'Slim' fietswiel maakt gewone fiets elektrisch

Het FlyKly Smart Wheel is een slim fietswiel dat fietsers helpt met trappen. Het heeft een topsnelheid van 25 km/u en het wiel kan bediend worden met een app, om onder meer de snelheid in te stellen, andere routes te nemen en meer. Ook kan het wiel elektronica tijdens het fietsen opladen.

Op Kickstarter is een project verschenen voor een slim fietswiel. Het fietswiel helpt bij het trappen en kan een topsnelheid bereiken van 25 kilometer per uur over een afstand van maximaal 50 km. Het wiel is ontworpen om op elk fietsframe te passen en kan bediend worden met een speciale app, waarin onder meer de gewenste snelheid kan worden ingesteld.

Het wiel kan zichzelf opladen als bijvoorbeeld bergafwaarts wordt gefietst, maar kan ook aangesloten worden op een stopcontact waarna het fietswiel weer in twee tot drie uur is opgeladen. Het smartwheel heeft een Lithium-accu van 36 volt die 1000 cycles mee gaat. Het gehele wiel heeft een gewicht van 4 kilogram.

De app die wordt gebruikt om het smartwheel te bedienen werkt op iOS, Android en met het Pebble-horloge. FlyKly heeft een speciale houder gemaakt waarmee de smartphone veilig op het stuur geplaatst kan worden, zodat het fietswiel in realtime bediend kan worden. Met deze houder kan de smartphone ook via het smartwheel worden opgeladen.

De gebruiker kan het fietswiel met een druk op de knop met de app vergrendelen, als de fiets even wordt achtergelaten. Indien dan alsnog een diefstal plaatsvindt, kan de app de gebruiker hiervan direct op de hoogte stellen en de gestolen fiets volgen dankzij een ingebouwde gps-chip.

De app houdt gefietste routes bij en gebruikt deze informatie om nieuwe routes, die mogelijk sneller, veiliger of leuker zijn, aan te bevelen. Routes kunnen bovendien op deze manier gedeeld worden met vrienden. Ook voert de app regelmatig een analyse uit om te controleren of alles nog goed werkt.

Het wiel wordt gemaakt door het bedrijf FlyKly, dat al eerder goedkope elektronische fietsen heeft gemaakt. Dit Kickstarter-project is op zoek naar honderdduizend dollar en loopt tot 25 november. In de eerste dag heeft het project echter al 204 mensen die het project ondersteunen en die in totaal iets meer dan 67.000 dollar hebben betaald, waardoor dat doel waarschijnlijk snel bereikt zal worden. Het wiel zou dan in april 2014 moeten verschijnen.

Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.

Door Jochem de Goede

17-10-2013 • 13:50

106

Submitter: Scotix

Reacties (106)

106
101
67
8
1
16
Wijzig sortering
Er is toch iets raars met die berekeningen op de pagina:
Top speed: 20 mph / 25 km/h
Actieradius: 30 miles / 50 km/h

Oftewel in miles kan je er 1,5u mee rijden op topsnelheid, maar in km/h kan je een half uur langer :P

Volgens mij klopt de topsnelheid in mph gewoon niet.

[Reactie gewijzigd door Hierkomik op 22 juli 2024 17:52]

Volgens mij heeft dit verschil met de wet te maken. ;)

Hij mag als 'fiets' max. 25km/h (erboven = snorfiets/bromfiets, dus kenteken/rijbewijs nodig enz.)
In de USA is dit misschien 20 mph. (32km/h) of is dit gewoon de maximale snelheid van het wiel. :P

Bij aankoop gewoon even aangeven waar je woont, en zij leveren je een legaal fietswiel. :+

[Reactie gewijzigd door SmiGueL op 22 juli 2024 17:52]

dat is dan ook de redenen waarom ik deze toch graag zou willen proberen. lekker 32 km/h zonder helm of rollerbanken
Nouja, je zou ook een gewone electrische fiets kunnen nemen en met wat electrotechniek deze opvoeren.
nouwja wat is dan precies het verschil.
deze ziet er goedkoop en redelijk snel uit. en met een app als extratje
Kan bediend worden met app vs http://www.rijksoverheid....ren-van-een-voertuig.html - Fail! Nu is het geen fiets meer, maar een fiets met motor.

[Reactie gewijzigd door thunder7 op 22 juli 2024 17:52]

man man man

je kán hem instellen met een app. dat KAN. En daarbij KAN dat voor je daadwerkelijk fietst.
ACM Software Architect @thunder717 oktober 2013 14:02
Vziw gelden de huidige "elektrische" fietsen als gewone fiets, dus dan is deze relevant:
http://www.rijksoverheid....uisteren-op-de-fiets.html
Ja maar als je met je app aan het klooien bent, dan ben je dus niet aan het opletten.
En er staat mobiel bellen, niet applicaties bedienen onder het fietsen.

Je bent gewoon verantwoordelijk als er iets gebeurt en je was niet aan het opletten.

Vaak zat dat iemand over de weg aan het slingeren is met zijn fiets omdat hij met zijn telefoon bezig is. Dan kom je met je eigen fiets ook al bijna niet langs zonder aangereden te worden door die idioot.

Leuk overigens dat ze een mountain bike laten zien met dit wiel, alleen kun je dan niet meer offroad denk ik:

Stoepje op/af of door het bos? Ik denk dat hij dat niet leuk vind.
Band erop is ook niet echt offroad geschikt en de maat van de velg maakt ook dat er geen offroad band op past.
Maar 1 versnelling...

Ik zou het er niet op wagen.
En geen schijfrem aansluiting. En max 25 Km/h. Nog afgezien wat voor totale looser je bent als je met een electrische MTB het bos in duikt voor je portie beweging :)
Helemaal mee eens, maar je moet voor de grap eens kijken hoeveel eletrische MTB's er zijn. Cube en Canondale bijvoorbeeld hebben er zat.

En ik vermoed dat ze vast ook ergens electrische renfietsen verkopen.

@racinfo
search query: tour de france electric motor
Je bent al te laat

[Reactie gewijzigd door LOTG op 22 juli 2024 17:52]

Tour de France op fietsen met extra aandrijving? Geen doping meer nodig.
Sommige mensen hebben al genoeg moeite om recht te fietsen zonder dat ze een telefoon vast hebben... Type tienermeisje met te grote transportfiets.
Zodra er een blauw plaatje op zit is het een snorfiets. Je hebt voor een snorfiets immers een rijbewijs nodig.

Maar dit is een aftermarket uitvoering. Het lijkt me dat je in geval van controle toch alsnog verplicht wordt om een snorfietscertificering te halen voor je fiets. Dat wordt nog interessant.

[Reactie gewijzigd door intGod op 22 juli 2024 17:52]

Het is geen snorfiets maar een fiets met trapondersteuning. Die hebben geen blauw plaatje.
Het is geen fiets met trapondersteuning, maar een fiets met een 'aftermarket' aandrijving. Een beetje alsof je een grasmaaiermotor op je wiel aansluit.
Hij stop met aandrijven als je stopt met trappen ( moet wel, anders rem je tegen je aandrijving in) dus trapondersteuning....
Ze hebben in elk geval niet de fout gemaakt om het in het voorwiel te plaatsen. Dus wat dat betreft zou het nog best wel kunnen werken.

Zou het eigenlijk wel een keer willen proberen :+


Zo te zien gebeurt het opladen trouwens gewoon via de dynamo van de fiets, niet door dat wiel zelf.
en ik vraag me af hoe lang het duurt voor je telefoon van die "sticky pad" afvliegt
Ik snap niet precies waarom het voorwiel een slecht idee is... volgens mij heeft dat namelijk wel degelijk voordelen:

- Je kan sneller zelf bijtrappen - en eventueel het ding helpen opladen
- Je hebt effectively 2-wielaandrijving
- Je kan je versnellingen blijven gebruiken
- Makkelijkere demontage - je kan je wiel eventueel binnenshuis ergens opladen (en meteen is ook je fiets onbruikbaar voor eventuele dief)

Wat is nou (behalve wellicht gewichts-verdeling) het voordeel van het ding op je achterwiel hebben?

[Reactie gewijzigd door Webdoc op 22 juli 2024 17:52]

Dat een fiets niet "getrokken" dient te worden door het voorwiel maar "geduwd" door het achterwiel. Anders raak je in onbalans. Voorwielaandrijving levert veel problemen op in korte bochten. De val ongelukken met electrische fietsen gebeuren dan ook in korte bochten met fietsen met voorwielaandrijving.

Voor een auto maakt de aandrijving op de achterwielen of voorwielen ook niet zo uit als rechtdoor wordt gereden het grote verschil in rijgedrag tussen voor en achterwielaandrijving wordt pas voelbaar in bochten en hoe harder het gaat in de bocht hoe groter het verschil.
En dan heb je het nog niet over het slippen van het wiel als er wat modder op het fietspad ligt als je een bocht maakt. Als je achterwiel wegglijd valt het vaak wel te overzien, maar als je voor EN achterwiel wegglijden ben je de sjaak.
Het is iig wel iets waar je rekening mee moet houden. Doe je dat niet dan ga je gegarandeerd een keer testen hoe hard het asfalt is.

Zelf heeft de motor voor toch mn voorkeur vanwege het onderhoud. Voor zit hij vrij onderhoudsarm, als ik zie hoeveel achterbanden ik verslijt en hoe vaak ze lek zijn, de ketting vervangen moet worden, enzovoorts zou ik de motor toch liever niet achterop hebben omdat het iedere keer loshalen en weer vastzetten en het omkeren van de fiets voor onderhoud gewoon flink zwaar wordt aan 1 kant.

Alles heeft zo zijn voor- en nadelen, voor standaard stadsfietsen zou dit best eens kunnen werken. Alleen ben ik heel benieuwd hoe goed die accu in het wiel werkt. Mijn ervaring is dat ook in de huidige motoren toch vaak nog een hoop vocht komt, en dat de reden is geweest dat andere fabrikanten daarom er voor kiezen de accu hoog te houden.
In het voorwiel is een slecht idee ivm het gewicht.

Gewicht in het voorwiel heeft een grote invloed op de stabiliteit van een fiets. en 4 kg is aardig wat

qua versnellingen etc is het inderdaad onhandig om het in het achterwiel te hebben, maar het extra gewicht maakt hier niet zoveel uit.
Met 4kg in je voorwiel wordt je fiets bij zelfs zo stabiel (hoe meer snelheid, hoe stabieler), dat je met 3 man aan 1 kant van het stuur moet gaan hangen om de fiets van de rechte lijn af te krijgen.
Iets wat je juist niet wilt.

Je bent op een fiets continu bezig met slingeren om het zwaartepunt in het midden te houden
Wat is nou (behalve wellicht gewichts-verdeling) het voordeel van het ding op je achterwiel hebben?
Dat je niet zo snel een 'stoppie' maakt en voorover kukelt wanneer je wel je voorrem gebruikt maar niet het 'gas' laat afnemen. :+ Natuurlijk kan je dit wel mitigeren door een remsignaal op te vangen en het accelereren te stoppen.

[edit]
Natuurlijk zal dit in de praktijk niet zo snel voorkomen. Waarschijnlijk rem je wel minder effectief en slijten je remblokjes sneller als je blijft accelereren. ;)

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 22 juli 2024 17:52]

Een babboo bakfiets heeft de elektromotor voor zitten, de remkabel onderbreekt eerst de motor en initieerde daarna pas de rem. Lijkt prima te gaan.

En achter drijf je zelf aan met trappen. Als je stopt met trappen stopt ook de motor.

[Reactie gewijzigd door djwice op 22 juli 2024 17:52]

De solex is ook voorwiel aangedreven. Wat ik daarvan uit verhalen heb opgemaakt is dat ze berucht waren bij gladde wegen omdat je met voorwielaandrijving op een fiets toch sneller in de bocht onderuit zal gaan. Het wiel zal dus denk ik een stuk slimmer moeten gaan communiceren met het achterwiel wil je ongecontroleerd slippen op gladde wegen voorkomen.
kun je uberhaubt wel sturen met de aandrijving op het voorwiel want als het een werkt met de trappers dan moet de overbrenging ook mee kunnen werken indien er een bocht moet gemaakt worden en draaien doe je op een fiets voor zover ik weet met het voorwiel :)
En wat is volgens jou het voordeel van dit systeem in het achterwiel? :?
Zo te zien wordt er uit gegaan van een fiets zonder versnellingen en met v-brake of terugtraprem.
Lijkt me sterk dat hier ooit een markt voor komt, tenzij je dit als optie van 50 euro bij je oma fiets kan toevoegen. ;)
Voorwiel lijkt me op zich beter (makkelijker (de)monteren en je versnellingen behouden) maar hoe wil je trapondersteuning implementeren in het voorwiel?

Daarbij denk ik dat zo'n fiets het geparkeerd in Amsterdam misschien tien minuten uithoudt, ongeacht het aantal sloten. En dan terugvinden via GPS, yeah right |:(
Dat vraag ik me dus ook af, leuk dat er een GPS chip in zit, dus leuk dat het wiel weet waar het is, maar hoe kom jij daarachter als het gestolen is?
Zit er dan ook een sim kaart in zodat deze gps info verzonden kan worden?

Of moet het dan verbinding hebben met een wifi netwerk zodat het deze locatie kan verzenden? Dat GPS voor diefstal opsporing levert mij meer vragen op dan antwoorden.
Dat het antwoord op zulke vragen ook niet in het bronartikel staat doet mij vermoeden dat hier nog niet of niet uitgebreid over nagedacht is.
Bluetooth 4.0 heeft namelijk geen range van kilometers en heeft ook redelijk wat moeite met groote obstakels.
De NSA zal je fiets vast wel kunnen terugvinden.
Aldi heeft gewoon een elektrische fiets verkocht met trapondersteuning in het voorwiel. Die staat nog steeds bij mijn ouders thuis.. Werkte prima.
Leuk concept, maar ik vraag me toch af hoe ze dit op verschillende fietsen gaan laten passen, aan je versnellingen heb je namelijk niets meer als ik het filmpje zo bekijk.
Lijkt dat ze daar wel over na hebben gedacht en dat dit dus gewoon een vervanger is van de bestaande versnellingen
Smart Wheel is a pedal assist which means it helps you ride your bike effortlessly. The motor turns on when you start pedaling and begins accelerating to your desired speed. It stops when you stop. It saves you time by getting you to your destination faster and gets you there without losing your breath or breaking a sweat.
Bron

[Reactie gewijzigd door Tiestor op 22 juli 2024 17:52]

Daar hebben ze niet over nagedacht, daar dit concept al veel langer bestaat. Het is gewoon een fiets met trapondersteuning plus wat leuke extra's.

Wat afwijkend is, is dat normaliter de accu niet in het wiel zit, maar in het frame of onde de bagagedrager. Dit concept maakt het mogelijk om een normale fiets om te bouwen tot een fiets met trapondersteuning.

Maar ik mag wel hopen dat de accu vervangbaar is en dat je niet je hele wiel hoeft weg te gooien na die 1000 oplaadcycli (3 jaar fietsen, als je elke dag fietst).
Zelfs de integratie van de accu in het wiel is niet nieuw. Reeds in 2009 kwam het MIT SENSEable City Lab voor de gemeente Kopehangen met iets vergelijkbaars: the Cophagen Wheel.

Het design lijkt als twee druppels water op wat nu gepresenteerd wordt door KlyFly en bovendien zou ook het Copenhagen Wheel met een smartphone bediend kunnen worden. Die zou ondertussen tevens allerlei 'urban data' (calorieverbranding, luchtkwaliteit, weersomstandigheden) verzamelen. Daarnaast was voorzien in versnellingen en bovendien een rem waardoor remenergie teruggewonnen kon worden.

Helaas lijkt dit project een zachte dood gestorven te zijn, want de site is voor zover ik weet sinds 2009 niet meer bijgewerkt.

[Reactie gewijzigd door undisclosed op 22 juli 2024 17:52]

De plek van de accu is wel anders, qua gewichtverdeling lijkt de Copenhagen Wheel beter.
Neem aan dat de accu's vervangen kunnen worden.

Het idee van een smartphone besturing is leuk maar wil je een smartphone op je stuur in weer en wind. Vraag me af of een dikke regenbui, heel normaal in veel landen ideaal is voor je smartphone.
Alleen Nederlanders fietsen in weer en wind. ;)
Nooit in Scandinavië geweest?
Een waterdichte smartphone nemen dan (sony z/z1 of samsung s4 active bijv)
Losse achterwielen met electromotor zijn al te koop hoor. Wel met de accu's in een aparte doos voor op of onder de bagagedrager.

Accu in het wiel heeft als voordeeel dat je geen connector nodig hebt die nat kan worden en daardoor kan gaan haperen of kortsluiten. Groot nadeel lijkt mij dat het wiel echt zwaar wordt, met fikse vliegwieleffecten en moeizamere acceleratie als resultaat. Lijkt me niet fijn fietsen.
Who needs "versnellingen" when you've got an electric motor?
Ook een elektrische tram of metro heeft versnellingen.
Zo zijn er ook elektrische fietsen mèt derailleur of naafversnelling.
Zo gek is de vraag nog niet.
Elke motor kent een optimale torsiekracht in een bepaald toerengebied, dáár wil je zitten.
Treinen, trams en metro's hebben in de regel geen versnellingen. Sterker nog: diesel locs hebben ook geen versnellingen, daar deze diesel-elektrisch zijn (hybride, in de volksmond).

Bij een elektromotor gebruik je vermogenselektronica om het koppel aan de uitgang van de motor te regelen. Het maximumkoppel kan varieren, vaak is het uitgangsvermogen wel constant. Het toerengebied waarbij het uitgangsvermogen constant is kan echter enorm breed zijn. Elektrische auto's hebben ook genoeg aan één versnelling, doorgaans van 0 tot zo'n 150 km/uur. Dat is juist het mooie van een elektromotor. Stel je voor dat je in je auto bij ieder toerental het maximumvermogen kunt benutten :) Welkom in de wondere wereld van elektromotoren.

Lees meer, bijvoorbeeld hier: http://scholar.lib.vt.edu...d/3.2.3FLUX-WEAKENING.PDF

Versnellingen heb je nodig om je benen binnen hun optimale werkgebied te houden, want dat werkgebied is redelijk smal.
De 'versnellingen' van elektromotoren in trams en metro's zijn fasen van hoeveelheden stroom die gevraagd worden. Volgens mij was het ook zo dat een moderne trein, indien mogelijk, in één keer vol vermogen vraagt de bovenleidingen zouden smelten. Misschien dat iemand dit met meer verstand van dit soort zaken kan bevestigen. Daarbij is er ook een comfort factor, in je stoel gedrukt worden is niet zo vervelend op schoot van de persoon voor je eindigen is niet altijd fijn. ;)
in belgie staat op elke trein een ampere meter
de bestuurders mogen niet boven de 400 ampere vermogen nemen dus
uit stilstand vertrekken gebeurt maximaal op half 'gas'
Waar heb je die nog voor nodig, als de flyky je al ondersteund?
ehz, omdat je anders je knieschijven gelanceerd worden, wanneer je de 25 km/h bereikt mischien? :P
Anoniem: 254370 @maquis18 oktober 2013 08:35
Alsof er niet een slimme "versnelling" zit in de Flyky.
Pff, gewoon freewheelen, :+
Anoniem: 399807 18 oktober 2013 12:48
Ik zie de film maar snap niet waar dit over gaat. Wat is dit nu voor iets? Een vorm van fiets met hulpmotor of een systeem om gadgets op te laden? Als je geen gadget hebt hoe je ook niets op te laden.

Weer zo;n oplossing voor een probleem dat geen probleem is. Immers, als je geen gsm hebt, hoef je hem ook niet op te laden. Nu moeten we dan een plastic (olie) en accu's (metalen etc.) dingetje maken, dat ten koste gaat van klimaat en natuur, om onze energiebehoefte te helpen? Vreemde wereld.
Zeker niet goed opgelet:
Het FlyKly Smart Wheel is een slim fietswiel dat fietsers helpt met trappen. Het heeft een topsnelheid van 25 km/u en het wiel kan bediend worden met een app, om onder meer de snelheid in te stellen, andere routes te nemen en meer. Ook kan het wiel elektronica tijdens het fietsen opladen.
Wellicht dat een andere doelgroep er belang bij heeft...

[Reactie gewijzigd door born4trance op 22 juli 2024 17:52]

Aha, helpen met trappen. En waarom is dat nodig? In het filmpje zie ik geen oude van dagen die dat misschien nodig heeft. Ik zie een gozert die de fiets gewoon de trap op draagt. Wat is er mis met hem dat hij deze 'oplossing' nodig heeft?

Marketing-technisch een flop van een promotie. Laat dan een ouwe kwezel zien die bijna een hartaanval krijgt bij de bestijging van de brug.

Ik ben nooit voor machines die een ander machine nodig hebben om te werken. Dus ik heb geen GSM en kan dus niet dat apparaat bedienen. Men gaat er van uit dat iedereen een mobiel heeft. Ik vind dat gevaarlijk, er ontstaat een onderlinge afhankelijkheid die leidt tot cacade-falen.

Als de GSM stuk is, dan werkt je fiets niet of minder of heeft beperkte functionaliteit.

Andere routes nemen daar heb ik geen apparaat voor nodig in mijn wiel. Ik heb er ook geen GSM of smart phone voor nodig. Ik kan gewoon al fiestend eens kijken welke hoek ik omga en zo nodig kan ik ook eens thuis, met een kop thee, eens kijken hoe ik de volgende dag naar mijn werk fiets.

Maar wat?!!? Wie neemt nu steeds een andere route naar zijn werk? Stel je voor, je komt uit bed, je doet je routine, ontbijt, weerbericht etc. En je stapt op je fiets en je kent de meest efficiënte route. Je beent geen toerist. Dus andere routes uitstippelen is alleen voor de sportfiester of de recreant. Een wielrenner heeft thuis de route al lang uitgestipt. Want die gaat voor een duurtocht of een specifieke training, die wil 10 km heen en terug en dan kijken hoe zijn hartslag is, of hoe snel ie dat kan. Die gaat meestal niet flierefluitend fiesten en zie wel waar je uitkomt. Die gaat, zoals ik wel eens hoorde, een rondje Ijselmeer doen. Routeplanning doe je dan thuis en als je dom bent, dan gebruik je een routeplanner onderweg.

Ik zie dus helemaal niets in dit apparaat. Het is gewoon een slecht bedachte koppeling tussen een Sparta-met en , what else, een app op, what else, een smart phone. Het is géén oplossing voor een probleem.

Iemand die zo kan omgaan met zijn phone is doorgaans niet iemand die hulp bij het fietsen nodig heeft. Ouderen die daar wel belang bij hebben hoeven doorgaans geen smart phone routeplanning. Immers, als je moeite hebt met fietsen dan kan een apparaat in je wiel helpen, maar het kan nooit zo zijn dat het je helpt dingen te doen die veel verder gaan dan wat je lichaam trekt.

Ik voorspel dan ook dat dit flopt.
Je vergeet nog iets:
Ook kan het wiel elektronica tijdens het fietsen opladen.
Verder zie ik er ook geen voordelen in maar als er mensen zijn die hier anders over denken dan respecteer ik dat ;)
Anoniem: 338693 17 oktober 2013 13:59
Dit idee is briljant. Extra power voor bijna elke fiets. Wel onhandig weer dat de controles perse via je telefoon gaan (gedockt op je fiets in een regenbui?).

Het kost je toch nog 550-590 dollar (plegde) om zo'n wiel te krijgen. Hoeveel gaat dan de winkel prijs kosten? Ik zelf heb er geen 400 euro voor over.
Je koopt een tweedehands fiets van circa 100 euro i.c.m. wiel van 400 euro is totaal 500.
Stel je fiets elke dag 20km in verband met je werk (5dagen in de week x 52 weken) komt neer op 5200km per jaar. Je kan 50km fietsen bij 25kmph en dat 1000x (1000 cyclus is 1000 keer laden neem ik aan?) al moet ik de specs geloven. Je kan dus +- 9 jaar met dat ding doen. En het kost je dan 1 cent per kilometer. Waar wou je die 400s500euro anders insteker om goedkoper naar je werk te gaan? Een a twee maanden met het OV? Aanschaf nieuwe brommer, of één grote beurt van je auto? onderhoudskosten van een fiets neem ik geen eens mee omdat dat een lachertje is.

Dat terzijde. Ik vraag mij af. Mocht je voor wind hebben, kan je het wiel dan ook uitschakelen zodat je batterijen bespaart of vreet het wiel energie zodra je in beweging komt?

Gooi dat ding op je bakfiets en je hebt een mooi boodschappenkar voor op het dorp/stad :),

[Reactie gewijzigd door AOC op 22 juli 2024 17:52]

Je koopt een tweedehands fiets van circa 100 euro i.c.m. wiel van 400 euro is totaal 500.
Stel je fiets elke dag 20km in verband met je werk (5dagen in de week x 52 weken) komt neer op 5200km per jaar. Je kan 50km fietsen bij 25kmph en dat 1000x (1000 cyclus is 1000 keer laden neem ik aan?) al moet ik de specs geloven. Je kan dus +- 9 jaar met dat ding doen. En het kost je dan 1 cent per kilometer.
In je berekening hou je geen rekening met de mogelijk verplichte verzekering.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 22 juli 2024 17:52]

Je fiets wordt niet aangedreven als je niet trapt en telt dus niet als gemotoriseerd voertuig. De verzekering waar jij het over hebt gaat alleen over fietsen die ook worden aangedreven zonder dat je hoeft te trappen.
Verzekering is niet nodig bij trapondersteuning tot maximaal 25 KM/u. Dit telt namelijk nog als een normale fiets (je hoeft er dus ook geen bromfietscertificaat voor te hebben).
Mooi product, zag het gisteren op engadget, maar de prijs is wel erg stevig voor iets wat je op je oude fietsje monteert. Of je moet wel een hele bijzondere nieuwe fiets hebben.

[Reactie gewijzigd door arjandijk162 op 22 juli 2024 17:52]

Prijs (550 dollar) is zelfde grote orde als andere ombouw kits, met als verschil dat deze wel zeer eenvoudig is om te bouwen. Uiteraard ga je dat niet op je studentenwrak installeren... of juist wel, het is relatief simpel over te zetten (als je een achterwiel kunt verwisselen, ik niet)

eerste ombouwkit die ik op internet zie is 650 euro, en dan moet je daar nog bedenken waar je je accu laat.
Zeer goed idee zolang de prijs van het wiel niet te hoog is.
Waar juist een elektrische fiets achterblijft door de hoge prijs.
De Kickstarter campagne geeft aan dat je een versie krijgt vanaf $500, dus, zoiets.

Natuurlijk mogen ze Kickstarter niet als winkel gebruiken, maar... gebeurt toch.
Leuk die smartphone. Koop wel een Sony Xperia voor als het gaat regenen. Ik vraag me wel af in hoeverre it legaal is in NL, volgens mij mag je hier enkel trapondersteuning hebben, dus die ingestelde snelheid mag je alleen behalen als je trapt.
Het leuke natuurlijk is dat je het in principe op elke fiets kan monteren. Echter zoals de eerste poster al opmerkte, dan moet je wel genoegen ermee nemen dat je geen versnellingen meer hebt.

Daarnaast hoewel dit een grappige manier is om op elke fiets het te kunnen zetten, is het wel fundamenteel een stuk minder dan handig dan een echte elektrische fiets: Dit zware wiel door oa de accu kost meer energie om op gang te brengen dan wanneer je accu's en elektronica niet aan het ronddraaien hebt.
De accu lijkt zich in het statische deel te bevinden, dat aan de as vast zit. Het is dus hoogstens 4 kg extra totaalgewicht die je in beweging moet brengen.
Op mijn fiets past het iig al niet. Ik heb schijfremmen. Ook kan ik mijn fiets niet ombouwen naar gewone remmen. Mij lijkt dit juist een zeer beperkte inzet te hebben (alleen fietsen met velgremmen of zonder achterrem, zlefs een terugtraprem gaat niet werken).

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.