Coolblue sluit fysieke winkels en richt zich op monitoren, webcams en vriezers

Coolblue heeft besloten zijn fysieke winkels tijdelijk te sluiten wegens de gevolgen van het nieuwe coronavirus. Ook heeft het bedrijf diverse categorieën in zijn assortiment 'die nu niet belangrijk zijn', tijdelijk uitgezet.

Op de winkelpagina van Coolbue is te zien dat de vestigingen in het hele land gesloten zijn. Sommige vestigingen zijn op maandag nog open, maar daarna niet meer. De Brabantse vestigingen in Eindhoven en Tilburg zijn al gesloten.

In een toelichting meldt Coolblue dat de maatregel tot in ieder geval 6 april van kracht is. Het bedrijft zet op zijn website minder belangrijke categorieën zoals koffers, navigatiesystemen en barbecues uit. In plaats daarvan richt Coolblue zich met name op productgroepen die nu juist populair zijn, zoals monitoren, webcams en vriezers. Volgens het bedrijf vertonen deze groepen groei van honderden procenten.

"Mensen bestellen extreem veel meer thuiswerkplekken, apparatuur om met elkaar in contact te blijven en spullen om huishoudens draaiend te houden." Volgens directeur Pieter Zwart werken medewerkers in acht verschillende hallen van het distributiecentrum in Tilburg dag en nacht door 'op voldoende afstand van elkaar' om de bestellingen te verwerken.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

16-03-2020 • 09:15

159

Submitter: myfmv

Reacties (159)

159
145
59
7
0
33
Wijzig sortering
Waarom ze dan bepaalde categorieën uitzetten is mij een raadsel... Waarom zou ik nu geen reiskoffer mogen bestellen om deze binnen een halfjaar te gebruiken?
Bezorging capaciteit vrij laten voor producten die nu meer winst marges opleveren en waar de vraag groter is.

Mensen met klachten moeten thuis blijven, juist die post bezorgers die vaak buiten zijn kunnen normale verkoudheidsklachten krijgen en die moeten dan thuis blijven, ook hebben ze geen last van de corona virus, aangezien niet iedereen met een hoest getest kan woorden.

Dit + het feit dat steeds meer mensen dus gaan bestellen omdat ze niet naar buiten gaan, kun je vanuit gaan dat PostNL en Bpost heel druk graan krijgen.
Is CoolBlue nu zo druk dat de bezorgcapaciteit op is?
Kijk de ontwikkelingen bij PostNL de komende dagen... hoe vaak pakketjes vertraagd gaan worden door capaciteitsprobleem.

Wij hebben nu een situatie waar iedereen thuis zit en dingen gaan bestellen + feit dat bij lichte symptomen van verkoudheid / griep mensen zich moet afmelden van hun werk, dus ook de postbode, sorteerders, etc.
Voordeel is dan wel weer dat iedereen thuis is om de pakketjes aan te nemen, steeds buren proberen te vinden om pakketten aan te nemen ging altijd het meeste tijd in zitten toen ik nog als bezorger werkte :+
Als huidige bezorger kan ik dat beamen..
Ik werk in een stad waar er altijd wel een ophaalpunt in de buurt is. Ontzettend vervelend voor ons als mensen nadrukkelijk kiezen voor thuisbezorging en dan niet thuis zijn.
Daar komt nog eens bij dat er ook best veel mensen zijn die het beu zijn om als ophaal punt te worden gebruikt door hun buren.
Een irritatie bij mij is dat best vaak (met name met DHL) er geen optie tot het kiezen van bezorgpunt is, tot het moment dat de levering begonnen is.

Dus, ik klik iets aan op de website en heb alleen "thuisbezorging" als optie.
Maar op een random moment krijg ik dan melding "het pakket is bij DHL en gaat geleverd worden" en dan kan ik als ik snel reageer het nog naar het bezorgpunt sturen (winkel twee straten verderop).

Mijn voorkeur gaat praktisch altijd uit naar een bezorgpunt, of avondbezorging. Dan ben ik nou eenmaal doorgaans thuis en hoef ik mijn buren niet te belasten.

De enige uitzondering zijn bovengemiddeld zware pakketten. Maar daar zou ik het prima vinden als die gewoon in de voortuin worden gelegd. Veel succes met doorverkopen voor de boef die er met een zak van 17 kilo hondenvoer vandoor gaat.

[Reactie gewijzigd door Keypunchie op 23 juli 2024 20:25]

Ik begrijp je frustratie, ik heb hetzelfde met vooral particuliere verzendingen, die alleen maar naar een huis adres kunnen worden verstuurd.
Echter de winkel waar ik voor werk bied duidelijk tijdens het bestel proces aan dat er meerde opties zijn, bezorging, ophalen bij winkel, of ophalen bij een bezorgpunt.
Toch blijf ik mensen aantreffen die niet weten dat ophalen bij een punt of de winkel ook een optie is. Ik vermoed dat dit komt omdat veel mensen simpelweg niet kijken wat er op het scherm staat en gewoon als een malle doorklikken. Zo sta ik bijvoorbeeld nog regelmatig op het oude adres van een klant, dit terwijl er tijdens het bestel proces staat naar welk adres het pakket zal worden verzonden.
Gelukkig kunnen mensen die de pakketjes niet voor de rest van de straat willen aannemen dit telefonisch melden bij de transporteur.
Dat klinkt als een opt-out drempel voor iets wat mijns inziens opt-in zou moeten zijn...

Omgekeerde wereld dus als je het mij vraagt.
In dit geval ben ik het er niet mee eens. Ik denk dat veel mensen niet weten dat dit mogelijk is (wist ik ook niet). En als je opt-in doet dat veel mensen die het niet erg vinden dit dus ook niet ook niet weten maar dus geen pakketjes meer aannemen.

Wel zou de bezorging bij opt-out kunnen zeggen van wil je het niet meer aannemen dan...

Al verwacht ik niet dat veel mensen dit erg vinden tenzij dit echt dagelijks of wekelijks gebeurd.
Mja daar zou ik ook nog wel akkoord mee kunnen zijn.. zelfde als met bel me niet register.. ze zijn verplicht om je te vertellen/aanbieden daarbij aan te melden.
Als elke bezorger die een pakketje voor de buren bij mij komt aanbieden erbij zou zeggen/de mogelijkheid zou geven om me hiervoor in/uit te schrijven zou ik er ook geen problemen mee hebben.. dan heb je in theorie in het ergste geval er één keer last van.
Misschien moeten bezorgers ook eens een paar seconden wachten nadat ze aangebeld hebben.
of gewoon aanbellen en het niet op de oprit gooien.
Ik snap de frustratie. Maar het ligt ook een beetje aan de webshops. Vaak genoeg geven die ook geen optie om te kiezen van datum. Of geen geschatte tijd van bezorging door de bezorgbedrijven. Ik probeer meestal te laten leveren op de dag dat ik thuis ben maar ik ga niet om 8 uur opstaan in afwachting dat die kan komen (vooral niet omdat ik meestal de klok van 3 of 4 uur in de nacht zie). Heb ik een tijd van 8 tot 10 dan wordt ik er zeker wel wakker voor (of in sommige gevallen blijf ik er wakker voor en ga daarna wel slapen).

Ook heb ik wel eens gehad dat de geschatte tijd bijvoorbeeld 3 uur was en kom ik half 3 thuis dat er al een brief in de brievenbus lag van sorry gemist. Of dat de hond ineens naar buiten moest en precies in die tijd langskomen. En zoals de laatste keer was ik nog niet thuis en kreeg ik een mail dat er misschien vertraging was met de bezorging. Ondertussen 3 uur voor die mail hadden de buren het pakketje al aangenomen.

Dus het ligt niet altijd alleen aan de mensen maar ik snap zeker dat het voor een bezorger lastig is.
En vergeet scholen/KDV'S die dicht zijn. En ook mensen in prima gezondheid thuis zitten omdat ze hun kind moeten opvangen.
En vergeet scholen/KDV'S die dicht zijn. En ook mensen in prima gezondheid thuis zitten omdat ze hun kind moeten opvangen.
Omdat ze niet in een vitale beroepsgroep zitten, dus 'gemist' kunnen worden op het werk.
Uiteraard. En zover ik kan zien valt CB niet onder die beroepsgroep.
Vriezers zijn toch voor voedsel?
Maar valt niet onder de supply chain van voedingsmiddelen en dus niet vitaal.
Ik vraag me af of dat wel zo. Héél veel ondernemers geven al aan zelf te willen bezorgen, van slager tot eetcafé tot modezaak. Personeel van retail heeft de komende weken weinig te doen, want geen kip die nog binnenwandelt. dus zie je nu overal "wij bezorgen nu ook aan huis".

Ze moeten natuurlijk wel, anders gaan ze over de kop. Maar dit zijn dé tijden van klantenservice, ik denk niet zozeer van de PostNL's, DHL's, DPD's e.a. Normaal zie ik die busjes een hele dag rondscheuren, de afgelopen dagen is het maar stilletjes.
Dat was op normale dagen ook al soms zo...
Mij ontgaat de redenering dat je bij buiten werken meer kans op verkoudheidsklachten hebt. Je krijg verkoudheid van een ander die verkouden is niet van buitenlucht. Sterker nog is buitenlucht zitten globaal genomen minder ziekte verwekkers dus de kans is juist kleiner.

Afstand en hygiëne (ook) bij het leveren van pakketjes is wel belangrijk.
Als je buiten werkt waar het koud is, drogen je lucht wegen, je slijmvliezen bloeden minder goed door en ben je vatbaarder om infecties en irritaties te lopen.
Wat je zegt klopt, kou verlaagd je weerstand.

Echter de kans om een infectie op te lopen is buiten vele male kleiner dan binnen omdat hier gewoon veel minder ziekte verwekkers in de lucht zitten. Deze heb je helaas toch echt nodig bij om ziek te kunnen worden ;)

[edit: erg slechte zin]

[Reactie gewijzigd door WhiteAss op 23 juli 2024 20:25]

En als we dan ook nog meenemen dat je uiteindelijk weer naar binnen gaat zijn de nuances rond en hebben jullie allebei gelijk :9
Wat je zegt klopt, kou verlaagd je weerstand.
Dat is anders wat anders dan wat ik altijd heb gehoord. Het lijkt me ook logischer dat je sterker wordt als je je lijf laat wennen aan moeilijkere omstandigheden. Het lijkt me dat als je altijd in een warme geconditioneerde ruimte zit je veel vatbaarder bent voor virussen e.d.
Buiten ben je vatbaarder maar koud douchen is veruit de beste manier om je weerstand te verhogen.
en spinazie eten.
Hmm, spinazie bevat ijzer en extra ijzer verlaagt de interne weerstand toch?
Deze nerd snapt het even niet meer ;)
IJzer verhoogd juist de weerstand en verlaagd de kans op infecties. Vroeger voor er antibiotica was at men veel spinazie en waterkers vooral door mensen met tuberculose om te overleven.
Wat je zegt klopt, kou verlaagd je weerstand.

Echter de kans om een infectie op te lopen is buiten vele male kleiner dan binnen omdat hier gewoon veel minder ziekte verwekkers in de lucht zitten. Deze heb je helaas toch echt nodig bij om ziek te kunnen worden ;)

[edit: erg slechte zin]
Moet je wel weerstand hebben opgebouwd toen je jong was, nogal lastig tegenwoordig met al die moedertjes die gehele dag rondlopen met al die Dettol doekjes..
Wat je zegt klopt, kou verlaagd je weerstand.
En tóch ben ik in de winter 99% van de tijd zo fit als een hoentje, maar in de zomer juist vaak ziek.
Maar je weerstand word beter, ik ben zelf werkzaam in de bouw en ik zie om mij heen gemiddeld toch minder mensen die met kleine klachten zich ziek ''noemen'' of melden, dat zie ik veel meer bij stilzitten kantoor personeel.
Jezelf niet ziek noemen bij weinig klachten ligt niet aan je weerstand maar aan je mindset. Juist nu zijn de mensen met kleine klachten ook gevaarlijk omdat ze doorgaan alsof er niks aan de hand is en mogelijk anderen kunnen besmetten.
Dit is dus de reden waarom het verhaal de wereld in werd geslingerd dat besmette mensen asymptomatisch kunnen zijn, omdat bepaalde mensen zeggen dat ze niet ziek zijn wanneer het snot uit hun neus loopt en ze staan te hoesten :')
Wat versta je onder koud? Het vriest nu niet of zo.
Kou kan echter de weerstand verlagen volgens sommige onderzoekers (dat is de uitleg die mij werd geleerd), of
A study published in The New England Journal of Medicine in the late 1970s famously debunked the belief that the common cold is linked to cold exposure, but British cold researchers have maintained that there is a cold–to–common cold connection. Their hypothesis: cold air rushing into the nasal passages makes infections more probable by diminishing the local immune response there.
Of en hoe groot die link echter is, geen flauw idee, maar dat is in ieder geval de redenering.
Kou kan echter de weerstand verlagen volgens sommige onderzoekers (dat is de uitleg die mij werd geleerd), of

[...]

Of en hoe groot die link echter is, geen flauw idee, maar dat is in ieder geval de redenering.
Een van de voornaamste verkoudheidsvirussen groeit ook beter in iets koudere omstandigheden, maar dat wil niet zeggen dat dat voor COVID-19 ook geldt.

https://en.wikipedia.org/wiki/Rhinovirus

Human rhinoviruses preferentially grow at 32 °C (89 °F), notably colder than the average human body temperature of 37 °C (98 °F); hence the virus's tendency to infect the upper respiratory tract, where respiratory airflow is in continual contact with the (colder) extrasomatic environment.

En ook:

Lower ambient, especially outdoor, temperatures may also be factor[4] given that rhinoviruses preferentially replicate at 32 °C (89 °F) as opposed to 37 °C (98 °F) – see following section.
Koude lucht vermindert de effectiviteit van je slijmvliezen in je (bovenste) luchtwegen. Virussen kunnen daardoor makkelijker je lichaam binnen dringen. Het verkoudheidsvirus profiteert daar van.
Ook de druk op de logistiek te verlagen. Dit is wat mij betreft juist heel slim.
Gaan krijgen? Ze hebben het al extreem druk. Picnic(bezorg supermarkt). Heeft bij ons in de straat geen plek meer. Als er een nieuw bezorg moment vrij komt is deze binnen enkele minuten vol. Omdat mensen nog steeds massaal aan het bestellen zijn.
Omdat ze willen zorgen dat het personeel wat werkt nu even de belangrijkste producten ontvangen. Want bezorger bij CB zal je kind geen vrijstelling opleveren voor school om het alsnog verplicht op te vangen. Idem voor KDV/BSO. Dan nog dat je met een griepje thuis moet blijven. Dan heb ik liever dat mensen belangrijkste dingen ontvangen en geen reiskoffer. Die bestel je maar als je het echt nodig hebt. Of je gaat fysiek naar een winkel waar ze nog wel een reiskoffer hebben.
Of je leent er een (reiskoffer) van iemand anders ;-)
Waarschijnlijk zetten ze ook minder mensen in. Op deze manier beperken ze mogelijk het aantal bestellingen.
Zodat ze de beschikbare capaciteit kunnen inzetten op artikelen waar ze meer aan verdienen? Ze zullen zelf ook te maken hebben met verminderde capaciteit door maatregelen, ziekte etc.
“Meer aan verdienen” is echt geen issue bij winkels al Coolblue of Bol. Die zijn al lang zo georganiseerd dat het product voor hun onbelangrijk is, op alle producten zit gewoon een vaste marge. (Het boek van Bol zelf is een aanrader voor hoe dat allemaal in elkaar zit). De uitschieters die je in prijzen ziet komen vanuit de wederverkopers van Bol. En de prijsverhogingsactie van Coolblue 2 weken geleden was puur en alleen om het aantal bestellingen te remmen.

[Reactie gewijzigd door Dennisdn op 23 juli 2024 20:25]

Omdat CB naar alle waarschijnlijkheid zelf kampt met personeelsschaarste om al die spullen in te pakken en te leveren. Het beschikbare personeel wordt dan efficient aangewend.
Dit scheelt minder inzet van mensen op locatie en vervoer. Ze moeten rekening houden met uitval van personeel
Anoniem: 159816 @azerty16 maart 2020 09:39
Capaciteit, er zijn minder mensen aanwezig en bepaalde productgroepen worden meer besteld. Waarom zou Coolblue jou een koffer leveren als ze ook iemand anders kunnen voorzien van een extra scherm om thuis te werken?
Ze willen juist gewoon minder sales hebben, zodat het in het hele (logistieke) proces gewoon minder druk is dan gebruikelijk.

Dit ook zodat alle werknemers meer ruimte hebben om het risico om overdracht te beperken.

Wél spelen ze in op de groeiende vraag van diverse artikelgroepen zodat klanten toch nog goed bediend kunnen worden. Dit gaat dus zeer waarschijnlijk écht wel ten koste van hun eigen omzet, met in de gedachten om de mensen op de vloer zoveel mogelijk ruimte te geven.

Dat jij even je koffer niet kan bestellen voor je reis over een half jaar is hierin gelukkig ondergeschikt, eerst deze 'crisis' doorkomen.

Mijn mening is dus echt dat Coolblue dit top doet, en veel bedrijven hier een voorbeeld aan mogen nemen!
Omdat ze extreem veel werk hebben om de huidige bestellingen te leveren en jouw reiskoffer nu even niet zo belangrijk is.
Omdat je die reiskoffer over een half jaar ook kunt kopen, wanneer de kans kleiner is dat je de bezorger corona geeft.
Omdat Coolblue zijn personeel vooral voor de hard lopende producten in zet.
Voorlopig denkt niemand meer aan vliegen of op vakantie gaan dus die stelling voor de koffers kun je nu beter voor bijvoorbeeld wc-papier gebruiken.
Het viel me al op dat CB de prijzen van vriezers behoorlijk verhoogd had, of zo was althans mijn indruk.

Begrijpelijk, maar jammer.
Vraag en aanbod. Als de vraag hoger is dan het aanbod, worden de prijzen hoger. Zo werkt de markteconomie. Zo zullen we ook gaan zien dat gedroogde pasta of toiletpapier een stukje duurder gaat worden.
Klopt inderdaad al betwijfel ik dat wc papier in prijs gaat stijgen. Het aanbod hierin is momenteel (dan spreek ik in voorraden) gigantisch groot.
Ik zie dat hardware ook al licht aan het klimmen is in prijs. We hebben het over enkele euro's per product maar ik verwacht dat dat nog wel meer gaat worden.
En dat zal niet beteren, aangezien de productie "stil" ligt of op een laag pitje staat. En binnen een maand of 2 zal dit niet anders zijn. Zolang de productie in China niet terug normaal is zal alles duurder worden. Zowieso zal dit nog jaren nazinderen en zullen we vele dingen zeer lang "duurder" aankopen dan nu het geval is
Ben je altijd zo lekker optimistisch, doemdenker! Pleepapier komt echt niet alleen uit china hoor.
Het is trouwens sowieso, wanneer leren mensen dat eens?
Als er geen supply is, dan gaan de prijzen systematisch omhoog. Dat is altijd zo geweest, dus waarom zou dit nu anders zijn. Schaarse producten = hoge prijzen, hoe schaarser ze worden, hoe hoger de prijs zal worden. Ik ben geen doemdenker, gewoon realist. Ik hoop wel dat het niet zo zal uitdraaien voor onze 2 kleinste kindjes, maar ik heb een paar mogelijke scenarios gemaakt al een hele tijd geleden en heb daarop sterk geanticipeerd.

Note: ik had het niet over pleepapier, want dat is gemakkelijk, maar in essentie als de nood het hoogst is zijn er genoeg andere oplossingen. Maar als bijvoorbeeld ik zeg nu maar LG geen panelen tijdelijk maakt, dan ligt alles met een LG paneel 3-4 maand achterop, dat zijn golven die een hele tijd nazinderen spijtig genoeg. Ik zou het ook liever anders zien.
WC papier is nog volop op voorraad.
https://www.nu.nl/279618/...n-tilburg.html?redirect=1

En komt ook dagelijks weer opnieuw binnen. Was de voorraad op dan is het een ander verhaal. Maar mensen eten en poepen niet ineens meer(hooguit minder omdat ze zich niet lekker voelen). Maar mensen willen blijkbaar ineens voor 5 maanden WC papier hebben.
geloof mij, als iedereen blijft hamsteren, dan zijn die grote opslag loodsen zó leeg.. 26.000 pallets zijn uiteindelijk maar 1000 vrachtwagens, die naar een DC rijden en dan hou je nog maar gemiddeld 1 pallet per rit naar een supermarkt over..
Ja want er komt ineens niets meer richting de DC's? of er is maar 1 DC's? er is MEER dan genoeg voedsel. en standaard levensmiddelen.
er zijn een paar grote papier fabrikanten, en die lopen nu allemaal op hun tandvlees qua productie.

Ik zit mijn hele werkbare leven al in de logistiek, en mensen hebben het idee dat alles met een druk op de knop in een DC uit t niets ontstaat. Voordat die pleerol in de winkel ligt heeft t minimaal 5x een verschillende vrachtwagen van binnen gezien, en in minimaal 3 van groot naar klein DC gelegen met zn matties.

Als je weet dat we in Nederland een 30-tal grote Supermarkt ketens hebben, die elk minimaal 15 grote DC's hebben die samen een keer of 2 á 3 per dag ruim 4300 winkels bevoorraden, dan snap je best dat als je gemiddeld zeg 1x per dag 4300 pallets met plee papier wegstuurt je best een hoop verbruikt. Nu er gehamsterd wordt; (zal dat hopelijk tijdelijk) groeien tot wellicht zo'n 12000 pallets per dag. Die alleen al; zal dagelijks door 460 trucks moeten worden bevoorraad vanuit de fabrikant.
En dan hebben we het dus alleen over pleepapier. En dus niet over al die andere meuk die ook nog extra aangevoerd moet worden..
Ik zeg nergens dat het met 1 druk op de knop een DC tevoorschijn tovert. Maar er blijft plee papier gemaakt worden. Dat zal niet ineens nu stoppen. En dat is wat ik wou zeggen. Er is genoeg in Nederland. Alleen geen ruimte in de supermarkt/DC en dus elke dag bij gevuld worden. En dat het nu niet ineens stop met aanvulling van DC's/supermarkten.
Als ze nu "speciaal corona-virus pleepapier" in de winkel leggen voor een 10-tje de rol raken ze die ook in no time kwijt. Lemmings... ;)
Vraag naar reiskoffers is lager, prijzen zouden dus moeten dalen.
Ik weet niet of het waar is, maar wek aub niet de illusie dat alle prijsverhogingen worden gedaan uit persoonlijk gewin. Ik weet niet of dit je intentie was, of niet?

Ik werk voor een bedrijf dat veel produceert in o.a. China en we zien de grondstofprijzen omhoog schieten. Transport kost gemakkelijk 2 - 3 keer zoveel als normaal. Dit moet door iemand betaald worden. Ook zien ondernemers zeer onzekere tijden aankomen. Dan is nu wat meer marge pakken dan gebruikelijk logisch. Dit om zo de nadelige effecten die zeker gaan komen enigszins op te vangen, al zal het een druppel op de gloeiende plaat zijn.

Er zijn zeker smeerlappen bij hoor. Begrijp mij niet verkeerd. Als je gaat handelen tegen opbod in mondkapjes en zeep e.d. is dat denk ik heel duidelijk.
Ik ben het helemaal met je eens. Het is super makkelijk om de verkoper ervan te betichten om de prijzen omhoog te gooien zonder de achterliggende reden daarvan te weten. Zeker zijn erbij die dat puur doen voor persoonlijk gewin, maar er zijn er zat die niet anders kunnen, o.a. door de door jou genoemde redenen.

Hetzelfde gebeurde telkens bij de mediamarkt btw-dagen. mensen die bij hoog en bij laag beweren dat de prijzen ineens veel hoger waren tijdens de actie. wat dan best vaak bleek was dat vlak voor die actie een vorige actie afgelopen was, bij de mediamarkt of bij een concurrent. dan gaat de prijs weer omhoog omdat de actie afgelopen is of de concurrent een actie had die afliep.

en ik heb geen boter op mijn hoofd, er zal vast wel hier en daar wat gesjoemeld worden, maar het is zooo makkelijk om meteen 'evil' te roepen zonder dat je de facts allemaal weet....

(en ik vind de mediamarkt helemaal niet zo'n fijne winkel (qua garantie afhandeling) hoor, dus ik praat niet omdat ik ze perse in een goed daglicht wil stellen).

Coolblue daarentegen vind ik een superfijne winkel die echt snapt hoe het werkt. ze zijn vrijwel nooit de goedkoopste, maar het stukje service wat je terugkrijgt vind ik super. En tja, als de prijs de laagste is en je hebt de service niet nodig omdat het product niet stuk gaat, dan zul je altijd een ander bedrijf beter vinden.
De vriezers die bij Coolblue in het magazijn staan zijn echt niet 2 weken geleden pas geproduceerd...
Het gaat om de vervangingswaarde van je produkt. Als je nu een vriezer (jouw voorbeeld) verkoopt, moet je een hogere prijs betalen om je magazijn weer aan te vullen.
disclaimer: De verkoopprijs van een produkt wordt door veel meer factoren bepaald dan de inkoopprijs.
CB Heeft natuurlijk wel een slechte reputatie/de schijn tegen. Prijzen gingen omhoog om aan de vraag te kunnen blijven voldoen op langere termijn. Nu zitten we in die langere termijn......

[Reactie gewijzigd door jpsch op 23 juli 2024 20:25]

Pak ze, die hamsteraars! :P
Anoniem: 159816 @Skyrunner16 maart 2020 09:42
Dat hoeft niet per definitie een manier te zijn om meer geld te verdienen. Ik weet niet of je ooit hebt gehoord van prijs elasticiteit? Maar door de prijzen wat te verhogen demp je de verkopen waarmee je kan voorkomen dat je operatie stuk loopt omdat je de vraag niet aan kan met de huidige bezetting.
Anoniem: 979365 @Skyrunner16 maart 2020 10:27
coolblue is sinds 2 weken flink gestegen in prijs. is absoluut niet meer de goedkoopste, vaak nu de duurste. tevens verkopen ze boven adviesprijzen van fabrikanten. Met het excuus dat er weinig voorraad aangeleverd wordt uit china....terwijl bol.com en mediamarkt geen problemen hebben. Zelfs aliexpress levert gewoon weer snel. Coolblue is snel zijn ondergang aan het maken.
Coolblue was nooit de goedkoopste. Ze moeten het hebben van supersnelle levering en goede service. Velen zijn bereid om daar wat extra voor te betalen.
Klopt. Ook b.v. voor een telefoon die een wat ander kleurtje heeft (maar niet limited edition of een speciale uitvoering is) rekenen ze vaak hogere prijzen dan de concurrentie. Of ze zakken niet automatisch behoorlijk in prijs als hun concurrenten dat wel doen of een model inmiddels sterk verouderd is, is mijn ervaring.

Laatst nog een router gekocht bij Coolblue. Was 10 euro duurder dan bij de concurrent, maar heb voor Coolblue gekozen omdat het retourneren makkelijk en snel verloopt, en ik weet wat ik kan verwachten.
Ik hoor wel verhalen dat Coolblue z'n retourbeleid de afgelopen tijd heeft aangepast en de voorwaarden & procedures aan het aanpassen is zodat retouren een minder grote kostenpost zijn.
"Mensen bestellen extreem veel meer thuiswerkplekken"

Een geluk bij een ongeluk is misschien wel dat er meer ervaring wordt opgedaan met thuiswerken, en dat dat voor meer mensen een optie blijft nadat deze bijzondere omstandigheden voorbij zijn.
Wat op zich weer een betere maatregel is tegen stikstofuitstoot dan de maximumsnelheid verlagen.
Hoezo is dat een betere maatregel?

Alle maatregelen zullen helpen.

Waarom zou je sowieso het ene maatregel uitsluiten omdat er een ander maatregel "beter" is?
Beide oplossingen zijn deel van de totaal oplossing inderdaad.
Maar ik denk wel dat er nu veel bedrijven die gedwongen thuis moeten werken er achter komen dat dit helemaal niet zo moeilijk is als ze eerst dachten.
Dus na deze crisis zou het zomaar kunnen dat meer bedrijven flexibeler worden in het toestaan en de hoeveelheid van thuiswerken.

De corona crisis in China heeft overigens ook een dergelijk posifief effect gehad. Net als in Noord Italie.
Er wordt gezegd dat er in China meer levens gered zijn door de vermindering van de uitstoot dan dat er slachtoffers gevallen zijn aan corona.
Omdat bij gelijke verkeersdrukte nog moet uitwijzen of er door de verlaging van de maximumsnelheid niet meer files, dus meer uitstoot, zullen komen. De verhoging van de maximumsnelheid heeft de files niet teruggebracht, maar dat was met name te wijten aan de toegenomen verkeersdrukte. Het is niet heel vreemd als het verlagen van de snelheid dat effect zal gaan hebben, de tijd zal het leren.
Het zal sowieso invloed hebben.

Nederland telt bijna 10 miljoen auto's, met zulke getallen zal het altijd een impact hebben.

Bovendien zijn de meeste auto's niet meer efficient boven de 100 km/h.

En Nederland is een klein land en je zal dus veel vaker moeten afremmen bij hogere snelheden omdat je nooit langere tijd met een hoge snelheid kunt rijden.

Je ziet het al bij de 80km zones, die hebben aantoonbaar verschil uitgemaakt.

[Reactie gewijzigd door Goedste op 23 juli 2024 20:25]

Niet helemaal on-topic, maar het klopt zeker. Vandaag nog niet meer dan 3 km file gezien op anwb.nl.
Ik ben echt geschrokken hoe ver bedrijven achterlopen met thuiswerken. De bedrijven waar ik voor werk hebben het echt goed voor elkaar met het nieuwe werken.
Technisch is dit meestal altijd wel mogelijk, maar het is de wil. Ik krijg zoveel telefoontjes om in Brussel te gaan werken ... Ik zeg altijd 3 dagen thuiswerken dan, en dan zeggen ze ja 1 dag kan ... misschien ... Ik ga niet meer elke dag +1 u in de ochtend en +1 u in de avond in de wagen of trein zitten, duurt voor mij ongeveer even lang. Nee bedankt. Nuja als programmeur is dit toch perfect mogelijk. Ik krijg meer gedaan thuis dan ik op kantoor doe, want daar is er altijd wel iemand die iets vraagt of een telefoon moet opnemen. En zeker in zo een zeer grote open ruimte ... dat is tegenwoordig een must. Het is volgens mij eerder een gebrek aan vertrouwen. Ik krijg meer gedaan op een dag en dan heb ik nog tijd over. Vroeger werkte ik op dinsdag/donderdag van thuis uit. De kwaliteit van de code op dinsdag/donderdag was bij iedereen beter, en er werd meer gedaan dan op de andere 3 dagen. Dit is misschien niet zo voor elke sector.
Nu niet iedereen heeft de luxe van thuis een appart bureau te hebben. Bij velen is dit in de woonkamer en dat is niet zo bevorderlijk als je kleine kinderen hebt rondlopen uiteraard. Als ze wat ouder zijn is dit geen probleem. Ik heb die luxe wel dat ik een apart bureau heb, dus kan rustig werken.
Op de gelinkte website staan de winkels gewoon open. Pas als je doorklikt zie je per winkels dat ze vanaf dinsdag dicht zijn.
Ongeveer een maand geleden heeft CB maatregelen aangekondigd door het uitbrak in China, hoewel communicatie richting marketing partners een ramp was, hebben ze, als het goed is, een schuur vol met producten die mensen nu echt nodig gaan hebben. Laptops, monitoren, randapparatuur... En omdat alles binnen en ingeboekt is, kunnen ze focussen in de outbound proces, dus producten sorteren en versturen naar alle bezorg bedrijven.

Vroeger of later gaan alle winkels in NL dicht, nu dat geen restaurants en cafés open zijn, gaat iedereen naar stad nog om gezelligheid op te zoeken, dus is kwestie van tijd voordat nieuwe regels komen, Coolblue heeft deze stap al genomen is dus en goed voor de PR + zorgt voor minder chaos dan als ze open blijven tot het niet meer mag.
Vroeger of later gaan alle winkels in NL dicht, nu dat geen restaurants en cafés open zijn, gaat iedereen naar stad nog om gezelligheid op te zoeken,
Waar gaan ze heen in stad als alles dicht is?
Ik vraag me af of de komst van Amazon.nl nog invloed heeft gehad op de beslissing van Coolblue.
Tips voor mensen die serieus voor de lange termijn op zoek zijn naar een nieuwe koeling/vriezer of eventueel monitor/webcam... gewoon even wachten tot de zomer en de Corona crisis voorbij zijn. Marktplaats zal dan vol impuls aankopen staan. WC papier dan ook goedkoop te vinden, maar dat wil je liever niet 2e hands...

Back ontopic: Wat een totale hysterie, door dit soort zaken wordt het probleem veel erger dan het daadwerkelijk is. Mensen hebben ineens een soort man massa hysterie te pakken... een ziekte die enger is dan Corona. Doe normaal en volg RIVM richtlijnen en ga vooral NIET hamsteren. Magazijnen liggen nog steeds vol voedsel/wc papier en de bakker bankt voorlopig nog steeds brood.
Gun vooral de ander iets die wel moet werken en alleen op zaterdagen een goede boodschap kunnen doen, omdat in de avonden vaak zaken zoals brood al ver op zijn.
Wat vreselijk de hele wereld is bijna dicht door deze vreselijk ziekte. Ik vind het somber om te te lezen en we moeten veel eerder zijn begonnen om het virus tegen te houden
Dat we niet veel eerder zijn begonnen met tegen houden komt omdat de laatste pandemie alweer flink wat jaren geleden is.

Ebola leek het meest recent, maar die ziekte is destijds niet wereldwijd gegaan zoals corona nu.

De mensheid is gewoon niet meer gewend om te gaan met dergelijk gevaar.

Wat betreft is het wel goed dat er nu eindelijk weer eens sprake is van een pandemie. Natuurlijk niet leuk voor de slachtoffers, maar de WHO riep jaren geleden al dat het geen kwestie was van ¨of¨ maar van ¨wanneer¨ er een nieuwe pandemie uit zou breken. Nou ja, dat is dus nu.

De WHO heeft gelijk gekregen met zijn sombere voorspelling en is nu flink in aanzien gestegen, wat erg belangrijk is voor de volgende pandemie.

Ik vind de vergelijking met de Spaanse griep trouwens erg overdreven:
Hoewel het de Spaanse griep genoemd wordt, ligt de oorsprong van deze ziekte naar alle waarschijnlijkheid in Amerika. In januari 1918 brak in Haskell County, Kansas, een griepepidemie uit die niet ouderen en kinderen trof, maar jongvolwassenen.
Dat is alweer meer dan 100 jaar geleden. Zo raar is het dus niet dat ¨we¨ nu in verwarring zijn over wat en wanneer precies te doen.

Er wordt nu gedaan of elke 70-plusser een realistische sterfkans heeft door corona, maar vergeet niet dat de meeste Nederlanders van alle leeftijden normaal gesproken al erg op hun gezondheid letten. De gezondheidszorg van nu is ook vele malen beter dan toen. Ik verwacht daarom dat het dodental onder ouderen in Nederland uiteindelijk zal mee vallen.

Bovendien moet je een verrekening uitvoeren met het aantal doden in de leeftijdscategorie 70 jaar en ouder, omdat er sowieso (ook zonder corona) dagelijks / maandelijks / jaarlijks veel doden vallen in die categorie. Vergeet dus de statistieken niet die aangeven hoeveel sterfgevallen gebruikelijk zijn.

[Reactie gewijzigd door Uruk-Hai op 23 juli 2024 20:25]

Ik vind de vergelijking met de Spaanse griep trouwens erg overdreven:
De Spaanse griep activeert de witte bloedcellen zodanig dat die het eigen lichaam aanvallen. Dwz hoe sterker ==> hoe zieker.
De groep die nu en bij andere influenzastammen het minste risico lopen.
Het is erg verleidelijk om te denken dat dergelijke schokken "iets van vroeger" zijn.
  • Pandemie? Dat was 100 jaar geleden, nu wassen we onze handen, nietwaar?
  • Economische depressie? Dat was 90 jaar geleden, de overheden zullen de banken wel helpen, nietwaar?
  • Schaarste? Dat was 90 jaar geleden, daar zijn we nu toch te geavanceerd voor, nietwaar?
  • Oorlog? Dat was 80 jaar geleden, we voeren toch geen oorlog meer in Europa, nietwaar?
Dit heet "normalcy bias" en we zullen met zijn allen pikachu face zijn wanneer, bijvoorbeeld, Los Angeles in puin gelegd wordt door een aardbeving, of Napels door de supervulkaan naast de deur, of China als antwoord op een handelsoorlog besluit niet langer voor de export te produceren, of de Chinezen een Amerikaans slagschip tot zinken brengen en we via NATO in een oorlog met China terecht komen.
Wat ik doe is geen "normalcy bias" maar gewoon hoofd koel blijven houden en logisch redeneren.

Ik geloof in het algemeen namelijk helemaal niet dat we in een "normale wereld" leven.

In wat ik onder een normale wereld versta was IS nooit zo machtig en invloedrijk geweest als het is geworden, had Donald Trump nooit president van de VS kunnen worden en was het World Trade Center nooit door twee passagiersvliegtuigen geramd.

Ik vind deze pandemie eerlijk gezegd nog één van de minst gekke dingen waar ik de afgelopen twintig jaar iets over mee heb gekregen. Ik vind bijvoorbeeld de plek waar het ontstaan is een erg voor de hand liggende. In Wuhan stikt het van de mensen die (te) dicht op elkaar leven, wat de kans op het ontstaan en snel uitwaaieren van infectieziekten aanzienlijk vergroot.

Alle waanzin rondom de pandemie is veel gekker. Mensen weten letterlijk van gekkigheid niet wat ze er mee aan moeten vangen. Daarnet stond ik nog rustig in de rij in de supermarkt tot ik voor het allereerst in mijn leven meemaakte dat de man voor mij zich naar mij omdraaide, met zijn armen een afwerend gebaar maakte en zei: "Wilt u iets meer afstand houden?" Ik ben vervolgens maar in een andere rij gaan staan :(

Dan is er ook nog dat gekke kuddegedrag rondom toiletpapier waar nu enorm veel grappen over worden gemaakt...

Ik geloof dat de mens het meest gestoorde wezen is dat ooit op aarde rond heeft gelopen.

Dus houd maar op met je "normalcy bias".

[Reactie gewijzigd door Uruk-Hai op 23 juli 2024 20:25]

Elke ziekte is 'vreselijk' maar waar er mensen(dieren) op elkaar gepropt zitten met andere dieren (kippen) of dieren uit het oerwoud vreten (bushmeat) zullen er altijd nieuwe ziekten ontstaan (mutaties)

Zelfs de Spaanse griep die door haar auto-immuunreactie (cytokine storm) bij de sterkste mensen de ergste symptomen veroorzaakte en 100-150 miljoen mensen doodde, breengt( geen deuk in de bevolkingsgroei
Dat was in 1918-1920 toen er een wereldbevolking was van 1,5 miljard. Dus wel een enorm deel van de mensheid!
En heeft de groei vertraagd? Zelfs de oorlog van toen heeft amper effect gehad
https://www.worldometers....world-population-by-year/

Na zo'n rampen zie je trouwens dat de groei vergroot : kweken als konijntjes :Y)

[Reactie gewijzigd door OxWax op 23 juli 2024 20:25]

Dat is het nadeel van een democratie. Je moet iedereen mee hebben voor je een rigoureuze maatregel in kan voeren.
In China roept de leider wat en één miljard Chinezen doen wat hij zegt.
In een democratie hoef je niet iedereen mee te hebben om een rigoureuze maatregel in te voeren.

Je kunt ze ook afdwingen.

En daar zijn we maar een paar stappen van verwijderd. 😏
Tjonge dat moet kapitalen gaan kosten.

Ik heb zo het vermoede dat heel veel winkels failliet zullen gaan vooral die winkels en bedrijven die niet veel vlees op hun botten hebben.

In hoe verre gaat de overheid deze bedrijven tegemoet komen?

Ook vrees is als deze Corona crisis voorbij is dat er wel eens bezuinigingen kunnen gaan komen.

[Reactie gewijzigd door LEX63 op 23 juli 2024 20:25]

Waar baseer je dit op? Coolblue gaat gewoon heel veel extra monitors en andere randapparatuur verkopen. Koffers, navigatiesystemen en barbecues zullen in dit jaargetijde en in deze situatie niet heel hard lopen. Een goede headset, extra monitor, goede bureaustoel kan best handig zijn in je thuiskantoor. Ik zie dat al deze producten nu uitverkocht zijn. Wat mij betreft dus een goed weekend voor Coolblue.

Andere voorbeelden van bedrijven die goed lopen is Picknick. Zie nog maar een plekje te vinden in de bezorging. Ik denk eerder dat een kledingwinkel of andere bedrijven die echt dicht moeten zoals een cafe of snackbar echt geld mislopen.
Wat dacht je zelf.

Pak een rekenmachine en ga eens rekenen. Wel eens gehoord van gederfde inkomsten.
Alle maandelijkse lasten gaan gewoon door het personeel zal werktijdverkorting krijgen.

De verkoop van extra veel monitors dat is een pleister tegen het bloeden dat weegt niet op tegen de hoge vaste lasten die het bedrijf maandelijks kwijt is.

Dus goed kut voor alle bedrijven in Nederland die moeten gaan sluiten.

Ik hoop dat de overheid deze bedrijven tegemoet komt.

[Reactie gewijzigd door LEX63 op 23 juli 2024 20:25]

Ik hoop dat de wereldeconomie gereguleerd wordt zodat bedrijven die investeren in robuustheid in plaats van louter optimalisatie niet afgestraft worden.

De bedrijfswereld heeft zo lang op asfalt geracet dat we vergeten zijn dat er ook modderwegjes zijn, en iedereen heeft een Formule 1-wagen gebouwd omdat deze sneller is dan een jeep.
Yups denk ik dus ook. Alles zal een pak duurder worden en het zal een zeer geruime tijd met de riem zeer strak aangespannen leven zijn. Overheden zullen moeten bijspringen, maar zal nooit genoeg zien. Hier in België krijgt een horecazaak 4000 euro ... daarmee betalen sommige nog 1 maand huur niet ... Dit zal jaren duren
Nee dit gaat geen jaren duren ik verwacht dat er binnen 6 tot 9 maanden er een vaccine gaat komen de belangen zijn gewoon te groot.

Er word nu al geëxperimenteerd in diverse landen.

Even googelen "vaccine coronavirus"

De hele economie dreigt om te vallen en er zullen massaal bedrijven aan de lopende band failliet gaan.
Dus de belangen zijn enorm dus zal er dit jaar nog een vaccine komen.

[Reactie gewijzigd door LEX63 op 23 juli 2024 20:25]

Beetje vaag blijft het. Er is geen enkele webcam beschikbaar. Volgens mij is dit bericht (naast het sluiten van de winkels) vooral de marketing machine van Coolblue die op volle toeren werkt.

Los daarvan was ik zaterdag in de Media Markt voor een webcam om zondag een livestream te kunnen uitzenden. De keuze was toen al heel erg beperkt.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.