KPN, T-Mobile en VodafoneZiggo sluiten alle winkels vanwege coronavirus - update

KPN, T-Mobile en Vodafone sluiten al hun winkels in Nederland. KPN had al een aantal winkels in Noord-Brabant gesloten vanwege de verspreiding van het coronavirus, maar doet dat nu landelijk. De winkels blijven tot zeker 6 april dicht.

KPN besloot eerder dit weekend al dat het zijn winkels in Noord-Brabant zou sluiten. Nu trekt het bedrijf die maatregelen door. KPN zegt dat het de winkels tot zeker 6 april sluit. Dat begint op dinsdag 17 maart. Wel worden er vrijdag 20 maart zestien winkels, verspreid over Nederland, weer geopend. Ook storingsmonteurs gaan minder werken. Die komen alleen nog langs bij urgente storingen.

Ook T-Mobile sluit alle winkels. Dat gebeurt met ingang van woensdag. De maatregel loopt tot 'in ieder geval' 6 april. Ook T-Mobile wil in de komende tijd 'beschermende maatregelen' nemen om in ieder geval een aantal winkels te openen.

Aanvankelijk leek het alsof VodafoneZiggo zijn winkels landelijk open zou houden, maar inmiddels zegt ook die provider dat alle winkels dicht gaan. Het is niet bekend wanneer die weer open gaan. Het bedrijf wil in de komende dagen kijken welke maatregelen het kan nemen om 'de winkeldienstverlening voort te zetten'. Daarna wordt besloten welke winkels wel en niet open kunnen.

Update: passage over VodafoneZiggo is bijgewerkt.

Door Tijs Hofmans

Nieuwscoördinator

17-03-2020 • 09:08

123

Submitter: Darth_Roel

Reacties (123)

123
117
63
7
1
36
Wijzig sortering
Hmm, ik weet niet of dit een vestandig besluit is. Ik ben absoluut geen expert, maar als ik de speech van Rutte gisteren goed begrepen heb, is het de bedoeling om groepsimmuniteit op te bouwen, en het daarvoor noodzakelijk is dat een groot deel van de Nederlandse bevolking het virus krijgt (weliswaar niet allemaal tegelijk, middels de huidige maatregelen die getroffen zijn). Als alle winkels zouden sluiten, dan komt bijna helemaal niemand meer buiten en heb je meer een lockdown scenario (het scenario dat je het virus tegen probeert te houden), maar dat was niet het scenario waar wij voor gekozen hebben.
We worden allemaal ziek. Corona is niet meer te stoppen. Maar het gaat om Flatten the curve:
https://www.youtube.com/watch?v=6rqpRq7nkO8

Komt op neer dat we de piek zo laag mogelijk houden. Maar houdt wel in dat we langer onderweg zijn.
We worden bijna allemaal geïnfecteerd met het virus. Of je ziekteverschijnselen krijgt is helemaal afwachten.
Het is een pure gok. Er is geen enkel wetenschappelijke bewijs dat je met dit virus groepsimmuniteit op bouwt. Ze gaan er van uit dat dat wel gebeurd. Maar garantie is er niet en daarom kan het ook dramatisch uitpakken.
Nee maar het lijkt op andere virussen dus het is geen gok maar een goede hypothese.

Een lock down geeft uiteindelijk ook geen enkele garantie dat het straks echt weg is.
lijkt op andere corona-virussen. (verkoudheid) bent u daar al immuun voor?
Maar niet alle verkoudheidsvirussen zijn coronavirussen. De grootste groep bij verkoudheid (honderden soorten) zijn rhinovirussen die er juist om bekend staan dat ze snel muteren. Dus ja, voor veel virussen zijn we allemaal immuun maar covid2 is niet zo eenvoudig vergelijkbaar met alle verkoudheid.
De meestvoorkomende corona virussen (HCoV-229E, HCoV-NL63, HCoV-OC43) veroorzaken zo'n 30% van alle verkoudheden. Over die virussen is dan ook erg veel bekend. Waaronder de vrij korte immuniteit. (Enkele maanden tot een jaar of 2.)

Uiteraard zegt dit niet per se iets over SARS-CoV-2, maar zonder duidelijke aanwijzingen die een langere immuniteit voor dit virus suggereren lijkt het me onverstandig om daar een strategie op te baseren zoals Nederland nu lijkt te doen.
Een groot deel van de mensen is al redelijk immuun. Zo niet dan zou iedereen even verkouden worden, en dat is niet het geval.
Het gaat er ook niet om om helemaal immuun te worden maar om een basis niveau van immuniteit te ontwikkelen bij een voldoende grote groep zodat als het weer opsteekt de impact een heel stuk minder zal zijn, net als bij een gewone griep dus.
klopt maar het ging nu over dat deze strategie een grote gok is, en dat is het niet.

En een hypothese kan natuurlijk ook niet uitkomen
Het virus gaat ook niet meer weg. Corona, of eigenlijk SARS 2 is here to stay. Het zal een terugkerend iets worden, net als de "gewone" griep. Dus immuniteit op bouwen en eventueel in een later stadium een vaccin is de enige optie.Tenzij je voor de rest van je leven binnen wil blijven.

[Reactie gewijzigd door E71 op 30 juli 2024 07:38]

Ja ben het met je eens
Uit cijfers uit China maar ook uit Italië blijkt dat jonge kinderen idd minder snel ziek worden, dus dat is niet speciaal.

Dat andere landen wel kiezen om scholen te sluiten omdat die de vergelijk met de griep trekken, en dat kinderen vooral de verspreider zijn. Dat wil nog niet zeggen dat dit daadwerkelijk zo is?

China heeft vrij snel gekozen voor een lockdown, welke afwegingen hebben ze hierin gemaakt? Die hebben na de SARS uitbraak dit keer voor gekozen om het helemaal rigoureus aan te pakken.

Dat NL het anders doet betekend ook nog steeds niet dat het fout is, dat zie je in de tech ook. Als mensen niet anders denken dan de grote massa dan was er veel niet uitgevonden.

Daarnaast spelen veel meer factoren mee, hoelang kan je in lockdown, is dat te handhaven, hoe start je weer op, wij hebben geen eigen munt zoals de Chinezen en de Amerikanen dus ff geld creëren kunnen we niet, heeft het Corona virus andere uitwerking op bijv Aziaten dan Europeanen of zit hier binnen nog verschil? Etc etc etc
Zijn er virussen waar je géén groepsimmuniteit bij opbouwt? Dan zouden we steeds dezelfde mensen dezelfde griep krijgen.
Ben geen dokter. Maar een Italiaanse dokter heeft grote twijfels
Ja iedereen grijpt die Italiaanse arts erbij maar wat maakt hem meer geschikt dan de virologen die wij hebben? of dat hij gelijk heeft?

Ik ga ook niet zeggen dat hij een kwak is of dat hij fout is maar het verbaast mij dat veel mensen hem als autoriteit beschouwen en onze mensen in twijfel trekken.
Zijn ervaring first hand geeft hem al een level up. Maar dat het WHO (virologen wereldwijd) het meer met hem eens is dan met (een deel van!) onze virologen moet toch ook wat zeggen.
ja en onze jongens werken met data vanuit China en er midden in zitten is niet per se een voordeel door de druk en stress kan je fouten maken. En onze onderzoekers hebben al een anti lichaam gen gevonden.

ik heb het op de site van de who nog niet gevonden dat de lockdown strategie de beste is en dat onze strategie niet zou werken.

De vele buitenlandse experts die ik tot zover ben tegen gekomen, kon je vraagtekens stellen bij hun kunde op dit onderwerp bijv huisartsen of managers.
Dan nog moet je het virus zoveel mogelijk proberen af te remmen, anders gaat het veel te snel.
Gaat de verspreiding nu sneller dan het "normale" griepvirus? Ik heb trouwens nu ook griep/verkoudheid, net als vele die ik ken (zonder koorts) en heb geen idee of het Corona is of niet.
En ik heb dezelfde vraag als Montu, als iedereen nu thuis zit hoe bouw je dan resistentie op? Het kan nog wel weken/maanden duren voordat er een vaccin komt (als die er al komt).

ok griep zonder koorts is niet echt griep; ik ben verkouden

[Reactie gewijzigd door ArcticWolf op 30 juli 2024 07:38]

Dat is nu de hele ellende met dit virus: De besmettelijkheid, R-factor, ligt rond de 2 in plaats van 1,3. Antwoord dus ja, het verspreid zich sneller. Als het corona is zou het als een zware griep moeten overkomen, als je geen koorts hebt, dan lijkt mij dat niet goed bij corona passen... maar ja... ik ga niet beweren dat ik medisch onderlegd ben, dus neem het voor wat het is.
Hoe is uw griep vastgesteld zonder koorts?
Het gaat tot minimaal volgend jaar duren voor er een vaccin is. Bovendien dealen we met een virus waarbij een significant aantal mensen aan de beademing moet, en daar hebben we de middelen in Nederland niet voor. Dus op dit moment verspreid het virus zich nog te snel. En de "herd immunity" gaat om de reden dat veel mensen ervoor naar het ziekenhuis niet werken zonder een vaccin helaas. We hebben in Nederland maar 2000 IC bedden en die zijn op dit tempo razendsnel gevuld.
Als het corona is heb je problemen met ademhaling/luchtwegen. Zo niet, dan is het "gewoon" griep. Wat momenteel vaak over het hoofd wordt gezien is dat we nog steeds een griepepidemie hebben die groter is dan de corona-epidemie (in Nederland).
En ik heb dezelfde vraag als Montu, als iedereen nu thuis zit hoe bouw je dan resistentie op?
Wat ik er van begrijp is dat ze de maatregelen gaandeweg willen gaan versoepelen en meer dingen weer toestaan (zoals restaurant bezoek, etc.), en zo mensen gecontroleerd blootstellen aan het virus.
Maak je geen illusies: Nu a 10% van de intensievezorgbedden bezet door coronapatiënten, een patiënt moet daar weken lang behandeld worden, die ziekenhuizen gaan vol zitten. En dan komt die lockdown er, daar kunnen we geld op zetten. De enige vraag is wanneer, maar 1 week lijkt me een realistische verwachting.
In dit geval wordt natuurlijk naast de gezondheid van de mensen ook gekeken naar de bedrijfscontinuïteit.
Hierbij wordt gekeken hoe medewerkers eventueel elders ingezet kunnen worden. Je ziet bij KPN bv ook dat de medewerkers inspringen bij de callcenters die het nu drukker hebben. Op die manier kan je dus een uitval van een deel van je medewerkers deels oppakken door daar wel continuïteit te hebben. Op die probeer je als bedrijf ook zoveel mogelijk de ziektegevallen te spreiden om niet helemaal plat te komen te liggen. Aangezien KPN tot een van de vitale bedrijven in Nederland behoort is dit belangrijk
Het virus is niet tegen te houden, dat is ongeveer hetzelfde als de wind vangen. Het komt pas tot een halt als tegen de 60 procent besmet is geweest.
Het enige wat je kunt doen is de besmettingsgraad laag houden zodat je de ziekenhuizen ontlast en mensen de zorg kunnen krijgen die ze nodig hebben. Zeker als je tot een risico groep behoort.
Daar zijn deze maatregelen voor, niet om er voor te zorgen dat er minder mensen ziek worden, maar minder mensen tegelijkertijd.
Het probleem van dit is dat, de rest van de wereld dit niet lijkt te doen. Die willen zo snel mogelijk van het virus af, door een lockdown. In China lijken dat aardig te werken, maar nee in Nederland moet het anders.

Ik vind dat Rutte met levens speelt, Als je namelijk een grote groep mensen wilt hebben die immune zijn moeten er ook een hoop mensen geïnfecteerd zijn, waar dus een deel heel ziek van wordt en weer een kleiner deel dood gaat.

Daar naast gaan de landen om ons heen in lockdown, en wij niet, zij zullen dus eerder van het virus af zijn dan Nederland waardoor wij dus een eilandje in Europa/wereld worden, waar niemand in of uit mag.
Het probleem van dit is dat, de rest van de wereld dit niet lijkt te doen.
In Frankrijk hebben ze nu een redelijke "lockdown", maar je mag nog steeds je hond uit laten en naar de supermarkt gaan. Op deze manier trek je de economie om zonder zeker te weten dat het virus over een aantal weken/maanden echt weg is. Als er straks nog 1 besmet persoon over is, kan hij/zij eenvoudig 2 anderen besmetten, die weer ieder 2 besmetten etc, waardoor het hele gedoe opnieuw begint. Daarnaast vraag ik me af hoelang de samenleving het accepteert dat ze geen contact mogen hebben met anderen.
Dan is het nog steeds een kwestie van "flattening the curve", i.p.v. een grote piekbelasting van het zorgstelsel dit uitsmeren over een langere periode. Zodoende wordt het zorgstelsel niet overbelast en is ook meer tijd voor wetenschappelijk onderzoek naar medicatie en vaccins.

Maar inderdaad is het wel zo dat het ondoenlijk is om de samenleving gedurende langere tijd op zo'n manier op slot te gooien. Aan de andere kant echter, weet jij betere maatregelen?
In frankrijk wouden ze echter wat wij ook hebben,

Alleen had iedereen daar gewoon lak aan en bleef met 1000en mensen samenkomen -> daarom is de lockdown.

NIET omdat ze perse een andere strategie hebben. Spanje idem.
Gewoon andere sociale interactie gewend. Dus dan zijn andere maatregelen nodig.
Omdat het in China nu dus de goed kant op lijkt te gaan, en zij dus eigenlijk een korte tijd in een lockdown hebben gezeten.
Ik zie de lockdown wel werken, omdat mensen dus elkaar niet meer besmetten, en je 3-4 weken opgesloten zit, waarbij dus iedereen die het virus had, ziek wordt. Als je dus ziek wordt mag je na die perioden natuurlijk nog je huis niet uit, en voor de veiligheid hebben ze in China dus overal controles of je een verhoogde temperatuur hebt.

De Chinezen hebben tot nu toe toch echt de meeste ervaring, en bewijzen dat hun aanpak werkt, met dit virus. Maar blijkbaar weten de Nederland overheid het toch beter.
Grappig dat bedrijven wel naar China kijken het hun werkwijzen overnemen.
Dat mag, maar wat schieten ze er mee op om nu niet de waarheid te vertellen ?
Het alternatief voor lokale lockdowns is: Heel het land platleggen. Dat is funest voor de economie, maar uiteindelijk ook voor voedseldistributie, gezondheidszorg etc dus geen oplossing voor de lange termijn. Dus dat kan niet.

Andere reden is dat China natuurlijk heel graag wil laten zien dat ze geen slappe hap derdewereldland zijn, maar de zaak onder controle heeft, dat het een wereldmacht is, etc.

Ik denk dat het enerzijds wel werkt, maar anderzijds ook jaren en jaren telkens de kop op blijft steken.
polthemol Moderator General Chat @amigob217 maart 2020 10:02
China heeft 80 000 mensen die mogelijk weerstand hebben tegen corona, dat is op een bevolking van meer dan een miljard. In dat tempo kan China heel lang bezig blijven met lockdowns (en al de schade en drama die daarbij komt kijken).

De landen met een lockdown zullen vaccin of immuniteit niet eerder er vanaf zijn als ons. Zij zullen het issue hebben dat het kan blijven terug komen zelfs en het feest elke keer opnieuw kan blijven beginnen net zolang tot er een vaccin is.
Dat gaat China ook niet doen: In plaats daarvan wordt het land weer opgestart met strenge maatregelen waaronder dat iedereen in het land mondkapjes opheeft. In combinatie met heel veel coronatests kunnen ze iedere nieuwe uitbraak klein houden. Allen op plaatsen waar een nieuwe uitbraak komt leggen ze de boel weer plat, maar vanaf nu kleinschaliger. Dat is daar de strategie, want als een miljard Chinezen het komende jaar corona moet krijgen zijn ze voorlopig nog niet klaar.
Ze zijn sowieso hier nog niet mee klaar want het gaat op die manier jaren en jaren duren. Het virus is niet te stoppen, hooguit af te remmen qua verspreidingssnelheid.

Ik zag een berekening dat, met 1.500 intensive care-bedden en 17 miljoen Nederlanders, de ‘curve’ over minimaal 12 jaar moet worden uitgesmeerd, om te voorkomen dat mensen sterven bij gebrek aan IC-bedden.
Met het aantal thuiswerkers nu is elke storing urgent lijkt me.
Voor de thuiswerkert wellicht, alleen niet voor de providers. Die zullen heus wel proberen een storing zo snel mogelijk op te lossen, dat wil niet zeggen dat 'jouw' storing bovenop komt te liggen.
Ik ben zelf monteur voor KPN en storingen worden gewoon gedaan, alleen klantbezoek wordt vermeden. We proberen zoveel mogelijk buitenshuis storingen op te lossen - en meestal is dat ook prima mogelijk.

Alleen bij de echt urgente storingen, denk hierbij aan zorgalarmeringen of verbindingen van bv. ziekenhuizen, zal er nog klantbezoek zijn maar dat wordt echt zoveel mogelijk tot een minimum beperkt om besmettingskansen te verkleinen voor zowel monteurs als klanten zelf.

Storingen zoals bv. iTV, WiFi problemen of tragere verbindingen worden voorlopig niet in behandeling genomen, storingmonteurs beperken zich voorlopig puur tot instandhouding van de breedbandverbindingen an sich.

Leveringen worden ook nog wel uitgevoerd, maar dan alleen qua werkzaamheden in de infrastructuur. Met eventueel wat telefonische begeleiding wordt dan geprobeerd de klant het modem zelf aan te laten sluiten.

[Reactie gewijzigd door Wildfire op 30 juli 2024 07:38]

Klinkt als een goed doordachte aanpak om de infrastructuur in stand te houden en de risico's voor zowel jullie als de klanten te beperken.
In deze vorm is zo ongeveer de enige manier denk ik om het een beetje beheersbaar te houden. Maar hoe dan ook, wat voor aanpak er ook gekozen wordt zullen er altijd teleurgestelde en/of kwade klanten zijn. Daar trek ik me niet al teveel van aan, ik weet waar de prioriteiten liggen en waarom, daar gaat het om.
Decathlon, Torfs, ... gesloten
Delhaize van 8-9 alleen bejaarden , daarna limiet op aantal mensen
Maatregelen in BE
Delhaize van 8-9 alleen bejaarden
Ik hoop dat supermarktketens in Nederland ook zoiets gaan overwegen.
De supermarkten gaan echt niet dicht. Mensen moeten eten. Hooguit dat het aantal mensen beperkt wordt per winkel. Dus hamsteren is niet nodig.
Het is vooral belangrijk dat mensen met klachten de deur niet uit gaan. En afstand houden.

[Reactie gewijzigd door atvdlaan op 30 juli 2024 07:38]

Mensen beperken per winkel helpt niet, iedereen moet eten en er ontstaat alleen maar een rij drukkende mensen voor de deur en hamsters binnen.
Ja ben het met jou eens, kijk de situatie bijvoorbeeld in Italië waar ze in rijen staan om de supermarkt in te gaan. Maar als je in zo een rij staat ben je weer in contact met mensen. Ik ben zeker geen expert op dit gebied, maar op dit moment weet niemand precies wat de "goede weg" is.
De goede weg zou intussen harde handhaving zijn. Gewoon politie en leger beschermd de straat op sturen en mensen uit elkaar drijven, desnoods met straffen en boetes als gevolg. Ik blijf het een overdreven verhaal vinden tot nu toe maar als ik al afstand hou in een rij momenteel doet de persoon achter mij dat niet en kruipt er zelfs nog iemand tussen "omdat er plek is". De media en de overheid doen niet anders dan roepen, wat kunnen we anders nog doen?
U kleeft tegen de mensen aan in een rij of houdt afstand vanwege het Corona virus?
*gezond verstand ver te zoeken*
Nee dat bedoel ik niet, maar als ik constateer hoe het er nu aan toe gaat is die afstand op straat niet erg groot..
Eans goed hoesten en kijken of ze dan nog zo dicht komen }>

[Reactie gewijzigd door OxWax op 30 juli 2024 07:38]

Er zijn in Nederland al mensen opgepakt voor die grap.
https://crime-nieuws.nl/m...-en-roepen-corona-corona/

[Reactie gewijzigd door xbeam op 30 juli 2024 07:38]

Er zijn in Nederland al mensen opgepakt voor die grap.
https://crime-nieuws.nl/m...-en-roepen-corona-corona/
Weggestuurd en terugkomen kan je nog moeilijk grap noemen.
Ik kan trouwens beter acteren 8-)
dat ben ik zeker met je eens
tja, dan kun jij misschien nog wel afstand willen houden, maar anderen gaan dan dicht bij je staan en wil je niet je plek verliezen, dan kun je daar weinig aan doen (anders dan eventueel uiteindelijk geweld moeten gebruiken)..
Buiten kun je makkelijker afstand bewaren dan binnen. Bovendien zien we buiten over het algemeen als niet schoon, terwijl we binnen wel als schoon en veilig zien.

Gedrag is daarmee buiten ook anders.
Een keer per week boodschappen doen, een persoon per familie. Deze maatregelen werken ook in andere landen, dan kan dat hier ook werken.
Goedbedoeld maar wordt een drama om dit te organiseren en handhaven.

Het hamsteren gaat vanzelf over. Er is voorraad genoeg dus na een tijdje puilen bij de hamsteraars stapels pasta de kasten uit en komen ze wel tot bedaren.
Dan kan je simpel oplossen: begint je achternaam met A/B: 8-9, C/D: 9-10. etc. De eerste dag zal dat wat rommelig lopen, maar na 1 of 2 dagen snappen mensen dat wel.
De Vries
Van den Berg

Vertel, die gaan ruzie maken :) .
Briljant plan. Zeker voor de zorgmedewerkers die de ochtenddienst draaien en van Bommel heten. Kunnen ze kijken of je eerder van de honger, stress of van Corona doodgaat.

Of gaan we daar dan weer uitzonderingen voor maken, om het nog rommeliger te laten verlopen?
Het hamsteren is eerder iets dat tegengegaan moet worden, je kunt zoals ik nu al hoor geen brood meer krijgen (ook niet afbakbrood) als je pas 's avonds kunt shoppen.. De overheid zegt wel dat je niet moet/hoeft te hamsteren, maar doe je dit niet dan heb je een grote kans dat je de volgende keer dat je gaat shoppen niet die producten hebt. Dan ook nog rekening houden dat je dus misschien ziek wordt en dus wel binnen MOET blijven, dus geen mogelijkheid hebt om boodschappen te doen (en genoeg mensen zijn echt alleen en hebben niemand die voor ze kan zorgen).
De supermarkten gaan echt niet dicht. Mensen moeten eten. Hooguit dat het aantal mensen beperkt wordt per winkel. Dus hamsteren is niet nodig.
Nou, in Jinek hield die Ahold-Delhaize man toch een slag om de arm in de zin van dat hij toch niet helemaal kan garanderen dat het met de aanvoer naar de supermarkten ook niet fout kan gaan. Dus ja... Ga er maar aan zitten.
Anoniem: 14842 @Anders17 maart 2020 09:30
Dat is anders wel een beetje gokken?

Het risico op besmetting wordt er niet wezenlijk kleiner door (bejaarden kunnen ook gewoon besmet zijn met lichte verschijnselen) maar je propt wel de hele risico groep in een keer bij elkaar. Als het dan mis gaat is het ook met een een klapper zeg maar...

Volgens mij zijn er betere manieren om de ouderen/zwakkeren te beschermen. Simpelste: blijf gewoon op een meter of 2-3 bij ze uit de buurt in de supermarkt en geef ze een paar handschoentjes als ze binnenkomen.
Dat is anders wel een beetje gokken?

Het risico op besmetting wordt er niet wezenlijk kleiner door (bejaarden kunnen ook gewoon besmet zijn met lichte verschijnselen) maar je propt wel de hele risico groep in een keer bij elkaar. Als het dan mis gaat is het ook met een een klapper zeg maar...
Het is omdat ze dan rustig naar de winkel kunnen gaan ;) en er dan meer ruimte is om afstand te houden.
Anoniem: 14842 @OxWax17 maart 2020 10:35
Dat snap ik, maar mijn punt blijft: het is wel een beetje gokken. Als er dan namelijk wel iemand besmet is bij de kassa dan is het meteen ook echt bingo...
Is er dan fysiek contact aan de kassa?
Bij ons steek je al lang het geld in een gleuf en krijg je automatisch geld terug.
Is het virus zo besmettelijk dan? Ik begreep dat zelfs een hand geven niet meteen besmettelijk hoeft te zijn omdat het virus nauwelijks buiten het lichaam kan overleven. Alleen wanneer je besmette lichaamssappen uitwisselt of een directe overbrugging bijvoorbeeld van oogwrijven naar handshake naar oogwrijven, en dat gebeurt niet zo snel.
Hele domme maatregel, de hamsters onder ons lopen het nu al te verzieken voor iedereen. Als de supermarkten beperkingen gaan opleggen wordt dat gehamster alleen maar erger met alle gevolgen van dien. Juist voedingswinkels dienen 100% toegankelijk te blijven.
Wat heeft uurtje voorrang aan ouderen te maken met hamsteren?
Het halve land is al in paniek als de supermarkt om de hoek een uurtje eerder dicht gaat voor dodenherdenking, kerst, weet ik wat nog meer. Elke beperking die een supermarkt nu op legt is een trigger voor mongolen die meteen denken dat we eraan gaan en alles leegkopen voor hun bunker. Waardoor de rest niets meer heeft en mee gaat hamsteren om die mongolen voor te zijn.
Misschien zijn de 'mongolen' verstandiger in België ? (yep, ik ben er ene) 8-)
Zelfde verhaal, ik woon ook in 't stad en hier zijn ze net zo hard bezig.
t'stad is natuurlijk waar de mongolen populatie in België piekt :P }>

Maar het is inderdaad een psychologisch iets. Sterker nog, we zijn er ons van bewust maar doen het toch. Wellicht gevoed door een onbekende angst (of angst voor een onbekend iets). We weten gewoon niet goed wat ons te wachten staat en doen maar mee met de groep. eerst wc papier hamsteren, nu paracetamol, morgen weer iets anders. Als het maar simplistisch en enigszins logisch lijkt.
Wedden dat als men op tv laat zien hoe mensen gasBBQ's kopen met bijna lege rekken, de verkoop van gasBBQ's stijgt.
maarja, beperking leggen op het aantal artikelen is wel mogelijk, dat 1 persoon niet zomaar 10 pakken dezelfde afbakbroodjes mee mag nemen om maar een voorbeeld te noemen, of 10 pakken pleepapier...
Niet mee eens, bejaarden zouden onder de huidige omstandigheden sowieso niet de deur uit moeten / mensen over de vloer moeten krijgen tenzij strikt noodzakelijk.

Het is inmiddels wel behoorlijk zeker dat bejaarden de groep met verreweg het grootste risico vormen, daarom lijkt het me veel verstandiger om voor deze groep de boodschappen te bezorgen (niet perse door de supermarkt ketens zelf, of bezorgdiensten, maar ook door familie/kennissen/buren/etc.) op een zo contactloos mogelijke manier.
Anoniem: 84766 @Anders17 maart 2020 10:10
Niet alleen bejaarden zijn een risicogroep.
Uiteraard niet alleen, maar ouderen/bejaarden zijn wel verreweg de grootste risicogroep.

We weten nog lang niet genoeg over "alles corona gerelateerd" maar dat er hoofdzakelijk ouderen/bejaarden (en daarvan dan vaak die met een toch al relatief zwakke gezondheid voor hun leeftijd) in de problemen komen, en ook overlijden, door corona is wel duidelijk.

Nog een relatief grote en belangrijke probleem groep zijn mensen met longaandoeningen omdat corona toeslaat in de longen. Maar alle probleem groepen zijn natuurlijk ook weer deels met elkaar verweven...
Maar het grootste gedeelte dat door corona op de IC ligt is dus ONDER de 50 jaar, niet erboven.. En daar zit em het probleem ook, er zijn maar een beperkt aantal IC plekken..
Bron?

Ik heb het overigens nergens over "IC gevallen" gehad, alleen over de grootste risicogroep, en dat zijn toch echt ouderen/bejaarden.

In totaal zijn er in Nederland nu 43 mensen gestorven aan de ziekte. De leeftijd van de overledenen ligt tussen 63 en 94 jaar.
Bron:
https://www.rivm.nl/nieuw...formatie-over-coronavirus
Maar dat staat los van het Corona gebeuren toch ? :P :+
Alleen bejaarden? Alsof die niet besmettelijk zouden kunnen zijn in een incubatieperiode waarna ze elkaar kunnen aansteken?

Het gebaar is mooi maar het kan een false sense of security opwekken en daardoor juist extra gevaarlijk zijn voor zulke groepen die dan denken dat het wél helemaal veilig is.

Maar goed, wat is wijsheid... het hele leven 100% stilzetten een jaar lang is ook geen optie.
Alleen bejaarden? Alsof die niet besmettelijk zouden kunnen zijn in een incubatieperiode waarna ze elkaar kunnen aansteken?
Minder volk in de winkel is meer ruimte en kunnen ze ook op hun tempo winkelen
*effe nadenken*
Er komen blijkbaar minder oudere mensen in jouw lokale supermarkt dan in de mijne. Ik denk dat dit per regio kan verschillen. Maar goed, zal netto toch wel positief resultaat zijn denk ik.
Aldi beperkt aantal klanten

Ondertussen nemen ook de warenhuizen veiligheidsmaatregelen om de verspreiding van het coronavirus te beteugelen en het winkelpersoneel te beschermen. Zo besliste Aldi gisteren om in veel van zijn winkels het aantal klanten te beperken tot vijftig. De bewakingsagent kan daarop toezien. ‘Als we niet oppassen worden supermarkten de drukste plekken van allemaal’, zegt woordvoerder Dieter Snoeck.

Delhaize geeft 65-plussers voorrang en beperkt aantal klanten

Supermarktketen Delhaize geeft 65-plussers expliciete voorrang en toegang tot haar winkels van 8 tot 9 uur 's ochtends. 'We rekenen op de solidariteit en begrip van onze andere klanten en vragen hen met aandrang om buiten dit tijdsvenster hun boodschappen te komen doen', klinkt het.

Daarnaast beperkt ook Delhaize het aantal klanten: er mag maar één klant per 15 vierkante meter aanwezig zijn in elke winkel, met een maximum van 150 personen voor de grootste filialen.

https://www.standaard.be/cnt/dmf20200316_04891458
Dan maar hopen dat mensen slim genoeg zijn om niet op en in elkaar te gaan staan voor de deur.
In NL vast wel, bij ons is men niet zo dom. :Y)
Ach dat zeggen de italianen ook, maar dan zie je de video's van de rijen voor de supermarkt....... Mensen zijn gewoon per definitie dom, waar ze ook vandaan komen.. (en nee, ik geef daarmee niet aan dat ik zelf veel slimmer ben, ik ben per slot van rekening ook maar een mens, dus ik zal ook wel fouten maken en soms even niet nadenken)..
Net voorbij gefietst , mensen staan netjes in de rij op 1,5m :*)
Het is wachten tot de andere grote winkelketens dit ook gaan besluiten. Ik denk een goed besluit om de medewerkers te beschermen.
Het is wachten tot de andere grote winkelketens dit ook gaan besluiten. Ik denk een goed besluit om de medewerkers te beschermen.
Dit besluit is denk ik niet zozeer om de medewerkers te beschermen (tenzij ze veel medewerkers hebben van 65+) maar om de bevolking te beschermen. Hoe meer mensen in contact komen met besmet winkelpersoneel, hoe sneller de besmetting zal gaan en hoe hoger de piek in de zorg.

In alle eerlijkheid denk ik dat de hoofdreden is dat het nu gewoon heel erg rustig is in die winkels omdat mensen er voor kiezen om nu even alleen de noodzakelijke boodschappen te doen. Een nieuwe telefoon kan dan wel even wachten...
Het is wachten tot de overheid deze maatregelen gaat verplichten. Niet alleen medewerkers moeten beschermd worden, ook alle andere mensen die nu massaal naar winkels gaan.
Het is nu al vrij rustig in alle steden, dus limieten op aantal mensen die tegelijkertijd binnen zijn moet niet zo heel moeilijk zijn.
Ik woon vlak bij een winkelstraat in Hilversum. Het is business as usual hier.
ook alle andere mensen die nu massaal naar winkels gaan.
De enige reden om die mensen te beschermen is dat ze mogelijk anderen besmetten, zelf mogen ze wat mij betreft goed ziek worden, ze nemen zelf bewust het risico.
(En dan doel ik dus niet op noodzakelijk winkelbezoek om je boodschappen etc te halen)
Niet iedereen heeft als hoogste prioriteit het eeuwige leven. Dus verplichten is een beetje overdreven. Op zich is het niet slecht als mensen < 50 jaar besmet geraken. Kunnen ze er van herstellen, en daarna zijn ze wellicht beter opgewassen tegen de volgende variant van dit virus.

Dit virus verdwijnt waarschijnlijk toch niet, en de samenleving kan niet eeuwig in een bunker gaan leven.
Verstandige besluit. Het is niet anders helaas. Verwacht dat Vodafone snel zal volgen.
We hebben het voornemen om op 20 maart 16 winkels verspreid over Nederland weer te openen waar klanten terecht kunnen voor vragen en producten en diensten, op een manier die veilig is voor klanten en medewerkers.
bron

Dit staat op de website van KPN. Ze gaan dus een aantal winkels aanpassen zodat ze op een veiligere manier kunnen werken. Dus niet 'Alleen op vrijdag 20 maart worden zestien winkels, verspreid over Nederland, voor één dag geopend.'

[Reactie gewijzigd door TweakOverflow op 30 juli 2024 07:38]

Het gaat er met de sluiting van winkels met name om dat niemand een goed format heeft om de dienstverlening voort te zetten. Bij alle drie de providers heerst grote angst onder de medewerkers omdat ze volgepakt staan in een (vaak) te kleine winkel. Daarnaast zien we een enorme toestroom aan klanten (hele gezinnen) die geen dringende vragen hebben. Natuurlijk willen de providers open blijven voor klanten die echt hulp nodig hebben, maar tientallen klanten per uur die niet weten hoe ze een Facebook app moeten installeren hebben momenteel even geen prioriteit.

Naar verwachting zullen de winkels snel weer open gaan, alleen dan met een aangepast format zodat de veiligheid van zowel de klant als de medewerker gewaarborgd kan blijven. En ja, we gaan bijna allemaal besmet raken, dat snapt iedereen. Maar constant niesende en hoestende mensen (gedwongen) in je personal space hebben is het andere uiterste.
Well jammer dat ze dan tijdelijk aan alle klanten niet meer mobiele data geven, zoals ze wel ik belgie hebben gedaan
Waarom zou je dat nodig hebben. Het is het idee dat je nu meer binnen/thuis zit, waar je toch wifi hebt? Veel leveranciers (waaronder KPN) faciliteren wel degelijk in deze situatie. Zo stelt KPN gratis vergadernummers tot de beschikking en worden voor zakelijke 06-abo's geen belkosten buiten de belbundel meer gefactureerd.
En die gratis vergadernummers zijn ook beschikbaar voor niet-KPN klanten. :)
meer mobiele klanten geven?
In belgie geven ze extra mb’s, dat zal die wel bedoelen.
millibits hebben we niet veel aan....
Ik vermoed dat hij bedoeld data ipv klanten. :)
ik denk dat fl2001 bedoelt dat sommige Belgische providers meer data aan hun klanten hebben gegeven.
Na 3 reacties en zijn correctie, begon het al zo'n beetje door te sijpelen hoor ;)
Sorry, tabblad stond een tijdje open: die heb ik gemist :)
In NL hebben ze al jaren écht onbeperkt. In BE is dat (bij MV) 25GB per maand |:(

[Reactie gewijzigd door OxWax op 30 juli 2024 07:38]

Ja, want iedereen heeft onbeperkt internet, dat staat er natuurlijk los van. Bepaalde providers hadden best wat extra data kunnen geven, zeker aan mensen met een kleine data bundel en bv ook prepaid klanten.
Maar waarom? Geef eens een goede reden waarom je een grotere mobiele bundel nodig hebt? Het enige wat je daarmee bereikt is dat het netwerk eerder overbelast raakt.

[Reactie gewijzigd door K-aroq op 30 juli 2024 07:38]

Helaas is onbeperkt niet standaard, en hebben niet alle providers opties daarvoor.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.