Dus? Omat het voor de (kleine) wetenschappelijke markt niet kan moeten we het voor de bulk van de verkochte boeken, romans, ook maar niet doen?
Ja, daar heb je gelijk: voor bulktekst wil je dat natuurlijk automatisch doen.
Een programma als Calibre zet in een paar seconde het een naar het ander om en terug. Doet dat heel erg goed en haalt ook nog een reeks fouten uit de professioneel aangeleverde boeken.
Ik heb de indruk dat de tools van Adobe en andere dure commerciele of inhouse software populairder zijn bij uitgevers. Dat zal toch wel zijn redenen hebben. (Ik ben er zelf niet zo in thuis, we gebruiken LaTeX.) Calibre is idd zeer handig, gratis en populair onder lezers.
Als je nooit iets aanpast zal er ook nooit iets veranderen. Dan laten we het gewoon door Amazon doen
Amazon ebooks => 30--70% van listprijs gaat naar Amazon.
Amazon heeft een enorme machtspositie.
Je geeft het hier perfect aan. Je denkt nog op de oude manier.
Als je als schrijver electronisch levert hoef je helemaal niet zoveel boeken te verkopen om uit de kosten te komen.
Maar schrijvers leveren al sinds jaar en dag electronisch op. Papieren boeken worden doorgaans niet meer met een typmachine en met afzonderlijke loden letterblokjes gemaakt hoor. Wat naar de drukker gaat is 'gewoon' een PDF. (Die wel aan veel strengere kwaliteitseisen moet voldoen dan een doorsnee PDF die je op het web gooit.)
Als je beknibbelt op editing gaan je kosten omlaag. De kwaliteit ook. Nu, sommige auteurs schrijven vanzelf redelijk goede tekst en sommige lezers vinden het niet zo erg om een ruwe tekst te lezen. Prima! Er is een levendige markt in pulp. Het is soms moeilijk om daartussen nog iets te vinden dat de moeite van het lezen waard is, maar ja. Prijzen van bijna nul zijn nu inderdaad mogelijk omdat je niet met drukkosten zit, maar alleen als je ook geen andere kosten hebt. Behalve voor die enkelingen die door een of andere marketingstunt honderduizenden exemplaren weten te slijten. Op de e-book markt is het nog meer winner-takes-all dan op de klassieke markt. Er worden ieder jaar letterlijk miljoenen boeken uitgebracht. Het gros daarvan verkoopt bijna niets. Er zijn zeker succesverhalen, maar dat zijn hele, hele zeldzame uitzonderingen.
Ik heb zelf contact gehad met een Amerikaanse schrijver die een niche markt bediende. Hij had jaren geleden een serie van 6 boeken geschreven. Zijn uitgever weigerde ze als eboek uit te geven. Hij kreeg toestemming om het voortaan zelf te regelen. Hij had die dingen op een typemachine geschreven en niet electronisch. Ik kon hem helpen aan de ingescande versies van zijn manuscripten. Gevonden in de krochten van IRC. Hij heeft ze een keer doorgelezen en gecorrigeerd en aangepast aan de moderne tijd. Hij bood ze zonder DRM aan op zijn website. Je kon betalen wat je het waard vond. Resultaat? Hij verdiende een veelvoud van wat hij er vroeger voor kreeg van zijn uitgever. Werd hij rijk? Nee...maar het was binnen en week geregeld door twee mensen die het ook nog nooit eerder hadden gedaan.
Maar had hij die ook binnen een week geschreven?
Voor oude boeken: by all means! Als het je hobby is: by all means! Maar als beroep voor schrijver of uitgever kiezen kan ik niemand aanraden.