'Tomtom werkt aan Street View-achtige dienst' - update

TomTom werkt mogelijk aan een dienst die vergelijkbaar is met Google Street View. In onder andere België en Frankrijk zijn bestelbusjes met het TomTom-logo gesignaleerd waarbij op het dak een panorama-camera is gemonteerd.

De TomTom-voertuigen zouden niet alleen in verschillende Europese landen zijn gesignaleerd, maar als de reacties op een artikel van Engadget kloppen, zouden soortgelijke busjes ook in de VS zijn gezien. Mogelijk wil TomTom met de panorama-camera's het Europese en Amerikaanse wegennet in beeld brengen. Een van de gesignaleerde foto's laat een TomTom-bestelbusje in de buurt van Antwerpen zien.

TomTom zelf heeft nog niet losgelaten waarom het bedrijf voertuigen met camera's op het dak laat rondrijden. Er wordt echter gespeculeerd dat de fabrikant van navigatiehardware en -software een soortgelijke dienst als Street View van Google wil introduceren. Daarbij komt dat het door TomTom overgenomen TeleAtlas al voertuigen liet rondrijden om het wegennet met behulp van gps-apparatuur, camera's en lasers in kaart te brengen.

Update 31-5 10:40: TomTom ontkent dat het bezig is met een eigen Street View-dienst. Het bedrijf laat naar eigen zeggen mapping vans rondrijden om zijn kaarten te optimaliseren. TomTom zou de verzamelde informatie alleen intern gebruiken en niet commercieel aanbieden.

Door Dimitri Reijerman

Redacteur

30-05-2011 • 09:42

76 Linkedin

Submitter: Cheetah_777

Lees meer

Duitse Google Street View gaat online Nieuws van 2 november 2010
Google Street View pakt de fiets Nieuws van 19 mei 2009

Reacties (76)

Wijzig sortering
Heeft iemand er al bij nagedacht dat Teleatlas van TomTom is? TomTom is de merknaam voor consumenten, dus als je 10 auto's door heel nederland laat rijden, is het veel handiger om daar TomTom reclame op te zetten dan Teleatlas. Teleatlas gebruikt die auto's om het wegennet in kaart te brengen, en verkoopt die data aan diverse fabrikanten van navigatiesystemen.
Dat er nu TomTom op die auto's staat hoeft dus niks te betekenen.

[Reactie gewijzigd door MBV op 30 mei 2011 10:34]

Allemaal speculatie.
Het zou evengoed kunnen zijn dat die beelden gaan gebruikt worden om huisnummers van af te lezen, verkeersborden te herkennen en integreren,...
Persoonlijk zou ik dat vééél handiger vinden dan foto's van de omgeving.

Stel je voor dat je op je GPS altijd de juiste max snelheid ziet. Handig!
Allemaal speculatie.
Het zou evengoed kunnen zijn dat die beelden gaan gebruikt worden om huisnummers van af te lezen, verkeersborden te herkennen en integreren,...
Persoonlijk zou ik dat vééél handiger vinden dan foto's van de omgeving.

Stel je voor dat je op je GPS altijd de juiste max snelheid ziet. Handig!
Dat is nu al op een TomTom. De laatste jaren komen de kaarten altijd met max. snelheden en de database raakt steeds completer (voor Nederland gok ik dat nu zo'n 80% wel bekend is). Maar..... je ziet niet "altijd de juiste max snelheid". Plaatselijke overheden veranderen erg regelmatig de max. snelheden; dus hoe dan ook blijft het zaak zelf ook goed op te letten.
Anoniem: 272924
@LessRam30 mei 2011 19:21
Tomtom is bezig haar kaarten te verbeteren onder andere t.b.v. "lane assist". Daarvoor is het noodzakelijk dat de voorsorteerstroken in kaart worden gebracht en dat gaat niet zo goed met een laag camerastandpunt. Verder wordt het profiel van de weg gedetailleerder opgenomen dan voorheen zodat men in de toekomst ook kan aangeven of er parkeerhavens zijn langs de weg.
Weet toevalig dat Teleatlas in Polen een Eyesis heeft gekocht. Dus zou best kunnen dat TomTom streetview ambities heeft.
Vorige week heb ik er ook een gespot in het centrum van Brussel: www.lockerz.com/s/104889224

Wat me opviel is de naar beneden gerichte camera aan de achterkant van de auto.

[Reactie gewijzigd door Menhir op 30 mei 2011 12:22]

Wat me opviel is de naar beneden gerichte camera aan de achterkant van de auto.
Misschien waren ze de achteruitrijcamera-functie van TomTom aan het testen?
Dat is Lidar, dus omgevingsscanner.
Lijkt me een logische stap. Zo kan je als je op de plaats van bestemming aankomt het straatbeeld laten zien om de gebruiker te tonen waar hij, ongeveer, moet zijn. Dat is iets wat de google maps navigatie op Android ook doet.
Bij de plaats van aankomst kan het inderdaad nuttig zijn, maar niet onderweg. Als ze dat als mogelijkheid er in zetten heb je het risico dat mensen teveel naar de Tom Tom zitten te staren om te kijken wat er allemaal zichtbaar is in de buurt, in plaats van op te letten waar ze rijden. Het is nou eenmaal zo dat veel mensen snel afgeleid zijn, en dan is een kaal kaartje op een Tom Tom iets minder druk dan een 'streetview' beeld.
Stel je voor dat je een foto ziet van een weg die naar links afslaat en toevallig is die straat er nu niet meer en rijd je zomaar tegen iets aan of helemaal verkeerd. Nee ik zie hier persoonlijk juist meer nadeel in dan voordeel. Hoeveel ongelukken er al zijn gebeurd doordat mensen teveel naar de navigatie kijken. Stel dat je dan bij iedere afslag een plaatje erbij doet, dan denk ik dat het vaak duidelijker is, maar de keer dat iets is veranderd weet men totaal niet meer waar men heen moet.

Verder als men op de plaats van bestemming een plaatje te zien krijgt, dan kan ik dat wel als voordeel zien, anders niet.
Ik denk eerder dat Skyclad het "Ik ben pas over 10KM op mijn bestemming maar rijd nu door een historische stad en zie op TomTom allemaal mooie gebouwen. Laat ik maar eens flink om me heen kijken of ik ze allemaal kan vinden"-effect bedoelt. Oftewel: Meer aandacht bij TomTom dan bij het overig verkeer...
Ga jij dan afslaan omdat er een straat op die foto staat terwijl reëel er niets is 8)7
Zolang je het aan en uit kunt zetten lijkt het mij niet zo'n probleem. Persoonlijk vind ik zo'n dienst erg veel toevoegen aan de navigatie.
Anoniem: 24417
30 mei 2011 09:45
had, na google, microsoft niet ook al zo'n service? wordt wel een beetje overbodig zo :p

nouja, niets mis met keuze natuurlijk..
Mjah de gedachte die bij mij opkomt is dat ze zo afslagen ed kunnen verduidelijken dmv echte foto's en niet zo'n dienst zoals streetview waarmee je door de straten kan "lopen".

Totdat we meer info hebben even wachten :P
De dienst is wel anders, maar de plaatjes zouden hetzelfde zijn, immers heeft Google en MS ook al die foto van de afslagen gemaakt, en 10.000 meer ;)

Waarom dus niet gewoon van MS of Google over kopen, zo duur zou dat toch niet kunnen zijn... Dat je er zelf iemand voor rond kan laten rijden?
Waarom dus niet gewoon van MS of Google over kopen, zo duur zou dat toch niet kunnen zijn... Dat je er zelf iemand voor rond kan laten rijden?
Microsoft en Google verkopen dat soort informatie "nooit": een licentie verkopen ligt meer voor de hand, zeg maar verhuur. Huren is op lange termijn altijd duurder dan kopen.

Daarnaast, Microsoft en Google zijn in wezen concurrenten* van Tomtom. Als zij plotseling de voorwaarden 'aanpassen' of niet meer willen verlengen, dan ben je als licentienemer behoorlijk zuur. Tomtom wordt dan als concurrent in een klap uitgeschakeld.
M.a.w. als je de mogelijkheid daartoe hebt, is het altijd veiliger niet van anderen afhankelijk te zijn, en in dit geval je eigen kennis en technologie te ontwikkelen/hebben.

Edit: * op het gebied van navigatie

[Reactie gewijzigd door Fireshade op 30 mei 2011 10:52]

Zou het durven betwijfelen of huren altijd duurder is of kopen. Je mag niet vergeten dat die foto's om de zoveel tijd opnieuw moeten genomen worden om up to date te blijven. Er zijn altijd wel ergens verbouwingen of zo.
TomTom rijdt nu toch al jaren met auto's rond om up-to-date te blijven. Enige dat veranderd is dus dat er een camera op komt te staan. Lijkt me het geheel ook niet veel duurder maken.
Ze moeten toch iets om in de markt te blijven, en misschien dat ze dan als PND toch nog in de markt blijven.
Denk toch dat het iets duurder is om met een auto met 360° camera's rond te rijden en om de tien meter een foto te nemen om deze daarna nog te moeten bewerken dan om rond te rijden met een auto dit "gewoon" gps posities moet vastleggen
Dan zou ik eerder proberen een deal te sluiten met bijvoorbeeld Cyclomedia. Zij hebben al jaren lang autootjes rondrijden om bepaalde diensten aan (lokale) overheden te kunnen bieden.

Vorig jaar heb ik eens een soort "Street View" gezien die beduidend beter was dan die van Google of Microsoft. Niet alleen was de beeldkwaliteit beter, ook worden ze vaker geüpdatet. Verder was het daarbinnen mogelijk om bijvoorbeeld afstanden te meten.

Ik weet zo even niet meer of het een dienst van Cyclomedia was of één van de concurrenten. Maar het ging in elk geval zeker niet om Google of Microsoft.
Heb eigenlijk net hetzelfde gezegd, hier een stuk onder maar je legt het beter uit :*) . Je spreekt over de verkeersbordendatabank. Blijkbaar zijn ze er dan achter gekomen dat je wel meer kan doen met die beelden dan enkel verkeersborden te inventariseren ;) De beeldkwaliteit is inderdaad véééél beter dan Google Street View.

Het is inderdaad een dienst van Cyclomedia. Maar mag niet publiek toegankelijk zijn wegens privacy redenen. Er is niets gemaskeerd of zo.

Gebruik is voorlopig vastgelegd voor Vlaamse en lokale overheden en er zijn redelijk strikte regels vastgelegd voor wie het mag gebruiken.

Tja, de data is er en redelijk recent. Ik kan me niet voorstellen dat er niets kan uitgewerkt worden qua licentie of zo.
Tenzij MS of Google het gewoonweg niet verkoopt of onder zo'n voorwaarden dat Tomtom er weinig aan heeft.

Als je zelf die opnames maakt ben je ook vrij om te doen en laten ermee wat je wil.
En kijk eens wat Nokia met Ovi maps heeft gedaan. Volledig 3D geconstrueerde steden. Er kan nog zoveel meer dan alleen street view!
Ik proef een nieuwe A2 racer: "Europa Racer" Wat zou het vet zijn om op die manier een WRC of DTM game te maken - gewoon over de weg of - voor promotiedoeleinden.. of.... hoe rijd ik ergens maar toe...

Mogelijkheden te over
Misschien is het een idee voor Tomtom om een cameraatje te monteren aan de voorkant van het apparaat, dat live beelden maakt (webcam idee) van de straat waar je door rijdt.

Middels een overlay dan kunnen verduidelijken waar je precies heen moet (navigatie als augmented reality?)

Dat lijkt me handiger dan weer een verbinding met je telefoon (of in de toekomst: direct?) maken met het internet en dan streetview foto's binnen te moeten halen.

Als ze echter foto's gaan integreren in hun kaarten, dan worden die kaarten exponentieel veel groter dan ze nu zijn!
Ach, voorlopig is het allemaal nog redelijke speculatie. Teleatlas had ook al jaren wagens rijden en volgens mij heb ik nog nooit een streetview kloon van Teleatlas gezien. Waarom dat nu opeens gesuggereerd wordt nu de naam Teleatlas op de auto's is vervangen door TomTom is mij een raadsel.
Ze zouden ook kunnen samenwerken. Tenslotte veranderd de omgeving constant. Nieuwe wijken, aanpassing wegennetwerk. Google zou TomTom beschikbare informatie kunnen geven waarna TomTom voor de updates zorgt. Anders lijkt het inderdaad dubbelop. Zie je straks drie busjes achter elkaar rijden :P
Kan soms best handig zijn. Maar over het algemeen geeft het adres ook al een goede benadering aan van waar je moet zijn.
Verder vraag ik me af of de kaarten dan nog steeds offline blijven. Kan me voorstellen dat een tomtom met heel europa dan een heel groot bestand gaat worden.
Met een 32gb SDHC kaartje lukt dat wel denk ik.
Haha... dat meen je toch niet serieus?!
Beeldmateriaal van het hele wegennet van Europa op 32GB?

Ze zouden van tevoren alleen de route in kunnen laden, maar wat dan als je een andere route neemt (wat juist zo leuk en handig is aan een TomTom, of andere navi!)
Ditt hoeft toch niet in Full HD video...

Wat is nu helemaal de resolutie van zo´n schermpje? en dan in .jpg op laten we zeggen 80%, dan kun je heel veel afslagen kwijt op zo'n kaartje en is alles nog goed zichtbaar. In het ergste geval doe je er twee of drie in...
Persoonlijk ben ik meer benieuwd of Tomtom nog iets gaat doen met de explosieve groei van Android op de smartphone markt. De tomtom devices lopen ook op linux, dan ben ik zo naief om te denken dat als je dat in huis hebt en een succesvolle port naar IOS hebt gedaan dat Android toch ook niet al te lastig moet zijn.
ja een in-car systeem, dus geen systeem dat je zo op je telefoon pleurt..........
iOS is in principe ook een vorm van Unix. Het is gebaseerd op MacOSX welke (na nog wat stappen) weer op Unix gebaseerd is.
ios is gebaseerd op bsd wat weer gebaseerd is op unix
linux is ook gebaseerd op unix
ze gebruiken verschillende soorten kernels......
probleem is de beveiliging in android, is over het algemeen makkelijk te kraken.....
Het lijkt me hoog tijd dat er eens een standaard voor dit soort dingen komt in plaats van dat iedere fabrikant continue met auto's over de wereld aan het crossen is. Naast slecht voor het milieu en duur is het gewoon een beetje overbodig dat 10 partijen dezelfde informatie gaan vastleggen. Een OSM-achtige benadering voor straatbeelden lijkt me wel gaaf.
Daarnaast twijfel ik aan het nut. Ik bedoel, hetzelfde op je schermpje zien als door je voorruit? Straks gaan mensen meer op hun TomTom zitten letten als op het daadwerkelijke verkeer..

[Reactie gewijzigd door Intrepidity op 30 mei 2011 10:07]

Ze zouden beter zorgen dat deze extra ritten ervoor zorgen dat het kaartmateriaal weer up-to-date gebracht wordt. De foto's van bijvoorbeeld Google maps zijn alweer relatief oud.
Anoniem: 382732
@Intrepidity30 mei 2011 10:41
Die paar camerawagens vallen natuurlijk in het niet bij het overige verkeer qua mileuvervuiling....
Je weet niet half hoeveel kilometers je moet maken om bijvoorbeeld een stad als New York vast te leggen. En dat nog afgezien van het enorme datacentrum wat je moet aanleggen om die beelden vervolgens online te zetten.
Je weet niet half hoeveel kilometers je moet maken om bijvoorbeeld een stad als New York vast te leggen. En dat nog afgezien van het enorme datacentrum wat je moet aanleggen om die beelden vervolgens online te zetten.
Nee, al die automobilisten zonder actuele TomTom-kaarten die verkeerd rijden omdat ze de weg niet kunnen vinden. Dat is goed voor het milieu ;)

Verder heb je gelijk, het zou idd efficienter kunnen. Maar het blijven wel concurrenten natuurlijk. Die gaan geen kaartgegevens en andere data aan elkaar uitwisselen.
Dan zullen de kaarten toch een hele behoorlijke opslag nodig gaan hebben. Het idee van een TomTom is dat je geen internetverbinding nodig hebt om te kunnen navigeren in tegenstelling tot Google maps. Om streetview van heel NL op te slaan moet je denk ik toch echt een harde schijf gaan inbouwen ipv een SD kaartje.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers is samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer onderdeel van DPG Media B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee