'Amazon begint in 2020 met productverkoop via amazon.nl in Nederland'

Amazon zou vanaf begin volgend jaar de verkoop van fysieke producten via zijn Nederlandse site starten. Nu worden klanten nog automatisch doorgestuurd naar de Duitse versie, maar vanaf 2020 zou dat veranderen.

Dat zou blijken uit een document dat Amazon naar Nederlandse handelaren heeft gestuurd. Dat document gaat volgens Emerce rond op de besloten Amazon Expert Group op LinkedIn. In het document vraagt Amazon aan Nederlandse leveranciers en verkopers om zich voor te bereiden op 'de start van Amazon.nl'. Die zou 'begin volgend jaar' plaatsvinden, al staat er geen definitieve datum in het document. Nederlandse leveranciers en verkopers zouden vanaf 1 november een Nederlands Central Account kunnen activeren.

Amazon.nl startte een paar jaar geleden al, maar klanten kunnen er tot nu toe alleen maar e-books kopen. Voor fysieke producten moesten kopers echter naar de Duitse website met Duitse verkopers. Daar kan wel worden afgerekend met iDeal en veel pagina's werden al naar het Nederlands vertaald.

De komst van de Nederlandse site betekent niet dat er ook een Nederlands distributiecentrum komt. De leveringen zouden via Duitse centra bij de grens blijven verlopen.

Door Tijs Hofmans

Nieuwscoördinator

29-10-2019 • 09:11

349 Linkedin

Reacties (349)

349
332
130
34
1
166
Wijzig sortering
Dat gaan Coolblue en vooral bol.com uiteindelijk wel merken, ik verwacht meer interessante aanbiedingen in de toekomst.

Ik ben er blij mee, de Duitse site werkt goed, maar de verkopers op dat platform verzenden lang niet allemaal naar Nederland. En het blijft opletten met toetsenbordindeling en/of beschikbare talen.
Ik denk niet dat Coolblue dat zo snel gaat merken, Coolblue heeft een voorsprong met eigen winkels, eigen bezorgdienst voor witgoed en tv's, op grote steden steeds meer kleine pakketjes met de fiets bezorgen, en zij hebben een andere focus dan Amazon..
Zoek eens op Amazon voor HDMI kabel en hen je duizenden Artikelen, Coolblue biedt een handvol merker met verschillende lengtes, want hun doel is niet accesoires en goedkoop producten verkopen.
Ik deel dezelfde mening. Amazon is leuk voor wanneer je precies weet wat je moet hebben. Wanneer je "opzoek" bent naar iets b.v. een Android smartphone of keukentafel dan werken je zoek parameters voor geen meter, en krijg je ontzettend veel gesponsorde content geserveerd.

Coolblue begeleid klanten vele malen beter in het vinden van het juiste product voor de klant (niet het product waar zij het meeste aan verdienen, zoals Amazon dit vaak wel doet), zij ontzorgen, een totaal andere waarde propositie dan wat Amazon gaat innemen. Ook is Amazon bijv een wilde westen voor kwaliteit, aangezien daar ook ontzettend veel "Chinese namaak/rommel" wordt verkocht.

Bovendien is garantie bijvoorbeeld ook een dingetje via Amazon, omdat je dan direct contact moet opnemen met één of andere micro shop die verder ook geen website o.i.d. hebben, de reden waarom ik alleen producten bij Amazon koop onder de ~300 euro.

Bol.com gaat het denk ik wel zwaarder krijgen, zij richten zich niet op Customer Intimacy zoals Coolblue, maar zijn eigenlijk tegenwoordig een Amazon-lite met marketplaces etc. Ik zie weinig toegevoegde waarde die Bol.com op dit moment biedt wat Amazon niet zou kunnen bieden.
Over de Amazon garantie, ik woon in het buitenland waar amazon de markt goed bedient. Waren alle bedrijven maar zo fijn als Amazon met garantie. Als je een probleem hebt neem je contact op met hun klantenservice, je stuurt je kapotte terug en soms nog voordat die is ontvangen heb je alweer een splinternieuwe in huis. Ik heb nog nooit de verkoper hoeven aan te spreken. Ik vraag me hoe je bij jouw ervaring komt.
Toevallig is mijn JBL T110BT - Draadloze in-ear oordopjes enkele weken geleden stuk gegaan. Bij deze order heb ik niet de optie "productondersteuning aanvragen" omdat het niet van Amazon afkomstig is. Bij de meeste bestelde artikelen die van Amazon zelf afkomstig zijn, heb ik deze optie wel (op kleren na). Verder bij alle bestellingen die ik bij marketplaces shop owners heb geplaatst is dit er slecht één (3D printer) waar ik deze optie wel heb.

Dit staat overigens op de website:

"Als je een product hebt gekocht bij een Marketplace-verkoper die zelf voor verzending verantwoordelijk was, dien je met hem of haar contact op te nemen om een retourzending te organiseren. Voordat je een defect of beschadigd item aan ons retourneert, raden we je aan om eerst contact op te nemen met de producent die wellicht ondersteuning kan bieden."

en

"Voor items die zijn besteld via Amazon Marketplace en die zijn verzonden door de verkoper, vragen we je contact op te nemen met de verkoper. Retourneer dergelijke items niet rechtstreeks naar Amazon."

In mijn geval was het goed geregeld, enkel een email waarin ik aangaf dat mijn oordopjes het spontaan niet meer deden gevolgd door een email met met adresgegevens was al voldoende (zonder enige vorm van bewijs of de oude retourneren). Maar voor een grotere aankoop zou ik toch wel huiverig zijn. je wordt dus niet beschermd door bijvoorbeeld de keurmerken Thuiswinkel Waarborg en Webshop Keurmerk (die o.a. een onafhankelijke geschillen commissie aanleveren). In hoeverre Amazon opkomt voor de klant in geval van een geschil weet ik niet, maar dat ik ga voor 'een paar tientjes' die ik kan besparen op een hoog bedrag niet riskeren.
Zo vaak gaan dingen niet kapot, elke keer een paar "tientjes" teveel betalen omdat je huiverig omtrent de garantie bent die door veel mensen als erg goed wordt omschreven bij amazon maakt je een dief van je eigen portemonnee...
Helemaal met je eens. Ik hoop dat CB nog een lange tijd het voorbeeld mag zijn voor top service en klantvriendelijkheid.
Ik heb anders niets te klagen over Amazon.de en garantie met externe verkopers. Kreeg gewoon via Amazon.de gewoon mijn switch volledig vergoed. Alleen konden zij niet wisselen omdat het een externe verkoper was. Was bol.com maar zo fijn als Amazon met externe verkopers!
Ik deel dezelfde mening. Amazon is leuk voor wanneer je precies weet wat je moet hebben. Wanneer je "opzoek" bent naar iets b.v. een Android smartphone of keukentafel dan werken je zoek parameters voor geen meter, en krijg je ontzettend veel gesponsorde content geserveerd.
Dus gaan mensen producten zoeken via Coolblue en vervolgens bestellen op Amazon, we blijven tenslotte Nederlanders.
Ook is Amazon bijv een wilde westen voor kwaliteit, aangezien daar ook ontzettend veel "Chinese namaak/rommel" wordt verkocht.
Bovendien is garantie bijvoorbeeld ook een dingetje via Amazon, omdat je dan direct contact moet opnemen met één of andere micro shop die verder ook geen website o.i.d. hebben, de reden waarom ik alleen producten bij Amazon koop onder de ~300 euro.
Dit klopt gewoon niet, (vrijwel?) alle prime items worden door Amazon verscheept ook al is het van een subverkoper. Daardoor kun je, of beter gezegd moet je met de Amazon klantenservice contact opnemen als er iets aan de hand is. En de Amazon klantenservice is heel erg goed.
Bol.com gaat het denk ik wel zwaarder krijgen, zij richten zich niet op Customer Intimacy zoals Coolblue, maar zijn eigenlijk tegenwoordig een Amazon-lite met marketplaces etc. Ik zie weinig toegevoegde waarde die Bol.com op dit moment biedt wat Amazon niet zou kunnen bieden.
Bol kan zeker in gaan pakken als Amazon hier komt met het aanbod en de prijzen die we nu in Duitsland zien. Maar ik vrees dat veel andere bedrijven ook niet op kunnen boksen tegen Amazon. Erg zonde!
Ik zie dat die negatieve reactie score en karma niet zomaar is. Het is 1 ding om er jouw ikke ikke en de rest kan stikken op na te houden. Maar dat je dat hier 40* denk te moeten verkondigen doet wel wat alarmbellen rinkelen.
Ik denk wel dat Coolblue en Bol.com dat gaan merken. De marketingmachine van Amazon is veel groter. Als Bol.com 200 miljoen aan marketing er tegenaan gooit, dan gooit Amazon er 1000 miljoen tegenaan. Tegen die miljard aan marketing kan Coolblue ook niet op denk ik. Maar Coolblue levert wel meer service, zoals o.a. de wasmachine gratis naar 4 hoog brengen en de oude mee terugnemen.

We zullen zien... (zie ook: https://www.deondernemer....aar-nederland-komt~286410)
Als je in één van de grote steden woont waar coolblue zit, is het een voordeel. Maar anders?

Voor mij maakt het niets uit of Coolblue of Amazon levert. Hier komen ze niet met de fiets leveren :+ Ik kan hier de winkel niet instappen. Daar komt bij dat Amazon een eigen label producten heeft dat goedkoop is maar toch prima kwaliteit (Amazon Basics) en ja dan zou men best wel eens last kunnen krijgen van Amazon.de

Momenteel heb ik wat familieleden laten bestellen, en die zijn toch altijd wat huiverig. "Uit Duitsland, is dat wel vertrouwd?" Met een duidelijkere NL website + marketing gaan Coolblue en Bol.com daar zeker last van krijgen. Het einde? nee dat niet... last? zeker.

Voordeel van Bol.com is dat hun "Amazon Prime" maar 10 euro per jaar kost. Dat heb ik dan wel over voor snelle levering en keuze wáár geleverd wordt. De gewone Prime is dan gewoon te duur, vanwege alle extra diensten die eraan hangen buiten "snelle" levering (wat vaak toch nog 3 dagen is).
Als Amazon dan ook eerlijk z'n belastingen in Nederland doet, heeft onze samenleving er ook nog wat aan :Y)
Waarom zou Amazon in NL belastingen moeten betalen? Verhuist hun hoofdkantoor mee?
Een bedrijf zou gewoon de winstbelasting te betalen in het land waar die winst wordt gemaakt, en niet zoals nu vaak gebeurt, in het land waar de goedkoopste deal met de lokale belastingdienst gemaakt kan worden. Van dit soort onderlinge belastingconcurrentie tussen Europese overheden worden alleen de aandeelhouders van dit soort bedrijven beter, en trekt uiteindelijk de Europese burger aan het kortste eind .
Dat is toch erg ingewikkeld als je een digtaal product levert (of zelf een product over de wereld verscheept). Mag je met de belastingdienst van elk land waar je aan individuelen verkoopt gaan afrekenen...
Dit is nu al zo met de BTW. Als je goederen, digitaal of fysiek, levert aan een Europeaan moet je de BTW van het land van de klant rekenen. Dit is een enorme bende, vooral voor kleine startups (en gelukkig is er daarom tegenwoordig een coulanceregeling waarbij je wordt ontzien als je minder dan ~10k BTW moet heffen), maar alle bedrijven die in meerdere Europese landen leveren hebben dit moeten invoeren. Voor de nieuwsgierigen, de magische google-term is "VAT MOSS".

Echter, dit is veel ingewikkelder met winstbelasting (= vennootschapsbelasting in NL). Immers, BTW zit op je omzet, maar winst is je omzet minus je kosten. De omzet per land is vrij duidelijk, maar de gemaakte kosten kun je vaak niet per land uitrekenen - immers bijv een Amazon maakt 1x een website en gebruikt die in meerdere landen. En ze gaan NL toeleveren vanuit een Duits distributiecentrum. Bij welk land horen dan de kosten van die website, of van die levering?

Je zou natuurlijk kunnen zeggen, we maken een wereldwijd internationaal verdrag waarin we afspreken dat, als je ergens 30% van je omzet haalt, dat je dan in dat land 30% van je winstbelasting betaalt. Maar nog los van de volstrekte onhaalbaarheid van zo'n verdrag, is die rekensom niet eerlijk. Immers, misschien verkoop je in het ene land door allerlei zaken (goede/slechte infrastructuur, meer/minder concurrenten, etc) wel voor veel betere marges je producten van in het andere land. Dus misschien haal je uit land X wel 30% van je omzet, maar slechts 5% van je winst (als die al exact uit te rekenen zou zijn, wat dus niet zo is). Dan klopt er natuurlijk niks van dat je daar 30% van je winstbelasting moet aftikken.

Wat naar mijn inzicht wel realistisch kan zijn, is EU-breed een gelijk winstbelastingtarief (en ook dividendbelasting). Plus de regel dat multinationals boven een bepaalde grootte alleen in de EU mogen leveren als ze dat vanuit een EU-gevestigde dochteronderneming doen met een eigen boekhouding en belastingaangifte. Dan heb je nog steeds de oneerlijke situatie dat landen waar toevallig die dochter is gevestigd veel belasting binnenharken, maar niet meer die onderlinge concurrentie op belastingregels.
Je zou natuurlijk kunnen zeggen, we maken een wereldwijd internationaal verdrag waarin we afspreken dat, als je ergens 30% van je omzet haalt, dat je dan in dat land 30% van je winstbelasting betaalt. Maar nog los van de volstrekte onhaalbaarheid van zo'n verdrag, is die rekensom niet eerlijk. Immers, misschien verkoop je in het ene land door allerlei zaken (goede/slechte infrastructuur, meer/minder concurrenten, etc) wel voor veel betere marges je producten van in het andere land. Dus misschien haal je uit land X wel 30% van je omzet, maar slechts 5% van je winst (als die al exact uit te rekenen zou zijn, wat dus niet zo is). Dan klopt er natuurlijk niks van dat je daar 30% van je winstbelasting moet aftikken.
Ik zou dat juist wél eerlijk vinden. Wat je nu vaak ziet is dat een groot bedrijf in 1 land de markt compleet kapot maakt door met inkomsten uit andere landen hun produkten te subsidieren. Daarmee maken ze de concurrenten kapot en daarna gaat de prijs natuurlijk hard omhoog. Marktaandeel kopen heet dat ook wel. Het is een ongewenste praktijk en door dit zo te belasten maak je dit een stuk moeilijker.
Of je stapt af van landen denken. Bedrijven met meer dan 1 miljard euro omzet en verkoop in 2 of meer eu landen betalen belasting direct aan de eu. Mits de begroting niet veranderd hoeven de lidstaten dan zelf minder af te dragen.
Nee, dat is het niet en gebeurt nu als in de VS.
Ik verblijf enkele maanden per jaar in de VS en koop veel via Amazon.com.
Afhankelijk v/d staat (waar de winkel staat) betaal ik een wisselend percentage belasting.
Dat is geen winstbelasting, dat is omzetbelasting. Dat geldt overal, je moet het lokale BTW rekenen wanneer je ergens een product verkoopt.
Een bedrijf zou gewoon de winstbelasting te betalen in het land waar die winst wordt gemaakt
Dat gebeurt ook gewoon.
Of bedoel je "in het land waar de koper woont", want dat is niet hetzelfde.
Een product prijs op Amazon.de website wordt eerst aangegeven met de Duitse BTW (Iets lager). Als je vervolgens afrekent wordt het bedrag iets hoger, doordat de 21% BTW van NL gebruikt wordt.
Vreemd eigenlijk, ik koop het product in DE en niet in NL.
Er wordt een vergelijking gemaakt met Coolblue en Bol.com. En gezien gigantische bedrijven zoals Amazon nogal wat belastingvoordelen genieten, waar je als samenleving kan afvragen of dat wel te verantwoorden is en of je zo'n bedrijf dan hier in Nederland wel wilt hebben.

Ik koop dan liever wat bij CoolBlue of Bol.com, dan bij Amazon.

[Reactie gewijzigd door JorzoR op 29 oktober 2019 11:09]

je ziet een artikel, iets die je niet dringend nodig hebt, op bol en coolblue voor 199 EUR en op Amazon.de voor 167 EUR maar uit 'sympathie' ga je het bestellen bij de Hollanders van bol.com voor 199..? Zeer vredelievend is dat. Het probleem van vredelievende mensen is dat ze op die manier nooit echt rijk worden.
Amazon zorgt trouwens wel voor vele miljoenen aan btw toeslagen.... https://www.nrc.nl/nieuws...on-hard-13322646-a1575849
Voor de rest betaal je gewoon de fancy kantoorruimtes en bonussen van de managers van bol en coolblue... Ik heb nog verkocht via bol.com, het zijn bandieten die 17% commissie vragen en daar niet-heel-veel voor tegenover stellen. Als ik iets verkocht van 999 EUR mocht ik dus +- 170 EUR afdragen aan de managers van bol..... SLIK
Ik heb bij bol.com ook altijd de nijging om naar de shop website te gaan als deze er is om het daar te kopen. Ik gun bol.com ook die grote commissies niet, het zorgt er alleen maar voor dat er steeds minder concurrentie is.

Amazon.de gebruik ik ook wel om spul te kopen. Handig dat ze nu ook in Nederland gaan verkopen, wordt de bezorging weer iets sneller. En op zich goed dat er weer meer concurrentie komt voor mensen die hun winkel spullen via een andere website aan willen bieden (zoals aanbieden via bol.com of marktplaats). Hopelijk gaat die 17% commissie dan naar beneden, dat is wel erg veel.
Ze blijven vanuit Duitsland verschepen, dus waarom zou het straks sneller gaan als ze vanaf de NL site gaan verkopen?
99 van de 100 producten komen uit het distributiecentrum van Amazon in Zwolle. Dus dat zal niet veel veranderen. De prijzen vrees ik echter wel.

Hopelijk kunnen we ook gewoon uit DLD blijven bestellen.
@xxxneoxxx Dat is fout hoor. Als je iets besteld vervoert Amazon je aankoop vanuit Frankrijk/Duitsland/VK/Polen/waar dan ook naar Vos Logistics te Oss. PostNL/DHL haalt de pakketjes daar af en doet de last-mile deliveries. Soms wordt ook rechtstreeks uit het buitenland naar je postadres verzonden, dat gebeurt bijvoorbeeld als je order via UPS wordt bezorgd.

[Reactie gewijzigd door ben2513 op 29 oktober 2019 18:30]

Is dat zo? Regelmatig de laatste 2/3 jaar dat ik iets bestel en het de volgende dag binnen is. Afzender Amazon, Zwolle. Staat echt op de envelop/op het pakket. Het zal best wat je zegt hoor, maar het komt niet echt overeen met mijn ervaringen. Pakketjes besteld bij van origine Nederlandse webshops doen er meestal langer over zelfs.
Klopt, Amazon Zwolle staat gewoon altijd op het pakket. Dat heeft maar te maken met het feit dat, als er niemand thuis is en/of het pakketje niet wordt afgehaald bij een pakketpunt, het dan wordt doorgestuurd naar Zwolle. Als ze het meteen weer terug naar het land van oorsprong sturen zullen de kosten snel oplopen.

Misschien heb je eerder ook al iets op AliExpress uit China gekocht. Als je order met AliExpress Standard Shipping wordt verstuurd staat op het pakje ook gewoon een Nederlands adres als "retouradres". Om dezelfde reden dus :)
Amazon verzend al jaren spul ook vanuit NL. Het meeste komt nog altijd uit Duitsland, maar ik zie ook spul uit Oostenrijk en Frankrijk komen. Dan heb ik het over spul dat direct door Amazon wordt afgehandeld.
Het gaat nu al binnen 1 of 2 dagen. Net zo snel als in Nederland meestal als het een prime object is.
Bol.com... nul sympathie. Coolblue daarentegen... absoluut meerprijs waard qua service!
De service van Amazon is minstens net zo goed als die van Coolblue. Persoonlijk denk ik dat Amazon mede door haar omvang een stuk coulanter kan zijn dan Coolblue.
"Het probleem van vredelievende mensen is dat ze op die manier nooit echt rijk worden."

Is dat echt zo'n probleem? De eindeloze drift naar meer is juist wat de managers die je noemt dwingt dat soort commissies te vragen...

Ik zou gelukkiger worden van de kennis dat ik ethisch verantwoordelijk heb gehandeld dan van het bezitten van heul veul centjes. Daarmee wil ik niet zeggen dat bestellen bij bol.com ethischer is.

Misschien is het beter om een artikel dat je niet dringend nodig hebt gewoon helemaal niet te bestellen.

[Reactie gewijzigd door nehal3m op 29 oktober 2019 14:29]

Anoniem: 167912
@lowlow29 oktober 2019 13:34
Amazon zorgt trouwens wel voor vele miljoenen aan btw toeslagen.... https://www.nrc.nl/nieuws...on-hard-13322646-a1575849
Bol zou voor meer BTW toeslagen zorgen als je het daar (duurder) had gekocht
Voor de rest betaal je gewoon de fancy kantoorruimtes en bonussen van de managers van bol en coolblue...
dat is niet zo bij amazon?
Ik heb nog verkocht via bol.com, het zijn bandieten die 17% commissie vragen
Ik ken hun tarieven niet, maar amazon doet net hetzelfde: https://services.amazon.com/selling/pricing.html
Daarbij misbruikt amazon (bol ook vermoed ik) de verkoopsstatistieken van jouw winkel om hun eigen winkel te bevoordelen. Een produkt dat het goed doet gaan ze dan zelf aanbieden onder de prijs. Sympathiek is het niet
Amazon.de belast al via de BTW tarief van de koper. Koop je vanuit NL dan wordt je belast voor 21% BTW. En dat wordt al jaren gedaan.
Het is dan ook geen Nederlands bedrijf, of vind je dat buitenlandse bedrijven dubbel belastingen moeten betalen? Is dat dan eerlijker?

EDIT: Ik had het natuurlijk over winstbelasting en niet BTW.

[Reactie gewijzigd door bandidoloco op 30 oktober 2019 12:04]

Het is dan ook geen Nederlands bedrijf, of vind je dat buitenlandse bedrijven dubbel belastingen moeten betalen? Is dat dan eerlijker?
Er is toch nog gewoon een andere optie dan dubbel betalen? Gewoon in het land waar je de zaken hebt gedaan lijkt mij al een goed startpunt om die ongelijkheid uit de wereld te helpen.

Maargoed, ik was niet echt uit op een discussie, reageerde alleen op hoe Amazon (en eigenlijk andere mega bedrijven) de laatste jaren in het nieuws zijn vanwege het percentage aan belastingen wat niet meer in verhouding staat.

[Reactie gewijzigd door JorzoR op 29 oktober 2019 11:20]

Nee, dat wordt toch niet gesuggereerd?

Het is helemaal niet raar om voor te stellen dat belasting afgedragen worden in het land waar de winst behaald wordt.
https://nos.nl/nieuwsuur/...-waar-ze-winst-maken.html
Nee je mag verrekenen. Amazon mag zijn in NL betaalde belasting aftrekken van wat ze in de USA moeten betalen. Helaas belasten we winst en niet omzet. En winst slechts een mening.
Anoniem: 167912
@Redstone29 oktober 2019 12:11
Helaas belasten we winst en niet omzet.
BTW is een omzetbelasting
Die wordt betaald door de eind gebruiker.
Anoniem: 167912
@Redstone29 oktober 2019 12:27
Your point being?
De winst die ene bedrijf maakt wordt ook betaald door de klant. Wil je bovenop de BTW nog een bijkomende omzetbelasting?
Nee maar de Europese wet stelt gewoon dat in gevallen als deze er wel degelijk belastingen naar de Nederlandse staat moeten gaan. Wat ook heel logisch is als je er een seconde bij stil staat wat het zou betekenen als dat niet zou hoeven.

Duitse kleine automaterialentoko met website in het Duits die af en toe een pakketje naar Nederland moet sturen zal verder niks hoeven doen met de Nederlandse fiscus. (ligt aan de totale omzet in NL per jaar vooral)

Kijk trouwens maar eens naar Amazon.de voer een Duits adres in en voer een Nederlands adres in. Wat zien we daar?! BTW verschil!? Ja want de Nederlandse sales hebben de NL btw en die int Amazon voor de NL fiscus. En dat is al zonder dat het amazon.nl betreft

[Reactie gewijzigd door TWeaKLeGeND op 30 oktober 2019 01:39]

Fijn om nog goede mensen te hebben. Maar het maakt geen reet uit. Als Amazon structureel goedkoper gaat zijn dan Bol.com, dan is de markt voor Amazon.

Bol.com kan daar niets aan doen of willen. Er is niet op te boksen tegen de service en prijs van Amazon. Wanneer Amazon dat echt wil. Dat is de grote vraag. Gaan ze all-in of wordt dit een slap aftreksel?
Ze moeten in ieder geval ook omzetbelasting in Nederland gaan betalen.
Plaats van levering telt, zeker bij lokale site met lokale taal lokale betaalmogelijkheden en aanzienlijke omzet. Hoofdkantoor boeit daar verder niet in. Dat ze dan alsnog de belasting ontwijken doet niks af aan bovenstaand beginsel dat zou tellen voor partijen zonder leger advocaten en accountants die zich specialiseren in ontwijking.

De BTW van NL omzet op amazon.de gaat in ieder geval nu al naar de Nederlandse fiscus.

[Reactie gewijzigd door TWeaKLeGeND op 30 oktober 2019 01:40]

Elk bedrijf zou belastingen moeten betalen waar het de omzet doet.

Doet Amazon 2 procent van zijn omzet in NL, dan bv op die 2 procent belastingen betalen in NL, zo ook voor België. Geloof me eenmaal dat dat er komt zullen mij allemaal veel minder belasting betalen, meer geld hebben om te kopen en zoo meer omzet en banen creëren. Heel het probleem zou opgelost zijn. Er zouden alleen wat minder superrijken zijn. Met veel geld waar niets mee gebeurt buiten constructies op beurzen die niemand meer begrijpt.
Hoezo zou je dan minder belasting gaan betalen? En we moeten niet minder rijken hebben maar juist heel veel, iedereen moet rijk worden.
Iedereen rijk is onmogelijk. Waarom?

Nou, stel dat iedereen een miljoen per jaar verdient. Jouw bakker wil ook zijn miljoen binnenhalen en met 1 euro per brood schiet dat niet op, en iedereen kan het betalen (want iedereen verdient een miljoen), dus binnen de kortste keren is het brood 100 euro. Met andere woorden: Megainflatie.

Wat natuurlijk wél kan, is een veel eerlijker verdeling tussen arm en rijk. Het kan echt niet dat sommige mensen miljarden op de bank hebben staan terwijl anderen van 50 euro per week moeten leven. Nivellering dus, grenzen stellen aan gierigheid en eerlijker delen. Verschil moet er zijn maar tot op een bepaalde hoogte.

Helaas wordt nivellering tegenwoordig als een vies woord gezien door degenen die een keiharde markt voorstaan zoals de VVD. Maar uiteindelijk krijgen we dan net zo'n harde maatschappij als Amerika met veel armoede en misdaad.
Ik loop al best wat jaren rond in dit land, maar ik heb nog nooit iemand zonder blikken of blozen zien beweren dat onze overheid toe zou kunnen met minder geld, gekker nog, bij meer inkomsten de belastingen zou verlagen.
Den Haag roept af en toe wel eens wat over verlaging, maar dat heeft over het algemeen weinig met belastingdruk te maken. :+
Ik vrees er voor. Wanneer je dingen koopt bij eender welke Europese Amazon-site, gebeurt op papier je transactie met het Amazon EU S.a.r.L. Zij zijn zeker niet de enigen die zo'n Luxemburgse constructie gebruiken.
Laat nederland maar eens stoppen met dat soort sandwitch constructies; schiphol betaals procentueel gezien aanzienlijk minder belasting dat gemiddeld bedrijf (laat staan huishouden).

maar goed, on topic *O* eindelijk, hopelijk deurtje voor alexa in nld ook open (hoewel engels prima werkt). Misschien prime en content?
Schiphol is nogal een slecht voorbeeld, de Nederlandse staat is namelijk de grootste aandeelhouder, en daarnaast hebben de gemeenten Amsterdam en Rotterdam ook aandelen. Slechts 8% is in private handen. Kortom, door een lager belastingtarief komt er meer geld vrij om Schiphol te laten investeren, en zodoende de werkgelegenheid op peil te houden of zelfs te laten groeien. Dat levert dus indirect alsnog een hoop belastinginkomsten op. En van de winst die daarna overblijft vloeit een groot deel alsnog terug in de staatskas in de vorm van dividenduitkeringen.
Het ligt aan beide. Nederland biedt het aan en Amazon maakt er gierig gebruik van.
Hoe ligt dat aan Amazon? De Nederlandse regering maakt het mogelijk om minder belastingen te betalen. Er is niets wat Amazon verkeerd doet.
Juridisch niet maar als je het zo bekijkt doet Nederland ook niks fout. Moreel zitten ze beiden fout wat mij betreft.
Gaat niet gebeuren, en dat weten we allemaal.
ik hoop het niet, kan je straks misschien niets meer vanuit Duitsland bestellen. Daar vaak veel goedkoper en meer aanbod, i.p.v de rommel hierzo. En de NL service is hier veel slechter dan vanuit Duitsland.
Daar vaak veel goedkoper en meer aanbod, i.p.v de rommel hierzo. En de NL service is hier veel slechter dan vanuit Duitsland.
Ik vraag me af hoe jij dat allemaal weet over een winkel die nog niet online is.
Bestellen vanuit Spanje en UK gaat prima, ook met de NL/DE deal.
Dat verkopers niet naar Nederland versturen, verandert niet per se met een Nederlandse Amazon. Dat verandert alleen voor toekomstige Nederlandse aanbieders op Amazon. De buitenlandse bedrijven die nu niet leveren, zullen dat in de toekomst ook niet doen verwacht ik.
Ik heb al rare dingen gezien op Amazon.
Ik wilde een fysiek boek kopen.
Via Amazon.com was dat erg duur vanwege vezendkosten.
Op Amazon.de was dat boek ook te koop met veel lagere verzendkosten.
Het betrof dezelfde Amerikaanse verkoper en het boek is vanuit de VS verzonden tegen het normale 'Duitse tarief'. :-)

Een ander punt dat ik wil aanstippen in het volgende.
Amazon kent 3 groepen producten.
a] Eigen producten, die dan ook in het eigen magazijn liggen.
b] Producten van derden die in het Amazon magazijn liggen.
c] Producten die bij de verkoper (dus niet Amazon) in het magazijn liggen.

Het is aannemelijk dat je gelijk hebt met de winkels die in categorie c vallen.
Winkels die in categorie b vallen, verschepen wel gewoon. Of beter gezegd, Amazon verscheept voor die winkels.
Nu kun je redeneren dat bv Duitse winkels voorheen ook niet via Amazon aan jou wilden verzenden. Dat klopt, de reden is dat ook Amazon andere tarieven rekent voor binnenlandse en buitenlandse verzendingen. En iemand moet die extra kosten ophoesten. Maar die kosten zijn waarschijnlijk veel lager als de Duitse waren in een Nederlands Amazon magazijn liggen.
Nou ik weet niet wie het webdesign van Amazon heeft gemaakt maar het is zo onoverzichtelijk als wat vergeleken met mediamarkt of Coolblue zeker voor zo' n groot bedrijf. + groot deel verkopers plaatst maar 1 foto van hun product.
Ik heb al 3* wat besteld en 3* niet gekregen. En dan bieden ze spoedverzending aan met gratis amazone prime en krijg je het nog niet/te laat.
Al honderen keren wat besteld, altijd gekregen vreemd verhaal...ook uit de vs/uk
Persoonlijke anecdotes zijn niet representatief voor het gehele bedrijf
Klopt, maar check anders even de reviews van Amazon in de pricewatch. Dat komt echt niet in de buurt van het niveau van Nederlandse webwinkels.
Ik heb ook wel eens wat besteld en niet gekregen. Weet je wat ze dan doen? Opnieuw opsturen. Komt week later eerste zending alsnog binnen (30 euro waarde). Hun antwoord: Hou maar, veel plezier!

Dat is toch echt de algemene soort ervaring die de meeste mensen met dit bedrijf hebben.

Hoe het zit met medewerkers uitbuiten en concurreren met partners en andere vieze praktijken is een ander verhaal maar de ervaring als klant daar kan bijna geen enkele winkel tegenop. Alleen al het idee dat je bestellingen uit het buitenland (Duitsland) 12 uur later in handen hebt is iets.
Het werkt goed, maar een betere resultaten filter is iets waar ze wat aan mogen doen.
Coolblue heeft nog een winkel waar je terecht kan. Ik denk niet dat ze veel zullen merken. De mensen die bij Amazon willen kopen, doen dat al nu via de buitenlandse versie's. Ze krijgen hooguit extra klanten die met Ideal betalen. Ik denk dat Mediamarkt het meer zal voelen.
Anoniem: 426269
@Bundin29 oktober 2019 15:17
Die gaan het zeker wel merken. Amazon heeft veel meer budget.

Het is misschien vervelend voor die blauwe en die dikke, maar ja, hoeveel retailers zijn er door die 2 ook al niet mee opgehouden? Alleen in mijn eigen netwerkje zijn dit jaar al 10 klanten in de detailhandel gestopt, en ze zeggen het ook letterlijk 'tegen Coolblue kunnen we toch nooit op, we kappen er maar mee'.

Misschien neemt Amazon ze t.z.t. wel over. Bol.com staat al min of meer in de etalage, las ik een keer.
Ben vooral benieuwd in hoeverre het aanbod afwijkt
Dit gaat (nog meer) pijn doen aan de locale retail.
Nu ontzien velen zich nog het online shoppen omdat het via "het buitenland" gaat, maar als alles via .nl gaat zie ik hun aandeel behoorlijk stijgen.
Locale retail is haar eigen graf aan het graven.
Het wordt met de dag erger.
Geen voorraad, schappen bijna altijd half vol.
Veel minder vriendelijk personeel. En het personeel wat er is, zijn allemaal 16 jarige die geen flauw idee hebben wat ze aan het doen zijn.

Mensen moet steeds vaker naar meer locale winkels wat veel tijd kost.
Zelfs lampen vinden bij de gamma / ikea is al lastig.
Als je op internet besteld weet je dat je het binnen een aantal dagen in huis hebt en je niet nutteloos heen en weer rijd om je boodschappen te doen.
Spullen ontvangen en eventueel retourneren kost ook tijd. En bestelbusjes die voor niets op/neer rijden. Ik ga liever naar een winkel, waar ik de producten kan zien, aanpassen (kleding) en uitproberen. Ik heb er geen probleem mee om hier meer voor te betalen. Service kost geld, en een winkelier die mij helpt ben ik bereid om voor te betalen. Ik moet nog een dergelijk service niveau vinden bij online winkels.
Die spullen moeten ook allemaal in busjes naar die winkels gebracht worden hoor.. verlichting en verwarming moeten betaald net als pand en personeel.. Dus je betaald uiteindelijk meer voor hetzelfde product dan wanneer je iets centraal opslaat (ipv op 100 kleine locaties).

Plus je moet er nog heenrijden om er achter te komen dat iets er niet is.. ben je zomaar evenveel kwijt als verzendkosten..

Ik ben niet tegen locale winkels hoor maar ik begrijp best waar de verschuiving ontstaat.

En service online is soms best goed hoor.. soms gratis retourneren van een kapot product binnen garantie.. en gratis een nieuwe ontvangen.. om maar wat te noemen..

[Reactie gewijzigd door klaasraak op 29 oktober 2019 12:04]

Als je in een stad woont, zoals ik, kan je ook op de fiets of te voet naar een winkel. Daarnaast zou ik het fijner vinden als ik een product voor reparatie naar een winkel kan brengen, dan dat ik het moet gaan versturen.
Wat betreft de kosten voor verspreiding, vraag ik mij wat goedkoper is en beter voor het milieu. 1 keer rijden naar een winkel voor centraal opslag, of tig keer naar klanten? Als je je bedenkt dat bedrijven soms idiote constructies op na houden om goederen zo goedkoop mogelijk op te slaan. Ben ik benieuwd wat beter is qua milieubelasting en waar de verborgen kosten zitten.
Maar als je iets naar een winkel brengt ter reparatie sturen zij het toch gewoon op naar hoofdkantoor/fabriek.. of ze gooien het weg en pakken een nieuwe doos.. is eigenlijk hetzelfde maar dan laat je het doen.. (betaal je ook voor).

En het is ook niet 1 keer rijden naar een winkel.. het is 1000 keer rijden naar 1000 winkels.. en die moeten allemaal de kachel aanhouden en de deuren open.. Vervolgens verkopen die winkels misschien de helft van inventaris.. je moet toch wat hebben liggen maar veel producten zijn na een jaar niet meer te verkopen.. bv kleding... pc onderdelen...

Als je alles in 1 gebouw hebt liggen weet je hoeveel je hebt en zit je niet met zoveel overhead.. veel minder personeel en gebouwen nodig.. Enkel iemand die producten rechtstreeks naar de consument toebrengt.. En daar zijn toch al routes voor.. Als ze dat nu eens electrisch konden doen zou het al een hoop schelen..

Verder zitten er natuurlijk zat haken en ogen aan..
Denkfout, ze rijden niet tig keer naar klanten maar 1x naar tig klanten. Stukken efficiënter dan elke klant met zijn eigen auto de stad in.
mits elke klant met de auto naar de stad gaat... terwijl er ook genoeg op fiets gaan, benenwagen of met het OV.
Niet eens de helft.
Helemaal mee eens, ik sprak dan ook in het algemeen.
Kleding winkels hebben meestal nog wel goede werknemers, maar supermarkten.... dat is echt een trieste zooi...
en dan komt het niet door de "vakkenvullers" zelf maar door de managers/bedrijfsleiders.

die zijn pas onvriendelijk als het hun niet zint.
Ik keur niets af he.
Ik stel gewoon vast.

Feit is dat bij amazon de mensen zwaar onderbetaald worden, dus moet locale retail volgen. En zoals vaker, als je je personeel niet deftig betaalt kan je moeilijk vakkennis en vriendelijkheid vragen.
Gelukkig kan amazon werknemers in de EU niet onder minimum loon betalen :)
Want dan zouden ze de wet breken en dan zouden ze in problemen komen met de vakbonden :+
Hier in Denemarken is er geen officieel minimumloon, dus ik betwijfel of de EU zo'n wet heeft vastgelegd. Er is wel een officieus minimumloon, maar in principe hoeft een werkgever zich daar niet aan te houden.

Van deze pagina: https://www.andereuropa.org/minimumlonen-in-de-eu/
De studie gaat over de 22 lidstaten met een bindend (statutair) minimumloon. Oostenrijk, Denemarken, Finland, Italië en Zweden zijn daar niet bij omdat het minimumloon niet statutair, maar door collectieve arbeidsovereenkomsten wordt vastgelegd; Cyprus van zijn kant past het statutair minimumloon niet in alle sectoren toe.
Duitsland heeft dus wel een minimumloon, maar dat heeft in principe niets te maken met de EU.
Nederland ook, ah als er geen europees minimum loon is maakt het alsnog niet veel uit, want werkenemers van Amazon in NL en Duitsland moeten alsnog minimum loon krijgen of meer natuurlijk.
Moeten en krijgen zijn 2 vrij verschillende zaken.
Onderbetaling in Nederland is schering en inslag en je moet maar hopen dat je voor een groot bedrijf werkt waar je iets tegen kan doen.
Voor de mensen die niet bij sandd oid werken is klagen simpelweg geen optie, te arm om gerechtigheid te behalen...

De horeca, landbouw en kledingindustrie draait op onderbetaling.
Daarvoor kan je toch juist die vakbonden contacten? Zover ik weet willen ze best vechten voor je, ook al ben je geen lid. En anders wordt je even tijdelijk lid.
Zat mogelijkheden om te klagen, als je maar wil. "Te arm" is echt geen argument in dit geval.
Geld ook voor de supermarkt.


Daarnaast kennen we hier het fenomeen minimumloon. Zowat alle jongeren werken 8 tot 16 uur bij voor een fractie van de loonkosten en zonder enige vorm van garantie of verzekeringen als ziekte en/of pensioen.
In de Nordics is er in de plaats daarvan een 'guaranteed minimum income' waar de staat zorgt voor een normaal bestaan, waar dat in Amerika zonder sociale voorzieningen gewoon niet van toepassing is. De landen binnen de EU hebben hun eigen wetgeving waar het Europese economische en sociale model al sinds de Europese oertijd is vastgelegd. Effe snel een stel werknemers uitbuiten zit er hier dus niet in.
1) Ik weet niet waar je Amerika opeens vandaanhaalt in dit gesprek?
2) Er is geen "guaranteed minimum income" in Denemarken, dus ik weet niet waar je dat vandaan haalt?
De vakbonden die 100.000 leden verliezen in een paar jaar omdat ouderen sterven en jonge mensen geen lid worden. Die vakbonden? Ook maar afwachten hoe lang die nog iets kunnen doen tegen de Amazons van de wereld.
Zelfs zonder vakbonden komen bedrijven in de problemen.
De EU wilt maar al te graag boetes uit delen om zo geld in de kassen te krijgen :)
Wees er maar blij mee er zijn genoeg mensen uit de 19de en 20ste eeuw die maar al te graag een minimum loon wet hadden gewenst!
en dat komt dus ook voor. Middels schijnconstructies worden werknemers flink uitgeknepen. Allemaal om maar zoveel mogelijk winst te maken en te zorgen dat consumers lekker goedkoop spullen kunnen kopen.
Klopt, onze consumptie economie moet echt veranderen!
Omdat, veel producten express zo gemaakt worden dat ze na x hoeveelheid jaar kapot gaan, terwijl mijn Oma staat stof te zuigen(geen grap) met de stofzuiger die ze 40 jaar geleden kreeg met haar trouwdag!

De techniek bestaal al lang om telefoons / was&droog maschines / vaatwasser / ect. tientallen jaren te laten overleven, alleen de consumptie economie zorgt ervoor dat mensen en bedrijven maar al te graag goed werkende producten weg gooien omdat er iets nieuwers bestaat.

Dit is niet alleen slecht voor het milieu, maar ook voor de toekomst van onze economie, aangezien we op een rap tempo door onze supply aan rare-earth minerals gaan die we nodig hebben voor elektronica, als dit op is hebben we een groot probleem!

Duurzaam produceren en consumeren is niet alleen beter voor het milieu, maar levert in de lange termijn heel veel geld op!
In de lange termijn zijn we allemaal dood.

Keynes (dood)
Kan zomaar zo zijn, maar moeten we daarom de planeet verneuken voor onze kinderen en kleinkinderen?
Waarom ben jij en andere die op het moment leven belangrijker dan toekomstige generaties?
Waarom heb jij meer recht op een mooi leven dan toekomstige generaties?

Het argument dat je gebruikt slaat nergens op en is totaal ondoordacht.
Ik heb geen kinderen. Alleen egoïsten nemen kinderen. Er zijn al teveel mensen op aard!
Dat is nog egoïstischer dan je eerdere statement.
Het is een recht van de mens om kinderen te mogen krijgen.
Je kan nooit en tennimmer iemand verbieden een kind te mogen krijgen.
Als het een recht is van mensen om kinderen te krijgen die de planeet vernielen,
dan is het ook mijn recht als kinderloze ouder om de planeet te vernielen.
Als het een recht is van mensen om kinderen te krijgen die de planeet vernielen,
dan is het ook mijn recht als kinderloze ouder om de planeet te vernielen.
Neen, aangezien het gewoon mogelijk is om klimaat neutraal te leven en produceren is je argument foutief.
Als de olie op is, is die op hoor!
Dus jij wilt wachten tot de olie op is voordat we klimaat neutraal gaan leven.

Wacht jij ook altijd tot je benzine tank helemaal leeg is voordat je gaat tanken?
Ik heb nog nooit zonder benzine gezeten. Gaat in mijn leven ook nooit gebeuren!
Heeft u ooit gehoord van een figuurlijke uitspraak, zo niet dan nu
Ik zou zeggen ga eens een tijdje bij een distributiecentrum van Amazon werken. Waar denk je dat die lage kosten van Amazon vandaan komen? Hoeveel denk je dat al die pakketvervoerders die als ZZPer voor Amazon en consorten rondrijden verdienen? En denk je dat het millieu ermee gebaat is bij al die vervoerders die zoals men hier zegt, "het stront van de dijk rijden"?

Apropos, vakbonden, denk je dat al die Poien, Roemenen e.d. die bij distributiecentra in Nederland bij een vakbond zijn aangesloten? En dat ze het aan zouden kunnen/durven om te gaan staken?
Gelukkig is er geen distributiecentrum in NL haha :D
Staat in het artikel dus, miss beter lezen de volgende keer ;)
Die is er dus wel, zodra je iets bestelt via Amazon.de dan zie je dat ook.

Zie ook het bericht van xxxneoxxx in 'nieuws: 'Amazon begint in 2020 met productverkoop via amazon.nl....
Hierboven zeggen ze van niet mhhh :/
Dat is erg vreemd.... :/ :/
Klopt, de laatste 2 regels in het nieuwsbericht zijn dan ook incorrect.
Anoniem: 481893
@cadsite29 oktober 2019 10:15
in welk opzich worden ze onderbetaald? Hebben deze personen een beter contract ergens klaar liggen voor hetzelfde werk maar worden ze met geweld geforceerd om bij Amazon te blijven?
Wees blij dat jij de capaciteiten hebt om correct betaald werk te doen.
https://www.ad.nl/economi...er=https://www.google.be/
Mensen die hier in retail werken krijgen ook niet dik betaald hoor.. veelal studenten en jongeren.. Ik heb vroeger een poosje bij de supermarkt gewerkt (ah) daar verdiende ik 3.20 per uur netto... toen ik 15 was. Maar vond het niet te moeite om voor 40 euro per maand de helft van mijn vrije tijd op te geven dus ben er snel mee opgehouden en een baantje gevonden waar ik 5 euro kreeg (zwart).
Nee het is niet dik betaald, maar er is gewoon een minimumloon.

En leuk hoor die 5 euro zwart, totdat een ander met z'n heftruck een palletje op je laat vallen, oeps foutje, en nu? Tja niet verzekerd want zwart...
Je hoeft ook niet persé altijd met gevaarlijke machines te werken he... maar wat ik bedoel te zeggen is dat het niet echt motiveert als je voor 3 euro rotwerk moet doen met zeurende ondankbare mensen om je heen.
Het is maar een voorbeeld, een ongeluk zit in een klein hoekje.
Onderbetalen in een land met minimumlonen is gewoon niet mogelijk.
Uhh? En die leraren maar klagen dat ze onderbetaald worden. Die mensen in de zorg ook. Die agenten hoor je ook wel eens. En dan de mensen die door schijnconstructies van zzper minder betaald krijgen dan het wettelijk minimum. Of de mensen die gewoon minder krijgen dan het wettelijke minimum. Zelfs de drugskoerier die maar een paar honderd euro krijgt voor een grote klus kan onderbetaald zijn. De importvrouwen uit zuid Amerika en Oost Europa die hier 'werken' in een hok van criminele pooier ook.

Minder krijgen voor je werk dan eigenlijk zou moeten, wettelijk, moreel, conform de markt, maakt niet uit. Onderbetaling is er.

Ik twijfel er ook niet aan dat er in de keten tussen de website en de levering van mijn pakje ergens wel onderbetaald wordt.

[Reactie gewijzigd door TWeaKLeGeND op 30 oktober 2019 02:15]

schrijnend dat je dat denkt...
In Nederland en België zijn er dus geen "working poor".
Feit ?

https://www.cnbc.com/2018...for-all-us-employees.html

Das heel wat meer dan het minumum loon wat ze hier in nl betalen, en dan kan je nog allerlei bonusses verdienen
Mwoah, internet is ook niet ALTIJD geweldig; ik had onlangs een adapter nodig voor een ip phone. Besteld en voor 22:00, volgende dag in huis. Je raad het al, vertraagd bij PostNL. Ik de ip phone mee onder mijn arm naar een lokale elektro boer. ip phone ook meteen kunnen testen en had direct de juiste adapter. De dag daarna kwam alsnog die bestelde adapter binnen...
Zeker, ik heb ook nooit beweerd dat het internet heilig is.
Maar ik denk dat veel mensen het nogal vervelend vinden dat je naar een winkel gaat en dan hebben ze je product niet.
Online financieert nu het kapot maken van offline/lokaal. Als lokaal straks dood is gaan de prijzen van offline flink omhoog, geen gratis retourneren meer, minder service... en dan lachen we allemaal als een boer met kiespijn.
Anoniem: 167912
@Micahve29 oktober 2019 12:26
Locale retail is haar eigen graf aan het graven.
Het wordt met de dag erger.
Geen voorraad, schappen bijna altijd half vol
Je reactie is totaal naast de kwestie. De lokale retail delft niet haar eigen graf, het zijn de grote internetverkopers die het graf van de lokale handelaren delven.
Wat kunnen de lokale spelers doen volgens jou om het op te lossen? Meer voorraad en beter opgeleide, slimmere verkopers? Kan allemaal maar dat kost bakken vol geld dat er steeds minder is gezien de moordende concurrentie van de online verkopen. Stel dat een lokale handelaar investeert in dit alles, zijn omzet zit in dalende lijn en zijn marges ook, op het eind van de maand moeten de rekeningen wel kloppen. Hoe denk jij dan dat dit op te lossen is? Meen je oprecht dat het mogelijk is om te concurreren met een internationale speler die al 20 jaar een webwinkel uitbaat met verlies? (Amazon haalt bijna al zijn winst uit zijn AWS tak, de winkel is nog steeds niet of nauwelijks winstgevend).
De stadscentra lopen leeg, geloof je nu oprecht dat al die lokale winkeliers hun job zoveel slechter kennen dan de winkeliers van pakweg 20 jaar geleden? Of zou het kunnen dat er iets anders speelt ...
Is dat allemaal erg? Het is het proces van creative desctruction., en daar zijn altijd winnaars en verliezers. In dit geval vrees ik echter dat de verliezer niet enkel de lokale handelaar is...
De centrumstad waar ik in woon heeft veel van zijn gezelligheid ingeboet, veel winkelpanden staan leeg en raken niet meer ingevuld of krijgen een tijdelijke pop-up winkel.
De boosdoener is de eigenaar van de retailpanden en de vraagprijzen van de huur. De gemeente die de grondprijzen en andere zaken deels bepalen etc.

Combineer dat met de online concurrentie en het is einde verhaal. Zonder de extreme kosten van zaken doen in de buurt van de klant zou de concurrentie met online winkels best aardig te doen zijn voor zat detailhandel branches.
Ik reageerde op de stelling dat de winkeliers hun eigen graf delven, als reactie daarop komt nu de stelling dat de eigenaars van de panden het graf van de winkeliers delven...
de huurprijzen worden bepaald door vraag en aanbod. het valt te verwachten dat die bijgevolg sterk zullen dalen. Een leegstand pand is een kostenpost voor de eigenaar van het pand.
Zou je denken, maar ik zie hier gerust een pand al jaren leeg staan aan het einde van mijn straat. Huur vraagprijs is niet gezakt ondanks al 5 jaar leeg. (zie dat genoeg in heel mijn stad) Dan heb je ook nog de paar 'gezellige' straten met wat leuke restaurants en serviceondernemers die er vaak al lang zitten zoals wat duurdere kapsalons maar verder louche cafés en andere etablissementen waar geen hond komt maar er toch prima omzet vandaan komt (rara hoe kan dat) en de etalages waar ik om de jaar een nieuwe winkelier een poging zie doen om de hoge huur terug te verdienen. (ja als de buurman zijn hoofd boven water houd waarom ik niet dan? Nou de buurman betaald al 20 jaar elk jaar iets meer maar zelfs ja 20 jaar betaald hij nog minder dan de helft van wat 'ik' ga moeten betalen bij aanvang. Hoe kan dat. Ja omdat de vraag op deze lokaties hoog is inderdaad, dus blijven er ondernemers een poging wagen, dat ze falen door oa de top huur maakt de verhuurder weinig uit. Die heeft een beest van een portfolio waar gemiddeld toch een uitstekend resultaat van af komt.)
Ja het komt het neer op vraag en aanbod maar commercieel vastgoed is daar toch anders in dan residentieel vastgoed.

Het is die combinatie van opgelopen kosten en de concurrentie die slopend is voor het straatbeeld en de middenstand. 'de internet concurrentie' is maar de helft. Dat winkeliers hun eigen graf graven is veel te kort door de bocht

[Reactie gewijzigd door TWeaKLeGeND op 30 oktober 2019 15:42]

Je zit er naast omtrent Amazon en verlies. Dit is een bewuste strategie.

Amazon stapt standaard in een markt in tegen kostprijs of zelfs verlies. Daarmee schakelt het concurrenten uit en wint het de markt.

Zelfs indien ze uiteindelijk winst draaien in zo'n markt, stoppen ze die niet in eigen zak. Ze stoppen die winst in prijsverlaging naar de klant. En zo groeien ze nog harder. Iedere keer stoppen ze hun winst in prijsverlagingen en zo worden ze nog groter. Wanneer nog groter, neemt de inkoopkracht toe en worden prijzen nog lager.

Het is een vliegwiel. Het is hoe Amazon iedereen medogenloos verslaat. Amazon is niet verliesgevend in retail, het stopt iedere winst terug in de service en prijs.
Leuk en correct... Wist je dat er in de beginjaren van Amazon US werknemers (en zelfs hele departementen) ontslagen werden omdat ze winst maakten ? Hun interne memo was : net genoeg winst maken om de kosten te betalen en al de rest in prijsverlagingen steken voor de klant.
Want : hoe lager de prijs, hoe meer klanten. Hoe meer klanten, hoe groter het volume en hoe lager de aankoopprijs. En zo kom je in een hele spiraal van steeds maar goedkoper en goedkoper en de enigen die er iets beter door worden, zijn de klanten. Al de anderen verliezen : de fabrikanten, de leveranciers, de werkkrachten...
Of dit nu echt goed is voor de economie, betwijfel ik ten zeerste. Want lagere prijzen voor de consument, betekent lagere BTW inkomst voor de staat. Lagere lonen betekenen lagere belastingsinkomsten van de werknemers voor de staat.
Hun uiteindelijke doel is gewoon monopolisering. En als er echt niemand overblijft zullen ze zeer kalm de prijs iets verhogen, stapje voor stapje. Een 0.2% verhoging? Wie gaat daar rekening mee houden... niemand natuurlijk. Maar doe dat x honderden miljoenen omzet per dag en je komt snel genoeg aan een omvangrijk bedrag :)
Klopt allemaal, maar we (burgers) willen dit. We gaan simpelweg voor het goedkoopste, met nul interesse voor gevolgen. We zijn moreel failliet en krijgen de wereld die we verdienen.
Het zou de lokale retail wellicht helpen door open te zijn op tijden wanneer het merendeel van de mensen niet aan t werk is. Veel (kleinere) winkels zijn alleen open tijdens kantoortijden en niet 's avonds wanneer de werkende mens wèl tijd heeft om even binnen te lopen.
Welke lokale retail??

Op dit moment speelt al dat grotere gemeente last hebben van boodschappen naar huis door AH, Jumbo, Picnic, Coop, etc. Het is goedkoper om je spullen naar huis te laten brengen ipv gezeur met parkeren en bijbehorende kosten. Dat breid zich razendsnel uit als een olievlek uit waardoor winkelcentra een essentiële lokker gaan missen.
Wat dat betreft heeft Nederland een flinke voorsprong tov landen waar Amazon initiator was.

De grootste concurrent zou bol.com moeten zijn, maar dat is een allegaartje van alles en een soort Amazon 2.0
Ipv keihard concurreren zouden ze er verstandig aan doen om het over te kopen en de infrastructuur te gebruiken zoals Ebay met Marktplaats heeft gedaan. Tzt plak je er eventueel Amazon op.
Alleen moet je geen single zijn als je boodschappen wil laten bezorgen. Albert Heijn en co hanteren een ondergrens die hoger is dan wat ik wekelijks kwijt ben en sommige boodschappen houden het niet 2 weken vol. Bovendien vind ik door de supermarkt struinen geen probleem. Dan stap ik liever in de auto.

Over Amazon. Ik kom ook geregeld in de gewone winkels maar het aanbod is vaak kleding, Je hebt veel minder afwisseling dan vroeger. Of je komt er en ze hebben bepaalde produkten gewoon niet meer. MM b.v. richt zich steeds meer op de alleen gangbare zaken. Wijk je maar iets af dan is het pech gehad. Of ze zijn erg duur. Voordat V&D omviel, kon je er nog serie's op dvd kopen voor normale prijzen (ja, naast streamen ben ik ook nog ouderwets bezig) maar sinds die tijd is een nieuw seizoen gewoon bijna 40 euro. Dan maar online.

Maar als ik koop ook zo nog bij lokale winkels hier als de prijs maar weinig scheelt. Ik ben best bereid wat meer te betalen als een winkel service verleent. Zodoende zit hier nog steeds een goede elektronicazaak. Als je daar een TV koopt, komen ze vaak na sluitingstijd al bezorgen. En gaat het stuk dan komen ze ook snel. Het is er nog steeds druk met klanten.
Minder winkels is geen gemis. Een retail expert zei onlangs dat NL uberhaupt 30% teveel vierkante meters winkels heeft tov de vraag, en dat staat los van online.

Gewoon inkrimpen die boel want het komt niet terug. Niet trekken aan een dood paard.
Maar daar is ook iedereen het over eens. Alleen die 30% is gemiddeld waarbij de buitenwijken en kleinere dorpen het meest gaan inleveren.

Een supermarkt is daarbij een lokker die het bestaansrecht van kleinere winkels kan helpen.

Als je kijkt hoe veel kleinere winkelcentra zijn ingericht, beneden winkels en boven hoogbouw met appartementen oid, dan gaat de lokale politiek daar niet het voortouw op nemen. Gaat ook niet zonder slag of stoot omdat de gebouwen en omliggende grond vaak van vastgoedeigenaren zijn. En als de omgeving opnieuw moet worden ingericht zal het de gemeente weer veel geld kosten.
Ik denk dat een overname van Bol.com helemaal niet interessant is voor Amazon. Kost enorm veel geld, en alles werkt anders dan het bij Amazon doet ondanks dat ze in basis hetzelfde doen. Ze doen hier qua omzetten al mee met de top van Nederland.
Waarom zou je in hemelsnaam een concurrent opkopen in een land waar je zelf al een groot marktaandeel hebt, terwijl je niet eens je best hebt hoeven doen om dat marktaandeel te verkrijgen. Bol.com mag dan weliswaar een sterk merk zijn, maar het kan op de lange termijn écht niet opboksen tegen de schaalvoordelen en het kapitaal van Amazon. In de Ahold Delhaize boardroom zweten ze peentjes, geloof me.
Op dit moment speelt al dat grotere gemeente last hebben van boodschappen naar huis door AH, Jumbo, Picnic, Coop, etc. Het is goedkoper om je spullen naar huis te laten brengen ipv gezeur met parkeren en bijbehorende kosten.
In de mierenhoop genaamd de randstad misschien. Hier, redelijk grote gemeente, hebben alle winkelcentra en supermarkten, het centrum niet meegerekend, gratis parkeren. Soms wordt er een bedrag gevraagd maar dat metertje gaat dan pas lopen nadat jij de parkeerplaats alweer verlaten hebt.

[Reactie gewijzigd door Caayn op 29 oktober 2019 09:31]

Kennelijk vervult het dus een behoefte en heeft Amazon daarmee bestaansrecht.
Tja als je goede sevice verleent en goede prijzen hebt... Dan snap ik dat je bestaansrecht hebt.

Het is uiteraard jammer voor de lokale webshops e.d. Maar je email gebruik je ook van de grote partijen en niet van één of ander lokaal bedrijfje die voor een paar tientjes jouw email bij wil houden/hosten. Het is vraag en aanbod.

Buiten dat kan het bedrijven ook heel erg helpen. Want ik hoor iedereen over bol.com maar die doen net als Amazon een platform bieden waar bedrijfjes juist hun producten aan kunnen bieden, en verder niet teveel gedoe willen.

Ik zal vast minnetjes krijgen. Maar kijk eerst eens naar wat je al support aan grote bedrijven.

Ik praat dan niet over een paar euro verschil op een product van 100 euro, dan bestel ik ook liever bij een Nederlandse webshop. Maar het kan je soms wel eens 50% schelen.....laat mij dan maar de boeman zijn!

[Reactie gewijzigd door Wachten... op 29 oktober 2019 09:42]

Er zijn een heleboel lokale ondernemers die via Amazon en Bol verkopen. Dus dat gezeur over dat internet de retail kapot maakt is nogal eenzijdig.
Het is maar hoe je het bekijkt. Ik ken een lokale retailer die zijn spullen via Bol.com verkoopt en zijn omzet verviervoudigd is. Producten zijn makkelijker te vinden en dus veel meer orders. Tuurlijk moet je een deel vd winst afstaan, maar als je veel meer omzet maakt kan dit alsnog rendabel zijn. En vergeet niet, een deel marketingkosten bespaar je....
Bol.com kan hier best smerig mee om gaan. Ze tracken hoeveel al die retailers verkopen, als het goed loopt gaat Bol.com het zelf ook verkopen onder de prijs van de retailer en dan is het dag retailer.
Wauw....dat is inderdaad heel smerig... zou mij niks verbazen wanneer Amazon ook dit soort truucjes uithaalt.
Zoiets gaat een stuk smeriger zonder dat je daarbij stilstaat.

Amazon verkoopt bijvoorbeeld luiers praktisch voor niks. Is een lokker met gruwelijk veel informatie omdat je huishoudsamenstelling voor lange tijd kunt vaststellen.


Die info halen overigens meerder online resellers.

Een bedrijf als Wallmart zet vb keihard in op online omdat de data gruwelijk waardevol. Wallmart heeft daarbij al de hele keten in de breedte.
https://corporate.walmart...stores-across-the-country
Bezorgen voor een vast bedrag, en langzaamaan alle goederen leveren waar behoefte voor is.
Wallmart verkoopt overigens alles wat los en vast zit. Eten, kleding, witgoed/elektronica, verbouwen, etc.
Daar is recent een onderzoek door de EU naar gestart, want het lijkt er wel op. Het gaat vooral om producten die succesvol door meerdere (kleinere) retailers verkocht worden waar de grote partij een betere inkoopprijs kan krijgen en dan de business overneemt. De fabrikant heeft vaak ook niet door dat het contract met amazon tegen een lagere prijs ten koste gaat van zijn business met de andere retailers (die hun volume zien kelderen) en uiteindelijk is de winst voor amazon en de consument.

Maar fair is het niet echt.
Dat doen ze allang en breed. Is een relletje geweest t.a.v. adverteerders die klanten met ads. naar hun product pagina op Amazon wisten te krijgen waarna Amazon vervolgens gewoon hun eigen alternatief met een pop-up / ad aanprijst op diezelfde pagina.. 8)7
Dat doet amazon al lang en bol.com heeft dat van amazon afgekeken. Iedereen die op amazon/bol verkoopt kijkt alleen naar de korte termijn. Verder rekent amazon ook 15+ % van de verkoopprijs (inc btw!) als fee. Ook moet je er maandelijks een bedrag betalen om uberhaupt te mogen verkopen.

[Reactie gewijzigd door FireFoz op 29 oktober 2019 15:51]

Dit wordt tegengesproken door de CEO van bol.com in deze video
https://www.rtlz.nl/busin...tail-winkelstraat-webshop
Nadeel is alleen dat ondanks dat ergens jouw naam vermeld is bij Bol.com, de klant geen flauw benul heeft dat het eigenlijk niet van Bol.com zelf komt. Je mist hier een stukje klantbinding, al hoeft dat niet voor iedereen een issue te zijn.
ik koop regelmatig via amazon duitsland, meestal 1 a 2 dagen extra bezorgtijd, maar verder werkt het prima
De komst van de Nederlandse site betekent niet dat er ook een Nederlands distributiecentrum komt.
Voorlopig dus inderdaad nog wat extra bezorgtijd :O
Ach, daar heb je dan weer Prime voor. Op het moment een belachelijke goede deal à 50 euri per jaar. Zal vast niet heel lang zo blijven, maar goed.
Locale retailers zijn al op de dood geschreven. Wie dit pijn gaat doen zijn de Nederlandse "Amazons" als bol.com en Coolblue. Concurrentie is meestal wel goed, echter heeft Amazon de neiging concurrentie over te kopen of dood te laten bloeden.
Amazon is niet onoverwinnelijk. In Amerika zit Walmart ze alweer op de hielen.

Amazon is gewoon een dozenschuiver en dat trucje kan iedereen als je maar genoeg investeerd. En de consument is mondig genoeg om naar de goedkoopste te gaan. Ergens anders een tientje goedkoper? Dág Amazon.
Sja, het is ook een beetje een timing-dingetje natuurlijk. Leuk dat winkels open zijn, maar ik ben dan zelf ook aan het werk. Als ik dan op de donderdagavond eens naar een koopavond ga, is meer dan de helft van de winkels gesloten en bij wat er wel open is, is nauwelijks voorraad te vinden. "Nee meneer, die hebben we niet, die kunt u online bij ons bestellen". Ja, leuk, maar als er dan een andere online retailer goedkoper is, is die keuze natuurlijk snel gemaakt, daarvoor kom ik niet naar je winkel toe. Dan kun je weliswaar nog bij de winkel laten leveren, maar dan moet je daar weer heen om het pakket op te halen. Dat doet toch niemand?

Dat gezegd hebbende, online shoppen heeft ook nadelen. Je hebt je product niet gelijk, veel te vaak vertragingen of vermissingen bij de verzendende partij (Ik snap nog steeds niet hoe IKEA het voor elkaar krijgt om een complete 3-zits bank letterlijk KWIJT te raken...) en shops die zich niet aan de regels houden als het aankomt op retouren en terugbetalingen.

Ik denk dat Amazon een prima plek in het Nederlandse online-shopping-landschap kan hebben.
Ze mogen dan wel de vertalingen verbeteren. Bestelde recent wat apparatuur, maar toen ik het ontving bleek de oplader niet inbegrepen te zijn. Op de Nederlandse versie stond hier echter niets over vermeldt, maar toen ik de Duitse versie checkte stond daar wel heel duidelijk dat er geen oplader inbegrepen was. De verkoper doet alsof zijn neus bloedt en verwijst mij naar de Duitse versie die inderdaad heel duidelijk is...
Dat is idd heel vervelend, ach ja gelukkig bestaat het retour recht :)
Dat retourrecht, geld dat ook voor aankopen uit Duitsland?
Ja, dat is van de EU. Wel kan het zijn dat je voor het terugsturen moet betalen.
Indien Prime klant, altijd gratis retouren.
Onlangs iets gekocht op amazon.co.uk en mocht het beschadigde item gratis terugsturen naar Belgisch retourpunt, zonder een Prime lid te zijn.
Heb ik ook eens gehad maar nadien werden verzendingskosten wel van het terugbetaalde bedrag afgehouden. Is dit nu nog het geval?
Ik had onlangs een retour van Amazon.co.uk wegens garantie (misprint in D&D boek)
Pakket moest gefrankeerd terug naar de UK gestuurd worden, maar er werd na navraag van mijn kant direct aangegeven dat ik bonnetje van retourzending met kosten kon inscannen en naar hun sturen, en dat ik de kosten dan terug zou krijgen.
Zo gezegd, zo gedaan, en binnen 3 uur (op een zondag) nadat ik scan van bonnetje naar hun customer service had gestuurd had ik al bevestiging dat kosten (omgerekend in engelse pond) op mn creditcard teruggestort waren.
Is nooit het geval geweest. Ga eens even snel je centjes terug vragen. Ze zitten nog in de EU. Als ze defecte spullen leveren mag dat jou niks kosten en dat zouden ze ook nooit bewust doen, moet wel een fout zijn geweest.
Ik had ooit een verkeerd geleverd product geretourneerd door afleveren bij een DHL(?) punt.
Zonder Prime oid lid te zijn, zonder verzendkosten, volledige bedrag teruggekregen.
Of dat ook geldt als n product goed geleverd is maar het niet bevalt oid, dat weet ik niet.
Soms wel soms niet, zal ook te maken hebben met formaat prijs type product en je account verleden. Vaak is retourneren wel geheel gratis
Via duitsland ook nooit problemen gehad. Dus denk dat er weinig gaat veranderen. Misschien alleen dat er zometeen ook grotere objecten (tv’s boven 43” etc) worden verzonden naar nederland
Wordt dan eindelijk het aanbod van Amazon Prime Video uitgebreid voor Nederland?
Amazon Prime Video is een totaal losstaande dienst qua rechten.
Videorechten worden per land bepaald, waar verkoop van goederen binnen de EU zo goed als gelijk getrokken is. Hierdoor zal APV altijd moeten vechten om rechten met Netflix, Videoland, HBO, Disney+, enz. Dat aanbod zal dus altijd blijven verschillen met het buitenland waar APV een veel dominantere partij is en dus veel meer aanbod heeft verworven.
Als de garantie afhandeling van Amazon verbetert, gaan Coolblue en Bol het heel moeilijk krijgen. Met regelmaat bij alle 3 wat besteld, geen klachten bij Bol en Coolblue, maar bij Amazon wel.
'De komst van de Nederlandse site betekent niet dat er ook een Nederlands distributiecentrum komt. De leveringen zouden via Duitse centra bij de grens blijven verlopen.'

Ben benieuwd wat er dan effectief veranderd. Ik hoop dat bestellen via amazon.de nog steeds net zo makkelijk is en niet dat je dan gedwongen wordt om via .NL te bestellen waar dan weer misschien de prijzen hoger liggen.

Wel welkom, ik vind de prijzen van vooral pc onderdelen soms belachelijk hoog in Nederland of de shops met een lagere prijs zijn gewoon slecht. Dit is de reden dat ik nu al regelmatig bij Amazon besteld, de klantenservice is soms wat belabberd en de andere keer doen ze weer totaal niet moeilijk. Ja, ik bestel liever in Nederland, maar ik ben niet bereid om daarvoor een premium te betalen zoals bij bijvoorbeeld de 3900x of videokaarten (o.a. Navi) het geval is.
Zojuist gehoord uit de logistieke wereld dat Amazon's levering via Europakket loopt en die zitten niet in Duitsland maar in Venlo (Limburg). De levering zou vanaf april zijn.
Interessant om te zien hoe Bol.com en in mindere mate Coolblue hierop gaan inspelen. De oorlogskas van Amazon is zeer waarschijnlijk fors om snel marktaandeel te bemachtigen.
Toch vind ik dat CoolBlue een net andere markt dan Bol en Amazon bedienen, Coolblue is niet altijd de goedkoopste maar je weet echt zeker dat je netjes wordt geholpen als er iets is. Hierdoor betaal ik meestal graag wat meer bij Coolblue. Bol is fijn omdat je alles terug mag sturen, maar als iets niet klopt aan je bestelling doen ze verder niets om het op te lossen.
Inderdaad, en 'wat meer' is soms nog een overdrijving, want ze bieden ook vaak een concurrerende prijs (gelijk met Bol en MediaMarkt bijvoorbeeld). Als ik iets moet hebben waarbij ik geen gedoe met de service en garantie wil dan bestel ik dat bij voorkeur bij CoolBlue.
Ik koop best veel, en 99% van de tijd is CoolBlue gewoon duidelijk duurder dan bol.com. En de service bij bol.com is ook gewoon prima in de zin van dat ze nergens moeilijk over doen. Problemen lossen ze het liefst op door gewoon je geld terug te geven. Dat is niet *altijd* even fijn als het daadwerkelijke probleem oplossen, maar je weet in ieder geval gewoon dat je er niet slechter van wordt.
Tja er slechter van worden zou helemaal mooi zijn, volgens mij is dat nog altijd de baseline, niet bewonderenswaardig. Dat van die 99% is nog wel overdreven, als je nu bijvoorbeeld bij de externe schijven kijkt zit CoolBlue gewoon aan de goedkope kant, met soms Bol erboven en soms eronder. Kan best dat ze gemiddeld duurder zijn dan Bol maar 'duidelijk duurder' vind ik ook niet veel zeggen. Vijfje of tientje extra vind ik niet uitmaken en vaak zie je ze op dezelfde prijs zitten. En prima dat bol zo werkt en voor veel zaken kies ik ook gewoon Bol, maar het is niet zo dat ik bij een situatie die ik hierboven schets als eerste aan Bol zou denken.

[Reactie gewijzigd door The Third Man op 29 oktober 2019 10:19]

Heb zelf ook goede ervaringen met CoolBlue kwa garantie. In de winkel zijn de wachttijden wel lang, maar de garantie is uitstekend. Ook zijn ze aardig klantgericht.
Bij mij werd een dure monitor die al buiten garantie was, tot mijn verbazing volledig vergoed. Hetzelfde geldt voor een duur keukenapparaat (4 jaar oud) welke nog binnen garantie viel, maar slijtage had, waardoor het schoonmaken lastiger werd. Volgens de handleiding zou de fabrikant er dan naar moeten kijken. Waarschijnlijk had ik het zelf kunnen oplossen met het bestellen van een paar onderdelen, maar Coolblue vergoede tot mijn verbazing weer het volledige bedrag.

Producten die in de toekomst mogelijk defect kunnen raken (telefoons, monitors, hardeschijven, tv's, keukenapparatuur etc), koop ik daarom ook bij voorkeur bij Coolblue.
Ik koop liever bij bol of alternate dan coolblue
Coolblue is een fysieke winkel, Alternate niet meer, en Bol ook niet. De doelgroep is dus anders, het zit een beetje tussen een Mediamarkt en Bol in.
Ja, ik koop sowieso elektronica het liefst online en niet in een winkel :)
Maar ik ben nog nooit een Coolblue winkel binnen gelopen :)
Bol en alternate zijn anders meer shit dan amazon of coolblue
Vind ik van niet, de websites van Bol en Alternate zien er netter en beter uit dan Amazon, coolblue heeft ook een betere website dan Amazon.
En Bol en Alternate proberen geen geld van je te scammen als je een bundle koopt.
Ja Coolblue probeerde 80 euro te vragen voor een 64gb geheugen kaart in een bundle met een Canon camera!
Alternate scamt je altijd met hun hoge prijzen, bol.com kan wel iets hebben wat goedkoper is, maar hun aanbod is maar magertjes vergeleken met Amazon, die site is meer een kwestie van wennen, je kan daar alles vinden en van veel artikelen zijn er reviews daar kannje met een beetje gezond verstand zo zien of iets goed is.
Ik heb nog nooit op Alternate te veel betaald, heb juist veel van mijn spullen daar gekocht omdat ze goedkoper waren.
Mijn headset was 60 euro inplaats van de standaard 90 euro, mijn keyboard en muis waren ook 30% goedkoper, er zijn best vaak goede sales en ik koop er vooral omdat ik goede ervaring heb, het is altijd goed verpakt en komt altijd netjes op tijd aan zonder poes pas.

En moet je maar eens op Cool Blue zo'n camera opzoeken dan op de bundels kliken en dan dezelfde spullen op Bol in het winkelwagentje leggen en dan zie je dat je bij Cool 20+ euro meer betaald :)

De reden waarom Amazon meer artikelen heeft komt omdat Amazon niet alleen zelf dingen verkoopt, maar er allerlei andere bedrijven op zitten die niet door Amazon gecontroleerd worden

[Reactie gewijzigd door Micahve op 4 november 2019 11:32]

Als ik een probleem heb met een product, gekocht op Amazon, word ik toch wel heel netjes behandeld.

- 14/30 dagen bedenktijd.
- Altijd keurig vlot geld retour.
- Klantenservice belt mij gerust terug.

Bij producten die ik zelfs al maanden heb liggen, zoals de DJI Osmo Pocket die raar deed of een haperende Bluetooth adapter, kon ik na een 6/8 maanden alsnog het geld terug krijgen.
Bij producten die ik zelfs al maanden heb liggen, zoals de DJI Osmo Pocket die raar deed of een haperende Bluetooth adapter, kon ik na een 6/8 maanden alsnog het geld terug krijgen.
Dat is natuurlijk afhankelijk van het product en de afspraken die de winkel met de fabrikant/leverancier heeft. Anekdotisch: Bijvoorbeeld, MediaMarkt staat niet bekend om zijn goede service desondanks hebben wij laatst toch het volledige aankoop bedrag één jaar na aankoop zonder problemen terug gekregen voor een defect ipad toetsenbord.
Uiteraard, het is anekdotisch. Ik spreek over mijn persoonlijke ervaring natuurlijk. Misschien was dat niet duidelijk genoeg, dat ik niet spreek voor anderen of meen dat mijn ervaringen generiek zijn. Maar voor alle duidelijkheid, mijn reactie betreft mijn persoonlijke ervaringen.
Dat imago van cool blue is leuke marketing maar al lang niet meer zo als sommige mensen altijd maar roepen. Amazon is vergelijkbaar in 'vertrouwd weten dat 't prima zal zijn'. Dat 'andere markt' gevoel ga ook jij ooit kwijt raken. Als er al een andere markt is, is het dat cool blue veel minder verkoopt (kleiner assortiment bedoel kk) en het idee probeert te wekken dat je bij hun koopt met advies van je handige buurjongen zonder hem lastig te hoeven vallen.

[Reactie gewijzigd door TWeaKLeGeND op 30 oktober 2019 02:33]

Wij als klanten maken daar het verschil... Koop je bij een groot, nietsontziend Amerikaans miljardenconcern of steun je de 'lokale' Nederlandse partijen? Die eventuele paar euro meer gun ik toch echt liever aan een Nederlands bedrijf. En de Nederlandse economie.
Ga winkeliers in de winkelstraten vragen of de consument graag wat extra betaald om de lokale winkelier te steun. Mijn vermoeden van het antwoord is: "De consument koopt gewoon waar het makkelijkst en goedkoopst is"
Ik koop niet graag bij amazon.
Het is een lelijke en amateuristische website die al jaren lang geen onderhoud heeft gehad.

Het ziet er niet uit, product informatie mist soms of klopt niet.
Sorry maar ik pas.
Klinkt als een keertje mediamarkt binnen wandelen
De helft van de verkopers op bol.com zijn ook gewoon doorverkopers van Chinese rommel, helaas...
De vraag hoeft niet gesteld te worden want het antwoord is kristalhelder. Nederlanders lopen de deur plat bij Action en Lidl.

Het interesseert een Nederlander niet hoe iets gemaakt wordt, hoeveel mensen of dieren mishandeld zijn, of wat er allemaal uitgespookt is om het zo goedkoop te maken. Alleen prijs telt. En helemaal niets anders.
Das bij de AH en Blokker niet anders, en de schuld bij de burgers leggen is helemaal onzinnig.
Als de lonen achterblijven gaan de mensen op de prijs letten, logisch..
Ook mensen die ruimer in het jasje zitten doen hetzelfde, dus nee.
Jammer, zal wel weer genoeg banen en een paar Nederlandse bedrijven de kop gaan kosten.

[Reactie gewijzigd door Caayn op 29 oktober 2019 09:16]

Zo lang de prijzen goedkoper blijven, dan vind ik het best.
resultaat van deze denkwijze is dat we straks allemaal voor het minimumloon aan het werk zijn.
Ik ben een kapitalist pur sang. Maar zie ook dat dit het einde is van een tijdperk. Kapitalisme werkt bij veel middelgrote ondernemingen die elkaar beconcurreren. Dit is niet meer houdbaar nu steeds meer industrieën 1 of enkele bedrijven hebben die alles domineren. Helemaal in branches waarbij de marginale kosten bijna 0 zijn is er geen houden meer aan. Dit ontwricht steeds meer hele samenlevingen. Je bemerkt aan alles dat mensen steeds minder het hoofd boven water kunnen houden en geven de schuld aan de NL overheid. Maar dit zijn krachten die iedere keer buiten schot blijven lijkt het. Hier moeten we echt iets mee, anders mag je over 50 jaar blij zijn dat je uberhaupt een baantje hebt en inderdaad tegen een vorm van minimum compensatie.
Waarom niet de schuld leggen bij de NL overheid. Dezelfde overheid die het mogelijk maakt dat een bedrijf als Apple of Google in totaal bijna minder belasting betaald dan een gemiddelde burger met zijn inkomen van nog geen 3000 euro per maand.

Dezelfde overheid die het mogelijk maakt dat de winstbelasting lager is dan een inkomstenbelasting. 52miljard omzet beslasting vs 55 loon/inkomsten belasting... bizar gewoon.

Dezelfde overheid die het mogelijk maakt dat grootvervuilers minder kosten hebben voor energie. Dan een huishouden.

Dezelfde overheid die het mogelijk maakt dat de transport sector, met name Schiphol bv, minder belasting betaald dan een niet-leasende Tesla-rijder.

Misschien zou het bedrijfsleven eens een realistisch aandeel moeten bijdragen aan de inkomsten van de overheid, dan zouden er minder mensen zijn die moeite hebben met het hoofd boven het water te houden. Want er worden gigantische winsten gedraaid door vele bedrijven. Maar geen van die bedrijven is 2/3de van hun inkomen kwijt aan belastingen zoals de gemiddelde burger. Inkomsten belasting, BTW etc.
De Nederlandse overheid kan tot op bepaalde hoogte regels stellen/belasting heffen. Maar ze kunnen niets doen aan het feit dat steeds meer branches geregeerd worden door enkele partijen met marginale kosten die vaak enorm laag zijn.

Dat is het effect waar het hier om gaat en wat ook bij jou wellicht in de redenatie mist, maar wat wel de grootste drijfveer aan het worden is voor economische ontwrichting.

Jouw opmerking "Misschien zou het bedrijfsleven eens een realistisch aandeel moeten bijdragen aan de inkomsten van de overheid, dan zouden er minder mensen zijn die moeite hebben met het hoofd boven het water te houden. Want er worden gigantische winsten gedraaid door vele bedrijven" is dan ook precies het probleem wat niet begrepen wordt. Een bedrijf als Google wat bijvoorbeeld de branche voor online search domineert heeft maar 1 meester: de aandeelhouder. Ze lopen daarbij zo ver voorop en hebben zo'n flexibiliteit om gelden internationaal te sluizen dat het voor de NL overheid moeilijk te grijpen is.En zo gaat het steeds vaker.

In dit voorbeeld is daardoor bijna 0 werkgelegenheid in NL aangaande online search programmeurs gezien dat door 1 silicon valley based bedrijf wordt gedomineerd met 0 marginale kosten per nieuwe klant. Hoe in godsnaam moet een Nederlandse overheid daar iets aan doen?
Misschien zou het bedrijfsleven eens een realistisch aandeel moeten bijdragen aan de inkomsten van de overheid, dan zouden er minder mensen zijn die moeite hebben met het hoofd boven het water te houden. Want er worden gigantische winsten gedraaid door vele bedrijven. Maar geen van die bedrijven is 2/3de van hun inkomen kwijt aan belastingen zoals de gemiddelde burger. Inkomsten belasting, BTW etc.
Het doel van die bedrijven is om zoveel mogelijk waarde te creëren voor hun aandeelhouders. Eén van de manieren om dat te bereiken is ervoor zorgen dat de belastinguitgaven zo laag mogelijk blijven. Bedrijven zijn geen charitatieve instellingen die primair tot taak hebben de overheid van voldoende pecunia te voorzien - wat ze overigens indirect wel doen natuurlijk.

Kortom, de overheid zal dat moeten afdwingen. En dat gebeurt dus ook: in het belastingplan voor 2020 zijn al maatregelen opgenomen die moeten voorkomen dat winsten worden afgeroomd, en ook in de EU worden nieuwe regels gemaakt die bedrijven verplicht belasting te betalen in de landen waar omzet wordt gegenereerd.
Dezelfde overheid die het mogelijk maakt dat de transport sector, met name Schiphol bv, minder belasting betaald dan een niet-leasende Tesla-rijder.
Schiphol heeft het afgelopen jaar 60 miljoen Euro winstbelasting betaald. Welke Tesla-rijder biedt meer?
En dan nog, als Schiphol gebruikmaakt van een lager belastingtarief, dan komt dat óf ten goede aan het investeringsbudget wat extra werkgelegenheid oplevert, óf het wordt in de vorm van dividend uitgekeerd aan de aandeelhouders. En wie zijn die aandeelhouders: voor 92% is dat de Nederlandse overheid (Rijk, gemeente Amsterdam, gemeente Rotterdam). Broekzak-vestzak dus.
Oftewel, het groot kapitaal regeert.
Wordt een groot probleem in de (nabije) toekomst.
Dude het minimum loon is nl is heel erg laag...dit is wel degelijk de overheid te verwijten...

Amazon betaald een stuk meer per uur:

https://www.cnbc.com/2018...for-all-us-employees.html
Je moet mensen aanspreken op dingen waar ze direct last van hebben. In de woorden van John Oliver: Amazon-medewerkers hebben te weinig tijd om naar de WC te gaan. En dat is niet verstandig, want als je tijd moet besparen ga je niet sneller plassen: je bespaard tijd door niet je handen te wassen.

Veel plezier met het ontsmetten van je volgende bestelling.
robots plassen niet.
In amerika krijgen de dozenschuivers 15$ per uur, das heel wat meer dan het minimum loon in nl...

https://www.cnbc.com/2018...for-all-us-employees.html
lol, met het verschil dat wij hier betere sociale voorzieningen hebben. Dat maakt dat ons minimumloon hoger is dan die van Amerika.
LOL wat een onzinnig argument, als jij 18 bent en voor 4 euro 43 per uur aan t werk bent ben je nog steeds heel erg onderbetaald en heb je niks te besteden. Het woord "uitgebuit" komt er in de buurt...

Dan heb je geen drol aan je sociale voorzieningen.

https://www.minimumloon.nl/
En je denkt dat je met met 15$ het beter hebt in Amerika? Daar moet je heel veel zelf van betalen. Met onze zorgstaat en voorzieningen zit ik liever hier dan.
Daar hebben nog veel mensen eigen grond en een huisje, dus ja als je 50k $ pet jaar binnenharkt kan je t best goed hebben, zeker vergeleken met het minimum loon hier... of bij de Mac etc..
Dan moet je wel 50k verdienen per jaar daar en dat doet het gros niet. Tevens is eigen grond, net als hier, alleen buiten de steden te krijgen. En dan het ook een stuk goedkoper, net als hier.
Dat doet het gros wel, want naast de 15$/h en de vele werkuren krijg je ook nog allerlei bonussen...en de distributie centra staan juist buiten drukke stadscentra.
Bij amazon betalen ze 15$/uur ....


kijk in nederland wat het min loon is :
https://www.minimumloon.nl/
Monopolisten zijn we nog nooit beter van geworden als geheel.
Kan het nog een tikje kortzichtiger? /S
Welke job oefen jij uit?
Deze reactie doet gewoon pijn. Kortzichtigheid is erg gevaarlijk. Ik hoop oprecht dat ze geen monopolie krijgen in Nederland. Dit bedrijf is al veels te groot en maakt meer kapot dan het brengt.
Je hebt natuurlijk helemaal gelijk dat Amazon zijn medewerkers misdadig behandeld en dat hun macht al veel te groot is.

Dat gezegd hebbende: als ze efficiënter werken dan Nederlandse bedrijven dan zou ik ze niet buiten willen sluiten zuiver omdat het banen kost. Dan zou ik ook geen melkrobots moeten ontwikkelen, zelfscanners moeten gebruiken, internetbankieren moeten doen etc.
Ik ben niet tegen buitenlandse bedrijven ansich maar ik vind wel dat welvaart moet zorgen voor betere welzijn. En als blijkt dat welzijn van werknemers voor Amazon van ondergeschikt belang is dan mag er van mij opgetreden worden.
Dat siert je. Duimpje omhoog
Weet ik niet. Uiteindelijk blijven de levertijden gelijk, en die zijn op dit moment bij bol.com en coolblue toch beter dan die van amazon. Zoveel zal het uiteindelijk niet schelen verwacht ik.
Als ik via de DE website bestel met Prime heb ik het gewoon met 1 dag binnen. ik bestel al jaren bij Amazon. Toevallig afgelopen donderdag bij Bol een geheugen kaartje besteld omdat ik hem echt de volgende dag nodig had, hij gaat vandaag pas binnen komen. Dus Bol is ook niet zo heel best met zijn levertijden meer en al helemaal niet met de third partie verkopen, zie daar maar eens je garantie te krijgen en Bol trekt zijn handen ervan af.
Helaas was 1 dag de normale service vòòr prime.
Nu wordt je als reguliere klant achteraan in de rij gesmeten, blij als het een week is maar vaak duurt het langer. Met beroerde service (DHL express).
Helaas staat bol tegenwoordig net zo vol met troep als amazon. Externe verkopers maken het een onhandige en inconsistente website vind ik.
Helemaal mee eens, nu ook al vaker kapotte, vieze producten gekregen via Bol.com en dan moet je 1 voor 1 alles terug gaan sturen met aparte (brakke) klantenservices je gelijk halen. Ik koop alleen nog boeken en wat andere standaard producten bij Bol.com. Als Amazon 5% goedkoper is wil ik CoolBlue en Bol wellicht nog sponsoren, maar vanaf 10% of meer wordt het wel verleidelijk om gewoon bij de grote Amerikaan te bestellen. Ik ben erg benieuwd of Coolblue en Bol zich zorgen maken of hopen/denken dat het wel mee zal vallen.
Heb ooit via de officiële Bol.com pagina een xbox one controller (v2) gekocht.

Toen die arriveerde bleek het een OEM v1 controller te zijn van een externe verkoper.

Controller weer terug gestuurd en gewoon netjes mijn geld terug gehad maar sindsdien denk ik wel een paar keer na voor ik bij bol.com wat koop, die site is echt een chaos geworden wat betreft verkopers, aanbod en prijzen en soms is het gewoon niet duidelijk dat je met een externe verkoper te maken hebt.

Ik koop regelmatig wat bij Amazon, zowel UK als DE en dat werkt meestal wel goed, grootste nadeel is dat sommige artikelen niet naar Nederland worden verstuurd zonder dat daar een duidelijke reden voor is. En als je media in Duitsland koopt krijg je altijd de Duitse versie incl Duitse hoes met grote waarschuwingen enzo.

Hopelijk krijgt Nederland wel een eigen media aanbod.

[Reactie gewijzigd door iwaarden op 29 oktober 2019 10:15]

Een troost, bij Amazon (in de USA) is het nog veel erger gesteld.

Daar kun je gewoon giftig kinderspeelgoed kopen omdat de controle op 3rd party resellers nihil is.
Ik koop mijn giftig kinderspeelgoed gewoon rechtstreeks bij aliexpress.
@ikwilwp8

Tijdje FBA gedaan, moet je zeggen dat Amazon het niet meer aantrekkelijk maakt voor een verkoper om via Amazon te verkopen.

Alles wordt duurder, de opslag per vierkante meter is een stuk duurder. De CPA zijn een stuk duurder. Waardoor ik meer en meer research moet doen in. China, en de prijzen van mijn product een stuk duurder moet maken.

Ik denk dat het dan gewoon aantrekkelijk voor je wordt om via bol.com te bestellen.

[Reactie gewijzigd door theduke1989 op 29 oktober 2019 10:42]

Mee eens. Het is jammer dat ze die kant zijn ingeslagen. Veel mensen vertrouwen nog op de naam bol.com en zien niet dat ze eigenlijk bij een bedrijf bestellen die goedkope rotzooi uit China hier doorverkoopt.

Ik kom er niet meer in ieder geval.
Tja was het anders dan? Ik kan het alleen als externe verkopers etc. Dus wat maakt het anders?

De support gaat uiteindelijk via bol.com.
Is gewoon een Nederlandse amazon.de.
Er was een tijd dat bol.com alles vanuit eigen beheer verkocht, nog voordat externe verkopers mee mochten doen.
tja alleen dan zonder de scherpe prijzen.. Bij bol.com betaal je altijd wat meer voor hetzelfde product als in een normale website... Als amazon hier komt verdwijnt bol waarschijnlijk.. binnen een paar jaar.
Bij Bol.com zou je altijd hetzelfde product moeten krijgen ongeacht de verkoper die jij selecteert. Als jij goedkope rotzooi uit China krijgt is of de verkoper malafide en heeft hij een verkeerd product geleverd of jij hebt het verkeerde product gekocht.

Maar het is inderdaad jammer dat jouw zoekresultaten bevuild worden met dergelijke producten. Vaak helpt het om een beetje te spelen met het filter en de (select) levertijden.

[Reactie gewijzigd door Caayn op 29 oktober 2019 09:57]

Ik heb het zelf al meerdere keren gezien, vooral met telefoon-accessoires zoals opladers. In de tekst en op de afbeelding staat dan het officiële product maar je ontvangt een merkloos prul. Ik heb het teruggestuurd en geklaagd maar ik gok dat de meeste mensen niets van zich laten horen.
Toevallig laatst iets besteld bij een (malafide) Bol.com partner. Keurig opgelost door Bol moet ik zeggen.
Dat je überhaupt iets via een malafide verkoper kan kopen op bol.com is al erg genoeg vind ik. Liever een site waarbij je van de reputatie van de site uit kan gaan. Oftewel, niet per artikel uitzoeken of het wel te vertrouwen kan zijn.
Levertijden zijn van minder belang vind ik. Vooral bij impulsinkopen is levertijd belangrijk. Het duurt ook geen weken bij Amazon, uiterste geval een paar dagen. Coolblue is erg duur en de klantservice valt tegen. Amazon heb ik betere ervaring mee.
Ik heb via Amazon.de nog NOOIT mn spul binnen een week gekregen, zelfs met prime.

Voor mij is Amazon gewoon een AliExpress met een vergelijkbare informatievoorziening en klantenservice, zonder dat IK me zorgen moet maken om de importkosten uit China
Ik krijg regelmatig de dag nadien mijn producten met Prime. Max 3 dagen.
En bij mij zelden langer dan één week, dat zijn uitzonderingen. Nochtans bestel ik er 10-tallen producten per jaar, en dit al jaren lang. Wel gaat het dan om bestellingen waarbij Amazon.de de verzending afhandelt, en niet een externe partij. Daar kan een groot verschil in zitten.
Op dinsdag een moederbord, geheugen en waterkoeling besteld via Amazon.de omdat mij dit 40 euro scheelde met Nederlandse webshops. Beloofd was vrijdag in huis. Donderdag had ik twee van de drie producten binnen, vrijdag het derde.
Hier duurt het toch ook nooit langer dan een week. Laatst zelfs sneller dan voorzien. Besteld op donderdag, voorziene levering op dinsdag, maar op zaterdag merkte ik al dat er 2 pakketten aan m'n achterdeur lagen...

Ik bestel wel nooit iets op amazon dat niet Fulfilled by Amazon is...
Moet je wat anders kopen dan chineze meuk, koop een merk artikel uit de eu en het is er zo..
Afgezien dat de meeste 'merk artikelen' (kijkend naar electronica) uit of via China komt, koop ik op Amazon ook 'merk' artikelen, die ook vanuit 'Amazon EU' zelf wordt verkocht.

Je argument raakt kant noch wal
Als je iets van Sony oid besteld bij Amazon is het er in notime en zeker geen week, ook veel "chinees" spul is er binnen 2-3 dagen..
Dan ben jij een uitzondering, met prime heb ik t vaak de volgende dag al binnen..
Dat vermoeden had ik zelf ook al, kijkend naar de comments hier. Stelletje mazzelaars :')
Ik ging een camera bestellen:
Keek bij Coolblue, die heeft van die mooie bundels weet je wel
Toen keek ik bij Bol.com en was het 40 euro goedkoper...

Het bleek dat Coolblue 40 euro extra vroeg voor een 64gb sd kaartje! :o
Coolblue is dus in mijn mening echt een scam website.

Ik heb mijn camera, sd kaartje en tas besteld bij Bol.com en nu heb ik een camera en 40 euro om wat anders mee te doen! :)
Heb je ooit al een slechte review gezien bij Coolblue? Ik niet.....

Ooit eens een slechte review geplaatst op Coolblue, mooi geformuleerd... kreeg melding dat deze review niet kon geplaatst worden.

Eens een nieuwe wasmachine gekocht bij Coolblue.... vrijdag besteld... maandag geleverd. Euh wacht eens, je zegt vandaag besteld morgen geleverd. Ja meneer, maar dat geldt niet voor witte producten.

Ik koop niets meer bij hun. Nog nooit problemen gehad met Amazon. Perfect service na verkoop.
Coolblue is inderdaat redelijk vervelend.
Als ik elektronica koop ga ik meestal naar Alternate, goede service en goed verpakt en ook voor 12 uur besteld morgen in huis!
Ze werken als ik het artikel goed begrijp net als Bol.com gedeeltelijk met lokale (Nederlandse) leveranciers die via amazon.nl hun producten mogen aanbieden. Mogelijk levert het Nederlandse bedrijven juist extra op omdat mensen vergeten het Duitse segment op amazon.de te bekijken en daarom in Nederland kopen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee