Netflix maakt 1080p-streams mogelijk op iPhone 6 Plus

Netflix toont video's op de iPhone 6 Plus vanaf nu in 1080p-beeldresolutie. Ook is de interface van de app nu geoptimaliseerd voor de grotere schermen van de iPhone 6 en 6 Plus, heeft de videostreamingdienst bekendgemaakt.

Films en series konden via de Android-app al in 1080p-formaat worden bekeken, maar dit is nu ook mogelijk bij gebruik van de iOS-app op de iPhone 6 Plus. Netflix geeft overigens niet aan welke bitrate het maximaal ondersteunt bij 1080p-content. Het is onduidelijk of het gaat om 'super hd'-streams van Netflix, die een hogere bitrate van maximaal 7Mbit/s bieden.

Naast de 1080p-streams bevat de nieuwe versie van de Netflix-app een bijgewerkte interface, die zowel op de iPhone 6 als de 6 Plus een groter overzicht van films en series tonen. Ook zijn de prestaties van de app verbeterd, belooft Netflix.

Door Joost Schellevis

Redacteur

12-11-2014 • 13:05

78 Linkedin

Reacties (78)

78
75
63
0
0
0
Wijzig sortering
Ik zou het wel fijn vinden als ik in de bus of trein zit (als deze een stabiel wi-fi netwerk hebben) om in goede kwaliteit mn fav series te kijken.. mooie toevoeging
Ik zou het fijn vinden als mensen niet het wifi netwerk overbelasten (in de trein) door naar data intensieve bronnen te gaan (youtube, netflix, spotify, etc). Mensen snappen toch wel dat je daarmee hinder veroorzaakt bij medereizigers die ook graag een klein beetje internet willen. NS/T-mobile zou daarnaast die verbindingen eens wat beter/meer (?) mogen limiteren. Ik kon niet eens met goed fatsoen de NS reisplanner in de trein gebruiken terwijl er iemand voor me zat te skippen in een RTL7 gemist HD stream op haar tablet. En daarna maar beslot Spotify te luisteren omdat de stream niet snel genoeg laadde.

[Reactie gewijzigd door drdelta op 12 november 2014 13:57]

Zijn al deze diensten niet geblokkeerd op het 'Wifi in de trein' net werk?

bron: http://www.nu.nl/tech/366...-in-trein-toegestaan.html
klopt. maar aan een vpn verbindingen kunnen ze weinig doen:P
Dataverkeer van Spotify is anders toch behoorlijk laag. Een heel nummer zal wellicht 2megabyte aan streaming zijn, dat is tegenwoordig zowat gelijk aan een webpagina van een wat drukke website.
Dat je misschien ergerde aan dat mensen streams bekijken via gratis hotspots is begrijpelijk, daarentegen zou je ook kunnen overwegen om een kleine 3g databundel bij je provider af te namen, zodat je altijd een goede toegang krijgt tot de NS reisplanner. Van een gratis dienst kun je nou eenmaal geen enkele garantie verwachten.
Met de minimum bitrate/kwaliteit van Spotify (96kbps) kost een nummer van 4 minuten zo'n 3MB, oplopend naar 5MB voor 160kbps of 10MB voor 320kbps.
Het probleem ligt denk ik dan toch echt bij de infrstructuur van de NS/T-Mobile. het valt best mee hoeveel data dit nou echt versnoept.. Of zie ik dat verkeerd?
In de trein of bus kun je echt geen HD streamen :'). T.net FP openen duurt al enkele seconden en soms minuten.
Hier op de veluwe valt dat nog reuze mee.. "oude" netflix streams gingen erg goed en snel
probeer het op pauze zetten en even wachten tot er genoeg data naar cache gestuurd is, en daarna het afspelen!
Dat is ook een hele goede optie ja
Ik heb nog niet een mogelijkheid aangetroffen om de thans geleverde kwaliteit of bitrate te tonen in de iOS app, iets wat met bijv. de PS3 app wel mogelijk is.

Derhalve blijft het wat mij betreft bij een reclame uiting die niet gemeten of getoond wordt op het moment.
Bij android kan ik zien hoeveel verkeer er is (los van de netflix app) :) En thuis kan ik op mijn router ook een grafiek zien met de up/down snelheid op dit moment (en in het verleden). Daarmee zou je het misschien ook kunnen testen/nakijken.

Het belangrijkste is dat je de kwaliteit omhoog ziet gaan natuurlijk :)
Dat vraag ik me dus af, of je het verschil tussen 720p en 1080p zou kunnen zien op de iPhone 6 Plus. Ik kan dat niet namelijk...
Dat lijkt me ook niet heel gek gezien de resolutie van de iPhone 6 maar net iets hoger is dan 720p:

750 x 1334
720 x 1280
Scheelt maar 30 x 54px met 720p

750 x 1334
1080 x 1920
Scheelt maar liefst 330 x 586px met 1080p
het gaat dan ook om de iPhone 6 plus en die is wél 1080P
Ah sorry de plus viel op de volgende regel waardoor ik er overheen heb gelezen :)

720p @5.5": 267.02 PPI
1080p @5.5": 400.53 PPI

Lijkt me sterk dat iemand het verschil tussen 720p en 1080p op 5.5inch niet kan zien. Zeker gezien de heilige grag volgens Apple pas op 330PPI ligt voor 20/20 visie :)

Wat wel kan is dat bij Netflix de compressie het niet veel beter maakt en dus inderdaad nutteloos...

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 12 november 2014 16:03]

Maar dan nog is het mogelijk een Lightning-naar-Displayaansluiting eraan te hangen en de content op je HDTV weer te geven. Dus de resolutie doet er wel degelijk toe!
Verschil in resolutie zie je moeilijk (als de bitrate gelijk is).

720p op 7Mbit/s == 1080p op 7Mbit/s
even voor de duidelijkheid : de android app doet _alleen_ HD op 'selected' devices. afaik zijn dat de nexus en de chromecast, maar niet veel meer dan dat.
Je hebt volgens mij een bewerkte .apk op XDA die wel HD toevoegt aan andere apparaten :).
voor zover ik weet werkt die niet meer. de ontwikkeling is ook gestopt. het is, zoals altijd, een DRM-kwestie.
Oke, dat kan het was alweer een tijdje geleden dat ik ermee aan de slag ging. Ik vond die gele ondertitels heel erg irritant en het aanbod van Netflix ondermaats.
Yes super, heb Netflix uitstaan wanneer ik niet op de wifi zit zodat ik nooit per ongeluk op mijn databundel aan het kijken ben.
ik weet niet wat voor device je hebt, maar als het iets is wat op Android draait dan gewoon rooten en met een programma al AFWall+ (of soortgelijks) Netflix alleen toestaan over je WiFi te werken.
Bij iOS hoef je niets te installeren, je kan dit onder je cellulair instelling per app aangeven of deze wel of geen 3g/4g mag gebruiken
In netflix op Android kun je het instellen in de app zelf. Geen root nodig.
Bij iOS hoef je niets te installeren, je kan dit onder je cellulair instelling per app aangeven of deze wel of geen 3g/4g mag gebruiken
Dit bedoel ik inderdaad, ideaal !
Anoniem: 632402
12 november 2014 13:30
Netflix is eigenlijk wel een grote grapjas. 7Mbit 1080p "super HD" noemen. Wat is dan een BluRay schijf met een bitrate van 40Mbit ? :+ (bijna ZES (!) keer zo hoog dus)

De belabberde kwaliteit van Netflix is 1 van de redenen waarom ik voorlopig geen abonnement zal nemen. En dat is niet zo belangrijk op smartphones, maar des te meer als je een goede TV hebt.

Erg jammer dat de meeste consumenten niet snappen dat bitrate veel belangrijker is dan resolutie. Dan krijgen we binennkort 15Mbit "Super UHD" ofzo, terwijl 15Mbit nog niet eens genoeg is voor het meeste 1080p materiaal. |:(
hogere bitrate is niet geschikt voor sommige hardware en maar ook oudere hardware... anders loopt het heleboel vast.

[Reactie gewijzigd door Dark Angel 58 op 12 november 2014 14:11]

Netflix schaalt nu al met hun bitrates op basis van je verbinding/systeem. Dat is geen reden voor de cap ;)
Dan moet je wel hele oude hardware hebben waarbij je volgens mij dan gewoon kunt zeggen dat x264 niet wordt ondersteund.
Zelfs mobiele chips hebben x264 support dus dan moet een netflix stream geen probleem zijn. Ik kan me wel voorstellen dat oudere chips misschien een limiet hebben tot zeg maar 20 Mb/s x264.
Ik ben het met je eens dat 7 Mbit en super HD niet echt samen gaan, alhoewel bitrate ook weer niet alles zegt. De gebruikte encoder en instellingen zijn ook van invloed.

Maar 15 Mbit is zeker wel voldoende hoor voor 1080p materiaal, dan zie je weinig tot geen verschil met de bron, ja alleen de purist of als je beelden stil naast elkaar zet zie je minimale verschillen die eigenlijk zo goed als onzichtbaar zijn. Ik heb zelf namelijk ook regelmatig blue-rays omgezet naar lagere bitrates voor .mkv's. Voor 1080p zou ik zeggen dat 12,5 Mbit toch wel de ondergrens is, met 15 Mbit heb je gewoon een perfect rip. Ik gebruikte megui daarvoor met zeg maar hd insane instelling(zelfs beetje aangepast), preset slow, automated 2 pass, slow first pass, high profile, L4.1. Dit programma gebruikte de x264 encoder die nog regelmatig geupdate wordt. Deze instellingen zorgde er wel voor dat elke pass zeker zo'n 8-10 uur of langer duurde, op een quad core i9450(oudje alweer), afhankelijk van de lengte van de film. Maar ik had wel een perfecte rip.
Ik zou zeggen probeer het zelf eens of zoek eens een goeie rip van 12,5-15 Mbit, voldoende groepen die in deze bitrate perfecte rips leveren.
Anoniem: 632402
@Rudie_V12 november 2014 14:50
http://pastie.org/private/ffr5lgrfjoz2papt07sbyq

15Mbit is niet genoeg voor alle films. Zeker niet die met grain. En hier bijvoorbeeld een 720p rip die al bijna 15 Mbit is. ;)

http://pastie.org/private/8vezfxvqnflq7jtxlubmiw
Uhm.. ja en? Wat wil je precies zeggen? :) Het zou beter zijn als je de verschillen kan zien, want dit zijn alleen maar cijfertjes en parameters.
Ik kan dezelfde films ook gewoon in 1080p met 15 Mbit coderen, eventueel met grain tuning, het is maar wat je instelt. Als je beste kwaliteit wilt hebben moet je gewoon de orginele film bekijken en geen rip, maar dat is logisch. :)
Als netflix 15 Mbit streams aan zou bieden dan zal iedereen zeer tevreden zijn over de hd kwaliteit en dat is was mijn punt wat ik wilde maken. Tuurlijk, de bron is veel hoger dus een 15 Mbit is altijd minder, maar je moet wel verdomt goede ogen hebben wil je dat echt zien en opmerken.

En als ze straks x265 aanbieden voor 1080 hd dan zal hun 7 Mbit voor super hd zeker een zeer grote verbetering zijn.

Maar zoals met veel, het kan natuurlijk altijd beter. :)
Je vergeet even dat Netflix behoorlijk goede compressie technieken in huis heeft. En hoe lang heb je Netflix bekeken? De stream start over het algemeen direct, maar voordat je op de volle bitrate zit kan er wel enkele seconde tot een halve minuut overheen gaan. Het mooie van Netflix is dat je het amper merkt, deze overgang. Zo soepel gaat deze.

Daarnaast kun je de bitrate van een BluRay helemaal niet vergelijken met die van een stream. Er worden totaal verschillende codecs gebruikt, en die van BluRay is nou niet bepaald optimaal te noemen vergeleken met H.264 en H.265.
Zelfs met compressietechnieken is 7Mbit 1080p bij lange na niet genoeg om de kwaliteit te behouden. Je moet dan eerder aan 15-20Mbit bedenken met goede x264 settings.
Weet je zeker dat je het over Mbit hebt?
Anoniem: 632402
@Monne12 november 2014 13:34
http://en.wikipedia.org/wiki/Blu-ray_Disc#Bit_rate
For users recording digital television programming, the recordable Blu-ray Disc standard's initial data rate of 36 Mbit/s is more than adequate to record high-definition broadcasts from any source (IPTV, cable/satellite, or terrestrial). BD Video movies have a maximum data transfer rate of 54 Mbit/s, a maximum AV bitrate of 48 Mbit/s (for both audio and video data), and a maximum video bit rate of 40 Mbit/s. This compares to HD DVD movies, which have a maximum data transfer rate of 36 Mbit/s, a maximum AV bitrate of 30.24 Mbit/s, and a maximum video bitrate of 29.4 Mbit/s.[139]
Ja ;)
Mijn fout, ik had nooit verwacht dat Netflix zulke lage bitrate vrijgeeft. :3
Ik heb lang geleden eens een 720p film gezien die op een DVD5 gepropt was. De bitrate komt dan overeen met ca. 7 mbit. Die film had betere kwaliteit als de DVD-film.

mijn conclusies:
 • Ja, 7mbit voor 1080p is matig
 • Nee het is niet ultraslecht of onbruikbaar.
Daar ging m'n data bundel :-(

Het is hoe dan ook goed om te horen dat Netflix het maximale uit moderne apparaten probeert te halen.

[Reactie gewijzigd door Sdancka op 12 november 2014 13:08]

Je hoeft niet in HD te streamen?
Dat is inderdaad waar, maar het maakt het wel een stuk verleidelijker wanneer de optie aanwezig is.
Met bewegend beeld moet je naar mijn ervaring echt met je neus op je telefoon zitten wil het een verschil maken. Ik stream vaak in 480p als ik in de bus zit naar een 5" 1080p telefoon en ik zie amper verschil, zeker omdat ik meestal simpele dingen zit te kijken als een aflevering southpark oid waar de kwaliteit toch niet heel relevant is. De mooie/betere series kijk ik wel op tv thuis.
Er is een groot verschil tussen animatie en andere beelden. Animatie heeft doorgaans een stuk lagere bitrate nodig.
het heeft niets met bitrate te maken. 480p is 480p en het verschil met 1080p is moeilijk te zien op een 5" scherm, zeker als je in de bus zit na een dag werken.
Wel als de 480p een lagere bitrate heeft dan de 1080p. ;)

Tot op een zekere hoogte is bitrate een stuk belangrijker dan resolutie.
Die 480p zal per definitie een lagere bitrate hebben. Heeft immers ook heel wat minder data nodig door de lagere resolutie.

Het klopt dat bitrate erg belangrijk is, maar met deze resolutie verschillen kun je ze niet zomaar 1 op 1 naast elkaar leggen.
Die 480p zal per definitie een lagere bitrate hebben.
Niet waar. 480p kan heel goed een hogere bitrate hebben dan 1080p. Ligt maar net aan de kwaliteit van het filmpje.
Niet wanneer je dezelfde kwaliteit wilt hebben. Het ligt namelijk allemaal in verhouding.
Ik denk niet dat jullie allemaal echt meezijn met ikdv, laat me even verduidelijken;

Als netflix KIEST voor een te lage bitrate op 1080p toe te passen voorde mobieltjes (zijnde een fixed MAXIMUM bitrate) dan kan je inderdaad net evengoed 480p nemen, als netflix het te zuinig deed op 1080p.

Youtube heeft daar ook wat van weg, maar doet het consistent. 1080p lijkt wel op 720p en 720p lijkt wel op 480p; omdat de bitrate heel zuinig ligt bij youtube.
(Al moet ik zeggen dat het met de 60fps codec verbeterd is)
Het heeft alleen maar met bitrate te maken.

480p op 7Mbit/s > 1080p op 6Mbit/s
Ik geloof niet dat je enig idee hebt waar je het over hebt. Tuurlijk is een hogere bitrate beter, maar in de app van netflix kan je dit niet wijzigen, als er te weinig bandbreedte is dan zakt de resolutie met daar aan gekoppeld een vaste bitrate, als ze 480p op een hogere bitrate zouden streamen dan 1080p dan zou het verlagen van de resolutie geen zak uithalen want dan ben je op 480p meer bandbreedte kwijt.
Iedereen die hier altijd maar gelijk op comments begint te zeiken zonder ook maar enig idee te hebben waar het eigenlijk over gaat. Het zit hier vol met wannabe experts.

In dit geval ging het enkel om de hogere resolutie en het feit dat je daar bij bewegend beeld niets van mee krijgt op een 5" 1080p display omdat je er punt 1 te ver vandaan zit, punt 2 het beeld beweegt en punt 3 je telefoon ook nog eens beweegt. Het is het zelfde als op 10 meter afstand naar een 40" tv kijken die op een karretje heen en weer rijd. Knappe jongen als je je dan nog kan storen aan 480p in plaats van 1080p ongeacht de bitrate die in het geval van netflix netjes is afgestemd op de gebruikte resolutie en het apparaat waar het op word afgespeeld.
Je snapt het nog niet, resolutie zegt niks, het is de aanduiding op de knoppen, net als high/low of A/B.
Resolutie heeft niets met beeldkwaliteit te maken.

"Netflix maakt 1080p-streams mogelijk op iPhone 6 Plus" zegt niets over de beeldkwaliteit.

"Netflix maakt 7Mbit/s-streams mogelijk op iPhone 6 Plus" zegt heel veel meer.

Als je in jouw verhaal 480p door 2Mbit/s vervangt, en 1080p door 7Mbit/s (of whatever), dan heb je een punt.
Nee jij snapt niet dat je geen bitrates in kan stellen in de netflix app.
Net als bij youtube schaalt de resolutie met de daar bij horende bitrate. Hogere resolutie is gekoppeld aan hogere bitrate en een lagere resolutie zal nooit een hogere bitrate hebben dan een hogere resolutie binnen de netflix app of op youtube.
De resolutie zegt heel veel over de beeldkwaliteit, maar het is de combinatie van resolutie en bitrate die de kwaliteit bepaald.
Als bitrate alles bepalend is en resolutie niets zegt dan moet je voor de grap maar eens een 10Mbit 240p stream kijken en dan zal je zien dat je argument nergens op slaat.
- "Nee jij snapt niet dat je geen bit-rates in kan stellen in de netflix app."
Heb ik nooit beweerd.

- "De resolutie zegt heel veel over de beeldkwaliteit"
Nee, bit-rate is alles.

- "een 10Mbit 240p stream kijken"
Natuurlijk, als een 240p een perfecte kwaliteit heeft, is een hogere bit-rate verspilling, maar daar hoef je bij netflix streams niet bang voor te zijn.
ik zou als ik jou was nog eens een andere wikipedia pagina op gaan zoeken over resoluties en bitrates dan de pagina die je nu gebruikt want je praat volkomen onzin.
Ik begin steeds meer te letten op de bitrate. Resolutie was ook altijd mijn eerste prioriteit, maar zeker met Amoled-schermen is het gemis van een hoge variatie aan kleuren om de bitrate omlaag te krijgen erg zonde. Een hogere resolutie kan zeker ten koste gaan van de kwaliteit van het beeld.
Niet? Moet je maar eens een 1080p film van 12GB kijken en daarna dezelfde film in 1080 op 3GB. Ik merk het verschil zeker op mijn Nexus 5, ook tijdens het kijken van South Park of The Simpsons.
Daar ging m'n data bundel :-(
Gewoon via de Wifi router aansluiting thuis. ;)
ik kan mijn wifi niet meenemen naar de trein of de stad(al hebben ze daar weer free wifi) en waarom netflix op je mobiel kijken als je ook gewoon op je tv/tabelt/pc kan kijken?
Nee, de optie om hogere resolutie (1080P) te streamen werkt alleen als je verbonden bent met een Wifi. M.a.w., voor je databundel kan er niets veranderen door toevoeging van deze optie.

[Reactie gewijzigd door Jortio op 12 november 2014 15:18]

Ook handig als je in het ziekenhuis ligt en graag een film wil kijken (via het keurig ingerichte high speed wifi netwerk van het ziekenhuis, uiteraard).
Dit is natuurlijk tof, maar daar zijn die treurige mobiele data abonnementen die we hier hebben helemaal niet op berekend.
Ik luister alleen muziek en daarmee persteer ik het al een databundel van 2,5GB te verbranden in zo'n 2 weken.
Ja, je kan een offline playlist maken, maar dat is natuurlijk volledig voorbij het punt.
Weet niet wat Netflix doet met de codec maar een beetje 1080p bluray rip is een GB of 10 a 15.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 80487 op 12 november 2014 14:26]

Netflix gebruikt momenteel nog h.264 en ze leveren dus een bitrate van 7Mbit. Dat is lager dan de rips waar jij over spreekt die zullen eerder een bitrate hebben van 9 a 12Mbit. Het geluid bij Netflix is ook van mindere kwaliteit maar die bitrate zit volgens mij niet in die 7Mbit verwerkt.
Weet niet wat Netflix doet met de codec maar een beetje 1080p bluray rip is een GB of 10 a 15..
Slechte kwaliteit afleveren, dat is wat ze doen.
Voor zover het zin heeft op een klein scherm, wat ondanks het formaat de 6+ nog steeds is. Maargoed, als het via de WiFi gaat en het loopt gewoon soepel dan lijkt me het verder een prima iets.

Op mijn note 2 kijk ik ook geregeld terwijl ik in bed lig naar een filmpje via netflix, maar als ik er een halve meter van af lig met 1 oog open dan zie je het er toch niet vanaf, en die is maar 720p.
De laatste keer dat ik me dit afvroeg was het nog niet het geval, maar kan er nog ergens ingesteld worden welke kwaliteit ik de content in wil bekijken? (voornamelijk via 3g/4g) Ik vind het erg fijn dat de kwaliteit zo voor mij dus beter is, maar bij slechte/instabiele verbindingen of 3g heb ik liever zelf in de hand in welke kwaliteit ik kijk (ipv dat hij steeds switches en voornamelijk bij een kwaliteit terug even moet wachten)
Normale vooruitgang, maar ik het het nog nooit gebruikt denk ik... Via snelle Wi-Fi ben je wss thuis en kan je het evengoed op je groot scherm zien, via gsm netwerk kost het momenteel teveel "voor wat het is" om te kiezen voor 1080 (in België althans), Hotspots zijn naar mijn ervaringen te traag om zoiets te streamen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee