Coolblue stopt met marketing vanwege beperkte Chinese leveringen - update

Coolblue heeft tijdelijk alle affiliatemarketing uitgeschakeld. Dat bevestigt het bedrijf na dagen speculatie. Het stoppen met het programma zou komen vanwege verminderde voorraad uit China. Ook de prijzen van producten zijn inmiddels flink hoger.

De webwinkel bevestigt aan Tweakers dat het tijdelijk is gestopt met de marketingactiviteiten. Het gaat daarbij om affiliate-links die in prijsvergelijkers en op websites staat, waaronder de Pricewatch van Tweakers. Ook zet het bedrijf tijdelijk geen advertenties meer op zoekmachines. Het bedrijf zegt dat het dat doet vanwege de 'verwachte beschikbaarheidsproblemen bij leveranciers' uit China in de komende weken en maanden.

De productie staat daar volgens het bedrijf 'op een lager pitje', deels door de uitbraak van het coronavirus SARS-CoV-2. "We doen dit ter voorbereiding. Mocht dat niet meer nodig zijn, dan trappen we het gaspedaal weer volledig in", schrijft het bedrijf in een mail aan klanten van het affiliateprogramma. Het bedrijf wil 'de verkopen temperen'. "Dit doen we door zoveel mogelijk marketing uit te zetten en prijzen aan te passen." Ook grote distributeurs van computercomponenten zoals Copaco en Ingram Micro bevestigen aan Tweakers dat zij kampen met bevoorradingsproblemen.

Met het stopzetten van het affiliateprogramma lijken ook veel prijzen bij de webwinkel hoger te zijn geworden. Het gaat vaak om stijgingen van rond de tien tot vijftien procent. Coolblue wil niet zeggen of die twee zaken verband met elkaar hebben. Mogelijk wordt door de beperkte en krimpende voorraad de prijs automatisch bijgesteld. "Onze prijzen kunnen maandelijks, wekelijks en soms zelfs dagelijks veranderen. Dit gaat vaak automatisch en op basis van verschillende factoren, zoals marktprijs, inkoopprijs, voorraad en vraag", schrijft de klantenservice op Twitter.

De bevestiging komt na dagen van radiostilte bij het bedrijf. Afgelopen vrijdag merkten veel klanten al op dat Coolblue het programma had stilgezet. Dat werd niet gecommuniceerd naar websitebeheerders, die daardoor veel inkomsten misliepen. Speculatie op sociale media over een overname of een hack bleken onterecht.

Tweakers kreeg bij verschillende ict-distributeurs bevestigd dat er voorraadproblemen aankomen of al zijn. Zo meldde Copaco dat er bij enkele merken van ict-producten aanvoerproblemen zijn te verwachten. Ook Ingram Micro bevestigde dat er leveringsproblemen zijn en meer problemen te verwachten. Daarnaast kreeg Tweakers een melding dat Gistron bv en api bv met een beperkt aanbod kampen. Tech Data liet weten zich niet in de meldingen te herkennen.

Update 20.00: Bol.com laat in een reactie aan Tweakers weten dat de situatie bij zijn site zich moeilijk laat vergelijken omdat een groot deel van de verkopen door derde partijen via zijn partnerplatform verloopt. Wel meldt het bedrijf dat prijsstijgingen daar gebonden zijn aan een maximaal percentage, wat grote prijsstijgingen moet voorkomen. De woordvoerster meldt dat Bol.com geen ongewone prijsstijgingen ziet wat betreft zijn eigen retailkanaal.

Door Tijs Hofmans

Nieuwscoördinator

24-02-2020 • 17:53

325 Linkedin

Submitter: Knorretje-

Reacties (325)

325
304
157
6
0
41
Wijzig sortering
Logisch gevolg natuurlijk dat Europese webshops hun prijzen verhogen n.a.v. de huidige problemen die in China spelen en ik ben bang dat dit nog maar het topje van de ijsberg is.

Doordat het bedrijfsleven in China is lam gelegd door het Corona virus is er inmiddels flinke congestie ontstaan in vrijwel alle grote havens in China (Shanghai, Ningbo, Qingdao). Containers staan vast in de havens door beperkte inzet van personeel bij zowel de havens als de producenten. Inkomende containers worden niet gelost en komen dus niet vrij voor export als er überhaupt al producten zijn om te exporteren. Inmiddels hebben alle grote reders (Maersk, MSC, Cosco, CMA-CGM etc.) besloten minder op China te varen en transporttarieven voor containers van- en naar China verhoogd tot soms wel 80% van de oorspronkelijke prijs. Daarbovenop komt nog eens dat door de afname van passagiersvluchten van- en naar China er een flinke afname is in de capaciteit van luchtvracht die deels door passagiers vliegtuigen wordt ingevuld. Dit alles heeft logischerwijs effect op de kostprijzen, transportprijzen en de levertijd van producten.

Coolblue is de eerste maar zeker niet de laatste. Ik ben bang wanneer het Corona virus doorzet we voorlopig moeten wennen aan hogere prijzen en langere levertijden.

[Reactie gewijzigd door 49euro op 24 februari 2020 20:36]

Ik heb mij ooit eens laten vertellen dat het transport van een container van china naar hier harbour naar harbour US$135 kostte. Netto lijkt 80% verhoging veel, maar eigenlijk is het een klein percentage van het gehele trajekt.Ik zou mij eerder druk maken om de gezondheidssituatie: overleven de beestjes het transport en/of vergif, dan lijkt het mij beter om een pakketje 3 weken op zolder te bewaren alvorens te openen....
De kans op besmetting van een pakketje uit China is bijna nul volgens de CDC.

Am I at risk of catching the new coronavirus from a package I receive from China?
Almost certainly no, according to the Centers for Disease Control and Prevention.
"Because of poor survivability of these coronaviruses on surfaces, there is likely very low risk of spread from products or packaging that are shipped over a period of days or weeks at ambient temperatures,"


Dus daar hoeft je niet bang voor te zijn.
Ze vermelden geen datum bij die info. Dit is van ECDC op 18/2:

The time of survival and the conditions affecting SARS-CoV-2 viability in the environment are currently unknown.
According to studies assessing the environmental stability of other coronaviruses, the severe acute respiratory
syndrome coronavirus (SARS-CoV) is estimated to survive several days in the environment, and the Middle East
respiratory syndrome-related coronavirus (MERS-CoV) can withstand more than 48 hours at average room
temperature (20 °C) on different surfaces [1-3].https://www.ecdc.europa.e...healthcare-facilities.pdf
Dit gaat over SARS en MERS, niet over Covid-19. Dit laatste is wel waar het artikel op duidt.
SARS-CoV-2 = 2019-nCoV = COVID-19 = Wuhan-virus. Ze hebben het nogal verwarrend gemaakt.
https://nl.wikipedia.org/wiki/SARS-CoV-2
CoViD-19 is een ziekte en geen virus....
Had toch ergens gelezen dat het 9 dagen was. Geen tijd om te zoeken waar ik dat had gelezen, maar dacht hln.be
Deze youtube doc haalt in zijn filmpje van vandaag aan dat het corona virus wel degelijk goed overleeft op oppervlakken.
Ik kan je verzekeren dat deze prijs die je noemt alles behalve actueel is. Mogelijk betreft dit een zeevracht prijs uit het verleden voor een container richting China in het laag seizoen (en zelfs dan lijkt het me onrealistisch). Voor rederijen is het in zo'n tijd zaak om genoeg lege containers in China te krijgen om de gigantische stroom vanuit China te faciliteren. De retour vrachten vanuit China naar het westen zijn echter stukje duurder. Op dit moment praten we echter over alleen al peak season surcharges van om en de nabij 800 usd per container. Dan heb ik het alleen nog maar over een surcharge. De totaalprijs van de zeevracht gaat momenteel eerder richting de 1500USD. Daar komen dan nog flink wat kosten bij in de havens. Ik zit zelf in deze handel en kan je bevestigen dat je überhaupt blij mag zijn momenteel wanneer je al een plekje krijgt op de boot.

[Reactie gewijzigd door 49euro op 24 februari 2020 23:17]

Maandelijks een container uit Taiwan, kosten zijn idd ongeveer 1500 USD. :)
Valt me eigenlijk nog mee.

Tuurlijk, een hoop geld. Al heb je wel bijna je hele huisraad de wereld over.

Hoelang duurt dat ?
Vanaf Taiwan 4 weken :) Dit is overigens wel de FOB prijs, je moet de container dus ook nog aan boord zien te krijgen met een vrachtwagen.
containers zijn goedkoop :) Vrachtwagens zijn bijvoorbeeld een stuk duurder, daar red je met €1500 net een vracht uit noord Italie :p

Heb je natuurlijk nog wat andere kosten bij een container, maar dan nog.

Maar hier ook regelmatig containers maar dan vanuit India. Duurt ook meestal 3-4 weken, afhankelijk van het aantal tussenstops.
Of de prijs nu 800 euro of 1500 euro per container naar Europa is maakt weinig uit in de uiteindelijk kostprijs. De gemiddelde waarde van een container is om en nabij de 35000 euro.

De meerkosten zijn dus 800 euro gedeeld door de gemiddelde waarde.
Ofwel uiteindelijk betekent dat per stuksprijs ongeveer 2,2 eurocent meer.

Dat is dus relatief weinig.
De gemiddelde stijging waar je over spreekt is sterk afhankelijk van het formaat producten wat je er in stopt en de meerprijs wordt gedeeld door het aantal producten die er in passen en niet door de gemiddelde waarde van de producten die je erin stopt. Bij 40 wasmachines is de stijging per product natuurlijk sterker dan bij 20.000 HDMI kabels die in diezelfde container passen uiteraard.

Anyway buiten de stijging van de zeevracht spelen er tal van factoren die prijsverhogend werken en worden beïnvloed door onderbezetting. Wanneer een container vast blijft staan in de haven bijvoorbeeld komt er al snel 100-150 USD per dag bij door demurrage kosten en occupation fees. Die kosten worden ook gewoon doorberekend wanneer jij hier zelf geen invloed op uit kunt oefenen door omstandigheden die buiten jou invloed om gaan.

Verder lopen deze kosten voor dergelijke bedrijven aan twee kanten op. Deze stijging betreft in veel gevallen niet alleen het afgewerkte geëxporteerde product maar ook de grondstoffen of onderdelen die ze elders weer inkopen worden door congestie dus duurder. Hierdoor lopen dus niet alleen de transportkosten op maar ook de productie kosten en dat allemaal omdat de supply chain niet soepel verloopt . Een soort sneeuwbal effect dus.
Deze prijs klopt wel ja. Ik heb jaren in import uit het oosten gewerkt en prijzen van 1200 tot 2000 euro voor een volle container waren de norm. 20 ft <1000, 40 ft dit en high Cube of 45 ft> 2000
€1500 lijkt me wel heel overdreven, ik laat mijn motor over de wereld vliegen en heb nog nooit meer dan €1500 betaald. Dus dat bedrag voor een zeecontainer inclusief de traagheid en onzekerheid... dan kun je beter je spulletjes laten vliegen.
Hoeveel motoren zouden er in een zeecontainer passen.. ;)

Als je een Honda CB650F (ik noem maar wat) pakt qua afmetingen, en daar 30-40cm aan toevoegt voor een krat/doos er om heen, krijg ik er in mijn 3D programma 7 in een 20-voet-zeecontainer op elkaar. 4 als ze rechtop moeten staan. Je hebt zelfs zeecontainers die wel 45 voet lang zijn..

Dan klinkt die $1500 niet zo gek. Jouw €1500 is ong. $1630. $1500 voor 4, 7, 10 of 12 motoren (oid).

Guangzho naar Rotterdam is volgens ports.com ~47 dagen. Dus dat valt op zich ook wel mee, maar vliegen blijft inderdaad veel sneller en makkelijker voor dingen die je snel nodig hebt / wilt hebben.
Ik heb een allroad, met een cb650f kun je niet overal ter wereld rijden;p

Plus de belangrijkste reden is de zekerheid, als je op internet gaat lezen dan kom je allemaal van die horrorverhalen tegen. Dat je motor op een ander continent is afgeladen, kwijt geraakt onderweg, dagen zoek in de haven etcetera.
Het vliegen is zo betrouwbaar dat je niet eens een verzekering hoeft af te sluiten, wat bij een schip wel altijd wordt "verplicht".
ps. die "verplichting" heeft o.a. te maken met het aantal containers dat jaarlijks in zee verdwijnt...
Kun je ook besmet raken als je een pakketje uit China bestelt?
Coronavirussen verspreiden zich via mensen en dieren. Buiten het lichaam kunnen ze niet goed overleven. Zeker niet op karton, verpakkingsmateriaal of andere spullen. Andere coronavirussen verspreiden zich niet op deze manier en we hebben geen reden om aan te nemen dat dit voor dit nieuwe coronavirus (COVID-19) anders is.

Bron: https://www.rivm.nl/coron...Situatie%20in%20Nederland
Voor zover ik heb gehoord en gelezen kan een pakketje niet besmetbaar zijn.
Tegen de tijd dat er een pakketje uit China, naar Nederland komt, is die virus al dood.
Ik denk dat dat eerder per pallet is.
Wat mij hieraan verbaasd is hoe vastgeroest organisaties en supply ketens zijn.

Mijn huidige klant produceert elektronica in China. Geen idee waarom. Kan gewoon in Europa voor dezelfde prijs zonder het corona risico.

Ik zal wel te jong zijn om dit te begrijpen :P
Omdat alle onderdelen die je nodig hebt in het fabrikageproces voorhanden zijn in China. Er is eigenlijk geen enkele plek op de wereld waar dat ook van toepassing is.
Precies en dat is bizar. Een westerse kapitalistische samenleving die totaal afhankelijk is van het communisme door hebzucht. Cyber war, Eco war, Techno war, Raw Materials war... enz. Op alle punten winnen ze van ons behalve een echte oorlog. Wordt echt eens tijd dat we daar eens anders over gaan denken ipv ons druk maken over stikstof.
Eigenlijk zie je dit effect op zo veel vlakken.

We willen allemaal dat koeien lekker los in de wei lopen, maar als dat een paar cent meer kost per literpak in de supermarkt, nemen we de goedkopere verpakking.

Iedereen wil dat er wat gedaan wordt aan luchtvervuiling en CO2, maar die vliegvakanties moeten vooral lekker goedkoop BTW-vrij blijven.
Dat heeft mijn inziens vooral met mindset te maken.
Wat mij betreft mogen de niet duurzame producten van de markt worden gehaald zodat er een nieuw duurzaam minimum komt. 200 jaar geleden kocht iedereen ook melk en toe werden de koeien niet gevoerd met genetisch gemodificeerde mais. Toen was het betaalbaar op een duurzame manier dat kan nu ook.

Zaken welke niet duurzaam zouden mijn inziens worden belast om middels de belasting de schade te compenseren
Toen waren we dan ook met een behoorlijk stuk minder mensen op de aardbol.
En waarom is dat relevant ?
Dat wat 200 jaar geleden duurzaam en betaalbaar was tegenwoordig niet meer zo hoeft te zijn met de schaalgrootte die daar nu voor nodig is met zo veel mensen.
Het ding is alleen dat niet duurzaam produceren nóg goedkoper kan en meer geld mee te verdienen is.
Het is niet zo dat duurzaam niet kan. Niet-duurzaam is financieel gezien interessanter voor de producent.
Volgens mij door modernere techniek, de koeien worden zowat automatisch gemolken. En de koeien zijn zo gefokt dat ze meer melk per koe opleveren (kun je je afvragen of dat gezond is maar dat is een andere punt). En nog tal van zaken wat zorgt voor efficiëntere productie -> lagere productieprijs
Mijn inziens zou het goedkoper moeten zijn om eenzelfde gradatie van duurzaamheid te bereiken zoals 200 jaar geleden.

Er zijn meer consumenten
Daartegenover zet je meer koeien / weilanden
En de efficiëntere koeien zullen meer melk geven waardoor je relatief minder koeien / weilanden nodig hebt
Omdat we zonder die technieken een groot gedeelte van de wereld bevolking niet meer kunnen voeden.
Ga jij kiezen wie er dan dus moeten sterven?
Ook vraag ik mijn af wat "genetisch gemodificeerde mais" met duurzaamheid te maken heeft.
Leg een suit hoe "genetisch gemodificeerde mais" minder duurzaam is dan normaal mais.
Ik zie je hieronder nog meer van dat soort niet onderbouwde argumenten geven.
Verdiep je er eens in en kom eens met bronnen, het gewoon roepen heeft geen zin.

Je hebt het steeds over 200 jaar geleden.
200 jaar geleden waren er ongeveer 1 biljoen mensen op deze aarde.
Dit zijn er nu dik 7 biljoen, die moeten allemaal leefruimte hebben terwijl jij die leefruimte wil volgooien met onredabele en onverklaarbaar duurzamere koeien?????????
Ik hoop dat je begrijpt dat dat dus niet echt realistisch is.
200 jaar geleden gingen de mensen niet meerdere malen per jaar op vakantie, had niet iedereen een auto, PC, tablet, smartphone, telecom en kabel abonnementen die allemaal moesten betaald worden.
Het volledige budget ging naar basisbehoeften zoals wonen en eten, het bestedingspatroon is dus niet te vergelijken met dat van nu.
Schaf alle moderne dingen af, en de mensen hebben ook terug meer geld om duurzaam geproduceerde dingen aan te kopen, maar ik denk niet dat men daarvoor nu nog de mindset heeft om te leven zoals 200 jaar geleden.
We willen allemaal dat koeien lekker los in de wei lopen, maar als dat een paar cent meer kost per literpak in de supermarkt, nemen we de goedkopere verpakking.
Ik kan mij niet herinneren wanneer ik het laatste pak melk heb gezien dat niet het etiket had weidemelk te zijn. En dan hebben we het over Lidl melk; niet een van de bekendere merken met eigen marketing...
Er wordt maar een klein deel van de melkproductie als (bijna) onbewerkte melk verkocht en daar zit zoveel marge op (voor de supermarkt) en is zo ‘zichtbaar’ dat zowel supermarkt als consument het nog wel opvalt en voor weidemelk kiezen, dus je hebt gelijk dat het voorbeeld sterker kan.

Maar toch denk ik dat iedereen dit patroon wel herkent en dat het voor veel producten en diensten wel opgaat.

De meeste melk wordt verwerkt tot andere producten en daar staat meestal niet op of het weidemelk bevat of niet, hooguit bij grasboter. Dus daar gaat het wel op.

Zelfde met bijvoorbeeld eieren: Alle eieren in de Nederlandse supermarkten zijn nu minimaal ‘scharrel’. Maar ei wat in koekjes etc zit? Nee, daar kijkt bijna niemand naar dus… kan gewoon legbatterij-ei zijn en reken maar dat dat ook gebruikt wordt.
Klopt wel ongeveer maar de legbatterij zoals die vroeger was mag niet meer, ook niet voor koekjes, verrijkte kooi mag nog wel maar vanaf 2021 ook niet meer
En dan vooral omdat het schadelijk was voor de volksgezondheid; teveel antibiotica en andere zaken in die eieren, om die kippen in leven te houden.
Klopt wel ongeveer maar de legbatterij zoals die vroeger was mag niet meer, ook niet voor koekjes, verrijkte kooi mag nog wel maar vanaf 2021 ook niet meer
Het kromme is dat een legbatterij niet gebruikt mag worden voor het produceren van eieren voor de NL-markt, alleen je mag best legbatterij eieren creeren voor de buitenlandse markt...

Oftewel wat is de praktijk, we hebben nog steeds giga-veel legbatterijen in NL alleen wordt er niet meer voor de NLérs geproduceerd...
Ah kijk. En die eieren gaat zeker naar een fabriek net buiten de EU waar koekjes worden gebakken om vervolgens in de Nederlandse schappen te liggen.
Daarom is het goed dat we nu met de neus op de feiten gedrukt worden - uiteraard meld ik daarbij dat ik het volste respect heb naar slachtoffers van de corona uitbraak. Het is echter zo dat de mensheid moeizaam of niet in actie komt zonder dat er een (economische) ramp plaats vindt.
Lullig om te zeggen, maar er moeten meestal zelfs eerst doden vallen voordat er echt knopen doorgehakt worden.

Ik werkte ooit als tiener in de omgeving van het strand. Het was in de zomer gigantisch druk in die badplaats. Toen al was er nauwelijks budget voor politie. Dus op 150.000 man publiek reden hooguit twee politieauto’s.

Iedereen wist dat dit te weinig was, maar toch werd er niets aan veranderd. Tot een bejaarde vrouw werd aangevaren (dood) door een jetskiër. De bestuurder bleek geen vaarbewijs te hebben, minderjarig en zelfs de jetski was onverzekerd.

Dit kwam mede doordat er met zulke bezettingen nooit tijd was voor controles.

Meteen na dit ongeluk werd er flink opgeschaald. Ineens kon er toch een extra groep ME-ers met landrovers ingezet worden. Uiteraard tot de vakantie weer voorbij was en er eerst weer een nieuw ‘toeristisch’ slachtoffer moest vallen.
Wat het ook kwetsbaar maakt.
Vastgeroest inderdaad, maar bedenk dat een hoop supply ketens te maken hebben met zaken die je niet zomaar even verplaatst, denk aan hele assemblagelijnen, hele fabrieken, etc. Ook reders, met hun 400m schepen en de miljarden die daar in zitten, die willen ook blijven varen.

Verandering in die hele lijn gaat maar tergend langzaam.
Wat er nu ook tegelijk speelt en invloed heeft op de transportprijs is dat er sinds kort een paar hele grote retourstomen richting China zijn gestopt. Tot voor kort werden lege retourcontainers nog gevuld met plastic- en papierafval wat ze in China graag wilde hebben. Dat willen ze daar nu niet meer hebben waardoor containers nu echt leeg terugvaren.

[Reactie gewijzigd door Dennisdn op 25 februari 2020 06:56]

Een logisch gevolg zal het best zijn maar de communicatie vanuit Coolblue is natuurlijk van een bedroevend laag niveau. Ten eerste je trouwe affiliate partners zonder melding volledig op zwart zetten en daarnaast zomaar de prijzen verhogen zonder enige vorm van communicatie. Je mag toch wat meer verwachten van een miljoenen bedrijf.
Daarbovenop komt nog eens dat door de afname van passagiersvluchten van- en naar China er een flinke afname is in de capaciteit van luchtvracht die deels door passagiers vliegtuigen wordt ingevuld.
Huh, waarom zou je vracht in een passagier vliegtuig stoppen?

Edit: weer wat geleerd, thx!

[Reactie gewijzigd door Emin3m op 25 februari 2020 11:34]

Huh? Dat is gewoon standaard hoor!

https://science.howstuffw...t/modern/air-freight1.htm

https://scandinaviantrave...r-planes-also-carry-cargo

Zou ook een enorme verspilling zijn om dat NIET te doen.....

[Reactie gewijzigd door FreakNL op 25 februari 2020 07:50]

Martinair is oorspronkelijk rijk mee geworden. Die vlogen in de nacht met bloemen, soms werden daarvoor zelfs de stoelen verwijderd.

Daarnaast heeft een bekende van mij ooit in china in een vliegtuig gezeten waarin op de stoelen achterin koelboxen met vis werd vervoerd. :| :|
Terwijl er voorin gewoon mensen zaten, lekkere lucht, maar ja goedkope binnenlandse vlucht in china.

[Reactie gewijzigd door leonbong op 25 februari 2020 09:58]

Heeft iemand voorbeelden van die hogere prijzen?
Ik heb onlangs een Xbox One X gekocht en heb de prijzen daarom scherp in de gaten gehouden. De meeste bundels zijn bij Coolblue nu €329 en dit was voor het weekend nog €299. Circa 10% prijsstijging dus.
Sterker nog. Bol verkoopt een mooie bundel voor zelfs 289. Is ook vanuit Microsoft zelf een prijsactie voor 299$
Ja, ik hou de prijzen regelmatig bij:

DT770 Pro 80 ohm kostte eerst €128,99. Nieuwe prijs is €142.
Amiron Home, oude prijs €599. Nieuwe prijs €659
Amiron Wireless: oude prijs €670. Nieuwe prijs €737
Asus MB16AHP: oude prijs €349. Nieuwe prijs €384
Asus Touch VT229H oud prijs €219. Nieuwe prijs €241
Oculus Go is misschien een goed voorbeeld, deze was vrijdag €229 (32GB) en € 219 (64GB)

Had vrijdag contact gehad, vond het vreemd dat de 64GB een tientje goedkoper was dan de 32GB versie. Dat zou nagekeken worden en sinds zaterdag is het €252 (32GB) en €241 (64GB). Had nogmaals navraag gedaan en de verhoging komt door ''beschikbaarheid'' en tevens vanwege ''nieuwe producten''. (dus misschien weet CoolBlue meer ;))
Voorbeeld:

NVIDIA Shield Pro TV. Kostte €219-229,- Ze vragen er nu €274,- voor.

Coolblue - NVIDIA Shield TV Pro
is dat het 2019 model of het nieuwe model
De "pro" versie is de nieuwe.

Van de oudere shield was maar een type, nu heb je een "tube versie" (die allen 32bits apps aan kan) of de "pro" versie.

Het makkelijkste te onderscheiden door de nieuwe driehoekige afstandsbediening (met gelukkig normale batterijen) echter is die wel compatibel met oudere versies van de Shield.
Alhoewel deze niet leverbaar is op het moment is de Oculus Rift S van €450 naar €494 in prijs gestegen.
Nespresso apparaat, vorige week nog €72, inmiddels al €83..
Vrijdagavond een iPad 2018 met 128 GB gekocht voor 375. Witte variant. Zaterdag was de prijs 409 euro. Vond ik wel opvallend. Ik was net op tijd. 375 vond ik een mooi prijsje voor 128 GB..
WD Elements Desktop Storage 8TB Zwart, 2 weken terug nog €164,50.
En nu mag je er €195- voor aftikken.
En precies daar was ik nou net naar op zoek. Die dingen zijn ideaal om te shucken!
https://www.zerohedge.com...ditions-crash-most-record

Sky is the limit. Als het niet meer gemaakt wordt worden resterende voorraaden kleiner en kleiner en de prijs dus hoger en hoger. Simpele economie.

Smartphones, Televisies, alles met chips wordt snel schaars als straks heel Azië plat ligt, al is alleen china ook al genoeg.

Als je nog van plan was iets te kopen de komende 2-3 jaar zou ik die aankoop *direct* doen. Als het niet verdwijnt, dan wordt het gegarandeerd duurder.

Overigens is dingen naar china *toe* vliegen ook niet meer mogelijk. Kheb een vriend in hong kong die wat maskers toegestuurd kreeg van een Texaanse vriend. Dat pakketje ligt nu al 16 dagen in Groot Brittanië ergens.
Deleted

[Reactie gewijzigd door shufflez op 28 februari 2020 14:19]

Even uit mijn hoofd, ruime week geleden was ik in de markt voor een nieuwe Unifi AP AC Pro. Bij diverse shops rond de 140 te koop, bij Coolblue was die dacht ik 163, waardoor ik ze al oversloeg. Die kost daar nu 179, terwijl andere shops nog steeds voor rond de 140 kunnen leveren.
Bij mij hetzelfde: Ik keek een week geleden naar een Synology Nas met de prijs van een dikke 328 euro, deze wilde ik combineren met een iron Wolf 2 TB met een prijs van rond de 80 euro.
De synology Nas heeft nu de prijs van 361 en de harde schijf is nu 99 euro.
Ik ging al wachten om het te kopen maar nu ga ik zeker wachten.
Edit: deze ochtend 26/02/2020 waren de prijzen terug zoals ze een week geleden waren.

[Reactie gewijzigd door AppleFan2007 op 26 februari 2020 12:47]

Zitten een aantal goede verkopers van schijven hier op V&A met enterprise disks. :)
Dat soort praktijken heb ik eerder met Coolblue meegemaakt. In de zomer wilde we 2 Dyson ventilatoren hebben en die waren bij Coolblue op een gegeven moment 559(!!) euro per stuk terwijl ze officieel 299 euro bij Dyson zelf waren, maar die konden niet leveren. Op mijn vraag over deze buitensporig hoge prijs kreeg ik van de helpdesk een bullshit antwoord terug van de strekking dat Coolblue niet altijd de goedkoopste is maar service hoog in het vaandel heeft en blabla. Uiteindelijk hebben we ze een paar dagen later bij bol.com voor 329 euro kunnen bestellen. Coolblue is een prima zaak, maar je moet prijsbewust zijn.
Bij Coolblue heb je maar echt zelden een Goede deal.
Correct, andere webshops zijn over het algemeen goedkoper. Echter vind ik hun service in tegenstelling tot andere aanbieders uitstekend. Daar betaal ik graag iets meer voor.
Hangt van het product af. Bij veel webshops wordt een wasmachine voor de deur of over de drempel gezet en daarna mag je het zelf uitzoeken. Bij Coolblue willen ze hem voor hetzelfde bedrag ook wel plaatsen, aansluiten en uitleggen. Zegmaar de service van de lokale elektroboer, maar dan online en meestal goedkoper.
Gaat het om een simpel ding dat in een doos wordt gepropt en met PostNL wordt verstuurd, zie ik de waarde van de "service" niet in (de aftersales van CB is niet aanmerkelijk beter dan andere shops).
Mijn ervaring is toch anders. Ik had de wasmachine bij Coolblue besteld voor de service, maar de leveranciers werden chagrijnig toen ik zei dat die aangesloten moest worden en ze hem niet alleen maar voor de deur mochten dumpen (geen trappen). Uiteindelijk heb ik het zelf opnieuw moeten doen.
Waarschijnlijk heb je dan te maken gehad met Dynalogic die het leverde? Hebben wij namelijk twee keer gehad (vaatwasser en droogkast). Eerst kwamen ze niet opdagen omdat we zogezegd niet thuis waren. (Dat waren we wel.) Volgende dag waren ze er wel, zetten alles op de stoep en wilden weer vertrekken. Toen ik hen zei dat alles wel op z'n plek gezet zou worden en zelfs aangesloten zou worden, volgde er alleen nog Arabisch geroep. Vaatwasser werd lomp in het midden van de keuken gezet en weg waren ze. Met de droogkast net hetzelfde.

Vorige maand een nieuwe wasmachine gekocht en die werd wel degelijk met de blauwe coolblue vrachtwagen gebracht. Drie vriendelijke Coolbluemensen, die zonder gedoe alles op z'n plek zetten, de oude wasmachine meenamen, alles aansloten en uittestten. En intussen was de derde balonnen aan het opblazen voor de kinderen, net zoals in de reclame :-)

Mijn ervaring is dus net dat als Coolblue het zelf doet, ze echt wel service bieden. Maar als je de pech hebt dat je toestel met Dynalogic komt, is het echt een drama.
Hier kan ik over meespreken. Dynalogic heeft onze droogkast geinstalleerd in 5 minuten en ons huis lag vol piepschuim.
Ook hun VandaagNog service werkt(e) met Dynalogic, en dat wou zeggen dat ik het 2 dagen later zou aankrijgen. Spijtige zaak, maar ze hebben altijd wel een compensatie gegeven.
Dus service van Coolblue krijgen is een loterij. De winnaar krijgt ballonnen en de verliezer mag het zelf doen. Ik noem dat gewoon slechte service.
Dan moet je daar Coolblue over aanspreken. Je kunt onmogelijk de waardering van een zaak af laten hangen van 1 beroerde transporteur. Dus als die het niet goed doet, moet Coolblue dat weten, dan kunnen ze die gast op de vingers tikken. Want dan gebeurt er precies wat jij nu doet: de reputatie van het hele bedrijf in twijfel trekken. En geloof me, zulke bedrijven hebben daar totaal geen belang bij.
Coolblue is toch zelf de transporteur?
Maakt niet uit wie het vervoert. Als het niet naar wens is, moet je bij de toko waar je het gekocht hebt klagen. Zo hoort het te werken. Maar tegenwoordig lijkt het alsof men de moeite daar niet voor wil nemen, en dan maar op een forum oid gaat klagen.
Ik heb bij 'die andere' grote webshop gewerkt (in de backend) en daar strooiden ze indertijd met kadobonnen als iemand met een klacht kwam. Ze waren zich er immers van bewust dat een (goede) reputatie te voet komt en te paard vertrekt.
Als ik me niet vergis hebben ze zelf dat een poos terug specifiek reclame voor gemaakt. Dus dat ze garandeerde dat alles uitgepakt en op z'n plek geplaatst, én aangesloten/getest en uitgelegd werd. Plus dat ze de oude meenamen.
Aan de hand daarvan heb ik toen nog voor m'n schoonouders een wasmachine daar gekocht en laten plaatsen. Dat ging zonder enig probleem of gemor.
Ook niet mijn ervaring, koelkast werd in het midden van de kamer gezet met schade aan de vloer ter gevolg. Zag het helaas later pas... geen Sjoege van de vervoerder ...
deze week een vaatwas gekocht. Er stond duidelijk bij: levering tot op 4de verdiep inbegrepen. Aansluiten 30 euro extra.
Als je er niet voor betaalde, moet je niet klagen ook natuurlijk. Maar ze moeten hem wel binnen zetten natuurlijk :-)
Coolblue, in ieder geval destijds, is levering inclusief aansluiten. Dan moeten ze dat ook gewoon zonder problemen doen.

Het is inmiddels weer zo'n +-4 jaar geleden, weet niet meer wie de bezorgende partij was.

[Reactie gewijzigd door Meessen op 24 februari 2020 22:21]

Is hier toch anders geweest toen mijn moeder een wasmachine kocht. Moest toch echt de boel zelf aansluiten, terwijl ik bij Bol.com ook eens een wasmachine heb besteld voor mijzelf en alles werd voor mij gedaan door jongens van Dynalogic.
Net wat je afspreekt bij aankoop toch? Toen ik een wasmachine bij BCC bestelde, kon ik installatie er bij bestellen. Zo ook bij de lokale witgoedspecialist.
Installatie was bij Bol gewoon gratis
Ik denk niet dat Coolblue een prijsvechter wil zijn. Dan kun je namelijk onmogelijk een goed servicenivo leveren en fysieke winkels hebben. Het moet uit de lengte of de breedte komen. Dus wil je absoluut de laagste prijs, zoek dan een prijsvechter op en accepteer dat het af en toe mis kan gaan en dat ze dan niet thuis zijn. Bij CB is er in ieder geval iemand thuis om tegen te klagen zodat ze het kunnen herstellen.
Ook dan herstellen ze ook niet altijd, zelfs als het klip en klaar een CB zelf ligt. Heb nog een paar voorbeelden liggen van zaken die niet (goed) zijn opgelost.
Ik vind mooi dat mensen altijd óf meerdere problemen, of geen enkele hebben. :p
Bij CB is er in ieder geval iemand thuis om tegen te klagen zodat ze het kunnen herstellen.
Iemand thuis die dan via een script jou beantwoord, die dan weer 3x hogerop moet om goedkeuring vragen als er echt iets geregeld moet worden. Ze zijn groot me hoe groter hoe complexer een organisatie gaat worden en minder flexibel hoort daar vaak ook bij.
Aangezien je aangeeft dat het gaat om mensen die je via een script thuis beantwoorden betekent echt dat je geen idee hebt hoe ze daar werken. Je tag achter je naam is pure schande
Gezien de ervaringen die ik met CB gehad heb weet ik in ieder geval dat het niet gewerkt heeft en probleem oplossen buiten het script heel moeilijk is.
Bij Coolblue heb je maar echt zelden een Goede deal.
Daar richt Coolblue zich ook niet op, en dat hebben ze zelf in het verleden al meermaals aangegeven. Ze willen het vooral kwa klantenservice en garantiegevallen beter doen dan de concurrentie, en daar zijn ze naar mijn mening ook erg goed in.
Mee eens. Voor de meerprijs kan je ergens terecht met je vragen en problemen. Afgelopen jaar eeb Unify camera met kapotte eth poort kunnen omruilen same day. Dat maak je doorgaans wel anders mee.
ik ben nog nooit in een winkel geweest waar een kapot product binnen een redelijke termijn niet opgelost werd.
Loop dan eens een Mediamarkt binnen, die doen er alles aan om je niet te helpen...
Coolblue ruilt een headset in en stuurt die middag een vervanger op die de volgende ochtend om 11:00 al bezorgd werd, kosteloos uiteraard. Zelfde voor een GPU waarvan een fan kapot was na 2 jaar en 7 maanden (3 jaar garantie :))
Gewoon probleemloze service, exact het tegenovergestelde van de Mediamarkt.
Vroeger had je dat in de Mycoms ook, maar toen de geld problemen daar begonnen deden ze daar ook steeds moeilijker over, daarna ging het halve assortiment eruit om kosten te besparen en was het wel klaar.

Gisteren nog cartridges besteld, kwam vanmorgen op de bakfiets ze bezorgen, kwartier van tevoren (naja 14 minuten...) een berichtje dat hij er met 15 minuten is, noem maar eens een winkel die dat na doet.
Mijn ervaring met de MediaMarkt is wel van wat jaren geleden maar ik heb daar al digitale camera, een defecte Wii en een Nexus tablet naar terug gebracht. Die laatste twee gewoon bij hun service centrum direct omgeruild en die camera was buiten de garantie periode maar omdat het een bekend probleem was is het door Canon gerepareerd, logistiek nam MM voor zich. Oké dat was wel 15 jaar geleden.
Ook hier zijn de ervaringen blijkbaar anders. De switch lite was kapot binnen 3 dagen. En kon uit 3 dingen kiezen.

1: kostenloos terug sturen en mijn geld terug krijgen. Inc screenprotector.

2: mediamarkt in de buurt (zelfde stad) melden en kon hem daar omruilen inc screenprotector.

3: er werd een nieuwe opgestuurt inc sp. En daar zat een geprinte retourlabel bij. En kon ik hem omruilen en terug sturen.

Meer kan je als consument niet echt verwachten.

Dus het hangt er af van wie en hoe je ze benadeert.
Er zijn vaak dit soort berichten over de MediaMarkt. Echter is mijn ervaring daar anders mee.

Ik had een kapotte laptop, dit viel buiten de garantie periode van 2 jaar. Dus ik naar de MM, laptop opgestuurd. Krijg bericht dat het moederbord kapot is en vervangen moet worden. Kosten rond de €850, voor een laptop van €600 |:( 8)7 .
Dus ik kreeg een hartverlamming, echter lees ik in de brief verder dat MM de kosten op zich neemt en dit zelf met de fabrikant gaat oplossen.

Natuurlijk is de factor tijd bij Coolblue vele malen sneller en beter geregeld.
Echter slecht heb ik het bij MM niet meegemaakt.
Toch zijn er concurrenten ook best goed in, zeker als je naar cijfers in de pricewatch hier kijkt. Concurrenten die niet van die gek hoge prijzen hanteren, kunnen het dus blijkbaar ook.
Nou dat heb ik gemerkt. Tot tweemaal toe te maken gehad ivm een kostbare hp i7 laptop waarvan de beeldschermscharnieren binnen de twee jaar garantie het begaven. "gebruikersschade" zo luidde het. Hemel en aarde moeten bewegen, coolblue wilden niets doen. Uiteindelijk was HP zelf zo coulant dat ze na hun eigen 1 jaar garantie (die ze overigens niet eens hoeven te geven, het artikel was ten slotte bij coolblue gekocht, niet HP) het artikel kostenloos repareerden.

Mijn ervaring is dat coolblue graag verkoopt, maar heb je daarna iets mbt garantie, dan willen ze je niet kennen.

Laat je vervolgens een shopreview achter die enkel weergeeft hoe eea is verlopen, hebben ze zelfs nog het lef je te bellen om te vragen dit te veranderen, zelfs zonder hier iets tegenover te stellen.

Ik zal daar nooit iets kopen!
Eens. Ze zijn niet de goedkoopste, maar ik kijk niet op een paar centen en vind het wat waard als je naar een fysieke winkel kunt gaan om iets op te halen. Vaak zijn dingen in voorraad, en anders kun je het de volgende dag al afhalen. Ik haak wel af als prijzen ineens kunstmatig bijna verdubbelen.
Qua communicatie is dit dus gewoon slecht.
Daar trap ik niet nog eens in. Heb barslechte ervaringen gehad met hun garantie en reparatiedienst.
Dan ga ik liever wat minder betalen bij de concurrent.
Tja een van mijn enige klantenservice momenten met CoolBlue waren echt extreem matig.

Een luchtreiniger gekocht van €159, zou met gratis filter pakket (ter waarde van €49) komen.
Echter had ik het "2e kans" product gekocht van €139, maar daar zat het filter pakket dan ineens niet bij.

Tja heel grappig maar ik heb dus ze gematst met een al gebruikt product en dan kan ik daarna nog eens voor meer een filter pakket kopen. Mezelf dik in de voet geschoten dus.

Contact met de support op genomen maar ze konden niets voor me doen, ik vroeg nog "Als ik het nu terugstuur en dan direct een nieuwe koop. Krijg ik dan wel het pakket er bij?" en kreeg doodleuk "Dat klopt meneer" terug.

Coolblue probeer ik in het algemeen te mijden, grappig bedrijf maar mijn vertrouwen zit er niet echt in.
Stond dat gratis pakket ook aangegeven bij het 2e kans product?
Nouja 2e kans is gewoon een keuze die op de zelfde productpagina stond (Waar dus in de afbeelding bij stond [Met gratis filter pakket]), ja dus.
Als het op de pagina van de 2ekans er ook bij stond (in het plaatje is inderdaad suggereren), ja dan heb je zeker een punt. Dat ze zeggen stuur maar terug en bestel een nieuwe, kan ik wel begrijpen omdat dat nou eenmaal een lopende administratieve stroom is en voor ieder het snelst en minst gedoe.

Al herken ik het niet. 200+ bestellingen gedaan privé en zakelijk en nooit één probleem gehad.

Afgaan op één slechte ervaring is misschien zonde.

[Reactie gewijzigd door Dennisdn op 25 februari 2020 12:33]

De service is gebakken lucht. No pun intended.

Als je echt problemen hebt draait het om Coolblue’s eigen glimlach en niet die van de klant.
Service bij Coolblue is uitstekend. En ook is het een voordeel dat er stenen winkels zijn waar je terecht kan. Ideaal, maar vaak wel vrij duur.
Niet mee eens, de winkel in Utrecht zit vlak bij mijn kantoor dus haal het vaak op. Tot nu toe bij de meeste producten goed advies m.b.t. gebruik mee gekregen.

Zulke service ken ik alleen eigenlijk van de lokale elektroboeren.
Waar ben je het niet mee eens dan? Ik zeg toch juist dat die service prima is? 😊
Oeps was een reactie op het gebakken lucht verhaal ;)
Ik vermoedde al zoiets.. haha
Niet mee eens. Mijn Samsung EcoBubble wasmachine begaf het na 3.5 jaar. Geen garantie meer. Na zoeken op het internet bleek dit een veelvoorkomend probleem te zijn met de printplaat die door schudden en warmte kapot gaat. Coolblue gecontacteerd over het probleem en dat ik mag verwachten dat deze langer mee gaat dan 3.5 jaar. Werd 2x doorverwezen naar een andere afdeling, maar kreeg uiteindelijk de reparatie volledig vergoed, ondanks dat ik het bedrag wel moest voorschieten. Na insturen van de rekening stond het geld binnen 2 dagen op mijn rekening.
Zeker geen gebakken lucht. Op zoveel tereinen lopen ze flink voor op concurrentie. Van after sales, maar ook advies en bezorging van witgoed. Kunnen zoveel zaken een voorbeeld aan nemen.
Ik heb hier toch echt met een defecte monitor gezeten die vervangen werd door een andere defecte monitor en daarna nog een derde met issues.

Uiteindelijk een tweede kans gekocht omdat er hier bij stond dat hij nagekeken was door Coolblue.
Nou, niet dus! Deze monitor was al 3x eerder teruggegaan omdat het flickering issues had met G-sync en er ontbraken allerlei accessoires.

Uit het niets kreeg ik een mailtje dat ik wel erg veel terug heb gestuurd naar het magazijn en dat ik per direct niks meer bij Coolblue kon bestellen.

Dus, welke service?
Coolblue kijkt of de monitor werkt en alles erbij zit waarschijnlijk.
Als jij een kapotte monitor terug stuurt kan je gewoon weer een kapotte krijgen, kunnen zij niks aan doen.

En dat je een defect tweede kans product krijgt is vrij logisch. Ze kunnen niet elke feature gaan testen van het product en als degene die de monitor heeft teruggestuurd niet heeft gezegd dat deze defect was, kon Coolblue het niet weten.

Dat mailtje dat je hebt gekregen is waarschijnlijk automatisch omdat mensen het makkelijke retoursysteem waarschijnlijk misbruiken. Heb je gevraagd aan de klantenservice of dat ongedaan gemaakt kon worden?
Aan de telefoon is mij gezegd dat deze monitor bekend defect was maar alsnog gewoon als tweedekans product de verkoop is in gegaan.

Niet één keer, maar twee keer! Voor mij zijn dus nog 2 andere geweest die dit product als defect hebben gemeld en het is simpelweg doorgeschoven.

De mail is geautomatiseerd maar Coolblue weigert om de blokkade op te heffen.

Dus nogmaals, voor service hoef je hier echt niet meer te kopen.
Iedereen is alleen maar zo tevreden over Coolblue omdat ze zo snel verzenden..
"iedereen is alleen maar zo tevreden over CB omdat ze zo snel verzenden'

Ik heb 80 euro op mijn GPU teruggekregen die ik op 4nov had bestelt en bij BF flink was afgeprijsd en niet meer op voorraad was. Heb meerdere keren producten die niet voldeden aan mijn wensen gewoon mogen houden.
Ze staan mij altijd zeer vriendelijk en snel te woord en doen niet moeilijk. Ze denken met je mee.

Jij hebt kennelijk een erg slechte ervaring gehad met CB, veel mensen ook niet.

[Reactie gewijzigd door Randomguy369 op 24 februari 2020 19:38]

Ben juist zo tevreden over CB omdat ze zo snel verzenden, met hun eigen verzenddienst die perfect werkt (iit tot PostNL die er vaak een potje van maakt hier, lachen om je pakket 3 wijken verderop bij de 'buren' op te halen...)
CB kwam op de bakfiets, avond van tevoren bericht in welk uur ze komen, kwartier van tevoren berichtje dat ze er met 15 minuten zijn en je hoeft dus niet de hele of zelfs maar halve dag thuis te blijven.
Zelfde met garantie of ruilen, gaat direct no questions asked, je zal flink pech gehad hebben en dat is zuur maar de meeste mensen zijn positief over CB omdat ze gewoon goede service bieden, in ieder geval mijlen beter dan de concurenten.
Alleen witgoed blinken ze uit. Verder qua kennis weten ze misschien wat er in de specsheet staat maar meer ook niet. Service is bij de meeste concurrenten net zo goed, zo niet beter.
Je roept hier binnen een half uur nu drie keer ongeveer hetzelfde, zonder enige onderbouwing.

Mijn eigen ervaring (n=1) is het tegenovergestelde: Onjuiste informatie over witgoed (afvoer condensdroger), horkerige aflevering van wasmachine (de mee te nemen oude Miele zou "te zwaar" zijn...) en zeer goede service bij reparatie van laptop onder garantie... Voor wat het waard is.

Ondanks dat CB vaak niet de allergoedkoopste is, koop ik er best veel, omdat het een bekend en robuust bedrijf is en omdat er een "stenen" winkel in de buurt is. Persoonlijk contact is onbetaalbaar, maar ook e-mail met de klantenservice verliep bij mij altijd soepel. Mag voor mij best iets kosten.
Mijn S7 was kapot (begon te roken bij het opladen aan de kabel), twee keer naar Samsung gestuurd en die bleven komen met bullshit redenen waarom ze hem niet zouden repareren (1 van de redenen was brandschade, serieus, no fucking shit Samsung).

Toen heeft Coolblue de kosten op zich genomen voor de reparatie. Vond ik toch vrij goede service.

Mijn telefoon daarvoor (Motorola G4 of zo, dacht ik) was de eerste dag al kapot, blijkbaar iets mis mee. Dag daarna had ik al een nieuwe van Coolblue binnen.

Bij Coolblue heb ik uitsluitend goede service gehad. Zelfde met Informatique, en laatst met Megekko ook. Ik heb ook wel eens mindere service gehad, maar dat zijn dan ook met de welbekende winkels die op prijzen vechten. Vooral Bol.com heb ik dan weer slechte ervaringen mee,
Coolblue is daar ook verantwoordelijk voor als verkopende partij, niet Samsung. ;) Ik weet ook niet of Samsung, zoals Apple bijvoorbeeld, een jaar lang extra fabrieksgarantie geeft. Zo neen, dan mogen weigeren wat ze willen - zelfs zonder opgaaf van reden. Dat is dus geen speciale service, maar CB die hun wettelijke verplichtingen uitvoert. ;) maw: you were barking up the wrong tree.
Ik ging natuurlijk ook naar Coolblue, en Coolblue stuurt het dus door naar Samsung. Samsung zegt dus 2 keer tegen Coolblue dat zij het niet gaan betalen omdat "brandschade" (eerste keer) en "waterschade" (tweede keer), en dus was het mijn schuld en valt het niet onder garantie, aldus Samsung. Coolblue heeft beide keren dit naar mij doorgespeeld, en bij de tweede keer was Coolblue het met me eens dat dat onzin is, en zij hebben het op zich genomen want discussiëren met Samsung heeft geen zin, aldus Coolblue.

Denk je dat de winkel echt elke keer alle reparatiekosten van defecte producten zelf betalen? Nee hoor, die sturen ze gewoon door naar de fabrikant, en die repareert het normaal kosteloos. Tenzij de fabrikant dus moeilijk doet.

Laatst dus een defect moederbord van €400, kwam van Megekko vandaan. Naar Megekko gestuurd, en toen ik het bord gerepareerd terug kreeg zat daar een heel rapport bij met wat er was gebeurd op welke datum. Was dus bij Megekko gereproduceerd, toen naar Gigabyte gestuurd, welke het kosteloos heeft gerepareerd, en toen terug naar Megekko, en dan weer terug naar mij. Stond zelfs bij welk type cap specifiek kapot was. Vond ik wel leuk.

[Reactie gewijzigd door unilythe op 24 februari 2020 21:48]

De Motorola was dus vrij snel. De S7 was na rond anderhalf jaar.
Dat soort praktijken heb ik eerder met Coolblue meegemaakt. In de zomer wilde we 2 Dyson ventilatoren hebben en die waren bij Coolblue op een gegeven moment 559(!!) euro per stuk terwijl ze officieel 299 euro bij Dyson zelf waren, maar die konden niet leveren.
Tja alles voor een smile he by coolblue.
Coolblue is gewoon een commerciële zaak die het liefst zo veel mogelijk winst maakt. Ze hebben een goede naam, maar zijn niet de goedkoopste. Nu het aanbod dreigt te verminderen spelen ze daar ook op in. Dat is gewoon het spelletje van vraag en aanbod. Als ze de prijzen te veel omhoog doen verkopen ze een tijdje minder, maar hopen ze na een tijdje de enige te zijn die nog wel kan leveren. Dan betaalt men waarschijnlijk met plezier een aantal euro's meer.
Coolblue is gewoon een commerciële zaak die het liefst zo veel mogelijk winst maakt. Ze hebben een goede naam, maar zijn niet de goedkoopste.
Bij 'die andere' grote webshop worden de prijzen door algoritmes bepaald. In dat alogoritme staat dat ze zeg maar top-2-3 willen staan, maar niet op 1 met de laagste prijs. Dus een lage prijs, maar niet de laagste en ook weer niet de hoogste.
Ik vermoed dat het bij Coolblue hetzelfde is. Ga maar na: er zijn teveel artikelen om door mensen te laten prijzen. Ze hebben een aantal mensen die naar de top-100 producten in bepaalde categorieën kijken, maar meer niet. Het is niet meer bij te houden. Via scripts en scrapers worden de prijzen bij de concurrenten bekeken en in een database gestopt en dan gaat er een programma overheen die kijkt naar inkoopprijs, gewenste marge, minimum marge etc. en daar komt dan een prijs uit rollen. Vandaar dat het soms ook mis gaat als een leverancier een foute prijs heeft staan of er ergens anders verkeerde prijzen of percentages worden opgehaald/ingevuld. En dat heeft niemand in de gaten omdat 'niemand' er aan zit. Inmiddels zullen er wel safeguards zijn ingebouwd, want dat zijn dure grapjes.

[Reactie gewijzigd door mphilipp op 24 februari 2020 22:02]

Ik weet niet waarom je een -1 krijgt, want dat is wel de manier van werken bij 'die andere' grote webshop. Coolblue zal ook wel zoiets hebben, maar dit keer is er een handmatige ingreep gedaan.
Wat ik al vermoedde hebben ze inmiddels ook naar de pers gecommuniceerd. Ze zijn nu gewoon zuinig op hun voorraden. Ze hopen inderdaad dat andere winkels eerder door de voorraden heen zijn en dat Coolblue dan gewoon de hogere prijzen gaat vangen. Men gokt er wel op dat de crisis nog even aanhoud.

Ondertussen moeten ze de slogan maar even aanpassen naar "Wie het laatst lacht...." (verdient het meest).
Ik heb ook geen idee. Maar ik ben dan ook een groot tegenstander van het twiekers censuur systeem. Misschien is het coolblue zelf, maar volgens mij is een dergelijk systeem geen groot geheim.
Anoniem: 217535
@Exirion24 februari 2020 20:39
Coolblue en ook bedrijven als Mediamarkt en Bol.com zijn interessant wanneer ze een aanbieding hebben. Zelfs dan loont het nog altijd om te checken op Internet of het goedkoper kan. Ik had bijv. nooit gedacht dat Wehkamp mijn TV het goedkoopste kon leveren... :9
Had dat niet te maken met de warmte afgelopen zomer? (Lees hittegolf)
Kwestie van vraag en aanbod?
Daarom zijn ze vaak ook ex-werknemers. over je sollicitatie kan ik niks zeggen :)
Vr Headsets 50 tot 100 euro Philips tv 100 euro
De ring producten zijn duurder geworden. Ze zijn nu zelfs duurder dan ring ze zelf aanbied.
iPhone is duurder dan bij Apple.
SSD's zijn flink duurder geworden. Sommige +30% in 1 week

pricewatch: Kingston A400 2,5" 480GB
Een hele duidelijke omdat ik hem al een tijdje volg omdat ik eigenlijk nog een 2e wil:
https://www.coolblue.nl/product/833774/lg-29wl500.html

Was altijd 199 (paar weken geleden nog een besteld in de aanbieding bij Coolblue voor 164 die met Mediamarkt meegegaan was in de BTWdagen) en is nu ineens 230.

[Reactie gewijzigd door Dennisdn op 24 februari 2020 21:17]

Ja, mijn net nieuwe wasmachine (Bosch, Duits toch?) van 449,- naar 599,- euro.
Mazzel dus (voor mij).
Kijk gewoon eens wat een Iphone 11 128GB kost bij Apple en bij hun ...
Dat zegt genoeg.
Ik heb net al m'n recente aankopen vergeleken met nieuwe prijzen, vrijwel allemaal waren ze hoger.
Grappige is dat mijn fav. wenslijst (~nu ong. 789,-) rond de € 25,- lager is dan 10 dagen terug, maar dat zal wel puur toeval zijn, mijn 2e favoriete is rond de € 40,- duurder dan 1 maand terug en dat gaat maar over een bedrag van nu € 269,- , (waarvan idd de producten puur in China geproduceerd worden)
Dus de prijzen zijn gedaald?
Apple MacBook Pro 16 inch (2019) 2,6 GHz i7 16 GB/1 TB 5300M
Voor het weekend €2.899,- nu €3.233,- (€2.939 bij Apple zelf)
Begrijp ik het goed als ik denk dat ze dus aan het corona-virus verdienen? Hogere prijzen voor producten die ze al in huis hadden.

[Reactie gewijzigd door Zobat op 24 februari 2020 17:58]

Denk eerder dat ze hun verliezen proberen te beperken. Ze zullen heus niet meer omzet genereren dan vóór de uitbraak.
Denk een vraag & aanbod script, dat is namelijk geautomatiseerd.
Het is toch logisch dat ze de producten die op voorraad zijn voor een hogere prijs moeten verkopen? Ze kunnen minder producten verkopen terwijl de lasten hetzelfde zijn. Met de marges die webwinkels draaien kan het snel over zijn als ze dat niet doen.
Ik denk zelfs dat de lasten hoger zijn, eventuele inkoop is tegen een hogere prijs vanwege de grote vraag en een steeds kleiner wordend aanbod.
Nee, zo werkt het helemaal niet. Ze moeten die producten helemaal niet voor een hogere prijs verkopen. Ze verkopen aan een hogere prijs omdat ze weten dat ze aan die hogere prijs kopers vinden, vanwege de dreigende schaarste.

Wie bij minder omzet zijn prijs zet in functie van zijn toegenomen vaste kosten per product zal over het algemeen niet lang in business blijven want minder omzet betekent meestal dat je prijzen te duur zijn!
In dit geval zijn de hogere prijzen omdat men weet dat er voor die prijs ook kopers zullen zijn. Heeft niets met kosten te maken.
Extra uitleg. Als zij willen kunnen blijven leveren, moet de prijs nu omhoog, waardoor de vraag zakt, en er dus langer met een voorraad gedaan kan worden, als de andere winkels uit voorraad raken, dan maken zij winst, omdat zij de laatste optie zijn.

Minder omzet kan ook zijn omdat je prijzen te laag (te dicht bij de kost prijs) zijn.

Nu de uitlegvoor @Myaimistrue :
Als bij een prijs van 50 euro, waarvan 1 euro winst, 100.000 geintereseerden zijn, maak je €100.000 winst. Zijn er bij 54 euro 60.000 geïntereseerden, maak je 3x zoveel winst, €300.000

Coolblue blijft een bedrijf, en wil winst maken. Verder heb je gelijk.

[Reactie gewijzigd door dec0de op 24 februari 2020 22:05]

Uhm nee dat begrijp je dus niet goed.

Ipv dat ze de kosten kunnen spreiden over 100 verkopen moeten ze ze verdelen over 50 verkopen.

Even simpel gezegd.
Per item zullen ze meer verdienen, anderzijds zullen ze minder kunnen verkopen want er is gewoon geen/minder aanlevering, dus grote kans dat de omzet alsnog daalt.
Vraag/aanbod. Zo werkt het (helaas?) soms.
Indien je factor tijd weglaat zou je gelijk hebben, aangezien we dat (nog) niet kunnen, niet.
Zoals al vermeld, huur/onderhoud/personeelskosten/strooomkosten/serverkosten/netwerkkosten gaan allemaal door, terwijl aantal verkochte producten naar beneden gaat, dan moet de marge per product dus rechtsevenredig omhoog met de afname (van de marge) in verkoop om op dezelfde omzet te blijven....
Krankzinnig slechte communicatie van Coolblue. Nog niet vaak zoiets meegemaakt.
Vanuit pers-perspectief ook niet. Totale radiostilte. Zelfs geen 'geen commentaar'.
Naar de media toe of specifiek naar klanten toe vind ik niet heel spannend. Wat ik wel problematisch vind is dat ze dit niet communiceren naar 'partners' over de affiliate links. Ik zou niet graag partner willen zijn of zaken doen met zo een organisatie. Heeft bv. Tweakers.net geen contract met zo een toko?

Het valt mij trouwens op dat Coolblue niet meer in Pricewatch voorkomt, klopt dat of kijk ik gewoon niet goed?
Coolblue heeft de need to know binnen Tweakers op voorhand laten weten.

En de Pricewatch is ook een marketingkanaal voor Coolblue, waardoor ze daar ook grotendeels uit staan.
Coolblue heeft de need to know binnen Tweakers op voorhand laten weten.
Dat is tegenstrijdig met wat er in het artikel staat:
Dat werd niet gecommuniceerd naar websitebeheerders, die daardoor veel inkomsten mis liepen.
Ik kan geen uitspraken doen over hoe het bij andere partijen ging. Tweakers werd in ieder geval wel op de hoogte gesteld.
Alle affiliate links en marketing is uitgezet. Ze moeten een PWM abonnement betalen en daarnaast per doorclick. Daarom staan ze dus niet in de PW.
Het enige dat ik me kan bedenken is dat in alle spoed de communicatie-afdeling naar huis is gestuurd met deeltijd-WW. Als ze dat communiceren breekt bij klanten natuurlijk direct de pleuris uit, maar dan hadden ze er misschien een beetje omheen moeten draaien.
Mensen met deeltijd WW sturen is een hele goede manier om ze weg te pesten. Ik zou verwachten dat daar wel wat meer achter zou moeten zitten dan een tijdelijke lever hiatus op basis van dat virus anders stuur je nogal wat kennis en wellicht loyalty weg aan personeel in een beetje paniekvoetbal.

En waarom zijn ze de enige? BCC, Mediamarkt, Bol, leveren allemaal wel gewoon door? Komt uit dezelfde oorden.

[Reactie gewijzigd door Koffiebarbaar op 24 februari 2020 18:12]

Dit is toch juist het meest logische om te doen? Coolblue wil hoe dan ook geen nee moeten verkopen aan mensen die persé dat product willen kopen bij hen. Iedere reactie of publicatie is effectief reclame en draagt bij aan verkopen, die ze nou juist wouden remmen om pure chaos te voorkomen.
Het doen is het probleem niet, het niet communiceren is het probleem. Communicatie blijkt erg lastig, Coolblue wil klantgericht en betrouwbaar overkomen, maar 'vergeet' het te zeggen wanneer ze even geen leuk verhaal hebben.
Ik heb eerlijk gezegd het idee dat die prijsstijging van 10-15% ergens anders door komt:

Coolblue bereidt zich voor op komst Amazon: opent meer winkels
https://www.rtlz.nl/beurs...jfers-amazon-pieter-zwart

Winkels kosten geld. Inversteringen moeten rendabel zijn.
Maar als Amazon er straks is loopt iedereen met een grote boog om CB heen omdat ze geen scherpe prijzen hebben (en service word laatste jaren ook steeds minder). Wat is dan nog het USP tov Amazon? Leuke teksten op de dozen en busjes?
De prijs is nooit een USP geweest bij Coolblue. Over het algemeen kopen mensen daar voor de service.
Service bij coolblue is niet anders dan andere winkels hoor. Enkele rotte appels daargelaten krijg je tegenwoordig overal prima service.
Bij welke winkel mag je 2 weken oordopjes uitproberen en krijg je je geld terug als je ze terug brengt, zelfs al zijn ze gebruikt?

Daarnaast heb ik veel winkels en fabrikanten moeilijk zien doen over garantie, maar toen mijn koptelefoon na 2 jaar en een paar maanden ineens niks meer deed kreeg ik min of meer gratis een vervanger. Probeer dat maar eens bij welke willekeurige andere winkel!
Persoonlijk nooit problemen mee gehad bij andere winkels. Kijk je moet het niet bij de dozenschuivers (ala max ict, centralpoint etc) proberen maar bij een gemiddelde winkel op tweakers hier krijg je echt dezelfde service hoor.
Mijn ervaring is helaas anders, retour zending, dat lukt wel. Garantie? Nog steeds erg moeilijk, omdat ze altijd zeggen “bewijs maar dat het niet jouw fout is, maar onze” en dan kun jij het als consument zonder rechter bijna nooit bewijzen. Zelfs bij ali kun je met de juiste trucjes makkelijker garantie claimen (you milage may vary though)
Volgens mij waren ze altijd al +10% duurder dan het gemiddelde. Nadeel van een grootschalige reclamecampagne waar niemand omheen kan is dat dat dan ook opvalt. Hadden ze beter over moeten nadenken...
Denk dat iedereen wel weet als je een hele hoge marge probeert te pakken is dat je geen vrienden maakt.

Momenteel zit ik in de containerbusiness (maersk) en daar zie je de dalingen erg goed in het aantal container units verkocht. Ook schepen varen minder en liggen soms helemaal stil.

De scheepvaart met china mainland is enorm. Het is niet zo gek. Daarnaast besteden we vee meer uit aan China.

Ik heb hier en daar al heel lang extra moeten wachten op pakketjes.

Amazon ligt verder inderdaad op de loer, en dat is spannend. Maar Amazon is niet gelijk aan CB.
Ze zouden voor Bol een grotere concurrent zijn.
Die lijkt meer op Amazons business model.

[Reactie gewijzigd door gitaarwerk op 24 februari 2020 22:10]

Investeringen maak je niet rendabel door je prijzen te verhogen omdat er een concurrent op de markt komt. Wat een complete onzin :) .
Het wordt heel spannend voor bedrijven (zoals CoolBlue) die voor een groot deel op (in China geproduceerde) electronica drijven. Ik kan geen schatting doen over het percentage omzet dat Coolblue haalt uit die categorie, maar dat zal toch wel richting de 75% gaan.

Januari is over het algemeen al geen goede maand voor electronica-ketens. Nu dit er allemaal nog bijkomt moeten zaken als CoolBlue heel snel alle zijlen bijzetten om niet in acute liquiditeitsproblemen te geraken. Het zou zomaar kunnen dat de Pricewatch de komende weken/maanden flink opdroogt en dat de prijzen die erin staan flink stijgen.
een investeerder/bank snapt ook wel dat dit geen structureel coolblue probleem is.
Voor Coolblue zou het niet direct een probleem hoeven zijn, maar voor een kleinere shop misschien wel. Je hebt namelijk je hele (of een aanzienlijk deel van je) basis gebouwd op één categorie (single-point-of-failure). Als die basis wegvalt is er niks meer over. Toch lijkt het me voor Coolblue verstandig te kijken naar categorieën die ze al wel aanbieden, maar niet behoren tot in China geproduceerde electronica. Uiteindelijk zullen fabrikanten ook moeten gaan anticiperen door productie te gaan spreiden. Het is nu wel gebleken dat we als wereld zijnde niet alles zomaar in China meer kunnen produceren.
Met een grote investeerder als HAL achter zich zal liquiditeit niet zo snel een probleem zijn. Een groot deel van de kosten zit toch in marketing en aan die hendel kunnen ze draaien. Tweede kostenpost is personeel, maar als je een beetje flexibele schil hebt (met studenten) kun je ook aan die knop nog wat draaien.

En het is juist geluk dat het januari/februari is, dat is een maand die relatief weinig meeweegt over het jaar. December had juist veel erg geweest.
Dat Coolblue de prijzen verhoogd door het Coronavirus was te verwachten. Andere (web)winkels zullen snel volgen. Ik verwacht dat ook halffabricaten uit Azië duurder gaan worden en dat betekent dat spullen die hier (EU) in elkaar gezet worden ook duurder worden. Minder spullen betekent immers schaarste en hogere prijzen.
Het vervelende is dat door deze ontwikkeling de inflatie verwachtingen kunnen gaan oplopen en spoedig daarna ook de rente.
We willen toch juist een hogere rente (in Noord-Europa)?
Ja inderdaad, maar een hogere rente is alleen te dragen als inflatie ontstaat doordat inkomens stijgen en je daardoor meer kunt kopen (de vraag stijgt naar producten en diensten). Hier is nu absoluut geen sprake van, we zijn er netto nauwelijks iets op vooruit gegaan de afgelopen jaren. De prijzen stijgen nu omdat de productie achterblijft in Azië. Door de hogere prijzen en later ook de rente wordt alles duurder maar inkomens stijgen niet mee.
Daarnaast zijn de schuld niveaus erg hoog in de economie. Deze schulden zijn moeilijker te dragen bij hogere rentes.

[Reactie gewijzigd door Fonsz op 24 februari 2020 20:08]

Denk eerder deflatie, mensen zullen niet kopen omdat het later goedkoper zal worden en enkel dat doen wat echt moet.

Zo denk ik er toch over.
Coolblue is geen e-commerce bedrijf, maar een databedrijf. Als er 1 bedrijf in NL is waarvan ik een dergelijke beslissing verwacht zou hebben die daarbij gebaseerd is op behoorlijk accurate voorspellingen (denk datascience en AI / machine learning) dan is het Coolblue. Een dergelijke maatregel neem je niet zomaar, dat moet intern gewoon sterk afgewogen zijn op basis van keiharde cijfers.
Daarbij is het zoals door anderen aangegeven ook gewoon een geval van vraag en aanbod. Paar jaar terug was er Fukushima en waren HDD,'s en geheugen ineens relatief duur. Dat was een bepaalde regio, nu is het heel China.
Dat de NL consument inmiddels gewend is voor het goedkoopste adres te kiezen snap ik, maar dat hou je als het zo doorgaat qua voorraad aanvoer ook maar tijdelijk vol. De marges zijn klein en op een gegeven moment draai je verlies. Een Amazon of een Bol zal op een gegeven moment ook zijn buffers aan moeten spreken wat dat aan gaat. Die profiteren wat meer van hun schaalgrootte in deze, maar ergens houdt het op. Dan snap ik Coolblue helemaal als ze zouden zeggen "we verhogen nu de prijzen, want we willen gewoon kunnen blijven leveren waar anderen nee moeten verkopen". En da's ook wat ze zelf impliceren: als dit achter de rug is gaat het gewoon weer vol gas.
Hier ben ik het helemaal mee eens. Ze zullen als webshop (ze hebben ook fysieke winkels) toch echt moeten anticiperen op wat er mogelijk gaat komen. En nu er weinig tot mogelijk niks geleverd wordt vanuit China zullen er tekorten ontstaan, en zullen de prijzen omhoog moeten. Vooruit denken is toch echt wel de key tot survival als je overeind wilt blijven als webwinkel. De concurrentie is keihard. En als je straks helemaal niks meer kan leveren ben je een stuk slechter af, dan wanneer je wel kan leveren maar tegen hoge prijzen. Een server beheerder betaalt het dubbele of vierdubbele wel als het moet om zijn data veilig te houden. Soms is het gewoon niet anders.
Ik kan me voorstellen dat Coolblue bang is in een perfect storm terecht te komen. Wat ik begrijp is dat ze met een relatieve dunne marge werken ('slechts' €15 miljoen.winst op een omzet van €1,48 miljard) Dunne marges zijn gewoon in de branche en geen enkel probleem, zolang je investeerders maar kunt overtuigen dat er genoeg groeimogelijkheden zijn. Maar nu dreigt potentieel flinke concurrentie van Amazon en het is onzeker wat dat voor de omzet gaat betekenen. Toenemende concurrentie wil je pareren door te investeren. Maar daar komt dan ineens bij dat je levensader afgeknepen dreigt te worden: de aanvoer van techproducten uit China. Ik snap dat je dan de voorraden die je nog tegen relatief lage inkoopprijs hebt kunnen aanleggen, voor een flink hogere prijs wilt aanbieden. Als de inkoopprijzen straks stijgen door tekorten (als er al wat in te kopen is), neemt je marge bij nieuwe aanvoer weer af ook al verhoog je de prijzen. Vervelend dat ze de eerste zijn en de verkoop waarschijnlijk inzakt als een plumpudding. Omgekeerd: als hun verwachting klopt, is de concurrentie een dief van zijn eigen portemonnee door hun straks waardevolle voorraden voor relatief lage prijzen van de hand te doen.
Koopt cool blue zo weinig in dat ze weinig stock in huis hebben dat de prijs zo snel omhoog gaan? Vreemd.

Coolblue Google nest mini 65 Euro, gisteren bij de mediamarkt 35 Euro voor een nest mini. Zelfs in de Google Shop kost deze maar 59 Euro.. Welke Service kan Coolblue hier meer aan bieden dan Google zelf?

[Reactie gewijzigd door dutchnltweaker op 24 februari 2020 20:24]

Niet, ze willen graag dat je minder koopt want dan overleven ze langer. ook overleven ze langen als je hem wel koopt want dan komt er meer $$$ binnen.
Dom dom domst, verkoop wat je hebt/kan, komt er schaarste dan is coolblue de lul + iedereen anders ook. Snap de paniekvoetbal zo vooraf niet. 8)7
Komt er schaarste heeft CB het nog liggen, en kan een hogere prijs er voor krijgen ;)
Ik ben eerlijk gezegd wel wat verbaasd dat je omhoog gevote wordt. :X Voorraad die stil ligt kost per definitie geld. Salarissen, huur, vaste lasten, alles loopt door. Een beetje extra bruto marge op je producten gaat dat echt niet goedmaken (ook al komt die misschien inderdaad wat hoger te liggen). Oppotten heeft daarom alleen zin als je langzaam je voorraad verhoogt en hoger prijst en niet ineens zorgt dat niemand met gezond verstand nog bij je koopt door een sky high prijs te vragen voor een iPhone of een iPad.

Daar komt bij dat het alleen werkt als de anderen ook daadwerkelijk uitverkocht raken, want als je niet één van de weinigen bent dan werkt het verhaal natuurlijk niet. Coolblue kiest er blijkbaar voor dan maar de vaste kosten wat omlaag te brengen, maar op het geheel van de organisatie lijkt me dat peanuts.
Voorraad die stil ligt kost idd geld. Maar je weet toch ook dat de rente lees financiering van de voorraad zo laag is dat als je het nu 1 of 2 maanden laat liggen en je 10 tot 15% meer kan vangen dat toch leuk meegenomen is.

Als er geen voorraad meer komt blijven de kosten ook doorlopen, vaste kosten dan, dat veranderd dus niets aan het feit dat men meer kan vangen dat ook moet doen. Vraag en aanbod.
Als je nu al weet (denkt te weten) dat er volgende maand schaarste is en dat je dan 10% meer kunt vangen, kun je 2 dingen doen:
1. Nu verkopen tegen de gangbare prijs. Volgende maand sta je stil, want geen voorraad.
2. Nu prijzen verhogen, stoppen met adverteren, je verkoopt nu minder, maar volgend maand heb je nog voorraad die je 10% duurder kunt verkopen. Dat vertaald in 100% meer winst.

En personeelskosten zijn tegenwoordig nog maar gedeeltelijk vast. Dankzij het concept "flexibele schil".
In geval 1. betaal je de eerste maand je vaste personeel EN je flexibel schil, in de tweede maand alleen je vaste personeel.
In geval 2 kun je het beide maanden zonder je flexibele schil stellen. Is dus goedkoper

Dit is geen theorie. Het is de keiharde praktijk die ik al op meerder plaatsen gezien heb. Er gaan heel wat mensen in Nederland in de financiële problemen komen door het Corona virus in China. En ook in het buitenland zie ik dit al gebeuren. Met een beetje pech komen we door het Corona virus in een economische recessie terecht.

edit: Coolblue had in 2019 een omzet van 1,48 Miljard Euro en een winst van 15,2 Miljoen Euro. De winst is dus 1% van de omzet. Als je dan de prijzen met 10 procent kunt verhogen gaat de winst naar 11% van de omzet. Dat is dus een winst verhoging van 1000%.
Uiteraard gaat de omzet ook zakken, en gaat Coolblue er niet mee weg komen alles met 10% te verhogen, maar het mag duidelijk zijn waarom dit interessant is voor een bedrijf als Coolblue. Misschien zelfs van levensbelang ten tijde van leveringsproblemen.

[Reactie gewijzigd door locke960 op 24 februari 2020 22:49]

In isolatie kost het geld. Dat je X aantal extra planken nodig hebt om Y meer producten te stallen voor Z langere tijd.

Echter is dit allemaal nooit in isolatie, de planken hebben ze al, de huur betalen ze al en de personeelskosten veranderen niet. Als zij met een een prijsverhoging er voor kunnen zorgen dat ze tijdelijk minder verkopen om tijdens schaarste momenten juist goed te kunnen boeren is het uiteindelijk een prima zet om meer voorraad aan te leggen.
Ze kunnen er nu terwijl er nog geen schaarste is schijnbaar zelfs al een hogere prijs voor krijgen.
...maar t.z.t. nog veel hoger. En al die reclame kost ook geld.
Reclame kost zeker geld als je kijkt naar omzet coolblue en de netto winst. https://www.emerce.nl/nie...ljard-10-winst-15-miljoen
1,5 miljard omzet winst 15 miljoen, lees netto marge van 1% op de omzet.
Reclame budget van coolblue is ook vrij groot. via reclame hebben ze ook veel omzet gekocht. Dat ze nu iets terugschroeven is dan ook heel logisch.
Coolblue maakt weinig winst omdat ze veel investeert in de uitbreiding. Juist daarom is het knap dat ze toch winst maakt.
Dat hoor ik altijd ze investeren veel. De realiteit is dat ze in een moeilijke markt zitten met krappe marges, ze investeren veel in marketing en kopen daardoor omzet.
Maar als de netto marge 1% is, waar investeren ze die tiental miljoenen dan allemaal in ?
https://nieuws.coolblue.n...omzet-van-15-miljard-euro

"Vandaag maakt Coolblue zijn jaarcijfers voor 2019 bekend. Dankzij investeringen in zijn eigen infrastructuur, onder andere in vier nieuwe winkels, CoolblueFietst en de installatie van wasmachines, televisies én zonnepanelen, behaalde de retailer een recordomzet van bijna 1,5 miljard euro. Dat is 130 miljoen euro meer dan in 2018. Het bedrijfsresultaat (EBITDA) nam over dezelfde periode toe tot de recordhoogte van 34,5 miljoen euro (+28%). Maar bovenal: dit alles bereikte Coolblue door opnieuw heel veel klanten blij te maken (NPS = 68)."
Die cijfer ken ik ook maar dat is geen antwoord op de vraag hoe veel ze dan investeren. De marges zijn en blijven krap op deze omzet.
Dom dom domst, verkoop wat je hebt/kan, komt er schaarste dan is coolblue de lul + iedereen anders ook. Snap de paniekvoetbal zo vooraf niet. 8)7
Ze gooien de winkel niet dicht, ze geven simpelweg minder uit om klanten te trekken. An sich niet heel raar als je voorraden te hard afnemen. Immers wanneer je niet kunt leveren is dat niet alleen zonde van het geld dat is uitgegeven aan reclame, het is ook niet goed voor je reputatie en de klanttevredenheid.
Als je zo laag in de marge / winst zit, dan kunnen ze beter de boel opdoeken!

Door deze "reclame" gooien ze hun eigen glazen in..

Bijna iedereen gaat toch prijs vergelijken, althans ik wel, en mijn vrienden / kennissen ook.
Tja bol.com staat ook niet (of soms wel?) bij de pricewatch, kijk daar echter zelf vaak wel even. Zal ongetwijfeld bij coolblue ook wel zo gaan. Verder is de beslissing ook zo weer teruggedraaid. Verder is dit natuurlijk verre van ideaal en iets dat men liever voorkomt dus er zal wel een flink probleem bestaan.

[Reactie gewijzigd door sdk1985 op 25 februari 2020 02:08]

Integendeel.

Waarom zou je het nu voor een lage prijs verkopen en straks niets meer hebben terwijl je het straks voor 10%-15% is zelfs meer kan verkopen.

Ze spelen logisch in op vraag en aanbod. Dat is hof de markt werkt.
Ik snap het ook niet. Maar ik weet wel dat ik minder snel bij Coolblue iets ga kopen..
1 2 3 ... 6

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee