'AMD overweegt standaard waterkoeling mee te leveren'

AMD zou overwegen om bij zijn nieuwste generatie processors, de binnenkort te introduceren FX-serie cpu's, standaard waterkoeling mee te leveren in plaats van een luchtgekoelde heatsink. Dat zou de prijs ongeveer 50 euro kunnen opdrijven.

AMD zou denken aan een volledig gesloten koelsysteem, zoals de door Asetek ontwikkelde koeler die door Antec als Kühler H2O 620 verkocht wordt. In een dergelijke koeler wordt vloeistof met behulp van een geïntegreerde pomp door het koperen koelblok gecirculeerd, waarna de opgenomen warmte via een radiator met daarop een 120mm-ventilator wordt afgevoerd. Het voordeel van een volledig gesloten systeem is het minieme lekgevaar voor de gebruiker.

De Bulldozer-processors zouden vooral profiteren van de aandacht die een meegeleverde waterkoeler met zich meebrengt. Het is niet duidelijk of de Bulldozers, zoals de codenaam van de FX-serie luidt, de extra koeling daadwerkelijk nodig hebben. Wel zou zo de aandacht van gamers en overklokkers getrokken kunnen worden.

AMD zou op die manier gebruikers naar zijn platform willen trekken en weg van Intels komende high-end Sandy Bridge E-serie houden. Qua prestatie zouden de FX-processors de concurrentie met Intel, ook zonder waterkoeling, moeten aankunnen. Overigens zou volgens XbitLabs ook Intel overwegen om de E-serie Sandy Bridge-processors inclusief waterkoeling te verkopen.

Door Willem de Moor

Redacteur

12-08-2011 • 16:47

100 Linkedin

Reacties (100)

100
94
72
7
0
2
Wijzig sortering
Het is een mooi idee.
Die 50 euro is zwaar overtrokken als een gigant als intel of amd gaat shoppen bij de leveranciers.
Ze betalen echt velen malen minder dan jij in de winkel betaald, zeker omdat er dan ook geen tussenhandel en importeurs tussen zitten.
En dan hebben we het nog niet eens over de kortingen die zo een grote firma kan gaan bedingen, want voor diegene die mag gaan leveren is het meteen ook een enorme reclame stunt als hun product het ook goed doet met deze heethoofden.
Het was eigenlijk ook al wel te verwachten dat de stap naar deze oplossing zou worden gemaakt.
Dit omdat als er meer snelheid wil worden bereikt er meer moet worden gekoeld en dat terwijl het te koelen oppervlak steeds kleiner word.
Er zullen volgens mij altijd tray modellen worden verkocht, de betere vraag zou zijn gaat men nu dan gewoon garantie verlenen op deze versies. Of ben je dan toch weer verplicht de boxed versie te kopen.
Let wel ik begrijp heel goed waarom de cpu bakkers geen garantie geven op tray versies want er zijn zat mensen die rustig een oude p4 koeler op een nieuwe gaan proberen om kosten te besparen.

[Reactie gewijzigd door rschwartnld op 13 augustus 2011 13:00]

Dit zie ik ook als een teken van zwakte, dit betekend dat ze standaard de clocksnelheid op moeten schroeven met behulp van waterkoeling willen ze Intel bij houden... Laat staan als Intel zijn 3D transistors uitbrengt, mijn voorspelling is dat AMD dan verbrijzeld zal worden.
Dit zie ik ook als een teken van zwakte, dit betekend dat ze standaard de clocksnelheid op moeten schroeven met behulp van waterkoeling willen ze Intel bij houden... Laat staan als Intel zijn 3D transistors uitbrengt, mijn voorspelling is dat AMD dan verbrijzeld zal worden.
"Overigens zou volgens XbitLabs ook Intel overwegen om de E-serie Sandy Bridge-processors inclusief waterkoeling te verkopen."

AMD gaat gewoon mee met Intel, of Intel met AMD. En wat is dat toch met de 3d-fets, is niks magisch en AMD(en hoop andere fabrikanten, word ook al gebruikt bij geheugen productie als ik me niet vergis) heeft die techniek al meer dan 10 jaar zelf in huis en ze hebben er veel ervaring mee opgedaan. Globalfoundries heeft deze kennis in huis en als AMD het nodig acht kan het ingezet worden, door extra productie kosten word het steeds uitgesteld. Intel heeft straks wel beter transistor maar kosten gaan wel omhoog om ze te maken.

Maar nu we steeds kleiner gaan moeten we wel naar exotisch middelen grijpen om het haalbaar te maken, want kan best zijn dat zonder de transistor de nieuwe generatie productie proces zelfs slechter [resteert dan de huidig. Zien we ook bij flash geheugen waar het verkleinen van het productie proces nu de levensduur drastisch gaat verkorten van de nieuwe chips. Ik zie het grijpen naar exotisch middelen die kosten opdrijven niet als positief, doet intel niet voor niks. En intel moet vaak al veel eerder naar exotisch middelen grijpen dat AMD, AMD weet vaak veel langer en meer uit bestaande en minder exotisch proces te trekken.

[Reactie gewijzigd door mad_max234 op 12 augustus 2011 17:23]

Dit is een beetje de omgekeerde wereld. Amd lag een straatlengte achter op intel qua productietechniek en kon daardoor zowel qua performance als prijs niet volgen. Het resultaat was dat Amd de afgelopen 10 jaar geen drol kon verdienen terwijl intel kwartaal naar kwartaal goede resultaten liet zien.

De oplossing van Amd was om de fabrieken te verkopen en fabless door te gaan. Hierdoor kan men shoppen bij partijen als global foundries (die hun fabrieken heeft gekocht) en tsmc en het beste process uitkiezen. Langer doorgaan met oude processen was dus geen keuze maar een kwestie van niet beter kunnen

Of Amd nu meer winstgevend wordt en weer kan concurreren is nog steeds een open vraag. Men heeft eindelijk de fushion af en ook het bulldozer ontwerp is bijna klaar maar de eerste presteert matig in combinatie met een losse videokaart en de prestaties van de bulldozer engineering samples was allesbehalve wereldschokkend. Voorlopig lijkt intel dus nog de betere keuzes gemaakt te hebben.
Productiekostentoename door die 3d transistoren bij ivy bridge valt wel mee. 2 tot 3% maar de voordelen zijn veel groter.

(bron: http://www.negrielectroni...e-mass-products-of-intel/ )

AMD is altijd mooi voor bang 4 the buck, met zo'n waterkoeler wordt het alleen maar onnodig hoger geprijsd. Ik vind het geen goed plan.

[Reactie gewijzigd door alexvkan op 12 augustus 2011 17:26]

Wat een onzin. Heb jij al benchmarks gezien ? Iets extra's doen voor je klant is blijkbaar niet meer mogelijk zonder dat iedereen het evile erachter zoekt. Misschien willen ze wel een hele generatie stille snelle game pc's promoten.
Iets extras voor de klanten? Zoiets noemt men een sigaar uit eigen doos...

Ik zit er ook niet op te wachten. Een goedkope OEM koeler erbij dat vind ik best. Dan koop ik wanneer nodig zelf wel een betere koeler. De helft van mijn computers draait echter gewoon met de stock koeler erop; ze zijn niet allemaal zo slecht dat je ze als een opstijgend vliegtuig hoort.
Maar wie voor goedkoop gaat, zal waarschijnlijk ook niet een FX serie nemen die speciaal voor het overclocken is (en meer kost)
Dat klopt. Maar iemand die dat doet regelt zelf zijn koeling en heeft veelal zelf een geschikte (soms dure) koeloplossing. Ik vind dit geen goede zet van AMD, maar affijn het zal wel overwaaien.
Niet alleen in je eigen straatje denken, tweakers is maar een heel klein deel van de kopers.

Ik vond het vroeger ook allemaal leuk en aardig, nu wil ik gewoon een grote zak geld neerleggen voor de snelste bak die er is en er klaar mee zijn, geen gedoe met koelers etc.

Dat hier dat deze waterkoeling bij zit lijkt mij prima.
AMD kan er beter naar streven om hun TDP te verlagen waardoor luchtkoeling adequaat genoeg blijft. Tenzij dit een marketing truc is om hun inkomsten te verhogen...ze maken naast de APU immers ook winst op de waterkoeling, anders zouden ze het niet doen.
Ik betwijfel of het TDP zo ongelofelijk hoog is dat waterkoeling nodig is, als je ziet wat voor miezerige koelertjes meegeleverd worden om 130W af te voeren. Die dingen werken jammer genoeg alleen bij kamertemperatuur, en maken een hoop herrie, maar ze doen het wel.
Eerder zal dit een stunt zijn om datacenters naar waterkoeling (efficienter dan het dubbel rondpompen van warme lucht vermoed ik) te pushen, en natuurlijk om de aandacht te trekken van overklokkers, die nu geen dure blokjes meer hoeven te halen. Oh, en het is veel makkelijker stil te krijgen, omdat je nu een 3x120cm radiator eraan kunt plakken, die in de meeste kasten aardig past (hoewel fabrikanten vaak weigeren om wat montagepunten aan te brengen). Voordelen voor bijna iedereen, behalve voor Sjon Bierkrat. Maar daar was deze CPU toch al niet voor bedoeld.
Ik snap niet hoe je erbij komt dat AMD graag waterkoeling in het datacenter ziet. AMD heeft wel wat beters te doen dan zich te bemoeien met de koeling in een datacenter, dat kunnen die datacenters prima zelf. Het is niet voor niets dat er vrijwel geen datacentra zijn die waterkoeling gebruiken. Het is enorm duur en zit vol met risico's tegen een marginaal koelvoordeel.

Ik denk niet dat waterkoeling de komende 20 jaar een prominente plek in DC's gaat krijgen.
Het kan ook zo zijn dat ze het doen omdat waterkoeling + 120MM fan stiller is dan die kleine rotfannetjes die er nu bijgeleverd worden.

Een andere reden zou kunnen zijn temperatuurschommelingen wat milder te maken. Als ik naar mijn CPU kijk, dan is die standaard 24 graden, in huis is het meestal 16-18 graden (je ik weet het, ik ben geen warmte mens). Maar als ik even firefox open, schiet de temperatuur al naar de 30-35 graden (een piekje tijdens het starten) en zakt weer terug. ga ik heel fanatiek scrollen of een youtube video (HD) kijken dan kan de temperatuur alweer naar 50-60 graden knallen. En na de video weer terug zakken naar 24-25 graden.

Ik kan me heel goed voorstellen dat die temperatuurwisselingen ook niet heel goed voor de CPU en het mobo zijn. Aangezien alle verschillende materialen in de CPU/socket/mobo etc met verschillende snelheden zullen krimpen en uitzetten bij de temperatuurwisselingen.

Denk maar aan die Nvidia (laptop?) kaarten die problemen hadden met temperatuurschommelingen en daardoor massaal uitvielen.

Met waterkoeling zal je iig die abrupte schommelingen deels op kunnen vangen lijkt me omdat het langer duurt voordat het water warm is.

En met waterkoeling kan je tenminste de warmte "gelijk" de kast uit werken waardoor een eventuele graka ook weer wat beter kan koelen etc.

Wie weet wat er achter zit...

[Reactie gewijzigd door VNA9216 op 12 augustus 2011 17:27]

Begin alsjeblieft niet over Nvidia (laptop) GPUs. Damn. Vandaag 2x 8800GTS gebakken, en 2 HP Pavillions DV6xxx serie gereflowed. Hoop werk voor iets dat niet stuk hoort te gaan in de tijd dat het gebruikt is. (kut lood loos soldeer)
On topic: Lijkt mij wel wat, maar voor die 50 euro meerprijs kan je ook een H50 halen. Of een Mugen 2. Maar het zal gegarandeerd beter zijn dan de stock koelers. (of je moet een 6400 X2 stockkoeler op een Phenom II 250 X2 zetten, want dat werkt dan weer wel).

@hieronder: vergeet de 90W niet

[Reactie gewijzigd door Biersteker op 12 augustus 2011 22:44]

APU? Bullbozer is een CPU geen APU.

TDP rang is zoals altijd, 65w, 125w en top 140w, Intel heeft nog hogere TDP range voor hun uiterste top model, 150w.
990X TDP is 130W. Of is er nog een ander topmodel?
Hmmmm... om eerlijk te zijn vind ik dit bericht niet zo positief overkomen. Het laat blijken alsof Bulldozer CPU's te veel energie gebruiken en daardoor stevig gekoeld moeten worden.

Dan kunnen ze het beter als aftermarket oplossing aanbieden mijns inziens. Dan zullen gamers en overklokkers hun weg wel naar deze koelers vinden. Nouja, als de prijs/kwaliteit in orde is. Anders kiezen ze alsnog voor een oplossing van derden.

Nee, ik heb er vreemd gevoel bij.

[Reactie gewijzigd door 6129(15) op 12 augustus 2011 16:51]

Dat niet alleen maar een standaard meer prijs van 50 euro, daar zit ook niet iedereen op te wachten.

Ok zijn er zat mensen die al een compleet watergekoeld systeem hebben, die betalen dan ook voor niks.

Aftermarket lijkt mij inderdaad beter voor de verkopen.

En als hij echt niet zonder kan dan is dat inderdaad een slecht teken aan de wand.
Ok zijn er zat mensen die al een compleet watergekoeld systeem hebben, die betalen dan ook voor niks.
Misschien zijn de OEM CPU's wel voorzien van geen koeler...

Maar inderdaad ik heb al WC dus heb dit helemaal niet nodig!
Dat dacht ik ook, dan koop je toch gewoon de tray versie?

Ik vind het wel een redelijke ontwikkeling. Als het allemaal in DIE bulk wordt verkocht kan de prijs echt wel wat milder dan 50 euro, en het betekent ook dat fabrikanten van kasten er meer rekening mee moeten gaan houden.

Wat me verbaast is dat ze meteen naar waterkoeling stappen, in plaats van een degelijke towerkoeler te leveren. Dat hoeft natuurlijk niet meteen een Mugen 2 te zijn, maar iets in de trant van een Actic Freezer Pro (ik weet het, ik loop hopeloos achter) doet al wonderen. Ik heb er destijds nog een overklokte QX9770 mee koest gehouden :P
Lijkt er eerder te staan als reactie op intels sandy e-bridge, niet vanuit de processor of iets dergelijks zelf.

"Overigens zou volgens XbitLabs ook Intel overwegen om de E-serie Sandy Bridge-processors inclusief waterkoeling te verkopen."

Verder zou het natuurlijk wel een logische stap zijn, van een stock air naar een stock water cooler. Dan kan meer R&D richting het goedkoper maken van waterkoeling (welke over het algemeen betere prestaties heeft) waardoor de processors de komende generaties warmer kunnen worden. Dat laatste geeft weer meer rek in de prestaties.

De grenzen van luchtkoeling beginnen ook langzaam zichtbaar te worden, als je kijkt hoe klein de verschillen tussen lucht varianten tegenwoordig zijn. Voorheen werd het steeds groter, maar dat begint aan een einde te komen doordat je niet méér gewicht aan je moederbord wilt hangen. Dus in dat opzicht zal een dergelijke verandering er toch aan gaan komen.


Zou alleen, gezien het aantal cpu koelers van rond de 50 euro, eerder verwachten dat ze helemaal geen koeling meer mee zouden leveren. Waterkoeling blijft toch een beetje gevoelig iets om aan jan en alleman mee te gaan geven.

[Reactie gewijzigd door Xanaroth op 12 augustus 2011 17:30]

Waterkoeling heeft een groot nadeel... (naast risico op lekkage en poreus worden van rubber); de chips eromheen worden een stuk warmer door gebrek aan airflow:
http://www.theinquirer.ne...ge-540x334.jpg?1246884337

edit: Voor de duidelijkheid, het gaat dus niet over evt andere componeten zoals voedingen en hdd's maar specifiek over de componeten die rond de cpu zijn geplaatst en waar ook veel vermogen door gaat.

[Reactie gewijzigd door sdk1985 op 13 augustus 2011 03:15]

Maar als je een unlocked multiplier hebt, hoef je je overige componenten niet zo heel ver over te klokken, dus is het geen nadeel. Of ben ik nou gek?

Opzicht is het geen gek idee, want ik heb hier een mugen2 in mijn pc zitten die een flink stuk groter is. Achteraf denk ik ook dat watercooling beter is, maar dat is ook net weer wat duurder, wellicht dat AMD hiermee de drempel weet te verlagen.
Tegenwoordig is die watercooling helemaal niet meer zo risicovol qua lekkage, ik denk dat mensen wel nog steeds bang zijn om dit toch te kopen (waaronder ik zelf).
Maar als je een unlocked multiplier hebt, hoef je je overige componenten niet zo heel ver over te klokken, dus is het geen nadeel. Of ben ik nou gek?
Bij zowel mijn Athlon XP (i.c.m. EPoX 8RDA) als Core 2 Quad (GB X38-DQ6) 'genieten' de omliggende onderdelen zoals voltage regulatoren van de airflow die de CPU koeler maakt. Als je dan waterkoeling plaatst en overclocked worden deze onderdelen simpelweg te warm wat overclocken beperkt. Op standaard waarden is het te overzien maar worden de regulatoren alsnog aanzienlijk warmer dan met een luchtgekoelde setup :).
Dat zal best, maar daar wordt tegenwoordig bij een kant en klaar kitje echtwel over nagedacht hoor. Vroeger was waterkoeling een taboe, weggelegd voor de die hard tweakers. Zelf heb ik ook met WC gespeeld met een dual 120mm radiator en dergelijk, maar ik denk dat de zet ook is om de OC community iets meer te stimuleren. Kleine kant en klare waterkoelers zetten geen zoden aan de dijk, maar ik kan me voorstellen dat de stock heatsinks met overclocking niet zo fijn samengaan in combinatie met een bulldozer.
Je kan altijd naast WC een fan in je kast zetten voor je voeding en overige niet WC componenten. Deze kunnen gewoon laag draaien dat je het niet hoort...

Maar 50 euro voor een WC blok is wel veel voor een standaard blok. Voor de GPU is de interresanter, omdat die fullcover 80 euro kosten. En pas later beschikbaar is.
Het heeft niks met de overige componenten te maken maar met de componenten die rondom de cpu gelegen zijn... die krijgen normaal een fris windje van de cpu fan en met water koeling niet meer.

@poepkop
Maar als je een unlocked multiplier hebt, hoef je je overige componenten niet zo heel ver over te klokken, dus is het geen nadeel. Of ben ik nou gek?

De meeste moederborden hebben tegenwoordig heatsinks op de stroomregulatoren e.d. Die hebben airflow nodig. Je zultdus wel een goede airflow in je kast moeten hebben langs het moederbord (coolermaster had vroeger de crossflow fan).

[Reactie gewijzigd door sdk1985 op 13 augustus 2011 03:16]

Als je een unlocked multiplier hebt, betekent dat dat de multiplier van de CPU is geunlocked (:F @ myself)

kortom, je kunt vrij eenvoudig je CPU overklokken. Je hoeft namelijk niet de busclock te verhogen met alle zooi van dien. Zo met de busclock verhoog je niet alleen de CPU, maar ook de snelheid van het geheugen, chipset en vaak zonder opletten ook de PCIe lane snelheid. Dat je op zo'n moment tegen een plafond aanloopt is wel groot, en dan te bepalen wat nu je limiet is is vaak een crime. Met een unlocked multiplier verhoog je alleen de snelheid van de CPU (vaak wel met grote stappen, in AMD's geval stappen van 200MHz. Maar dat wilt niet zeggen dat je dus de andere onderdelen dus niet hoeft te overklokken, die gaan dus geen MHz omhoog.
Daarvoor heb je MSI Afterburner etc.

Ontopic na een uitleg:
Ik heb er op zich niet veel op tegen, ik twijfel sowieso of ik een nieuwe BD koop, Maar ik begrijp de frustratie. Als je een topmodelletje koopt, het je geld zat voor een mooi koelsetje. Ze zouden in mijn ogen deze dingen juist zonder koeling moeten leveren, want niemand zet het standaard ding op een topmodel processor, die kopen heus wel een 50-70 euro luchtkoelertje of maken een hele eigen loop.

Toch is zo'n waterkoelertje een mooi ding en mensen die een nieuw systeem gaan maken overwegen misschien geen aftermarket koeler te kopen omdat de standaard voldoet. Klinkt op die manier een beetje als anti-concurrentie slag, niet?
Waterkoeling voor een hoog vermogende cpu kan ik me eventueel nog voorstellen.

Voor de energie-zuinige cpu gewoon niet. Als ie gaat lekken, en je krijgt kortsluiting op je mb, kun je de nodige onderdelen vervangen ...
Hoewel, in sommige bedrijfstakken zien ze dit als een voordeel voor de leveranciers, zo langzamerhand (auto's).
De meeste waterkoelingen gebruiken gedistileerd water (dit geleid helemaal niet ) of andere niet geleidende vloeistoffen ;)
True, plus dit is een gesloten systeem: minder kans op lekkages
Dus als je echt goed zou willen koelen dan moet je je pc in een bad met gedestilleerd water stoppen?
lol de vraag is wat je bedoelt met echt goed koelen :)

Als je echt gaat overklokken en toch continue de max wil gaan, dan komen er alleen de vrieskast systemen in aanmerking en die kosten een vermogen.

En om eerlijk te zijn wil je die niet eens want je word gek van het lawaai het ding is constant bezig dan met de boel op jouw ingestelde temperatuur te houden.

En voor kortstondige top prestaties hebben we dan nog LN2.

Ik moet ook bekennen dat ik inmiddels op dit moment niet meer draai op waterkoeling.

Simpelweg omdat de nieuwe enorme lucht koelers heel dicht bij de prestatie komen van water gekoelde systemen.

En omdat mijn systemen ook niet meer constant staan te beuken op een of ander heftig bereken object of dagen achtereen game, van een paar uur gamen waar de cpu een graadje of 55 word gaat hij echt niet dood aan.

Maar om kort te gaan denk ik niet dat je een 6,8 of 10 core gaat kopen om er niets mee te doen, dus als je zo een beest koopt moet je hem wel laten werken voor zijn centen (renderen, disributed computing of anderzijds). Dan is waterkoeling ideaal het is gewoon stiller en houd over het algemeen de te koelen objecten iets koeler als lucht.
Helemaal als je meerdere onderdelen op water gaat koelen zul je het verschil goed merken.

Overigens ken ik wel mensen die vanwege het bluf gehalte een pc kopen met een extreme cpu en 2 x een 590 nvidia erin prikken om vervolgens eens in de maand iemand te laten zien hoe een potje solitaire eruit ziet op die pc. Maar goed daar zullen er niet veel van op tweakers rond neuzen. Dit soort mensen hebben dus niets aan waterkoeling anders dan het bluf gehalte

[Reactie gewijzigd door rschwartnld op 14 augustus 2011 01:50]

Ik weet niet hoe het bij AMD zit, maar bij intel zit er volgens mij toch verschil in de garantie die je krijgt afhankelijk van of je een tray of boxed model koopt? Ik heb hier ook nog een aantal van die stock hsf's liggen, in de originele verpakking (kan ze eigenlijk net zo goed wegsmijten) omdat ik wel die betere garantie wil voor de paar euro verschil in prijs, maar echt geen stock koeler gebruik.
Verder vaag ik me inderdaad wel ook af waar die 50 euro vandaan komt, is dat gewoon gebaseerd op de retail prijs van huidige oplossingen? Zo ja, dan moet dat inderdaad veel goedkoper kunnen als AMD 1 specifieke oplossing in bulk gaat laten produceren en bij alle retail procs verkoopt. Als dat bedrag van AMD af zou komen dan zou ik het heel raar vinden.
maar iets in de trant van een Actic Freezer Pro (ik weet het, ik loop hopeloos achter) doet al wonderen. Ik heb er destijds nog een overklokte QX9770 mee koest gehouden :P
Niets mis met een Arctic FP ;). Koelt als de kneiter.
Ik zou dit persoonlijk wel een leuke optie vinden. Toch een stukje waterkoeling in een systeem die voor de rest gewoon luchtgekoeld is.
@Watercoolertje

Dacht het al aan je username te zien. :P

[Reactie gewijzigd door Fredi op 12 augustus 2011 22:52]

ja, maar ik denk dat mensen die een dergelijk bedrag uitgeven aan een CPU, ook wel de kennis hebben om zelf de koeler aan te schaffen, gebaseerd op prestatie, uiterlijk, geluidsproductie, etc. etc., komt er dus op neer dat als deze CPU rood word, terwijl ik een blauwe case heb, een nieuwe zal kopen, maar betaal wel 50euro extra omdat ik de boxed editie wil, mischien leuk als special OC edition oid. maar ik hoef dit er niet standaard bij
gewoon een tray-versie kopen en je hebt het probleem niet
voor mensen die geen watercooling hebben maar wel willen is dit natuurlijk ideaal.

beedje cooler is tegenwoordig toch al 45 euro dis een watercooler voor 5 euro meer is een koopje!.
Als je het artikel leest zul je zien dat jouw opmerking kant nog wal raakt.
Tja, als je toch een flinke smak geld voor een CPU op tafel legt is het altijd leuk om er een fatsoenlijke koeler bij te krijgen, van de andere kant bekeken. Stock koelers zijn bijna zonder uitzondering luid en maar net voldoende om CPU's van deze generatie koel te houden...
is het altijd leuk om er een fatsoenlijke koeler bij te krijgenkopen
Hij is niet gratis, je betaald gewoon de meer prijs.

[Reactie gewijzigd door LOTG op 12 augustus 2011 16:54]

ja en als je nog een luchtkoeler hebt liggen?.. weg geld
dan neem je de tray versie? en die is dan neem ik aan zonder de 50 euro

E voila. probleem opgelost
En daarbij neemt de overclockbaarheid ook sterk af. Stel je hebt een processor die standaard hybride water/lucht-koeling nodig heeft, wat heeft de aftermarket dan nog te bieden? Hoe kun je betere prestaties behalen als je standaard al zo veel koeling nodig hebt!? De enige oplossing die hier nog boven staat is ("pure") waterkoeling en voor die paar tienden GigaHertz meer is dat ook niet ècht rendabel.
Ik denk dat de aftermarket nog genoeg te doen heeft, er zullen altijd tweakers zijn die net 10% beter willen en deze cpu gewoon met een normale stockkoeler kopen.
Overigens zijn gewone stockkoelers tegenwoordig ook uitgerust met heatpipes, dus die worden ook steeds beter.
Hmmmm... om eerlijk te zijn vind ik dit bericht niet zo positief overkomen. Het laat blijken alsof Bulldozer CPU's te veel energie gebruiken en daardoor stevig gekoeld moeten worden.
Volgens xbitlabs overweegt intel ook om hun Sandy Bridge procs met waterkoeling te gaan leveren. Het zal wel puur om marketing gaan.
Voor jou wel, maar voor de gemiddelde computergebruiker+dixons verkoper niet:
Ja meneertje, deze computer is echt fantastisch! Hij is ook nog sneller dan de rest, want de CPU is watergekoeld!

Marketing +1
Het is een marketing stunt meer dan iets anders.
Het is onmogelijk dat de processoren te veel energie gebruiken want dan zou het een noodzaak zijn om een waterkoeler te leveren en daar zou het niet bij blijven want dan heb je ook nog eens een beregoede power supply unit nodig enz ... Veel hogere rating voor wat het mainboard aan kan zeg 160 watt enzovoort.

En je heb het al kunnen zien bij de "release" van de 990FXA mainboards dat is niet het geval .....
Ik vind het wel een leuk idee, maar ik denk dat veel mensen die al overwegen zo'n processor te kopen, al een aftermarket koeler hebben.
Gewoon helemaal geen koeler erbij leveren alleen een lijst met aanbevolen. Dat scheelt dan weer in de aanschaf prijs :)
Ik vind het wel een leuk idee, maar ik denk dat veel mensen die al overwegen zo'n processor te kopen, al een aftermarket koeler hebben.
Koop je gewoon een tray versie klaar :*)
Ik weet niet of de gemiddelde gebruiker er blij mee is. Voor niet-Tweakers is waterkoeling nog altijd eng, zelfs de gesloten modellen. Lever er dan een Mugen 3 of zo bij. Net wat kleiner dan de Mugen 2, maar nog steeds erg goede prestaties die echt wel meekomen met een waterkoelingssetje van 50 euro.
Apple heeft ook al jarenlang standaard waterkoeling meegeleverd met PowerMac systemen en die konden zonder problemen worden gebruikt door niet-tweakers. De gemiddelde gebruiker gaat niet zomaar 1-2-3 zijn eigen systeem bouwen.
Anoniem: 263922
@Mini-me13 augustus 2011 03:30
Die systemen worden echter op maat gemaat door apple, waar ze hun eigen koeling toepassen, en in dit geval niet die van intel.

Het probleem met het idee om waterkoeling mee te leveren is dat weinig mensen behoefte hebben om 50 euro extra te betalen voor een koelsysteem wat niet naar wens is. Een gebruikelijke stock koeler zal nog geen 5 euro bedragen, als iemand wil overclocken of een stiller systeem wil kunnen ze dan nog altijd voor een 3rd party koeler kiezen.

Een beter idee lijkt mij om de waterkoelsetjes met een amd-badge te verkopen, daar kan amd meer mee verdienen imo.
Wanneer ze een keuze mogelijkheid aan de consument geven zou dit handig kunnen zijn, een versie met waterkoeler en eentje zonder. Zo dwing je niemand iets.
Het zou fijn zijn als men CPU's gewoon weer in Tray zou verkopen... Die verschrikkelijke stock coolers komen de doos nooit uit :/
Het zou fijn zijn als men CPU's gewoon weer in Tray zou verkopen... Die verschrikkelijke stock coolers komen de doos nooit uit :/
Klopt had een amd xp 2000, en met de stock cooler liep ie idle in de 60 graden :X
Ik maar afvragen waarom ie soms uitviel als ik zat te gamen |:(

Ff een goede cooler master van 60 euro en de cpu werdt niet heter dan 50 idle.. volledige ballast werdt ie 55/58.. kijk dat scheelt wel ff
Intel zou het ook willen doen.

De standaard koelers houden je CPU toch al niet meer koel genoeg.
Ze kunnen beter hun standaard koelers een beetje aanpassen en meeleveren.

En ook CPU zonder die koelers blijven leveren.

Klant kan zelf kiezen, ik neem de standaard of een andere ( die ik al heb of koop).
De standaard koelers houden je CPU toch al niet meer koel genoeg.
Dat is natuurlijk onzin, de standaard koelers zijn meer dan voldoende onder normale omstandigheden.
[...]

Dat is natuurlijk onzin, de standaard koelers zijn meer dan voldoende onder normale omstandigheden.
ahum... Ja een beetje internetten is voldoende tot je de cpu flink belast...
Is niet fijn voor de levensduur.. :F
Ik twijfel of het verstandig is de prijs op deze manier dusdanig op te laten lopen terwijl het uiteindelijk niet nodig blijkt te zijn... Dit wordt dan namelijk snel genoeg bekend wat tot gevolg kan hebben dat mensen juist niet voor het product kiezen omdat er een te hoog prijskaartje aanhangt. De prijs moet AMD het meestal toch juist op concurreren.

Geef mij overigens maar de keuze voor een cpu zonder stock koeler.

[Reactie gewijzigd door Tupel op 12 augustus 2011 16:57]

die keuze is er, dan koop je n 'Tray' CPU, in plaats van eentje met een mooie blinkende verpakking, een koeler, een boekje (en een game of goodie soms) :) (=boxed)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee