Amazon start verkoop fysieke producten in Nederland

Amazon is vanaf dinsdag in Nederland actief met de levering van fysieke producten, naast het bestaande aanbod van e-boeken. Het is voor klanten ook mogelijk om voor drie euro een Prime-abonnement te nemen voor gratis bezorging en de videostreamingdienst.

De webwinkel bevestigt de komst in een persbericht. Met de uitbreiding in Nederland is het mogelijk fysieke producten te kopen via Amazon.nl. Tot voorheen konden klanten er alleen e-boeken vinden. Het gaat om producten in dertig categorieën. Naast technologie zijn dat bijvoorbeeld ook kleding, cosmetica en sport.

De producten worden voor zover bekend niet uit Nederlandse distributiecentra gehaald, maar komen uit Mönchengladbach, net over de Duitse grens. De levertijd zou voor de meeste producten dan ook kort zijn. Amazon zegt niet hoeveel producten het precies verkoopt, maar heeft het over 'meer dan honderd miljoen'. De producten komen niet alleen van Amazon zelf, maar ook van handelaren die via het platform verkopen. Dat zouden er 'enkele duizenden' zijn. Het was ook al langer mogelijk om de dienst Prime te nemen. Daar kregen gebruikers al de videostreamingdienst voor, maar nu zit daar ook gratis bezorging van producten bij. Amazon bezorgt daarnaast gratis bij bestellingen boven de twintig euro.

Het was al langer bekend dat de webgigant in Nederland van start zou gaan. In oktober kregen Nederlandse handelaren instructies over hoe ze zich moesten voorbereiden op verkopen in Nederland. In het document stond toen dat dat 'begin 2020' zou gebeuren. De komst is vooral zwaar nieuws voor grote webwinkels zoals Bol.com en Coolblue. Toen het bedrijf onlangs kort stopte met alle marketingactiviteiten was er veel speculatie dat dat vanwege de komst van Amazon was. Wanneer Amazon in België van start gaat is niet bekend.

Door Tijs Hofmans

Nieuwscoördinator

10-03-2020 • 08:21

594 Linkedin

Submitter: oohh

Reacties (595)

595
583
251
25
0
285
Wijzig sortering
Let op, als je je Prime omzet van .de naar .nl:
https://gathering.tweaker...message/61683278#61683278

Dit lezende:
https://www.amazon.de/gp/...lay.html?nodeId=202141550

Is ook iets om rekening mee te houden!

Het vorige Prime-abonnement voor Nederland op amazon.de is niet meer af te sluiten nu we een eigen Nederlandse ervaring en speciaal Prime-programma hebben op amazon.nl.

Klanten met een huidig Prime-abonnement voor Nederland op Amazon.de houden toegang tot hun voordelen, tenzij het abonnement wordt opgezegd. Eenmaal geannuleerd, kunnen ze zich niet opnieuw aanmelden voor dat abonnement. Abonnementen kunnen om de volgende redenen worden geannuleerd

Dus ik wacht nog wel ff met omzetten van Prime .de naar Prime .nl.
Want er is volgens bovenstaande tekst geen weg terug. :N
Ik zie het zo snel niet, maar wat zijn de voor-/nadelen van wisselen naar de Nederlandse Prime?
Ik begon met een amazon.com en ging met prime naar amazon.de maar kocht nog steeds ook via .com of bij .co.uk , ik verwacht dus dat met .nl je ook nog steeds bij .de kunt kopen.
Ga nu ook bij 4 Amazon landen kopen voor zover ze naar Nederland willen verzenden.
Het is idd vrij onduidelijk.
Tot nu toe heb ik het volgende gevonden:
https://gathering.tweaker...message/61685756#61685756
Blijft vaag inderdaad. Ik wacht nog maar even af.
De Nederlandse Prime versie is wel duidelijk goedkoper, 2,99 per maand versus 5,99 per maand in Duitsland (en eerste maand gratis).

Qua Video content zie ik geen verschil.

Met Duitse Prime bestellen op de Duitse site levert daar gratis verzending, maar dan betaal je op de Nederlandse site als je daar besteld (net als op alle andere Amazon sites). Met Nederlandse Prime is het gratis verzending op de Nederlandse site, en betaal je op alle andere Amazon sites inclusief Duitsland.

Aanbod uit Duitsland qua Amazon eigen producten is (nu nog) groter dan uit Nederland. Qua 3de partijen zit er ook verschil per land wie er wel of niet aanbieden voor verzending over de grens.
€ 2,99? Dan ga ik mijn Netflix maar eens opzeggen.
Dat is altijd zo kort door de bocht. Netflix heeft niks van Prime en andersom. De content op Prime is overigens wel goed maar nog niet zoveel als op Netflix
Prime heeft goeie original content het is wel jammer dat zij goerestricties hanteren voor content van 3e partijen.
Mwah valt best mee hoor hoe kort door de bocht het is. Aangezien het allemaal maandabbo's zijn ken ik genoeg mensen die gewoon heel vaak switchen.

Gewoon even 1 of 2 maanden netflix om een paar series + films te zien, dan weer 1 of 2 maanden amazon prime voor wat andere series + films etc.
Amazon prime heeft ook veel films die ook op Netflix staan.
Pas de laaste 3 weken dat er echt goede films op Netflix komen, waarschijnlijk door de prime.nl aanbieding.
Waarom die reactie, iedereen heeft zijn eigen content. Prime heeft ander content als Netflix. Neem de 2 dan heb je groot aanbod.
Waarom die reactie? Ik vind 1 aanbieder meer dan voldoende gezien de hoeveelheid tijd die ik tv kijk. En als er dan een andere aanbieder is die meer dan de helft goedkoper is, is dat reden genoeg om Netflix op te zeggen.

Zo vreemd is mijn reactie toch niet?
Het klopt dat Prime voor video zo goedkoper is, maar ik zag dat producten die ik op mijn lijsten heb staan om de komende tijd aan te schaffen (o.a. tuinspullen en nieuwe Siemens telefoon) veelal tientjes duurder zijn bij de Nederlandse Amazon, en foto's en de beschrijvingen laten ook te wensen over ten opzichte van Amazon.de. Dan is die paar euro meer voor de Duitse website snel terugverdiend.
Ja, rondshoppen op de diverse Amazon sites loont altijd.
Sommige Prime Video series, waaronder de uitstekende serie Babylon Berlin en Deutschland '83, zijn enkel in bepaalde Prime landen te bekijken. Terwijl ze wel gewoon Engelse ondertiteling hebben.

Bij Netflix is het niet veel anders.

Overigens betaal ik wel meer dan 3 EUR/maand voor Prime.
Tarief voor Prime verschilt per land.
-De prijs lijkt iets hoger in NL (€2-3), heb even wat artikelen nagekeken.
-Prime Abbo is 2x zo duur in .DE ( €2,99 vs €5,99)
-opzeggen is onhandig zolang het aanbod afwijkt(Ik mis spullen in de NL)
-omzetting van je .DE is dus voor altijd wat erg onhandig is.

Een extra account aanmaken dan maar als je iets leuks ziet.

ps: Het is een foute beslissing om vooral dat overzetten zo te regelen. Ik heb wel vaker via een Italiaans of Spaanse Prime spullen besteld en afgemeld. Ik vermoed dus dat er in NL weer zo'n stomme beslissing is genomen door een ei om mensen snel over te zetten :-).

[Reactie gewijzigd door freedzed6 op 10 maart 2020 14:53]

De prijs in niet per se hoger.
Op de Duitse site zijn de prijzen met Duitse BTW, wat 19% is.
Bij het betalen wordt dat echter omgezet naar 21%, omdat webwinkels sinds een aantal jaren het BTW-percentage van het land van bestemming (klant) moeten hanteren in plaats van het land van vestiging van de webshop.

Met andere woorden:
Iets wat voor 30 euro op Amazon.DE staat, daarvoor betaal je 30,50 aan de (virtuele) kassa. Dus het hangt even af van welke artikelen je bekeken hebt, misschien zijn sommige artikelen sowieso nog wel duurder maar een deel van het prijsverschil komt dus hierdoor (en is dus feitelijk geen verschil, omdat je bij de kassa op Amazon.de pas het echte bedrag ziet staan, niet bij het artikel).
Ik heb ook vaak genoeg gehad dat het verschil bij de kassa in mijn voordeel uitkwam, en geen idee waarom.
Er stond dan altijd bij dat er korting berekend werd, maar waarom was onduidelijk. Lijkt me ook iets met dat btw verhaal te maken hebben. Dus bijvoorbeeld ipv. 30 euro was het 29.
Dat heb ik ook vaak ja, leek niet per se met btw te maken te hebben want dan zou het juist duurder moeten worden. Maar Amazon komt heel vaak bij de kassa met vage kortingen.
Wat ook werkt, een artikel in je mandje laten staan en dan de browser sluiten. Heb een aantal keer meegemaakt dat je dan een paar dagen later korting krijgt aangeboden. Meestal maar 1 euro ofzo, maar toch :-)
Prime.nl alleen credit card. Prime.de ook bankrekening en eventueel credit card.

Ik wacht ook totdat ze ook bankrekening op amazon.nl aanbieden.

Prime de is wel dubbel zo duur.€5,99.
Amazon.nl lijkt ook alleen maar creditcards te accepteren voor prime!
Amazon.nl lijkt ook alleen maar creditcards te accepteren voor prime!
Ik heb even contact opgenomen met de Amazon NL klantenservice. Die zeggen dat ze eraan werken om zo snel mogelijk meer betaalmethoden toe te voegen.

Dus ik denk zelf dat er iDeal aan toegevoegd worden.

Edit: bedankt voor de verbetering

[Reactie gewijzigd door iCore op 10 maart 2020 17:32]

Ah, netjes dat ze jou wel goed te woord staan. Op de vraag of en wanneer iDeal-betalingen voor Prime toegevoegd worden kreeg ik de reactie: "Voor Prime zijn de volgende betaalmethoden beschikbaar: Creditcard".
Amazon gaat nooit Paypal als betaaloptie hebben. Komt doordat Paypal van Ebay is.....

Ideal is al wel een optie bij het uitchecken van een bestelling. Maar nog niet beschikbaar om als betaalmogelijkheid toe te voegen aan je account, zelfde met sepa bankrekening betaling.

[Reactie gewijzigd door iekue op 10 maart 2020 16:32]

Aan PayPal heeft Amazon nooit aan meegedaan. Geen enkele Amazon webshop heeft dat. Ook waarschijnlijk geen iDeal (alleen voor eenmalige betalingen, bij normale bestellingen dus). Wat ze al in Duitsland doen (en wat ik verwacht wat ze gaan doen) is het toevoegen van een SEPA betaling. Gewoon IBAN invoeren en dan maandelijks een incasso krijgen.

[Reactie gewijzigd door Kopri op 10 maart 2020 16:43]

Bij de .de variant betaal ik al met ideal.
Ja dat snap ik, maar dit gaat specifiek over de .nl variant
Amazon is heel lastig als het om betaalopties gaat. Ik heb al heel lang geen creditcard meer, ik wil wel af en toe nog muziek kopen. Amazon.com heeft het, maar ja, geen betaalopties voor mij (Beatport.com bijvoorbeeld ook niet). Paypal is ideaal maar van de concurrent... Ik heb overigens al gezien dat het muziekassortiment van Amazon.nl geen digitale downloads heeft. Alle muziek die ik nog zoek staat op de buitenlandse Amazons...

Betaling per creditcard: MasterCard, American Express, Visa Card, ook prepaidkaarten van deze merken
Betaling via iDEAL met een Nederlandse bankrekening
Betaling via Bancontact
gewoon prepaid creditcard aanschaffen op pay2d.nl ;) kost niks en kun je geld op zetten met ideal

[Reactie gewijzigd door Belthazor op 10 maart 2020 14:15]

Kost niks? Onzin.

Iedere keer als je er geld op zet, of een transactie doet, kost het wel degelijk geld. Zelfde met Neteller.

Je kunt ook voor Bunq Premium kiezen, maar dan zit je met een abonnement van 8 EUR/maand. Je hebt, zoals blijkbaar ook bij N26 (die ik niet kende) ook een gunstige wisselboers met Bunq ZeroFX.

[Reactie gewijzigd door Jerie op 10 maart 2020 15:47]

Waarom Bunq Premium? Gewone Bunq werkt ook prima. Dat kost eenmaal een tientje en verder alleen iets als je papieren geldt opneemt. Ideaal!
Dat heet een Travel Card, en zo'n offline debit card is niet bedoeld voor online gebruik.
Ik betaal er uitsluitend online mee. Het wordt gewoon gezien en herkend als een credit card, dus ik snap niet precies wat je bedoeld met dat het niet voor online bedoeld is.
Heeft hij een CVC code?
Jep, op te vragen via de app. Die verandert ook nog eens elke 15 minuten.
Nice, bedankt voor de info. Op de lange duur lijkt dit dan goedkoper, zeker als je ook ZeroFX meerekent. Het product heet "Bunq Travel Card" btw. Ik heb zelf Bunq Premium, maar vind 8 EUR/maand eigenlijk wel prijzig. 10 EUR/maand voor 2 personen vind ik al schappelijker, maar partner wil er niet aan [...]
Ik heb n26 en is volledig gratis, als je niet meer dan 5 transacties per maand doet.
Of N26. N26 heeft ook nog eens het voordeel dat betalingen in dollars goedkoper zijn omdat ze een vrij gunstige omrekenkoers hanteren.
Ik ken de virtuele kaarten wel, van toen ik nog bij MC/Visa werkte. Daar zitten allerlei haken en ogen aan. Ook bij pay2d bijvoorbeeld: 2,75% (!) koersopslag (bij MC/Visa is dit 1% op de girale middenkoers (+ 15ct per trx dacht ik,) en heb je een probleem met een betaling dan kost een CB (Charge Back) je een tientje per keer. Gebruik je de kaart een jaartje niet dan souperen ze langzaam het tegoed op (1,50 per jaar). Administratieve handelingen kosten je ook geld, opwaarderen kost geld. Ze lijken de boel wel netjes dichtgetimmerd te hebben om misbruik te vookomen.
Bij Beatport kan je gewoon met paypal betalen hoor...
Lastig te vinden, maar ik heb het gevonden. Blijkbaar is het vorig jaar veranderd. Bedankt :)
Je kunt op Amazon.de gewoon je bankrekening toevoegen voor betalingen en eventueel je credit card. Veel meer mogelijkheden dan op amazon.nl.

[Reactie gewijzigd door Tourmaline op 11 maart 2020 23:21]

Da's wel apart want via amazon.de kun je gewoon via IDEAL betalen...
Geen enkel probleem dus.
En kan je voor gewone betalingen (bij aankopen) al andere betaalmethoden gebruiken, of ook enkel creditcard?
SEPA-afhandeling was op dat vlak wel heel handig.
Dat is alleen voor prime.
Voor gewone aankopen kun je ook met andere betaalmethoden betalen.
Heb je hier wat meer info over? Ik had nu (als Belg) Prime bij .de
Maar die werkt dus niet op de .nl
Wat is het voor/nadeel hieraan?

Sowieso een idioot systeem, mijn collega (Franstalig) heeft Prime op de .fr
Waarom is dat niet gewoon een universeel ding?
@Fire69 Zie/lees de link in mijn bericht.
Daar vind je allerlei info voor de NL/BE Prime klanten... ;)
In dat bericht staat niks over eventuele voor of nadelen van een NL prime versus een DE prime abbonement.
Ik ben daar ook wel benieuwd naar eerlijk gezegd.
Je krijgt met NL/BE Prime geen gratis (<€29) bezorging meer op de Duitse Amazon.
Daar lees ik verschillende berichten over, weet je dat zeker?
Niet onzin, met prime heb je altijd gratis verzenden. ook onder de €29.
Omdat amazon.be voorlopig een autoverzekering is en begrijp ook niet dat het grootse bedrijf ter wereld die site niet kan overkopen en dan amazon.be van maken want nu worden Vlamingen naar de omgeleid en de Franstaligen naar .fr. Ik heb al zoveel mails gestuurd naar hoofdkantoor van Amazon in Londen die begrijpen nog altijd niet dat België 3-talig land is. Met een volledig eigen site kan Amazon ook veel meer aanbieden net wat er nu stilletjes aan begint met nederland.nl. In Duitsland heb je ook Prime Video met oneindig veel betalend content dat gaat ook pas als die Amazon echt een Belgische site heeft.
By the way als je heel mooi het content van Prime wil weten dat ga je gewoon naar amazon.nl die in Nederland hebben juist hetzelfde content als wij in Nederlandstalig België.
Waarom zou je terug willen?

Het viel mij wel meteen op dat een jaarabonnement niet meer mogelijk is op prime NL, maar die was 50 euro op prime DE. Met 3 euro per maand kom ik dan alsnog voordeliger uit bij de Nederlandse variant.

Ik verwacht overigens wel dat de prijs dan binnenkort zal stijgen naar 5 euro per maand..
Bedankt voor de headsup

Ik heb al tijden Amzone Prime van .de waar ik dik tevrede mee ben. voor mij heeft de NL versie geen toegevoegde waarde. ( voor de web verkopers waarschijnlijk wel )
Anoniem: 120539
10 maart 2020 09:34
Het is voor klanten ook mogelijk om voor drie euro een Prime-abonnement te nemen voor gratis bezorging en de videostreamingdienst.
Natuurlijk is de videostreamingdienst van toegevoegde waarde, maar als het alleen om gratis bezorging gaat dan is het goed om te vertellen dat die drie Euro (eigenlijk €2,99) wel per maand is, waarbij de volgens mij vergelijkbare dienst 'Select' bij Bol.com maar €9,99 per jaar is.
Op basis van de kop dacht ik dat ze flink onder de prijs van Bol doken, maar dat is dus zeker niet het geval.
Bij Bol.com zijn bestellingen boven de 20 EUR gratis. Als je via partners besteld, zit je overigens altijd aan extra bestelkosten vast. Ook bij Prime is de gratis bezorging alleen voor Prime producten.

Overigens krijg je via Twitch Prime ook nog gratis games en in-game loot. Hoewel dat voor mij niet hoeft...

[Reactie gewijzigd door Jerie op 10 maart 2020 15:47]

Ik heb bij bol.com nog nooit verzendkosten gezien >20 euro, ook niet als het bij partners gekocht wordt.
Twitch Prime is van Amazon?
Twitch is van Amazon.
Thanks, dat wist ik echt niet

Amazon begint wel een enge grootte aan te nemen dan. :o
Ik betaal alleen voor de videodienst... dat ik pakjes daarmee gratis snel krijg is voor mij enkel een bonus...
Want je had verwacht dat ze het hele pakket zouden aanbieden voor €0,99? Gratis bezorging is er bovendien ook gewoon zonder Prime.
Niet voor alles, en bij Prime zijn er producten verkrijgbaar die voor niet Prime klanten gewoon niet aangeboden worden. Plus er zijn strakkere aanbiedingen.
Prime heeft gratis video en muziek, althans op de .de versie. Bol heeft alleen gratis verzending voor onder de 20 euro, wat bij mij bijna nooit voorkomt.
Geweldig nieuws. _/-\o_ amazon begrijpt tenminste hoe je met je klanten moet omgaan.
Gemixte gevoelens, zie ook een mooie bijdrage van Lubach over het “nieuwe” kapitalisme:
https://youtu.be/VIc5crNUBBU

[Reactie gewijzigd door Skaninchen op 10 maart 2020 08:31]

Dit, en er zijn genoeg verhalen bekend over hoe de medewerkers worden behandeld. De concurrentie wordt weggevaagd, en daarmee ook de keuze voor de werknemers. 3x raden wat er dan met de lonen, arbeidsvoorwaarden en arbeidsomstandigheden gebeurt.
Als ik zie dat iets op amazon.de 5 euro goedkoper is dan bij coolblue, bestel ik het gewoon bij cooblue. Als het over meer dan 100 euro gaat, dan doe ik dit zelfs bij 10-20 euro.

Coolblue is heel erg coulant en zolang je producten niet geleverd worden door die boevenbende van dynalogic dan loopt er nooit iets mis. Die gemoedsrust is mij geld waard. Toch koop ik ook steeds weer meer fysiek, omdat ik mij bewust ben dat webwinkels ons social fabric uit elkaar zijn aan het rukken. Dus maak ik nu ook de bewuste keuze om lokale ondernemers mijn geld te gunnen.

[Reactie gewijzigd door matthewk op 10 maart 2020 10:04]

Voordeel in NL is dat de concurrenten zoals Coolblue en Bol.com vrij sterk zijn in gegraven en niet zomaar de markt laten afpakken door een buitenstaander als Amazon. Ik denk ook dat daarom Amazon wel al opereert in Duitsland maar Nederland nog een tijdje heeft laten liggen
Ingegraven of niet... Amazon heeft een marktkapitaal van miljarden, zij kunnen met gemak jarenlang onder de kostprijs stunten met aanbiedingen om de concurrentie weg te vagen. De gierige Nederlander zal, gok ik, kiezen voor de laagste prijs en bol /coolblue links laten liggen.

Zeker wat betreft hardware zijn de Amazon flash deals dusdanig laag in prijs dat je je afvraagt hoe een fatsoenlijke Nederlandse webwinkel daarmee kan concurreren.

[Reactie gewijzigd door Blackboard op 10 maart 2020 09:35]

Bol.com is van Ahold/Delhaize, ook geen kleintje eerlijk gezegd. De openingsaanbiedingen zijn nou niet heel scherp en Bol.com gaat nu al direct mee met de prijzen. Ik verwacht niet dat bol.com het veel moeilijker gaat krijgen dan nu het geval is met amazon.de

Tevens vind ik de website van amazon slecht in elkaar zitten. Het is vaak onduidelijk welk product je nu precies krijgt en welke taal deze bevat. Games staan er in diverse talen op, het is totaal niet duidelijk wat je precies krijgt. Alleen als je Googled op de SKU dan zie je dat het vaak een Franse of Duitse versie van het spel is. De website van Bol.com vind ik zelf veel gebruiksvriendelijker en van deze tijd. De Amazon website vind ik eerlijk gezegd niet meer van deze tijd...

[Reactie gewijzigd door Ghost babel op 10 maart 2020 10:31]

Grappig dat je dat zo aankaart, ik ben de afgelopen jaren minder bol.com gaan gebruiken om vergelijkbare redenen. Waar beide partijen last van hebben is in feite dat ze het opvoeren van product details overlaten aan de verkopers van deze producten. Ook bij bol.com is het mij lang niet altijd duidelijk wat ik ga krijgen en is een zoekopdracht (net zoals met amazon) geen garantie dat je ook daadwerkelijk het product kan vinden.

Ben zowel bij Bol.com en Amazon er regelmatig tegen aangelopen dat ik wist dat het product aangeboden werd maar ik het alleen maar kon vinden via een hele specifieke weg of via google.

Bol.com mag wat dat betreft goed voorbereid zijn op Amazon maar door in feite een vergelijkbaar model te gebruiken als Amazon zijn ze al lange tijd bij mij de tweede keuze als het gaat om het online aanschaffen van zaken.

Wat mij betreft heeft Amazon dan ook al veel langer geleden er voor gezorgd dat de kwaliteit van online winkelen in Nederland onder druk is komen te staan.
90% van de online winkels laat de product details over aan de verkopers van de producten. Ik weet niet of je een beetje bekend bent in de retail? Dit is vaak een database van productinformatie waar iedereen uit kan putten. Deze productinformatie komt grotendeels vanuit de fabrikant. De enige website die ik ken die zijn eigen productinformatie beheert is Coolblue. Maar die heeft dan ook veel minder producten dan een bol.com of een amazon. De strategie is ook heel anders, bol.com en Amazon zijn beide verkoopplatformen.

Met de miljoenen artikelen die bol.com heeft is het niet te doen om eigen productinformatie toe te voegen. En waarom zelf de productinformatie opvoeren als deze al beschikbaar is vanuit de fabrikant?

Ik kom zelden tegen dat de productinformatie niet kloppend is bij bol.com. Ik weet altijd exact wat ik ga krijgen en krijg ik dit ook exact. Bij amazon is dit zeker niet het geval, het probleem bij amazon is dat producten van .DE of .FR ook gewoon op de NL website te vinden zijn. Maar vervolgens staat er nergens bij welke taal het nu precies is. Goed voorbeeld van de switch die nu in de aanbieding is, op de website van amazon.nl is niet te vinden of dit het 2019 model is. Als je zoekt op Google op het SKU dan kan je vinden dat dit wel het geval is. Bij Bol.com staat er gewoon netjes bij dat het gaat om het 2019 model.

Nog een voorbeeld:
Amazon: https://www.amazon.nl/dp/...&pf_rd_i=16480614031&th=1

Bol.com: https://www.bol.com/nl/p/...ge#product_specifications

Bekijk eens het verschil in beschrijving tussen Amazon en Bol.com. De tekst is al veel beter bij bol.com en bij amazon staat bij de specificaties dvd-rom, serieus? Bij bol.com staat er netjes bij dat het om een Blu-ray gaat.

Dat jouw voorkeur niet uitgaat naar het model van bol.com of Amazon dat is uiteraard je eigen mening. Deze websites hebben ook een andere strategie dan een coolblue bijvoorbeeld. Als iedereen dezelfde strategie zou hebben dan heb je ook weinig keuze... Mensen die voor service gaan die kopen bij coolblue bijvoorbeeld. Mensen die een groot assortiment wil hebben met lage prijzen en gratis verzenden kopen op bol.com of amazon.

Je kan ook niet de mcdonalds vergelijken met een goed restaurant. Allebei leveren ze eten, maar hebben een andere strategie en prijsmodel.

[Reactie gewijzigd door Ghost babel op 10 maart 2020 11:47]

Met de miljoenen artikelen die bol.com heeft is het niet te doen om eigen productinformatie toe te voegen. En waarom zelf de productinformatie opvoeren als deze al beschikbaar is vanuit de fabrikant?
Dat is dan ook nadrukkelijk niet wat ik bedoel. Ik heb het over de externe verkopers die gebruik maken van bol.com en verantwoordelijk zijn voor het invoeren van product informatie en het koppelen van het product aan de juiste categorieën. Dus de producten waar niet bij staat "Verkoop door bol.com".

De producten die bol.com direct zelf aanbied zijn inderdaad nog meestal wel in orde en geven eigenlijk weer hoe bol.com was voordat externe verkopers het ook als platform mochten gaan gebruiken. Daardoor krijg je dit soort onzinnige listings met simpelweg niet kloppende informatie die de zoekresultaten vervuilen.
Niet helemaal correct. Ik verkoop diverse producten op bol en kan cq moet regelmatig de product info toevoegen. Het zijn gewoon Nederlandse producten die ook in andere shops beschikbaar zijn maar bol heeft dan geen data bij het betreffende ean nummer.
Er is inderdaad een grote database met gegevens maar als die al data geeft is dat vrij standaard data als in maatvoering e.d.
De database met productinformatie van de fabrikant is over het algemeen niet voldoende om je producten online te krijgen bij bol.com. Dit komt omdat bol.com een zeer uitgebreid datamodel hanteert, hierin staat gedefinieerd welke informatie moet/kan worden toegevoegd bij een product en aan welke criteria deze informatie moet voldoen.

Bij een netwerkswitch is het bijvoorbeeld verplicht om ook "aantal ethernet poorten" en "Bedrade snelheid" in te vullen. Daarnaast zijn er nog 40 + andere velden die je kan invullen, van "QoS?" tot "Introductie".

Voor Amazon is dit datamodel een stuk minder specifiek en zijn de aantal verplichte velden enkel algemene velden. Daar maak je producten aan onder consumerelectronics, maar dan nog heb je de mogelijkheid om 100+ specifieke velden in te vullen.

De informatie die beschikbaar wordt gesteld door de fabrikant wordt uiteraard als basis gebruikt, maar vergt nog erg veel aandacht van de verkopers zelf voordat het online staat bij de verkoopplatformen.
Ik schrok toch wel even van deze aanbieding. €300 bij Coolblue, €200 bij Amazon. Dit is een flinke aanbieding, ben benieuwd of de Nederlandse ‘giganten’ volgen

https://tweakers.net/pric...ony-wh-1000xm3-zwart.html
is een openingsaanbieding en ja de Nederlandse websites volgen: https://www.bol.com/nl/p/..._all&originalSection=main
Hij is nu niet meer leverbaar. Paar uren geleden was die nog op voorraad.
verkeerde reply knop gedrukt

[Reactie gewijzigd door NoUser op 10 maart 2020 14:33]

En kost nu €379,- !!!

Be blij dat ik hem voor €199,- op de kop heb getikt, maar er is toch niemand die hier €379,- voor gaat betalen 8)7
Helemaal mee eens, de website is de afgelopen jaren achteruitgehold. Meer fouten en met de Chinese verkopers erbij kan je dikwijls na selectie op kenmerken nog uit 400 pagina's producten kiezen, ga er maar eens aan staan.
CoolBlue is nu ook al niet de goedkoopste en toch kopen mensen vaak daar, gewoon omdat je weet dat er geen gedoe is, ook bij retouren e.d.
Daar heb je opzich gelijk in maar als ik kijk dat de Sony WH1000MX3 100 euro goedkoper is tegenover een Coolblue..
Ik ga geen dief van mijn eigen portemonnee zijn als student.
Bij bol.com 199,- voor de zwarte versie, zelfde prijs als Amazon op moment van schrijven.
Klopt maar dat is denk ik meer een reactie op Amazon dan dat ze hem willen verkopen onder de kostprijs (aanname).
Het is ook de enige echt leuke aanbieding die ze hebben momenteel.
Ik zag veel meer elektronica wat goedkoper was. De UE75RU7090 is 200 euro goedkoper bijvoorbeeld (wel via een externe partij).
Aanbieding is al weer verdwenen
Nou, retouren geen gezeur bij Coolblue? Dat is zeker niet altijd zo hoor. Ik heb jaren vanwege goede ervaringen bij Coolblue gewinkeld, ook al was die vaak wat duurder. En met een LG smartwatch kreeg ik een probleem, en daar werd ik ronduit onbeschoft mee het bos ingestuurd. Zeer onredelijk, en totaal geen gevoel voor service. Dus koop ik daar niet meer. “Alles voor een glimlach”, jaja. Ik heb niet gelachen.
Dat niet alleen, bij CoolBlue doe je gewoon zaken met CoolBlue. Bij Bol zitten er van die schimmige bedrijfjes op en ik heb al een keer gedonder gehad omdat Bol beweerde dat ik het maar met die andere partij moest oplossen. Neen Bol.com, ik heb mijn geld naar jullie overgemaakt dus ik ga met jullie onderhandelen over de oplossing.

Lukt uiteindelijk wel hoor, daar niet van, maar Bol denk is te makkelijk dingen door te schuiven waar ze even geen zin in hebben.

Met Amazon heb ik geen ervaring verder, maar ik begrijp dat ze ook een platform bieden voor derder. Dat is vragen om gedonder.
Dat niet alleen, bij CoolBlue doe je gewoon zaken met CoolBlue. Bij Bol zitten er van die schimmige bedrijfjes op en ik heb al een keer gedonder gehad omdat Bol beweerde dat ik het maar met die andere partij moest oplossen.
Vreemd. Ik had juist vorig jaar iets dat ik wilde retourneren en de externe partij gaf in eerste instantie niet thuis. Toen even gevraagd aan bol.com wat te doen en ze hebben er meteen werk van gemaakt. Dus niks "je moet het maar zelf met die andere partij oplossen".

[Reactie gewijzigd door TheVivaldi op 10 maart 2020 13:04]

Ik heb anders ook al meermaals ervaren dat bol.com je vrolijk afwimpelt en aangeeft dat je het maar moet oplossen met de verkopende partij, al geeft deze geen thuis. Ik bestel inmiddels niets meer bij bol.com. Ook Amazon laat ik zoveel mogelijk links liggen.

Dat goedkope van Amazon en bol.com gaat ten koste van iets. Zoals serviceverlening, slechte arbeidsomstandigheden, etc. Als consument lijken lage prijzen fantastisch, zeker als Nederlander. Maar schijn bedriegt.
Ja ik heb het ook gehad bij Bol.com dat ze me doorverwezen naar de verkopende partij. Maar dat heb ik bij Amazon zelf óók gehad.
Met Amazon heb ik geen ervaring verder, maar ik begrijp dat ze ook een platform bieden voor derder. Dat is vragen om gedonder.
Toevallig heb ik net vandaag een gedoe geregeld gekregen. Ik had zonder weten Amazon.de als aliexpress gebruikt. Namelijk bij een China reseller gekocht die een product dus via China had verstuurd.
Product natuurlijk niet binnen gekomen (na 2 maanden) en via Amazon kon ik geen refund krijgen, maar moet ik eerst seller aanspreken.

Als ik wist dat het een chinese reseller is die via een china warehouse z'n producten verstuurd, had ik wel direct bij Aliexpress besteld. Hierin schoot amazon.de tekort.
Als ik bij Ali had besteld, was een dispute ook veel beter en sneller geregeld. De passiviteit van Amazon is hier ook wel schrijnend.
Ben ik het mee eens, volgens mij verandert er niet veel gezien de DE shop al prima functioneerde. Ik gebruik die ook al jaren naar tevredenheid voor alles wat laag risico of wat minder mainstream is.
Verder gebruik ik altijd primair coolblue vanwege de no-nonsens service, alleen als zij het niet leveren kijk ik op amazon.de
Het is vooral slecht nieuws voor bol.com, zelfde formule maar met meer gedoe en hoge prijzen.
Klopt. De televisie die ik nu heb, heb ik ook via Coolblue gekocht. Was op een aantal plekken goedkoper, tot wel € 100,-. Maar het gaat dan meestal om kleine partijen die dan stunten. Week later ging Coolblue in z'n prijzen mee met de BTW actie van MediaMarkt. Televisie stukken goedkoper. Mailtje naar de klantenservice en binnen twee dagen had ik het verschil terug op m'n rekening.

Ja, uiteindelijk was Coolblue goedkoper, maar ik kies dan juist voor Coolblue omdat ik weet dat ze een goede klantenservice hebben en "makkelijk" om gaan met "problemen".

Ook de keren dat ik met andere producten problemen had, was een retour binnen no time geregeld. Natuurlijk kunnen kleine/onbekende webshops dit ook doen, maar van Coolblue weet ik dat het gewoon goed zit.
Daarmee suggereer je dat Amazon wel moeilijk doet. Mensen die denken dat Coolblue met hun schamele winst geen last gaat krijgen van Amazon zijn behoorlijk naïef in mijn ogen.
Ik ga alleen sneller spullen kopen bij Amazon die ik anders bij Ali zou kopen of spullen die ik anders niet kan kopen en alleen bij Amazon te koop zijn.
Precies dit, als Amazon elke keer bovenaan staat qua goedkoopste product gaat men toch bij Amazon kopen. Vind persoonlijk de website echt vreselijk slecht qua filteren/browsen maar via de Pricewatch op Tweakers kom je wel snel bij het product wat je zoekt. De levering is wel altijd vlot en degelijk, daar niks over te klagen.

Ben benieuwd, aan de ene kant als "gierige Hollander" zie ik ze graag concurreren op tech gebied maar aan de andere kant zou ik het jammer vinden als "onze" bedrijven daardoor over de kop gaan.
Ik vraag me af of het werkelijk goedkoper gaat worden. Bij Bol bieden resellers aan op het platform. Bij Amazon werkt dit precies hetzelfde. Het lijkt me dus sterk dat het veel zal verschillen, anders concurreren ze (de resellers) met zichzelf.
Op Amazon zitten natuurlijk ook buitenlandse resellers en die kunnen wel gaan concurreren met de Bol resellers ;)
Zitten op Bol dan niet ook buitenlanders?
Duitse en Franse verkopers kunnen via Bol verkopen als ze het via speciale diensten regelen (Tradebyte/Lengow), maar bij Amazon is het bij mijn weten veel makkelijker om verkoper te worden.

Ook moeten de buitenlandse verkopers bij Bol wel aan eisen voldoen, zoals juist vertaalde Nederlandse beschrijvingen. Amazon lijkt veel met vertaalsoftware (automatisch) vertaald te zijn.
Hmm dat lijkt me dan toch wel een voordeel voor Bol, betere omschrijvingen en verkopers die aan eisen moeten voldoen. Alleen heeft Amazon dan wel meer... maar ik vraag me af of dat zoden aan de dijk zet qua omzet.
Coolblue heeft vooralsnog wel de fysieke winkels, extreem snelle levering bij deze filialen tbv afhalen of bekijken (nachtkoeriers?) en staan algemeen bekend om hun goede service. Ik ben het helemaal met je eens dat Nederlanders over het algemeen gierig lijken te zijn en voor een duppie op de eerste rang wil, maar ik neem aan dat er nog altijd een doelgroep is die service ook op waarde kan inschatten.
[...] maar ik neem aan dat er nog altijd een doelgroep is die service ook op waarde kan inschatten.
Die is er zeker! Maar de vraag is of die groot genoeg is. Er waren in dorpen/binnensteden ook genoeg kleine ondernemers die betere service hadden dan de grotere ondernemers/ketens, maar velen hebben het helaas alsnog moeten afleggen...
Maar die hadden wel veel en veel hogere kosten. Coolblue hoeft weinig verkopers te hebben, en heeft weinig fysieke winkels nodig in vergelijking met zijn omzet (in heel Amsterdam is er b.v. maar één winkel; zelfs Mediamarkt heeft al vier winkels).
Het is natuurlijk helemaal afhankelijk van het product wat je besteld. Een dure TV/wasmachine dat jaren moet meegaan of een goedkope waterkoker dat simpel werkt (minder kans op fouten) en snel te vervangen is (want goedkoop).
Bij een dure aankoop ga je eerder voor de service.

Alleen jammer dat de marge voor de winkel bij de goedkope waterkoker hoger ligt.
Kapitaal hebben is onvoldoende. Het helpt, maar je veranderd er niet noodzakelijk een markt mee. Zeker wanneer er sterk gevestigde waarden zijn is het vaak heel moeilijk om als multinational in te breken in die markt. En dat kan soms heel vreemd overkomen.

Ik weet niet hoe het in NL zit, maar in BE hebben enorm veel fastfood chains zich jarenlang stukgebeten op de markt. Ga je naar grote wereldsteden dan zie je dat die tjokvol zitten met onder andere McDonals, Starbucks, KFC, ... . Loop je in België door een grootstad, dan kom je ze een heel stuk minder tegen en in de kleine steden amper tot niet. Waarom? De lokale, gevestigde alternatieven waarbij de multinationals er niet in slagen om die van de troon te stoten.
Kapitaal hebben is onvoldoende. Het helpt, maar je veranderd er niet noodzakelijk een markt mee. Zeker wanneer er sterk gevestigde waarden zijn is het vaak heel moeilijk om als multinational in te breken in die markt. En dat kan soms heel vreemd overkomen.

Ik weet niet hoe het in NL zit, maar in BE hebben enorm veel fastfood chains zich jarenlang stukgebeten op de markt. Ga je naar grote wereldsteden dan zie je dat die tjokvol zitten met onder andere McDonals, Starbucks, KFC, ... . Loop je in België door een grootstad, dan kom je ze een heel stuk minder tegen en in de kleine steden amper tot niet. Waarom? De lokale, gevestigde alternatieven waarbij de multinationals er niet in slagen om die van de troon te stoten.
Klopt. In Nederland hebben we vergelijkbare situaties gehad. Zo nam de grote, veel-winst-makende Canadese (maar ook in andere landen actief) warenhuisketen Hudson's Bay diverse V&D-filialen over en verbouwden die vaak ook nog eens flink om hun eigen concept goed in te kunnen passen, maar na een paar jaar hadden ze alle Nederlandse filialen alweer gesloten.
De reden hiervoor is dat het midden geen bestaansrecht heeft. V&D, Hema, Blokker, etc verkopen gangbaar spul, het is niet enorm high-end, gewoon alledaagse dingen.

Dit middenstuk voegt niets toe tov een prijsvechter. Daarom vallen ze stuk voor stuk om. Allemaal. Het enige wat overblijft zijn prijsvechters en high-end.

Daarom zijn al die "gevestigde namen" van geen enkele betekenis. Als Amazon gewoon structureel en langdurig flink onder de prijs gaat zitten, winnen ze. Zoals Action ook heeft gewonnen.
In Italië zijn helemaal geen mcdonalds, die houden van goed eten, Jullie Belgen ook meer schijnbaar.
Je mag in de EU niet onder kostprijs verkopen. Dumping is verboden.
Laat ik dan een simpel voorbeeld geven voor een artikel wat ik al geruime tijd op de pricewatch aan het volgen ben voor mezelf: een nieuwe Sony WH-1000XM3 headset. (pricewatch: Sony WH-1000XM3 (Zwart))

Prijs vandaag: Amazon NL €199,-
Eerstvolgende prijs Amazon DE €275,-
Eerste NL webwinkel: €284,95

Ik zal dit geen dumping noemen maar het is toch enigszins frappant dat Amazon een product wat steevast €250+ heeft gekost opeens tegen zulke marges weet te verkopen en Nederlandse webwinkels 42,5% duurder zijn! 8)7

[Reactie gewijzigd door Blackboard op 10 maart 2020 10:50]

bol.com heeft de prijs van de sony ook aangepast naar 199.
Dit zijn launch aanbiedingen, dus deze prijs zal binnenkort niet meer gelden. Toen Mediamarkt zijn deuren opende in Nederland hadden ze ook aanbiedingen die ver onder de marktprijs lagen.

Bol.com gaat gewoon mee met de prijs van amazon: https://www.bol.com/nl/p/...EXdMpg.1_4.5.ProductTitle
Had laatst ook een artikel wat op Amazon.de stukken goedkoper was dan op Bol.com. Was geen aanbieding.
Deze WH-1000XM3 kostte vorige week woensdag tem zondag 219 bij Mediamarkt België.. Dus dan is 199 (10% lager) niet zo onmogelijk meer (gezien MM ook niet met verlies mag verkopen)

Dus amazon.nl neemt (tijdeljk) genoegen met minder marge..

[Reactie gewijzigd door ScSi op 10 maart 2020 12:37]

En nu weer €379,- op Amazon.nl

Dus bijna €100,- duurder dan de eerste NL webwinkel 8-)
Onzin. In NL mag je gewoon producten onder kostprijs verkopen.
Maar niet langdurig en structureel.
Europese Commissie Trading Policy.
Anoniem: 310408
@pepsiblik10 maart 2020 10:44
Je mag in de EU niet onder kostprijs verkopen. Dumping is verboden.
Tja maar als ik een plugje van 2 euro bestel en gratis levering heb..... Denk je nu echt dat je het plugje uit Korea kan importeren, opslaan, verkopen en gratis thuis laten brengen (in mijn geval diep op het platteland, minimaal een half uur rijden) voor 2 euro?
Je mag in de EU niet onder kostprijs verkopen. Dumping is verboden.
In België mag dat niet. In Nederland wel.
Dumping wordt op EU niveau geregeld.
Aan de ene kant is er "de gierige Nederlander", maar aan de andere kant is er "wa'n boer nie kent frit ie nie". - Waarmee ik bedoel; Er zullen zat Nederlanders zijn die steevast bij de Nederlandse winkels blijven die ze al jaren kennen.

Persoonlijk vond ik Amazon 10-15 jaar al geweldig. Ik kende het al toen alleen de .com-variant er nog was, maar toen was ik ook een tiener. De laatste jaren heb ik veel meer bij UK en DE gekocht, vooral DE (welke overigens dezelfde prijzen lijkt te hebben als NL, zag ik zojuist).

Waaraan ik wel moet toevoegen dat de staat waarin je je producten verkrijgt tegenwoordig een gok is. Gewoon dure boeken e.d. genoeg beschadigd dat het zowat kringloop-staat is, zelfs heel recente producten. - Dus ik weet niet of men hier zo blij van gaat worden, maar we zullen zien.
Aan de ene kant is er "de gierige Nederlander", maar aan de andere kant is er "wa'n boer nie kent frit ie nie". - Waarmee ik bedoel; Er zullen zat Nederlanders zijn die steevast bij de Nederlandse winkels blijven die ze al jaren kennen.
Mediamarkt en co hebben ook gewoon de "Bob's Electronica's" van deze wereld uit de markt gedrukt. Ik zou niet zo veel waarde hechten aan de eetgewoonte van die boeren.
Heel veel boeren hebben tegenwoordig een boerenvrouw of een wat verder familielid met een andere culturele achtergrond waardoor die boer toch stiekem ook taco's en pasta's is gaan vreten.
Maar ik heb het niet over de kleine zaakjes. Het is nogal ingebakken dat je juist naar MediaMarkt of Cool Blue of Bol gaat, want dat zijn, in de ogen van het algemene Nederlandsche volk, dé winkels. Amazon word zo (nog) niet echt gezien, en Amazon heeft overigens ook (nog) niet de marketing. Want wat het algemene volk ook doet is TV kijken en radio luisteren. - Maar we zullen het vast zien veranderen, alleen voorlopig zijn de andere grote jongens nog niet weg. Ze hebben echt wel tijd om aan te passen, maar aanpassen zullen ze moeten.
Als ze drie keer een TV of Smartphone verkopen waarbij ze hard onder de concurrentie gaan zitten, zeg bijvoorbeeld 25% korting ten opzichte van de goedkoopste, dan is die bekendheid er in no-time hoor.

Elke keer als de mediamarkt zo'n BTW weg ermee actie doet staan de rijen letterlijk tot achterin de winkel voor dingen die niet eens noodzakelijkerwijs echt zo goedkoop zijn.
Dat waar hollanders gevoelig voor zijn heeft Amazon een overvloed aan budget voor.

[Reactie gewijzigd door Koffiebarbaar op 10 maart 2020 14:38]

Ik denk dat je die loyaliteit van behoudende Nederlanders ernstig overschat. Op menig verjaardagsfeestje hoor je hoe ook oudere mensen zo trots zijn dat ze een of ander prul op Ali hebben weten te bestellen.

Het hek is allang van de dam. Goedkoop online shoppen is allang ingeburgerd.

De enige uitzondering is wellicht dure artikelen, 500+ euro.
Amazon kan jarenlang onder kostprijs stunten. Hm... hoe zit het dan met de partijen die Amazon als platform gebruiken? Het lijkt mij dat die dat niet kunnen. ;)

[Reactie gewijzigd door sjaool op 10 maart 2020 19:10]

Amazon zou die partijen kunnen financieren.

Maar als het goed is is dit in Europa verboden, dumping.
Ik denk zodra mensen Amazon weten en hoe goed het werkt dat het over en uit is met Coolblue eerst en dan bol.com. Want coolblue is meer witgoed, electronica, waar bol.com ook overal wel in zit.

Het moet ook goed leverbaar en snel geleverd kunnen worden.
Sorry, maar de website van Amazon is alleen leuk als je precies weet wat je wil. Daar waar je bij bv Coolblue min of meer aan het handje wordt genomen. Stel je wil een wasmachine van AEG, dan kan bij CB simpelweg een filtertje gebruiken en je hebt alle wasmachines van AEG. Bij amazon.... geen idee, probeerde dit voorbeeld uit te werken, maar na 5 minuten heb ik alsnog een pagina voor me met vooral veel wasmachine-onderdelen voor een AEG wasmachine.

Zelfde als ik bv een wasmachine wil met een capaciteit van 8kg.... Zoveel rotzooi er tussen.

Heb ik uiteindelijk een wasmachine met typenummer bij CB gevonden, zoek ik bij Amazon, is die maar liefst € 2500 duurder. Dat is nogal een verschil bij een wasmachine van nog geen € 600,-.

Dus hoe bedoel je: als mensen weten hoe goed het werkt...

En dan heb ik het nog niet over het bezorgen, gaat Amazon de bestelde wasmachine ook installeren, en de oude gratis meenemen?
Wat ik al zei nogmaals, CB richt zich op witgoed, en electronica. Dus filtertjes plaatsen gaat makkelijk.
Waar amazon zich meer richt op een groter publiek met meer producten, rubrieken. Natuurlijk heeft bol.com ook filters, maar nog lang niet zoals bij CB klopt. Die huren ook altijd HBO, Uni denkwerk niveau om dat op orde te hebben.

Maar wat ik al zei, zodra mensen gewend zijn met Amazon, en ik denk dat meer mensen van Aamzon afweten dan CB dat het qua winkel van CB direct moeilijk zal worden. Daarnaast als ik de amazon.nl en de amazon.de en de amazon.com filters bekijk per categorie inderdaad .nl nog afwijkt. maaar dat moet nog verbeteren. Hebben pas geopend en kunnen nu langzaam aan gaan werken aan de rest.
Sorteren doe je door een review te lezen (o.a. op Tweakers, maar kan ook bij bijvoorbeeld HWI of Consumentenbond). De goedkoopste van je keus vind je vervolgens via Tweakers Pricewatch of een andere prijsvergelijker (Consumentenbond heeft er ook eentje).

CoolBlue wil jou op hun site houden ipv dat je een prijsvergelijker of review-site gebruikt. Vandaar dat stukje service. En met een beperkt assortiment is dat niet zo moeilijk. Bol.com en Amazon hebben veel meer waardoor je op hun site blijft, en via hen blijft bestellen, met Select en Prime als lokkertjes om binnen dat ecosysteem te blijven.

Dit alles zegt niets over hoe vriendelijk of goed de service is, en het zegt ook niets over hoe het er in het magazijn aan toe gaat.
Alleen heet CB met zijn fysieke winkels een groot voordel tov Bol en Amazon
Klopt dat wel,

alleen fysieke winkels doen het de laatste jaren niet erg goed. Veel bekende shops zijn online gegaan. Of bestaan helemaal niet meer.

Ik vraag me dus ook echt altijd af hoe Mediamarkt dit vol blijft houden t.o.v al de online shops.
Hier in Duitsland is het eigemlijk: MM, Amazon, en eBay wat super groot is. Dan heb je nog aparte shops die gekoppeld zijn aan bijvoorbeeld idealo.de die dan ook nog enige waarde hebben om te bestaan.

Maar Amazon toch wel de grote jongen met de big boy pants. BOL.COM heeft een voordeel dat ze in elke markt iets hebben. Dan dus nog de levertijd van producten. Als echt alles vanuit Amazon.fr of .de verstuurd moet worden kan het enige tijd duren.
Meestal 1 of 2 dagen. Ze hebben grote magazijnen staan door heel Europa, ook Nederland. Afhankelijk van het product kan het uit een buitenlandse magazijn komen. Zo heb ik uit Nederland, Duitsland, Frankrijk spullen toegestuurd gekregen. En dat is net zo snel als BOL.com, meestal max. 2 dagen voor Prime. Veelal ook maar 1 dag. 's avonds besteld en de volgende avond binnen.
Voor grote apparaten en uitleg wint Coolblue toch wel iets, juist omdat daar niet alles op 1 hoop ligt en het dus minder een dozenschuiver is.
Ze kunnen/moeten dat wel verder verdiepen.
Goed punt, maar achter Amazon zit zoveel kapitaal. Die zouden in theorie de prijzen zover kunnen verlagen totdat bol en coolblue niet meer mee kunnen. Geen idee of hier in Nederland wetten zijn om dit tegen te gaan. En zoals door anderen aangegeven hier is bol.com ook niet al te redelijk voor zijn (magazijn-)medewerkers.
Een beetje een via via verhaaltje, maar ik hoorde uit persoonlijke kring iets over een gigantische hoeveelheid medewerkers bij Bol.com die burnouts oplopen via druk op kantoor/lange werkdagen.
Natuurlijk kan dat ook 1 locatie zijn.
Er onlangs een artikel in de Volksrant verschenen van een journalist die daar weken gewerkt heeft. Is schrikbarend hoe het er aan toe gaat:

https://www.volkskrant.nl...rum-van-bol-com~b18a9510/
Ik vind daar geen rare dingen in staan. beetje sensatie verhaal eerlijk gezegd, lees het volgende bijvoorbeeld:

Stel je een menselijke mierenhoop voor. Dat is ongeveer hoe de hallen waar de ‘order­pickers’ werken eruitzien. Eindeloos lange gangen. Donker en laag. Het enige licht komt van tl-balken die door bewegingssensoren aan- of uitfloepen. Meerdere verdiepingen boven elkaar die door metalen trappen met elkaar zijn verbonden. Door die gangen, en over die trappen, lopen in een onwaarschijnlijk hoog tempo jonge mensen met rode winkelmandjes kriskras door elkaar. Ogenschijnlijk zonder doel, maar schijn bedriegt. Iedereen is op weg – naar een product dat zojuist op de website is ­besteld.

Hoe denk je dat een magazijn is opgebouwd? met plantjes en sierverlichting? Kom op zeg, dit is hoe elk magazijn over de hele wereld werkt. Bol.com houdt zich gewoon aan de Nederlandse regels kan je ook lezen:

Van ‘Amerikaanse toestanden’ zoals in de magazijnen van Amazon waar je niet eens fatsoenlijk naar de wc kunt of strafpunten verzamelt, is geen sprake. De team­leiders zijn begrijpend. Pauzetijden worden keurig gerespecteerd.

Het verhaal wordt weer zo verteld dat het wel kloppend is maar dat het lijkt of het er heel erg aan toe gaat. Maar ik zie echt geen vreemde dingen in dit artikel staan.
Misschien had de journalist een al te rooskleurig beeld van de werkomgeving van de onderklasse. Die zit niet aan een keurig bureau aan het raam, zoals hij/zij/het zelf.
Ben zelf een aantal keer bij het sorteer/magazijn centrum in de buurt van Waalwijk geweest van bol.com, zover ik de hal heb kunnen zien lijkt het mij een prima werk omgeving in vergelijking met andere sorteer centra zoals Staples, Post NL etc.

Het lijkt mij eigenlijk een kwestie van meneer de journalist die nooit van zijn leven hard heeft moeten werken als laag opgeleide.
Net zoals webshops vs fysieke winkels dus?

Gewoon onder kostprijs van de fysieke winkel gaan en de winkels vallen vanzelf om, is wel gebleken.

En nee, er zijn zelfs wetten die voorkomen dat je dat tegen kan gaan, je mag geen prijsafspraken maken.
Bij veel webshops is het juist de trend om weer met fysieke winkels te beginnen juist omdat de klanten dat verwachten/fijn vinden qua service etc.
Bij webwinkels vs fysieke winkels ligt de nuance iets anders, aangezien er nog steeds concurrentie mogelijk is tussen de webwinkels. Het verdringen van de fysieke winkels kun je dan deels wijten aan technologische vooruitgang. Maar het prijsafspraken argument gaat hier niet op aangezien Amazon met eigen kapitaal jaren onder de kostprijs kan zitten en op die manier concurrentie kan wegconcurreren. Dit valt waarschijnlijk niet onder kartelvorming.
Als het goed is valt dat onder dumping, structureel onder kostprijs verkopen. Dat is in principe verboden onder de regels van de WHO volgens mij, en vast ook van de EU.
Waarom zouden ze? Al de internetwinkels hebben de fysieke winkels ook al kapot gemaakt. Heeft ook niemand ooit rekening mee gehouden.
Puur onderbuikgevoel, maar ik denk dat het stunten vooral met de niet-A-merken zal zijn. Veel A-merken hebben vaste prijzen en ze stellen vaak als regel dat winkeliers daar niet onder mag zitten.
Ook A merken veelal op Amazon.de goedkoper dan BOL.com en Coolbleu, standaard.
Ik denk dat op een gegeven moment de fabrikanten aan zet komen. Een te goedkope dumpprijs van hun producten is niet goed voor het merk. Ze kunnen bijvoorbeeld weigeren om hun product aan Amazon te leveren. Bij een merk als Apple gaat ze dat sowieso niet lukken.
Dat duurt ook niet lang.

Kijk naar bijvoorbeeld een Nintendo Switch. Amazon NL. €249,-
https://www.amazon.nl/dp/...D2RM?_encoding=UTF8&psc=1

tegen de normale prijzen (€329,- en hoger) van Nederlandse webshops:
pricewatch: Nintendo Switch (2019 model) Blauw, Rood

Dit is precies hoe ze de markt weg vagen. Eerst flink verlies lopen tot de andere aanbieders failliet gaan. En daarna langzaam de prijzen opschroeven en winstgevend worden.
Dat is een launch-aanbieding. Die prijs blijft dus niet zo laag. ;)
Klopt, maar ze hebben vaak dit soort (lightning) deals die een paar uur geldig zijn. Sommige komen ook regelmatig terug.

[Reactie gewijzigd door musicfreak op 10 maart 2020 12:15]

Dat klopt, en dat soort deals hebben andere webshops ook. ;)
Coolblue heb ik een beetje afgeschreven vanwege hun corona opportunisme. Dan blijft er niks "cools" meer over, als je je ware aard laat blijken.
Bij CoolBlue worden de magazijnmedewerkers ook kut behandeld. Dat is bij Bol.com en Amazon niet veel anders. Ik heb idee hoe het bij de andere "dozenschuivers" in de Pricewatch is, maar als ze de trend van deze 3 grote bedrijven volgen voorspelt dat niet veel goeds.

Ik heb zelf ervaring als magazijnmedewerker: dankloos, hersenloos kutwerk, fysiek zwaar, en als uitzendkracht heb je 0,1 rechten. Maar je moet als je jong bent en weinig geld hebt ergens beginnen. Als je begint met een kutbaantje, is dat een goede stimulans voor je studie/loopbaan.
Ik heb me toch al een paar keer betrapt op bestellen bij amazon ipv nederlandse leveranciers omdat ze aardig goedkoper waren.
Op tweakers pricewatch staan ze ook steevast bovenaan.

De vraag is of de verschillen inderdaad zo groot blijven, eens ze onderdeel uitmaken van de gevestigde orde.
Sommige fotospullen zijn in Nederland een heel stuk duurder dan in Duitsland (zelfs in Duitse fotowinkels).
Zelfd Nederlandse winkels bieden het in Duitsland voor die lage prijs aan...
Ja het is erg raar.
Heb 2 jaar geleden een tuinkas gekocht, die ik in duitsland voor 200 euro goedkoper kon ophalen.
Best veel op een bedrag van 600 euro! (33% goedkoper!)

Edit ; Overigens stond ik een week geleden ook op het punt om een lens te kopen bij amazon omdat deze 150 euro goedkoper is dan in nederland (bedrag nederland: ~550 euro)
Nog geen beslissing genomen, maar als ik die lens koop zal het via amazon zijn.

[Reactie gewijzigd door Thijs_ehv op 10 maart 2020 12:01]

Als je op geizhals.de kijkt kan je dezelfde prijs als bij amazon ook in gewone fotowinkels vinden.
Amazon verzend gratis naar je adres, fotowinkels in Duitsland moet je eerst even naar toe rijden he....Kost ook benzine.
Fotowinkels verzenden ook. Ook naar Nederland.
Maar niet gratis.
Maar niet duur, op de prijs van een lens. Maar goed als je alleen voor het aller, allergoedkoopste gaat, moet je niet klagen dat er uiteindelijk alleen een dozenschuiver overblijft.
Er zijn hier ook genoeg dozenschuivers.
Amazon zat al ooit in Nederland in het begin van de zero's. Met een groot fysiek kantoor in Den Haag (Vlakbij Den Haag HS), waarom ze zijn vertrokken is me totaal een raadsel.
Dat klopt voor US, maar in Duitsland hebben ze wel iets betere wetgeving om werknemers te beschermen.

Daarbij moet je je natuurlijk wel afvragen of je bij een bedrijf wilt kopen die zo'n enorme schijt heeft aan het welzijn van z'n werknemers, milieu, etc. Bij Amazon staat winst maximaliseren boven alles, inclusief ethiek. Dat is puur kapitalisme natuurlijk, maar als mogelijke klant kun je wel voor jezelf bepalen of je wilt dat je geld daar naar toe gaat (en dus zo'n systeem in stand houdt).
Zelf probeer ik eerst een alternatief te vinden voordat ik bij toko's als bol of amazon bestel. Daar wil ik ook best iets meer voor betalen. Maarja, uiteindelijk vaak genoeg toch bij bol of amazon besteld, dus hypocrisie is mij niet vreemd.
Naar mijn mening hebben de meeste bedrijven die instelling. Winstmaximalisatie is van alle tijden, terwijl andere zaken alleen aan bod komen als de publieke opinie dit vraagt ( en dan nog zo weinig mogelijk), of als je erop gepakt word dit niet te doen
Geen idee waarom je dat denkt. Duitsland heeft bijvoorbeeld pas sinds 2015 minimumloon. De sociale onderklasse van Duitsland heeft het zeer, zeer slecht.
Maar toch honderd keer beter dan in Amerika.
Precies dat. Alle geruchten zijn voor mij reden om Amazon te ontwijken. Zou het hooguit overwegen om bij Amazon te bestellen als ik iets heel graag wil hebben en niet elders te krijgen is of als het écht veel goedkoper is bij Amazon.
Kritiek meteen wegzetten als socialistische fabeltjes helpt de discussie m.i. niet echt vooruit. Geen idee hoe het er bij Foxconn aan toe gaat. Maar van Amazon in de VS en bol.com hebben we een aardig beeld kunnen krijgen dmv ervaringen van medewerkers en undercover journalisten.
Dat geldt net zo goed voor CoolBlue.
Amazon maakt winst, zo lang ze het met eigen geld doen is het in ieder geval eerlijke concurrentie. Alibaba is ook geen kleine jongen, ik zou zeggen laat ze maar lekker een titanenstrijd gaan voeren.

Voor de kleine onafhankelijke webwinkel wordt het klimaat inderdaad kouder.
Het probleem is de belasting ontduiking. Het is niet moeilijk om 10% goedkoper dan de lokale winkel te zijn als je 21% minder belasting betaalt
Ja, en op korte termijn zijn platforms als Amazon heel erg leuk en prettig maar op lange termijn zijn ze funest. Zie ook Facebook/Google. Eerst concurreren ze alles kapot op een oneerlijke wijze (niet of nauwelijks belasting betalen) waarna mensen afhankelijk worden en ze een dominante positie of zelfs monopolie ontwikkelen dat bijna niet meer aan te vallen is. Echt digitale/net vergelijkingen zijn er nog amper niet, omdat deze platform zich enorm diep innestelen in onze systemen, dieper dan alles ervoor.
Het gaat natuurlijk veel verder dan dat.

Amazon verplet kleinere bedrijven. Alleen al dat prime hier 3 eruro kost in Duitsland 5,99 laat al zien dat ze zich aan het inkopen zijn in de markt.

Als je denkt als kleinere verkoper via amazon te kunnen verkopen, vergeet het maar. Commissie is dik 18% omdat amazon dat rekent over de prijs inclusief btw. Naast die 18% zul je aan marketing geld moeten uitgeven. Je komt dan snel op 30% kosten over de omzet. Dat wil dus zeggen dat je product een goede marge moet hebben.
Dat lukt alleen de hele grote aanbieders die groot inkopen en het via de massa verdienen.

Dan heb je amazon zelf die producten verkoopt. Doet een product het goed dan verkopen ze het zelf. Dan kun je het wel vergeten om de concurrentie aan te gaan, je verliest.

Door deze macht van amazon en hun marktaandeel zie je ook de tendens dat in sommige branches fabrikanten rechtstreeks aan amazon verkopen of via amazon zelf aanbieden, weg tussenhandel en winkelier maar fabrikant die rechtstreeks op amazon zit.

Voor de prijzen is die leuk maar de langere termijneffecten zijn catastrofaal. In USA heeft Amazon al 50% marktaandeel, dat is niet gezond.

Laat nog gesproken met groot bedrijf, dienstensector die niet weten wat amazon gaat doen, gaan ze misschien ook diensten aanbieden en wat voor een effect heeft dat op hun bedrijfsmodel.

Amazon is een gigant die alleen maar groter wordt. De politiek moet er voor zorgen dat dit bedrijf heehn snel opgedeeld gaat worden. Aamzon zelf die op eigen platform verkoopt, data van anderen kan inzien is feitleijk concurrentie vervalsend. Het amazon platform en amazon dat producten op dat platform verkoopt zouden uit elkaar getrokken moeten worden. Alleen zo kan er sprake zijn van iets eerlijkere handel. Iets eerlijker omdat kleinere bedrijven op amazon eigenlijk totaal geen kans hebben.
Merendeel hier heeft allemaal Chrome openstaan en is ingelogd met een Google account. Google kan precies zien (ook als je niet bent ingelogd) waar je naar opzoek bent, wat trends worden en aan het worden zijn. Google "kan" startups en relatief jonge bedrijven voor een peulenschil opkopen voordat het miljarden bedrijven worden. Amazon is pas het topje van de ijsberg het echte gevaar zit veel dichterbij.

maar wat ik wil kwijt wil, ook de Tweakers Pricewatch heeft heel wat Nederlandse webwinkels doen sneuvelen en dan heb ik het vooral om de prijsoorlog en niet de reviews die pas omlaag gingen omdat het bedrijf in service heeft moeten doen snijden om met de prijsverlagingen mee te kunnen doen.

Ik blijf er daarom bij de bedrijven spelen enkel in op de markt, wij zijn de consument en veroorzaken dit allemaal zelf.
Natuurlijk veroorzaken wij dit zelf en als het om geld gaat wil iedereen (de meeste) besparen en goedkoop. Probleem is dat het voor de massa moeilijk inzichtelijk te maken is wat de langere termijneffecten zullen zijn.

De kaalslag in winkelland, it, elektronica hebben we gehad. Nu begint de kaalslag in webwinkelland pas.
Maar de toekomst is eigenlijk heel eenvoudig. Groot groter grootst, klein gespecialiseerd (kan ook groot zijn). In het midden blijft niets meer over.

Vergeet ook niet fabrikanten die steeds meer rechtstreeks gaan verkopen. De tussenhandel is afgezien van amazon al aan het verdwijnen.
Tja, met internet voegt de tussenhandel steeds minder tot niets toe. Een GTX2080-Ti kaart is exact dezelfde als ik die bij Amazon of ergens anders koop. Als die kaart dus bij Amazon 1 euro goedkoper is dan zeg bij Azerty, wat voor reden heb ik dan nog om de ene dozenschuiver boven de andere de verkiezen?

Service? Levertijd? Absoluut niet, die is overal het zelfde zolang je niet bij Gekke Henkie BV besteld.
Vanuit oogpunt van consument heb je helemaal gelijk en de massa zal zo ook denken en dat is het succes van amazon.
Werk je toevaallig bij azerty of een ander klein bedrijf dat wordt platgedrukt en jij je baan verliest zul je misschien anders denken.
Probleem is dat het voor de massa niet te begrijpen en inzichtelijk te maken is wat de langere termijneffecten van deze bedrijven zijn. Steeds meer middelgrote bedrijven zullen verdwijnen, alleen groot groter grootst blijft over en klein gespecialiseerd.
Heb je ooit de film Other's People Money gezien? Daar zit een scene in over dit soort situatie, waar een bedrijf dat zwepen maakte voor koetsiers werd aangehaald. Dit was een prachtig bedrijf, om voor te werken, maakte prachtige producten, maar, was ten dode opgeschreven, want de vooruitgang had de koets ingehaald.

Ze produceerde niet langer iets waar behoefte aan was.

Dat is hetzelfde met de tussenhandel. Die produceren niet langer een dienst waar behoefte aan is. Daar kunnen we nostalgisch of emotioneel naar kijken. Maar als we rationeel kijken, is dit niets anders dan voortschrijdende tijd; de meeste mensen reizen niet meer per paardenkoets en de meeste mensen hebben geen behoefte meer aan een fysieke winkel of tussenhandel.
Leuk voorbeeld en je hebt gelijk.

Echter het verschil is dat er na de koets auto's gekomen zijn en er een grote keuze aan auto's was.
Stel je nu eens voor dat er uiteindelijk maar 2 of 3 automerken zouden zijn, wat zou dat uiteindelijk met de prijs doen.

Waar het bij amazon om gaat is dat tussenhandel verdwijnt, dat is zo, het alternatief is echter een bedrijf met zo een grote marktmacht dat dat economisch gezien niet gezond is. Je ziet nu al de steeds grotere macht van dit soort bedrijven. Facebook lijkt met hun dataschandaal boven de wet en regeringen te staan. Amazon is dan wel een platform maar amazon concurreert op dat platform ook met andere bedrijven. Ik hoef jou niet te vertellen dat je dan als bedrijf op hun platform al verloren hebt.

De vraag is dus eerder of dit allemaal voor vooruitgang wel zo gezond is ?
Ja. De vooruitgang is gezond. Voor een individu kan het hard aankomen, met baanverlies bijvoorbeeld. Maar voor de samenleving als geheel is vooruitgang gezond.

Maar, dat de vooruitgang gezond is, betekend niet dat die bedrijven boven de wet staan. En uiteindelijk komt er wel een kentering. Neem de bio-industrie en intensieve landbouw. Los van alle negatieve gevolgen daarvan, moeten we erkennen dat de voedselvoorziening en voedselveiligheid in West Europa sinds de 2de Wereldoorlog enorm is verbeterd. Je kan voor veel minder geld veel meer voedsel kopen dan zeg 40 jaar geleden. Dat is een gezonde, voor de samenleving als geheel, vooruitgang.

Dat neemt de nadelen van die bio-industrie en intensieve landbouw niet weg. Minder bio-diversiteit, leefsituatie van dieren, etc. Er is ook een groeiende beweging om iets met die nadelen te doen, flexitarier, biologisch boeren etc. Wellicht dat er, over 40 jaar, ook zo'n beweging rond Amazon ontstaat als de nadelen daar te groot worden.

Vooruitgang is een golfbeweging, zeg maar een gekantelde sinus gold, met pieken en dalen maar met de richting omhoog.
Je hebt gelijk maar punt blijft als er in markten bedrijven komen die zo een groot marktaandeel hebben dat ze te dominant worden en vanuit die dominantie verder kunnen groeien en nog meer markten domineren is dat geen wenselijke situatie.

Facebook, Google zijn daar al voorbeelden van en Amazon is ook hard op weg en is in sommige landen al zo een dominante partij. Dat is voor een samenleving niet wenselijk.
Als ik iets wil kopen, doe ik meestal zelf onderzoek. Weet ik het exacte product dat ik wil hebben.
Dan koop ik dat vervolgens bij degene die me dat voor de laagste prijs kan bieden.
Of dat een gigant a la Amazon is, zal me een worst wezen.

Van de andere kant, als ik een product zoek met goede ondersteuning, garantie mogelijkheden, of hulp bij aankoop, ga ik naar de specialist. Dan is amazon niet mijn partner.
Er blijft markt. Maar dat zit in de specialistische hoek.

Voorbeeld;
Wie gaat er hier nog naar de buurtsuper? We gaan toch allemaal naar jumbo of albert heijn, ook al zijn er links en rechts nog wat kleinere supermarktjes (die nooit hebben wat je wilt).
Als je dan een keer een vaag ingredient nodig hebt voor een recept, dan stap je binnen bij de turkse winkel oid.
Als je laatste jaren goed gelezen hebt zijn veel van die buurtsupermarkten verdwenen zijn. Niemand komt er maar is de supermarkt weg missen ze deze toch.

Maar schreef het hier al ergens groot groter grootste, klein gespecialiseerd.
De Turkse winkel is voorbeeld van speciale winkel waar dus nog markt voor is.
Niet wenselijk, maar ook niet houdbaar. Kijk maar naar de dominantie van Ma Bell in de USA. Uiteindelijk komt er iets nieuws.
Nee er komt niets nieuws ma bell werd verdeeld in baby bells.
Standard oil ook zo een voorbeeld werd ook verdeeld.

Probleem is dat de politiek te laat ingrijpt. Pas als het bedrijf te groot geworden is, te veel schade heeft aangericht doen ze pas iets. Daarbij blijft het de vraag of ze echt iets doen. Gezien het feit dat in de USA politici veel geld krijgen van dit soort bedrijven voor hun campagne, politici na hun loopbaan vaak bij dit soort bedrijven belanden, is het maar de vraag of er nog bedrijven opgesplitst zullen worden in de toekomst.

In het geval van amazon heb je het probleem amazon is een marktplaats.
Amazon is echter tegelijk ook aanbieder op die marktplaats.
Feit is als amazon zelf iets aanbied op die marktplaats zijn ze altijd winnaar.

Ebay is een pure marktplaats, alleen 3den bieden daar producten aan.

In het amazon voorbeeld zou de opdeling moeten zijn de aanbieder amazon moet ander bedrijf worden dan de marktplaats amazon. alleen dit schept een begin met eerlijkere concurrentie.
Worden ook wel parasitaire beroepen genoemd.
Of als er nog maar 1 speler over is, en die zet zowel de leverancier als de klant onder druk. Naar de leverancier: "je zorgt ervoor dat het nergens onder onze prijs wordt aangeboden, anders gaat je produkt naar achter in de zoekresultaten." En naar de klant: "je dit is de prijs, heel grappig, je vindt 'm nergens goedkoper want wij zijn bigcorp hè".
Eigenlijk hebben zowel klanten als fabrikanten een veelheid aan winkels nodig.
Je zag dat al bij booking dat het hotel verboden werd die op booking.com stonden zelf kamers goedkoper aan te bieden.

Naast amazon zullen er nog andere spelers zijn maar het gaat om hoe groot is die ene speler. Als deze zoals amazon zo groot gaat worden en er gebrek aan echte concurrentie is dat zullen overheden goed naar het gedrag moeten kijken.
Dit soort belemmering van concurrentie hoort altijd verboden te zijn, of de dader nu klein of groot is. En zwaar bestraft te worden.
We laten veel over aan marktwerking, en die markt moet dan wel kunnen functioneren.

[Reactie gewijzigd door sympa op 11 maart 2020 10:32]

klopt alleen duren onderzoeken daarna vaak te lang, kwaad is dan al geschied en de boete staat vaak niet in verhouding tot de schade.
Eens met een probleem dat het alleen maar groter wordt en er geen concurrentie meer mogelijk is.

Commissies lijken me niet te kunnen kloppen. Heb je hier een rekenvoorbeeld van? Hier is zo te zien de officiële commissie lijst:
https://affiliate-program...de/topic/GRXPHT8U84RAYDXZ
Jou link gaat over affiliate marketing, heel iets anders.

Dit is de Duitse lijst: https://sellercentral.ama...G200336920?language=de_DE

Dit % gaat over de totaalprijs incl btw en verzendkosten.
Aangezien jij als bedrijf btw moet afdragen maar amazon ook daar commissie over berekend betaal je dus 18,15% als er 15% staat.
Er staan in de lijst ook wat 7 10 12% producten dat moet je lezen als 8,47,m 12,1 en 14,52%
Die 21% is voor ieder bedrijf gelijk, Belasting Toegevoegde Waarde. Het gaat veelal om de omzetbelastingen. Belasting over de gehele omzet dus dan maakt het niet uit of het 21, 10 of 50 % is BTW maakt geen onderdeel uit van de omzet.
21% BTW is inderdaad voor alle spelers gelijk, maar de overige belastingen niet.

Het gegeven dat grote spelers in Nederland kunnen onderhandelen met de belastingdienst om een lager belastingtarief te krijgen werkt ontzzettend concurrentieverstorend en werkt uiteindelijk zelfs monopolies in de hand.
Dat staat letterlijk in mijn reactie...

Ik vind niet dat een belasting als bijvoorbeeld omzet voor elk bedrijf gelijk moeten zijn. Voorbeeld een kapper heeft weinig tot niks te maken met buitenlandse leveranciers, import heffingen ect. Maar een importeur van elektronica kan bijvoorbeeld benadeeld worden omdat (voorbeeld) zonnepanelen uit Duitsland kunstmatig gepusht worden om de Chinese panelen buiten de deur te houden. Dit kun je dan door middel van korting op omzetbelasting enigszins recht getrokken worden.

Veel mensen hebben geen idee hoe deze "uitzonderingen" tot stand komen en waarom deze zo zijn. Dat hier een batterij aan juridisch personeel op wordt gezet om het onderste uit de kan te halen is een stap die veelal niet door het bedrijf zelf gemaakt wordt maar de aandeelhouders wat gewoon weer particulieren zijn, die willen namelijk snel winst kunnen maken op hun geïnverteerde geld.
Help me het begrijpen.
Hoe zou die importeur dan benadeeld worden doordat Duitse panelen gepusht worden? Het pushen van producten betekent normaliter korting, dus hoezo moet er dan nog korting op de omzetbelasting komen?
Een andere manier is reclame, maar dat neemt de keuze niet weg.
Op welke manier worden bedrijven zodanig benadeeld dat ze geen eigen keuze meer hebben en daarom korting zouden moeten krijgen op omzetbelasting?

Voor mij klinkt je reactie heel erg als het afdekken van ondernemingsrisico door de staat...
Hier worden 2 dingen door elkaar gehaald volgens mij.

Korting op omzet belasting is enkel te verkrijgen via "achterkamer politiek".
Dit zijn de afspraken die grote multinationals maken met de overheid onder "dreiging" van verplaatsing van de werkgelegenheid etc. Dit is een ZEER kwalijke praktijk in mijn optiek, want daardoor word de concurrentie nog oneerlijker. Maar helaas gebeurd dit op grote schaal, en des te groter en belangrijker de onderneming voor de lokale werkgelegenheid is, des te makkelijker dit gaat. Met name Amazon met zijn DC's maakt hier veel misbruik van. In de USA hebben ze in sommige staten zelfs zoveel macht dat ze lokale wetgeving aangepast krijgen. En als een commercieel bedrijf dat voor elkaar krijgt moeten we ons echt achter de oren krabbelen.

Het verhaal van de zonnepanelen zit net anders in elkaar. De duitste fabrikant krijgt geen korting, maar de importeur moet extra invoerheffingen betalen. Dit noemt men zogeheten "Anti Dumpings Heffingen" en die kunnen wel oplopen tot meer dan 60% van de waarde. Deze heffingen zijn om de lokale economie te beschermen tegen prijsdumps uit bepaalde landen. Deze worden op EU niveau vastgesteld, zijn meestal van korte deur, en kunnen zelfs specifiek voor een bepaalde leverancier zijn.
Door deze heffing is het onder aan de streep dus de bedoeling om het duitse product weer aantrekkelijker te maken voor de eindklant.
Dit heeft dit niks met het afdekken van ondernemingsrisico. De overheid wil bepaalde dingen sturen maar deze maatregelen kun je niet op de ondernemer afschuiven. De importeur moet deze immers importeren en kiest liever voor een product uit China + importheffing omdat dit alsnog goedkoper is en dus meer marge valt te halen. Dus wat doet de overheid zij verhogen de importheffingen op Chinese panelen waardoor de handel van de ondernemer onderste boven komt te liggen. Dit valt imo dan ook niet onder de risico's van de ondernemer maar marktbescherming, je beschermd immers de handel met een Europees bedrijf maar tevens kan daar indirect het bedrijf dat er in handelt mee getroffen worden dan zijn alle eerdere maatregelen dus voor niets geweest.
Die 21% is in Duitsland pas ingevoerd. Tot voor kort waren er op Amazon.de gewoon Chinese aanbieders die zonder btw afdracht verkochten. Amazon riep doodleuk wij zijn alleen maar tussenpersoon en niet verantwoordelijk voor afdracht van btw.
Dat is recent dus veranderd. Kijk je nu bij Chinese aanbieder om amazon.de zie je bij impressum ook dat ze voor de btw geregistreerd zijn.
Jaren hebben deze Chinese samen met amazon de markt echter kapot kunnen maken ten koste van lokale aanbieder.
Dit is toch niet de schuld van Amazon? Dit is de schuld van de politiek die totaal geen spierballen toont en alles op zijn beloop laat met alle gevolgen van dien. Dit is waar (in jouw voorbeeld) het Duitse volk voor heeft gestemd en op blijft stemmen.
Het is een voorbeeld an een bedrijf dat bijv net als úber de grenzen van de wet opzoekt, c.q daar gewoon overheen gaat tot de overheid iets doet.
Ondertussen moet je ook weten dat deze bedrijven zo groot en machtig zijn, leger aan advocaten dat overheden dat weten en voorzichtig geworden zijn. Zo niet draaien ze het om en betaald een overheid straks schadevergoeding. Dus ja overheden zijn te laks en dat komt puur door de macht van dit soort bedrijven.
Helaas lopen overheden altijd achter de feiten aan. Vergeet ook niet dat politici tegenwoordig meer met hun eigen carrière bezig zijn en zie daar waar belangen deze politici..... bij grote bedrijven. Smit Koers naar über, in USA zitten multinationals vol met oud politici. Rutte die uit de hoge hoed voor Unilever dividendbelasting wil afschaffen (ging gelukkig niet door, maar toch). Wim Kok, van vakbondsman tot commissaris bij ING die geen probleem had met hele hoge salarissen.

Dit zijn de politici lees overheid die iets moet doen.

Stapje verder zijn wij dan schuldig omdat wij deze mensen kiezen ? Of kun je eigenlijk stellen dat ons politiek systeem zo kapot is dat er niets meer te kiezen valt en jou stem feitelijk weinig waarde meer heeft ?
Amazon betaalt volgens mij gewoon Nederlandse BTW. Als je Alibaba bedoelt: AliExpress is doorgaans niet 10% goedkoper maar eerder 10x goedkoper. Vanaf 2021 gaat daar ook BTW betaald worden en dat gaat ze geen verkoop minder opleveren, het gat is gewoon te groot.
Amazon betaalt inderdaad wel de BTW maar ze ontduiken wel een hele hoop andere belastingen door middel van Panama praktijken.
Ontwijken*
Van de wiki:
"Belastingfraude, ook wel bekend als belastingontduiking, is niet hetzelfde als belastingontwijking. Bij belastingontwijking blijven belastingplichtigen binnen de grenzen van de wet, maar maken zij (eventueel via juridische "constructies") gebruik van zo gunstig mogelijke regelingen."

Als ze aan belasingontduiking deden dan hadden ze allang de autoriteiten achter zich aan gekregen. Ontwijken is volkomen legaal volgens de wet.
Ontwijken is volkomen legaal volgens de wet.
Het is legaal maar ook immoreel en onwenselijk.
Dat is zeker waar, mijn oud belastingrecht docent vertelde dat hij vroeger bij Levi's werkte. Daar hadden ze dan een lijst van belasting constructies die ze niet mochten gebruiken, niet omdat het illegaal was, maar immoreel.
Feitelijk betaalt Amazon geen BTW. Het is de klant die dat betaalt, Amazon is voor BTW alleen maar een doorgeefluik, net als ieder ander bedrijf dat aan consumenten verkoopt.
Ik denk dat je BTW aan het verwarren bent met Winstbelasting. Een onderneming betaalt geen BTW, enkel de consument.
Alles wat Amazon zelf inkoopt voor eigen gebruik is ook onderhevig aan BTW. Die betalen zij wel maar verrekenen ze ook weer met de BTW die ze zelf innen op alles wat zij verkopen. Maar bij BTW moet je als handelaar gewoon maar aan 1 ding denken: jij bent gewoon een doorgeefluik.
tuurlijk niet. Dat wordt betaald door de klant. Amazon int het van de klant en betaalt dat door naar de Staat.
Daar is geen ontduiken aan. Denk dat het ongeveer de enigste belasting is waar Amazon geen ontwijking doet.

BTW kost Amazon (en ieder ander bedrijf) geen euro als het gaat over verkopen
Waar is deze info te vinden?
Bedoel je niet ontwijking? Ontduiking is illegaal, een constructie opzetten om zo fiscaal mogelijk te opereren is legaal doch wellicht niet ethisch.
Amazon ontduikt geen belasting, maar maak slim gebruik van de Europese belasting regels welke stellen dat je maar in een lidstaat van de EU een bepaalde belasting hoeft af te dragen. Het is niet de schuld van Amazon dat zij dan kiezen voor land met een lage omzet belasting..

Daarnaast als je groot (en bekend) genoeg bent, bieden landen je allerlei deals om je naar hun land te halen. Amazon wou een kantoor nabij New York Brooklyn, echter deed men moeilijk over de deal welke New York had gesloten met Amazon. Na de ophef heeft Amazon besloten de 25.000 werkplekken eveneens naar Virginia te plaatsen waardoor daar nu 50.000 werkplekken komen.. Loundoun country (en Fairfax county) geven 5 miljard dollar aan subsidies aan IT bedrijven (daarom staat er regio nu bekend als datacenter alley), echter haalt men 8 miljard dollar op aan overige belastingen.. Deze twee counties zijn nu een van de rijkste counties in de VS.. Ondertussen heeft Brooklyn nog steeds een 4,3% werkloosheid. 25.000 banen had wonderen kunnen doen voor Brooklyn, want het zorgt ook de huizenprijzen omhoog gaan, personeel welke bij Amazon zal veel geld lokaal uitgeven waardoor de complete omgeving kan profiteren als er een groot bedrijf in de regio komt..

Detroit is een goed voorbeeld wat er met een stad kan gebeuren als een grote werkgever ineens weg gaat of de activiteiten flink verminderd. Het is namelijk niet alleen een GM welke vertrekt, maar ook toeleveranciers van die fabrieken.. Onder druk van Trump welke dreigde handelstarieven op te leggen aan Amerikaanse (auto)fabrikanten welke in Mexico producten fabriceren voor de Amerikaanse markt hebben veel bedrijven eieren voor hun geld gekozen en de capaciteit in Amerikaanse fabrikanten weer vergroot..

Nederland heeft ook geprobeerd om Tesla naar Nederland te halen. Echter is de Nederlandse wetgeving onstabiel gebleken voor een Tesla. Bedenk even welke regelingen de overheid de afgelopen 10 jaar in het leven heeft geroepen om ze nog geen 4 jaar later weer in te trekken. Ook wij verhuizen over enkele maanden vanuit Nijmegen naar Kleve, Duitsland (nog geen 10km verderop)..

Bedrijven als Amazon ontduiken geen belastingen. Zij maken gebruik van de naïviteit van politici welke zich bezig houden met onderwerpen waarmee zij totaal geen ervaring hebben en ja grote bedrijven maken daar slim gebruik van.. Niet anders dan dat Shell de verliezen van buitenlandse kantoren verrekend met de Nederlandse winst waardoor deze effectief 0 wordt.. Nu dat naar buiten is gekomen, is dat 'lek' ineens gerepareerd. Nu is het alleen vaak zo dat als de overheid iets repareert op plek A, er vaak weer een lek ontstaat op plek B..
Amazon draagt gewoon op belasting af als je daar iets koopt hoor. :?
Ja, maar minder dan een lokale winkel. Ze hebben gigantische wegsluis constructies om minder belasting te betalen. Het is geen eerlijke concurrentie omdat je lokale winkel zo'n wegsluis constructie nooit zou kunnen opzetten.
Ik vraag me af hoeveel de gemiddelde shop uit de pricewatch hier van gaat merken. Nederlandse webshops zijn redelijk goedkoop en leveren tegenwoordig ook aardig snel. Een stuk sneller dan Amazon in ieder geval. Ik bestel al jaren regelmatig dingen bij Amazon Duitsland, en heb ook Prime, maar computer onderdelen zijn hier in NL vaak goedkoper. Daarbij komt dat Amazon het nog steeds niet voor elkaar krijgt om binnen 24 uur te leveren.
Daarbij komt dat Amazon het nog steeds niet voor elkaar krijgt om binnen 24 uur te leveren.
Zelfs als ze zeggen van wel dan doen ze het nog niet. Ook gebruiken ze vaak DHL express en dat maakt het nog beroerder.
Wees blij dat het de Express versie is, niet de normale DHL. De normale heeft 12 ophaal punten in Nederland, Ik heb de keuze tussen een uur reistijd of 2 uur reistijd. Ik spreek helaas uit ervaring. Valve gebruikt die onder andere. DHL Express kan ik in iedergeval in de buurt ophalen, op zaterdag ochtend.
Gelukkig kan ik die mening niet delen.
Tot nu toe gaat het hier erg goed met bestellen en leveren van Amazon.de

Regelmatig besteld tussen 18.00 en 22.00 's avonds en dan nog wordt het de volgende dag bezorgd.
Uiteraard kies ik dan wel voor de Prime producten. En ook niets anders dan lof over DHL.
Ze leveren hier in de avonduren.

Ik heb dus juist een erg positief gevoel over de bestellingen en levering.
Ook zo ene ellende, dat je moet kiezen voor 'prime' produkten, sommige produkten niet worden geleverd, hetzelfde (of bijna..) produkt een paar keer tevoorschijn komt als je zoekt. Echt een bende, als je mij vraagt. Maar leuk voor degenen die denken dan extra koopje te scoren.
Momenteel zijn de Nederlandse spelers inderdaad veel sterker, maar het is ook belangrijk om vooruit te zien: Amazon is in Nederland geleidelijk aan het opbouwen. Naar mate de omzet groeit, zullen ze ook hun logistiek in Nederland verbeteren. Verwacht ik dat Bol.com afgeslacht wordt? Nee, Bol.com is best behoorlijk sterk en in het buitenland is Amazon ook niet de enige webwinkel. Ze zijn in veel landen evenwel wel de grootste.
Ik vergelijk wel eens prijzen laatst ook 43 inch android tv gekocht voor 299 euro op amazon.de
Zo goedkoop kon ik deze in pricewatch nergens vinden, las eerder 100 euro hoger.

Het werkt voor consument ook heel eenvoudig, stel die tv had ik in NL kunnen vinden voor 330 euro levering morgen, misschien had ik dat dan gedaan i.p.v 4-5 dagen wachten. Maar prijzen die ik zag waren eerder 389 tot 399 euro. Dat is 90-100 euro verschil. Voor dat verschil wil ik best een paar dagen extra wachten.

Uiteindelijk het koopgedrag heeft te maken met hoe snel heb je het echt nodig, welke meerprijs ben je bereid te betalen om het echt snel te krijgen. Er komt een punt dat levertijd iets minder belangrijk is als de prijs stukken lager is.
Niet voor niets is aliexpress ook succesvol. Prijzen zijn laag, maar levertijd is wel lang. Toch wordt er ondanks die lange levertijd veel verkocht.
Veel denk ik. Bij mijn recent aangeschafte muis scheelde het meer dan 10 euro (20%) t.o.v. de volgende aanbieder.
pricewatch: Razer Deathadder Elite - Zwart

In de pricewatch zie ik nu al veel amazon als goedkoopste aanbieder. En ze zitten nog niet eens echt in Nederland (behalve voor hun winstbelasting :()
Ligt eraan met Prime is het vaak de volgende dag of anders een dag later. Is niet zo als bij Bol of Coolblue altijd de volgende dag, dat klopt, maar mijn ervaring is niet slecht. Voordeel is dat DHL standaard in de avond bezorgd als ik thuis ben.
Mijn ervaring met Amazon is dat het vaak tientallen euro's scheelt. Neem nu een recent voorbeeld. Ik zoek al dagenlang naar een tandwielensetje voor modelbouw. Niet te vinden in NL, Conrad enorm duur 36,- en overige modelbouwshops kunnen het al helemaal niet leveren in een week.

Dan Amazon: Gisterenavond half elf maar besteld bij de Duitse buren voor 8,99. Wordt vandaag geleverd volgens de T&T. En dan met een Prime abbonnement, dát wel.

Amazon kan dus uit eigen voorraad zeker wel snel leveren. Hun grote voordeel op onze markt is dat ze enorm veel artikelen aanbieden, tegen een scherpere prijs dan hier in NL
Ik vind Reichelt ook wel erg leuk voor techniek.
Amazon maakt winst, zo lang ze het met eigen geld doen is het in ieder geval eerlijke concurrentie.
Daar ben ik het dus niet mee eens. Structureel verlies maken om concurrentie uit te schakelen en daarna controle te hebben is absoluut iets dat we aan banden moeten leggen. Op die manier kan je, zodra je een quasie-monopolie hebt in de ene markt ook simpelweg een volgende markt 'opkopen': je spendeert de inkomsten van die eerste markt (die toch gegarandeerd zijn als je alle concurrentie hebt uitgeschakeld) simpelweg in markt nummer 2 tot je ook daar je monopolie hebt. Rinse and repeat.

Op die manier heb je geen marktwerking meer: als ik een startup heb die door wat slims te doen een product of dienst goedkoper kan produceren, kan amazon dat simpelweg negeren door met verlies te verkopen tot ik failliet ga. Daarna gaan de prijzen weer omhoog, en de efficiëntie die ik bedacht had verdwijnt. Weg dus de vruchten van de vrije markt.
Het proces wat je beschrijft is het Amazon vliegwiel. Dat is precies hoe het werkt.

Een fraai voorbeeld: luiers. Amazon heeft in de USA in 1 jaar tijd die markt gekaapt. Eerst verkochten ze geen luiers, nu koopt iedere Amerikaan er luiers.

Een ander uniek aspect wat onderdeel van het vliegwiel is: winst wordt in prijsverlaging geinvesteerd. Waardoor nog meer volume en dus winst behaald wordt, nog lagere prijzen, enz. Zo slokt dit monster alles op.
Mediamarkt deed precies hetzelfde. Goedkoop, je kon de winkel bellen voor de prijs. Toen de concurrentie weg was kon je niet meer bellen en gingen ze vaak boven de adviesprijs zitten zelfs...
Anoniem: 1350842
@dmantione10 maart 2020 09:56
Maar wil je dat echt? 1 winkel waar je van afhankelijk bent? Want dat is wat je krijgt als je lang doorgaat met een kouder klimaat. Nederlandse winkel gaan failliet, Amazon is de enige grote speler. Amazon kan je alles verkopen voor wat zij willen, want je hebt geen andere keuze.

Dat is natuurlijk geen 3 jarenplan, maar dat is wel de realiteit. In zekere zin is het eerlijke concurrentie. Maar hoe eerlijk is het echt om je als bedrijf in te kopen door verlies te lijden wat geen enkel ander bedrijf zou kunnen lijden? Een Bol en Coolblue kunnen de prijzen gewoon niet zo laag doen, omdat de producten zelf letterlijk meer kosten. Amazon heeft miljarden en investeert dat om jou als klant te krijgen.

Dus eerlijk in zekere zin, maar ik denk dat we goed moeten kijken naar hoe het zich ontwikkelt. Een monopolie is nooit goed, voor niemand behalve de monopolist.
Ben ik blij dat Nederlandse webwinkels of fysieke winkels ten onder gaan? Nee, zeker niet. Maar hoe Nederlands is Alibaba? Zalando? Bonprix? Alternate? Of wat fysieke winkels betreft: Media Markt, want ook die heeft veel middenstand weggeconcurrerd.

Ik denk dat de realiteit is dat het speelveld de landsgrenzen al lang overstijgt en je moet gewoon realistisch zijn dat dit een volgend hoofdstuk is. Winkelen transformeert zich van de onafhankelijke middenstand naar het grootbedrijf. Bol.com kan concurrentie best hebben, die gaat echt niet over de kop, dus in die zin valt het ook wel mee.

Het belangrijkste is bewaken dat het eerlijk gebeurt.
Anoniem: 1350842
@dmantione10 maart 2020 10:27
Nee dat is zo, en een buitenlandse winkel is niet perse slecht. Maar wat als Zalando de enige klerenwinkel is waar jij je kleren kunt kopen?

En ik denk dat onze definitie van eerlijk anders is. Want ja het is eerlijk omdat ze dat geld wel hebben, maar hoe eerlijk is het als ze zoveel verlies maken dat geen enkele winkel daar aan kan tippen? Bol.com kan dat even volhouden, maar dat houdt op een gegeven moment ook op. Het bedrag wat bol überhaupt als geld heeft is een vrij kleine investering voor Amazon als dat er voor zorgt dat ze een monopolie kunnen worden.

Ik heb niks tegen grote bedrijven uit het buitenland, maar Amazon staat wel bekend als een bedrijf wat vies speelt om een monopolie te krijgen. Het is daarbij nog een geluk dat de Europese wetten wat strakker zijn, want de werkomstandigheden in de VS zijn natuurlijk echt om te huilen.
Nee dat is zo, en een buitenlandse winkel is niet perse slecht. Maar wat als Zalando de enige klerenwinkel is waar jij je kleren kunt kopen?
Zalando is ook maar een dozenschuiver. Als ze de merken niet goedkoper aanbieden dan de volgende dozenschuiver, of (wat ik vaker meemaak) deze niet op voorraad hebben, dan maakt de volgende dozenschuiver nog steeds een kans.

Wordt het te duur, dan zijn de winkels met goedkope thuismerken weer aan de beurt.
Anoniem: 1350842
@kmf11 maart 2020 10:06
Dat is zo, maar als ze het verkopen met een verlies wat geen enkele andere winkel kan hebben, dan is het opeens een dozenschuiver die geen competitie heeft. En zodra alles weg is kunnen ze doen met de prijzen wat ze willen, want die goedkope thuismerken bestaan dan niet meer
Ze voeren nog geen strijd, steeds meer verkopers gebruiken zowel Amazon als AliExpress als verkoopplatform.
Waarbij Aliexpress goedkoper is. Zodra Amazon duidelijk kan aangeven dat de producten ook van China verscheept worden is het afgelopen met het verkoop via Amazon.
Ik heb eens wat besteld bij Aliexpress, ships from Germany, en toen kwam het bezorgd in een Amazon-doos. Hmmzzz.
Amazon als bedrijf maakt winst. Veel winst.
En daarom kunnen ze het veroorloven om bepaalde bedrijfsonderdelen jarenlang met verlies te laten draaien. Alleen om concurentie moeilijk te maken.
Mooi stukje! Dank voor het delen.
Anoniem: 1350842
@downcom10 maart 2020 09:57
Dat is wel een beetje Lubach zijn ding ja, mensen vergeten wel snel dat Lubach een vrij politiek gekleurde komiek is en geen objectieve nieuwsbron. Maar er zit wel een kern van waarheid in, een Amazon is leuk zolang de prijzen laag blijven. Maar als ze over 10 jaar de enige zijn ga je natuurlijk gewoon betalen wat zij denken dat je kwijt kunt.
Daarom het is naast dat wij als consument een stok in de hand hebben om dit te remmen aan de politiek om "ons" met een visie te beschermen. Maar ik mis de visie, het inzicht en de wil dit te remmen. Daarom vind ik dat Lubach het weer heerlijk politiek correct aanpakt naar het bedrijf wijzen die enkel doet wat de wetten en regels (die steeds verder worden uitgehold) toelaten.
Dat hangt toch sterk af van bij welke afdeling je terecht komt. Sommige producten (zwaardere semi-professionele klustoestelen) zitten bij een afdeling die je als particulier niet kan bereiken.

Als je dan bv een onderdeel mist kan de gewone algemene klantendienst je niet helpen (die zien enkel dat iets geleverd is) maar als die je doorverwijzen naar de betrokken afdeling krijg je ook niemand vast wegens “niet publieke afdeling”.

En dat is maar één van de negatieve ervaringen met Amazon. Het ging om een onderdeel van een paar honderd euro. Uiteindelijk was de zaak gesloten voor Amazon maar was er geen oplossing voor de koper.

Ok anekdotes zijn niet genoeg om een ultiem oordeel te maken, maar zo zalig is de klantendienst bij Amazon zeker niet. En als ze de concurrentie kapot maken ben je helemaal aan de genade van één partij overgeleverd.
Ik zou niet te hard juichen. Eigenlijk zouden we massaal niet bij Amazon moeten kopen om de concurrentie in stand te houden. Hun doel is simpel: alle concurrentie kapot maken en de grootste worden, daarna gaan de prijzen omhoog om winst te maken.

Amazon heeft zoveel sponsors dat ze tot in den treure door kunnen gaan met concureren, en alle andere zaken zoals Coolblue (waar vrijwel iedereen zeer over te spreken is toch?) kapot hebben gemaakt. Feitelijk is het egoïstisch als men goedkoop inkopen doen bij Amazon.
Anoniem: 1350842
@MrDayOff10 maart 2020 10:30
En dat is ook waar een Amazon op inspeelt natuurlijk, en waar wetten moeten zijn om ons te beschermen.
Mensen zijn gewoon natuurlijk vrij aangetrokken tot monopolies, omdat het alles heeft wat je wilt. Gemak, lage prijzen en zekerheid. Maar mensen zijn ook slecht in het overzien van de gevolgen wanneer een monopolie echt is, want dan krijg je gewoon praktijken die je niet wilt.

Het is een beetje hetzelfde als met de hele iOS vs Android discussie. Een voorkeur hebben mag, maar hopen dat één van de twee over de kop gaat/verdwijnt is slecht voor iedereen, hetzelfde geldt met winkels natuurlijk.
Net zoals het egoistisch is om bij Action of Ali te kopen of om kiloknallers te kopen.

Wat dus massaal gebeurd, dus maak je borst maar nat.
Medewerkers, de planeet, de website of andere bedrijven daarentegen...

Amazon is een ramp voor alles behalve Amazon.
Ik hoop dat je niet echt denkt dat de werkomstandigheden in de distributie centra beter zijn dan bij bv bol of andere grote webwinkels.

De horror verhalen die je hoort gaat om Amerika. In Europa hebben ze zich gewoon te houden aan de wetten die hier gelden. Als dit te slecht is zouden de wettelijke werkstandaarden omhoog moeten.
En uit dat artikel kun je halen "Ja het is slecht hier bij Bol, maar nog altijd velen malen beter dan Amazon".
Dus we gaan van kopen bij slecht naar slechter 8)7
Absoluut niet dus:
Ondanks dat er tijdens de bordpraatjes steeds weer op onze prestaties wordt gehamerd, merk ik in de praktijk weinig van buitensporige druk. Van ‘Amerikaanse toestanden’ zoals in de magazijnen van Amazon waar je niet eens fatsoenlijk naar de wc kunt of strafpunten verzamelt, is geen sprake. De team­leiders zijn begrijpend. Pauzetijden worden keurig gerespecteerd. Mijn indruk is dat als je komt opdagen, het al min of meer goed is. Dat heeft er wellicht mee te maken dat er op de afdeling Retouren alleen Nederlanders – of mensen die Nederlands spreken – werken. Er heerst een ons-kent-onsgevoel. Niemand wordt echt achter de vodden gezeten. Een Syrische vluchteling met grote baard verzucht op zijn eerste dag: ‘Dit is zóóóó veel beter dan de Lidl. Daar moest ik driehonderd dozen per uur tillen.’
en
Aan wie ik het ook vraag, wat de consequenties zijn van het niet halen van de norm van drie items per minuut blijft onduidelijk. De baasjes zeggen: dan gaan we kijken hoe we je kunnen helpen je targets wel te halen. De ene collega ­beweert: je moet wel heel sloom zijn om de norm niet te halen, een volgende zegt dat de mensen die te langzaam werken simpelweg niet meer worden ingeroosterd. Feit is dat het verloop van personeel enorm is. Iemand die hier een jaar werkt is een veteraan.
Dat is echt drastisch anders dan bij Amazon https://www.ad.nl/economi...komstandigheden~a650108c/
Ik heb ook te doen met de arbeidsomstandigheden van werknemers in Amerika. Een bedrijf dat zo slecht met zijn personeel omgaat, wil ik niet steunen door bij de Nederlandse Amazon te kopen, de winst gaat immers ook naar Amerika. Jeff Bezos verdient geen steun van mij. Ik ga er géén klant worden.
De hele detailhandel heeft ook geen geschiedenis met opkomen voor arbeidersrechten omdat het vroeger allemaal kleine zelfstandigen waren. Ze hebben dus nog heel wat in te halen voordat hun positie zal verbeteren. De Bezossen zullen hun macht echt niet zonder keiharde acties afstaan.
Bol.com in Waalwijk heeft een enorm slechte reputatie. Is volgens mij zelfs een undercover reportage geweest. Zelfde praktijken als Amazon.
Je kunt alles zeggen van bol.com. Maar als ze zelfs geld kunnen verdienen aan haar eigen slechte reputatie zijn ze niet te beroerd om het boek van deze undercover journalist aan te bieden op bol.com haar eigen site.

https://www.bol.com/nl/f/...bol-com/9200000108459072/

Hilarisch imho
"Met gratis geschenk" :D

Tja dit is de realiteit van het online shoppen. Kun je Bol.com en consorten nauwelijks kwalijk nemen in een kapitalistische maatschappij. Desondanks las ik enige tijd terug ook dat Ahold er nauwelijks winst uit haalt. Weet niet of dat nog steeds zo is.
Haha, het geeft wel een extra dimensie aan het boek als je het besteld bij bol.com.
Als je je omzet volledig gebruikt om te groeien heb je geen winst nee. En gelijk ook minder belasting.
Dat is volgens mij niet echt van toepassing op Bol.com. Het is geen kleine start-up of zo die alle middelen nodig heeft voor groei. De hoge groei die ze hebben komt vooral uit het stijgen van internetaankopen in het algemeen. Ik zie tenminste niet in waarin ze zoveel zouden investeren.
Geen idee, ik wordt er niet mee overstelpt in ieder geval. Punt is, ook in dat boekje te lezen, dat gratis retouren en verzenden zoveel geld kosten, in combinatie met lage prijzen, dat er maar heel magere winstmarges zijn. Producten worden dan bovendien dikwijls met verlies verkocht.
Goedkope prijzen moeten uiteindelijk ergens vandaag komen. Ook amazon of bol.com kunnen niet toveren dus snijden in kosten is dan 1 van de manieren om goedkoper te kunnen werken. amazon maakt daarnaast nog gebruik van belastingontwijking,, nog een extra voordeel.
Toch vraag ik me dat dan ook wel weer af, want je hoort ook vaak genoeg horror verhalen over bijvoorbeeld een keten als Primark (zelfs in Nederland)
Dat is een emotionele reactie, want Bol of Coolblue doen hetzelfde: online verkopen. Amazon is weliswaar de grootste speler, maar daarmee is zeker niet gezegd dat daarmee alle andere concurrenten weggevaagd worden. Het loont om te blijven vergelijken met andere aanbieders, want Amazon is zeker niet altijd de goedkoopste.
Anoniem: 159816
@Peatsmoke10 maart 2020 09:00
Bol is vergelijkbaar, maar Coolblue niet. Het verschil is de verkoop door derde partijen. Kleine winkels moeten wel via Amazon of Bol gaan verkopen, want dat is waar mensen eerst terecht komen. Je krijgt geen mensen naar je eigen kleine webshop. Dit zorgt voor een grote verschuiving in de macht die partijen in de markt hebben. Je moet wel voldoen aan de grillen van Amazon en Bol, anders ga je ook stuk. Stuck between a rock and a hard place dus...
Coolblue is absoluut niet vergelijkbaar. In mijn optiek is dat een winkel met ethiek. Ja, ze vervangen deels fysieke winkels maar dat is ook gewoon de tijd waarin we leven.
Ethiek, en hoe moet ik ethiek dan zien bij coolblue ?
Een winkel met een balans tussen ongeremd winst maken en ook gewoon een goede houding hebben naar omgeving, klanten, support etc. Het is ook een zaak voor de oprichters nog gewoon actief zijn en geen onderdeel van een investeringsmaatschappij of groot concern met veel vertakkingen. Het is ook de meeste innovatieve web winkel in Nederlandse landschap die door iedereen is gekopieerd.

Wellicht is ethiek niet het juiste woord, al kan ik wel stellen dat Amazon een onethisch bedrijf is.
https://www.tijd.be/onder...oolblue-uit/10136649.html
Er is maar 1 oprichter actie de rest heeft de aandelen verkocht en ja ook achter coolblue zit een investeringsmaatschappij HAL.

Je sluit af met wellicht is ethiek niet het juist woord.

Dat amazon onethisch is kan ik me volledig bij aansluiten.
Snap niet waarom je wordt down gemod? Legitieme vraag want hier wordt iets beweerd wat verder niet wordt onderbouwd.
Schreef het hierboven al kleine winkels gaan op de fles. Die hebben te weinig marge om via amazon of bol.com te verkopen.
Reken bij amazon op minimaal 30% kosten over de verkoop wil je succesvol iets kunnen verkopen. Daarnaast aanloop van minimaal 6 maanden tot 1 jaar voor je winst gaat draaien.

Bij bol.com maak je als kleinere aanbieder ook weinig kans. Daarnaast bij bol.com moet je verplicht op jou kosten retouren aanvaarden, dat is bij amaozn niet zo. Voor mij al een reden niet via bol.com te verkopen.
Anoniem: 159816
@bbob10 maart 2020 09:44
Precies, je hebt of de optie niets te verkopen omdat niemand naar jouw winkel gaat of de optie om met waardeloze marge te verkopen op een platform waar mensen wel naar toe gaan.
De optie waardeloze marge, vervang dat voor vele maar door geen marge of vaker nog negatieve marge, verlies draaien. Dat wil dus zeggen deuren sluiten en ach dan kun je altijd nog bij amazon is het distributiecentrum gaan werken. 8)7
Zolang de ‘concurrenten’ van Amazon het overleven. Zodra de weggevaagd zijn kan Amazon de prijzen gaan opdrijven.
Nederland is meestal wel een laatbloeier zie ook Hyves versus Facebook. Maar als ze willen maakt Amazon ook Bol en Coolblue kapot.
Zolang Amazon DHL express blijft gebruiken en Bol/Coolblue hun eigen dienst/PostNL hebben de Amazonconcurrenten nog een kans.
Amazon verstuurd ook met PostNL, zeker als dat de markt kansen vergroot zullen ze dat doen. Aan de andere kant zal de DHL service ook wel verbeterd worden als ze daar veel mee gaan versturen, is tenslotte ook onderdeel van ze...
Ik vind hetzelfde van Bol.com hoor. Coolblue tsja, elektronica is wel echt lastig om in een winkel te verkopen. Daarbij misbruiken zij ook hun investeerders niet om kleintjes uit de markt te drukken. Ze zijn dan ook niet kunstmatig goedkoop.
Het probleem zit hem in het feit als ze alle concurrenten hebben weggedrukt dat ze dan alles kunnen vragen, maar als ik naar Duitsland kijk zijn er nog genoeg aanbieders online zoals OTTO en Mediamarkt etc. die nog redelijk mee kunnen komen, maar vaak net niet op electronica.

Ik heb even wat dingen bekeken zoals samsung S10+ en Realme X2 pro en die zijn duurder of net zo duur als in Duitsland. Ik heb ook een philips en samsung tv bekeken en die zijn in Duitsland op Amazon goedkoper. Ik weet niet, maar hadden ze van de Duitse site niet beter een DENEBELU site kunnen maken. Deutchsland, Netherlands, Belgium en Luxemborg

Ik merk dat je veel dingen niet kan vinden en zoekopdrachten via amazon Duitsland is beter en daarbij zie ik geen voordeel om mijn account om te zetten naar de Nederlandse. Ik denk dat je je zelf tekort doet als je dat wel omzet naar NL. Ik zou nog even de kat uit de boom kijken.

[Reactie gewijzigd door Noresponse op 10 maart 2020 08:51]

Prijsverschillen komen waarschijnlijk deels door 19 en 21% BTW, dit zie je pas bij het afrekenen als je een NL adres in voert op de duitse website.
De prijsverschillen tussen nl en de zijn vaak gewoon veel groter dan de 2% btw verschil waar je het over hebt, Dat is met veel producten zo.
Ik geef toch ook aan dat het "deels" komt door het BTW verschil, we hebben hier ook nog andere heffingen op elektronica bijvoorbeeld.

De prijzen tussen Amazon DE/UK/FR/ES/IT verschillen ook weer, ondanks dat alles uit de zelfde magazijnen komt en het soms wel ~100 euro kan schelen.
ik koop wel eens iets van +100 euro en dan is het prijsverschil idd een paar euro , maar dan nog steeds goedkoper :)
Die heffingen (verwijderingsbijdrage) zijn verleden tijd. Er is wel een heffinkje op batterijen maar dat is bijna niks voor wat bijv. in een afstandbediening zit.
Meestal kom ik goedkoper uit dan de prijs op de webpagina op de Duitse site, ze passen een speciale korting toe op het bedrag om de verzend en btw verschillen weg te poetsen bij het afrekenen.

Ik zie ze er wel vóór aan om het gratis verzenden naar NL op termijn af te schaffen en je door te sturen naar een winkelmand op de NL site en nog meer producten regio gebonden te maken. Vorig jaar een NAS besteld maar kon niet naar NL, ik was toevallig in de grens regio dus op een Hermes afhaalpunt laten bezorgen en opgehaald, was ruim 300 euro goedkoper dan bij een nl shop (was een terugstuur artikel en überhaupt goedkoper bij Amazon.de).

[Reactie gewijzigd door mjl op 10 maart 2020 16:49]

Ja ik heb wel eens op de franse amazon site een Fury gekocht voor ~200 euro. Was hier in Nederland en Amazon DE toen nog ~400 euro dus het kan zich zeker lonen om gewoon is alle amazon websites te bekijken.

Nu woon ik zelf aan de grens dus het ophalen bij Hermes is voor mij al helemaal geen probleem.
Nee hoor. Als klant is het prima.
Ken geen ander bedrijf die zo makkelijk met retouren om gaat (zelfs buiten garantie periode)
En wie betaald die retouren denk je? Amazon denkt niet bepaald aan haar resellers en het milieu
Ik denk ook niet aan de resellers. Die vermijd ik het liefst. Bij Amazon kun je aanvinken alleen Amazon. Dat zou Bol ook moeten doen.
Welk bedrijf doet daadwerkelijk iets met het milieu, BOL? :+
Alles gaat om eerst geld, en dan de rest, natuurlijk zijn er uitzonderingen, maar bij 90% (schat ik) komt het milieu op de 2de plaats.
Als je daadwerkelijk goed onderzoek doet blijft zijn het loze kreten...
En belastingen. Onder aan de streep is Amazon dus een bedrijf dat de maatschappij ontwricht. Want alles wat ze kapot beconcurreren betaald wel grotendeels belasting.

Oftewel per saldo gaat de samenleving er op achteruit.
Amazon verplicht niemand om op hun platform te verkopen. Je kiest hier als verkoper zelf voor.
Overigens koop ik niet bij derden maar bij Amazon zelf.

Ze doen daarentegen in ieder geval iets terug: https://sustainability.ab...om/sustainable-operations
Amazon verplicht niemand om op hun platform te verkopen. Je kiest hier als verkoper zelf voor.
Ik betwijfel of de keuze echt zo vrij is als je stelt. Amazon is zo groot dat je er als webwinkel bijna niet meer omheen kan.Dat zie je in Nederland ook al in mindere mate met Bol.com.
Is natuurlijk allang geen keuze meer, met sommige "bewegingen" moet je mee als ondernemer anders delf je vanzelf het onderspit, behalve als je in een niche markt zit misschien. Hetzelfde geldt voor het feit dat je mee moet doen met review/score sites etc. De "vrije" markt is al een tijdje voorbij, het is tegenwoordig meer "het grote geld" wat de klok slaat. Amazon, Bol, Uber, AirBnB etc etc.
[edit]
en zeker ook Zalando, die doen tegenwoordig 2x per jaar de jaarcijfers bekend maken.
1e moment - Totaal plaatje (niet reëel)
2e moment - Totaal plaatje, mert de kosten van de gratis retouren meegerekend (meer reëel)

Als je als kleine ondernemer op die manier onderneemt, zetten ze je vast achter tralies, de grote jongens komen overal mee weg.

[Reactie gewijzigd door mvrhrln op 10 maart 2020 18:56]

En dan vergeet je de grootste "disruptor" Zalando.
De kledingwinkels sluiten achter elkaar! :(
En dan lekker in slobbermaten lopen. Want een beetje net getailleerd stuk zit niet altijd lekker en gaat te snel retour.
Anoniem: 159816
@skdevil10 maart 2020 08:58
Uhm als derde partij heb je niet echt een optie hoor.
Je kiest er als verkoper zelf voor. Echt waar je weet hoe het werkt. Zou zeggen zoek eens op linkedin naar verhalen. Veel bedrijven hebben zich maanden terug al aangemeld maar nog steeds geen goedkeuring gekregen om te mogen verkopen.

Amazon rekent daarnaast commissie over de verkoopprijs incl btw. Die 15% gaat ook over de btw en aangezien je btw moet afdragen betekend die al dat je feitelijk 18,15% commissie betaald over je verkoopprijs.
Wil je echt kunnen verkopen zul je ook in reclame moeten investeren, reviews, producten weggeven die mensen testen en review achterlaten. Je komt dan al snel op 30% aan kosten over je verkoopprijs.
Dan heb jij dus nog niets verdiend als klein bedrijf.
Sterker nog kleinere bedrijven maken op amazon totaal geen kans. Hun inkoop is al te duur en willen ze een beetje marge maken zijn ze ook te duur.

Wat je zien is dat amazon beheerst wordt door grotere bedrijven. Die hebben hun eigen logistiek, lagere kosten werken net zo goedkoop als amazon. Nog belangrijker ze kopen groot in waardoor ze meer marge hebben. Uiteindelijk moet het bij hun ook uit de massa komen. Als klein bedrijf veel succes. Het kost de meeste kleinere bedrijven uiteindelijk handen vol met geld, of je moet een lange adem hebben om in jou branche een goede positie te krijgen. d.w.z dus eerst verlies draaien investeren en dan hopen dat je na 1 of 2 jaar winst kan draaien. Amazon is altijd de lachende 3de.

Vergeet ook niet dat als een product echt goed draait amazon dat altijd nog zelf kan gaan verkopen. Als amazon zelf een product gaat verkopen, tja vergeet het dan maar, je verliest altijd.
Zo werkt dat.
Als klein bedrijf kun je ook proberen een “Amazon” te worden.
Niemand houdt je tegen, Amazon is ook klein begonnen hè?
Je kan het ook proberen amazon is ook zo begonnen, ja apple en dell ook en 1 miljoen anderen hebben het ook geprobeerd en is het niet gelukt.

Probleem is en blijft dat deze bedrijven hun macht misbruiken, of dat nu amazon, intel, google, facebook of noem ze maar op is, het zijn bedrijven die op welke manier dan ook concurrentie de nek om draaien. Welke manier dan ook moet je vooral letterlijk nemen.
Dus in jou woorden wie houdt ze tegen ?
De consument is nog steeds de baas en niet die grote bedrijven!
Als de consument ze laat vallen is het snel over en zijn ze failliet.
Vroeger of later verdwijnt de interesse en staat er weer een ander klein bedrijf op die dan weer groot kan worden. Zo gaat het nu eenmaal.
Je hoeft hier niet aan mee te doen maar de massa doet dit wel.
De cijfers laten dit zien.
Natuurlijk slagen de meeste kleine bedrijven er niet in om (super) groot te worden, de kans krijgen ze wel.
De consument is de baas, wat klinkt dat toch leuk en vooral naïef.

Waarom zou de consument ze laten vallen als ze goedkoop zijn. doet me altijd denken als je mensen vraag over diervriendelijk vlees, ja dat moet maar waarom zien we de kiloknaller dan nog steeds. als het om geld gaat en ze goedkoop blijven snel leveren laat de consument ze niet vallen.

Dan weer een dooddoener, vroeg of laat staat en weer een ander bedirijf op. Misschien heb je niet gekeken naar de laatste zeg 100 jaar maar bedrijven worden alleen maar groter en groter en vooruit soms komt er een nieuwe bij die groot geworden is maar onder de streep is het groot groter grootst en het midden verdwijnt.

Neem Apple giga bedrijf geworden en meer dan 100 miljard in cash op de bank, meeste in belastingparadijzen met als google. ms en noem ze maar op. Deze bedrijven zijn te groot geworden dat ze zo maar verdwijnen.

Dat alles neemt niet weg dat overheden proactief moeten zorgen dat deze bedrijven niet te dominant worden. Kapitalisme en marktwerking is wat mij betreft deels een achterhaald economisch model als jij kijkt naar de mensheid.
"Waarom zou de consument ze laten vallen als ze goedkoop zijn."

Dat doen ze niet. En dus krijgen we de bedrijven die we verdienen.

We verdienen bedrijven die de aarde platbranden en leegroven. We verdienen bedrijven die medewerkers uitmelken. We verdienen bedrijven die dieren onnodig martelen.

Omdat het ons, wanneer het er echt op aankomt en de portemonnee getrokken moet worden, geen ene reet interesseert. We zijn moreel net zo armoedig als de bedrijven die we schijnheilig proberen te bevechten.

Totale desinteresse in andere mensen, hun omstandigheden, het klimaat en dieren is genormaliseerd. We zijn er nog trots op ook.
Natuurlijk, moeten die mensen maar harder werken, of niet zo dom zijn om in Hoppiwabia geboren te worden. Toch?
Zoals een Aziatische vriend me zei: wees maar blij dat je blank geboren bent...

[Reactie gewijzigd door sympa op 10 maart 2020 20:28]

De consument is de baas, wat klinkt dat toch leuk en vooral naïef.

Waarom zou de consument ze laten vallen als ze goedkoop zijn. doet me altijd denken als je mensen vraag over diervriendelijk vlees, ja dat moet maar waarom zien we de kiloknaller dan nog steeds. als het om geld gaat en ze goedkoop blijven snel leveren laat de consument ze niet vallen.
En toch is het zo. Ik woon zelf in een landelijk dorp met nog heel wat boerderijen. Die openen allemaal hun eigen hoevewinkel.
Daar waar ik vroeger mijn groentes en vlees bij de supermarkt ging halen, want het was gemakkelijk (one-stop-shop) en goedkoop, is dit toch niet meer het geval voor mij.

Een paar jaar geleden ben ik mijn rundsvlees bij een plaatselijke bioboer gaan halen. Qua prijs iets duurder, maar kwalitatief veel beter. Toen die er mee stopte (wegens familiale problemen), ben ik naar een andere boerderij gegaan, en zij verkopen ook groentes. Dus sindsdien koop ik ook mijn groentes rechtstreeks van de boer, hij werkt ook samen met andere bioboeren, zodat er een redelijk groot aanbod is van verschillende producten, wel seizoensafhankelijk, dus in de zomer vooral tomaten en sla, en in de winter kolen en prei.
Die boer stuurt op zaterdag een mailtje met welke groentes er aanwezig zijn. Daar moet je dan op antwoorden welke je moet hebben en welke hoeveelheid. En dan kan ik die vrijdag gaan ophalen in zijn hoevewinkel. En waar ik eigenlijk naar toe wil met mijn verhaal. Daar waar ik vroeger altijd alleen stond in de winkel, moet je tegenwoordig aanschuiven. Ook wordt er een koe meer geslacht, want ook naar het vlees is er meer vraag.

Of nog, mijn kippengraan haalde ik bij het tuincenter iets verder. Tegenwoordig een dorp verder bij een kleine maalderij. Ik betaal er zelfs iets minder voor een betere kwaliteit, terwijl die maalder een grotere marge overhoudt om aan mij te verkopen dan aan die tuincentra.

Ikzelf werk in Antwerpen, en de collega's die daar wonen, zeggen dat elk district tegenwoordig wel een boerenmarktje heeft, en ook zij halen meer en meer hun verse producten van daar.

Iets zegt me dus dat de consument meer en meer zijn weg terug vindt naar de lokale telers en hun (eerlijke) producten. Het is nog niet de grote massa, maar de supermarkten beginnen het wel door te krijgen. Elke supermarkt hier in de buurt heeft tegenwoordig wel een rayon met plaatselijke producten, en dan bedoel ik dus echt producten die door de boeren zelf rechtstreeks aan de supermarkt geleverd worden, en niet die gigamerken die een bio-label op hun verpakking hebben gedrukt.
Helemaal niet naïef het is gewoon zo.
Stel dat er vandaag niemand meer naar Albert Heijn zou gaan om boodschappen te doen.
Wat denk je dan dat er zou gebeuren?
Je verhongert echt niet want er zijn nog genoeg supermarkten over.
De macht ligt echt bij de consument en niet bij de overheid of een of ander groot bedrijf.
Consumenten zijn gewoontedieren maar veranderen ook. Veranderingen gaat alleen subtiel.
Dat kun je uit de historie ook afleiden.
Stel dat er vandaag niemand meer naar Albert Heijn zou gaan om boodschappen te doen.
Wat denk je dan dat er zou gebeuren?
Consumenten zijn gewoontedieren maar veranderen ook. Veranderingen gaat alleen subtiel.
Dat kun je uit de historie ook afleiden.
Dus hoe groot is de kans dat niemand meer naar de AH zou gaan om boodschappen te doen, veranderen gaan alleen subtiel. zo subtiel dat als het bedrijf goed is het daar op in kan spelen, als het slecht is heeft het op termijn pech.
Die macht is er niet echt. Dan moet je allemaal samenwerken als consument. En consumenten zijn gewoon lui.
En die AH? Die maakt het desnoods een jaar lang gratis.
Is maar een fictief voorbeeld maar als de consument in het harnas wordt gejaagd en af gaat haken kan het best gebeuren dat dit een sneeuwbaleffect heeft en meer consumenten meetrekt.
Mensen blijven kuddedieren dus leegloop kan voorkomen en dan is meteen het faillissement van een bedrijf.
Wat doet Amazon dan beter dan bijvoorbeeld Coolblue ?
Bij Amazon, krijg je zonder een discussie te voeren een retour voor je product, ze ruilen alles zo voor je om.

Ik heb laatst wat bij Amazon warehouse gekocht en de doos was helemaal geplet maar het product was intact. Ik maak dit bekend bij Amazon via de mail en ik werd vervolgens twee keer gebeld! Omdat ik niet twee keer kon opnemen, lieten ze een voicemail achter en een mail met het bericht dat ik 50% teruggestort krijg.

Dit zie je coolblue niet doen. Ik heb er ooit een keer een 50inch tv gekocht en ik wilde het retourneren, maar ze wilde het niet ophalen met een koerier. Coolblue en bol nemen altijd de moeilijke weg.
Amazon kan probleemloos zo 100 euro verliezen om die service aan jou te verlenen omdat jouw Lifetime Customer Value duizenden euro's is. Je gaat daar sowieso nog veel vaker kopen. Vadaag een tv, volgende week een hoge drukreiniger.

Webwinkels met maar 1 assortiment kunnen deze service nooit evenaren omdat je daar alleen maar dat ene artikel koopt. Hierdoor kan een bedrijf als Amazon een on-evenredige service verlenen waardoor klanten helemaal verwend worden. Jouw argument is heel begrijpelijk, maar zorgt er op de lange termijn voor dat er niets anders meer is dan Amazon. Wat denk je dat er dan met de prijzen gebeurt?
In Amerika zie je dat Amazon nog steeds scherpe prijzen hanteert, niet zo doemdenken.
Anoniem: 1350842
@ion10 maart 2020 09:49
Ja natuurlijk doen ze dat, omdat er nog genoeg grote spelers in de US zijn waar klanten naar toe gaan als ze de prijzen opeens verhogen. Ze zijn daar nog volop bezig met een monopolie krijgen.
In Nederland zijn beduidend minder echt grote bedrijven, zodra die buiten beeld zijn kunnen ze doen wat ze willen. En nee, dat betekent niet dat Bol en Coolblue over een jaar failliet zijn, maar de resultaten van deze bedrijven gaan dramatisch achteruit.

Jij noemt het doemdenken, maar ik denk dat jij de gevaren van een monopolie zwaar onderschat. Het duurt lang voordat er eentje is, maar zodra het er is zijn de klanten klaar want die kunnen nergens heen. Prime voor 3 euro is duidelijk een prijs om de markt op te kopen.

Het enige voordeel is misschien nog dat Nederlandse klanten wel gewend zijn aan 1 of max 2 dagen levering en een random selectie van amazon laat zien dat je zo een week kunt wachten op je spullen.
Concurrentie is altijd goed, concurrentie die verlies kan maken op hun producten om zo andere bedrijven faillissement in te jagen zijn niet goed.
Klopt helemaal wat je zegt. Amazon is het grootste bedrijf van de wereld. Daar kan echt niemand tegen concurreren. Ze kunnen het zelfs permitteren om gewoon constant verlies te maken op Amazon.nl net zo lang tot 95% hier failliet is. De omzet hier is voor hun net zo veel als een staat in de USA, dat is niks voor ze.

Concurrentie van dit formaat is in een totaal niet fenomeen voor ons Nederlanders.
Anoniem: 1350842
@FireFoz10 maart 2020 09:59
Je ziet het al dat ze 3 euro vragen voor Prime, een prijs die zelfs in een US en Duitsland hoger is. En daar maken ze ook verlies op Prime, maar het zorgt er voor dat mensen meer bij Amazon bestellen (want ze hebben Prime al betaald, dus het is zonde om ergens anders te kopen).

Amazon begrijpt heel goed hoe ze klanten krijgen, maar voornamelijk hoe ze klanten houden. In zekere zin betalen ze je om klant te zijn, alleen heb je het niet door omdat het verrekend zit in de prijs, iets wat inderdaad een NL bedrijf nooit zal kunnen doen omdat ze daar simpelweg het geld niet voor hebben.
Hoe kan je een bedrijf goed vinden dat een betaalde loyalty-kaart heeft? Daar zou de AH eens mee moeten aankomen... "de bonuskaart is nu beter geworden en kost nu 5 euro per maand" - de tent zou (terecht) in de hens gaan!
Anoniem: 1350842
@sympa11 maart 2020 10:08
Ik zeg niet dat ik het zelf goed vind, maar ze doen het wel goed. Want dat is precies wat heeel veel mensen doen, dus ze hebben de markt goed uitgespeeld. En juist die hele combinatie van psychologie + verkopen tegen verliezen vind ik erg slecht. Het lijkt goed omdat je goedkope spullen krijgt, totdat alles failliet is en Bezos de enige is die bepaalt of jij een ereader kan kopen.
Ze zijn ook nog niet ver genoeg om de prijzen te verhogen.
Ik heb vorige maand een router die een jaar na de garantieperiode kapot ging.

Ik mocht hem gratis opsturen en heb zonder discussie het volledige bedrag retour gehad.

En bij Coolblue kan je televisies sowieso een maand testen, waarna ze hem zonder problemen op komen halen. Dit hebben ze bij mijn ouders gedaan.

Hoelang geleden is jouw voorval geweest?
Dat is totaal niet mijn ervaring. Bestel erg vaak bij Bol, daardoor ook meerdere malen met klantenservice contact gehad, maar was altijd geweldig. Doen nooit moeilijk.

Coolblue minder ervaring mee, maar de interacties die ik had waren top.
Ik denk dat het voornamelijk PRIJS is wat mensen triggert. Die dagelijkse deals zitten regelmatig (ruim) onder de prijs die CoolBlue rekent. Daarnaast is (als je niet perse NL boeken wil) het assortiment breder, iig tov coolblue (die doen niet alle productgroepen zoals bijv kleding) maar ook tov bol.com.
Als in?

Ik maak me vooral zorgen. Amazon begrijpt namelijk goed hoe je klanten moet winnen en concurenten kapot moet maken.

Ik vrees net als bij bv thuisbezorgt dat de prijzen over een aantal jaar flink zullen oplopen en Amazon nog rijker wordt.

Daarnaast is nog een groot deel Duits. Ook wordt vanuit duitsland geleverd als ze in 24 uur willen leveren zoals bv Bol.com vaak doet zijn er nog meer mensen die gedwongen worden erg laat te werken en te rijden om je pakketje de dag erna in Nederland te hebben.
Daarnaast is nog een groot deel Duits. Ook wordt vanuit duitsland geleverd als ze in 24 uur willen leveren zoals bv Bol.com vaak doet zijn er nog meer mensen die gedwongen worden erg laat te werken en te rijden om je pakketje de dag erna in Nederland te hebben.
Welkom in de 24 uurs economie. Dat erg laat werken zal meevallen, In Nederland zie je vaak tot 24.00 bestellen morgen leveren. Dan moet het dus nog naar een post.nl distributiecentrum. Vanuit De Mönchengladbach moet er dan 1 of meerdere vrachtwagens naar Nederland, niet ver maar toch 1 uurtje rijden, dus in De zal het maar tot 23.00 zijn bestellen en morgen leveren.
Kleine correctie: amazon begrijpt hoe je klanten vangt. Het verschil is subtiel, doch niet onbelangerijk.

Als voorbeeld kan je kijken hoe ze ervoor zorgen dat onafhankelijke auteurs van eboeken practisch geforceerd worden ervoor te kiezen om niet-amazon klanten als oud vuil te behandelen.
Ze weten ook hoe je moet omgaan met werknemers en concurrentie... |:( :X Denken dat Amazon goed is voor de consument vind ik persoonlijk vooral extreem kortzichtig.

Wat mij vooral opvalt is dat veel mensen denken dat Amazon een fatsoenlijk bedrijf is dat het beste met de consument voorheeft. Nee, Amazon is een spijkerhard Amerikaans bedrijf en gaat uiteindelijk voor een zo'n groot mogelijke marktaandeel en winst. Ze drukken eerst alle concurrenten de markt uit om vervolgens de consument zoveel mogelijk uit te knijpen. Als een bol.com, Coolblue en AH niet meer bestaan, zullen ze de prijzen flink opschroeven. En hoera, hoera, wat zijn we met zijn allen zo blij dat Amazon bestaat. Not.

[Reactie gewijzigd door KoffieAnanas op 10 maart 2020 10:19]

Ik ben het volledig met je eens, maar helaas: wij krijgen dat nooit door, daar zijn we te kortzichtig voor als mens.

Eerst zijn we blij dat amazon goedkoper is.
Zodra de rest uit de markt is zijn we blij dat amazon bestaat want de rest is allemaal failliet.
Kortom, we zullen altijd blij zijn.
En dan zal Amazon worden weggevaagd door een ander bedrijf.

En daarna zal dat andere bedrijf worden weggevaagd door weer een ander bedrijf.

We hebben meerdere slagen meegemaakt zoals deze en die hebben we ook allemaal doorstaan. Halverwege de vorige eeuw waren er mensen die hetzelfde riepen over supermarkten versus de buurtwinkels. En daarvoor over de verkoop op de markt versus de buurtwinkel. Etcetera.
Het prijzen opschroeven klopt niet, het toont vooral aan dat je niets van het bedrijf Amazon weet.

Amazon houd prijzen langdurig en constant laag. Iedere winst die gemaakt wordt, wordt in verdere prijsverlaging geinvesteerd.
Dit is het zogenaamde "vliegwiel".

Juist prijzen nog verder verlagen is medogenloos. Na het uitschakelen van concurrentie kan die ook nooit meer terugkomen.
Ik ben vrij zeker dat Amazon überhaupt niet in de buurt komt van de klanten dienst van Coolblue hoor...
Amazon heeft klantenservice uitgevonden al meer dan 20 jaar voor Coolblue.

Ze staan juist bekend om hun fenomenale klantenservice. Bij klachten van klanten rollen er intern koppen.
Niet voor niets koopt half Amerika vrijwel alles, van boodschappen tot elektronika, via Amazon.

Dat zouden ze niet doen met een gebrekkige service. Amazon service is de maatstaf.
Stop dus maar met die verheerlijking van Coolblue, want er is niets bijzonders aan wat ze doen, dat deed Amazon 20 jaar geleden al.
Ik heb van Amazon al een paar keer een deel van het bedrag teruggestort kregen, omdat er iets beschadigd was, maar ik wilde het wel houden. Dit tot wel 50%.

Coolblue en bol doen dit niet.
Bij Bol moet je even contact opnemen met de klantendienst en ze sturen je een nieuw exemplaar op tegen de volgende dag.
En wat is dat dan precies?
En Bol.com en Coolblue doen dat niet :? Heb eigenlijk alleen maar positieve ervaringen met Bol.com en Coolblue.

Ik zal dan ook bij voorkeur bij 1 van die 2 webwinkels iets kopen ipv bij Amazon. Of het moet echt tientallen/honderden euro's goedkoper zijn bij Amazon maar op de duitse Amzon heb ik nou niet echt gezien dat ze altijd significant goedkoper zijn. Denk dat Amazon net zo vaak goedkoper is als dat Bol.com en Coolblue als andersom.
Persoonlijk mijd ik zowel Amazon als Bol.com zoveel mogelijk. Bol is ook niet meer wat het ooit geweest is. Over Coolblue ben ik zeer tevreden. Ze zijn niet de goedkoopste, maar bieden (allicht juist daarom) een goede service.
Dat is niet persé positief. Dingen als het vertragen van orders wanneer je prime member bent geweest en het niet meer bent, het sluiten van accounts die vaker spullen terug sturen (en daarbij dus ook het verliezen van credit bijvoorbeeld van waardebonnen etc.), en meer van dat soort onzin.

Ook weten ze heel goed hoe ze de concurrentie te gronde moeten richten, ik hoop niet dat dit gaat gebeuren met bijvoorbeeld Bol en Coolblue.

Het klinkt bij mij meer als dat Amazon weet hoe ze met hun klanten om moeten gaan om er zoveel mogelijk geld uit te trekken, ten nadele van de klanten.

[Reactie gewijzigd door mjz2cool op 10 maart 2020 09:55]

Maar niet hoe ze met werknemers om moeten gaan... Helaas
Zoals producten op de Nederlandse site veel duurder maken dan op de Duitse? Of er 3 dagen over doen om iets te bezorgen?
Op de lange termijn gaan we spijt krijgen van het stimuleren van megabedrijven die nu nog lekker goedkoop zijn maar straks als ze het monopolie in handen zijn kunnen gaan cashen.
Dat nog afgezien van alle banen die verdwijnen en worden vervangen door banen met waardeloze voorwaarden en omstandigheden. Lekker korte termijn denken.
Nou geweldig hoor ! geen paypal optie, dus ik zet mijn Amazon.de niet over naar nl
Heb namelijk al prime en word via .de wel gewoon maandelijks afgeschreven via paypal, via ideal kan dat dus weer niet in NEEderland.

En het product wat ik al een tijd graag wil hebben is alleen in de US Amazon te koop of voorradig maar dan komt er dus weer een prak extra kosten bij.
Goed geregeld hoor ! zucht...
Ik heb alleen maar super goed ervaringen met zowel Bol als Coolblue, dus waarom hebben we Amazon nodig? Meer concurrentie overigens altijd goed.
Ik heb bol select en gebruik coolblue, maar Amazon service is gewoon net wat beter.
Voor mij niet, ik vind Amazon i.h.a trager, de service slechter, de website minder duidelijk (ook veel 3rd party rotzooi) en ze gebruiken DHL, die zijn ook minder goed dan PostNL.
Ik heb er een dubbelgevoel bij.

Kijk eens naar de South Park aflevering, zondag met lubbach etc

De werknemers zelf worden als crap behandeld. Het doel van amazon is o.a dat mensen due er werken ook totaal afhankelijk te maken "consumerende werkgevers" wat hun monopolie nog verder in de hand helpt.

[Reactie gewijzigd door Bjorn89 op 10 maart 2020 17:15]

En dat begrijpt een Coolblue bijvoorbeeld niet ?
Uiteraard zullen we mensen een minder goede ervaring met Coolblue hebben, echter over de gehele lijn is de NPS voor Nederlandse maatstaven erg hoog
Tuurlijk GertJan, hier hebben alle grote bedrijven (KPN, NUON etc) last van.
Alleen als ontevreden klanten als ik blijven prikken wordt de service een keer beter . . .

Juist als er een 'new kid on the block' komt wordt dit schrijnend duidelijk.
Gisteren een analyse gelezen over Nokia; binnen 5 jaar van hero to zero.

[Reactie gewijzigd door DaBomb2 op 10 maart 2020 09:15]

Anoniem: 1350842
@DaBomb210 maart 2020 10:04
Maar denk je niet dat bij Amazon ook klanten zijn met een slechte ervaring?
Ik vind het een goede reden hoor, om er zelf niet meer te bestellen. Maar een bedrijf afschrijven vanwege je eigen ervaring is wat kort door de bocht.
Ik bestelde twee weken terug via Bol.com een product dat geleverd werd door een derde partij. 100% zeker geen Amazon. Wonderbaarlijk kreeg ik van de bezorger een doosje met het logo van Amazon erop.

De strip om het karton open te maken was nog intact en ik kon geen bewijs vinden dat de doos eerder gebruikt was zoals een sticker over een andere sticker geen bijvoorbeeld.

Dat kan twee dingen betekenen:
1. Amazon was al een tijdje actief onder wat andere namen
2. De leverancier maakt simpelweg gebruik van dozen met het logo van Amazon

Helaas heb ik de doos al weggegooid, anders had ik het nu nog wel wat nader willen inspecteren. Iemand eenzelfde ervaring gehad?
Misschien gebruikte de verkoper deze dienst van Amazon: https://services.amazon.c...amazon/multi-channel.html. De dienst is ook vanuit Duitsland en als Nederlandse ondernemer kun je er gebruik van maken.

[Reactie gewijzigd door TwArbo op 10 maart 2020 09:26]

Duitse leverancier of warehouse? Heb zelf al een paar gezien dat een lokatie fysiek in Duitsland was, maar de bestelling helemaal gericht was op Nederland. Het zat vlak bij de grens, waarschijnlijk rijden ze elke dag met een busje over de grens heen om het daar af te geven bij de Post.
De leverancier dropshipt vanuit Amazon of laat warehousing door amazon doen (omdat ze bijv ook al veel op amazon verkopen)
Waarschijnlijk optie 2. Kartonnnen dozen worden zeer veel hergebruikt, dat is ook waarom de iconische doos van Amazon zo slim is: gratis reclame.
Beste shopping nieuws van 2020 :)
Ik ben al jaren klant bij .DE, bestel er zo goed als alles steeds, maar dit is nog beter. Alleen lijkt het als of je dus 2 losse accounts nodig hebt en 2x prime moet betalen nu :/
Als je een .de prime abonnement hebt en je wilt een .nl prime abonnement dan wordt je .de abonnement opgezegd en verplaatst naar .nl.

Je kan dus; zonder een .de adres geen .de prime meer aanschaffen. Als je al een .de abonnement hebt; dan blijft het gewoon actief tot je overzet.

Ik keek vandaag naar het aanbod op .nl en zag dat het nog erg matig is in vergelijking met .de aanbod. Dus mijn Prime blijft nog even op .de staan.

Het lijkt er ook op dat de meeste producten op de .nl pagina gratis verzending hebben.

[Reactie gewijzigd door Joao op 10 maart 2020 16:31]

Anoniem: 25604
@Joao10 maart 2020 17:41
Ik heb een Amazon account uit de VS, ooit aangemaakt om scifi e-books te kunnen kopen bij Amazon en incidenteel wat ander spul. Wanneer ik Kindle voor het eerst startte, kreeg ik regelmatig een bericht om mijn account over te zetten. Dat heb ik altijd geweigerd, omdat ik ooit eens erachter ben gekomen dat ik e-books kon aanschaffen die mijn collega die een lokale Kindle account had die boeken niet eens te zien kreeg en ook niet kon aanschaffen. Ik kan nu nog steeds zowel bij Amazon.com als Amazon.de inloggen met dezelfde credentials, kan uit beide stores bestellen en kan goedkoper en veel meer boeken bestellen met Kindle. Geen haar op mijn hoofd die erover peinst om naar Amazon.nl te migreren. 's ochtends even snel gekeken... De prijzen liggen hoger van bijvoorbeeld grafische kaarten. Naast minder keus.
toevallig gisteren een mophie oplaadhoes besteld bij amazon.de
echter 10 euro duurder bij de NL site:

https://www.amazon.nl/Mop...id=1583825747&sr=8-1&th=1

https://www.amazon.de/dp/...+s9&qid=1583825776&sr=8-1
Apart, die van de DE site kan niet in Nederland worden geleverd.
jawel hoor, gisteren besteld, komt wel pas donderdag binnen, ipv next day
Het kan wel, net geprobeerd
Klopt de NL site heeft minder spullen,vorige week iets besteld bi Amazon.de en dat staat hier niet op de NL site.
Maar prijsverschillen tussen de europa websites (om het even tot deze groep te beperken) is bijna altijd aanwezig welk product je ook zoekt. www.heidoc.net kan je veel producten vergelijken in verschillende europese amazon winkels.

Maar het is wel slecht dat 1 winkel zo machtig aan het worden is in Europa/wereld. Nemen producten makkelijk terug (dus goede service) en gooien het dan gewoon weg (zeg niet dat andere winkels dit niet doen maar weet dit niet van andere winkels).
Er zijn vele redenen om niet bij deze winkel te shoppen, maar goed snap wel dat veel mensen hier wat spulletjes halen (heb ik zelf ook gedaan). Hier staan mogelijk voor jouw een aantal redenen om het niet te doen https://stallman.org/amazon.html. Weet dat een aantal punten op deze website wel waar zijn maar heb niet alles onderzocht, daarnaast heb ik geen diepgaand onderzoek gedaan naar Richard Stallman.

[Reactie gewijzigd door Fugitive2008 op 10 maart 2020 09:22]

Amazon werkt net als BOL met shops. Er is dus typisch geen Nederlandse shop die hem voor die prijs vekoopt.
Anoniem: 1350842
@theorganiser10 maart 2020 09:52
Prijzen op Amazon zijn volgens mij geautomatiseerd tot het punt dat sommige producten 100x per dag van prijs veranderen op basis van vraag, prijzen bij de concurrent etc.
Ze weten heel goed hoeveel verlies ze per product kunnen maken en daarmee zo laag mogelijk kunnen gaan zitten, maar wellicht dat ze nog een te strakke scheiding tussen NL en DE hebben aangehouden. Zou natuurlijk ook kunnen dat amazon.de voor Nederlanders gewoon op zwart gaat binnenkort, maar ik moet eerlijk gezegd zeggen dat ik niet weet hoe dit werkt bij Amazon.
De Sony WH-1000XM3 is anders wel 80 euro goedkoper op de Nederlandse site: pricewatch: Sony WH-1000XM3 (Zwart)
Even een Anker kabel vergeleken, deze is in DE 8,39 euro en in NL 22,77 euro. Het blijft dus wel goed opletten.
Top. Heb zonet al even rond gekeken en veel dingen die ik voorheen via amazon.de kocht (zoals, toevallig gisteren nog een lens besteld voor mijn camera), is nu voor dezelfde prijs (+2%, want btw verschil natuurlijk) te koop in Nederland. En zo ver ik kan zien scheelt dat best flink met de levertijden. Van "ergens over een paar dagen" naar Morgen In Huis. Erg mooi.

[Reactie gewijzigd door Niek H. op 10 maart 2020 08:27]

Die morgen in huis halen ze zelden.
Prime nemen, heb regelmatig zelfs vandaag nog in huis ipv morgen.
Ik heb Prime :)

Ik woon wel in de omgeving Den Haag en het komt via twee sorteercentra naar mij toe.
Rotterdam of Den Haag mag niet uitmaken toch, ik ben echt heel gewend dat Amazon.de gewoon ontzettend snel is. Wellicht omdat je niet in Den Haag zelf woont en er geen avond ronde is in jouw 'dorp in de buurt van den haag'? Als ik om 1u snachts bij Amazon bestel staan ze meestal die dag nog rond 5-7 voor de deur. Het pakje is soms in de ochtend al in Rotterdam maar is te laat voor de ochtend ronde.

[Reactie gewijzigd door TWeaKLeGeND op 10 maart 2020 11:02]

Ik heb eigenlijk alleen bezorgers rond 20:00 voor de deur staan.
Wat ook erg irritant is dat DHL altijd een avond levering is, dus 17:30 - 21:30.

Je krijgt dan de laatste tijd altijd een bericht van Amazon eind vd middag dat ze het niet gaan halen. Echter de DHL bezorger staat dan meestal wel voor de deur.

Die avondlevering is vaak de reden dat DHL het niet haalt. Bezorgers hebben wat meer haast 's avonds...
Dat herken ik, aan de andere kant is het er dan in de regel wel altijd in de avond. Hier althans met DHL geen problemen in de avond, die komen netjes voorbij. Merk dat ik het zelf wel handig vind, meestal is 1 van ons overdag thuis, maar denk boodschappen, school etc .. in de avond is dat handiger geregeld.
Super irritant ja, ik laat vaak op m'n werk bezorgen en dan komen ze 's avonds langs. Dat wil ik helemaal niet. Kies ik de volgende keer voor thuis, komen ze weer met UPS overdag en kan ik het weer ergens ver weg bij een depot gaan ophalen.
Mijn ervaring met DHL is dat ze het altijd ergens afleveren. Of dat bij jouw is, een buur in dezelfde postcode (hoeft niet dezelfde straat) of gewoon op straat zetten is een ander verhaal. Bovendien kloppen de tijden voor geen meter aangezien de avondlevering soms voor 16u voor de deur staat. Mocht het wel ergens echt bezorgt worden (afhaalpunt) gaat dat feestje ook niet meer door aangezien ze alles hebben vervangen voor lockers die de helft van de tijd vol zitten en je het pakket dan ergens anders kan afhalen. Meestal niet met de fiets te doen, of nog leuker in de autoloze binnenstad die wel toegankelijk is voor de dhl bezorger (leuk met grote pakketten!).
Huh ik zit toevallig te wachten op een DHL levering die vandaag binnen komt tussen 14.00u en 18.00u (zeggen ze in de e-mail)
In veel gevallen kwamen die 2% er uiteindelijk, bij afrekenen er ook bij. Dat staat ook ergens in de kleine lettertjes. Het Prime-abonnement levert binnen Nederland, soms zelfs dezelfde dag. Dat zijn dus die koeriersdiensten die op parkeerplaatsen pakjes van de ene naar de andere auto inladen. ;)
Waarom wil je hardware perse de volgende dag in huis? Valt er iets om als je 2 dagen moet wachten?
Een pak melk begrijp ik. Maar hardware... 8)7
Is toch wel fijn, vooral aangezien anderen dit ook doen (Bol, Coolblue). En ook hardware kan soms dringend nodig zijn.
Anoniem: 30722
10 maart 2020 08:29
Jammer dat hun eigen hardware (echo dot b.v.) er nog niet te krijgen zijn :(
Die kon je wel altijd via de Duitse site kopen toch? Heb ik met Black Friday nog gedaan.
via DE sturen ze niet naar NL... :(
Was tijdens black friday in de USA voor Re:Invent in 2017, hotel had een amazon locker vlak bij, dus die maar vol laten leggen ;)
ze versturen wel, maar je moet de international versie hebben. Helaas is het aanbod in die uitvoering vrij beperkt.
Staat me iets van bij ja! en die was nooit in de aanbieding ;)
Via DE alleen de International version van de dot3. Ik had gehoopt dat ze nu meer producten voor Alexa zouden uitrollen en misschien ook in het Nederlands. Maar helaas.
Heeft lang geduurt eer dat kon als het überhaupt ook echt kan, ik vermoed dat 't zeer beperkt is ook nu in 2020, heb de mijne altijd naar vriend in Duitsland moeten sturen.

[Reactie gewijzigd door TWeaKLeGeND op 10 maart 2020 09:00]

Gekocht met een Duitse postbus, een service zoals borderlynx. Maar Amazon weigerde wel garantie toen er een Show kapot was.
Zo te zien zijn ze er al wel mee bezig.

https://imgur.com/a/0okrx8Q
Ik zie op nl site alleen mogelijkheid om met credit card te betalen. In de site kan ik op vier manieren betalen. Hopelijk is iDeal binnenkort een optie.
Ik heb zojuist betaald met iDeal, dus dat is al een optie.
Dat is bij het kopen van een product zo.
Maar voor het afsluiten van prime accepteren ze alleen creditcard.
Aha, dat kon ik niet opmaken uit de reactie van xiphoid, thanks!
Je suggereert in het bericht dat voordat Amazon NL er was je geen gratis verzending had bij een prime abo, dat is onjuist. Verder heb je ook gratis games etc.

Eigenlijk is er voor de consument maar 1 verschil. Het gaat nu via de NL website ipv de De.
Dat is niet waar, Amazon.nl heeft verkopers die producten hebben die je niet op amazon.de zult vinden.
En waarschijnlijk ook producten die je enkel naar Nederland kunt versturen van Amazon zelf.
Op de Duitse site had je ook sommige producten van Amazon die niet naar Nederland konden, maar wel naar Duitsland.
Goed om te weten: er staat op amazon.de:
"Gratis bezorging voor Amazon Prime-leden in België, Luxemburg en Nederland, in andere landen" voor alle verzendopties. Dus als je je Prime-abonnement overzet naar Nederlandse variant dan verlies je niet de voordelen van gratis verzending op de Duitse site.

https://www.amazon.de/gp/...F451F41FC9A2E4D3E56463CEA


Al je voordelen vervallen.

[Reactie gewijzigd door GeforceAA op 10 maart 2020 15:10]

Mijn abo (op de Duitse Amazon) is net weer met een jaar verlengd. ... voor € 49,-- verdorie!!
Ze kopen zich met een prijs van € 36,-- per jaar wel de markt in en over een (paar) jaar is de meeste concurrentie verdwenen...
Je krijgt je abonnementsgeld terug als je het overzet ;).
Thnx, had het al gelezen ondertussen in de comments.
Maar dan vraag ik me dus af waarom het zoveel goedkoper is. Proberen ze een plek te veroveren in NL daarmee, is het vanwege een kleiner land, of is het aanbod op Prime kleiner?
Daar ben ik wel benieuwd naar!
Het viel me al op als ik op de NL-site inlog dat ik geen lid was van Prime, terwijl ik wel Prime abonnee ben in duitsland.
Enig idee hoe dit kan overgezet worden?
Llik ergens op de .NL op prime, en vanaf daar wordt het allemaal uitgelegd. Omzetten kan, je krijgt 30 dagen gratis (erna 2.99) en verschil wordt retour gezonden.
Dat was voor de oude situatie (waarbij je dus lid was van amazon.de als Nederlander).
Of dat ook voor de nieuwe situatie geldt (lid van amazon.nl) zou ik niet zo stellig durven te zeggen, aangezien Prime voordelen normaal alleen gelden voor de site waar je lid bent.

[Reactie gewijzigd door Thormodo op 10 maart 2020 10:08]

Dat zou heel jammer zijn want het assortiment van de Nederlandse site is (nog) aanzienlijk kleiner.
Ik heb het nagevraagd en je kunt inderdaad geen Prime voordelen op amazon.de gebruiken als amazon.nl lid en vice versa.
Daarnaast kun je ook niet terug gaan als je eenmaal bent overgestapt.
1 2 3 ... 9

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee