Amazon verkoopt vanaf woensdag boeken en e-readers in Nederland

Amazon begint woensdag met de verkoop van boeken en e-readers in Nederland. Daarmee komt de Amerikaanse webwinkel na jaren van geruchten voor het eerst op de Nederlandse markt. Of andere goederen ook in Amazons webwinkel zullen komen, is nog onbekend.

Amazon NederlandDe prijs van Nederlandstalige e-books zullen niet ver onder die van andere aanbieders liggen, zeggen woordvoerders van het bedrijf in een artikel op Nu.nl waarin de webwinkel zijn plannen voor de Nederlandse markt ontvouwt. De uitgevers en auteurs zullen zelf de prijzen kunnen bepalen. Daarmee stuurt Amazon in tegenstelling tot thuisland de Verenigde Staten niet aan op een conflict met uitgeverijen vanwege de prijs.

Naast e-books gaat Amazon ook zijn Kindle-lijn e-readers verkopen in Nederland. De webwinkel zal vooralsnog geen fysieke boeken aanbieden. De goedkoopste versie zal 59 euro zijn, terwijl de Paperwhite tijdelijk 109 euro en daarna 129 euro zal zijn. Het topmodel Kindle Voyage zal te koop zijn vanaf 189 euro. Amazon tekent daarbij aan dat de prijs licht kan verschillen afhankelijk van het land van waaruit het de Kindles verstuurt.

Het is onbekend of Amazon ook andere producten in zijn Nederlandse webwinkel zal zetten, waarmee het zou concurreren met talloze andere webwinkels. Op dit moment distribueert Amazon bestellingen van Nederlanders op buitenlandse versies van Amazon al wel vanuit Nederlandse distributiecentra.

De verkoop van Amazon in Nederland begint woensdag. Op dit moment is Amazon.nl nog niet actief: het domein verwijst door naar Amazon.co.uk.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

11-11-2014 • 22:22

194 Linkedin

Reacties (194)

194
191
146
11
1
17
Wijzig sortering
Amazon.nl is vanaf morgen acht uur geopend. Dan is er ook een gezamenlijke persconferentie met het Centraal Boekenhuis. Het NRC verwacht verder dat de Nederlandse afdeling van Amazon een soort satellietvestiging van de Duitse en Engelse versie wordt. Alles wordt dan dus gewoon doorgestuurd, net zoals het nu al gaat dus. Later zal men dus komen met een uitgebreider assortiment en gaan de prijzen van de boeken waarschijnlijk ook wel omlaag.
Anoniem: 582913
@oohh12 november 2014 08:00
Amazon heeft al sinds jaren een distributiecentrum in Nederland. Ik bestelde ooit cd's in Italië bij Amazon.it en die kwamen gewoon uit Zwolle. De prijzen in de landen waar Amazon zit kunnen trouwens behoorlijk van elkaar verschillen.
De e-reader kun je niet kopen via amazon.nl. Je wordt doorgesluisd naar de Duitse Amazon.

Koop online via Amazon.de:
EUR 100,66
Dit is een tijdelijke actieprijs voor de feestdagen van EUR 99 (was EUR 129) plus 21% btw en gratis verzending vanuit Duitsland.

Het enige verschil is dus dat hij nu uit Duitsland komt ipv Amerika.
99 plus 21% BTW is geen 100,66
Zeg dat tegen Amazon, dat is de tekst die op de pagina staat... En op mijn rekening staat ook 100,66 euro.
die 99euro is al inclusief btw.
Er zit altijd een paar cent extra op bestellingen uit duitsland.
Wellicht hebben die 20% btw.
Klopt inderdaad. In Duitsland heeft men nog 19% BTW tegenover 21% in Nederland. Dit verschil wordt in de laatste stap verrekend bij Amazon DE.
Dit zou wel eens de ondergang van Bol.com kunnen betekenen in de toekomst denk ik..
Stevige concurrentie in ieder geval.

Aan de andere kant, het feit alleen al dat zo veel mensen bij het nieuws "Amazon in Nederland" meteen aan Bol.com moet denken, is een goed teken voor Bol.com.

Ze zullen wel hard aan de weg moeten blijven timmeren. Zelf koop ik er eerlijk gezegd zelfs als de prijs bij een andere winkel een paar euro goedkoper is: ze hebben hun zaken doorgaans goed op orde. Overigens denk ik wel dat het een prijzenstrijd tussen Bol en Amazon zou kunnen worden.

Een risico voor Amazon is dat het management onvoldoende aandacht voor de Nederlandse markt zou kunnen hebben. Helemaal als het maar een beperkte markt blijkt, dan kan het best zijn dat er weinig geinvesteerd wordt om de Nederlandse tak te ontwikkelen.

Bol.com is wat dat betreft interessant: het is juist de enige tak van Bertelsmann Online die wel een beetje rendeerde. Wat dat betreft snapten ze daar duidelijk de markt wel.

We gaan het zien. Goede tijden voor de consument in ieder geval!
Bol.com was de Amazon.nl van Nederland tot nu toe.
Zelfde concept.
Verkoopt bijna alles, overzichtelijke site etc
Bol was dat inderdaad totdat AH het overnam, prijzen zijn nu hoger dan de gemiddelde webshop, ze spelen puur op gemak dus is het goed als er een concurrent bijkomt (voorzover coolblue dat niet al was, ik koop daar liever dan bij bol).
AH zal het mede hebben gekocht vanwege het al bestaande distirubutie systeem dat bol.com de afgelopen jaren heeft opgebouwd. Los van de kosten die worden doorberekend aan de ontvangen zit er een enorm systeem achter.

Meen ooit te hebben gelezen dat bol.com tijdens de kerstdrukte 400 extra medewerkers in dienst nam speciaal voor de feestdagen. Geeft wel een kleine indruk hoe groot zo'n organisatie is. Denk daarbij aan distributie centra, handling, transport, etc...

Amazon heeft daar natuurlijk ook enorm veel ervaring in maar het is niet 123 opgezet (al is het maar omdat het moet worden gebouwd, mensen aangenomen en getraind, etc).

Eens met de heren boven mij dat dit voor de consument alleen maar voordelig kan zijn, als er een grote partij de markt toetreedt. Het houdt bestaande partijen scherp en innovatief.
Al is coolblue soms echt overdreven duur..
Inderdaad. Coolblue concurreert meestal niet op prijs. Die moet het hebben van snelheid van levering (zondagavond 10:00 uur besteld, maandagmiddag binnen!) en service.
Je moet altijd op blijven letten, maar meestal is coolblue maar een paar procent duurder en dan betaal ik dat graag voor een webshop waar ik vertrouwen heb in de afhandeling van de bestelling en de eventuele aftersales service.
En soms zijn ze wel ineens goedkoper, mijn receiver daar laatst gekocht voor 30 of 40 euro minder dan de volgende goedkoopste in de pricewatch.
denk dat het wel meevalt. Weinig mensen kennen nu Amazon, maar bol.com heeft zich al bewezen.
Daarnaast ligt het ook aan de prijs en de verzendkosten.
Als amazon duurder is en verzendkosten heeft, dan kiezen minder mensen voor Amazon.
Veel mensen kennen Amazon al wel (al was het maar van de belastingschandalen) en Bol heeft de naam aan de dure kant te zijn. Nederlanders weten een koopje altijd goed te vinden, dus de angst bij Bol.com lijkt me volkomen terecht.
....belastingschandalen? Ze gebruiken gewoon de mazen in de wet met medeweten van de Nederlandse overheid. Als je vindt dat dit niet moet kunnen moet je op andere partijen gaan stemmen en niet Amazon van een schandaal betichten maar de Nerlandse overheid beklagen dat ze dit toestaan.
Ik refeerde eigenlijk naar Luxemburg waar ze winst naar toe sluizen en dat in de vorm van betaalde "licentiegelden" in meerdere firma's zover laten verdampen tot er een klein verlies is en er dus vrijwel geen belasting betaald hoeft te worden, die door de dealtjescultuur in Luxemburg ook nogal laag is. Maar als ze zulke dingen ook in Nederland doen dan is het schandaal nog groter.
Je kunt wel stellen dat ze de mazen van de wet gebruiken maar het is maatschappelijk gezien onwenselijk. Amazon is een bedrijf met 2 gezichten, naar de klant heel vriendelijk, maar naar de maatschappij en hun medewerkers keihard (hoe ze hun medewerkers behandelen heeft wel iets van slavernij).
Dat komt ervan wanneer een land belachelijk hoge belastingen heft. Dan zoekt de bedrijfswereld zijn heil elders.

<span class="azijnpisser">Waarom is Duitsland het knooppunt van Amazon's Europese operaties? Het kon België geweest zijn maar de omwonenden doen hun best om alle economische activiteit rond de luchthaven buiten te pesten. DHL weg, Amazon idee laten varen, in totaal ettelijke duizenden arbeidsplaatsen om zeep. GG.</span>
Anoniem: 80466
@Enai12 november 2014 11:12
Dat komt ervan wanneer een land belachelijk hoge belastingen heft. Dan zoekt de bedrijfswereld zijn heil elders.
Meeste landen heffen reguliere bedrijfsbelasting belastingen op winsten van 10%(bv diverse balkanlanden) tot 33% (bv frankrijk/duitsland/belgie). Dat is niet extreem en zeker niet belachelijk.

Nederland heft 20% op winst onder de 200k winst 25% boven de 200k winst via de vennootschapsbelasting.

Als Luxemburg dan nog aparte deals met bedrijven sluit om dergelijke winst belastingen te verlagen tot onder de 5% wordt het wel erg belachelijk.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 80466 op 12 november 2014 11:14]

Is daar dan niet tegen op te treden? Als Amazon een enorme economische activiteit verricht in bv Duitsland (afzet - omzet) dan is een transfer van de winst naar Luxemburg alleen maar bedoeld om onder de belasting uit te komen. Dit zou dan binnen Europese wetgeving vastgelegd moeten worden dat de vennootschapsbelasting altijd geheven moet worden naar rato van de afzet | omzet in dat land en ook tbv dat land. Dan zijn Luxemburgse dealtjes verleden tijd.
Dit zou dan binnen Europese wetgeving vastgelegd moeten worden dat de vennootschapsbelasting altijd geheven moet worden naar rato van de afzet | omzet in dat land
Het betreft een winstbelasting. Voor de belasting naar omzet is er al de BTW.

Wat bedrijven doen is hun deelproducten aankopen via een belastingparadijs. Dus amazon nederland koopt bijvoorbeeld de licenties voor hun ebooks voor een relatief hoge prijs in via eigen luxemburgse vestiging en verkoopt de ebooks in nederland dan voor een iets hoger bedrag dat net de overige verkoopkosten dekt.

Daardoor is er in Nederland geen winst voor de vennootsschapsbelasting en ook heel weinig of geen toegevoegde waarde voor de BTW.

Dit is heel lastig om te voorkomen omdat het volkomen legitiem is om je inkoop in andere landen aan te schaffen.

Er zijn wel mogelijkheden om dit in te perken maar dat vereist gezamelijke maatregelen van alle betrokken landen en veel landen willen daar niet aan meewerken.

Wat je als land in theorie zou kunnen doen is je belasting wet aanpassen om internationale bedrijvenconglomeraten een jaarlijke kosten marge over hun totale wereldwijde activiteiten te laten berekenen en af te geven en vervolgens te verbieden dat ze door internationale verekening van kosten intern in hun eigen organisatie in dat land meer boven die marge komen.
Dus als een amazon wereldwijd 70% inkoopkosten heeft dan mogen ze in een land geen inkoopkosten meer met hun buitenlandse bedrijfsonderdelen op de winstrekening verrekenen als daardoor de kostenmarge boven die 70% uitkomt. (eventueel geef je nog wat extra speling).

Ik weet echter niet of zoiets in de praktijk wel boekhoudkundig in te voeren valt en of het wel kan met de huidige belastingverdragen en vermoedelijk kun je daar dan ook wel weer ontwijkingstuuks voor bedenken.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 80466 op 12 november 2014 16:42]

"Dat komt ervan wanneer een land belachelijk hoge belastingen heft. Dan zoekt de bedrijfswereld zijn heil elders."

Van het ene extreme in het andere..

Is dat niet eerder: Dat komt ervan wanneer een land belastingen heft.
Dan zoekt de bedrijfswereld zijn heil elders omdat elke cent betaalde belasting te veel als het elders goedkoper kan, vooral als het bedrijf begint te beschikken over een leger financieel en juridisch adviseurs die handig achterpoortjes in de wetgeving weten te exploiteren en lobbyen bij de beleidsvoerders om maximaal belastingvoordeel en uitzonderingssituaties te gaan realiseren, maar die zelf ook hun factuur willen blijven indienen.
(dit in tegenstelling tot meeste privé personen die dikwijls "te veel belasting betalen" uit onwetendheid).

IVM Belgie als logistiek centrum voor Amazon: ja jammer voor de gemiste kans en idd een villa kopen in Zaventem en dan gaan klagen over geluidsoverlast is idd een omgekeerde wereld. Echter België is zo klein dat elke verhoging van logistieke activiteit direct overal gehoord, gevoeld en geroken wordt en er altijd wel iemand inboet aan leefcomfort bij verhoogde economische activiteit.
En de jobs in de logistieke afdelingen van Amazon, die zijn niet om over naar huis te schrijven zoals verschillende reportages als hebben aangetoond.

Zou dan toch veel liever berichten ivm slimmer projecten als: Amazon AWS cloud services komt naar België.
In de voetsporen van het high tech Google datacenter.
http://www.datacenterknow...ficient-belgium-facility/


Een fractie van de jobs maar lijkt me wel een duurzamer project dat België een soort cruciale kennis / reputatie verschaft om dit soort projecten eventueel zelf gaan te gaan exporteren in de toekomst.
Dat het 'maatschappelijk onwenselijk' is, is jou subjectieve mening. Feitelijk is belasting ontwijking niet strafbaar.

Feit/mening een belangrijk onderscheid.
Dat het 'maatschappelijk onwenselijk' is, is jou subjectieve mening.
Ik durf wel aan de meerderheid van de Europese bevolking vindt dat het maatschappijk onwenselijk is dat multinationals belastingen ontduiken, dat maakt het in een democratie tot een feit.
Het probleem is natuurlijk dat ondanks dat we in een economische unie met elkaar zitten Europese landen met elkaar concurreren. Als we dat weten te harmoniseren (ergens in 2130 of zo) en wet maken dat omzet en winst in de unie ook in de unie belast wordt dan zijn we er vanaf en kunnen die bedrijven aangepakt worden. Het is iets van de heel lange adem.
Alweer; ook als de meerderheid 'van mening' is dat x wenselijk of onwenselijk is blijft het een mening en geen feit. Je opmerking is dus irrelevant.

Je andere opmerkingen berusten op jou politieke en economische mening.

Er is een verschil tussen een mening en een feit. En ook als jou mening door de meerderheid wordt gesteund, blijft het een mening.

Het is een feit dat belasting ontwijking op dit moment legaal is. Ook al is een door jou veronderstelde meerderheid daar tegen.
Nee, daar ga ik niet in mee. Iets kan prima maatschappelijk onwenselijk zijn en toch legaal. Als de meerderheid vindt dat het onwenselijk is dan is het gewoon onwenselijk. Dat een mening of feit noemen, doet eigenlijk niet ter zake, zeker niet bij een toch vrij subjectief begrip als "maatschappelijk onwenselijk".
Ik heb nooit gezegd dat iets niet 'prima maatschappelijk onwenselijk’ kan zijn en toch legaal’ kan zijn. Ik ben het met je eens dat een meerderheid van de Nederlandse samenleving het onwenselijk vindt.
Dus dat is niet mijn punt.

"Als de meerderheid vindt dat het onwenselijk *is* dan is het gewoon onwenselijk"

Dit is de basis van mijn meningsverschil met je: "Als de meerderheid iets onwenselijk *vindt* dan is en blijft dat een mening.”

Want er is een verschil tussen:

1)
Het *is* onwenselijk.

En:

2)
Ik *vind* het onwenselijk

Bij 1) gaat het om een feitelijke constatering. ---> vloeibaar water *is* nat.

Bij 2) gaat het om een mening. ---> ik *vind* chocolade ijs het lekkerst.

De onwenselijkheid van iets is een mening want het begrip “onwenselijk’ is een normatief begrip. Het spreekt een waardeoordeel uit en dus het het per definitie een mening.

Het is welzeker relevant om het onderscheid te maken tussen een mening en een feit. Zeker in jou geval want jij brengt je persoonlijke mening alsof het een feit is.
Het is niet verstandig om zo over feiten en meningen te discussieren. Want wat jij nu denkt dat een feit is kan morgen blijken niet te kloppen.
Zo zullen vroeger alle mensen jarenlang overtuigd geweest zijn dat de aarde plat was en dat als feit hebben aanvaard.
Je kunt eigenlijk wel stellen dat een feit een mening/idee/concept is die algemeen aanvaard wordt.
Lijkt me dus enkel goed voor de concurentie. De sterke kracht van Amazon is vooral in hun garantie. Bij kwijtgeraakte spullen krijg je het voordeel van de twijfel en hun uitstekende "no questions asked" return policy. Voor Bol zit het gevaar grotendeels daar denk ik.

Daarnaast kan Amazon via hun internationale netwerk ook makkelijker internationaal verzenden. Tracken, valuta-conversie en in veel gevallen zelfs importheffingen gaat dan via hun eigen website.
Volgens de wet in Nederland is een webwinkel verantwoordelijk voor de spullen tot het moment dat jij het ontvangen hebt. Dus als er spullen kwijtgeraakt zijn tijdens het vervoer en een webwinkel doet moeilijk, kun je ze altijd op de Nederlandse wet wijzen.
Kan kloppen, maar de meeste gaan dan eerst op zoek naar de spullen en in conflict met de verzendfirma etc... Dat kan even aanslepen. Bij Amazon is de volgende dag al een nieuw pakketje onderweg. Kan goed zijn dat ze dan nog steeds in conflict gaan met de pakketjesfirma maar daar heb je als consument geen last van.

Op een late levering en een halve levering na nog nooit last gehad met Amazon.de, wel al producten gehad dat ze jammer genoeg niet wilden verzenden naar België (wireless Qi charger voor men Nokia bvb).
Bij Amazon is de volgende dag al een nieuw pakketje onderweg.
Nou, uit eigen ervaring is dat niet altijd waar hoor.. Ik bestelde (toen er nog supersaverdelivery was) heel veel, en in de meeste gevallen (die paar keer dat het uberhaupt voorkwam) werd er na melding wel opnieuw verzonden, maar ik heb ook 2 keer meegemaakt dat het gezeur opleverde, uiteindelijk is het dan wel goed gekomen, maar toch..
(wireless Qi charger voor men Nokia bvb
Die heb ik voor mijn Lumia 920 voor 12,50 euro uit china laten komen. Duurde wel 5 weken of zo maar wel spotgoedkoop.
Gelijk hebben en gelijk krijgen zijn twee verschillende zaken, het is absoluut nog veel waard als een webshop gewoon uit zichzelf niet moeilijk doet.
Weinig mensen kennen nu Amazon
Als je ook maar enigszins bekend bent met het via het Internet in het buitenland kopen dan ken je Amazon wel hoor. Als men er zelf niet gekocht heeft dan kent men wel de naam.
Bol.com is eigendom van Ahold en die laten dat echt niet zomaar gebeuren. De eerste tijd zullen ze er ook niet veel last van hebben. Het duurt wel even voordat Amazon.nl een aardig assortiment heeft. Daarnaast hebben ze eigenlijk ook een groot Nederlands distributiecentrum nodig, anders wordt het wel erg lastig om alles de volgende dag te bezorgen. Ik zou me op den duur meer zorgen maken om kleinere spelers als Bruna, Ako en de boekenwinkel in de stad.
Amazon heeft volgens mij al distributie vanuit Nederland. ;)
Dat hebben ze zeker en ik heb zo'n vermoeden dat dat in Eindhoven zit. Ik heb vorige week op Amazon.fr besteld en die bestelling beviel niet.
Nadat ik het retourlabel had aangemaakt bleek dat ik het terug kon sturen naar een antwoordnummer in Eindhoven. Dan sta je toch wel even wazig te kijken met je "Franse" bestelling.

Ik bestel regelmatig op Amazon.de en en enkele keer op .co.uk of .fr. Dor een redelijke talenknobbel kom je dan een eind, maar ik kan mij goed voorstellen dat Amazon.nl echt wel een hit kan worden, zeer als ze de prijzen avn de andere Amazons aan gaan houden en niet in bol.com gebied gaan opereren.
Gevaar is mogelijk wel dat als er een amazon.nl ontstaat, de overige Amazons niet meer naar Nederland willen versturen. Hopen dat dat niet gaat gebeuren!
Kan ook zomaar zijn dat Eindhoven handig is ivm bereikbaarheid en dat ze daar een loods/hub hebben waar ze de retouren verzamelen om die vervolgens door te sturen naar een magazijn elders.

Als je bij H&M iets online besteld op hun Nederlandse site met Nederlandse afhandeling komt dat soms zomaar ergens uit Oost-Europa (gezien de stickers en labels).
Het distributiecentrum in Eindhoven is niet van Amazon. Dit betreft een externe partij welke is gespecialiseerd in retourzendingen. Je stuurt je pakket retour aan hun en zij zorgen voor de verzending naar Amazon. Daarom duurt het soms ook een maand voordat Amazon je pakket retour heeft ontvangen.
Amazon heeft al een tijdje een distrubutiecentrum in Nederland.
Ik zou me op den duur meer zorgen maken om kleinere spelers als Bruna, Ako en de boekenwinkel in de stad.

De Bruna en Ako zijn al aan het omvormen naar een ander soort assortiment dan enkel boeken. De papieren klassieke boekwinkel is immers al langere tijd een aflopende zaak.

De kleine boekenwinkel in de stad heeft verder juist enkel baat bij Amazon. Immers juist in het buitenland was het de grote redding voor kleine zaakjes. Ipv zelf een onvindbare online winkel proberen op te zetten, kan men zich aanmelden bij Amazon.com en is opeens bereikbaar voor heel Amerika en verder. Alles van website tot aan betalingen wordt uit handen genomen.
En als je wilt kun je zelfs het voorraad mangement en verzenden uit handen geven. Voor veel kleine boekwinkels was dit het verschil tussen langzaam sterven, en een leuke online business waar je je store front mee kunt bekostigen.
Bol.com is eigendom van Ahold en die laten dat echt niet zomaar gebeuren.
Hyves zal zich echt niet laten overrompelen door die Amerikaanse concurrent die niemand kent!
Natuurlijk wordt dit niet de ondergang van Bol. Het enige waar Amazon op dit moment mee komt, zijn ebooks en een (matig gewaardeerde) Kindle reader.
Mensen die de Kindle kopen zitten meteen vast aan uitsluitend ebooks van Amazon. Als je nog geen Kindle hebt, en er eentje wilt aanschaffen bij Amazon, wordt je alsnog doorgestuurd naar de Duitse website, waarbij de beschrijving van de Kindle uitsluitend in het Duits is en je uitsluitend met een credit card kan betalen. Amazon had zich wel iets beter voor kunnen bereiden op deze (in mijn optiek zwakke) poging van marktpenetratie. Sinterklaas en Kerst gaan vieren met uitsluitend keus uit ebooks op een reader die je niet in het Nederlands kan bestellen... hmmmm...
Ik weet niet of de gemiddelde 21ste-eeuwse burger zoveel moeite heeft met de Duitse taal of het concept van een kredietkaart.

Wat de vraag doet rijzen: wat is het nut van amazon.nl wanneer amazon.de bestaat en een veel uitgebreider assortiment heeft? Het scheelt toch maar twee lettertjes!
Zou de kindle nu dan ook een NL-talige besturingssoftware krijgen?
Kindle readers (de nieuwere dan toch) ondersteunen gewoon de meeste DRM vrije content hoor... misschien je kennis even bijstellen? Wat jij zegt gold voor de allereerste kindle reader.
Verder lees ik eigenlijk altijd alleen maar positieve verhalen over kindle. Zelf heb ik helemaal geen behoefte aan een ereader (ik lees op mijn telefoon) maar anders zou ik serieus naar het aanbod van Amazon kijken.
Mensen die de Kindle kopen zitten meteen vast aan uitsluitend ebooks van Amazon.
Voordat je een post vol met strenge meningen etc plaatst lijkt het me dat je je feiten even op een rijtje moet hebben. Bovenstaande mening is bijvoorbeeld nonsense.
Op gebied van Nederlandse boeken hebben ze zich niet zo druk te maken lijkt mee, die hebben gewoon een vaste prijs... De rest zal de toekomst ons leren... Bol.com is tegenwoordig wel een beetje vergelijkbaar met Amazon qua opzet, maar wel een stuk bekender... En ik denk ook overzichtelijker voor de gemiddelde shopper
De Wet op de vaste boekenprijs is niet geldig voor ebooks.

Hopelijk dalen de prijzen door extra concurrentie van bijvoorbeeld Amazon, want de prijzen van Nederlandse boeken zijn inderdaad vaak zo hoog dat ik meer Engelse boeken lees.
Volgens mij wel als er naast een ebook ook een papieren versie is.

Alleen een Ebook dan kun je vragen wat je wil en zelfs stunten met korting en andere andere dingen. Helaas worden de grote boeken nog altijd op papier gedrukt en daar hangt de vaste prijs aan. Die prijs is dan ook de ebook prijs (zover ik weet)
Nee hoor, dat klopt niet. Kijk maar op bol.com, pak een willekeurige ebook en zoek het gewone boek er bij. Bv de jacht van Patricia Snel (eerste boek dat ik zie staan), 5 euro voor het ebook, 17,50 voor het gewone boek.
België heeft volgens mij geen vaste boekenprijs. Lijkt me een mouw aan te passen.
Alle webshops gaan dit voelen, zodra Amazon het volledige assortiment in Nederland gaat verkopen. Qua papieren boeken in de Nederlandse taal zal het nog wel meevallen, de prijzen daarvan zijn redelijk beschermd.

Ik denk eigenlijk dat vooral boekwinkels dit gaan voelen, er is toch weer een (vrij aggressieve) verkoper van e-readers bij.
Wat is dat - het volledige assortiment? Dat bieden ze nu al aan via hun .com en andere shops. Er is geen "volledig assortiment". Dat verschilt per land, en vanuit ieder land is het maar weer de vraag of er naar NL gestuurd mag worden.
Bol.com is gewoon te duur. Vaak wanneer ik op pricewatch op kieskeurig kijk voor een product zit bol.com altijd wel 10% boven de gemiddelde prijs. Ik heb hele goede ervaringen met Amazon (.com/.de en .co.uk) en wacht al heel lang dat amazon naar ons landje komt. Dit is een eerste stap. Hoop dat het niet alleen bij boeken blijft.
Ik kijk bij Bol altijd in de zij-lijn, "via andere verkopers"
Vaak staat daar een andere aanbieder, die hetzelfde product voordeliger aanbied.
Wordt dan gewoon onder de 'bol-voorwaarden' verzonden, en is het de volgende dag in huis ( indien leverbaar )
Ik zat net te kijken, en het veel me op dat er in Brazilië al 1 jaar hetzelfde concept plaats vind.
Enkel boeken.
Laten we hopen dat dit niet in Nederland gebeurt.
Concurrentie en prijsverlagingen (of prijsafspraken) allicht. Het einde van Bol? Dat denk ik niet. Bol.com en Wehkamp.nl zijn geen kleine jongens. Die blijven net als de MediaMarkt voorlopig nog wel overeind, gewoon omdat ze in enorme bulkhoeveelheden kunnen inkopen en dus de concurrentie gemakkelijk(er) aankunnen. Play.com, Zavvi en co. hebben ook de Nederlandse markt nog niet overspoeld / ondersteboven gezet.
Was wehkamp laatst niet failliet verklaard? Meen wel doorgestart, maar zelfs grote namen hebben het soms zwaar in deze markt.
Ik betwijfel het, Bol.com zit allang niet meer alleen in de boeken. Daarbij heeft het bekendheid en vertrouwen. Ik shop al jaren (zou zo maar eens 10 jaar kunnen zijn) met tevredenheid bij Bol. Als ik een boek op papier wil hebben dan is bol.com nog altijd mijn standaardadres. Ik koop vaak Engelse boeken van minder dan 10 euro (Nederlandse boeken zijn relatief aan de rest van de wereld belachelijk duur), op zulke bedragen zal Amazon denk ik niet zoveel goedkoper zijn dat ik het de moeite waard vind om bij hun te gaan shoppen.

Dat gezegd hebbende, bol.com is niet zo geweldig als het op ebooks aan komt. De DRM loopt via een bol.com app die maar half werkt en het lukt me niet om de boeken in een andere reader te krijgen. Voor ebooks zit ik de laatste tijd dus meestal op google books, dat werkt 100 keer beter.
Amazon.de bestaat al jaren, en ook bol.de doet het nog. Het is gewoon een nieuwe ster aan de hemel. Wehkamp.nl blijft het ook gewoon doen naast bol.nl.
Anoniem: 234453
12 november 2014 09:05
Voor zover ik kan zien zijn alle e-books op de site in Amazons proprietaire boekformaat voor de Kindle. Ik bespeur nergens boeken in pdf of ePub-formaat. Als het zo is dat ze alleen boeken in hun eigen gesloten formaat gaan leveren hou ik het al meteen voor bekeken. Er zijn andere winkels genoeg waar je makkelijk ePubs of pdfs kunt bestellen. Heb echt geen zin om me onvrijwillig aan Amazon te ketenen voor het lezen van boeken en daarbij ook nog mijn leesgedrag aan hen te overhandigen.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 234453 op 12 november 2014 09:08]

een mobi of azw3 van amazon converteer je zo naar epub. Waarom jezelf restricties opleggen als het zo makkelijk aan te passen is? Het lijkt me handiger dat je op basis van de prijs een beslissing neemt. Calibre doet de rest wel voor je.
een mobi of azw3 van amazon converteer je zo naar epub. Waarom jezelf restricties opleggen als het zo makkelijk aan te passen is? Het lijkt me handiger dat je op basis van de prijs een beslissing neemt. Calibre doet de rest wel voor je.
Hoe het zit met het formaat van Amazon weet ik niet precies, maar converteren met Calibre verloopt echt niet altijd vlekkeloos, er gaat maar al te vaak wat mis met de tekstopmaak na conversie. En een eurootje of twee prijsverschil heb ik er graag voor over als ik een basisformaat zoals ePub kan krijgen, zonder allerlei toevoegingen van Amazon.
Als ik bovendien de kritieken op de Kindle lees op Wikipedia (leesgedrag wordt doorgespeeld naar Amazon, Amazon kan op afstand boeken verwijderen enz) heb ik zeker geen zin meer om me een Kindle aan te schaffen. Ik denk dat ik maar bij mijn Icarus readertje blijf.
Dat leesgedrag kun je uitzetten. Trouwens, ik zou Wifi per definitie uitzetten op een ereader want dat kost alleen maar batterij...

Voor de rest, het is een persoonlijke keuze. Ik koop een boek waar hij voor mij beschikbaar is, onafhankelijk van het formaat, want dat pas ik zelf wel aan. En ik ken niet zoveel winkels die Engelse epubs verkopen (BoB is helaas gesloten en de rest wil geen Nederlandse klandizie hebben zo lijkt het).
Calibre ondersteund elke reader,tablet. En gratis.
Zou wel gaaf zijn als ze de andere producten ook gaan leveren. Vaak zitten er nu nog extra verzendkosten aan vanuit amazon.de of amazon.co.uk of wordt het product zelfs niet hiernaartoe verzonden.
Die Kindles zijn trouwens ook niet duur meer :)

[Reactie gewijzigd door Dancing_Animal op 11 november 2014 22:26]

Dit is tenminste een stap voorwaarts, ik heb alleen maar goede ervaringen met Amazon Deutschland(behalve bezorgtijden, maar dat snap ik wel) en kan niet wachten tot ze ook in Nederland gaan verkopen.
Update: amazon.nl werkt bij mij wel.
edit: Hier kun je lezen wat ze op dit moment verkopen, helaas is dit nu nog beperkt tot boeken en kindle's - ik hoop inderdaad ook dat binnenkort meer beschikbaar komt, dat zal vast ook wel, maar ze moeten ergens mee beginnen. Daarnaast moet er erg veel voorraad naar Nederland komen willen ze alles binnen 24 uur kunnen leveren (Of zelfs met drones, zou gaaf zijn trouwens).

[Reactie gewijzigd door Cyw00d op 12 november 2014 07:44]

Ze hebben al in Nederland een opslag loods staan. Heb ooit iets besteld bij .DE en dat werd verzonden vanuit Zwolle dus het zou alleen een aanvullen van de voorraad moeten zijn.

Misschien moeten ze uitbreiden want al die e-books nemen ook veel ruimte in 8)7
Haha, het wordt met een vrachtwagen naar NL gereden, om vervolgens in NL met de NLse post mee te kunnen, het geheel wordt verzameld en in Zwolle aangeleverd aan de postnl.nl.nl.nl
Vind het ook irritant dat de UK versie meestal duurder is dan de Duitse, maar dat je de Duitse niet in de Engelse taal kan lezen.

Meeste woorden begrijp ik wel, maar als je echt de specs wil begrijpen, moet je toch echt goed Duits begrijpen.
Hopelijk kunnen we blijven bestellen bij amazon.com, amazon.de en amazon.co.uk. Het scheelt nogal wat je besteld waar het goedkoper is (of waar het leverbaar is...) Soms is .de goedkoper, soms .co.uk en soms .com.
Ik betaal meestal niks voor bestellingen vanaf Amazon.de, laatst nog een mobile charger en een plaat (vinyl) gekocht, samen was het 50e maar het werd in twee shipments gratis verstuurd.

Ik heb ook een Kindle ereader, als Engels geen probleem voor je is bespaar je bakken met geld door ze vanaf Amazon.com te kopen in plaats van een Nederlandse shop, 10 dollar versus €12,50. Tel uit je winst.
Anoniem: 80466
@oef!12 november 2014 10:59
amazom.com gebruik ik niet meer sinds de douane een pakketje onderschept had en extra belast. Erg prijzig.
Dat probleem hebt je niet bij de UK en DE omdat dat EU landen zijn.
Als ze producten niet vanuit de UK of DE hiernaartoe sturen, dan zullen die producten simpelweg niet leverbaar worden in de NL shop. Dat is ijdele hoop. In die gevallen is er iets wat dat verhindert, bv de verkoper wil het niet, of er zijn restricties vanuit de fabrikant.
Yep, since dat men bij amazon.co.uk de supersaverdelivery naar nederland heeft gedumpt is deze al ineens een stuk minder interessant (vaak genoeg nog wel hoor)..

Dus maar hopen dat amazon.nl ook gewoon uitgebreid gaat worden met al die andere zooi, EN dat er ook supersaverdelivery voor nederland bij komt..
Ligt het aan mij(n pc) of kan je gewoon nog niets bestellen op Amazon.nl? Bij elke boek dat ik kies, krijg ik 'Deze titel kan momenteel niet worden gekocht' ??
Beter laat dan nooit. Hopelijk richten ze zich niet alleen op NL producten. Sorry stenen winkels, maar jullie wisten het wel.
Ik hoop wel dat of de prijzen gelijk zijn aan Book Depository of dat we in ieder geval kunnen blijven bestellen bij Book Depository.

Het blijft ongelooflijk wat Amazon kan doen met de prijzen van boeken, dus een komst naar Nederland juich ik sowieso toe! Ha, er was een tijd dat je 20 euro voor een boek betaalde :P
Het blijft ongelooflijk wat Amazon kan doen met de prijzen van boeken
In Nederland mag je niet zomaar stunten met boekprijzen - van papieren boeken in ieder geval. En daar zal Amazon zich ook aan moeten houden, hoewel ze ongetwijfeld naar manieren zullen zoeken om daar onderuit te komen.
De vraag is hoelang die vaste boekprijzen gehandhaafd kunnen blijven.
Het is toch niet meer van deze tijd dat er vaste prijzen bestaan. Vrije marktwerking zou ook daarvoor moeten gelden.
De vaste boekenprijs is een wet uit 2005 en toen was CDA, VVD, D66 aan het bewind.
Het blijft een sociaaldemocratisch relikwie, wie het ook bedenkt.
Het past niet in een liberaal land.

Aanpassing:
De vaste boekenprijs is ingevoerd door Medy van der Laan van D66. D66 is een overwegend linkse partij, voorstander van een grote overheid, hoge belastingen en 1 Europa.
De raad van cultuur pleit voor voorlopig behoud van de vaste boekenprijs. De raad van cultuur wordt voorgezeten door Joop Daalmeijer van de VARA.

[Reactie gewijzigd door andreetje op 12 november 2014 11:58]

Het past in geen enkel land....
Ik zou niet weten wat de reden kan zijn dat er voor boeken een vaste prijs moet gelden maar voor een ebook niet.
Andere producten hebben toch ook geen vaste prijs?
Omdat CDA-VVD-D66 ook sociaaldemocratisch zijn.
Ze bedenkem vast wel een constructie dat je het koopt bij Amazon Duitsland of zo :+ ik heb nu drie (Engelse) boeken daar besteld en dat was toch een stuk goedkoper dan in NL. Plus gratis bezorging...
Die vaste boekenprijzen gelden niet voor boeken die niet in het Nederlands geschreven zijn. Wellicht dat je Nederlandse boeken in het buitenland iets goedkoper zult vinden, maar veel zal er niet van af gaan.

Engelstalige boeken is echter een ander verhaal. Nederland is natuurlijk maar een kleine markt voor Engelstalige boeken, daarom loont het vaak om deze boeken uit het buitenland (met name de Verenigde Staten of Groot Brittannië) te halen.
Ik doelde erop dat ze misschien Amazon Duitsland als officieel verkoopkanaal voor NL boeken gaan gebruiken :) Om de vastgestelde prijzen te omzeilen, zeg maar. Ik weet natuurlijk niet of dat kan, anders was ik nu stinked rijk geweest :+

Bij de niet-NL boeken kan ik me voorstellen dat ze in NL duurder zijn omdat de markt kleiner is, ja..

[Reactie gewijzigd door vickypollard op 12 november 2014 08:26]

Book Depository is eigendom van Amazon.
Vandaar dat ik hoop dat die beschikbaar blijft of dat Amazon NL dezelfde prijzen hanteert ;)
Die stenen winkels worden steeds meer 'uithangborden' van fabrikanten, merken en winkelketens. Zelfs bij de Hema hangen bordjes van 'als jouw maat er niet bij hangt, kun je die bestellen op hema.nl'.
Of een afhaalwinkel zoals Mycom.
Sorry stenen winkels, maar jullie wisten het wel.
Gespecialiseerde stenen winkels kunnen simpelweg gespecialiseerde webshops worden. Ook Amazon houdt zich niet bezig met boeken met een oplage van 1000 exemplaren of tweehonderd jaar oude boeken.
Kak hebben we net een Kobo Aura HD gekocht maandag, komt nu amazon ineens in NL.

Volgens mij leest de kindle geen "open" epub, maar alleen amazon's bestandformaat?
Klopt, ePub moet je nog converteren om met een Kindle te openen, bijvoorbeeld met de ebook-management software Calibre (http://calibre-ebook.com/). Tevens handige tool om je gehele collectie te beheren en organiseren.
Klopt maar daar heb je Calibre voor. Welke ik bijna niet gebruik maar ik heb koop genoeg boeken van Amazon zelf.
Ik denk dat de kracht van ketens als Bol.com (en Coolbue/Wehkamp) niet onderschat moet worden. Zij hebben een zeer sterke positie in het Nederlands e-commerce landschap, dat toch al behoorlijk ontwikkeld is. Daar kom je als buitenstaander niet zomaar tussen, ook Amazon niet.
Ik denk dat de kracht van ketens als Bol.com (en Coolbue/Wehkamp) niet onderschat moet worden. Zij hebben een zeer sterke positie in het Nederlands e-commerce landschap, dat toch al behoorlijk ontwikkeld is. Daar kom je als buitenstaander niet zomaar tussen, ook Amazon niet.
Wat Wehkamp in je vergelijking doet ontgaat me, die is voornamelijk groot door haar afbetalings-systeem, en dat is over het algemeen veel duurder dan Bol ed.
Verder denk ik ook dat je de mentaliteit van de gemiddelde Nederlander onderschat, die gaat eerder voor lage prijzen dan winkel-trouw.
Pas op ik zeg de gemiddelde Nederlander.
Wehkamp is soms echt de goedkoopste. Bij mijn stofzuiger bijv.
De Wehkamp heeft een zeer overzichtelijke webshop. Als ik mijn vriendin moet geloven kunnen ze ook kleding matchen (broek bij blouse e.d.). Dat gemak is voor veel mensen ook wel wat waard. Daarnaast verkopen ze ook veel kleding van andere ketens zoals C&A.

Voor het overige denk ik dat Amazon wel degelijk een grote concurrent wordt voor de andere webwinkels als ze andere producten dan boeken gaan aanbieden. Al blijft het belangrijk om ook andere webshops te kijken naar de goedkoopste prijs, hetzelfde product op Amazon.de .fr of .co.uk kan al veel verschillen in prijs. Ook is Amazon niet altijd de goedkoopste. In ieder geval zijn Engelstalige boeken (zeker door de verzendkosten) goedkoper te bestellen op de duitse Amazon dan op de Britse.

[Reactie gewijzigd door Paulus73 op 12 november 2014 09:19]

Nederlanders zijn imho totaal niet honkvast als het op webwinkels aankomt.
Degene met de laagste prijs en beste service wint.
Degene met de laagste prijs en beste service wint.
:D
Grappig dat je laagste prijs open laat staan. Service is 1000x belangrijker dan de laagste prijs.
Grappig dat je laagste prijs open laat staan. Service is 1000x belangrijker dan de laagste prijs.
Normaliter, JA.

Maar aangezien de prijzen voor, laten we zeggen A+ winkels voor de gemiddelde Nederlander niet meer te betalen zijn, gaat deze tegenwoordi9g toch steeds meer voor zijn prijs/kwaliteitsverhouding dan voor, laat me als voorbeeld noemen de B&Ol zaak.
Dat zijn "volgens mij" ook de retailers die "op Apple na" de laatste tijd aan het kortste eind trekken.

Uiteraard zijn er veel mensen die zich nog het wel kunnen permiteren, maar aangezien niemand "feitelijk" het verschil hoort tussen de B&O en een laat me zeggen Yamaha setje, gaat het alleen nog maar om de looks.

Voor de buren kun je beter een Mercedes halen.
Over twee jaar haal je toch weer een nieuwe............Toch?
Hopelijk verzenden ze ook naar België. Zou wel zeer stom zijn indien je alsnog moet bestellen in de Amerikaanse Amazon winkel vanuit België.
Je kan ook bij Duitse, Britse en Franse amazon kopen vanuit belgie.
Ik veronderstel dat Fatmike hier doelt op de E-readers.
En die kan je dus niet kopen bij de varianten die je aanhaalt, maar moet via de .com versie.

Net even uitgeprobeerd en de .nl verwijst je voor de kindle gewoon door naar de Duitse versie, waar je dan met een Belgisch adres niet kan bestellen :(
Amazon.de is goedkoop en dicht bij de deur. Ik kan me vergissen, maar volgens mij verloopt de levering vanuit Duitsland ook via Nederland dus onze kaaskoppige vrienden verdienen er sowieso wat aan.

Het duurt vanuit Duitsland misschien een dag langer, maar dat is ochot een twintigduizendste van een mensenleven en je kunt de bestelling laten verzenden naar een van die blikken kluizen van bpost en ze meetsjiepen op weg naar huis.
Het verrast me dat iedereen hier zo positief is over de komst van amazon.

Vanuit de consument bekeken zijn de lagere prijzen natuurlijk aantrekkelijk maar de arrogantie waar amazon zich mee opstelt naar leveranciers is voor mij misselijkmakend.

Maar ik ben wel benieuwd hoe het verloopt. Nederland neemt een bijzondere positie in in retail.
Vaak worden producten en concepten hier getest voor een bedrijf er wereldwijd mee de boer op gaat.

Ook zijn er meerdere (nou ja, ik kan me er maar een herinneren maar ik vermoed dat het er meer zijn) gevallen van een internationale expansie die in NL niet blijkt aan te slaan. Toys r us kreeg hier geen voet aan de grond.
Vanuit de consument bekeken zijn de lagere prijzen natuurlijk aantrekkelijk maar de arrogantie waar amazon zich mee opstelt naar leveranciers is voor mij misselijkmakend.
We zijn ook consumenten, geen leveranciers. Dus ik zou niet weten waarom wij consumenten ons het lot van die leveranciers aan zouden moeten trekken. Ik heb ook nog nooit gezien dat een leverancier geheel belangeloos optreedt namens de consument, dus waarom zouden consumenten nu ineens in de bres moeten springen voor die leveranciers?

Soms mag een consument ook gewoon aan zichzelf en zijn portemonnee denken en simpelweg voor de laagste prijs gaan. Wat voor oorlog dat achter de schermen tussen twee (gigantische, winst makende) organisaties veroorzaakt: hun zaak. Daar zijn het ondernemers voor,
In america hebben ze (als amazon) een hele tijd geen nintendo verkocht (wel andere shops onder amazon). Maar daar maakt amazon zon grote deel van de markt uit dat ze dat wel hebben gevoeld. Er werd veel door consumenten geklaagd over dat ze daar niet te koop waren. En mensen dachten dat het aan Nintendo lag terwijl het een verschil van mening was tussen Amazon en Nintendo over service.

Met andere woorden je laat een groot deel van je inkomsten liggen als je ruzie krijgt met amazon maar je kunt er als eenzame spullenmaker niet veel aan doen omdat er een grote groep klanten wel op amazon zit en verwacht dat ze je producten daar kunnen kopen.

Zie het als het gezeur elke keer als mensen voor een videogame origin moeten opstarten in plaats van steam...
Ik zie daar het probleem ook niet zo. Ik heb geen enkel belang bij Valve. Als Origin goedkoper is dan Steam, dan krijgt Origin mijn klandizie. En ik ben daar net zo snel weer weg als een ander weer goedkoper wordt.
Hoewel ik zelf in de meeste gevallen ook voor de laatste prijs ga zit er wel degelijk een risico aan leveranciers onder druk zetten. Als daardoor leveranciers omvallen of niet meer mee kunnen met de lage prijzen die Amazon afdwingt bepaalt uiteindeljik Amazon de verkoopprijs omdat er geen concurrentie meer is.
Als ze alle concurrende verkopers door de afgedwongen lage prijzen hebben uitgeschakeld hebben ze een monopolie en dan gaan wij er als consumenten echt wel last van krijgen!
Zolang er voldoende concurrentie is, heeft de consument geen last van oorlogen achter de schermen inderdaad. Het kan echter wel zo zijn dat er partijen kapot worden geconcurreerd, waardoor je er als consument op de lange termijn wel nadeel van ondervindt. De overgebleven partijen kunnen dan hun prijzen omhoog gooien etc.

Verder zou je je nog het lot van de werknemers kunnen aantrekken. Amazon schijnt geen fijne werkgever te zijn. Als er enkel bedrijven overblijven die goedkoop kunnen leveren omdat ze hun personeel uitbuiten, dan vind ik dat geen goede ontwikkeling.

Mijn ervaringen met Amazon zijn ook prima als consument, maar door de verhalen over belastingontduiking en slechte behandeling van het personeel voel ik me daar toch een beetje schuldig.
Volgens mij is geen enkel Amerikaans bedrijf een prettige werkgever naar Nederlandse begrippen...

En laten we het over belastingontduiking maar niet eens hebben, in combinatie met Amerikaanse bedrijven, want dan kun je je schuldig voelen bij ongeveer elk bedrijf...
Mijn punt is dat als je alleen naar eigenbelang op korte termijn kijkt, je jezelf in de voet kan schieten op de lange termijn.

De lage prijzen van Amazon (en inderdaad ook de hoge winsten van andere Amerikaanse multinationals) worden mede mogelijk gemaakt door minder maatschappelijk gewenste praktijken zoals belastingontduiking en uitbuiting van werknemers. Ik vind het dan een beetje makkelijk om te zeggen: het is allemaal een pot nat, dus ik voel me niet schuldig.

Als er alleen dit soort bedrijven overblijven omdat de consument enkel oog heeft voor lage prijzen, dan heeft dat wel tot gevolg dat er minder belasting binnenkomt vanwege belastingontduiking (dus het niveau van publieke diensten gaat omlaag, of de burger moet meer btw of inkomstenbelasting gaan betalen) en dezelfde consument zal ook minder blij zijn als hij in de positie komt van werknemer van zo'n bedrijf.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee