Het hele patentsysteem wordt dus zwaar misbruikt voor een oneigenlijk doel.
Het patentsysteem zou eigenlijk op de kop moeten. Wat was het oorspronkelijk doel:
Je doet een uitvinding. Hier heb je tijd en geld in gestoken om deze te ontwikkelen, van het prilste idee tot een uiteindelijk product. Om te voorkomen dat iemand zonder blikken of blozen dit
idee copieert heb je een patent. Dit garandeert je dat anderen voor jou idee gaan betalen als ze dat ook willen gebruiken.
Oorspronkelijk moet je niet alleen een idee laten zien maar moet je ook een werkende uitvoering van dit idee kunnen tonen. Daar is het dus fout gegaan, er hoeft geen "fysieke implementatie"
meer te zijn om een patent te krijgen.
Hoe zouden we uit deze impasse kunnen komen?
Ga terug naar het principe dat er een echte implementatie moet zijn. Dus ook in software, en dan hebben we het niet over een pps-presentatietje.
De terugverdientijd van een patent + een redelijke marge, zou moeten bepalen hoelang een patent stand mag houden/geldig is. Dit zou dus evenredig met de gemaakte kosten moeten zijn waarbij er een maximum van 3 jaar zou moeten gelden (gezien de economische levensduur van apparaten van tegenwoordig).
Een idee waar misschien 20-uur in gaan zitten om het te bedenken en uit te werken zou heel wat minder lang stand mogen houden als een patent waar misschien wel 1/2 jaar research aan vooraf is gegaan.
Alles in verhouding!
Dit bepaald dus eveneens hoe veel je patent waard is. een 1/2 jaar research met 5 man moet je dus binnen 3 jaar terug kunnen verdienen aan de verkoop/lease van je patent aan anderen en aan producten die je met dit patent verkoopt.
Is een patent een uitbreiding/verbetering van een bestaand patent of bestaande/parallel uitvinding wordt het geheel complex. Dan moet bekeken worden of het wel een patent mag worden of dat het een soort co-patent wordt met het bestaande/parallel patent. Dit zullen dure processen KUNNEN worden om eventueel te bepalen wie er het eerst was of dat het een gelijktijdige uitvinding was.
Datzelfde principe kent de wetenschappelijke wereld ook met de toekenning van wetenschappelijke ontdekkingen (geen uitvindingen ;-) ), datum van publicatie in een vooraanstaand tijdschrift is hier veelal de doorslaggevende factor.
Als je tussentijds het patent "uitleent" of hier geld voor krijgt is dat allemaal "meegenomen" en doet geen afbreuk aan de geldigheid.
Bij de bepaling of een patent wordt toegekend moet eveneens worden aangegeven wat dit patent gekost heeft (is dit nu ook al niet zo??? iemand met kennis, er staat mij vaag iets bij)
Tevens moet aangegeven worden in hoeveel (geschat) dit patent zal worden toegepast zodat er over een (vooraf te bepalen) periode de "kostprijs" per product kan worden bepaald. Hiermee is inzichtelijk wat de waarde per product dit patent "toevoegt"/wat de kostprijs per product zou moeten zijn om dit patent te dekken.
Bij het "uitlenen"/"leasen" zou er op basis van een verdeelsleutel (zeg 1,5 * oorspronkelijke patentprijs per stuks product) bepaald kunnen worden wat een andere fabrikant als reëel bedrag zou moeten betalen aan de oorspronkelijke uitvinder.
Het mooie hiervan is dat kleine-spelers, die toch een risico durven nemen om zaken uit te vinden gestimuleerd worden.
Ze zullen een lagere omzet draaien, dus hogere kosten per product, en mocht een grote jongen dit willen gebruiken betalen ze dus, door de hogere omzet, een substantieel bedrag.
Omgekeerd geldt het zelfde, een grote fabrikant kan afgewikkeld over al zijn producten een relatief laag bedrag per product rekenen. Wil een kleine speler op de markt hier gebruik van maken zal hun kost prijs binnen de perken blijven.
De innovatie gaat weer komen vanuit de nichemarkt en patenten/vooruitgang wordt zo min mogelijk tegen gewerkt.
On eerlijke concurrentie wordt voorkomen, want weigeren een patent te verkopen is slecht beperkt (helft van de patent tijd) mogelijk. Als het patent zijn halfwaarde-tijd heeft gehad kan de uitvinder niet meer weigeren het patent door te verkopen. Hij heeft daar ook geen reden voor want hij krijgt netjes betaald voor zijn patenten.
De redenatie dat hij hierdoor omzet verliest is bullshit omdat voor ieder product dat hij niet verkoopt er dus blijkbaar eenproduct met zijn patent wordt verkocht en hij hier 1,5 keer zoveel voor krijgt.
[Reactie gewijzigd door Anoniem: 119573 op 3 februari 2012 12:16]