Computex: Moederbord met socket 2011 op de foto gezet

Al tijdens de opbouw van de Computex-booths stelde Gigabyte zijn volledige line-up huidige en komende moederborden tentoon. Daaronder bevond zich het GA-X79A-UD3-moederbord, bedoeld voor de E-serie Sandy Bridge-processors.

Het GA-X79A-UD3-bord is voorzien van vijf pci-express-x16-slots, die de nieuwe pci-express 3.0-standaard volgen. Een enkel pci-slot is eveneens aanwezig en aan weerszijden van de cpu-socket zijn twee ddr3-geheugenslots aangebracht. Het bord is voorzien van maar liefst veertien sata-600-connectors en een aantal usb 3.0-poorten. Een zesfasige spanningsvoorziening voorziet het bord van energie.

De E-serie Sandy Bridge-cpu's krijgt een nieuwe socket: de 1155 pinnetjes van de gelijknamige socket lga1155 is niet toereikend voor de high-end processors. De E-serie moet de opvolger vormen van de Core i7-processors op de 1366-socket. De Sandy Bridge E-serie beschikt over zes cores en de extra pinnen van de socket kunnen worden gebruikt om verschillende cpu's met elkaar te verbinden en om bredere datapaden naar geheugen en pci-express-apparaten mogelijk te maken.

Gigabyte GA-X79A-UD3Gigabyte GA-X79A-UD3 socket 2011Gigabyte GA-X79A-UD3 socket 2011

Door Willem de Moor

Redacteur

30-05-2011 • 09:11

80

Reacties (80)

80
80
61
4
0
7
Wijzig sortering
14 sata poorten, is dat niet wat overdreven voor een niet server bord.
Voor een UD3, wat over het algemeen toch de entrylevels zijn, zijn het er inderdaad veel.
Maar ik denk dat het op zich wel een goede zet is geweest om er 14 van die poorten op te zetten.
Op deze manier is er in elk geval 1 bord in de markt dat bruikbaar is als storagemonster. Natuurlijk zullen er betere oplossingen zijn (een echte HWRAIDcontroller), maar die kosten over het algemeen nog een stuk meer dan een moederbord, dus er zijn maar weinig mensen die zo'n ding zullen kopen.
Als ik de layout zo zie, lijkt het of ze hebben gebroken met UD3 being entry. Bijna alleen maar PCI-E x16 sloten, ladingen SATA poorten, en zelfs een 8pin powerconnector bij de proc voor wat extra peper voor de diverse onderdelen. Ruikt naar highend of gewoon een showcase bordje om te laten zien wat er mogelijk is.
Tuurlijk hardware raid is leuk. Maar ik vraag me af of het nog echt interessant is als je bijvoorbeeld ZFS gebruikt. Volgens mij kunnen de hardware raid controllers daar nog steeds niet mee omgaan.

Ook denk ik dat veel mensen wel "veel" storage willen maar niet zozeer supersnelle storage nodig hebben. Voor die mensen kan een software raid setup op dit bordje best wel eens meer dan genoeg zijn. Dus het nut van een hardware raid controller kan wel eens flink minder zijn dan een jaar of 10 geleden.
Dit lijkt mij een high-end bordje, dus dan krijg je al snel fanatiekelingen die RAID willen draaien. :)
Dan neemt men meestal ook wel een hardwarematige raidkaart voor snellere/veiligere opslag.

Ook handiger bij het verhuizen naar een nieuwe systeem.
RAID met 13 HDDs? (1 over voor de DVD speler). Zelfs in een large tower past dat niet :P
L3p D3sk maken!:D
Anoniem: 153166 @roy-t30 mei 2011 11:10
Ik heb hier anders ook gewoon 8x2TB drives en 2xssd en 2x raptors in 1 pc behuizing draaiend. Voor elke setup is er wel een kast te vinden.
Een hardware raid bordje, zeker met zoveel poorten, is extreem duur - denk aan minimaal 500 euro. Dat terwijl tegenwoordig de prestaties van software raid, zoals linux' mdmraid, heel erg in de buurt kan komen mbt prestaties. De enige reden om toch nog voor hw te kiezen is de mogelijkheid voor een Battery Backup Unit. Als er ooit een mobo komt met veertien sata poorten en een bbu of in elk geval een supercap, ben ik om.
8 poorten komen van een externe controller (of meerdere controllers af). een 8 port hardware RAIDcontroller vind je makkelijk voor onder de 500 euro hoor. Dus extreem duur zou ik het niet noemen. De aanschaf van zo'n controller kan best de moeite waard zijn, afhankelijk van wat je eisen zijn.
Heet die socket nu echt 2011? Dat is echt niet verwarrend ofzo :P

Daarnaast begrijp ik niet waarom ze de LGA 1366 niet doorzetten, dan kan ik gelijk weer een nieuw bord gaan kopen voor die cpu's...
De extra pinnen zijn nodig voor de PCI express lanes, en cpu interconnects. Ook hebben, als ik me goed herinner, de nieuwe high-end telgen van Intel quad lane memory setup. De cpu zal niet samenwerken met oudere chipsets waarschijnlijk, waardoor een ander formaat socket juist problemen voorkomt.
Haha een beetje wel.

Maar dit was al een tijdje bekend dit wordt gewoon de nieuwe socket.

Ben zelf overigens van plan een nieuwe pc te halen met AMD 8 core.. maar geruchtenmolen draait weer dat AMD aan het uitstellen is yet again.. dan kan ik net zo goed uiteindelijk voor het nieuwe socket van intel gaan..


Verder wel een raar moederbord met het geheugen links en rechts van de processor, lijkt me zelf ook niet heel erg handig zo....
Het plaatsen van de RAM aan beide kanten van de mobo zorgt ervoor dat er meer frisse lucht bij de RAM zelf kan, in theorie zou dit kunnen leiden tot een lagere RAM temperatuur.

Maar in de praktijk zal dit wel meevallen.
Gaan we tegenwoordig sockets ook al jaartallen meegeven? Ben ik de enige die door de socketbomen het socketbos niet meer ziet? Er zijn ondertussen al meer sockets dan er processoren zijn.
Dat maakt het toch alleen maar makkelijker? Iedere generatie heeft z'n eigen socket. Ik vind het in elk geval een stuk makkelijker als vroeger, met de Socket A en Socket 370 CPU's. Een oude VIA chipset kon prima overweg met je duronnetje op socket A, maar zodra je er een Athlon XP in wilde duwen werkte het niet meer.
Socket 370 was minstens net zo erg, omdat ook daar het niet een garantie was dat als iets pastte, dat het ging werken.

Dat is nu een heel stuk meer het geval, koop jij een socket 1366 bord, dan gaat in theorie iedere socket 1366 CPU werken (mits de bios klopt). Bij 1156 is dat ook zo, bij 1155 ook, en nu bij 2011 is dat ook weer het geval.

Vergeet niet dat het gros van de consumenten gewoon een systeem koopt, en vervolgens bijna nooit een CPUupgrade zal doen, dus dat maakt allemaal niets uit voor de markt..

En meer sockets dan procs... dat valt wel mee hoor.
Gaan we tegenwoordig sockets ook al jaartallen meegeven?
Nee, dit is een socket met 2011 pinnen (en socket 1366 heeft 1366 pinnen etc.). Het is volstrekt toeval dat het nu ook het jaar 2011 is.
Jammer dat het RAM naast het socket zit. Kan problemen opleveren met grote koelers.
Welnee, er komen gewoon aparte koelers voor die hoger boven het socket uitsteken.

Sommige bestaande koelers zullen inderdaad niet passen, dus dat is wel jammer ja.
Sommige bestaande koelers zullen inderdaad niet passen, dus dat is wel jammer ja.
Voor bestaande koelers zul je waarschijnlijk toch weer een andere socketmount moeten kopen, omdat deze socket echt een heel stuk groter lijkt dan z'n voorganger(s).

Gebaseerd op dat plaatje is hij net zo breed als een x16 PCIeslot. Dat is een aardig eind, dus de koeler hoeft niet ver buiten z'n socket te steken, om toch gewoon lekker groot te zijn.

De DIMMsloten aan weerszijden heb ik eerder gezien bij een referencemodel van een 2011socketbord, ik denk niet dat de mobofabrikanten daar zo heel veel aan kunnen veranderen, 9 van de 10 keer ligt de plaatsen daarvan heel sterk vastgesteld bij de specificaties die Intel levert om deze socket + chipset op een bord te kunnen plaatsen. Je ziet wel eens afwijkingen, maar die zijn vrij minimaal te noemen over het algemeen, en plaatsen het geheugen niet ineens een stuk verder van de socket af. Met de geheugencontroller in de CPU kan dat ook niet, dan worden de latencies gewoon te hoog.
ik vond het ook al appart in het ontwerp dat het ram aan beide zeiden zit. maar dat dat grote koelers in de wegzit zou kunnen maar ik 8 de kans dat het niet past klein omdat het nu ook naast de socket zit maar dan aan 1 kant. tevens worden de betere koelers over het algemeen pas groot boven de hoogte van het ram. dus alleen als je met dikke heatsinks zit voorzie ik problemen.

14 sata600 aansluitingen is super maar ik denk dat ze er beter een stuk of 8 hadden kunnen plaatsen met een goeie raid controllers ingenesteld dan kun je tenminste veel plezier van de poorten hebben in raid 5

tevens is dit natuurlijk nog revisie 0,2 dus wie weet bouwen ze het nog wel om

[Reactie gewijzigd door dezejongeman op 28 juli 2024 22:57]

Aan de andere kant, kan je nu met je CPU koeler ook je geheugen voorzien van wat extra koeling. Dus zo heel raar vind ik het ontwerp niet.

Je zal alleen wel goed je koeler moeten uitzoeken, maar dat mag je wel van mensen verwachten die dit moederbord los kopen.
De reden dat de geheugenbanken op deze plek zitten is voor zover ik weet omdat de CPU een Quad-Channel geheugencontroller bevat (hoewel ik ook heb gelezen dat dit in feite een dubbele Dual-Channel controller is). :9

Dat de banken aan weerszijden van het socket zitten is dan vermoedelijk vanwege de afstanden van de lanes naar het geheugen welke even lang moeten zijn om latency problemen te voorkomen.
Maargoed, ik ben geen chipengineer, dus misschien zit ik er volledig naast... ;)

[Reactie gewijzigd door R0KH op 28 juli 2024 22:57]

Volgens Wikipedia is deze socket backwards compatible met LGA 1366 koelers. Maar ik keek ook even raar op toen ik zag dat de geheugen slots aan beide kanten zitten
Inderdaad. Dit is een zeer domme zet en vind ik persoonlijk zeer spijtig!
toch vreemd dat er maar 4 ram sloten op zitten
de SB-E heeft 6 cores, dus leek mij triple-channel wel nuttig worden
er kan dan ook maar 16GB ram op (itt 24GB bij de i7)
Wat nog vreemder is dat fabrikanten niet de overstap maken naar SODIMM voor desktop moederborden.

Tegenwoordig heb je 4 GB DIMM's dus capaciteitsproblemen zal je niet hebben met 4 slots.

En het maakt ruimte vrij op het moederbord, je ziet vaak dat de fabrikanten sommige componenten onhandig plaatsen door ruimtegebrek.

Dat probleem los je dan gedeeltelijk op.

En door 1 soort geheugen te gebruiken kunnen ze weer kosten besparen.
dimm is goedkoper dan sodimm, en het extra oppervlak betekent meer warmte afgifte mogelijk --> meer perfomance.
DIMM is goedkoper omdat er meer lage capaciteit en dus goedkope chips erop past.

Als ze echter de lage capaciteit chips gebruiken voor SODIMM's waardoor die geen grote capaciteit hebben maar wel goedkoper geproduceerd kunnen worden kunnen ze de markt in 2 splitsen.

SODIMM's voor goedkope systemen met weinig RAM en DIMM's voor high end systemen met veel RAM.
Maar wat jij als belangrijkste voordeel noemt van SODIMM (layouten van het mobo makkelijker maken) speelt juist veel meer bij high end borden.
Het enige wat mij te binnen schiet qua low end borden met ruimtegebrek is mini-ITX en inderdaad, daar zie je soms borden met SODIMM.
SB-E gebruikt waarschijnlijk quadchannel hoor
Is niet waarschijnlijk. Het is zeker. :)
Aantal cores heeft weinig met het aantal geheugen lanes te maken aangezien de memory controller ook in de cpu zit. Ik denk eerder dat er max 32GB in kan.
SB-E zal volgens mij ook 8 en 10 cores krijgen.
Bovendien heeft deze chipset support voor Quad Channel geheugen.
Ik denk zelf dat hij 32Gb aankan. Want we hebben inmiddels 8GB sticks, en die kunnen wij prima 4x in dat moederbord plaatsen. :)

Weet iemand of de reguliere videokaarten van nu, de Nvidia 400 en 500 series PCE 3.0 aankan? Of zullen die die kaarten naar 2.0 gedowngraded worden?

[Reactie gewijzigd door iApp op 28 juli 2024 22:57]

Dit bord heeft als het goed is, quad channel. Alles volmikken dus ;)

weggemod, omdat ik niet snel genoeg f5?

[Reactie gewijzigd door BTU_Natas op 28 juli 2024 22:57]

Alle informatie moet door de geheugencontroller worden opgevraagd en die heeft meer aan quad-channel dan aan triple-channel.

Het is niet zo dat iedere core een eigen bank ter beschikking heeft (of 2 cores 1 bank) dat zou een beetje krom werken met multithreaded processen. Core1 vraagt dan aan core 3 of hij een opdracht uit het geheugen mag halen waardoor core3 vervolgens weer wat extra's moet doen en je uiteindelijk nog slechter presteert dan een singlecore.
Wat en aparte opstelling van het geheugen. Wat betekent dat "Dual bios" btw? Twee bios'en? Wat heeft dat voor zin?
Als je ene BIOS corrupt raakt tijdens het flashen bijvoorbeeld dan heb je een tweede backup BIOS die zorgt dat je dan wel kunt booten.

Verder een mooi bord! Deze is ook meteen geschikt voor Ivy Bridge toch?
En dat komt er dus op neer dat je je moederbord niet terug hoeft te sturen naar de fabrikant. Verder bestaat dual bios al wel een tijdje. Niets nieuws onder de zon dus.

Verder vind ik de opstelling van het geheugen ook vreemd. Evenals de manier waarop de sata-connectoren zijn geplaatst. Haaks geplaatste sataconnectoren zorgen bij iemand met een ietwat kleine kast gelijk voor problemen.
Dual bios is als 1 van de biossen aangetast wordt door een virus.

Veel merkwaardiger is dat er nog steeds BIOS'n gebruikt worden ipv EFI.
Niet zozeer door een virus, eerder een misflash. Biosvirussen zijn extreem zeldzaam, de kans dat je die tegenkomt is vrijwel 0.

Of ze nu wel of geen EFI op dit bord gebruiken, het maakt voor die feature weinig uit, ook een EFI moet geflashed worden naar een EEPROM, dus of je daar nu een bios of EFI inflasht maakt niet uit, als je 2 van die chipjes hebt, dan heb je in elk geval een backup.

Dit bord zal op z'n minst een EFI bootloader hebben, gezien alle Gigabytes dat tegenwoordig hebben, maar of er een volledige EFI inzit is nog even afwachten.

[Reactie gewijzigd door TERW_DAN op 28 juli 2024 22:57]

Tja... Volgens mij zou EFI sneller moeten zijn dan de bios maar blijkbaar willen ze er niet aan.
Ik vermoed dat daar wel een reden is voor de vreemde plaatsing van de geheugenslots, bijvoorbeeld een te grote afstand tot de processor om de gewenste overdracht snelheden te halen.
Hopelijk weten koelerfabrikanten hier creatief mee om te springen en genoeg ruimte over te houden voor grote geheugen heatsinks, voordeel is wel dat je op die manier het geheugen ook kan koelen met de proc koeler.
Dus ieder voordeel heeft zijn nadeel ;)

edit: ik mis alleen de tripple chanel mogelijkheid, gaat dit nu quadchanel worden?

[Reactie gewijzigd door HKS-Skyline op 28 juli 2024 22:57]

Ja socket 2011 krijgt quad channel geheugen. Dat is lijkt me ook de reden dat de bankjes links en rechts van de CPU zitten, minder afstand. Anders krijg je waarschijnlijk lag / last van latency. En er zijn maar 4 bankjes omdat je anders vast zit aan 8, en das toch best veel.

Mbt de koelers lijkt dit me geen probleem. De meeste koelers hangen zoiezo boven het geheugen, het enige verschil is nu dat er niet op 1 maar op 2 plekken de koeler boven het geheugen hangt.

Geheugen met grote koellichamen erop zijn waarschijnlijk niet meer te gebruiken, maar dat was toch eigenlijk alleen maar voor de looks.
Ik heb nog even goed zitten kijken, maar de socket is een stuk groter qua oppervlak dan andere sockets, er lijkt opzich zat ruimte naast de socket voor een grote koeler.

De koellichamen op geheugen hebben wel degelijk voordeel voor overclockers, het geheugen kan goed warm worden met een 15 % overclock en hogere voltages.
Ook geheugen met waterkoelelementen zou eventueel problematisch kunnen zijn.
Hoe dan ook ben ik erg benieuwd naar de prestaties.
Geheugen wordt Quadchannel. Dus tripple verdwijnt.
Ik heb ergens het vermoeden dat dit nog een prototype is.
Zijn ook nog nergens fancy koelers en kleuren gebruikt en het geheel ziet er onafgewerkt uit.

Kan zijn dat het afgewerkt product een andere indeling gaat krijgen mbt de geheugenbanken.
revisie is versie 0,2 links onderin eerste foto. maar idd het ziet er wel zo goed als af uit.
Ik heb ergens het vermoeden dat dit nog een prototype is.
Zijn ook nog nergens fancy koelers en kleuren gebruikt en het geheel ziet er onafgewerkt uit.
In principe hoef je niet meer te koelen dan je nu doet met de heatsink op de chip onderin. De rest zit immers in de CPU, en daar gaat al een mooie koeler op. De VRMs worden echt niet heel erg heet, dus dat is niet echt de moeite om die nog heviger te koelen. Misschien bij het OCen, maar daar zal vast een OCversie van dit bordje van komen.
Kan zijn dat het afgewerkt product een andere indeling gaat krijgen mbt de geheugenbanken.
Niet banken, sloten!. En ik denk niet dat die indeling anders gaat worden. Die specs liggen over het algemeen redelijk vast, en ik denk niet dat Gigabyte daar zomaar aan gaat zitten knutselen.
Ik vindt het jammer dat ook deze nieuwe socket weer geen pinnetjes heeft aan de CPU, maar op het moederbord. Ik ken genoeg verhalen van Socket 1366 moederborden met kromme pinnetjes en vroeger was dat probleem er niet. Bovendien vindt ik het installatiegemak met pinnetjes aan de CPU beter.
Hmm klopt, maar ik ken weer genoeg verhalen met kromme pinnetjes aan de CPU. Ik denk ook dat de pinnetjes aan de CPU eerder beschadigd raken omdat de pinnetjes op het moederbord beter afgeschermd zijn. En ook omdat je de CPU op het moederbord prikt heb je meer kans op beschadigde pinnetjes aan de CPU (deze beweeg je immers richting socket) dan kans op beschadiging aan het moederbord..
En los daar van zijn over het algemeen cpu's duurder om te vervangen dan moederborden ;)
Maar is een pinnetje op een cpu weer makkelijker te repareren, makkelijker dan bijvoorbeeld een pinnetje wat helemaal in een socket valt.

Pinpasje er langs en je pinnetje op je cpu is weer recht.

Maargoed, je moet gewoon voorzichtig omgaan met de spullen. Dan gaat het niet kapot.
Wat mij opvalt dat er bijna geen VRM koeling aanwezig is.
Zou dit niet meer nodig zijn?
Nope, die heb je eigenlijk niet meer nodig. Gigabyte gebruikt nu Driver Mosfets (iets wat MSI al een langere tijd doet onder de noemer van 'DrMOS') en die dingen worden echt niet zo heel warm. Je hebt dus helemaal geen extra koeling meer nodig voor de VRM.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.