HMD kondigt Nokia C2-smartphone met verwisselbare accu aan

De Finse fabrikant HMD Global heeft de Nokia C2-smartphone gepresenteerd. Het gaat om een goedkope smartphone met een verwisselbare 2800mAh-accu. Die functie is zeldzaam geworden op de smartphonemarkt. De smartphone lijkt niet uit te komen in Europa.

De C2 volgt de eind vorig jaar gepresenteerde C1 op als budgetmodel voor onder meer de Afrikaanse markt, het Midden-Oosten en Aziatische landen. De specspagina geeft geen ondersteunde banden weer voor de Europese markt. Het ligt daardoor niet voor de hand dat de C2 in Europa zal uitkomen, evenmin als zijn voorganger.

Ten opzichte van de C1 ondersteunt de C2 nu 4g. Ook het scherm heeft nu een hogere resolutie; het is een 720p-scherm. Het gaat om een lcd van 13x6,5cm met een oppervlakte van 83 vierkante centimeter en een diagonaal van 5,7" met een beeldverhouding van 18:9. De hele telefoon is 15,5x7,6cm groot en 8,9mm dik, en weegt 161 gram.

De soc is van Unisoc met vier onbekende processorkernen op 1,4GHz, bijgestaan door een werkgeheugen met een grootte van 1GB en een opslag van 16GB. Het toestel draait de Go-edition van Android Pie. HMD heeft nog geen prijs bekendgemaakt, maar de C1 kostte ongeveer 53 euro.

Het zal niet de enige smartphone zijn die HMD deze week presenteert. De fabrikant heeft een online evenement gepland als vervanging voor zijn presentatie op telecombeurs Mobile World Congress. Die beurs ging vorige maand niet door vanwege de uitbraak van het coronavirus.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

17-03-2020 • 08:48

36 Linkedin

Submitter: TheVivaldi

Reacties (37)

37
36
22
0
0
12
Wijzig sortering
Wel apart dat ze in de video adverteren met een "all-day-battery" terwijl de telefoon een relatief kleine capaciteit heeft van 2800mAh. Natuurlijk is dit vast genoeg voor een dag, maar juist niet echt sterk t.o.v. de huidige concurrentie.
2800mAh is geen slechte capaciteit voor een batterij hoor, de laatste tijd worden smartphonebatterijen steeds groter qua capaciteit mede door de hoge resolutie en de SoC's die erg snel zijn.

Ter vergelijking:
iPhone 6S: 1715mAh
iPhone 6S Plus: 2900mAh
iPhone 7: 1960 mAh
iPhone 8: 1821mAh
iPhone X: 2716mAh

Bedenk ook dat een verwisselbare batterij net iets meer ruimte zal innemen, heeft bijvoorbeeld een extra beschermende laag eromheen.
Dit is een prima accucapaciteit!
Je vergelijkt nu twee verschillende OSen met elkaar welke elk op hun manier met de capaciteit omgaan. In mijn mening is dit appels met peren vergelijken...
Je weet niet hoe de betreffende Android is afgesteld. Ik denk dat het telefoons met telefoons vergelijken is.

Ik heb hier een Galaxy S3 met een verwisselbare accu van iets van 2200mAh en daar kan ik ook een dag mee doen afhankelijk van mijn gebruik. Misschien is gebruik nog wel bepalender dan het OS.
Dat is inderdaad correct, Apple staat ook bekend om zijn zuinige SoC's.
In dit geval gaat het om een toestel met een SoC die lager dan gemiddelde prestaties bied, en een resolutie van 720p. Bovendien draait er Android Go op, met uitgeklede apps die minder verbruiken (o.a. op de achtergrond).
Voor het gemak vergelijk ik dit toestel met de Nokia 1 Plus en dan zie je dat de Nokia C2 een grotere batterij heeft.

Een aantal (wat oudere) familieleden van mij hebben de Nokia 1 Plus, en (toegegeven, natuurlijk lager dan gemiddeld gebruik) haalt deze tussen de 3 en 5 dagen op 1 acculading, en ongeveer 12 uur aan Screen-on-time.
Compenseer dat met hoger gebruik, dan zou deze nog steeds makkelijk All-day-batterylife moeten hebben.
Plus de accu is verwisselbaar, dus zelfs als 'ie leegraakt, dan kun je makkelijk een tweede accu erin stoppen.
Je kan niets zeggen over de gebruiksduur zonder ook het verbruik in acht te nemen, naast de capaciteit van de accu.
De soc is van Unisoc met vier onbekende processorkernen op 1,4GHz, bijgestaan door een werkgeheugen met een grootte van 1GB en een opslag van 16GB.
Mogelijk is deze SoC traag maar zeer energie efficiënt, waardoor een dag makkelijk haalbaar is.
Nouja ik heb de z flip die maar 3300mah heeft maar wel hogere resolutie en sterkere soc en haal een dag met zwaae gebruik dus deze claim is makkelijk waar te maken.
De c2 soc trek niet zoveel power vooral niet met android go en daarbij een resolutie van 720p.
Dat hangt natuurlijk helemaal af van hoe zuinig de telefoon is, als de onbekende processor en de verschillende modems veel zuiniger zijn dan de gemiddelde telefoon van de concurrentie dan kom je natuurlijk veel verder op een 2800mAh batterij dan bij de concurrentie.
We hebben het over een (very) low budget smartphone met een relatief trage Soc en weinig cores, een relatief klein scherm met 720p resolutie en Android Go. Dit gaat daarom zeer waarschijnlijk makkelijk een dag mee met "normaal/gemiddeld gebruik", ook met een voor ons verwende Tweakers ;) "klein batterijtje". Vergelijk het met smartphones van +/- 4-5 jaar geleden, die hadden ook vaak dit soort specificaties.
Als het allemaal een beetje efficient verloopt kan het genoeg zijn. Mijn Nokia Lumia 735 had een accu van 2200 mAh en daar had ik aan het einde van de dag meestal nog ~60% van over
Daar hoort gelijk ook een door hen bepaalde standaard bij van hoeveelheid dingenbdie er mee uitgevoerd worden.

Géén high end telefoon, dus zal wel een beetje internet, fotootje en een paar berichten zijn.

Dat haalt een telefoontje al snel.

Nog los van het reeds aangehaalde feit dat 2800 niet weinig is.
Ben benieuwd of de groep mensen die deze phone kopen ook erg lang met hun telefoon doen 3+ jaar, en dus op een gegeven moment een nieuwe accu bestellen zodat de telefoon weer 'zoals nieuw' is op accu gebied. Of dat HMD naar 3/4 jaar hier geen accu's meer voor levert. Dan zie ik het nut er minder van in. Tenzij de groep mensen die er al een extra accu bij koopt groter is?
Ik ben ook wel benieuwd hoe zo'n telefoon het over 3 á 4 jaar nog doet, is het dan nog bruikbaar in de zin van vlot genoeg? En 16Gb opslag .... :|
Voor veel mensen prima. Ik doe zelf al 4 jaar met een iPhone SE en overweeg er een nieuwe accu in te zetten. Hij doet het met iOS 13 nog prima en ik heb nog altijd geen behoefte aan een grotere telefoon. Voor de leuke dingen heb ik een iPad Pro thuis.
Ik heb het idee dat de iPhone SE ten tijde van de lancering iets minder low-spec was dan deze Nokia. Dat de SE dan lang meegaat vind ik niet zo heel gek.

De beperkte opslag van 16Gb zou ook nog wel eens een probleem kunnen zijn. Mijn oude 735 had ook vrij weinig opslag (8Gb) zodat ik in de loop der tijd steeds meer apps moest de-installeren.
Eens, maar dan ben ik nog iemand die vanalles aan gadgets koopt en relatief snel weer vernieuwt met opvolgers. Mijn moeder bijvoorbeeld doet er veel minder mee, maakt af en toe een fotootje en kan nog prima jaren met een 16GB telefoon doen. Zolang het ding werkt koopt ze geen nieuwe. Er is gewoon een doelgroep voor dit soort telefoons.
Ik heb telefoons uit 2016 met vergelijkbare specificaties, waar inmiddels custom roms op draaien. Het is een beetje behelpen wat software betreft, maar maakt ze ook een target bij het ontwikkelen van software voor low-end telefoons. Verder wil ik kijken of ik er nieuwe besturingssystemen op kan krijgen.

De batterijen doen het nog steeds, dus ik heb nog geen reden gehad om nieuwe te bestellen. Als deze Nokia telefoon voor mensen in ontwikkelingslanden is bedoeld, zullen ze er ook vanuit gaan dat er niet zoveel applicaties op gezet worden.
Het eerste wat ik moest doen bij mijn Nokia 2.2 was de batterij erin doen.
Verwisselbare batterijen zijn zeldzaam maar ze bestaan gelukkig nog steed
Jammer dat het filmpje de verwisselbaarheid niet laat zien. Overigens als dit toestel sowieso niet voor de Europese markt uit komt is dat voor ons al minder interessant.

Momenteel heb ik zelf een Nokia 8.1 die in de basis goed werkt, maar sinds ik vanaf September al geen Android security patches meer krijg en dat Nokia niet tot nauwelijks thuis geeft ben ik toch wel genezen van mijn jeugdsentiment.
Heb je al eens handmatig op updates gezocht? Want de Nokia 8.1 krijgt nog maandelijks netjes updates en zou nu de feb2020 patch moeten hebben... in november zou je zelfs de upgrade naar Android 10 binnen gekregen moeten hebben. Het mooie is dat je bij Nokia voor elk toestel precies kan zien op welke versie welk toestel zou moeten zitten... ze hebben daar een heel mooi overzicht voor.

https://www.nokia.com/phones/en_int/security-updates
Volgens die pagina zijn slechts 12 van de 33 build nummers naar Android 10 gegaan. Vanzelfsprekend valt mijn Nokia 8.1 bij de ongelukkige (beveiligingspatch is van oktober vorig jaar). Ik dacht een Android One toestel te hebben, niet dus.
Ik denk dat je andersom moet redeneren. Wanneer je telefoon op een bepaald buildnummer zit dan hoort daar de Android versie en Service Pack bij die ook genoemd zijn. Mijn Nokia 8.1 heeft bijvoorbeeld zijn februari 2020 updates netjes geïnstalleerd en ik zie nu inderdaad bij mijn build 00WW_4_15B_SP05.

Ongeacht welke build jouw Nokia 8.1 nu op zit, zou hij moeten updaten. Als dat niet werkt dan is er iets niet lekker en kun je ondersteuning vragen.
En daar is Nokia 8.1 er eentje van... de 8.1 is een AndroidOne toestel. Oudere toestellen krijgen uiteraard geen upgrade naar Android 10 en dat zijn voornamelijk de eerste series telefoons. Als jij nu geen updates meer binnen krijgt dan moet er iets aan de hand zijn met je toestel, er bestaan geen non-AndroidOne modellen van de 8.1.
Handmatig werkt idd ook niet, al getest, alles factory reset, werkt ook niet. RMA gemeld bij BOL. opgestuurd en terug gekregen met Android 10, maar safety patch september nog steeds, ook nu handmatig geen updates, dus weer RMA gemeld.
Nokia 8.1 was zo'n beetje de eerste die de Android 10 update kwam. Daarna zijn er nog wel updates geweest. In ieder geval op een toestel wat hier in huis is. Volgens mij is alles gewoon 'bij' t/m de februari update.
Jammer. Ik dacht er juist aan een volgende generatie Nokia te kopen. Er is nu zoveel aanbod in wat ik zoek ( mid range, dual sim) dat software en support belangerijker mee weegt dan voorheen. Meeste support/updates zijn niet echt fantasisch en ik krijg jeuk van rare skins en bloatware.
Momenteel heb ik zelf een Nokia 8.1 die in de basis goed werkt, maar sinds ik vanaf September al geen Android security patches meer krijg en dat Nokia niet tot nauwelijks thuis geeft ben ik toch wel genezen van mijn jeugdsentiment.
Mijn Nokia 8.1 had dit ook, ter reparatie aangeboden en het is opgelost.
Het vreemde is dat maar een gedeelte van de mensen hier last van hebben.

[Reactie gewijzigd door MetalfanBlackness op 17 maart 2020 09:16]

Heb ik jou volgens mij al eerder over gehoord. Als je die Nokia in een Nederlandse winkel gekocht hebt moet je de verkoper aanspreken waarom jij een model voor een niet Nederlandse markt hebt gehad.

Als je hem zelf hebt geïmporteerd of in een shady winkel gekocht hebt dan blijkt maar weer eens; goedkoop is duurkoop.
Zie eerdere reactie, gekocht bij BOL.com. Dus geen shady shit.
Elke telefoon heeft in theorie een verwisselbare accu, bij de één gaat het alleen makkelijker dan bij de ander. Is het echt gewoon achterkant losklikken zoals vroeger of toch nog even een schroefje eruit draaien?
Zodra je met apparatuur aan de gang moet om lijm los te weken en vervolgens ook nog de binnenzijde vrijwel helemaal moet demonteren, om daarna weer met speciale tape de boel dicht te plakken en daarbij doorgaans ook nog er voor zorgt dat je telefoon in principe geen enkele IP rating meer heeft... dan kan je dat moeilijk een 'verwisselbare accu' noemen.
/sarcasm Ja is echt heel lastig hoor een accu loshalen.

Ben meer benieuwd naar het mechanisme van de cover. Vroeger gingen die covers namelijk vaak kapot door dat de klemmetjes afbraken etc. Ben benieuwd of ze dit nu weer gemaakt hebben of dat hier beter over nagedacht is.
Hé jongens, laten we vanavond plezier hebben! Mijn sexy foto's en contacten hier >> http://dirtytinders.ml/helkiarasi Meld je aan en vind me.
Laat ze eerst maar eens met Android 10 versie van AdroidOne op de proppen komen.
Veel beloftes, weinig daden bij HMD de laatste tijd.
Ik vind het zonde dat we in zo een wegwerp tijd zitten. Er zouden nu toch wel manieren moeten zijn bedacht om zelfs met een waterdichte telefoon de batterij kunnen verwisselen. Ik krijg wel steeds meer het idee dat elke Andriod update de telefoon steeds minder van jou zelf is. En ik vind dat alle telefoons gewoon veiligheidsupdates moeten blijven krijgen voor minimaal 3 jaar. Als dat betekend geen telefoons van onder de €150 dan is dat zo.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee