Intel biedt cpu-overklokgarantie

Om overklokkers extra garantie te bieden bij het opvoeren van hun processors, heeft Intel zijn Performance Tuning Protection Plan geïntroduceerd. Gebruikers kunnen een extra garantie kopen om opgeblazen cpu's te vervangen.

Onder het Performance Tuning Protection Plan kunnen overklokkers hun K-processor met meer vrijheid overklokken. Mocht de processor doorbranden als gevolg van hun acties, dan kunnen de overklokkers eenmalig een nieuwe processor van Intel krijgen. Onder de standaardgarantie van drie jaar die Intel op zijn processors geeft, wordt schade door overklokken niet vergoed. Voor de extra garantie moet ook extra betaald worden; de prijs varieert, afhankelijk van de cpu, van 20 tot 35 dollar.

Het Performance Tuning Protection Plan geldt vooralsnog alleen voor processors die ook voor overklokken bedoeld zijn. Deze zogeheten K-processors hebben een vrij instelbare multiplier. Het PTPP mag in de eerste maand niet worden verzilverd, maar is wel overdraagbaar als de processor wordt doorverkocht. Uiteraard geldt de extra garantie alleen zolang de driejarige standaardgarantie loopt. De Sandy Bridge Core i5-2500K, i7-2600K en i7-2700K, en Sandy Bridge E-processors i7-3930K en i7-3960X vallen onder de regeling.

Door Willem de Moor

Redacteur

19-01-2012 • 10:17

121 Linkedin

Submitter: player-x

Reacties (121)

121
120
86
9
0
9
Wijzig sortering
Ik lees bij sommige een tendens van "jaaah, dan kunnen we lekker alles slopuh". Maar vergis je niet, als je je proc sloopt met een domme actie en onbezonnen werk kan je wel meer slopen dan je processor allen. Een gefrituurde cpu maakt vaak ook een gefrituurd socked en daar krijg je echt geen garantie op.

Nou ben ik per defenitie er van overtuigt dat je die hele garantie niet nodig hebt als je volgens de normale OC regels je overklok bewerkstelligt. Met gezond verstand is een cpu gewoon niet kapot te krijgen. Alleen als je de echte max op zoekt onder subzero temperaturen loop je een bepaald risico, maar met de normale 24/7 oc's onder lucht of water en je houd je aan de normale voltages en voorgeschreven temperaturen loop je nagenoeg geen risico. Als je een beetje inleest in onze eigen oc topics kom je er achter dat er maar heel weinig procs uitvallen..

Ik snap in deze ook niet waar intel heen wilt, dat iedereen maar lukraak aan de slag gaat en maar een beetje gaat lopen klooien? Mooi dat t er is, maar imho alleen voor noobs of voor de grotere oc'ers die nog niet gesponsord worden en met de duurste procs aan de slag gaan op (veel te) hoge voltages, waarbij je af en toe een afschrijver mag verwachten.

ik weet dat ik in ieder geval een 900 dollar proc wel zou verzekeren als ik weet dat ik onder ln2 aan de slag ga, voor de rest? compleet zinloos..

Edit: lijkt mij ook geen goede reclame voor intel trouwens, meer uitvallers dan je concurrent. AMD;s beste reclame strategie zou zijn "wij hebben die garantie helemaal niet nodig" :P

[Reactie gewijzigd door millman op 19 januari 2012 11:14]

Edit: lijkt mij ook geen goede reclame voor intel trouwens, meer uitvallers dan je concurrent. AMD;s beste reclame strategie zou zijn "wij hebben die garantie helemaal niet nodig" :P
Als je onder het woord garantie verstaat dat een product snel kapot kan gaan is het slechte reclame ja.

Maar garantie komt van het werkwoord garanderen (of andersom) dus als Intel 3 jaar garantie geeft garanderen ze jou dat hun CPU zo goed is dat het 3 jaar blijft leven.
Als je overclockersgarantie koopt garandeert Intel jou dat de CPU niet stuk kan gaan door overclocking.

Als AMD jou voorgestelde strategie zou overnemen betekent dat: "Wij durven niet te garanderen dat onze CPU's goed zijn."
Gefrituurde socket in verhand met gefrituurde cpu ? Lijkt me niet erg aannemelijk.

De cpu brand intern door en niet bij de pinnen. Dat gebeurde iig bij mijn E8400 en het lijkt mij vrij normaal. Kon ook geen enkel spoor vinden dat de cpu stuk was, het was puur een interne failure, dankzei een te hoge vcore.

http://www.youtube.com/watch?v=lcdq0klOjdc
Iemand sloopte 7 gulftowns, geen melding van mobo failures:
http://www.xtremesystems....d-cpu-s-and-alot-of-beer-)

Dit is pas opblazen }>
http://www.youtube.com/wa...i2oyiG0d8&feature=related

btw: het kan wel, met slechte koeling en extreme vcore's en degelijke. Maar ja, zo moet je ook niet beginnen.

[Reactie gewijzigd door Madrox op 19 januari 2012 14:30]

als je dom doet met hoge voltages is alles mogelijk, dat is de strekking van het verhaal. En met hoge voltages is socketburn echt niet zo'n absurde gedachte, komt miner vaak voor dan ik impliceer ja, dat is waar..
Dan gaan overklokkers juist nog harder overklokken. Volgens mij wil intel dat ook wel in verband met concurrentie. Zo laat intel zien welke prestaties er geboekt kunnen worden met de behaalde resultaten van overklokkers. Het is wel nice en overklokkers zullen ook wel eerder denken van AMD geeft geen garantie voor overklokken en Intel wel dus dan wordt het Intel.
Ik denk dat je hier wel eens dichter bij de waarheid zou kunnen zitten dan het bericht doet vermoeden. Aan de ene kant is het een mooie service voor de gebruikers van Intel CPU's.

Aan de andere kant stimuleert Intel hiermee het overklokken, en daarmee indirect de populariteit van de processor. Voor een dergelijk bedrag willen mensen de gok sneller wagen. Dit is enerzijds gunstig vanuit het absolute (kijk eens hoe hoog ik kom), maar anderzijds ook voor het gemiddelde (meer mensen nemen de gok om wat hoger te klokken, en de diverse benchmarksite's (denk aan PC Pitstop, CanYouRunIt, etc.) tonen hogere gemiddelde bij dezelfde Intel CPU's.
Scherp opgemerkt. Hoeveel zal dit Intel daadwerkelijk kosten, als we de positieve reclame meenemen in ons oordeel? Het is slechts een select groepje aan PC-eigenaren die zich waagt aan het overclocken. Daarnaast zal de 'leek' die probeert over te clocken toch niet zo heel snel tot het uiterste gaan.

Desalniettemin een mooi stukje service ten opzichte van de 'harde kern' overclockers. Al kan dit wel ervoor zorgen dat mensen met een wat slechter exemplaar hun cpu bewust kapot-overclocken, om zo (wellicht) een beter exemplaar te bemachtigen.

Brengt het te ver overclocken van je CPU mogelijk ook schade toe aan de rest van je hardware?
Prijslijst:
  • Intel Core i5-2500K - $20.00
  • Intel Core i7-2600K - $25.00
  • Intel Core i7-2700K - $25.00
  • Intel Core i7-3930K - $35.00
  • Intel Core i7-3960X - $35.00
Ik overklok al bijna 20 jaar en ik heb nog nooit een processor gefrituurd. leuke maar voor het het voor gemeld wordt onzinnige actie. Wel een grandioze reclame stunt dat dan weer wel...
Die prijzen vallen heel erg mee; als ik m'n CPU tot het uiterste zou overklokken zou ik zo'n garantie wel aantrekkelijk vinden!
Dit is precies de reactie waar Intel op hoopt. Als jij écht tot het uiterste zou klokken zou je een phasechanger of LN2-pot in huis halen en dan gaan die CPU's bij de gekste voltages nog niet kapot.

De chips die ik wel naar god heb zien gaan waren van lui die er meer dan 1,5V op zetten onder waterkoeling of zelfs lucht, en niet schrokken van temperaturen van ruim boven de 80 graden bij stresstests. Die kregen vervolgens gewoon een nieuwe chip opgestuurd nadat ze het overleden exemplaar RMA hadden gedaan.

De nieuwe garantie is dus een beetje luchtfietserij, het achterhalen van een overklok is lastig en wordt zelden gedaan. Misschien komt hier nu verandering in om de meerwaarde van deze extended warranty hard te maken, maar vooralsnog klinkt het mij in de oren als een fictieve dienst om onervaren overklokkers/enthousiastelingen geld uit de zak te kloppen. Een soort Apple-care waarbij je extra kunt gaan betalen voor het tweede jaar garantie op je spullen terwijl je hier wettelijk al recht op hebt ;)

Edit: Als ik alle positieve reacties hieronder lees denk ik toch dat het gros van de consumenten hier wel in zal stinken :/

[Reactie gewijzigd door Singular1ty op 19 januari 2012 10:41]

Ik heb mijn oude Q6600 wel eens overclocked maar veel meer kennis van overclocken heb ik niet dus bij mij komt als eerste de vraag op: kan intel doorgefikte CPU's repareren? Zit er een soort van zekering in die, als hij is doorgebrand, gewoon vervangen kan worden en de CPU weer werkt?

Als dit kan kost het Intel nog minder, ze zetten immers de kapotte exemplaren gewoon weer terug op de markt.
nee, repareren gaat niet, en er zitten geen zekeringen in.

de reden daarvoor is dat CPU's toch bijna nooit kapot gaan hierdoor. ze kunnen te warm worden, maar dan start te thermische beveiliging, of ze werken gewoon niet op een te hoog voltage, maar echt schade is bijna niet te veroorzaken.
Nee, er is geen zekering of zo. Als je CPU doorfikt is hij gewoon stuk, en zelfs intel zal het niet meer lukken om die te repareren. Ga maar eens uitzoeken welke van de miljard transistors beschadigd zijn, en ga die dingen van 32nm groot maar eens repareren. :) Dat lukt niet met een pincet...

[Reactie gewijzigd door bwerg op 19 januari 2012 11:17]

Denk dat dit gewoon een dienst is waarvan Intel denkt dat er markt voor is, die-hard overclockers knallen niet in één keer 1.5V door hun chip en kennen de beperkingen beter, weten hoe ze temperaturen etc moeten interpreteren, dus zullen minder snel een chip doodmaken dan iemand die onder stock-koeler 5GHz uit zijn 2500K probeert te persen.
mijn 1090T staat op 1.6v? 4,2 Ghz.. ik dacht niet dat het iets bijzonders was (air cooled) rond de 50-55 graden...
Dat verschilt per CPU, phenoms hebben stock al een hoger voltage meegekregen van AMD en zijn daar dus ook op gebouwd. Volgens wiki is de voltage van de 1090T 1.0 - 1.475 volt (zal dus 1 volt zijn onder cool'n'quiet en omhoog gaan onder load), dus 1.6 is niet zo bizar veel meer dan wat het ding sowieso al te verwerken krijgt. Van de 2500K kan ik niet zo snel officiele voltages vinden maar die lijken meer in de 1.0 - 1.25 range te blijven dus dan is 1.6 relatief een veel groter verschil.
Volgens het boekje van AMD moet je de standaard koeler erop moet monteren, omdat anders de garantie vervalt. Volgens intel/amd vervalt de garantie bij een willekeurige overclock, dus zelfs bij 1 fsb verhoging. Dat zijn zulke triviale dingen, je kunt dat echt niet hard maken als fabrikant dat zulk gepruts heeft plaatsgevonden, laat staan dat dit de reden is dat een chip doorgebrand is.

Een nieuwe chip opsturen is waarschijnlijk goedkoper dan een RMA department opzetten die gespecialiseerd is in het herkennen van doorgebrande CPU's tgv een overclock.

Wat ik zelf zou doen als Intel is iets als een eFuse erin zetten, en dat deze open gaat als de VCore over x volt is geweest. Dan ergens in bios aangeven dat de CPU overclocked is geweest; als die dan tweedehands wordt aangeboden weet je of die 'nooit overclocked' is geweest. Lijkt me ook veel simpeler om te controleren bij RMA meldingen.

CPU's worden niet meer gemaakt als vroeger :\ deze Sempron met stock 1.6V gaat makkelijk naar 1.8V, en heb zelfs mensen met 2.1V langs zien komen. Temp Max: 90C 8-)

[Reactie gewijzigd door C.Hariri op 19 januari 2012 11:59]

leuk idee, alleen kan je de e-fuse zoals je dat noemt natuurlijk niet uitlezen als een processor stuk is, leuk bedacht thoug
AppleCare kost 250 $ voor eigenlijk puur een normale garantie.

Wat Intel doet is toch wel eerlijker ;)
eerlijker als iets dat compleet bedrieglijk en misleidend is?
je legt de lat wel hoog.
Wat Intel doet is absoluut niet misleidend. Normale specs, normale garantie, buiten spec (overclock), extra garantie. Ja, natuurlijk, 90% van de CPU's overklokt zonder schade, daarom is die extra garantie zo goedkoop.
Anoniem: 435389
@MSalters19 januari 2012 15:47
Draai het om, een processor van $ 999 gaat defect tijdens overklokken. De kans dat de winkel hem ter garantie aanneemt en omruilt stellen we op een coulante 90%, met slechts 10% kans dat de winkelier het ding inspecteert en weigert. Het verwachte waardeverlies is zelfs dan gemiddeld nog altijd $ 99,90. De garantie kost echter slechts $ 35. Dan heb ik het nog niet over de vraag of je een tweede keer $ 999 zou hebben om een nieuwe processor te kopen.

Uiteraard is het sterk de vraag wat de kans is dat je processor het überhaupt geheel begeeft tijdens overclocken, dat hangt sterk van het gebruik af. Ik verwacht ook dat Intel met zijn $ 20-35 vrij redelijk zit, gegeven dat een overleden processor niet heel vaak voorkomt. Voor sommige klanten ook een prettig gevoel, die zitten toch buiten de specificaties te werken en voelen zich hierdoor veiliger, iedereen blij.

Het zou me trouwens niets verbazen als Intel ergens wat pinnen op de processor heeft zitten of in de toekomst gaat toevoegen waarmee de maximale werkingsfrequentie, voltage en nog wat statusinformatie uitgelezen kan worden. Een simpele MAX functie en een eeprom over i2c kan je dan al zo vertellen of je een processor ter garantie wil accepteren, los van de rest van de CPU. Bij videokaarten lezen ze soms ook de BIOS uit om te controleren of je daar niet aan hebt zitten rommelen bijvoorbeeld.
@NicoJuicy
Volgens mij krijg je via de europese/nederlandse wetgeving al minimaal x aantal jaar garantie. Als je via AppleCare nog garantie gaat kopen dan ben je dom bezig tenzij het iets extra's te bieden heeft (binnen 2 dagen nieuwe hardware ofzo).

[Reactie gewijzigd door Sp3ci3s8472 op 19 januari 2012 14:20]

Mee eens, je zou kunnen proberen tot het uiterste te overklokken en als het kapot gaat laten vervangen, en dat weet je ook gelijk hoe ver je kan gaan zonde.

Ik vraag me af of max 35 dollar wel genoeg is nu
Genoeg? Ik denk dat Intel hier goed aan kan verdienen. Dergelijke bedrijven investeren af en toe natuurlijk meer dan ze eruit halen, maar dan wel om hun brand sterker te maken of om er anderzijds aan te verdienen (bijv. consolemakers die verlies lijden op de verkoop van de consoles zelf maar dit terugverdienen met licenties en spelverkoop).

In dit geval denk ik echter dat ze meer zullen verdienen eraan, het zou me niet verbazen als de rekenwonders daar hele duidelijke cijfers hebben van het falen van hun processors. Daar komt bij dat de K-series al uit betere yields komen, CPUs tegenwoordig stukken makkelijker te koelen zijn door gedaald verbruik en betere koeling, en met iedere die-shrink betrouwbaarder worden. Sommige overklokkers proberen wel tot de grenzen van hun CPU te gaan, maar zullen voor dagelijks gebruik toch nog steeds voorkeur geven aan stabiele clocks, en het is al lang geen probleem meer om jarenlang een overklok te hebben (ook al slijt 't zo sneller, kost het meer stroom - afhankelijk van de toepassing natuurlijk, en zijn de meeste K-series al ruim snel genoeg ten tijde van release en jaren daarna).

Anderzijds kan je ook zeggen dat het raar is dat overklokken niet binnen de garantie valt in het geval van een product wat specifiek bedoeld is om te overklokken. Wellicht is de gedachte (overklokken onder garantie) alleen al heiligschennis voor sommige tweakers maar gezien Intel's nieuwe houding (het expres beperken van overklok potentieel van de meeste procs) is het een legitiem vraagstuk.
Intel hoopt hierdoor consumenten van AMD aan te trekken, en de huidige Intel consumenten duurdere processoren te laten kopen.
Anoniem: 119573
@jacobvdm19 januari 2012 12:59
Overklokken valt niet binnen de garantie, natuurlijk niet. Het enige dat deze "overclock" CPU's byzonder maakt is dat de multiplier vrij te kiezen is.
Ze worden geleverd met een "standaard" waarde waarop de processor kan draaien en waaronder hij goed presteert.
Je krijgt de vrijheid om hier mee te tweaken. Als je echter geen rekening houdt met de beperkingen van de processor en 'm dus niet genoeg koelt o.i.d. gaat het ding stuk.

En heel simpel gesteld als je netjes tweakt, goed koelt blaas je 'm ook niet op. Hij stopt op een gegeven moment vanzelf zonder schade of wordt niet meer betrouwbaar (dus stopt ;-) ).
Mee eens, je zou kunnen proberen tot het uiterste te overklokken en als het kapot gaat laten vervangen, en dat weet je ook gelijk hoe ver je kan gaan zonde.

Ik vraag me af of max 35 dollar wel genoeg is nu
Mja je hebt natuurlijk geen garantie dat je replacement net zo hard kan overclocken als je originele he...
Daar heb je gelijk in, maar als je een slecht overklokbaar exemplaar hebt, kun je die wel bewust gevaarlijk ver overklokken. Als ie kapot gaat krijg je misschien toch een betere :)
Maar je weet pas of je exemplaar slecht overklokbaar is wanneer je er minder performance uit kunt persen dan wat je mocht verwachtten ;) Dat staat in ieder geval niet op de doos :+
daarom dus: als je merkt dat je een slechte hebt, kan je gokken dat je een iets minder slechte in de plaats krijgt :)
Feit. En als hij dan kapot gaat heb je een probleem :p.
Denk dat je wel heel gek moet doen om hem echt kapot te krijgen. Je moederboard moet hele hoge voltages toestaan, daarnaast hebben we een thermische beveiliging.

Ik vraag me zelfs af wat je moet doen om een cpu op te blazen, zijn daar verhalen over bekend.
Koeler eraf, minuutje, klaar?

Een chip blaas je met goede koeling niet makkelijk op en voor gewone consumenten is dit niet interessant: de meeste tweakers zullen hun cpu overclocken, maar niet vaak echt ver en als de cpu stukgaat, kun je de cpu vaak terugsturen, aangezien de verkoper zal moeten bewijzen dat je hebt overgeclockt (en dat zijn de onderzoekskosten niet waard vaak).

Bij duurdere (+€500) cpu's zal een verkoper eerder de moeite nemen om aan te tonen dat er is gerommeld met de cpu, ergo is de garantie interessant.
Een chip blaas je met goede koeling niet makkelijk op
Heb zelf een zwaar watergekoelde 3930K@5.1GHz, maar als ik bv F@H fan was en mijn CPU continu op het uiterste van zijn kunnen zou gebruiken, is er een hele grote kans dat hij binnen 3j dood gaat.

Voor de echte "Die Hard" LN2 overklokkers geld dit zelfs nog veel meer daar zij echt op de rand gaan wat mogelijk is.
Bij duurdere (+€500) cpu's zal een verkoper eerder de moeite nemen om aan te tonen dat er is gerommeld met de cpu, ergo is de garantie interessant.
Zal de verkoper een worst zijn hoor, die stuurt hem gewoon retour naar Intel, en als die de CPU vervangt, krijg de klant een nieuwe.

Daarnaast wil Intel de klanten van +€500 CPUs graag te vriend houden, en weinig problemen heeft die CPUs te vervangen, daar het maken van welke gangbare CPU dan ook rond de €10~€25 ligt.
Uiteraard zijn de kosten van R&D en het bouwen van een fab daar niet bij in geteld.

Ik heb zelf door de jaren heen verschillende CPUs overgekookt, en altijd een nieuwe CPU gekregen, maar is het tegenwoordig een stuk lastiger is om een CPU te vernielen, weet ik niet hoe het tegenwoordig is met vervanging, dus denk ik dat ik die €27/5% uitgeef voor de extra garantie.

Iemand ervaring met garantie van een huidige overgekookte CPU Intel?
ik heb zelf een keer zonder koeler windows gedraaid met overgeklokte cpu. cpu gaf zelf melding dat ie te heet werd en pc ging uit. koeler weer er op en na twee jaar doet ie het nog steeds
Ik ben in de reacties eigenlijk vooral benieuwd of er veel mensen hun cpu écht kapot hebben geklokt... ik heb het in ieder geval nooit voor elkaar gekregen. Ik bedoel, als hij instabiel wordt op een bepaalde frequentie is hij nog niet stuk.
Precies. Ik denk ook niet dat erg velen zijn die hun CPU echt kapot hebben geklokt. De meesten (en ik ook) houden wel van overclocken, maar stoppen als dat moet (instabiliteit, oververhitting). Zoveel CPU's hoeft Intel denk ik niet te vervangen. Aan de andere kant is het toch wel mooi meegenomen als je voor een klein bedragje lekker extra risico kan nemen :)
Ik heb zelf dan ook nog nooit een processor kapot geklokt, maar wel degradatie. In dit geval met mijn oude E8500, Naarmate de tijd verstreek(draaide 24/7 op 4.5 ghz onder water) merkte ik dat ik het voltage steeds wat hoger moest zetten wilde ik stabiel 4.5 blijven draaien.

uiteindelijk kon die op hetzelfde voltage waar hij eerst 4.5 ghz stabiel op was, nog maar 4ghz aan. Als je lang genoeg doorgaat & het voltage boven de veilige "specs" gaat draaien dan uiteindelijk degradeert je chip!
Sowieso is tegenwoordig het best lastig iets stuk te maken. Als je een beetje huis tuin en keuken klokker bent geef je niet absurd veel voltage, kijk je naar je temps en doe je wat stabiliteitstests. Zelf 1 CPU gemold uit een stuk of 6 en dat was puur omdat ik er een eitje op wilde bakken (socket A AMD athlon 900MHz). Mocht je te ver gaan met de temps zit op het mobo best het een en ander aan security (die ik dan weer meestal uit zet). Al met al is het misschien leuk voor die-hards, maar ook daar zie ik meer nut in de algemene hogere scores en 'service' verhalen van Intel. Omdat je er naar vraagt:

core 2 duo e4500 naar 3GHz op 1,3V = 36% (fsb ook even naar 1800MHz gezet)
core 2 duo e6300 naar 3GHz (voltage weet ik niet meer, was van een vriend)
i7 870 naar 3,9GHz op 1,2V = 35% (qpi op 3,1GHz)
AMD athlon II X3 435, unlocked en op 3,45GHz op ik meen 1,3V
AMD athlon 3200+ naar ik meen 2400MHz zonder voltage
AMD athlon 900MHz --> infinity met inf voltage :P

Wel heb ik hierbij 1 voeding uitgefikt (die bij de AMD X3) maar dat kwam denk ik door mijn 3870x2 x2 setup + 0 airflow ;).
Het is mij 1x overkomen, E8400, 1.5V > dood binnen enkele dagen, misschien eerder, weet het niet meer precies.

Als het systeem instabiel word, is het niet ongebruikelijk dat de cpu meer Vcore krijgt. Als je die te hoog zet, kan je de cpu dan ook opblazen. Van de E8400 las ik dat die wel 1.5v kon hebben, dat deed ik en dat werd mijn cpu fataal.

Vind ik wel een goede actie van Intel, ook al zouden ze er iets aan verdienen. Je hebt iig een keus. Handig voor mensen die hun cpu nog weles doorfikken.

[Reactie gewijzigd door Madrox op 19 januari 2012 11:51]

Dus eigenlijk heb je nu een tweede CPU voor maar 20-35 dollar ook al krijg je die er niet gelijk bij natuurlijk :)
Tja voor jouw misschien wel, ik heb nog nooit een CPU om zeep geholpen en behoorlijk aan het overklokken geslagen de afgelopen jaren... Ik krijg voor die 20-35 euro dus niks extra's, en doen of je er 2 krijgt is ook niet helemaal zo, je zal altijd maar 1 werkend exemplaar hebben dus effectief kan je er ook maar 1 gebruiken en niet 2!
aan de andere kant pc upgraden cpu opblazen en de vervangers als nieuw op MP verkopen...
Als je de pc gaat upgraden, hoef je ook de originele CPU niet meer op te blazen. Die heb je immers gewoon nog werkend, en kun je sowieso op MP verkopen...

Enige meerwaarde zou hem zitten in de verpakking waarin Intel hem naar jou opstuurt, maar of je daar nu al die moeite voor wilt gaan doen. Ik vind het ook een beetje vergezocht.
Ja, ware het niet dat je eerste CPU wat weg heeft van een gefrituurde oliebol :).

Dus ik zou zelf niet echt willen spreken van " tweede". Je krijgt die immers pas als de eerste onbruikbaar is. Ik neem aan dat Intel dan wil dat je de originele opstuurt, of zo. Anders zou je ze gemakkelijk door kunnen verkopen, en dat is de bedoeling niet natuurlijk :).

[Reactie gewijzigd door Eagle Creek op 19 januari 2012 10:37]

Ik denk wel dat Intel graag de oude CPU nog even retour ziet. ;)
Ik zie hier zelf de toegevoegde waarde niet echt van, aangezien ook overklokkers hier op het forum gewoon een nieuwe chip hebben gekregen nadat ze 'm op hadden geblazen (bijvoorbeeld door Linx runs op 1,5V+ te wagen...).

Lijkt me vooral een slimme marketingtruc om beginners op overklokgebied extra geld uit de zak te kloppen. Mensen met ervaring danwel voldoende gezond verstand kennen de grenzen van hun hardware, en de lui die tot het gaatje gaan leggen hun K-CPU's onder subzero koeling waardoor ze bijna niet stuk te krijgen zijn...
Ik zie hier zelf de toegevoegde waarde niet echt van, aangezien ook overklokkers hier op het forum gewoon een nieuwe chip hebben gekregen nadat ze 'm op hadden geblazen (bijvoorbeeld door Linx runs op 1,5V+ te wagen...).
Hoewel dat voor de gebruiker uiteindelijk hetzelfde resultaat geeft (een nieuwe CPU), zal het strikt genomen natuurlijk wel fraude zijn als je je CPU terugstuurt voor garantie als je weet dat je hem zelf hebt opgeblazen met een hoog voltage. Dan kan je alle verzekeringen tegen fouten van de gebruiker wel onzin noemen, je kan door een valse verklaring af te geven toch wel een vergoeding krijgen.

Ik zou het ook niet hoeven trouwens, ik jaag er toch geen 1,5V+ doorheen. Met mijn E8400 wel eens geOC'd maar ik had de extra snelheid gewoon niet nodig, en daarnaast moest ik OC'en op de FSB waardoor ik eerder andere onderdelen zou slopen dan mijn CPU (en ook de idle-snelheid gaat omhoog, dat vind ik niks). Hij loopt nu juist op een undervolt. :)

[Reactie gewijzigd door bwerg op 19 januari 2012 11:26]

Veel overclockers hebben wel 20 dollar over voor een schoon geweten denk.

Ik zou dit denk wel doen hoor, al zal ik dan ook eerder geneigd zijn hem flink te pushen.
Hoe moeilijk is het eigenlijk om te bewijzen dat het falen van je cp komt omdat je hem hebt overgeklokt? Wat als je een voltage spike had? Moet je dan naar je voeding leverancier of ben je gewoon de sjaak?
Het feit dat 't 'n K versie is? deze koop je niet om te idlen en stock speeds...

Ik kan me goed voorstellen dat ze dit standaard gaan doen bij de K versies.
Issie stuk? 20 eurie heb je eenmalig een nieuwe.

je kan immers óók niet bewijzen dat je níet hebt ge oc't
Anoniem: 219080
@marcel-o19 januari 2012 14:12
Haha maar zo werkt garantie niet. Jij hoeft niks te bewijzen, Intel moet bewijzen dat jij iets er mee hebt gedaan dat niet binnen de werking van het apparaat valt.
Anoniem: 424471
19 januari 2012 10:36
Ik denk dat hier best wat misbruik van gemaakt gaat worden..

Bijvoorbeeld wanneer iemand een CPU blijkt te hebben uit een slechte batch, dan is het gewoon een kwestie van die CPU slopen tijdens het overklokken en even een nieuwe ophalen.
Hoezo slechte batch? Als de batch zodanig slecht is dat je een nieuwe nodg hebt valt dit toch onder de normale garantie?
Je hebt weleens batches die minder goed overklokken dan anderen, ik denk dat juist de doelgroep voor deze garantie zoveel mogelijk uit zijn processor wilt halen en een processor uit een slechte batch zal dus voor hun een goede reden zijn om hem te 'ruilen'.
1 2 3 ... 6

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee