze ook niet waarom mensen naar diensten als Netflix overstappen..... we willen geen reclame!!!!!
Voor Netflix gaat dit op den duur ook komen... zodra er geen grote groei meer is zullen investeerders toch steeds meer waarde voor hun aandelen willen zien. Dan zal de periode bij Netflix ook aanbreken dat de kosten zogenaamd niet meer te handhaven zijn en om het betaalbaar te houden wordt er ook reclame getoond om de inkomsten te spekken... onvermijdelijk dat dit gaat gebeuren.
Onzin, de leegloop zou rampzalig zijn.
Er zijn behoorlijk wat diensten die eerst gratis waren zonder reclame, en die later of betaald werden (marktplaats bv) of reclame kregen (Twitter, Facebook).

Het klinkt misschien gek, maar ook mensen die web diensten bouwen en beheren moeten een keertje eten. En zolang jij ze geen gratis eten aanbiedt in ruil voor hun diensten zal er toch echt eens ergens geld vandaan moeten komen.
Je zegt het echter zelf al: diensten die eerst gratis waren. Netflix is niet gratis. Ze gaan zelfs in Nederland al het abonnementsgeld verhogen, maar reclames tijdens/tussen series/films in zal voorlopig echt niet gebeuren. Ik zie wellicht iets in reclame in de bibliotheek-browser/pagina's, zodat het je tijdens het kijken niet stoort.
Okay, daar heb je een punt. Netflix is idd niet gratis. Maar misschien toch gedeeltelijk onder de prijs om een initieel publiek te trekken?
Netflix maakt keurige winst, dus ook niet onder de prijs.
Of ze komen gewoon met 2 versies, een dure zonder reclame en een goedkopere met reclame.
Als ik betaal wil ik geen reclame.
Als er 2 versie komen prima, maar dan 1 gratis met reclame voor bv ieder aflevering van een serie en een betaalde versie zonder reclame.
Dat zou dan inderdaad waarschijnlijker zijn :)

...Kut, nou zitten we ze ideeën te geven hier..
Welnee, het moment waarop ze dat doen zou ik als grote netflix promotor en vocaal geconverteerd downloader onmiddelijk opzeggen en popcorntime (of wat er op dat moment dan ook is) gaan gebruiken. En ik denk dat heel veel mensen zo zouden reageren.
En onvermijdelijk dat de klanten dan denken, FU Netflix, ik betaal niet voor reclame.

Ikzelf zal onmiddelijk mijn abbo stopzetten zodra dit "onvermijdelijke" fenomeen zich voor doet.
Hoewel ik eenzelfde voorspelling doe, is het eigenlijk gek, want je betaalt ook voor een standaard televisieverbinding en daar krijg je ook reclame. Je kunt het een verouderd verdienmodel noemen, maar uiteindelijk moet of het abonnementsgeld omhoog gaan of het inkomen moet ergens anders vandaan komen.
De groei bij Netflix is er nog lang niet uit, ze zitten nog maar in 15 landen, dat zijn er dus nog ruim 200 te gaan, daarnaast nog de groei in leden, van de zomer had Netflix nog niet eens 1% van de wereld bevolking als klant, nog genoeg te gaan......
Ik heb ook niet gezegd dat dit heel binnenkort gaat gebeuren, maar dat het gaat gebeuren twijfel ik niet aan. Nu is er nog groei genoeg mogelijk en heeft Netflix niet echt een serieuze concurrent, oftewel vrijwel de gehele markt is van hun. Maar als die concurrenten er straks wel zijn zal er eerst op content niveau worden gestreden, dan zal er een soort prijzenoorlog oid uitbreken totdat daar de rek uit is. Dan zal men toch de winst ergens vandaan willen halen, bedrijven willen niet duurder worden dus zal het geld ergens anders vandaan moeten komen. Zo gaat het op bijna iedere markt in de online sector, overal reclame...
Kan nog best wel eens meevallen. Als ik zie hoe de mensen van Netflix zich inzetten om ons consumenten/klanten een goede ervaring te geven. En het niet alleen maar voor het grote geld doen.

Daarnaast zie je laatste paar jaar en dit jaar best veel al, dat Netflix de producties maar zelf op zich neemt. Dus de inkomsten van Netflix zijn niet alleen de abonnee inkomsten.
http://en.wikipedia.org/w...ms_distributed_by_Netflix

En hier zijn veel huidige giganten in de TV wereld dus niet blij mee. Netflix lijkt niet voor de 70%+ marge winst te gaan maar tevreden te zijn met 30%. (oid, ik noem maar cijfers). En dat ze dat zonder reclame kunnen doen.

Netflix heeft afgelopen jaar overigens een netto winst behaald van 112 miljoen USD.

En de mensen bij Netflix zijn ook niet dom, wat Netflix juist zo groot (ge)maakt (heeft) is juist de simpelheid en reclameloosheid wat ze bieden.

Zolang hun zakken met geld aan winst binnen harken lijkt me de angst voor reclames op Netflix een beetje alu-hoedje zinloos.
Maar als de markt teveel versnipperd raakt zal het aanbod dat ook doen. Ik bedoel hiermee dat de ene serie/film bij de ene aanbieder zit en de andere bij een andere. Netflix heeft -net als HBO- inderdaad veel eigen producties, maar dat brengt ook een kostenplaatje met zich mee. Als je excusief een serie wilt zal die duurder zijn dan wanneer deze door meerdere aanbieders wordt aangeschaft.

Als de markt verdeeld wordt over meerdere partijen zal dat ook een drukkend effect op de prijs hebben.

Misschien kun je door exclusiviteit nog extra omzet genereren, maar investeerders willen meestal maar één ding: meer inkomsten. Precies wat MicGlou aanstipt. Dan moeten de kosten omlaag en/of de omzet omhoog. Door reclame kan er extra omzet gegenereerd worden. Reclame hoeft niet persé hinderlijk te zijn (bijvoorbeeld een korte reclame alleen voor en/of na een aflevering/film). Als een film wordt aangekondigd met: "Deze film wordt mede mogelijk gemaakt door Tweakers.net", zouden de meeste mensen daar geen probleem mee hebben.
Wanneer goed geimplementeerd is reclame niet erg. Als je bijvoorbeeld de Steam frontpage hebt met popular releases en dergelijke dan is dat ook puur reclame maar wel handig. En beperkt in de video zou ik ook niet heel erg vinden (maar dat wordt toch weer teveel, bedrijven kennende). Voordeel met digitaal is dat ze reclame ook wat kunnen relateren aan de content (bak progsel == bak reclame).

Mensen gaan naar Netflix voor de lage prijs, degelijk on demand, en het 'redelijke' aanbod. Het lijkt mij dat Netflix ook wel hogere prijzen moet gaan vragen voor betere content. Ze bieden nu al veel meer waarden dan de gemiddelde tv provider. En voor tv betaal je meer.

Voor alle (als in: meer dan nu) content on demand zou ik prima het dubbele willen betalen van Netflix. Als dit door reclame dan nog goedkoper kan, prima toch. En premium account voor geen reclame (goed mogelijk met digitaal) is helemaal handig, mits ze de iets goedkopere variant dan niet geheel verprutsen met teveel reclame waardoor je wel premium moet (tenzij premium alsnog goed te betalen is in verhouding natuurlijk, dan pak je direct premium). Point being, er zijn genoeg verdien modellen te bedenken en met digitaal (plus on demand) is het best schaalbaar.
Dit snap ik echt niet: ik heb nog nooit reclame gezien die mij niet irriteert. Oftewel, dit is erg subjectief. Maar over het algemeen wordt het door mensen niet heel erg gewaardeerd.

Dit plan van Amazon is wat mij betreft geen goed plan, omdat het onduidelijkheid schept en maximaal de mogelijkheid biedt van een hellend vlak: eerst subtiel wat reclames op handige momenten, en na een tijdje zit je op het SBS6 model van tig pauzes in een film. En dan toch nog moeten betalen.
Mwa, je vergelijking met Steam vind ik toch een beetje krom... Dat is een game library programma die je laat zien welke games er nog meer beschikbaar zijn. Dat komt volgens mij gewoon overeen met Netflix die nu ook al nadat je iets gekeken hebt je laat zien wat er nog meer te kijken is. Dan kun je dus stellen dat Netflix nu al reclame bevat, ook bv op de netflix hoofdpagina de grotere strook met een serie of film die ze in de spotlight zetten.
Als Steam echt reclame zou gaan maken dan zou je bv reclame voor game pc componenten kunnen gaan zien, maar dat zou op erg veel weerstand stuiten vermoed ik.
we willen geen reclame!!!!!

Maar ook dat TV vrijwel gratis is. :+

En dat gaat niet samen. Als mensen geen reclame wilden zouden betaal TV al jaren miljoenen gebruikers hebben. Echter dat blijft gefriemel in de marge vgl met de grote bedrijven die of aan het staatsinfuus hangen of inderdaad reclame meezenden.

Mensen hebben in de praktijk niet zo veel last van reclame blijkt uit de kijkcijfers. O-)
Tv kijken hoeft voor mij niet gratis te zijn, als er een dienst komt zoals Netflix maar dan met gewoon alle beschikbare content en zonder regio restricties dan ben ik best bereid om daar 50 euro per maand voor te betalen ipv de 7,99 die ik nu aan Netflix betaal.
Die tijd gaat nog komen. (hoop ik)
Betalen voor content die je daadwerkelijk wil, zonder rommel.
Alle content op één kanaal.
Maar dat zou weer een monopolie betekenen, en laat dat nou net weer de zgn. vrije marktwerking verstoren. Ik hou mijn adem NIET vast totdat zoiets op de markt komt, er valt teveel geld te verdienen.
Ik zou het heerlijk vinden om per uitzending te betalen, als het HD was, en ik het erna nog terug kon zien. Van verschillende aanbieders. De pakketten zoals aangeboden bieden weliswaar iets voor iedereen, maar zijn nog niet individueel te configureren. Het lijkt mij mooi dat er een systeem is dat je een 1080p-uitzending gewoon kan kopen voor een aantal cent per keer.
Ze hebben zo!n dienst al zonder reclame. ik snap het verschil niet met wat ze aankondigen, want dat is al een netflix-concurrent.

http://www.amazon.com/Instant-Video/b?node=2858778011
Amazon Prime Instant Video, anyone?
Gebruik het nu zo'n twee jaar. Het aanbod is at kleiner dan Netflix, maar het heeft een aantal series die Netflix (nog) niet heeft.
Jammer dat er geen aanbieder is die bijna alle series of films kan streamen. Nu heb je ene serie bv op netflix en andere weer op hbo etc..
Precies, dat is het eerste waar ik aan dacht. Als je op Netflix het 2e seizoen van Bates Motel wil kijken, kan dat niet omdat alleen het eerste seizoen erop staat. Dan komt daar straks dus ook nog bij dat een film/serie op de een of op de andere dienst alleen te krijgen is. Als het een kopie van Netflix wordt gaat het denk ik niet zo veel zin hebben
Ik vind al die videodiensten erg interessant, maar zolang de bioscoopfilms niet een maand na de biosfase in hun stores te vinden zijn zal ik niet zo'n abonnement afnemen. M.a.w. zolang de films eerder in de illegale wereld aangeboden worden dan in een videodienst is het m.i. nog niet aantrekkelijk genoeg voor heel veel mensen.

Ik denk dat Amazon's videodienst niet kan concurreren met Netflix en wel juist om de reden die de meesten hier noemen: reclame. Dat is wel het laatste waar je op zit te wachten met zo'n abonnement.
Anoniem: 455646
@boss-2021 november 2014 19:03
illegaliteit zal het altijd winnen van legaliteit.
Ik blijf van virustorrent mooi af :-)
Plus dat niet alle landen net als Nederland de wet niet uitvoeren. Nee, geen flame, maar in Nederland wordt effectief illegaal downloaden door particulieren vrijwel niet bestraft ook al is de burger wel degelijk strafbaar. Noem het gedogen of prioriteiten, maar in veel andere landen wordt de wet wel redelijk strikt nageleefd.

En dan is opeens 8 dollar wellicht helemaal zo onaantrekkelijk niet. Immers waar hebben we het over? Twee 'overpriced' cafe biertjes per maand; En dat tikken veel mensen zonder na te denken moeiteloos weg.
Anoniem: 632402
@Armin21 november 2014 21:22
Dat is waar, ik als downloader vind het ook een zeer redelijke prijs. Maar de dienst is nog niet goed genoeg. Ik ga pas overstappen als ik torrents helemaal niet meer nodig zal hebben.
Dan zal je moeten blijven illegaal downloaden, want dat zal nooit gebeuren. In ieder geval niet aan een prijs van 8-9€ per maand.
Anoniem: 632402
@kdhoe21 november 2014 21:14
Waarom is dat? Een kaart bij de bioscoop is niet veel duurder.
Met 8-9€ per maand bedoel ik wel een streaming abo, niet 1 film.
Anoniem: 632402
@kdhoe21 november 2014 21:21
Pathe unlimited is op het moment 19 euro per maand. Een cineville pas (dat is voor filmhuizen) kost hetzelfde bedrag. Wel het dubbele dus, maar het is alleszins een redelijke prijs. Als netflix (of een andere dienst) de nieuwste films in hoge kwaliteit (15-20Mbps 1080p) aan kan bieden zou ik bereid zijn veel meer te betalen dan dat. En ik heb hier op Tweakers soortgelijke commentaren gelezen.
Pathe Unlimited moet je helaas wel in de bios zelf kijken, iets wat voor mij niet praktisch is gezien deze 25km bij mij vandaan is. Daarnaast moet je dan dus naast Pathe Unlimited ook nog eens Netflix hebben om al die series te kunnen kijken. Ik wil gewoon een echt alles in 1 pakket met daarin dus ook de nieuwste biosreleases, dan ben ik best bereid hier 20 eu voor neer te tellen want dan kan mijn kabel abonnement de deur uit.
Kreeg vanmiddag een link door van collega naar een serie van Amazon op Direct Video (de service die ze al hebben en je per film/aflevering/seizon moet kopen). Maar daarvoor heb je dus Silver Light nodig. En dat zal voor deze dienst waarschijnlijk dus ook wel zo zijn.

Was zo blij dat de enige reden om Silverlight op je computer te hebben staan (Netflix) daar eindelijk vanaf gestapt was. Begint die bagger weer.

Verder niet zo kansrijk denk ik. Als ik reclames wil kijken, zet ik de TV wel aan...
Silverlight is dood. Als je daar als dienst nog gebruik van maakt verdien je het eigenlijk wel om te falen.
Netflix gebruikt op alles behalve IE en consoles/apparatuur (en dan volgens mij alleen 11, misschien 10) ook Silverlight.

Netflix op Linux is Firefox in Wine met Silverlight :)
maar was wel een gelazer om aan de gang te krijgen :) Nu spotify nog.
Vond het redelijk meevallen, de juiste (debian) howtoo vinden was het lastigste, 1 of andere random facebook post. Toen was het in 5 minuten klaar :)
Als je dan in die Firefox die addon van die lelijke grote witte (X) in de hoek disabled, kun je het ook makkelijk gebruiken voor andere Silverlight only meuk.

Spotify werkt overigens ook op Linux, gebruik het zelf niet, maar was voor mij ongeveer net zo lastig als Netflix werkend krijgen onder Debian.... Kwestie van juiste guide/howtoo en paar min werk.
ja, de juiste how-to :) zoals in 2014 nog moeten navigeren in een dos-lookalike omgeving met de tab-toets om het spul te kunnen accorderen. Ging om gebruik van fonts, anders deed netflix desktop het niet. Anderen bleken hier ook op vast te lopen, dus er viel op te googlen. Maar allemaal toch net iets minder voorgekauwd dan windows (waar ik nu prive gelukkig voor 95% van af ben).
Netflix kan onder Chrome ook via HTML5, ondertussen. Mozilla was wat minder enthousiast over DRM in HTML5, maar uiteindelijk gaan zij het ook implementeren in hun browser.

[Reactie gewijzigd door Amanoo op 22 november 2014 04:46]

Als zelfs de digibeten op mijn werk al van Popcorntime hebben gehoord en zelfs hebben geinstalleerd, zie ik de toekomst voor netflix en deze grap (ik bedoel: come on man, reclame? echt?) heel somber in.
maarja popcorntime is illegaal...
Wel grappig om te bedenken dat Netflix al bij Amazon AWS draait :P

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee