Amazon onderhandelt over verkoop Nederlandstalige e-books

Amazon onderhandelt met meerdere Nederlandse uitgevers over de verkoop van e-books. Dat duidt er op dat de webwinkel concrete plannen heeft om naar Nederland uit te breiden. Over een uitbreiding naar Nederland doen al langer geruchten de ronde.

AmazonOp dit moment onderhandelt Amazon met meerdere uitgevers over de verkoop van digitale boeken, zo bevestigen ze tegenover NRC Q. De onderhandelingen wijzen erop dat Amazon concrete plannen heeft om naar Nederland te komen, maar het is niet duidelijk wanneer dat zal gebeuren. Een aantal jaren geleden verzocht Amazon al om aansluiting op het Centraal Boekhuis, het belangrijkste distributiebedrijf voor papieren boeken in Nederland.

In ieder geval één uitgeverij, Xander, heeft al een contract getekend. Concurrent Podium geeft tegenover NRC Q aan voorlopig nog geen contract met Amazon te willen tekenen. "Er staan verregaande condities ten faveure van Amazon in het contract, die me onderwerp lijken voor stevige discussie in vakkringen", zo zegt directeur Joost Nijsen tegenover de nieuwssite. In andere landen eist Amazon hoge kortingen bij het inkopen van e-books; dat is de dan ook de reden dat de webwinkel momenteel overhoop ligt met de grote Amerikaanse uitgeverij Hachette.

Door Joost Schellevis

Redacteur

17-09-2014 • 11:42

55 Linkedin

Reacties (55)

55
55
43
7
0
9
Wijzig sortering
Die prijsafspraken zijn ontzettend kortzichtig. Je betaald soms meer voor een digitale variant dan voor een echt boek! In een perfecte wereld had je daar mee weggekomen, helaas voor de uitgevers is een E-book van enkele KB's binnen een oogwenk te downloaden en zijn er talloze websites/manieren waar je dit heel eenvoudig kunt doen, soms met honderden tegelijkertijd.

Dwars blijven en hoge prijzen blijven vragen is -net zoals de muziekindustrie ooit deed- ontzettend dom! E-books voor 3-5 euro per stuk, een gemakkelijke DRM-vrije store zoals de iBook store of een Spotify achtig abonnement zijn de enige manieren om nog enigszins een goed legaal alternatief succesvol te laten zijn.
Het zijn niet zozeer de prijsafspraken die een e-book duurder maken dan een geprint / gedrukt boek, maar het is de btw. De btw op normale boeken is 6%, terwijl de btw voor e-books 21% is.

Hoewel ik het met je eens ben dat e-books goedkoper moeten worden moet je niet vergeten waar het geld naartoe gaat. Een normaal boek heeft ongeveer deze verhouding qua prijs:

Boekprijs: 16 euro
Boekenwinkel: 8 euro
Uitgever: ~6 euro (inclusief editten, drukken, distributiekosten)
Schrijver: 1,60 euro

Uitgeverijen verdienen over het algemeen niet grof aan gewone boeken, en de schrijver al helemaal niet (10% van de verkoopprijs).
De boekenwinkel vraagt stevige kortingen omdat ze vaak lange tijd met de boeken in hun winkel zitten en het risico hebben dat de boeken wellicht niet verkopen. Hier zal dan ook wel te besparen zijn met e-books. Toch zijn er ook kosten voor bandbreedte, websiteontwikkeling, winstgevendheid, etc. Dus een prijs onder de 9 a 10 euro hoef je voor een (nieuw) ebook niet te verwachten, en dit zou ook onrealistisch zijn.
Waarom zijn engelstalige eBooks dan wel een stuk goedkoper??

Ik koop regelmatig een eBook in de aanbieding voor minder dan £2 (vaak wel pulp maar toch)

maar ook grote namen als Mankell zijn goedkoop te vinden:
http://www.amazon.co.uk/F...kell-ebook/dp/B0038AUYV4/

[Reactie gewijzigd door ToolkiT op 17 september 2014 12:13]

Omdat daar de vaste boekenprijs (http://www.cvdm.nl/vaste-boekenprijs/) niet op van toepassing is.
Onzin, de vaste boekenprijs is nooit van toepassing op ebooks. Dit heeft te maken met de machtspositie van de Nederlandse uitgevers.
De vaste boekenprijs is i.d.d. niet van rechtswege van toepassing op e-books maar de facto wordt de vaste boekenprijs wel toegepast op ebooks omdat
eboeken nooit standaard* tegen een lagere prijs worden aangeboden dan de adviesprijs van de uitgever. Derhalve is de vaste boekenprijs dus indirect van kracht op ebooks.

* dit is iets anders dan een tijdelijke, door de uitgever toegestane promotieactie van een (een nieuw of binnenkort te verschijnen) ebook.
In andere landen eist Amazon hoge kortingen bij het inkopen van e-books; dat is de dan ook de reden dat de webwinkel momenteel overhoop ligt met de grote Amerikaanse uitgeverij Hachette.
Dit is een onjuiste bewering. Amazon koopt in tegen de geldende prijzen (in het geval van Agency boeken is de inkoop prijs 50% van de MSRP).
Hachette heeft er alleen een probleem mee dat Amazon haar boektitels niet tegen de MSRP aanbied maar standaard lager bijvoorbeeld $9,99. in plaats van $15.
Hierop verliest Hachette geen geld. Het gaat ten koste van de marge die Amazon heeft. Sterker nog Hachette zou door deze lagere prijs meer boeken kunnen afzetten terwijl ze wel 50% van de MSRP ($15) ontvangt voor deze verkopen i.p.v. 50% van $9.99.
Hachette wil gewoon haar eigen prijsstelling handhaven en afdwingen bij retailers (w.o. Amazon) en de handelingsvrijheid qua prijsstelling beknotten.
Precies! en dat zijn dus een soort van prijsafspraken..

krvabo beweerd dat het aan de BTW ligt en ik zeg dat dat maar een klein deel van het probleem is..
1) Het is op amazon, waarbij ze dus inderdaad voor schrijvers en uitgevers erg ongunstige prijsafspraken maken
2) Het is engelstalig, dus een grotere afzetmarkt
3) Het is een aanbieding
4) Het is al een ietwat ouder boek (4.5 jaar oud)

Van die 2 pond die het ebook daar kost zal de schrijver niet veel terugzien, misschien hooguit 20 a 30 cent. Daar wil je geen boek voor schrijven in ieder geval :P
Anoniem: 288025
@krvabo17 september 2014 15:57
Van die 2 pond die het ebook daar kost zal de schrijver niet veel terugzien, misschien hooguit 20 a 30 cent. Daar wil je geen boek voor schrijven in ieder geval
Opvallend genoeg zie je toch genoeg nieuwe jongen schrijvers bij Amazon die zonder uitegverij electronisch hun boeken verkopen. Dus blijkbaar zijn er wel gekken die voor die opbrengst iets willen schrijven. Ik laat hierbij even in het midden hoe hoogstaand die lectuur is.
OK oudere boeken zijn een stuk goedkoper (in NL is dat volgens mij veel minder)

Maar ook de nieuwste boeken zijn een enorm stuk goedkoper dan in NL.
http://www.amazon.co.uk/E...er-11-ebook/dp/B00HFAZ062
http://www.amazon.co.uk/P...Child-ebook/dp/B00IK1J9QM

Ik weet niet wat de marges zijn voor schrijvers en uitgevers, maar ik vrees dat het hetzelfde is als in muziekindustrie.. dus als uitgevers minder verdienen heb ik daar geen probleem mee..
Anoniem: 399807
@krvabo17 september 2014 12:14
Interessant.

Waarom kan ik geen boek kopen in een boekwinkel, dat ter plekke voor me gedrukt wordt?

Dat voorkomt de kosten die jij aanstipt.
Kom eens naar het American bookcenter op de Lange Poten in Den Haag. Die biedt die optie voor een schappelijke prijs. (Ik weet niet of de vestiging in Amsterdam het ook heeft.)
Het voorkomt de kosten niet direct maar verplaatst ze naar andere processen, zoals het aanschaffen en onderhouden van een drukmachine door de boekhandel, het produceren van een enkel product is vaak duurder dan massaproductie, je hebt allerlei bijkomende kosten.

Een boek drukken on demand kan al tijden met Lulu.com natuurlijk.
Boekprijs: 16 euro
Boekenwinkel: 8 euro
Uitgever: ~6 euro (inclusief editten, drukken, distributiekosten)
Schrijver: 1,60 euro
Hier geef je het keurig aan...de boekwinkel zit niet in het proces bij een eBoek. Dat scheelt al 8 euro. De uitgever heeft geen kosten wat betreft drukken en distributie. Boeken worden elektronisch aangeleverd, dus omzetten kan bijna volautomatisch na het editen. Een IT infrastructuur heeft hij al. Je kan alle boeken van Nederland opslaan op een flinke USB stick. Dus veel ruimte hoeft hij er niet voor te maken. Hooguit een verkoop button op zijn website. En iedere huisvrouw die een webwinkel begint in eigen gebreide sokken kan een webwinkel maken. Dus daar zitten ook geen echte kosten. Dus die uitgever kan best met 3 euro minder en hoppa...je eBoek kost maar 5 euro.
En als de schrijver een beetje handig is regelt hij het zelf en vraagt gewoon 3.50. Dan heeft hij meer dan 2 keer zo veer inkomen en bovendien verkoopt hij waarschijnlijk meer waardoor zijn inkomen nog meer stijgt.
Is hij niet echt IT handig, dan draait hij het verdien model om. Hij vraagt iemand het te promoten...en die krijgt 1 euro per boek

[Reactie gewijzigd door Ortep op 17 september 2014 13:36]

Hier geef je het keurig aan...de boekwinkel zit niet in het proces bij een eBoek. Dat scheelt al 8 euro.
Toch wel. E-boekenwinkels houden 30-70% van de list prijs, meestal dicht tegen de 30% maar hoger gebeurt ook. In het geval van hardcopy is dat standaard 40%, maar in de Engelstalige wereld geven online boekenwinkels veel korting op de list prijs van hardcopy. In de praktijk is de retailmarge van ebooks in die markten veel groter dan voor papier. (Ik run zelf een heel kleine uitgever.)
De uitgever heeft geen kosten wat betreft drukken en distributie. Boeken worden elektronisch aangeleverd, dus omzetten kan bijna volautomatisch na het editen.
Drukkosten worden door het grote publiek altijd overschat en de kosten voor editing, copyediting, proofing, licensing van foto's en andere delen van de content, custom artwork, legal, boekhouding en dergelijke worden altijd onderschat. Wij verkopen de meeste van onze boeken niet als e-book omdat de kosten ongeveer gelijk zijn en de gepercipieerde waarde van e-books lager is.

Omzetten kan volautomatisch? Ja, voor een roman wel. Voor een wetenschappelijk boek: bereid je dan alvast voor op een massa klachten wegens de gebrekkige kwaliteit.
De e-book markt is gefragmenteerd tussen Kindle en ePub. Van elk zijn dan nog verschillende versies en apparaten die betere of mindere resolutie en/of kleuren ondersteunen, en met meer of minder bugs waar je omheen moet werken.
Een IT infrastructuur heeft hij al. Je kan alle boeken van Nederland opslaan op een flinke USB stick. Dus veel ruimte hoeft hij er niet voor te maken. Hooguit een verkoop button op zijn website.
Bijna niemand koopt boeken op de website van de uitgever. En als je je boeken in de grote winkels wil krijgen, dan mag je niet onder die prijs gaan op je eigen webshop.
En als de schrijver een beetje handig is regelt hij het zelf en vraagt gewoon 3.50. Dan heeft hij meer dan 2 keer zo veer inkomen en bovendien verkoopt hij waarschijnlijk meer waardoor zijn inkomen nog meer stijgt.
Is hij niet echt IT handig, dan draait hij het verdien model om. Hij vraagt iemand het te promoten...en die krijgt 1 euro per boek
Veel succes. Maar zeg toch maar niet meteen je huidige job op. (3.5-1)*0.68/1.21~=1.4 Daar moet je al verscheidene tienduizenden exemplaren van verkopen om rond te komen. De overgrote meerderheid van boeken haalt dat niet. Maar de Engelstalige markt wordt toch overspoeld door $1/$2/$3 pulp. De keerzijde is dat daar dan ook geen tijd in wordt gestoken.
Omzetten kan volautomatisch? Ja, voor een roman wel. Voor een wetenschappelijk boek: bereid je dan alvast voor op een massa klachten wegens de gebrekkige kwaliteit.
Dus? Omat het voor de (kleine) wetenschappelijke markt niet kan moeten we het voor de bulk van de verkochte boeken, romans, ook maar niet doen?
De e-book markt is gefragmenteerd tussen Kindle en ePub. Van elk zijn dan nog verschillende versies en apparaten die betere of mindere resolutie en/of kleuren ondersteunen, en met meer of minder bugs waar je omheen moet werken.
Een programma als Calibre zet in een paar seconde het een naar het ander om en terug. Doet dat heel erg goed en haalt ook nog een reeks fouten uit de professioneel aangeleverde boeken. Boeken die door amateurs zijn bewerkt blijken veel minder fouten te hebben.
Bijna niemand koopt boeken op de website van de uitgever. En als je je boeken in de grote winkels wil krijgen, dan mag je niet onder die prijs gaan op je eigen webshop.
Als je nooit iets aanpast zal er ook nooit iets veranderen. Dan laten we het gewoon door Amazon doen of door een handige jongen die wel i staat is om een opgemaakt tekst bestand om te zetten naar ePub of Mobi
Het gaat ook niet om papieren versies maar om eboeken. Die koop je niet bij de Bruna om de hoek
Veel succes. Maar zeg toch maar niet meteen je huidige job op. (3.5-1)*0.68/1.21~=1.4 Daar moet je al verscheidene tienduizenden exemplaren van verkopen om rond te komen. De overgrote meerderheid van boeken haalt dat niet.
Je geeft het hier perfect aan. Je denkt nog op de oude manier.
Als je als schrijver electronisch levert hoef je helemaal niet zoveel boeken te verkopen om uit de kosten te komen.
Ik heb zelf contact gehad met een Amerikaanse schrijver die een niche markt bediende. Hij had jaren geleden een serie van 6 boeken geschreven. Zijn uitgever weigerde ze als eboek uit te geven. Hij kreeg toestemming om het voortaan zelf te regelen. Hij had die dingen op een typemachine geschreven en niet electronisch. Ik kon hem helpen aan de ingescande versies van zijn manuscripten. Gevonden in de krochten van IRC. Hij heeft ze een keer doorgelezen en gecorrigeerd en aangepast aan de moderne tijd. Hij bood ze zonder DRM aan op zijn website. Je kon betalen wat je het waard vond. Resultaat? Hij verdiende een veelvoud van wat hij er vroeger voor kreeg van zijn uitgever. Werd hij rijk? Nee...maar het was binnen en week geregeld door twee mensen die het ook nog nooit eerder hadden gedaan.

[Reactie gewijzigd door Ortep op 17 september 2014 16:06]

Dus? Omat het voor de (kleine) wetenschappelijke markt niet kan moeten we het voor de bulk van de verkochte boeken, romans, ook maar niet doen?
Ja, daar heb je gelijk: voor bulktekst wil je dat natuurlijk automatisch doen.
Een programma als Calibre zet in een paar seconde het een naar het ander om en terug. Doet dat heel erg goed en haalt ook nog een reeks fouten uit de professioneel aangeleverde boeken.
Ik heb de indruk dat de tools van Adobe en andere dure commerciele of inhouse software populairder zijn bij uitgevers. Dat zal toch wel zijn redenen hebben. (Ik ben er zelf niet zo in thuis, we gebruiken LaTeX.) Calibre is idd zeer handig, gratis en populair onder lezers.
Als je nooit iets aanpast zal er ook nooit iets veranderen. Dan laten we het gewoon door Amazon doen
Amazon ebooks => 30--70% van listprijs gaat naar Amazon.
Amazon heeft een enorme machtspositie.
Je geeft het hier perfect aan. Je denkt nog op de oude manier.
Als je als schrijver electronisch levert hoef je helemaal niet zoveel boeken te verkopen om uit de kosten te komen.
Maar schrijvers leveren al sinds jaar en dag electronisch op. Papieren boeken worden doorgaans niet meer met een typmachine en met afzonderlijke loden letterblokjes gemaakt hoor. Wat naar de drukker gaat is 'gewoon' een PDF. (Die wel aan veel strengere kwaliteitseisen moet voldoen dan een doorsnee PDF die je op het web gooit.)

Als je beknibbelt op editing gaan je kosten omlaag. De kwaliteit ook. Nu, sommige auteurs schrijven vanzelf redelijk goede tekst en sommige lezers vinden het niet zo erg om een ruwe tekst te lezen. Prima! Er is een levendige markt in pulp. Het is soms moeilijk om daartussen nog iets te vinden dat de moeite van het lezen waard is, maar ja. Prijzen van bijna nul zijn nu inderdaad mogelijk omdat je niet met drukkosten zit, maar alleen als je ook geen andere kosten hebt. Behalve voor die enkelingen die door een of andere marketingstunt honderduizenden exemplaren weten te slijten. Op de e-book markt is het nog meer winner-takes-all dan op de klassieke markt. Er worden ieder jaar letterlijk miljoenen boeken uitgebracht. Het gros daarvan verkoopt bijna niets. Er zijn zeker succesverhalen, maar dat zijn hele, hele zeldzame uitzonderingen.
Ik heb zelf contact gehad met een Amerikaanse schrijver die een niche markt bediende. Hij had jaren geleden een serie van 6 boeken geschreven. Zijn uitgever weigerde ze als eboek uit te geven. Hij kreeg toestemming om het voortaan zelf te regelen. Hij had die dingen op een typemachine geschreven en niet electronisch. Ik kon hem helpen aan de ingescande versies van zijn manuscripten. Gevonden in de krochten van IRC. Hij heeft ze een keer doorgelezen en gecorrigeerd en aangepast aan de moderne tijd. Hij bood ze zonder DRM aan op zijn website. Je kon betalen wat je het waard vond. Resultaat? Hij verdiende een veelvoud van wat hij er vroeger voor kreeg van zijn uitgever. Werd hij rijk? Nee...maar het was binnen en week geregeld door twee mensen die het ook nog nooit eerder hadden gedaan.
Maar had hij die ook binnen een week geschreven?
Voor oude boeken: by all means! Als het je hobby is: by all means! Maar als beroep voor schrijver of uitgever kiezen kan ik niemand aanraden.
Ik begrijp je sommetje niet:
gedrukt boek
Boekprijs: 16 euro
Boekenwinkel: 8 euro
Uitgever: ~6 euro (inclusief editten, drukken, distributiekosten)
Schrijver: 1,60 euro
Ebook
Boekprijs: 6 euro
Boekenwinkel: 0 euro
Uitgever: ~4 euro (website e.d., distributiekosten)
Schrijver: 1,60 euro
Het verschil in BTW-tarief tussen ebooks (hoog) en papierenboeken (laag tarief) is inderdaad een vreemde kronkel in de wetgeving maar vormt slechts een beperkte verklaring voor het verschil in prijs tussen ebook en gewone boeken.

Een voorbeeld:
De zoon van Jo Nesbo.
Paperback: € 19.90
e-book: € 14,99

BTW
Paperback (laag tarief): € 1,13 (verkoopprijs € 19.90)
e-book (hoog tarief) : € 2,60 (€ 14,99)
e-book (laag tarief): € 0,74 (€ 13,13)
Het maximale voordeel voor de consument bij een btw-verlaging bedraagt dus €1,86 (€2,60-0,74) maar in de praktijk zal dit voordeel aanzienlijk minder zijn.

Hypothetisch. Als we de prijs van een e-book zouden herrekenen naar het lage btw-tarief, dan wordt de verkoopprijs van het ebook: € 13,13 (14.99/121*106).
Maar welke verkoopprijs zouden de uitgevers vaststellen als dit lage tarief van kracht zou zijn? Zouden ze afronden naar beneden? Naar €12,99, of zouden ze naar boven afronden? Naar €13,49 of €13,99? Ik denk dat €13,99 het meest waarschijnlijk is. Ik acht het zelfs niet onmogelijk dat binnen twee jaar naar een btw-tariefsverlaging de prijzen weer op het oude niveau zullen zijn (€14,99).
Het voordeel van het lagere btw-tarief verdwijnt dus in de zakken van de uitgevers en de consument zal er weinig of slechts tijdelijk van profiteren.
Dit is opzich niet vreemd, dit hebben we eerder gezien bij tijdelijke btw-verlagingen ter stimulering van "arbeidsintensieve beroepen" als kappers, kleermakers, schoenmakers, stukadoors en schilders. De prijzen zakten niet, of slechts tijdelijk en zaten het jaar erop al weer op het niveau van voor de btw-verlaging. Ik noem dit soort maatregelen dan ook "margeverbeterende maatregelen" voor de aanbieder waarvan de consument niet of slechts mondjesmaat profiteert.

De algemene prijsstelling van ebooks t.o.v. van hun papieren evenknie (de paperback) klopt niet. Ebooks zijn relatief te hoog geprijst t.o.v. van de papieren edities.
Dat hadden ze reeds jaren geleden moeten doen, e-books "wegen" maar enkele KB's, perfect mogelijk om een platform uit te bouwen, maar inplaats van op vertrouwen te werken, werken ze met DRM, en zie waar mensen nu om ebooks gaan ...
De boeken in de iBook store hebben wel degelijk DRM en zijn verder buiten de iBook app niet te lezen. Lijkt me niet echt een doel om na te streven...
Ik bedoelde een soort Layout en koopgemak dat de iBook-store biedt, alleen dan zonder DRM.
In de discussie over de prijs van e-books mis ik een belangrijke component, en dat is denk ik gevoel.
Als je een boek koopt heb je een fysiek product in handen, die kan weggeven, op de plank kan zetten, door verkopen, gemakkelijk 2ehands kan kopen etc. Dat je daar dan 15 euro voor moet betalen vinden mensen niet vreemd.
Maar als je voor een e-book 15 euro moet neerleggen voelt vreemd, want het zijn een bytes die je download en iets wat je niet kan vastpakken. Het leeft veel minder bij mensen en dan wil je er ook niet veel voor betalen.
Anoniem: 234453
17 september 2014 14:25
De "grote Amerikaanse uitgeverij Hachette" is een beetje misleidend. Hachette (voluit: Hachette Livre) is een Franse uitgeverij, met een dochtermaatschappij in Amerika die voluit Hachette Book Group USA heet. Hachette Livre is trouwens zelf een dochter van de Franse mediareus Lagardère (die nog veel meer dan alleen maar boeken onder z'n vleugels heeft).

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 234453 op 17 september 2014 14:27]

Anoniem: 601896
17 september 2014 11:46
Als het hier net zo gaat werken als in de VS, met prijsafspraken, oligopolie praktijken etc. Dan heb ik als consument liever dat boeken nu op korte termijn wat duurder blijven, maar de pluralistische markt in stand blijft gehouden, zodat we echt kunnen gaan naar marktwerking op de lange termijn.
Uhm, in Nederland werkt het al met prijsafspraken: Vaste boekenprijs.
Voor echte boeken wel,
Maar dat je suggereerd dat dat er ook is voor e-boeken is onzin.
Schoolboeken zijn uitgezonderd van de vaste boekenprijs, evenals tweedehands boeken. Ook voor e-books geldt geen vaste boekenprijs.

Wiki
Desalnietermin, heb ik ook in onze huidige situatie wel twijfels aan de marktwerking in deze sector.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 601896 op 17 september 2014 12:00]

Echter moet je wel BTW hoog betalen voor e-books, ipv BTW-laag voor fysieke..
Maar dat is natuurlijk volstrekte onzin. Ookal is het misschien nog wel zo
En daarom lees ik Engelstalige boeken van Amazon, de kosten zijn een fractie van de Nederlandse prijzen.
Amazon onderhandeld expres met meerdere uitgevers afzonderlijk, om ze zo tegen elkaar uit te spelen, onder het motto 'Oké, jij wil niet, maar je collega wel", ofwel om zo, met zogenaamde verdeel en heers strategie, hoge kortingen te bedingen. De vraag blijft dan, in hoeverre profiteert de klant (lezer) hiervan.
Expres? Dat kan toch ook niet anders? Anders zou er sprake van een kartel. Er zijn maar een beperkt aantal grote uitgevers (oligopolie). Kennelijk hebben uitgevers toch een machtpositie.
Het blijkt dus niet mogelijk om rechtstreeks een contract met een distributeur (Centraal Boekhuis, zij neemt een unieke positie in binnen de boekenbrache en wat bijna een monopoliepositie genoemd kan/mag worden) af te sluiten zonder instemming van individuele uitgevers.

Kennelijk moeten uitgevers ook (idividueel) toestemmen als de voorwaarden die CB hanteert nagenoeg gelijk zijn aan de voorwaarden van bol.com, kobo, bruna, managementboek.nl etc.

Natuurlijk staan uitgevers niet te springen om een contract af te sluiten tegen - in hun ogen - te ongunstige voorwaarden. Hebben uitgevers een machtspositie? Overduidelijk.

Dus gaat Amazon het nu per uitgever proberen te regelen.
Anoniem: 125509
@Astrix18 september 2014 07:48
Het tegen elkaar uitspelen is juist de hele gedachte achter economie. Als ik winkel A te duur vind, dan ga ik naar winkel B. Die regel is al zo oud als de handel zelf.

*Note: Ook best eng dat je hiermee een +2 kunt scoren.
Alweer?! Ik heb hier al zo vaak berichten over gezien. Elke keer was het zeker dat Amazon naar Nederland zou komen, of dat ze Nederlandse content aan zouden gaan bieden. Ik moet het eerst maar eens zien.
Amazon zou in september 2012 naar Nederland komen.
Ze hadden gekozen voor gratis levering naar Nederland en België van de Duitse amazon (vanaf 39 29 euro ongeveer) ipv Nederlandse amazon

edit: typo'tje, idd 29 euro

[Reactie gewijzigd door SmokingCrop op 17 september 2014 13:54]

Dat klopt dan toch niet helemaal Vorige week nog maar voor 200€ aan spullen op amazon.de gekocht, maar toch echt wel gewoon de verzendingskosten erbij gerekend gekregen.
Je moet ook opletten als je koopt dat je effectief van amazon koopt (of dat het verwerkt wordt door amazon) want er zitten ook vele resellers op amazon. Dan betaal je wel degelijk verzending.
Er zijn natuurlijk uitzonderingen.
Dat zou het kunnen geweest zijn. Er kwamen inderdaad meerdere pakjes toe.
Hm, het lijkt erop dat er uitzonderingen zijn idd.
Uit de bron van Mauritssvt:
"*Manche Produkte können wir aufgrund ihrer Beschaffenheit und eines damit verbundenen Aufwands nicht kostenfrei liefern. Sie finden Informationen über gegebenenfalls anfallende Versandkosten direkt beim Artikel auf der Produktseite."

Zelf al altijd gratis geleverd gekregen.

[Reactie gewijzigd door SmokingCrop op 17 september 2014 13:56]

Het is vanaf €29 gratis verzending vanaf de Duitse Amazon. Boeken altijd gratis verzending (ook naar NL). Zie: bron

[Reactie gewijzigd door Mauritssvt op 17 september 2014 13:17]

Niet eens zo gek om e-books wat goedkoper aan te kunnen bieden; vanwege de hoge BTW. Ik ben benieuwd of Amazon zoveel macht heeft om hier iets mee te kunnen doen...
Vaste boekenprijzen zijn in wetgeving verankerd. Daar kan Amazon niets aan veranderen.
Lobbyen kan ook in Nederland. En ik zou met ze meedoen. Heb je gezien wat Nederlandse boeken kosten? Bijna €20, waar buitenlandse boeken voor €10 heel normaal zijn!
Wat is een Nederlands boek? Een boek door een Nederlandse schrijver of uitgever of in de Nederlandse taal?

Het is logisch dat een Nederlandstalig boek vaak duurder is dan een Engelstalig boek. In het Nederlands mag je in sommige categorieën al blij zijn als je meer dan tienduizend exemplaren verkoopt. Dan moet alle overhead etc. dus uit die tienduizend exemplaren gehaald worden. Nogal logisch dat kleine taalgebieden duurder zijn.
Daarom zou Amazon de boeken vanuit Belgie moeten gaan leveren. In Belgie geldt geen vaste boekenprijs. Zondig door de "kale" prijs lager te zetten om eventuele andere wet- en regelgeving te omzeilen...
Net zoals Amazon Frankrijk de wet omzeilt door €0,01 te rekenen voor de verzendkosten omdat het sinds dit jaar verboden is om geen verzendkosten te rekenen.
Zolang Amazon z'n ebooks met DRM blijft uitleveren (en dus de mogelijkheid heeft om ze op afstand weer te verwijderen, wat ze ook al enige malen gedaan hebben) sla ik nog even over.
Dat geldt niet alleen voor Amazon, alle aanbieders van ebooks kunnen dit en zullen zonodig dat (al dan niet onder dwang) ook doen.
Iedere aanbieder kan jouw gekochte boeken op ieder moment uit je online account halen, en als je met een ereader draadloos verbinding maakt om boeken te synchroniseren dan zal een boek ook van je ereader verdwijnen. Een algemeen probleem dus dat geheel losstaat van Amazon.

[Reactie gewijzigd door ariekanari op 17 september 2014 18:04]

alle aanbieders van ebooks kunnen dit
Dat is niet waar. Het is soms even zoeken, maar de ebooks die ik heb gekocht zijn allemaal DRM vrij. Deze kunnen op geen enkele wijze op afstand verwijderd worden, want het zijn technisch gewoon gezipte html bestanden zonder enige verdere logica.
Het gaat ook niet om of epubs wel of niet beveiligd zijn. Het gaat om de opslaglocatie van je boek bij de verkoper (Amazon, bol.com, Kobo, etc.).
Zij kunnen een boektitel zonder meer uit jouw account verwijderen als daar valide redenen voor zijn (bijvoorbeeld een gerechtelijke uitspraak).
De kans dat dit in de praktijk ook gebeurt lijkt mij uiterst klein maar Amazon heeft dit in het verleden al eens gedaan.

Natuurlijk kun je ook een eigen kopie bewaren op een eigen harde schijf. Dan zou je het boek nog kunnen lezen maar is diezelfde titel niet meer beschikbaar in je online account.
Waar ik mijn boeken heb gekocht, daar heb ik geen on-line account. Dat is in dit geval het voordeel van DRM vrije boeken wat mij betreft. Helemaal in eigen beheer.

Voor on-line bibliotheken heb je verder gelijk.

Ik reageerde primair op je opmerking dat alle aanbieders boeken kunnen verwijderen. Die was wat mij betreft te kort door de bocht.
Hmm, kan interessant zijn om eindelijk eens de prijzen van ebooks nr beneden te halen.Daar zitten nu geschifte marges op.Maar ja, eerst zien en dan geloven.Weet er iemand of amazon op hun andere sites eigenlijk epubs aanbied? (dus gn Kindle books)
Amazon zal zich ook aan de Nederlandse wet moeten houden. Dus dat gaat echt niet gebeuren.
Aangezien er geen Nederlandse wet is die de prijzen van ebooks voorschrijft (zie een reactie vlak hierboven) zie ik niet wat de wet te maken heeft met het verlagen van de prijzen van ebooks. Het enige dat enigszins in de weg staat is de hoge btw en evt hoge inkoop prijzen door de leveranciers
eerst zien dan geloven ;)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee