'Intel levert Sandy Bridge E-serie zonder koeler'

Intel zou de Sandy Bridge E-serie, de aankomende generatie processors voor highend-systemen op basis van de Sandy Bridge-architectuur, zonder gebundelde processorkoeler willen verkopen. Wel zou een Intel-koeler los verkrijgbaar zijn.

De huidige Gulftown-processors, die het hoogste consumentensegment moeten bedienen met onder meer de hexacores Core i7-980X en i7-990X, moeten door de E-serie Sandy Bridge-processors worden opgevolgd. Deze nieuwe processors, die Intel tegenover AMD's Bulldozer-processors zet, moeten op korte termijn worden geïntroduceerd. Anders dan normaal zou Intel de hexa- en quadcores echter zonder koeler leveren: de gebruiker dient zelf voor adequate koeling te zorgen.

Volgens VR-Zone zouden de quadcore Core i7-3820 en de hexacores i7-3930K en i7-3960X kaal geleverd worden. Gezien de beoogde kopers van de E-serie zou dat niet onlogisch zijn: overklokkers en gamers die de cpu's kopen, zouden naar alle waarschijnlijkheid een eventueel gebundelde koeler niet eens uit de verpakking halen. Een krachtigere koeler die door een derde partij gemaakt wordt, is dan een logische keuze.

Intel zou koelers die voor de E-serie geschikt zijn wel los verkopen. Koelerfabrikanten dienen voor de introductie hun eigen productie op orde te hebben: bestaande koelers kunnen niet op moederborden voor de Sandy Bridge E-serie gemonteerd worden. De nieuwe socket lga2011 is een stuk groter dan de huidige sockets en vergt een nieuw bevestigingsmechanisme.

Overigens zou een luchtkoeler volgens VR-Zone nauwelijks toereikend zijn om de E-serie te koelen. De door Intel opgegeven tdp van de processors bedraagt weliswaar 130W, maar de cpu's zouden een stuk meer verstoken. Wie wil overklokken zou dan ook wellicht beter voor waterkoeling kunnen kiezen. Volgens eerder gepubliceerde geruchten zou Intel nog overwegen net als AMD met zijn Bulldozer FX-processors, waterkoeling mee te leveren.

Door Willem de Moor

Redacteur

15-08-2011 • 14:56

84 Linkedin

Reacties (84)

84
83
47
2
0
2
Wijzig sortering
In een ander artikel op vr-zone menen ze ook de prijzen van de processoren al te weten. http://vr-zone.com/articl...-any-surprises/13298.html

Verder zou ik het wel bijzonder vinden als ze die quad core ook zonder boxed koeling zouden leveren. Nu het achtervoegsel x of k ontbreekt lijken de overclockmogelijkheden beperkt (aanname, heb geen bron) Hij is met een adviesprijd van net geen 300 dollar wel heel aantrekkelijk geprijst ten opzichte van de huidige i7 2600k
Raar dat de opgegeven TDP waardes van 130W niet kloppen en in werkelijkheid hoger uitvallen. Mag dit wel? :?
TDP volgens wikipedia:
In some cases the TDP has been under-estimated such that in real applications (typically strenuous, such as video encoding or games) the CPU has exceeded the TDP. In this case, the CPU will either cause a system failure (a "therm-trip") or throttle its speed down.[1] Most modern CPUs will only cause a therm-trip on a catastrophic cooling failure such as a stuck fan or a loose heatsink.

Since safety margins and the definition of what constitutes a real application vary among manufacturers, TDP values between different manufacturers cannot be accurately compared. While a processor with a TDP of 100 W will almost certainly use more power at full load than a processor with a 10 W TDP, it may or may not use more power than a processor from a different manufacturer that has a 90 W TDP. Additionally, TDPs are often specified for families of processors, with the low-end models usually using significantly less power than those at the high end of the family.
Dus in geval dit waar is, en je zet er een koeler op die exact 130W kan afvoeren, dan gaat de proc zich terugklokken in geval van grote load.
Voor de mensen die wel een koeler voorzien hebben die meer vermogen kan afvoeren, die kunnen onder grote load wel genieten van hun proc en eventueel zelfs nog van turbo.

[Reactie gewijzigd door Malantur op 15 augustus 2011 15:20]

Het probleem is dat Intel als TDP waarde het gemiddelde opgeeft, en ik weet zeker dat jij niet 100% van de tijd je CPU op 100% belasting hebt.
Ik weet niet of het legaal is, maar ze doen het al een tijdje en hebben er nog geen problemen mee gehad
dat is niet helemaal correct, Intel geeft idd het gemiddelde TDP, maar wel op bij 100% belasting.
soms springt het verbruik daar boven voor een paar Millie-seconden maar het zou eigenlijk niet voor moeten komen dat hij daar voor langere tijd ver bovenuit komt.
TDP geeft aan de hoeveelheid warmte je volgens de CPU fabrikant moet kunnen afvoeren. Intel en AMD hebben hier een verschillende definitie voor. Intel neemt een gemiddelde waarde over een langere periode er van uit gaande dat niemand gedurende lange tijd zijn systeem aan 100% zal belasten.

AMD gaat de andere kant uit en kiest wel voor een thermisch ontwerp waarbij de belasting gedurende lange tijd hoog is.

In het ergste geval zal een CPU de dag van vandaag zelf snelheid minderen bij oververhitting. De kans dat een CPU zichzelf in de vernieling draait is dus bijna onbestaande.
Anoniem: 338693
15 augustus 2011 14:58
Betwijfel het of het achterwege laten van een koeler in de consumenten prijs terug is te zien. Voor Intel zelf scheelt het natuurlijk altijd.
Lijkt me gezien verspilling wel goed. Ik denk dat veel mensen die een processor kopen in dat segment toch wel een "betere" koeler kopen dan de standaard bijgeleverde koeler.
Precies, het scheelt inderdaad in de afval die ze daarmee genereren. Ik heb bij geen enkele processor die ik heb gekocht heb, de stock koeler lang in gebruik genomen. Die waren altijd matig qua prestaties en maakten over het algemeen veel herrie. Voor 3 tientjes heb je een mooie stille koeler.
Ben het met je eens. Alleen in het nieuws bericht staat het geschreven alsof Intel dit doet voor haar gebruikers, terwijl Intel hierbij alleen baat heeft en de consument er eigenlijk niet beter van wordt (tenminste als de prijzen gelijk blijven, maar dat valt niet te controleren omdat het nieuwe producten zijn).
Inderdaad, Intel heeft hier het meeste baat bij.

Als AMD zoiets zou doen dan zouden mensen reageren van "Ja dat krijg je ervan als je een budgetfabrikant als AMD kiest blabla"

Het lijkt wel alsof Intel behalve de hoge prijzen met veel meer wegkomt bij hun consumenten.
Niet alleen Intel hoor. Apple heeft er ook een handje van :)
Als ik het artikel zo doorlees kun je er wel vanuit gaan dat deze nieuwe cpu's nog wat meer warmte gaan produceren dan hun voorgangers,dus gaat het met een standaard koeler sowieso al niet goed lukken. Logisch dat Intel daarom liever 'los' verkoopt,anders moeten ze zelf een koeler fabriceren die het werk wel aankan.En dat brengt meer kosten met zich mee.

[Reactie gewijzigd door pcgek op 15 augustus 2011 20:20]

Betwijfel het of het achterwege laten van een koeler in de consumenten prijs terug is te zien. Voor Intel zelf scheelt het natuurlijk altijd.
Betwijfel het of het achterwege laten van een koeler in de consumenten prijs terug is te zien. Voor Intel zelf scheelt het natuurlijk altijd.
An sich goed plan, maar:
Koelerfabrikanten dienen voor de introductie hun eigen productie op orde te hebben: bestaande koelers kunnen niet op moederborden voor de Sandy Bridge E-serie gemonteerd worden.
Hier zit hem wel de kneep. Ben je een early (CPU) adopter en hebben nog maar enkele fabrikanten een koeler beschikbaar, beperkt dit je keus.

Zolang daar voldoende voorraad van is, is er geen probleem. Maar zo'n stock koeler is altijd handig voor "achter de hand", heb ik dan het idee.
Nu is het wel zo dat de Intel koelers over het algemeen goed ontworpen zijn en erg goed presteren tov 3rd party koelers.

Ik weet niet precies hoe het nu zit natuurlijk, maar in de tijd van de 2e generatie P4's was het nog zo dat de stock Intel koeler beter presteerde dan de koelers van Thermaltake, Zalman etc. (die dan 2 tot 3 keer zo groot en duur waren).
Die tijden zijn wel geweest. Merken als Scythe, Noctua of Prolimatech zijn velen malen beter met hun producten.
En Intel had met gemak een eigen design hiervoor kunnen toevoegen.

Ik denk dat ze vooral constateerden dat zelf de R&D investeren in een vervolgens duurder product welke mensen alsnog zullen negeren beter achterwege wilde laten.

Waarschijnlijk omdat ze zo toch net wat lagere prijzen konden realiseren in de uiteindelijke verkoop. Maar niet alleen dat, veel OEM's willen ook geen Intel stock coolers, omdat die, gegeven het transport toch ook duurder zijn dan een eigen fabrikaat waar ze vervolgens zelf alle marge op verdienen.

Ik zelf zal wel even afwachten wat voor coolers er beschikbaar komen en hoe beschikbaar ze zijn bij de introductie.
Vooralsnog denk ik eigenlijk niet dat ik voor volgend jaar zal upgraden tegen die tijd neem ik aan dat er voldoende reviews van coolers zijn om een aardig setje te kiezen, maar daarbij zal ik ook zeker even kijken wat Intel te bieden heeft.
Normaal is het zo dat BOXED versies 3 jaar garantie hebben en dat de fabrikant op TRAY versies slechts een jaar garantie geeft.
Ha, garantie op een CPU. Nog nooit nodig gehad eigenlijk. Ik heb wel eens rotte eieren gehad, maar dat merkte je dan alleen bij overclocks. En zodra je dat ging doen was het toch al snel einde garantie.

Als je een simpel systeem wilt bouwen met intel cooler erop en fabrieksinstellingen heeft Box misschien meerwaarde. Maar als het werkt, werkt het.

Als je bord dood gaat en je CPU ook, is dat vrijwel altijd door spanningsoverschrijdingen. En dan heb je helemaal geen garantie, zoals in de voorwaarden staat. Fysieke, thermische en electrische beschadiging uitgesloten waar zou die dan nog meer kapot aan moeten gaan!? DOA daar gelaten.

Voor mij dus altijd Tray. Sommige producten heb je gewoon eigenlijk helemaal geen garantie op.mits de winkelier coulant blijkt te zijn en deze geluk heeft bij de leverancier.
Zelfde met smartphones: Daar krijg je ook door het minste meteen te horen dat het door eigen schuld is. Net zo goed wel dag 1 rooten / jailbreaken / modden dus.
Ik denk dat je zeker het verschil gaat zien in de prijs, als je het vergelijkt met een bijgeleverde waterkoeler, zoals amd doet. Volgens http://tweakers.net/nieuw...eling-mee-te-leveren.html gaat dat bij amd de prijs met ongeveeer € 50,-- omhoog brengen.
Prijzen omhoog doen is natuurlijk een stuk makkelijker qua keuze dan de prijs omlaag.
Overklokkers en gamers die de cpu's kopen, zouden naar alle waarschijnlijkheid een eventueel gebundelde koeler niet eens uit de verpakking halen.

Dit zal zeker kloppen, maar dat neemt niet weg dat sommigen deze processors gewoon willen kopen omdat deze zowat de snelste op de markt zullen zijn. Niet iedereen wil overklokken, soms wilt men gewoon een snelle processor uit de doos.

Ik weet niet of dit een slimme beslissing is van Intel. Deze nieuwe reeks zal in ieder geval al een pittig prijskaartje krijgen, dan zou ik denken dat een simpele Intel koeler relatief amper verschil gaan maken in de totaalprijs...
Ze kunnen beter Tray of Boxed CPU gaan verkopen dat de klant zelf kan kiezen wat ze willen.

Dit hebben ze in het verleden al gedaan, waarom er dus vanaf stappen
Omdat ze dan een voorraad voor beiden moeten opbouwen terwijl daar misschien niemand op zit te wachten.
Vroeger had de tray versie ook minder garantie.
Anoniem: 114278
@Iftert15 augustus 2011 18:23
@ Iftert :

Wellicht om nog maar 1 jaar garantie te hoeven geven?
Het zal op de prijs van één koeler misschien een klein beetje zijn, maar een klein beetje keer het totaal aantal processors is toch wel een aanzienlijke besparing. Ik weet niet wat de marge is op de gemiddelde processor, maar dan zijn een paar euro's besparing natuurlijk erg leuk. Want zoals eerder gesteld bezuinig je ook aardig op je verzendkosten.
"Overigens zou een luchtkoeler volgens VR-Zone nauwelijks toereikend zijn om de E-serie te koelen"

Dit is toch niet voor iedereen weg gelegd zo'n waterkoeling, wordt dus iets voor de echt die-hards.
Precies, dan bieden ze deze processors aan voor een klein deel van de markt (steeds minder mensen die echt waterkoeling gebruiken)...
Het zou hierbij gaan om closed circuit waterkoeling, dus geen gedoe met slangetjes en radiatoren, maar een alles-in-een pakket.
Dat vond ik ook een beetje vreemd. Het blijkt dus dat, zo denk ik, Intel niet wil investeren in een luchtkoeler die dat wel kan. Daar kunnen ze dan weer op bezuinigen, het ontwikkelen zal ook wel het nodige aan centen meebrengen. Dat laten ze dus eigenlijk over aan de ontwikkelaars van proc koelers.
Ik kan niet anders dan het hier helemaal mee eens zijn. Ik heb al ontzettend veel stock koelers weggegooid de afgelopen jaren. Als hiermee zowel afval als kosten bespaard worden vind ik dit een uitstekend idee.
Je bespaart natuurlijk ook op transport kosten, aangezien doosjes veel kleiner kunnen worden... Enigste wat ik me af vraag is of je dit terug ziet in de prijs, waarschijnlijk niet...
Moeten ze die doosjes natuurlijk ook wel echt aanzienlijk kleiner gaan maken ja.. Ik heb mijn E8400 ook in een tray verpakking gekocht, maar daar had de standaard koeler ook nog zo'n beetje bij in gepast. Lijkt me dat ze zonder koeler het beste een heel kleine stevige verpakking kunnen gaan gebruiken en geen kartonnen doosje waar de processor zo'n 30x in past :P Dan zijn de transport kosten inderdaad aanzienlijk te verkleinen.

Het feit dat ze helemaal niet meer op de koelers hoeven letten bij deze processors scheelt natuurlijk ook enorm in de boekhouding.. Ik denk dat dit een goede zet is van Intel.

[Reactie gewijzigd door miniplaat op 15 augustus 2011 15:06]

qua gewicht zal het wel serieus schelen, dus je kan er een pak meer van op elkaar stapelen en meer in een vrachtwagen proppen
Ooit gehoord van Marktplaats?

Je zou je koeler makkelijk voor 5 euro kunnen verkopen op marktplaats.
offtopic:
Sorry hoor, maar een stock koeler lijkt me erg moeilijk te verkopen omdat de meeste mensen deze toch wel bij nu processor koeler krijgen, en diegene die de processor koeler zelf willen vervangen zullen waarschijnlijk niet een stock koeler willen. Zelfs als je er 5 euro voor kunt vangen, dan kost je dat op zijn minst een uur om allemaal te regelen, dan voelt 5 euro niet voor iedereen of het het waard was
Teveel werk joh, en je gaat toch niet een product van €5 opsturen voor meer dan het waard is?

Als er iemand in de buurt op zit te wachten heb je nog geluk, maar anders. Ik zou em eerder bij de leverancier (winkel oid) achter willen laten. Dan kunnen ze die lekker op de Tray processoren in systeempjes inbouwen, hebben ze ook weer een paar euro winst bij de onwetenden consumenten.
Iemand die zo'n processor koopt en niet overclockt heeft aan de stock cooler een prima koelertje. Ik draai heel veel met stock cooler, ze doen het prima en zijn redelijk stil.
Anoniem: 277035
@scsirob15 augustus 2011 23:51
Zeker nog nooit een uurtje prime95 gedraaid...
Waarom zou je zon processor kopen als je niet overclockt? Dan kan je net zo goed af met een 5 maal goedkopere intel zonder unlocked multiplier etc.
@ cyberstalker:

stock koelers worden vaak in partijen gevraagd, je hebt helaas geld in het water gegooid.
Ik las de titel als in intel processor hebben geen koeling meer nodig, maar blijkt gewoon dat ze er geen meer bij geven.
Als je zo de geruchten een beetje leest dan krijg ik het idee dat zowel Bulldozer als Sandy Bridge E voornamelijk voor meer watt gebruiken gaan i.p.v efficiency van de chips.

Zeker als een Sandy Bridge E nauwelijks met een luchtkoeler gekoeld zou kunnen worden. Je overclock potentieel lijkt me dan ook meteen weg bij de nieuwe Intel CPU's als er inderdaad zware luchtkoeling nodig is.
Sandy Bridge-E komt ook eerst uit op 32nm. Ik denk dat de prestatie/verbruik-verhouding flink beter zal worden wanneer varianten van deze processors geproduceerd op 22nm op de markt komen.

Ben ik trouwens de enige die de aankondiging dat SB-E high-end koeling nodig heeft wel spannend vind?
Niet de enige nee :9. Maar ja, er is nog vrij weinig over te vinden. Wellicht dat er wat retention brackets uitkomen voor koelers als NH-D14, Venomous-X en nog een paar, mja... voor de rest is het een spannend grijs gebied.

In eerste instantie zou ik dan ook gewoon op lucht willen beginnen, aangezien ik nog totaal geen custom waterkoeling hier heb liggen. Rads, slangen, koppelingen, pompen en etc. kan je zo aanschaffen natuurlijk, alleen het allerbelangrijkste: de keus in cpu blokken zal wel zeer beperkt zijn in het begin, vrees ik.

Overigens: ben ik de enige die zich afvraagt welke immense dikke mobo's we eigenlijk gaan krijgen? Ik zag toevallig dat een ASUS bord alleen al 14 SATA poorten herbergt, waarvan meen ik 10 op SATA-600. Dit was overigens het C1X79 EVO bord, dat nog niet eens zo zwaar high end klinkt, gezien het woord EVO. Het plaatje is een engineering/sample bord, de prachtige (ehhh?) oranje kleur zal dus nog wel anders worden.

Verder zag ik een Gigabyte bord met 8 DIMM sloten, vier aan beide zijden van de socket. Die levert ook vast mooie dingen straks op. Dit zal de GA-6PXSV worden (zie link voor plaatje)! :)

Edit: Linkjes toegevoegd en spelfouten verbeterd.

[Reactie gewijzigd door Aardwolf op 16 augustus 2011 12:54]

Hmmm, wie gaat er dan de intel koeler apart kopen? Voor een paar tientjes heb je al snel een veel betere koler en de mensen die een Sandy Bridge systeem samenstellen kijken echt niet op een paar tientjes
mensen die een Sandy Bridge systeem samenstellen kijken echt niet op een paar tientjes
Mensen die een Sandy Bridge E systeem samenstellen kijken niet op een paar tientjes. De normale Sandy Bridge serie is natuurlijk een stuk goedkoper en dan maken een paar tientjes heel wat meer uit.

Maar ik zou idd ook geen intel koeler halen dan, als er al aangegeven wordt dat luchtkoeling nauwelijks toereikend is lijkt het me beter om meteen in waterkoeling te investeren, ik verwacht dat mensen die zo'n high-end systeem hebben sowieso wel waterkoeling hebben...
Ik neem aan dat de Mugen 2 dan niet gaat werken op de E processoren...
Dus dan moeten wij verder kijken, en dan komt de Mugen 4 toch wel een stuk dichterbij in de buurt voor relatief weinig geld. (40 Euro)

En ach die paar tientjes, het wordt overdreven wanneer je meer dan 600 euro gaat uitgeven, maar verwacht toch een dikke 450 euro dat je hiervoor moet gaan uitgeven... Denk nog wel meer... :(
Nieuw bevestigings mechanisme. Ik zou graag zien dat ze daar gewoon bouten en moeren voor gebruiken. Al die pushpin meuk en de hendeltjes van vroeger zijn behoorlijk brak. Gewoon, 4 gaten in het moederbord, degelijke backplate, een paar bouten en een hoop moertjes en je kunt je koeler stevig bevestigen.
Mijn SR2 met 2 Xeons (socket 1366) heeft ook geen push pinnetjes hoor.
Koelers worden in een backplate geschoefd.
Aleen ik heb er natuurlijk wel wc blokjes op :P
En hoe ga jij dat met de juiste kracht vastzetten? Overal een momentsleutel bijleveren?
Nee, natuurlijk niet. Gewoon schroefdraad in de backplate.
Het lijkt mij sowieso onzin dat de cpu's een tdp van 130W krijgen en desondanks veel meer verstoken. Het tdp ligt al aanzienlijk hoger dan bij de 2600K, dus dat laat al genoeg ruimte voor een flinke performance boost.
TDP heeft niets te maken met het vebruik van de CPU maar wel met de warmteafvoer. Hoewel deze 2 niet gelijk zijn staan ze wel in verbinding met elkaar.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee