Amazon gaat dit jaar meer productcategorieën via Nederlandse site bieden

Amazon heeft de uitbreiding van zijn Nederlandse site officieel aangekondigd. Dit jaar gaat het bedrijf meer productcategorieën aan Amazon.nl toevoegen, waarmee derde partijen hun assortiment kunnen aanbieden.

Nederlandse en buitenlandse bedrijven die via Amazon.nl producten willen aanbieden, kunnen zich vanaf woensdag als partner registreren bij de Nederlandse Seller Central van het bedrijf. Die partners kunnen dan later dit jaar via de Nederlandse site van Amazon producten aanbieden in tal van productcategorieën, waaronder consumentenelektronica, computers, consoles & games, verlichting en muziekinstrumenten.

Amazon heeft het nadrukkelijk over een aanbod voor partners en spreekt niet over het zelf uitbreiden van zijn aanbod via Amazon.nl. Momenteel dient die site alleen voor het aanbieden van e-books. Voor overige productcategorieën verwijst Amazon door naar zijn Duitse site. "Het is slechts een eerste stap", aldus Roeland Donker, country manager Benelux voor Amazon. Hij meldt dat het bedrijf het vertrouwen van de Nederlandse klant wil winnen.

Amazon claimt dat meer dan de helft van de verkopen via zijn online winkels wereldwijd wordt verzorgd door partners. In Europa zou de export door het midden- en kleinbedrijf via Amazon in 2018 6,9 miljard euro zijn geweest.

Er zijn al jaren geruchten over een uitbreiding van Amazon in Nederland. In 2013 startte het bedrijf zijn Amazon Web Services Development Center in Den Haag, in november 2014 opende de e-bookwinkel op Amazon.nl en in 2017 introduceerde Amazon het Prime-lidmaatschap in Nederland. Sinds 2018 heeft het bedrijf een kantoor in Amsterdam.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

15-01-2020 • 08:59

184 Linkedin

Reacties (184)

184
179
155
6
0
20
Wijzig sortering
Ik vraag me af of het lastig gaat worden voor Amazon om de huidige marktleider, Bol.com, van zijn troon te stoten.
Als de prijs gunstig is denk ik dat dat niet heel lastig wordt. Maar de gebruikerservaring op Amazon is verschrikkelijk als je het mij vraagt, dus daar zouden ze nog wel aan moeten sleutelen.

Edit: ik heb nu veel reacties gehad over goede gebruikerservaring van Amazon en dat geloof ik ook wel. Ik was alleen dus niet heel duidelijk blijkbaar. Ik had het over de website, lay-out daarvan, etc. Het ziet eruit als een bij elkaar geraapt zooitje. Blijkbaar werkt dat wel op een of andere manier, maar ik vind het niet prettig.

[Reactie gewijzigd door vickypollard op 15 januari 2020 22:32]

Maar als het zo slecht is, hoe komt het dan dat ze dan zo godsgruwelijk groot zijn? Dan zal er toch wel iets goed zijn lijkt me. Je kunt hoogstens de layout niet fraai vinden (al is die voor Amerikaanse smaak niet verkeerd) of problemen hebben met het personeelsbeleid.
Amazon heeft misschien wat afwijkende werknemersvoorwaarden zoals

- Ontslag bij zwangerschap
- 3 strikes en you’re fired regeling
- etc

...maar hun Salaris is aanzienlijk boven marktgemiddelde dus ze zijn niet zo beroerd. Zolang je functioneert kan je meer verdienen dan elders.

In mijn studietijd waren ze een populaire werkgever onder me medestudenten (niet in NL gestudeerd).
Werknemersvoorwaarden zullen zich toch aan de wetten van een land moeten houden. In sommige landen zijn ze vrijer dan in andere landen. Maar goed dat het er niet altijd ideaal is, blijkt wel uit stakingen ook in Duitsland en andere landen.

Als je echter goed leest is het ook de vraag of het bij bol.com en coolblue nu zo veel beter is dan bij amazon.

[Reactie gewijzigd door bbob op 15 januari 2020 09:12]

bol heeft ook kleinere partners die fullfilment doen en daar zie nog wel een hoop dingen mis gaan, minimale lonen, werknemers uit goedkope eurolanden inhuren als tempwerker enz en slechte werkomstandigheden.
Dit klopt wel maar toch zit de realiteit iets anders in elkaar.

De wet regelt het minimum maar meeste werknemers in Nederland genieten betere voorwaarden dan het minimum wegens een CAO.

Amazon hun business zit niet in een bestaand CAO. Van thuiswinkel.org

https://www.thuiswinkel.o...ch-op-cao-voor-e-commerce


CAO webwinkels ?
“Dat is voor iedere webwinkel weer anders. In het algemeen kun je stellen dat zodra een cao algemeen verbindend is verklaard in een bepaalde sector, deze dan ook geldt voor webwinkels. Sommige leden weten precies hoe het zit, maar anderen hebben geen idee dat ze nu al onder de werkingssfeer van een bepaalde cao vallen. Hierdoor passen zij de cao niet of niet goed toe. Kortom, er is veel onduidelijkheid in de markt en we willen onze leden en de markt graag verder helpen.”

Amazon heeft een batterij aan juristen die ervoor zullen zorgen dan ze buiten CAO vallen. Een belangrijk onderdeel wat meeste Nederlanders hebben kunnen ze zich makkelijk van ontdoen en dat is pensioen.

[Reactie gewijzigd door Littlemarc op 15 januari 2020 10:44]

Een de wet geeft ruimte omin de CAO af te wijken, maar dat kan in zowel positieve als negatief zin, over de linie is het positief anders zou men er niet bij instemmen, maar het is een kwestie van geven en nemen.

Amazone wekt internationaal en staat bekend dat het de grens wat betreft zijn plichten jegens werknemers opzoekt. Ook al zijn Nederlandse cq Europese medewerkers tot op zekere hoogte beschermd blijft de vraag of je het ok vind wat elders gebeurd en of het niet z'n weerslag zal vinden op hoe zijn concurrenten hier opereren.

Mensen hier lijken ook nog voorbij te gaan aan het feit dat er ruimte zit tussen rechten hebben en recht krijgen.
Wat je hier zegt heeft betrekking op Amazon in de Verenigde Staten. De Europese en Nederlandse arbeidsmarkt en rechtsbescherming zitten totaal anders in elkaar, waardoor het ondenkbaar (en onmogelijk) is dat Amazon deze regels hier toe zou passen.
Dan huren ze alleen op Payroll/Flex basis mensen in.
Wat ook niet zomaar kan. Wel even aantonen dat het geen constructie is om de wet te omzeilen (schijnzelfstandigheid). En flex is leuk, maar het kan ook in je nadeel werken wanneer bijvoorbeeld je flexwerkers massaal besluiten om niet te werken vlak voor Kerst.
Dan zeggen lekker doei hier kom je niet meer werken..
Zo makkelijk zit het niet.
Werkt goed in tijden van overvloet, maar niet in tijden van krapte, zoals nu.
Klopt wat de afgelopen 10 jaar was, nu zal het anders worden maar voor hoelang?
Sterker nog, de nieuwe wet arbeidsmarkt in balans (WAB) maakt het nog moeilijk om flexwerkers in te zetten. Werkgevers worden gestimuleerd om hun werknemers stabiele uren en een vast contract te geven.
- Ontslag bij zwangerschap
Dat is strafbaar in Nederland en zal dus hier niet gebeuren. Mochten ze dat wel doen dan gaat ze dat HEEL veel geld kosten elke keer.
Of ze nemen geen vrouwen aan, omdat <vul smoesje in>
Omdat het een vrouw is. Ik had vroeger een directeur - toen al een man van 62 - die bij voorkeur alleen maar vrouwen aannam vanwege gedoe. Zwangerschappen, zorg voor de kinderen, etc, etc. Je kunt er iets van vinden, maar hij was er wel eerlijk over. Daarna heb ik het ook nog wel vaker gehoord, maar altijd in hele bedekte termen.
Nou ja, tenzij je gewoon een tijdelijk contract hebt van een maandje of zes. Dan weet je dat je na je zwangerschapsverlof gewoon niet meer terug hoeft te komen, of in ieder geval gewoon geen verlenging meer krijgt.
Dat zal in Nederland gewoon gebeuren net als leeftijdsdiscriminatie of o.b.v afkomst. Alleen zullen de werkgevers dat nooit zeggen maar altijd een andere smoes gebruiken. Dan ben je als werknemer gewoon kansloos tenzij je het kan aantonen.
Ik heb bij de beste werkgever van Nederland gewerkt maar ook daar hadden we de regeling, drie officiële waarschuwingen is exit.
Lijkt me ook meer dan terecht.
Ik heb één keer wat bij Amazon.de besteld, mijn grafische kaart.
Het duurde na het verzenden 6 dagen totdat het bij mijn huis aan kwam. Ook werd er helemaal niets gezegd over de game bundel die AMD op dat moment had, en ik heb er dan ook geen games bij gekregen. De grafische kaart was in voorraad, dus het is niet alsof hij vanuit weet ik veel waar verstuurd werd.
De reden dat ik mijn grafische kaart bij Amazon besteld had was puur de prijs, maar de volgende keer zal zelfs dat waarschijnlijk niet genoeg zijn om mij over te halen weer bij Amazon te bestellen, ik hou het gewoon weer bij fatsoenlijke etailers.
Als ik elke online winkel moest afschrijven waar het een keer fout ging dan kan ik beter weer naar het winkelcentrum gaan voor mijn aankopen. Als je nou met meerdere voorbeelden kwam.

Bij mij is het al 2 keer goed fout gegaan bij Amazon.de, maar na een klacht werd ik netjes opgebeld in het Nederlands om het probleem gelijk aan te pakken. Heb er 100+ bestellingen tegenover staan die goed zijn gegaan.

Net als bij Bol.com moet je gewoon goed opletten van wie je nou eigenlijk koopt (kan net zo goed uit China zijn).

[Reactie gewijzigd door Beakzz op 15 januari 2020 10:16]

@joep doei en @TheGiantPotato kan het misschien zijn dat je niet via een Prime aanbieder je product gekocht hebt? Dus niet via Amazon zelf of een aanbieder waarvoor Amazon de verzending afhandelde?

Daarin zitten namelijk grote verschillen v.w.b. klantgerichtheid en klantvriendelijkheid.

Ik bestel 10-tallen producten per jaar, al jaren lang. De klachten-afhandeling staat minimaal op Coolblue niveau en bij terugsturen van producten wordt het geld alweer teruggeboekt als het bij DHL (de afhandelende partij), in het hoofdmagazijn is aangekomen. Vaak de volgende dag dus al. Als er iets dik in orde is, dan is het wel de klantgerichtheid. Je geeft aan wat je probleem is, dat je gebeld wilt worden, en even later gaat de telefoon. Je word ook keurig in het Nederlands te woord gestaan en de afhandeling is altijd meer dan uitstekend.

Bij aankoop via derden, die hun producten ook via Amazon aanbieden, is het eerst goed lezen wat de voorwaarden zijn bij zo'n aanbieder.

Let dus vooral op de "Prime" toevoeging, en nee, daarvoor hoef je geen Prime lidmaatschap te hebben.
Het product kwam van Amazon zelf, niet van een derde partij die door Amazon zijn producten verkoopt.
Duidelijk. De bezorgtijd van Prime producten staat vaak bij het bestellen al vermeld, en zelden worden deze niet gehaald. Indien niet, volgen er heel snel meldingen en excuses van Amazon, waar je niet veel mee kunt vanzelfsprekend, maar het is in ieder geval iets ;)
Ik heb ook ooit eens bij Amazon besteld. Vervolgens een defect product gekregen. Na het nodige heen-en-weer mailen mocht ik hem terugsturen. Maar mijn geld heb ik nooit teruggehad. En als het mijn eigen geld is dan kan ik dat nog als leergeld zien, maar mijn zoon heeft er hard voor gespaard.
Nooit meer Amazon voor mij.

[Reactie gewijzigd door joep doei op 15 januari 2020 10:12]

Ik heb heb echt heel veel besteld bij Amazon. Vooral in de VS maar ook in Duitsland.
Een pakje werd met DHL verzonden vanuit Duitsland.
Ik kreeg een "Niet thuis". De bezorger is nooit terugkomen voor een volgende poging en geen tracking nummer.
DHL weigerde te helpen.
DHL: "Wij moeten een tracking nummer hebben"
Ik: Je weet toch welke chauffeur die route heeft gereden? Ik heb géén tracking nummer.
DHL: Er rijden meerdere chauffeurs op dezelfde route. Wij moeten een tracking nummer hebben.

De DHL zombies lezen dus zelfs niet (tracking nummer)
Sindsdien bestel ik bij geen enkele winkel die met DHL verstuurd.

Ik heb het opgegeven want het betrof een goedkope pen die ik ook op met tablet kan gebruiken.
Één mailtje naar Amazon en geld retour.
Dat is wat mij betreft het belangrijkste manco van Amazon.de; dat ze verzenden via DHL. Ik bestel enorm veel online en PostNL gaat meestal goed (de avondlevering iets minder overigens), DHL gaat zeker 2 op de 10 keer íets mis (afgegeven bij de buren en geen briefje achtergelaten bijv). En de afleverpunten zijn vaak een stuk provisorischer, waardoor je in een aftandse kledingzaak een kwartier op je pakje staat te wachten terwijl de verschillende pakjes onder de kledingrekken vandaan gezocht moeten worden.
2 op de 10 keer mis? Wij hebben met DHL duizenden pakketten verstuurd. Zeggen en schrijven 15 klachten. Overdrijven is ook een vak...
Ik heb ook nog nooit een klacht achtergelaten. Hoeveel mensen denk je dat daar de moeite voor nemen?
Helaas zit er in NL een verschil tussen DHL Express en DHLParcel / DHL4You..

De eerste is écht DHL en levert 99.2% van hun pakketten op tijd wereldwijd.
En zelfs 99.7% in de EU.

De tweede is níet van DHL zelf maar van Select Vracht die licenties op de naam heeft en is om ook goedkoper DHL in de markt te zetten.

Ik verzend 1000en pakketten per jaar met DHL Express en de fouten zijn op een hand te tellen, geweldige klantenservice etc.
DHL Parcel daarin tegen gruwel ik van en ik baal als een bedrijf daar mee werkt.

Dit is imo de domste zet van DHL ooit geweest, want in NL vooral is DHL Parcel zo slecht en associeert iedereen nu DHL daarmee ipv de Express dienst die ze eigenlijk zijn en welke fantastisch goed is.
Ik heb juist positieve ervaringen. Ik had een rol PLA glow in the dark filament voor m'n 3D printer besteld maar dat bleek nogal rottig spul te zijn voor mijn printer (en de resultaten waren ook bagger). Ik heb de rol terug kunnen sturen en heb het hele aankoopbedrag (als tegoed, dat dan weer wel) terug gekregen.

Volgens mij is er ook nog een enorm verschil tussen bestellingen bij Amazon zelf, Prime partners of derden als je naar de afhandeling kijkt.
Rare verhalen lees ik hier, ik heb ooit bij Amazon UK een insteekkaart besteld voor video omzetting. Ik heb die gemonteerd uitvoerig getest. Was niet echt de verwachte kwaliteit, netjes terug ingepakt en terug gestuurd. Ik kreeg zonder problemen mijn geld terug gestort en het grappige was dat ik zelfs meer kreeg dan ik betaald had, ze was in die week duurder geworden.

Naar amazon.de ook al regelmatig iets terug gestuurd en altijd terugbetaling netjes ontvangen. Ik wil zo'n groot bedrijf niet van alle zonden vrij pleiten maar mijn ervaring met amazon is net zo goed als met BOL of Coolblue. De levertijd is enkel langer bij Amazon , zowel france als duitsland, ongeacht hun prime.
Mijn ervaringen zijn dan weer heel anders, toch zeker voor producten die door Amazon zelf verkocht worden en niet door een derde op hun platform. Ik heb er ooit een lens besteld, en die had een minuscuul klein foutje in het glas. Na mijn melding had ik 2 dagen later een nieuwe in de bus en ik had nog een maand om de eerste op te sturen.

Zo zijn er nog een paar dingen geweest die ik teruggestuurd heb, en ik heb nooit ook maar één probleem gehad. Ook bij een derde partij die via Amazon verkocht ging het vlot, al kan het daar natuurlijk wat meer hit & miss zijn.
Ach dit zijn echt wel uitzonderingen. Ik bestel er al tien jaar lang tientallen items per jaar. Eerst amazon.co.uk, dan amazon.de en nu vooral amazon.fr owv een Prime membership daar.

Slechts in 2 gevallen problemen gehad, maar telkens netjes opgelost.
- Muurdecoratie op canvas (mat) vertoonde strepen door slordige handling. De strepen zorgen voor storende glanzende reflecties afh van de lichtinval. 3 stuks. Kreeg er gratis 3 nieuwe opgestuurd en mocht de bestaande gewoon houden. Probleem was niet volledig weg, but hey....
- Een grip voor m'n Fuji X-T20, enkel te vinden op amazon.com. Fout bij de adressering oid. Pakket vliegt de oceaan over maar de verdeling draait de soep in bij een lokaal verdeelcentrum hier. Dag van de levering plots "Incorrect address. Returned to sender". Weer de oceaan over. Bpost support kon uiteraard geen toelichting geven... Geld terug gevraagd & gekregen.

Ik let er wel op dat ik enkel dingen bestel die "verkocht door Amazon" zijn of "verkocht door xxx, verzonden door amazon". Als je zaken koopt die verkocht en verzonden worden door 3e partijen, loop je veel meer risico. Komt dan vaak uit China ofzo. Die filter je er uit door bij de zoekresultaten "Prime" of "gratis verzending onder 25€" aan te vinken.
Sinds prime is geintroduceerd worden alle andere bestellingen systematisch achtergesteld.
Dus eigenlijk is prime simpelweg chantage. Prime of DHL, kiest u maar!
Ik koop met regelmaat wat bij Amazon, meer nog dan bol.com. Meestal vanwege de prijs, zeker de retour artikelen willen nogal eens flink goedkoper zijn en al 2x voor een flinke korting (30-40% van de goedkoopste nl aanbieding) een NAS besteld en ook de gratis retour werkt goed (zolang je maar de juiste retour reden aangeeft).

Service is ook ok, na 1,5 jaar een product defect, gratis omgeruild (alle verzendkosten door Amazon).

Nadeel is wel dat ze nu ook Chinese verkopers toelaten. Bestel je iets uit voorraad (denk je het snel in huis te hebben) komt het gewoon bij een AliExpress mannetje voor 2x de prijs en pas na 8 weken (of helemaal niet). Goed opletten met bestellen dus bij Amazon!

Levering is inderdaad niet volgende dag, een dag of 3-5 is gebruikelijk. Of je moet prime nemen maar dat is zonde als je naast de gratis en snelle verzending niks van ze wilt gebruiken.

[Reactie gewijzigd door mjl op 15 januari 2020 21:19]

Zondag iets besteld bij Amazon.de (verkocht door Amazon), 200€ goedkoper dan BE/NL webshops. Woensdag toegekomen.

Ik heb al eens gehad dat een boek een kreuk had door slechte verpakking. Ik kreeg mijn geld terug en mocht het boek houden.

Ik ben alleszins tevreden. Ondertussen al enkele tientallen keren besteld.
‘Verkocht door Amazon’ daar let ik vanaf nu dus ook beter op :)
Lees the everything store maar eens. Amazon duwt concurenten van de markt. Monitort 3de partijen die via hun site verkopen en maakt de populaire producten daarna zelf. Ze hebben honderden merken die ze via hun site verkopen (zonder verwijzing naar Amazon). In Amerika hebben ze voedingswinkels overgenomen en vergeet niet hun cloud. Veruit de grootste ter wereld. (39%). Ze buiten hun personeel uit en ga zo maar door.
Bol.com heeft dat ook gedaan, je verkoopt op boel.com ze zien dat product verkoopt leuk dat kunnen we zelf ook.

Mede om die reden zou bij amazon al opgesplitst moeten worden. Amazon de marketplace en amazon als aanbieder van producten. Amazon de aanbieder van producten zou dan ook gewoon verkoper op de marketplace zijn en geen toegang meer hebben tot data van anders.

Dacht dat in Duitsland die toegang en gebruik van data door anderen ook onderzocht word. Maar Amazon doet het soms ook anders, ze hebben soms deals met grote verkopers. willen ze een product zelf niet opnemen krijgt die grote verkoper/partner een tip neem dat en dat op en hup dan is de kleinere aanbieder ook de sigaar.
Klopt, verkoop een boek (gedrukt, dus geen e-book) op Bol.com, opeens was er nog een aanbieder, een euro onder onze prijs, was het Bol.com die hem inkocht via Centraal Boekhuis.

Toen het boek bij CB op was (en we geen nieuwe hadden gestuurd, want niet zo rendabel) kwamen ze rechtstreeks naar ons of ze de fullfilment voor ons kunnen doen. Nein danke. Nu zijn we weer de enige aanbieder. :D
Was het dus geen Nederlands boek?
Nederlandse boeken vallen onder de wet "Wet op de vaste boekenprijs".
Een wegenkaart.. dus niet een leesboek maar wel gewoon een legit boek met ISBN etc..
Het moederbedrijf van Bol.com is ook beroemd om dit soort dingen. Kom je met een prachtig product en voordat je het weet ligt er een Albert Heijn eigen merk variant naast die een significant deel van je sales af pakt. En je krijgt maar heel beperkt data van hen over hoe de consument winkelt... Afschaffen die white labels, alleen nog maar merken ...

Oh dat bedoelde je niet?
Aha. Dus daar komen dan opeens al die caramel met zeezout producten vandaan. Of opeens overal zongedroogde tomaatjes.

Big data, heerlijk. Met zijn allen in de kudde voor de meest gevarieerde eenheidsworst.

[Reactie gewijzigd door Vayra op 15 januari 2020 10:52]

Nou, Amazon maakt letterlijk zelf producten en zet die op de markt, waardoor niet alleen andere aanbieders uitgeschakeld zijn, maar ook producenten. bol.com doet dat niet: die verkoopt enkel producten die door anderen gemaakt wordt en maakt zelf geen producten.

Alle partners kunnen die producten aanbieden op de site, en bol.com kijkt dan welke de goedkoopste is en laat die prominenter zien dan anderen. Als een partner een product dus goedkoper kan aanbieden dan bol.com zelf, zal die partner primair verschijnen, en niet die van bol.com

Van wat ik heb begrepen toen ik met een aantal werknemers praatte is dat hun strategie steeds meer verschuift naar "platform first". Dus als er een betrouwbare partner is die een product met een goede prijs levert dan haalt bol.com het product zelfs uit hun eigen catalogus en vertrouwen (voor dat product) vervolgens volledig op die partner (of partners).

Ik weet niet in hoeverre dat ook echt in de praktijk gebeurt, maar ik zie daar toch wel een heel andere aanpak dan bij Amazon.
Amazon maakt zelf producten, klopt d,w.z uiteindelijk laten ze die ook maken door anderen. Maar een speaker is een eigen product maar neem amazon basics batterijen, die komen gewoon ook uit een made in china fabriek.
Dat komt onder andere omdat ze zo verschrikkelijk bezuinigen op personeel. Daar zijn echt gruwelijke verhalen van bekend. Pauze wat begint vanaf het moment dat je 5 seconden geen product aanraakt, waarbij de tijd dat je door de gigantische ruimtes loopt als pauze meetelt, en nog veel meer van dat soort verhalen. De vraag is of dat in nederland wel kan als het gaat om personeel. Ik denk toch dat in Amerika andere zaken normaal wordt geacht, waar we hier anders over denken. Het succes van Coolblue is daar een voorbeeld van.
Zie mijn opmerking hierboven, in de USA heb je als werknemers andere rechten dan in NL of UK of DE. Ook amazon zal zich aan de wet van dat land moeten houden als ze er eigen werknemers hebben. Ja ze zullen die grenzen zeker gaan opzoeken.
Daar heb je een punt. Mijn angst is echter dat, als een bedrijf zo groot is, het ook groot genoeg is om regelgeving te laten buigen.
Kijk naar Microsoft die rustig boetes betaalde voor het gebundeld leveren van hun browser bij het OS en andere eisen die de EU stelde.
De FIFA die hele bijzondere eisen stelt aan de landen waar het WK voetbal gehouden wordt.
Bedrijven die 'dreigen' uit Nederland te vertrekken als ze geen belastingvoordeel krijgen.
Niet Nederland, maar wel een voorbeeld van commercie versus burger, de Australian Open.
Of kijk naar de manier waarop China strategische objecten 'koopt' in landen en vervolgens bepaalt welke regels

Als Amazon toezegt om het grootste distributiecentrum van Europa in Limburg te bouwen dan wil ik je op een briefje geven dat Arbeidsregelgeving versoepelt wordt.
En ik geef je op een briefje dat dat niet gebeurd. Ten eerste omdat de vakbonden dan gaan steigeren. En dat zijn een miljoen stemmen. Die baas van Amazon heeft niet eens stemrecht. Dus als een politicus zijn baan wil behouden....

En ten tweede heb je dit gezien met de hele dividendbelasting discussie. Ging uiteindelijk ook niet door, ondanks alle druk.
Nederlandse vakbonden zijn papieren tijgers. Nat krantenpapier.
Veel werknemers zijn niet aangesloten bij een vakbond.
Nul uren contracten.
En uitzendbureaus....
Bouwvakkers hebben ook een CAO. Toch krioelt een bouwplaats van werknemers die bv veel minder verdienen. Geheel legaal.
En ligt dat aan de vakbonden of aan de mensen die niet lid worden van een vakbond? Ik zit ook bij een vakbond, we hebben 95%+ deelname en zitten allemaal bij 1 vakbond. Dan is de vakbond geen papieren tijger kan ik je vertellen.
Vakbonden gaan niet mee met hun tijd.
Ze spreken niet meer aan bij de jongere generatie.

Maar in de media wordt wel altijd uitgebreid verslag gedaan van de gevolgen van een staking, en minder van de redenen voor de staking. Gevolg de jeugd krijgt anti-vakbond sentiment.

Vakbonden moeten dringend gaan vernieuwen op het gebied van media en communicatie.
Je maakt het verschil in het overtreden opzoeken van wettelijke grenzen tussen producten en mensen.

MS Browser kun je niet vergelijken.
Wat denk je dat er zou gebeuren als amazon zegt iedereen iedere dag 1 uur onbetaald overwerken.
Is het dan ook wachten op een boete ?

Arbeidsregelingen kunnen niet voor een individueel bedrijf versoepeld worden, zo werkt het niet in Nederland.
Ieder bedrijf moet winstbelasting betalen in Nederland. Dat is wet.
Behalve als je Shell heet....
Nee hoor niet alleen shell. Nederland is wereldwijd spil in het web van belastingontwijking. Dacht je nu echt dat amazon over zeg de adwords inkomsten in Nederland belasting betaald.
Amazon ontwijkt ook de belasting dat is echter allemaal wettelijk mogelijk, ze maken gebruik van de wettelijke mogelijkheden.

Er zijn echter wel arbeidswetten. Max x kg tillen. Dus nee amazon bol en noem ze maar op kunnen werknemers niet verplichten 50kg pakketten te tillen, tip de arbeidsinspectie, die komt onaangekondigd even kijken, constateert, geeft boete en als het heel erg is de boel sluiten.

Je kan als Chemisch bedrijf ook niet zeggen ik ga alles hup het riool in gooien, dan heb je ook een probleem.
De Inspectie? Van de overheid? Die Inspectie die steeds vaker in het nieuws komt omdat ze pas achteraf ingrepen omdat ze de mankracht niet hebben om hun controles goed uit te voeren?
Die komt dan controleren bij een bedrijf waar een groot deel van de mensen als een 'last resort' werken zodat ze in ieder geval een inkomen hebben of omdat ze gedwongen werden de baan aan te nemen omdat een andere overheidsinstantie ze anders ging korten op hun uitkering en dus wel link uitkijken om er als criticaster te worden uitgetrapt.

Ik kan je nu al vertellen, die Inspectie komt zelfs niet bij hun collega's op het ministerie kijken als er problemen zijn en ze handelen pas als er ergens een parkeergarage instort waarbij dezelfde constructie is gebruikt als in dat ministerie. Die Inspectie die tegen hun collega's doodleuk zegt dat een gerenoveerd gebouw 'nu eenmaal niet bedacht was voor zoveel medewerkers en er afwegingen gemaakt moeten worden'.

En breek mij de bek niet open over de bond. Die (in mijn geval de FNV) komt alleen in actie als dit media-aandacht oplevert.
als twee collega's met suïcide gedachten rondlopen vanwege de verziekte sfeer op de werkvloer waarbij ze van hoog tot laag worden tegengewerkt terwijl ze alle gelijkheid aan hun kant hebben en je dit als OR lid bij je bond aandraagt, zelfs dan blijft het stil bij de FNV en verwijzen ze je door naar de in het systeem meedraaiende vertrouwenspersoon en bedrijfsarts.

Ik heb als OR lid de werkwijze van Inspecties en bonden van dichtbij gezien en daar hoef je echt weinig van te verwachten (tenzij je hoog in de boom zit of er voor deze partijen wat te winnen valt) . En al helemaal niet als er een paar miljard richting de staatskas kan vloeien en met het oog op verkiezingen geroepen kan worden dat er banen gecreëerd worden en er gebieden tot economische bloei gebracht worden.
Gewoon een hersenspinsel, maar zijn ze niet zo groot geworden doordat ze als bijna één van de weinige hun "last mile" goed op orde hebben voor de gemiddelde wereldburger? In Nederland zijn wij erg verwend met levering binnen 24 uur of op dezelfde dag.
Levering binnen 24 uur is leuk maar heb je het echt nodig.
Daarnaast werkt het ook eenvoudig, als het 15 of 20% goedkoper is maar je moet 2-3 dagen wachten is dat geen probleem.

Sterker nog waarom bestellen we bij ali in China, soms 50% goedkoper maar wel 2 tot soms 5-6 weken wachten.

Levertijd heeft voor de meeste kopers altijd met prijs te maken.
Ik bestel juist steeds minder bij ALIexpress en steeds meer bij Amazon.de, vanwege de lamge levertijden van ALIexpress. Heel veel electro spul wat je bij ALIexpress kunt vinden, vind je nu ook bij Amazon. Paar euro duurder, dat wel, maar dank zij Amazon Prime, heb ik het binnen een dag of twee zonder verzendkosten (of invoerkosten) in huis.

Ook heb ik zeer goede ervaringen met retoursturen van spullen naar Amazon, waarbij Amazon de kosten van terugsturen netjes volledig voor hun rekening namen.
Kijk en vergelijk ook eens met Amazon.co.uk of .com... Kun je lachen
Je bevestigd wat ik zeg, de relatie tussen prijs en levertijd.

Bij amazon is het niet heel veel duurder maar wel veel sneller leverbaar.
Je koopt echter niet in Nederland want daar is het lokaal misschien 20% duurder, heb je het morgen maar weegt het niet op tegen het goedkopere amazon met iets langere levertijden.

Prijs en levertijd zijn factoren waarop mensen ook beslissen bij een aankoop.
Wel opletten, sommige verkopers op Amazon bestellen het voor je bij AliExpress en duurt het net zo lang. Voor de Sint een usb dongel besteld via Amazon, nog steeds niet binnen en de standaard Chinese tactiek om te vragen toch nog even 5 dagen te wachten... met kerst bij AliExpress besteld, binnen 2 weken binnen voor de helft van de prijs.
Met Prime heb je gratis levering binnen 1 dag (soms 2).
Als je dat vaak doet krijg je een extra optie bij bestellen. Ipv voor snelle levering te kiezen kun je punten krijgen die je in de Food Pantry kunt besteden.
Komt ook omdat Nederland een klein land is.

Als je pakket het vliegtuig opmoet in de VS kan je niet verwachten dat alles binnen 24 uur geleverd is.

Hoewel 24 uur paketten wel bestaan in de wat kleinere staten.
De reden snap ik, maar dat is niet mijn punt. De vraag was "Maar als het zo slecht is, hoe komt het dan dat ze dan zo godsgruwelijk groot zijn?" en ik vermoed dat de levertijden van Amazon daar wat mee te maken hebben.
Het grote aanbod speelt wat mij betreft een grotere rol. 3 jaar geleden kocht ik regelmatig wat bij Bol.com. Toen coolblue zijn site op orde kreeg daar een keer iets besteld omdat Bol het niet had. Toen merkte ik dat de service daar stukken beter was.

Ik bestel zelf steeds vaker op Amazon omdat de service goed is en omdat ik weet dat ze het daar hebben. Ik weet niet altijd waar ik iets kan halen en dan ben ik 10 webshops aan het langsgaan. Uiteindelijk bestel ik het dan toch bij Amazon omdat ze de enige zijn die het in Nederland aanbieden.

Het helpt dat ik nu een Prime membership heb (voor de video dienst & Twitch) waardoor verzenden volledig gratis is. Daarnaast is de langere levertijd voor mij geen probleem. Ik hoef niet perse een pakketje morgen binnen te hebben, zolang ik maar weet wanneer ik het binnen heb. Nederlandse webwinkels verzaken vaak een dag waar Amazon over het algemeen een dag te vroeg levert.
Het ideale bij Amazon is dat je ook gewoon kan bestellen in andere landen bij Amazon.
Product goedkoop gevonden bij Amazon in Canada... geen problemen, snelle levering ook.
Lang niet alles wordt naar Nederland verstuurd en de verzendkosten en import heffingen komen er dan ook nog bij...

Amazon sites in Europa is vaak nog te doen. Maar ook bepaalde electronica (NAS bijv) wordt ook niet altijd naar Nederland verstuurd (afhaalpunt net over de grens in Duitsland geeft dan uitkomst, maar is dan wel 2 uur rijden :) )
Omdat ze goedkoper aanbieden dan anderen.

Uiteindelijk kiest 99% van de mensen voor de goedkoopste, ook al worden ze behandeld als tweederangs burgers. Zie ook de drukte en service bij de Mediamarkt.
ik vermoed dat de levertijden van Amazon daar wat mee te maken hebben.
Dat is inderdaad een deel v/d kracht van Amazon. Maar veel kleine winkels hebben dat ook.

Maar Amazon heeft meerdere sterke punten.
- Aanbod van miljoenen producten met beschrijving.
- Snelle levering.
- Veel betaalopties.
- Goede prijs.
Breed assortiment en geen verzendkosten als je Prime hebt.

Als je meerdere dingen nodig hebt en de keuze hebt tussen 2 of 3 winkels waar je afzonderlijk verzendkosten moet betalen of 1 winkel die het allemaal heeft dan is de keuze snel gemaakt.
Ook geen verzendkosten bij bedragen > €29,-, als het aanbod in de Prime categorie valt. Daarvoor hoeft je geen Prime lidmaatschap te hebben.
Prijzen; ze opereren al jarenlang op hele magere winstmarges.
Bol.com vind ik qua gebruikerservaring nou ook niet bepaald geweldig, zeker niet meer sinds ze die shop in shops/partners hebben.
De partnershops vind ik ook vervelend, inderdaad. Wil je wat laten bezorgen bij een PostNL-punt, kan dat niet, oeps het was een partner en daar werkt dat bijna nooit. Nou dan maar ergens anders...
Amazon heeft dat ook maar in veel mindere mate.
Amazon heeft 3 categorieen.
- Eigen producten (Amazon Basics) die in het Amazon magazijn liggen.
- Producten van derden die in het Amazon magazijn liggen.
- Producten van derden die niet in het Amazon magazijn liggen.

Die laaste groep is soms lastiger met bezorgen. En (vrij) vaak leveren die niet naar het buitenland.
Idd, en wat ik van Amazon in VS lees is dat ze een enorm aanbod hebben aan 3rd party verkopers met enorme kwaliteitsproblemen. Maar ja, goedkoper voor Amazon, dus lekker boeiend. Bol is ook een beetje die richting aan t opgaan.
Ik ken Amazon niet goed, maar 1 verhaal blijf ik herhalen; hoe ze een bedrijf hebben kapot gemaakt omdat ze het niet konden krijgen.
Hele, hele korte samenvatting: Amazon wilt een bedrijf overnemen, bedrijf zegt nee, Amazon begint het product zelf te verkopen tegen een verlies totdat het bedrijf bijna failliet gaat, Amazon koopt het bedrijf toch op tegen een veel lager bedrag. Het ging trouwens om luiers. Agressief zijn ze zeker.

[Reactie gewijzigd door TheAccountant op 15 januari 2020 09:46]

Amazon brengt bod uit omdat ze luiers willen verkopen. Bod is geweigerd dus doen ze het maar zelf.

Bedrijf is nu voor een prikkie the koop dus brengen ze een bod uit om hun luieraanbod te verbeteren.

Ik zeg niet dat dit is zoals het gebeurd is maar zitten er geen twee kanten aan dit verhaal?
Oh d'r zitten altijd twee kanten aan, maar het feit blijft wel dat Amazon een concurrent de markt uitgedrukt en opgekocht heeft. Dat is niet goed voor concurrentie, en als de concurrentie weg is kan Amazon de prijzen weer opdrijven. Sowieso zelfs als ze dat niet doen, door de schaal, optimalisaties en diversiteit van producten kan Amazon nagenoeg altijd onder de prijzen van concurrenten gaan.
Niet om het goed te praten, maar dat is overal in deze kapitalisctische samenleving.
Kijk naar de olielobby die zo sterk was dat geen bestaand merk een goede elektrische auto kon uitbrengen. Hier was een nieuwe partij (Tesla) voor nodig.
Kijk naar KPN, die glasvezelaanbeiders opkoopt om vervolgens glasvezelprojecten de nek om te draaien.
En zo kan je nog wel even door gaan.
De website van Amazon holt achteruit door de vele fouten bij de zoekopdrachten, spullen die niet in Nederland leverbaar zijn. Ook de toename van Chinese verkopers zijn niet fijn, Amazon lijkt soms wel AliExpress geworden. Steeds weer hetzelfde product in andere kleuren aanbieden terwijl je de eerste keer al kan zien welke kleuren er allemaal zijn, je gaat dan weg van de site uit irritatie zonder iets te kopen.
Ja Amazon.de is heel raar met leveren naar Nederland. Dan kan de rode wel naar Nederland, maar blauw niet. Of je kan de 6 pak van een batterij wel bestellen maar 4 en 8 pak weer niet enz. De klantenservice heeft ook nergens toegang tot en kan er niks mee. Dat allemaal terwijl de verkoper van alle opties gewoon Amazon.de zelf is. Daarnaast staat er dan bij "op voorraad" en "bezorgd binnen één dag". Doe je de bestelling, wacht je even, zie je dat de ene uit de Britse magazijn komt, andere uit Italie en eentje uit Duitsland. No way dat je het in één dag krijgt, reken eerder op 3-4 als er geen weekend tussen zit. Geen ramp vaak, maar die info wil je graag vooraf, maar krijg je opzettelijk niet. Als het bv woensdag is en ik heb iets echt uiterlijk voor het weekend nodig, dan is Amazon een roulette en daarmee geen optie meer.
Met whisky is het ook slecht gesteld. Bij normale prijzen wordt er vaak wel geleverd, maar zodra er een aanbieding is "kan het helaas niet naar Nederland gestuurd worden".

Voor de rest bevalt het echter wel. Bestel er regelmatig elektronica, maar ook meubilair, verlichting, etc.
Ik vind juist de gebruikservaring van Amazon fantastisch. Met een paar klikken is alles besteld, retouren gaan super, als de koerier het pakje heeft opgehaald, of je t bij het postkantoor hebt ingeleverd staat t geld direct weer op je rekening, garanties doen ze niet moeilijk over.

Niet altijd goedkoper, maar vanwege de service koop ik nergens anders meer eigenlijk
Ik doelde bij de gebruikerservaring meer op o.a. de layout en uitstraling van de website. Dat vind ik echt een bij elkaar geraapte bende en dat verbaast me voor een bedrijf met zoveel geld :)

[Reactie gewijzigd door vickypollard op 15 januari 2020 10:08]

Een dergelijk bedrijf doet niets zonder er goed over na te denken (en te testen). Dit zal wel de maximum ROI opleveren.
En een hele fancy layout is niet goed, want ziet er duur en kil uit, een beetje kneuterig kan juist een warm gevoel geven.
Moet zeggen dat ik alleen maar tevreden ben met de klantendienst van Amazon. Telkens als ik een probleem had met een product of levering werd dit gewoon rechtgezet zonder moeilijk te doen.

Pakje verloren in de post: sturen het gewoon opnieuw op.
Boormachine met technisch defect: sturen onmiddellijk een nieuw op, 30 dagen de tijd om mijn oud terug te sturen.
Iphone (refurb) met slechte batterij: 30d nadien nog deze nog kunnen inleveren voor een vervangmodel.

Bijna alle pakjes kwamen wel zoals beloofd toe. En bij de producten waar dan wel problemen waren gaf amazon een oplossing na 1 telefoontje of webformulier in te vullen. Nog nooit discussies gehad.

Leveringstijden en flexibiliteit zijn dan wel beperkter vgl met coolblue ofzo. Als het dringend is dan is coolblue beter, maar meestal ook wat duurder. Als ge een paar dagen kunt wachten dan is amazon ook ok. Vaak zijn producten levering volgende dag bij amazon, maar vaak ook levertijd 2-3 dagen. Maar dat wordt ook wel aangegeven bij de bestelling. Dan moet ge gewoon een afweging maken.

[Reactie gewijzigd door roark2520 op 15 januari 2020 13:46]

Ik kocht vorig jaar een Marshall Stockwell speaker dat werd geadverteerd als 'Nieuw'. Echter toen het aan kwam, miste er een zegen en de meegeleverde flip cover was gewoon gebruikt en de cover opende als een tweedehandse. Nee, heb het geretourneerd. Maar ondanks dat zijn andere spullen die ik besteld heb nieuw en kocht daar ook mijn nieuwe Fiio E10K. Maar voor dure dingen koop ik het liefst voortaan in Nederland.
Ik heb anders slechte ervaringen met bol.com en geen slechte ervaringen met Amazon. Ik bestel inmiddels niets meer bij bol.com. Ook weinig bij Amazon. Ik koop vaak rechtstreeks bij winkels in, oline of fysiek, ipv via bol.com die tegenwoordig vooral een middelmatige doorverkoper is.
Bestel met regelmaat op amazon.de en daar heb ik een goede gebruikerservaring: vlotte levering, geleverd wat is gevraagd. Beter dan bol.com, waarbij de pakketjes met regelmaat niet aankomen.
Integendeel. De klantenservice van Amazon is heel erg goed is mijn ervaring. Daar kunnen veel bedrijven een voorbeeld aan nemen. Nooit gezeur gehad.

Telefonisch contact met Amazon.de werkt prima in. Je tikt je telefoonnummer in op hun website en je wordt direct gratis teruggebeld en kort in de wacht gezet. Spreken ook goed Nederlands.
Een defecte Kindle werd hier buiten garantie na 3 jaar kosteloos en zonder gezeur omgeruild voor een hagelnieuw exemplaar. Waar maak je dat nog mee.

Bol.com is ook goed. Veel andere webshops gaan het nog wel eens heel lastig krijgen wanneer Amazon hier hard tegenaan gaat.

[Reactie gewijzigd door CR2032 op 15 januari 2020 22:28]

Op prijs hebben ze hem binnen.

BOL en COOLBLUE zijn niet de goedkoopste maar toch bestel ik daar wegens hun goede service en snelle levering (Howel BOL hierop moet inboeten wegens third party sellers)
snelle levering is leuk, daar betaal je dus meer voor.
De vraag is als het 10-20% goedkoper is hoe belangrijk is dan snelle levering of kun je voor 10-20% wel een paar dagen langer wachten. Ik gok er op dat dat laatste toch het geval is voor heel veel mensen.

Wat betreft service, sprak dit weekend iemand die heel veel via amazon verkoopt in Duitsland over zijn retouren. Klanten klagen niet bij hem, maar bij amazon, sturen het terug en amazon geeft ze meteen hun geld terug. Als aanbieder, in zijn geval krijg je dan soms honderden pakketten per dag retour. Dus amazon geeft in dat geval de service, gewoon geld terug.

[Reactie gewijzigd door bbob op 15 januari 2020 09:26]

Hangt er van af wat het is en waarvoor het nodig is.

Ter illustratie, kapotte telefoon wil je zsm een nieuwe. Een nieuwe espressomachine omdat je de oude zat bent kan best 4/5 dagen wachtten.
Klopt ook als het iets is als een telefoon wil je snel een nieuwe. Bij veel producten is er echter minder haast bij. Als een tv of 400 of 300 euro is kun je voor dat verschil ook 3-4 dagen wachten als het moet.
Klopt deels bij Bol, maar als er iets mis is als je bij een andere seller iets gekocht hebt op bol.com dan geeft bol niet thuis en mag je het zelf uitzoeken zegmaar...

Bij Amazon.de heb ik de ervaring dat Amazon wel iets doet aan de klacht en jou zelfs je geld terug geeft en de seller een waarschuwing geeft of van haar platform verwijdert. De seller in kwestie is ook niet meer te vinden op amazon waar ik toen problemen mee had.

[Reactie gewijzigd door dutchnltweaker op 15 januari 2020 09:19]

Precies dit. Ik mijd bol.com inmiddels al enige tijd. Wat een drama. Ik heb nooit problemen ervaren met Amazon. Maar liever mijd ik beide partijen.
Same here.
Daarnaast merk ik bij bol.com ook steeds vaker dat het een derde partij is die het product verkoopt. Op amazon zie ik toch vaker amazon.de zelf ook het product aanbieden voor een scherpe prijs.
Jazeker. Ik denk dat Bol get heel moeilijk gaat krijgen. Zeker omdat bol niks "speciaals" heeft. Ik denk dat Amazon vooral die grote zaken "die alles hebben" zoals Bol en Whekamp het leven lastig gaan maken terwijl wat kleinere niece zaken zoals Megekko er minder last van gaan krijgen. (Of ze gaan zelfs beter draaien gezien ze via Amazon ook kunnen verkopen).

Dat komt omdat Amazon veel meer bulk kan inkopen en daardoor veel lagere prijsen heeft dan Bol ooit lan hebben.

Ik denk dat van die grote alleswinkels uiteindelijk Amazon en Coolblue overblijven (coolblue omdat de klantenservice echt goed is, en daar komen mensen voor terug). Whekamp wss ook omdat het naamsbekendheid heeft bij wat oudere mensen. Maar bol? Ik denk dat Bol word platgeslagen (pun intended) en geforceerd wordt om zich te focussen op een niece.

[Reactie gewijzigd door rickboy333 op 15 januari 2020 10:31]

Via amazon verkopen, 18% afdragen aan amazon, reclame maken, dat werkt voor verkopers alleen met producten waar een marge op zit.

Ken genoeg voorbeelden van bedrijven die heel veel via amazon verkopen maar aan het einde niets overhouden en sommigen leggen er zelfs geld op toe.
bol heeft winkelvloer bij AH e.d, ze kunnen ook al via dat distributienetwerk goedkoop vervoer doen, amazon blijft komende jaren duits maar met een nederlandse winkelruitje. Netflix is momenteel de grootste platform in nederland dus ook daar zie amazon nog geen echte zoden aan de dijk zetten.
Als amazon veel buitenlandse producten kan aanbieden, en een goeie prijs kan houden dan denk ik zeker dat het mogelijk is. Maar dat is IMO dan ook het grootste probleem van amazon, veel producten die niet in nederland leverbaar zijn of enorme verzend en -importkosten met zich meebrengen.
Misschien denk je vooral aan Amazon.com?

Bij amazon.de is het meeste leverbaar in NL binnen 72u uit Duitsland, Frankrijk of Engeland; zonder verzend en importkosten. En soms tientjes goedkoper dan bij bol / coolblue.
Kopen bij bol zie ik als diefstal uit je eigen portemonnee.

Samen met amazon prime video (ipv Netflix) en audible (luisterboeken) is het voor mij een gouden combi qua online ervaring. Alleen de Spotify-concurrent wordt niet in NL aangeboden.
Ik denk in dit geval inderdaad vooral aan a.com, omdat ik vaak zat gehad heb dat een product daar wel beschikbaar was en niet op a.de. Dat is jammer, maar deels ook onlogisch wanneer een product via amazon niet leverbaar in NL is, maar via de originele verkoper wel. (Dan koop je het toch via de originele verkoper... ja dat kan soms, maar dat is het punt niet, naast het feit dat prijzen & acties kunnen verschillen)

Als ik amazon was zou ik kijken naar de trends van producten die goed verkocht worden, een voorspelling doen hoeveel en wat in EU verkocht kan worden, dit via groot transport naar een eigen EU warenhuis brengen, de transport/importkosten over alle producten verdelen en dan gaan verkopen. Hoogst waarschijnlijk dat ze de enigste aanbieder van die producten in de EU zijn, en het via een lagere prijs kunnen aanbieden gezien het grote volume.
Ik zag laatst een rapportage waarin eigenlijk naar voren kwam dat het heel moeilijk gaat worden voor Nederlandse webwinkels. De grotere jongens zullen wel blijven bestaan maar het bestaansrecht van kleinere webshops verdwijnt een beetje wanneer een speler als Amazon de markt betreed.

Nu is het wel zo dat Bol en Amazon op bepaalde vlakken eenzelfde businessmodel hebben. Ze geven beide de mogelijkheid voor andere om te adverteren op hun platform. Maar, het zou als ondernemer vreemd zijn als je niet gebruik maakt van het wereldwijde netwerk van Amazon in tegenstelling tot het nationale bereik van Bol. Daarnaast kan Amazon met hun eigen producten veel lagere prijzen hanteren juist vanwege die grotere wereldwijde afzetmarkt. Producten zijn in sommige gevallen 15 tot 20 % goedkoper dan nationale concurrenten.
eigenlijk is het heel eenvoudig en dat is een trend die je al jaren ziet op heel veel gebieden.

Groot groter grootst, klein gespecialiseerd.
De bedrijven in het midden, daar vallen de klappen.
Voor kleinere aanbieders zal er als ze zich specialiseren altijd een markt zijn. De grote bedrijven zijn te groot, doen vooral massa.
Ik vraag me af of het lastig gaat worden voor Amazon om de huidige marktleider, Bol.com, van zijn troon te stoten.
Amazon is groot, HEEL groot. Onderschat dat niet.
Dat klopt, maar Ebay is ook heel groot en toch konden ze het in Nederland bij de start niet opnemen tegen Marktplaats. Met als antwoord, dat Ebay, Marktplaats heeft gekocht,

Dergelijke situatie zou mij ook niet verbazen tussen Amazon en Bol.com en misschien zelfs wel Coolblue. En koopt Amazon de concurent gewoon op.

[Reactie gewijzigd door BzR op 15 januari 2020 13:26]

Heel eerlijk, ik denk dat Bol.com snel de deuren kan sluiten. De site en de zoekmachine van bol.com is echt ontzettend belabberd geworden de afgelopen jaren.

Service van Amazon is echt fantastisch!
- Apparaat kapot, mail gestuurd, krijg direct een nieuwe Beats X opgestuurd. De oude hoeft niet eens retour.
- Kom na 3 maanden tot de ontdekking dat 1 toner kapot is van de 2 in een doos, krijg direct 2 nieuwe toners opgestuurd.
- Verkeerde batterij ontvangen, ik mag ze houden en ze worden gecrediteerd.

Levering via .de is prima met een prime account, en ook qua prijs is amazon met bepaalde zaken ontzettend voordelig. Kleding van Scotch & Soda zit vaak zelfs nog onder de sales prijs van Scotch & Soda zelf (trui kost in de sale 74 euro, bij amazon 52 euro).

[Reactie gewijzigd door 19JM81 op 15 januari 2020 10:38]

Wat ik voornamelijk enorm vervelend vind bij bol.com is dat als je geen specifiek artikel zoekt, maar verschillende varianten wilt vergelijken, er van 1 en hetzelfde product 5 verkopers zijn met elk net een andere productnaam, die de gehele zoekpagina beslaan.

Bol.com's zelfverkochte producten worden zo schaars, in mijn beleving is 75% van de producten die je aanklikt van één of andere 3rd party-website. Niet per sé slecht, maar toch.
Kort antwoord, Nee.

Patriot Act with Hasan Minhaj van 4 november 2018 legt het perfect uit. (Netflix)

Ik denk dat Nederlandse webshops zich grote zorgen maken.

[Reactie gewijzigd door Jonathan-458 op 15 januari 2020 09:26]

Eerlijk gezegd heb ik me van het begin af aan al afgevraagd waarom bol.com werd opgrericht, aangezien Amazon al bestond. Blijkbaar is het toch een behoorlijk succes geworden...
jah en nee;
amazon koopt veel groter in, prijzen zijn veelal goedkoper (duitsland/frankrijk) dan hier bij bol.com. Echter qua levertijd leggen ze het nogal af. Persoonlijk ben ik best te spreken over amazon, maar veel support en ondersteuning hoef je niet te rekenen. Bol.com lijkt daarin toch stuk beter te scoren.
We hebben dit al eerder meegemaakt in Nederland met Facebook en Hyves. Zelfde verhaal.
Lijkt me niet geheel moeilijk, bol.com is echt een ruk winkel
Ben nu sinds 5 jaar Amazon Prime klant (woon in Duitsland). En dat heeft een reden, geen enkele andere webshop kan het gemakt, de service en in veel gevallen de prijs van Amazon toppen. Ik heb het geprobeerd bij andere webshops, bij brick&mortar winkels, maar daar duurt of de verzending langer, het retourproces is omslachtig, verzendkosten zijn immens en ga zo maar door.

Ik heb ook geprobeerd wat minder van Amazon "afhankelijk" te zijn, maar het is amper te doen joh. Ben zelfs twee keer naar de (kleine) pc boer hier in de buurt geweest om dan maar de lokale ondernemer te steunen. Maar ik kwam van een koude kermis thuis: onvriendelijk en duurder (maar dat heb ik er wel voor over als de service ernaar is). Geen enkel punt waarbij ik vind dat het het waard is om die lokale ondernemer te steunen.

En zo gaat het ook met andere webshops, geen enkele heeft (in mijn ervaring) USPs die beter zijn dan die van Amazon.

Ik bestel bijna elke week wel wat (niet blind, want ik vergelijk alsnog) en heb laatst voor een groot oud en nieuw-feestje ook een grote berg boodschappen (Amazon Prime Now). Dat had ik beter niet kunnen doen, want de ervaring daarmee zorgt ervoor dat ik er nu over denk dat gewoon altijd te gebruiken. :')
Hoe graag ik ook andere webshops/winkels een kans wil geven, ik vind het moeilijk vanwege mijn enorm positieve ervaringen met Amazon.

Aan de andere kant, heb ook vaak via bol.com besteld en dan naar een adres in NL of naar mij thuis in Duitsland laten sturen. Prima service en levertijden ook, maar denk dat het grote aanbod dat Amazon kan bieden in combinatie met de prijzen het bol.com wel erg lastig kunnen maken.

edit:
Ik moet ook een beetje nuanceren bedenk ik me nu. Ik merk de laatste maanden dat ook op Amazon steeds meer troepwebshops hun spullen gaan aanbieden, deels ook Chinese aanbieders, maar ook scams. De kwaliteit van de shops is naar mijn idee ietsjes achteruit gegaan. En dat hou ik wel in de gaten, want het is inderdaad wel zo dat als Amazon zijn kwaliteit niet kan behouden, dat de stap naar andere shops wel weer makkelijker wordt.

[Reactie gewijzigd door Malfoi op 15 januari 2020 10:38]

Dan vraag ik mij af of je echt wel eens iets besteld heb met Prime, want ik bestel geregeld (eigenlijk alleen via Prime levering), en heb nog nooit problemen gehad met langzame levering, zelfs niet als ik bestel via Amazon canada.
Hier ook gemengde ervaringen met prime, soms snel maar regelmatig ook pas na een dag of 4,5 levering.
Gefeliciteerd met je stompzinnige aanname.
Hm, zou kunnen - Ik bedoel, zolang er geen warehouses in NL zijn zal het altijd langer duren dan in Duitsland. Mijn ervaring is natuurlijk ook enkel op dat laatste gebaseerd. En daarover niks te klagen.

Ideaal is ook die Same Day Delivery. Heeft me al eenk eertje uit de brand geholpen toen ik me 's ochtends bedacht dat ik nog geen cadeautje voor die verjaardag 's avonds had. :+

[Reactie gewijzigd door Malfoi op 15 januari 2020 22:12]

Als Amazon de zelfde tactiek aanhoud en dus verlies durft te nemen voor langere periode maar hoog service level blijft aanbieden, is dit een groot probleem voor Nederlandse webshops. (Nog niet persee partner shops)

Ondanks dat de website slecht is en zeer user unfriendly wordt navigatie versimpelt door vergelijkingspartijen & google.

Amazon is ook een van de weinige webwinkels met “echte” kortingen tijdens feestdagen op nieuwe producten en niet alleen oude of dump producten.

In NL bestellen we al heel erg veel online en letten wij voornamelijk op de prijs. Ik denk dat de angst van elke webshop zojuist werkelijkheid is geworden.
Nou niet alleen voornamelijk op de prijs hoor. Coolblue bijvoorbeeld is vaak niet de goedkoopste maar is erg populair bij online shoppers vanwege hun uitstekende service en ondersteuning. Wat dat betreft denk ik dat de komst van Amazon goed is om de wat laksere webshops in Nederland eens goed wakker te schudden. Bied of betere service of scherpere prijzen/kortingen.
Er zijn genoeg betrouwbare en goede webshops in Nederland echter geen met het vermogen, slag kracht en uithoudingsvermogen van Amazon.

Als Amazon doet wat het al jaren doet om terrein te winnen in verschillende markten en landen kan je hoog en/of laag springen maar je gaat het niet van ze winnen, zeker niet als onafhankelijke webshop houder.
Echter zijn er op het gebied van ICT hardware nog flink wat verbeteringen zijn die Amazon door kan voeren. Dingen zoals de missende filters op de website en de irrelevante zoekresultaten zijn er twee die ik zo op kan noemen. Denk daarom dat er op dit moment nog wel kansen zijn voor die groep webshops.

Neemt niet weg dat Amazon alles heeft en dat dat op zichzelf ook al een goed verkoopargument is.
Ik zou zowel Amazon en Coolblue gebruiken. Die laatste omdat ze nog een tandje sneller zijn en veel betrouwbaarder qua levering. Als ik de spullen echt nodig heb, wordt het Coolblue.

Ik heb geen idee waarom Bol nog bestaat.
Service is fijn maar ik heb laatst een 50 euro muis gekocht en Amazon.de was gewoon 9 euro goedkoper dan de eerstvolgende concurrent. Dat is bijna 20% verschil.. En ook de nederlanders die om service geven blijven nederlanders...
Als Amazon de zelfde tactiek aanhoud en dus verlies durft te nemen voor langere periode maar hoog service level blijft aanbieden, is dit een groot probleem voor Nederlandse webshops. (Nog niet persee partner shops)
En dit is zo'n vies manier van concurrentie kiel halen.
Amazon kan dit zolang doen totdat rest het begeeft.
Klopt, Patriot Act met Hasan Minhaj van 4 November 2018 op Netflix legt het overigens heel mooi en begrijpelijk uit en ook waarom "wij" de consument uiteindelijk hier Amazon niets aan dwingen te veranderen.
Het is NU al een probleem alleen heeft de massa dat volgens mij nog niet begrepen.

Als ik op Amazon.co.uk of Amazon.com bestel en laat verschepen naar NL, betaal ik doorgaans MINDER dan dat ik bij Amazon.de betaal. Voor allerhande zaken. Dat kan tijdelijk zijn, maar dan duurt het al een mooi poosje... Voorbeeld: mechanisch tobo; in VS en VK rond de 35 euro mét verzending, op Amazon.de 51 euro zonder verzending. Zeg het maar.

Dus Amazon.nl concurreert vooral met Amazon elders, op dit moment. De andere webshops... tja. Bol.com is ook zeker niet slecht; maar niet de goedkoopste. Het enige nadeel van laten verschepen is de levertijd.

[Reactie gewijzigd door Vayra op 15 januari 2020 10:48]

Ik sla juist altijd direct over wanneer ik bij Amazon of Bol.com zie dat een product door een partner wordt verkocht. Het is maar afwachten met welke partij je te doen krijgt en ik zie bij Amazon geregeld overduidelijke scammers met goede reviews. Dat geld zal je best terugkrijgen, echter heb ik helemaal geen zin in dat gezeur.

[Reactie gewijzigd door NotSoSteady op 15 januari 2020 09:12]

Ik heb een paar keer wat besteld via partners van zowel Amazon als Bol. Bij beiden heb ik goede ervaringen gehad, het enige opmerkelijke wat me ooit gebeurd is is dat een Bol partner het geanonimiseerde emailadres (wat ik overigens echt een TOP implementatie vind van ze om de privacy te vergroten) op hun mailinglijst had gezet voor marketing. Zorgde ervoor dat ik onder vermelding van mijn ordernummer spam ontving via de systemen van Bol.

Voor de rest vind ik het algemene probleem van de partners dat ze de prijs zo opvoeren zodra ze nog maar de enige partij zijn die een product aanbieden. Dan zie je iets van 20 euro opeens voor 50-100 euro aangeboden worden.
Ik koop al zowat 15 jaar spul via Amazon en Bol.com, slechts een keer of 3 via een partner gekocht. op een paar uitzonderingen na is de prijsstelling altijd hoger dan andere webshops.

Blu-rays hoef je bijvoorbeeld niet te doen via Bol.com, als Bol ze zelf verkoopt zijn ze 2x zo duur dan Amazon.co.uk en als een partner ze verkoopt zijn ze vaak zelfs 3x zo duur. Tegenwoordig is het aanbod op Bol wat dat betreft ook om van te huilen.

De uitverkopen en kortingsacties bij Bol.com worden ook steeds minder, als ze geen eigen aanbod meer hebben kunnen ze ook niet echt meer stunten, geen bulk 10 daagse meer.

En 1 van die keren dat ik via een partner kocht op Bol.com ging om een OEM Xbox One v2 controller, ik kreeg alleen een v1 controller opgestuurd. Ik mag niet klagen over de afhandeling, geld direct terug gekregen en geen kosten gemaakt maar ik was wel weer 3 dagen verder eer dat ik een controller had via een andere webshop.

Sindsdien nooit meer via een partner besteld, wil het gewoon in 1x goed hebben. Ik snap ook niet waarom ze er eigenlijk op inzetten, ja Bol pakt lekker provisie maar uiteindelijk is gooi je je kwaliteit wel te grabbel, ik zie Bol niet anders meer dan een veredelde Marktplaats en vind de dingen die ik online koop vaker bij een gespecialiseerde of buitenlandse webshop.

[Reactie gewijzigd door iwaarden op 15 januari 2020 10:03]

Die scammers zijn er inderdaad echt heel veel, Amazon lijkt er ook geen zak tegen te doen. Er is niet eens een knop om een shop aan te merken als oplichter en het direct te melden bij Amazon.

Ik heb wel eens een email gestuurd met overduidelijk bewijs, bijvoorbeeld dat een shop wil dat je via een obscuur email adres contact opneemt (dat mag ook niet van Amazon), Amazon deed er niks mee.
Oprechte vraag: wat noem je echt veel en waar vind je die? Ik heb net even nagezocht; heb sinds 2016 131 bestellingen geplaatst (zowel bij aanbieders direct als bij resellers) en bijna nooit een scam gezien.

De eerste keer was twee weken geleden, toen een Sony A7mk3 ineens voor 1300 te koop stond, ergens in Portugal. Maar voor de rest, nada...

Ik kan me eerlijk gezegd totaal niet vinden in sommige reacties hier, ondanks het veelvuldige gebruik. Waarop zoeken jullie dan?
O.a. gpu's, daar zag ik het dagelijks. Bijvoorbeeld bij de overgang naar Rtx stonden er regelmatig Pascal kaarten te koop voor een hele goede prijs. Te goed om waar te zijn zeker weten.
Dankje, ik zal er eens op letten. :)
Europa, leuk concept. Werkt alleen niet zo goed, heb prime in duitsland, want daar wordt je naar toe verwezen. Prime tv voornamelijk duits nagesynchroniseerd, snap ik niet van, wat is er moeilijk aan om de originele geluidsspoor in engels door te geven? Nou ja de hegemonie zal nog wel blijven voort duren. En belgie als nederlandstalige is helemaal prut.
Ik kijk alles via prime in het Engels ?
Ik ben bang dat je hier zelf iets verkeerd gedaan hebt. Prime TV is prima te ontvangen met originele audio tracks. Misschien staat je standaard locatie/taal ergens op duits?
Zouden ze in Nederland net zo goedkoop worden als in Duitsland? Dan kunnen ze nog eens flink concurreren. Onze stofzuiger ging kapot deze week en ik heb een nieuwe besteld op amazon.de. Dat scheelde 70 euro(!) met de goedkoopste aanbieder in Nederland (170.vs 100 euro). Ik wil best de NL economie steunen, en voor 2 tientjes verschil had ik 'm echt wel in NL gekocht maar dit soort verschillen zijn té groot. Dat gaan bol e.d. voelen als dergelijke verschillen ook op amazon.nl gaan bestaan.

Third party aanbieders blijf ik overigens ook meestal van weg, hoewel ik in m'n hypocrisie moet noemen dat ik ook een (tweedehands) aanbieder ben op bol.com en dat loopt aardig goed.
Komt nog wel eens door de importeur. Ik heb een subwoofer ook bij Amazon.de besteld omdat deze in Nederland t.t.t. overal precies 699 was en daar gewoon 500. Volgens mij steun je dan die Nederlandse winkel niet voor 200 meer maar vooral de importeur, gezien die prijs zo identiek was overal.
Zouden ze in Nederland net zo goedkoop worden als in Duitsland? Dan kunnen ze nog eens flink concurreren. Onze stofzuiger ging kapot deze week en ik heb een nieuwe besteld op amazon.de. Dat scheelde 70 euro(!) met de goedkoopste aanbieder in Nederland (170.vs 100 euro). Ik wil best de NL economie steunen, en voor 2 tientjes verschil had ik 'm echt wel in NL gekocht maar dit soort verschillen zijn té groot. Dat gaan bol e.d. voelen als dergelijke verschillen ook op amazon.nl gaan bestaan.
Eens. Keukenkraan (IdealStandard) en CV-pomp(Wilo) gekocht voor half geld via Amazon. De Nederlandse catalogusprijs is vaak zelfs 3x zo hoog!
Bedrijven als Warmteservice.nl of Keukenloods.nl kunnen hun borst nat maken.
Het zijn typisch de spullen die je alleen van 'de groothandel' kan kopen waar Amazon ze een lesje in redelijke prijzen leert.
Ik ben verder helemaal geen fan van Amazon, zal nooit Prime klant worden, zal ze zoveel mogelijk mijden. Maar soms zijn de prijsverschillen te gortig. Speelt vooral bij bekende merken/producten en serviceonderdelen.

[Reactie gewijzigd door Bruin Poeper op 15 januari 2020 11:33]

Ben ik de enige die zich kan herinneren dat Amazon ooit al eens een NL domein had?
Of vergis ik me daarin en hadden ze alleen een kantoorpand in Den Haag om een of andere reden?
Je vergist je niet hoor! Amazon.nl verkocht al een tijdje enkel eBooks en normale boeken, geen andere categorieën. Amazon.de leverde wel al naar Nederland. Nu komen de overige categorieën, zoals je gewend bent van de andere landen, ook naar.nl.

In Nederland hebben ze zowel in Den Haag als in Amsterdam een kantoor. Voornamelijk zit in NL sales gestationeerd, denk ook aan solution architects die oplossingen bedenken op basis van AWS. Overige werk dat in NL gebeurt is vaak op basis van overnames uit het verleden (bijvoorbeeld Cloud9 cloud editor), waarbij het meeste werk al gebeurde in Nederland.

[Reactie gewijzigd door jeroentjo op 15 januari 2020 10:20]

Kan je dan op de Nederlandse Amazon site met iDeal betalen?
Ja, dat kan al een tijdje, ook op Amazon.de
Ik bestel nog wel eens via de Duitse Amazon site, als ze dezelfde deals hebben via de NL site , dan dikke prima.
Ik denk dat velen Amazon’s business model niet begrijpen.

Waarom is Amazon zo groot en machtig Ze zijn goedkoop en relatief snel maar niet overal. Ze kruis subsidiëren hun producten.

Wat is kruissubsidie. Stel je voor dat Sneakers.nl Schoen X van Fabriek Y koopt en Fabriek Y verkoopt ongeacht de order hun product voor een vaste prijs aan zowel Amazon en Sneakers.nl. Amazon zal inkopen voor de prijs en vervolgens onder de prijs van Sneakers.nl leveren met verlies op de Sneaker. Hoe overleef je dan want je draait verlies. Op andere items maken ze wel winst zoals hun fietsen bijvoorbeeld. Ze hoeven niet per product winstgevend te zijn. Ze tracken hun profit op Segments (SME, Mid Corporate etc.) en Line of Business (Electronics, Outdoor etc.). De managers hier worden beoordeeld over het totaal en niet per product (Volume, Business Margin). Als manager huur je Amazon’s IT en Logistics hun capaciteit en wordt je hiervoor intern gefactureerd. Eind van het jaar wordt je beoordeeld op Volume (In USD), Market Share en Operating Income en Look-Through profits (verdiensten door spinoffs bijv. Je verkoop Sneakers en buyer X komt naar de site voor dit product maar koopt meteen een MP3 speler of Headset. Je ontvangt als Outdoor segment een commissie van Consumer electronics).

Doordat ze goedkoper worden kunnen ze steeds meer volume draaien en krijgen ze meer traffic naar hun site en mensen gaan Amazon dan steeds meer als hun HuB voor aankopen gebruiken. Amazon grade hun customers op New Business Value en deze kan huidige verliezen ook opvangen omdat ze naar verwachting over de jaren wel winst op je denken te maken.

Een grote Webshop zoals BOL en CB kunnen hiertegen sparren maar kleinere worden meteen weggedrukt.

Moet de Toezichthouder dan ingrijpen want zodra je een kritische massa hebt bereikt ben je in feite niet meer te stoppen als je zo een business model hanteert? Wel... Amazon heeft retail prijzen echt laag gehouden (De verliezer is tot nu toe niet hun klanten maar hun concurrenten en lager kader personeel). Op dit moment is er geen toezichthouder die deze belangen beschermd (moet dat?) want daar zijn er immers vakbonden voor.

Wat zeker is. Ze zullen het niveau van de SME retailers bij volledige penetratie wel omhoog halen.
Dus ze willen het vertrouwen winnen en vervolgens zijn ze vaag over het aanbod. Als je dan alsnog voor een hoop producten naar de Duitse website wordt gestuurd en dagen mag wachten op je pakket, hoe win je dan het vertrouwen van de consument? Klinkt meer als 'We willen eerst kijken of de markt Amazon wel wil en daardoor laten we eerst externe shops de boel testen, als dat bevalt gaan we de volgende stap zetten'.

Maar ja, dat zal vast voor ze werken.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee