Door Luke van Drie

Teamlead Mediateam

Slim fietswiel maakt elke fiets elektrisch

23-11-2013 • 08:00

259

Het FlyKly Smart Wheel is een 'slim' fietswiel dat fietsers helpt met trappen. Het heeft een topsnelheid van 25km/u en kan bediend worden met een app om onder meer de snelheid in te stellen, andere routes te nemen en meer. Ook kan het wiel tijdens het fietsen elektronica opladen. Bedenker Niko Klansek was kort in Nederland en Tweakers sprak hem over de mogelijkheden van het elektrische fietswiel.

Reacties (259)

259
249
116
19
2
93
Wijzig sortering
Als profesionele fietsenmaker/verkoper gespecialiseerd in electrische fietsen zie ik wat problemen met dit wiel.

1. Opladen, alle electrische fietsen die goed verkocht worden hebben uitneembare batterijen. Wel zo handig als je het ding gewoon naar binnen kan nemen.
2. Ondersteuning, dit systeem van onderstuening waar rpm en niet kracht gemeten wordt geeft een zeer andere rijervaring dan normaal fietsen. Je kan de motor foppen door gewoon een lichte versnelling te gebruiken en loos je pedalen rond te trappen. Dit maakt het uiteindelijk gewoon een slecht controleerbare gashendel ipv traponderstuening. Bij mensen die niet willen fietsen is dit vast een succes maar nederlanders vinden dit echt niks. Tevens is de reactiesnelheid van de motor erg slecht wat een heel onregelmatig fietsgedrag geeft
3. Accu radius als gebruikt zoals hierboven beschreven zal heel slecht zijn.
4. Als je je fiets buiten laat staan moet dit heel goed waterdicht gemaakt worden.
5. Hij is in deze versie nog te dik, die paar mm tussen frame en wiel in het filmpje is nog te dik.
6. Al het gewicht in het achterwiel fietst heel raar
7. Geen mogenlijkheid tot gebruik naafdynamo waardoor zeer fragile derailleur systemen gebruikt moeten worden. Geloof me dit wil je niet in een stad en fiets altijd buiten. Geen mogenlijheid tot dichte kettingkast

Voordelen
1. Prijs, een fiets met Bosh systeem dat deze problemen niet heeft begint bij 2000 euro
2. Alles in 1 lost bepaalde problemen op die voorkomen bij systemen verspreid over de fiets (zie de zeer slechte Gazelle innergy systemen)


Ietwat offtopic, de overheid heeft totaal geen idee wat er qua fietsen verkocht wordt, de 45KM/h fietsen gaan gewoon over de toonbank en er is geen wetgeving voor. Dit komt vooral doordat 25km/h simpelweg te weinig is. Iedere persoon onder de 45-50 met redelijke conditie fiets met gemak 28 km/h waardoor je altijd door je ondersteuning heenfietst, ik zeg al tijden dat het 30/35 zou moeten zijn, sneller wordt gevaarlijk. Tevens moeten die fietsen allemaal een "underclock" systeem krijgen zodat ze kunnen afgestelt worden voor gevaarlijke oudjes die te hard rijden. 45 met fietshelm en speciaal fietsplaatje.

[Reactie gewijzigd door Flaat op 22 juli 2024 14:27]

Het is wel een slim systeem, en de gebruikers worden er mobieler van, maar elektrische fietsen maken het onveiliger op de weg. Veel mensen hebben al moeite om hun fiets in bedwang te houden met 15 km/u en vliegen uit de bocht met hogere snelheden. Ook automobilisten moeten er eerst nog beter aan wennen; die verwachten niet dat fietsers zo snel bij hun motorkap zijn. Het is niet voor niets dat er steeds meer ouderen met verwondingen zoals gebroken heupen in het ziekenhuis zitten na een val met hun elektrische fiets.
Dat er meer gewonden vallen met electrische fietsen wordt tegenwoordig altijd maar als tegenargument aangehaald om dat adoptie van een fantastisch product, dat een electrische fiets is, tegen te houden. Ik betwist niet dat er meer gewonden vallen (ongevallen zijn nu eenmaal recht evenredig met snelheid) maar het is toch maar zoals met vele nieuwe dingen: gewoon een kwestie van gewenning. Nu komen er veel nieuwe gebruikers op de markt die nog niet goed de gevaren inschatten (en dan vooral de ouderen). Als je hier als kind of jong volwassenen mee leert omgaan zal dit aantal ongevallen veel minder zijn.
Ik ben zelf voorstander om nog hogere snelheden (tot 40m/h) toe te laten maar dan met een verplicht rijbewijs samen met verplichte beschermende kledij zoals een helm, hand-, knie- en elleboog beschermers. Dan zou de electrische fiets zeer zeker een alternatief kunnen vormen voor woonwerkverkeer en wordt het alsmaar veiliger op de weg dankzij minder wagens op de baan.

On topic: 4 zaken waar ik bedenkingen heb bij dit electrische wiel:
1. Ik hoop dat ze de batterijen beter vastzetten dat getoond in het filmpje want zo lijkt het wel of ze de staat van onze belgische fietspaden niet gaan overleven.
2. Batterijen in het wiel maakt de traagheid van het wiel nog groter. Dat betekent niet alleen trager optrekken maar ook moeilijker door bochten gaan.
3. De implementatie van de bekrachtiging van het wiel (aan bij trappen/uit bij niet trappen) lijkt me niet prettig rijden. Beter is een kracht proportioneel met trapkracht, dat voelt veel natuurlijker aan.
4. Als de snelheid makkelijk te tweaken valt is het nog de vraag of het uberhaupt legaal zal zijn om dat wiel te verkopen in de EU

[Reactie gewijzigd door Baritee op 22 juli 2024 14:27]

3. De implementatie van de bekrachtiging van het wiel (aan bij trappen/uit bij niet trappen) lijkt me niet prettig rijden. Beter is een kracht proportioneel met trapkracht, dat voelt veel natuurlijker aan.
4. Als de snelheid makkelijk te tweaken valt is het nog de vraag of het uberhaupt legaal zal zijn om dat wiel te verkopen in de EU
Zelf heb ik een aftermarket kit op mijn fiets gezet, omdat ik heel tevreden was over de fiets en wel graag een assist erop wilde hebben. Veel van de bestaande kits die je op een bestaande fiets kunt monteren gaan in het voorwiel, en zetten de motor aan als het wiel gaat draaien. Dan neemt de motor het werk feitelijk over, dat rijdt niet heel erg lekker. Verschillende consumententests laten dat zien. De fijnste oplossing is een power-assist die afhankelijk is van de hoeveelheid kracht die je zelf op de pedalen zet. Dat kan alleen als die hoeveelheid kracht heel precies wordt gemeten. Kits die in het achterwiel zitten of op de trapas zelf kunnen dat, maar zijn wel veel duurder. Zelf heb ik voor de BionX kit gekozen, die overigens ook in bijvoorbeeld Trek fietsen wordt gezet. Ik kan niet anders zeggen dan dat het zalig fietst.

En wat de snelheid betreft: harder dan 25 km/u valt idd buiten de bestaande uitzondering voor fietsen met trapondersteuning, en wordt dus als bromfiets of brommer gezien, afhankelijk van hoe snel het ding kan. Betekent dat een verzekering verplicht is en evt ook een helm.

[Reactie gewijzigd door Appelsap op 22 juli 2024 14:27]

Als je van plan bent harder dan 25km/u te fietsen is een helm sowieso al verstandig.
Over je tweede punt: de batterijen draaien zelf niet mee. Als je kijkt in het filmpje zie je ergens een paar openingen zitten (waarschijnlijk om de lader aan te sluiten). Als het wiel draait draait deze basis (waar ook de baterijen in zitten) niet mee.

Lijkt me dat het dus niet uitmaakt waar de batterij zit, als het stationair is ten opzichte van de rest van de fiets.
Als aanvulling heb ik nog een paar bedenkingen. Geen versnellingen. Dus als je langzaam fietst of zonder ondersteuning fietst kost het je je knieen.

Een ander nadeel van al die massa in het wiel is ook dat het heel beroerd remt.
Een range van 50Km bedekend dat die 50Km alleen onder optimale omstandigheden gehaald wordt.
Mijn grootste bezwaar is dat de mensheid nog luier en zwakker wordt. Als zelfs fietsers dalijk al worden verleidt om wat zachter te fietsen blijft er niets meer van de mensheid over.
Als je een goede elektrische fiets hebt (waar je de bekrachtiging kan instellen naar eigen wens en proportioneel met je eigen kracht) moet je nog altijd zelf trappen, het systeem help juist om dat ietsje rappen te gaan. Zelf heb ik zo'n fiets en ik ben er helemaal weg van. Met deze fiets kon ik me nog motiveren om toch nog naar het werk te rijden (25 km) ook al staat de wind in het nadeel of zijn er veel heuvels op het parcours. En is dat niet beter (conditioneel) dan dat ik op die dagen met de wagen zou gereden hebben? Eerlijk, de elektrische fiets heeft mij juist geholpen om conditioneel beter te worden. En als het te gemakkelijk gaat kan ik ook nog kiezen om de batterijen al trappend op te laden, moet me dan eens zien zweten ;-)
Mijn Opa en Oma, vinden hun fietsen pure luxe.

Maar het geeft ze op hun oude dag wel een leuk fietstochtje over de grens en in het heuvelland, zonder bekaf te zijn.

Zodra de lente begint zitten ze erop, bij wat tegenwind gaat hun dag gewoon door.

En met hun fietsen durven ze veel verder te gaan dan eerst.

Ik zou hen dit geluk niet willen ontnemen.

Het veiligst is het om gewoon binnen te zitten... zo leef je toch niet?
Ze hebben groot gelijk. Ik ken wel ouwetjes die voor hun eigen veiligheid de fietstochten niet in het weekeinde doen vanwege het overschot aan wielrenners.
En je hoort genoeg verhalen van mensen die een elektrische fiets voor het woon/werk verkeer gebruiken. Op een afstand die met een gewone fiets niet leuk is maar met trapondersteuning goed te doen.
Daaraantegen is het een mooie oplossing voor mensen die niet goed kunnen lopen/wat aan hun benen hebben.
Ik heb zelf een onvolledige dwarsleasie en kan net de binnenstad halen (+/- 3KM)
Met trapondersteuning zou ik een stuk verder kunnen gaan en minder de auto nodig hebben.
Alles beter dan de auto nemen denk ik dan.
Of dat vanwege het enorme getal elektrische fietsen normale fietsen ook gebruikelijker worden en zodoende mensen juist vaker op de fiets zitten. Ik kan me niet voorstellen dat mensen die op een normale fiets goed kunnen fietsen het geld er voor over hebben om een elektrische fiets te kopen.
ik denk dat dat punt bij de meeste al is bereikt. maar toch een stukje bewegen met trap ondersteuning helpt de gezondheid te verbeteren.
Integendeel. Wij hebben sinds een jaar een elektrische fiets bij huis staan, en het gevolg is dat de auto's véél vaker op het oprit blijven staan. Supermarkt tijdens het spitsuur? Met de fiets ben je er sneller. Stad even in? Normaal werd de auto gepakt, tegenwoordig gaat de fiets mee.
Ik denk niet dat dat de batterijen of de motor mee draaien. Volgens mij zit het hele binnenwerk statisch gemonteerd tov frame, en worden alleen de spaken en wiel aangedreven. Dus niet de motor zelf en de batterijen. Omdat die die niet meedraaien. Heb je geen last van trager optrekken en bochten nemen. Geen vliegwiel effect. Natuurlijk wordt de fiets als geheel wel zwaarder, en het draaien van je stuur gaat ook ietsje zwaarder. Maar als fietsen ook kinderzitjes op de voorvork gemonteerd kunnen hebben, waarmee je snel de bocht door kunt moet dit zeker kunnen.
Vliegwiel effect heb je al van het wiel zelf. Het is de kinetische energie in de hele combinatie fiets + fietser die zo gevaarlijk is en tegelijkertijd de 'kracht' van de fiets is: je eigen massa conserveert de bewegingsenergie. Omdat die makkelijker aangevuld wordt door de elektrische motor zal de fietser (tenzij die lui is) gemiddeld harder gaan fietsen met meer risico tot gevolg als die daar niet mee om kan gaan.
Dat merk je al met fietsers die 'fietsen terwijl ze aan het appen zijn', als ze moeten ingrijpen op het laatste moment lukt dat vaak al niet meer omdat je nauwelijks stabiliteit hebt en dus het afremmen problematisch kan worden of zelfs gevaarlijk.
als je ongevalsstatistieken naleest, merk je dat er best veel ongevallen zijn tussen fietsers onderling of met voetgangers, ik mag er niet aan denken als men straks aan 40 km/u op dubbelrichtingsfietspaden gaat rondscheuren: levensgevaarlijk!
(wat denk je dat er gebeurd als iemand met een gewone fiets zonder helm wordt aangereden door een e-bike met helm?)
of aanrijdingen tussen voetgangers en e-bikes? fietspaden en voetpaden liggen vaak gelijkgronds: levensgevaarlijke situatie!
aan 40 km/u wordt de stopafstand ook veel groter (maar dat beseffen velen niet)
25 km/u is een goede snelheid, anders wordt het snelheidsverschil met de anderen te groot
Ik moet er niet aan denken dat auto's straks elkaar uit tegengestelde richting passeren met 80 km/h: levensgevaarlijk! Oh wacht, dat gebeurt al... Dat gezeik over veiligheid altijd. De gebruiker bepaalt de veiligheid, niet de techniek zelf. Ik rijdt zelf motor en moet altijd aanhoren hoe gevaarlijk dat wel niet is. Feit blijft dat je grotendeels als rijder zelf de veiligheid bepaalt. Bovendien zijn niet goed opletten/met andere dingen bezig zijn en te weinig afstand houden de hoofdoorzaken van ongelukken, niet de gebruikte techniek.
"Ik ben zelf voorstander om nog hogere snelheden (tot 40m/h) toe te laten maar dan met een verplicht rijbewijs samen met verplichte beschermende kledij zoals een helm, hand-, knie- en elleboog beschermers. "

Je boedoelt dus eigenlijk gewoon een bromfiets?
Anoniem: 415197 @Baritee23 november 2013 18:11
Dat betekent niet alleen trager optrekken maar ook moeilijker door bochten gaan.
Misschien kunnen ze in de volgende versie de batterijen laten doordraaien als je bij een stoplicht staat... Dan heb je een soort van vliegwiel om energie in op te slaan.

Edit: Overigens is er ook een voordeel: je valt minder makkelijk om :)

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 415197 op 22 juli 2024 14:27]

M'n vrouw gebruikt de eletrische fiets voor woon-werk verkeer, 20 km heen, 20 km terug. Heeft er in een paar maanden tijd al ruim 1100 km opzitten.
Belgische fietspaden? -> Belgische kasseien! :P
Goodluck surviving in Bruges. ^.^
Ook zonder elektrische fiets rijd je al zo harder als 15km/h. En met speciale fietsen (ligfiets, velomobiel, racefiets) rijd je al zo harder dan 25km/h, zonder trapondersteuning. Die e-bikes maken het dan niet zo heel veel onveiliger. Een brommer mag ook al 30km/h binnen de bebouwde kom. Buiten de bebouwde kom speelt het probleem dat je noemt m.i. al helemaal niet (doordat fietspaden vaak vrijliggend zijn van het gemotoriseerde verkeer).

Je bent als automobilist medeweggebruiker. In de bebouwde kom moet je het dus samen zien te rooien met (brom)fietsers. Aangezien zij door wind & weer gaan en je in een auto lekker droog zit, en zij de vervuiling van auto op mogen snuiven, zou ik toch ietsje meer clementie hebben richting deze zwakkere verkeersdeelnemers (en ja, ook onder (brom)fietsers heb je aso's).

Je reactie klinkt als iemand op leeftijd die niet zo graag meer fietst :-).
Nog sterker, veel amateurs fietsers halen makkelijk 30km+ per uur gemiddeld over lange afstanden. Als fietser moet je je daar gewoon op instellen, en netjes anticiperen op het overige verkeer. De meeste ongelukken gebeuren overigens in de groep ouderen..

Edit: typo

[Reactie gewijzigd door paradoXical op 22 juli 2024 14:27]

30km/uur gemiddeld wordt alleen buiten de bebouwde kom gehaald.
Gemiddelde fietssnelheid ligt gemiddeld rond de 12 a 13 kilometer per uur.
Nou dat is óók weer overdreven. Ik verwacht toch wel iets van 18kmh is.
http://gemiddeldgezien.nl...middelde-snelheid-fietsen
Eindelijk iemand die een bron noemt!

Het probleem is natuurlijk dat de automobilist in de regel altijd fout is, ook al is de fietser eigenlijk fout, dan nog krijgt de automobilist de schuld. Wat mij betreft moeten fietsers zich beter aan de regels houden. Netjes stoppen als ze voorrang moeten geven, naar achter kijken voor het inhalen etc.

Ook wil ik nog even zeggen, dat het opvoeren van dit apparaat, het apparaat kapot kan maken. Magneten worden namelijk gedemagnetiseerd als het omringende magnetische veld te snel veranderd of de temperatuur te hoog is. Nu weet ik niet of dit een 1:1 transmissie betreft. Als dat zo is dan is alles prima (dan moet je echt retesnel gaan voor er iets gebeurt). Als dat niet zo is dan is opvoeren toch sterk af te raden voordat de overbrenging bekend is is.

Bron: ikzelf via, Robert Bosch GmbH -> Electric Drives, quantum mechanica (specifiek omtrent symmetrie).
Mijn ervaring is dat je met een elektrische fiets je eigenlijk veel beter aan de regeltjes houdt.
Niet alleen omdat automobilisten je sneller over het hoofd zien. Maar ook omdat het geen enkele moeite kost om weer op snelheid te komen nadat je hebt afgeremd.

Wat de begrenzing betreft. Die zit er niet op om de motor te beschermen, maar omdat dat van de wet moet. Een elektrische fiets heeft namelijk een uitzonderingspositie. Het is een gemotoriseerd voertuig, maar voor de wet is het een fiets. Een elektrische fiets die ondersteuning geeft boven de 25 km/u is voor de wet een bromfiets. En daar hoort een kenteken, verzekering, helm en rijbewijs bij.
Je kan de begrenzing er dus afhalen. Maar dan heb je een probleem als je een aanrijding krijgt of gecontroleerd wordt door de politie.
Je kan de begrenzing er dus afhalen. Maar dan heb je een probleem als je (...) gecontroleerd wordt door de politie.
Als je harder gaat dan die begrenzing, dan is moeilijk aan te tonen of je de begrenzer eraf hebt gehaald. Je trapt immers nog wel...

Ik vraag me af hoe ze daarmee omgaan...
Bij deze is het makkelijk. Gewoon op de rollerbank en kijken bij welke snelheid de motor stopt. Dat kun je duidelijk horen, en met een amp-meter ook makkelijk meten.
Ja maar met die iPhone app heb je intussen natuurlijk de begrenzer er weer op gezet... ;)
Probleem is dat het vaak moeilijk te bewijzen is dat je motor boven die snelheid actief is, het is helemaal niet uitzonderlijk dat een fietser meer dan 25 haalt als top snelheid zeker op het moment dat hij met hulp van een elektrische motor snel accelereert naar 25, ik zelf ga over een korte afstand gemiddeld ongeveer 35 km/h op een gewone fiets en dan gelden gewoon de regels van een normale fiets.

Op het meten van de begrenzer, dat wordt misschien knap lastig na een ongeluk, ook als je het volledig digitaal kan doen met dit wiel dan kan je hem ook nog eens snel achteraf terug zetten op 25 km/h

[Reactie gewijzigd door qlum op 22 juli 2024 14:27]

"Mijn ervaring is dat je met een elektrische fiets je eigenlijk veel beter aan de regeltjes houdt."

Dat verschilt per persoon. Net zoals dit ook bij een normale fiets verschilt/

''Niet alleen omdat automobilisten je sneller over het hoofd zien. Maar ook omdat het geen enkele moeite kost om weer op snelheid te komen nadat je hebt afgeremd.''

Op een scooter kost dat ook geen moeite, maar er raced me toch wat tuig rond op die dingen. ;(
Het probleem is natuurlijk dat de automobilist in de regel altijd fout is, ook al is de fietser eigenlijk fout, dan nog krijgt de automobilist de schuld. Wat mij betreft moeten fietsers zich beter aan de regels houden. Netjes stoppen als ze voorrang moeten geven, naar achter kijken voor het inhalen etc.
Ik wil niet veel zeggen, maar ik heb geen enkel land ooit gezien waar fietsers zo netjes om gaan met automobilisten en automobilisten met fietsers als Nederland~ En dat (het automobilist richting fietser perspectief) komt volgens mij o.a. doordat de fietser (bijna) altijd in z'n gelijk word gesteld. En doordat de auto zoveel sterker is zorgt dat ervoor dat fietsers in het algemeen daar sowieso geen misbruik van kunnen maken, want dan ben je gewoon als fietser in no time dood. En dan is het nog zo dat bijna alle automobilisten ooit fietsers waren en het dus beter begrijpen dan in het buiteland. :D Ach ja, wat mij betreft zijn fietsers op de weg 1 van de weinige dingen waar we als nederlanders echt trots op mogen zijn :D .
Dat is niet helemaal waar. Als de automobilist kan bewijzen dat hij/zij niet meer kon stoppen (dus b.v. een fietser die zomaar oversteekt op een afstand waarbij de auto niet meer kan remmen) dan is het de schuld van de fietser. In dat geval geldt een 50% regeling. Wanneer het gedrag van de zwakkere weggebruiker aangemerkt kan worden als "bewust roekeloos" bepaald een rechter verder.

Er zit (gelukkig) een grens aan het in het gelijk stellen van zwakkere verkeersdeelnemers.

Maar fietsers helpen om hun fiets naar 25 km/h te halen, nou nee liever niet. Dan gaan we pas brokken zien. Ik hoop trouwens wel dat die "app" bedient kan worden vanaf de fiets en dat mensen niet nog meer met hun telefoon in hun handen gaan fietsen. 25 km/h met telefoon in de hand door de stad? Lijkt me geen goed idee.
Betreffende je eerste deel, dat is ook waarom ik tussen haakjes "bijna" toevoegde ;-) En wat betreft je laatste deel, zijn genoeg fietsers die 25 km/h constant gaan, dus zo snel is dat niet. Oh, en ik vermoed dat die app vooral instelt hoeveel "extra" hij bij jouw normale trappen levert, iets wat je dus niet constant tijdens het fietsen wilt aanpassen ofzo, maar van te voren beslist (mogelijk per rit op basis van afstand en hoeveelheid batterij)
Er zijn genoeg fietsers die ''constant'' 25 gaan? 25kmh op een normale stadsfiets is vrij hard. Zo hard zal geen van mijn ouders of 90% van hun leeftijdsgenoten gaan. Laatstaan ''constant''.

Ja ik rij regelmatig die snelheid op de fiets. Maar hoe je het ook wend of keert er zullen nou eenmaal met zo'n fietswiel veel meer fietsers bijkomen die harder gaan. De gemiddelde fietssnelheid zal zeker stijgen zodra het aantal elektrische fietsen stijgt.

Hierdoor zal als logisch gevolg zeer waarschijnlijk het aantal ongelukken ook toe nemen.
Hierdoor zal als logisch gevolg zeer waarschijnlijk het aantal ongelukken ook toe nemen.
Vermoed dat je gelijk hebt hoor (!), maar daar kun je dan ook weer bij optellen dat de verkeersdrukte iets zal afnemen omdat fietsers die sneller fietse zich minder in het verkeer zullen bevinden. En je zult ook moeten rekening houden met mensen die nu de fiets zouden pakken in plaats van de auto met zo'n fietswiel... dus al met al, zou ook best kunnen dat het afneemt (als ik zou moeten kiezen dan denk ik dat het toeneemt, maar... truth is, dunno).
Maar fietsers helpen om hun fiets naar 25 km/h te halen, nou nee liever niet. Dan gaan we pas brokken zien.
Dat heeft onze wetgever zich ook al lang en breed bedacht en ook netjes opgenomen in de wet. Daarom zit er ook alleen trapondersteuning op zo'n elektrische fiets die uit gaat als je de 25 kmh haalt. Als het echt een motor is (lees: je hoeft hier niet te trappen, de motor doet al het werk) dan wordt het gezien als snor- of bromfiets en dien je je aan de bijbehorende wetgeving te houden. Het opvoeren is dus al net zo verboden bij de elektrische fiets als bij een brom- of snorfiets ;)

Het instellen van de elektrische motor wordt nu ook al veelvuldig gedaan bij elektrische fietsen. Het enige verschil is dat de fietsenmaker dit voor jou doet. Wat ze instellen is wanneer en hoeveel ondersteuning er wordt gegeven. Daar zit nog wel veel verschil in waardoor ondersteuning voor sommige mensen op een onverwacht moment komt. En juist dat is de reden waarom mensen met een elektrische fiets onderuit gaan, met name ouderen (die hebben al moeite met hun evenwicht, ook op een gewone fiets!). Velen houden hun fiets wat scheef als ze bij het verkeerslicht staan. Als ze dan opstappen en de trapondersteuning staat aan geeft dat een extra impuls met als gevolg dat de fiets er vandoor gaat en de gebruiker ten val komt. Het helpt dan ook om de ondersteuning af te regelen (pas bij x kracht inschakelen zodat voorgaande niet kan gebeuren) maar het is lastig als je dan steeds weer naar de fietsenmaker/-winkel moet. Daar zit hem bij deze FlyKly het grote voordeel: dat hoeft niet want je kunt het zelf.
De Nederlandse automobilisten zijn m.i. voorkomend t.o.v. fietsers omdat zijzelf ook fietser zijn geweest of nog zijn, veel meer dan in andere landen. Zij horen te weten hoe een fietser zich omringd voelt door het overige verkeer en zal reageren...
Je komt zeker nooit in Amsterdam, asocialer fietsers zie je nergens, oud of jong, asociaal zijn ze bijna allemaal. Daarnaast is een bejaarde op zo'n elektrische fiets overal levensgevaarlijk .. voor andere fietsers. Met 3 naast elkaar, inhalen zonder omkijken, kortom ... een ramp. Persoonlijk, en ik ben 60+, en wielrenner, vind ik elektrische fietsen een drama. All je niet kan fietsen, doe het dan ook niet. Ze hebben gewoon de reacties niet voor zo'n 'snelheidsmonster'
Meen je dat?!? We zijn allemaal wel eens fietsers geweest, voornamelijk als student. En laten we dan wel even eerlijk wezen, hoevaak had je dan schijt aan de fiets regels. Daar hield je je niet aan, omdat als er wat gebeurde het toch wel de automobilist zijn schuld was/is. Maar voornamelijk was de reden dat je geen geduld had en snel wilde zijn, vooral in de regen. Dit geldt welliswaar niet voor alle fietsers, maar vooral in studentensteden zijn fietsers roekeloos en dat kan met dit nog problematischer worden. Het hoeft niet, maar het is een mogelijkheid..
Demagnetisatie heeft niets met de snelheid te maken, maar met de veldsterkte: https://en.wikipedia.org/wiki/Magnetic_hysteresis
en bovendien heeft de veldsterkte in een motor of dynamo gemiddeld dezelfde richting als de permanente magnetisatie, zodat hiervan geen sprake zal zijn.
Anoniem: 47000 @klonic23 november 2013 16:53
helemaal automatsich fout is de automobilist niet, maar je moet wel aantonen [en dat kan heel lastig zijn] dat de fietser regels overtrad [onzichtbaar was in het donker etc.]
onzin in 2 van de 5 gevallen is het de schuld automobilist bij een fataal ongeluk. en ja voorang regels ookal heeft de fitser geen licht, ligt in het nadeel van de bestuurder van de auto. Hij moet ook stoppen voor de tandjesen pas rijden als er niemand aankomt.
Ik haal gemiddeld 40 km. Maar scholieren fietsen idd 12 a 13 soms.

Betreft veiligheid: het is idioot dat mensen met een koptelefoon op fietsen echt levensgevaarlijk af en toe! Daarnaast: het zijn net als automobilisten haastige fietsers die gevaarlijk zijn. Nog effe door rood jagen op de fiets, snel nog inhalen voor een tegenligger. Als mensen respect hebben voor medeweggebruikers en defensief rijden in plaats van offensief is er niets aan de hand.

Maar 400 euro, een goeie fiets is zo tussen de 400 en 700 euro. Een elektrische goeie kun je al voor 1000 tot 1400 hebben. Ik vindt het nog redelijk prijzig!?

[Reactie gewijzigd door rob12424 op 22 juli 2024 14:27]

Prijzig; het is maar hoe je het bekikt, het is toch minder duur als je al in het verleden een degelijke fiets hebt gekocht: het kost dan een pak minder geld om er een elektrische fiets van te maken - en dan heb je als bonus de smartphone intergratie/lader :) - én je kunt het meenemen naar je volgende fiets!. Ook bij aanschaf van een nieuwe normale fiets is er dus nog een behoorlijke marge mogelijk: 200 - 300 euro.

[Reactie gewijzigd door C0rnelis op 22 juli 2024 14:27]

Gemiddeld 40? Lijkt mij sterk, dan moet je bijna constant 50 of sneller fietsen ... met de auto haal je gemiddeld 40 niet eens in de stad. Hoe kun je dan commentaar hebben op "haastige fietsers" als je zelf 50 doet op het fietspad? En ook nog, een "goeie fiets" met echt goede remmen/versnellingen/accu heb je echt niet onder de 2000 euro, alles daar ver onder is niet geschikt voor dagelijks gebruik en snelheden boven de 25.
Met koptelefoon 12 a 13 km/h fietsen vs 40 km/h fietsen is ook wel een groot verschil. Als mensen tot zo'n dikke 20 km/h aan het fietsen zijn met muziek in heb ik d'r niet zo'n probleem mee (niet /te/ hard natuurlijk), maar ga je sneller dan dat dan veranderd je gehele rol in het verkeer.
offtopic:
Koptelefoon op tijdens het fietsen is gewoon fout. Onafhankelijk van de snelheid! Kort geleden iemand bijna van zijn fiets (dood)gereden omdat deze teveel in zijn muziek-wereldje zat . Persoon ging zomaar oversteken zonder te kijken of er iets aankwam. Ik was op dat moment op een N-weg en reed dus net als de rest ~80km\h. Ik was blij dat er geen tegenligger aankwam waardoor ik kon uitwijken naar de andere weghelft.

[Reactie gewijzigd door Emiel1984 op 22 juli 2024 14:27]

Oh, dus jij hebt nooit muziek aan in je auto en rijdt altijd met de ramen open? Oh wacht, je hebt toch gewoon de ruiten dicht als het koud is en je zet de muziek aan? Right, dan hoor jij echt vele malen minder dan ik met mijn koptelefoon op op de fiets hoor.
Uiteraard staat het volume dan niet te hoog, als je die wel hoog zet dan ben je inderdaad niet slim bezig maar om het dan maar volledig te verbieden omdat er een paar mensen niet verstandig mee om kunnen gaan?
Vrij simpel, dan moeten audioinstallaties in auto's ook verboden worden en mogen auto's niet meer zulke goede geluidsdemping ingebouwd krijgen. Dan luister je maar naar de motor en het geruis van de banden, anders hoor je mij niet als ik naar je schreeuw vanaf mijn fiets omdat je me bijna omver rijdt.
maar er zijn ook fietsers die het geluid zo hard hebben staan dat ze je niet kunnen horen toeteren als je ±10 meter achter hun rijdt. en dan is het wel gevaarlijk.
mensen met oordoppen in als ze lopen of fietsen zijn gewoon idioten die horen echt helemaal niks. op een paar na die nog net optijd weet te reageren. Het voloume staat namelijk meestal niet op gematigd maar op vol. het gebeurd me echt heel vaak dat ik bel of roep sorry en de persoon voor me gewoon geen rectie geeft simpel omdat ie me niet hoort. in een auto heb je ook wel muziek aan maar dat dekt niet je oren af van alles die oordoppen of oortelfoon wel degelijk.
Oh really, heb je daar onderzoek naar gedaan? nee? Zou het dan misschien kunnen dat jij vooral ziet dat iemand oordopjes inheeft als je je eenmaal er aan ergert dat ze niet reageren?
En in een auto hoor je echt helemaal niks hoor, vooral niet in moderne goed geïsoleerde auto's. Ik rij zelf ook auto hoor, het is niet dat ik alleen vanaf de fiets maar wat roep.

edit: overigens moet ik wel zeggen dat ik wel een koptelefoon op heb als ik al muziek op de fiets luister (meestal niet eigenlijk, maar doe het wel eens). Die sluiten over het algemeen wat minder af dan die echte in-ear doppen. Maar door dat geblaat over mensen die op de fiets muziek luisteren wordt dat straks ook verboden en daar heb ik echt geen zin in. Er wordt maar gezeurd over wat voor regelstaat we in leven maar zolang het niet jezelf treft loopt iedereen continue om meer beperkende regeltjes te roepen...

[Reactie gewijzigd door Finraziel op 22 juli 2024 14:27]

ik vertel toch wat mijn ervaring is dat is dus mijn onderzoek.
bovendien zou het zotter zijn dat hij of zij niet reageert en me wel degelijkhoort. en ik heb ogen en ook oren dus ik kan ook zelf heel goed warnemen net als jij. Daar heb ik geen hulp bij nodig.
in de auto met normale muziek aan hoor je alles prima. en ja mijn auto is niet ouder dan 4 jaar, Ik rijdt natuurlijk niet op het fietspad met mijn auto. en ja ik heb ook wel is muziek op gehad vroeger op lange fietspaden lange een provinciale weg en ik kan je vertellen ik hoorde echt niks dan de muziek. In het dorp zetten ik de muziek altijd uit. Omdat ik graag hoor wat er om me heen gebeurd. Wat het is met de meeste mensen dat ze gewoon nergens gevaar meer zien.

Vooral ook heel erg in hun eigen wereldje leven. loop maar is door het centrum, en kijk is om je heen. Mensen zien elkaar simpel gezegd niet. Vooral bij bushaltes zie je dat fenomeen.
of als ze een winkel uitlopen. Oversteken van een fietspad.
ook zonder koptelefoon weten ze niet of er iemand achter of naast ze fiets of loopt.
MIjn punt is dat je jouw ervaring stelt als een algemeen feit. Jouw ervaring is dat fietsers die muziek luisteren niks horen, dus dit geldt automatisch voor alle fietsers, en dat is gewoon dikke bullshit. Helemaal omdat je het verder generaliseert en die mensen allemaal idioten noemt.
Ik heb het verder heel makkelijk, jij stelt "alle fietsers die muziek luisteren horen niets". Dat is een stelling die heel moeilijk te bewijzen is. Bewijzen dat hij onwaar is is bijzonder makkelijk voor mij, ik ben namelijk een fietser die wel eens naar muziek luistert op een laag volume waardoor ik toch nog genoeg om mij heen hoor en daarmee heb ik jouw stelling al ontkracht. Het feit dat je ze allemaal echter idioten noemt doet mij denken dat je zelf niet al te snugger bent en zo'n figuur bent die graag mensen veroordeelt (precies wat ik nu bij jou doe ja).
Wat betreft dat heel erg in het eigen wereldje leven... tja... woon je in de randstad toevallig? Ik woon goddank in het zuiden des lands waar we mekaar wel gewoon goeiedag zeggen. DIt ligt echter ook voor een groot deel aan jezelf, als je zelf al mensen niet aankijkt en stug doorloopt dan zal nooit iemand je iets zeggen natuurlijk.
ja maak het nog zotter, het is mij schuld, bovendien heb ik het niet over elkaar gedag zeggen. maar het opletten wat er om je heen gebeurd, dat gebeurd door het heleland en ik woon niet in de randstad.
Dat zeg ik niet. Als je in de auto zit komt geluid vaak meer van voren en is de dimensie anders. En heb je vaak een totaal andere beleving dan op de fiets met oortelefoon in. Als je de boel knoert hard zet dan is de auto ook niet goed. Al heb je daar spiegels. Ga maar eens als fietser met oortelefoon in je hoofd omdraaien enz. Ik haal met 40 km. elke dag scholieren in. De meeste ongelukken met fietsers komen denk ik puur doordat ze argeloos oversteken (niet voor sorteren) en auto's vaak ook niet weten hoe ze met voorsorteren om moeten gaan.

Je kan bellen wat je wil maar als ze met 3 of 4 naast mekaar zitten of ze hebben oordopjes in en het waait een beetje dan kun je dat dus vergeten. (of je fietst er al naast)

Ontopic: als handsfree op de fiets moet wattan?
Ik kijk altijd om, geen probleem hoor... Ik wil dan ook liever niet overreden worden.
Je bent wederom alle fietsers aan het veroordelen omdat een deel zich niet aan de regels houdt. Met die redenatie kunnen we bijna alles wel gaan verbieden.
Maar daarvoor heb je in de auto een installatie en een handsfree set, zodat je alle zintuigen open hebt voor je omgeving. Iets waar het bij fietsers vaak mis gaat. Zo ook bij mij toen ik nog vaak op de fiets zat. Als automobilist weet je dat je een gevaarte op de weg bent en daar anticipeer je op. Dat geldt helaas niet voor alle automobiliesten, maar voor de meesten wel.
Je zegt mooi dat de muziek er niks mee te maken heeft maar het zebrapad heeft er net zo goed niks mee te maken. Bij een zebra hoor je te kijken of je voorrang krijgt voor je oversteekt. En het probleem is niet muziek, het probleem is muziek waardoor ze de rest van het verkeer niet meer horen.
En gezien het aandeel jeugd met gehoorschade (38% volgens de hoorstichting http://www.hoorstichting....geren-verder-verslechterd ) durf ik het aan te zeggen dat het meerendeel de muziek te hard heeft staan.
Gemiddelde fietssnelheid ligt gemiddeld rond de 12 a 13 kilometer per uur.
Dit is natuurlijk *jouw* gemiddelde fietssnelheid. :)

Trouwens is 15 Km/uur in een stad als Amsterdam niet eens zo raar, als je tenminste netjes wacht voor de stoplichten en deze wachttijden voor het stoplicht mee rekent.
Dit reken ik ongeveer als ik de fietstijd moet inschatten.

[Reactie gewijzigd door BeerenburgCola op 22 juli 2024 14:27]

Waar haal je dat vandaan? Mijn gemiddelde snelheid is rond de 20 dus wil je dan zeggen die gem 8 km per uur rijd? Dan val je toch al bijna om, haha
En waar haal je jou getal vandaan ;-)
van mijn kilometer teller. Ik heb hem er even bij gepakt en er staat:
aantal gereden kilometers: 5106
in totale tijd van: 242:22 uur (dus ongeveer 242,367 uur)
5106 / 242,367 = 21 kilometer per uur. Dus zelfs nog iets sneller als 20.
Het ging meer over de data in de zin "Nog sterker, veel amateurs fietsers halen makkelijk 30km+ per uur gemiddeld over lange afstanden."

;)
Ten eerste moet je dan natuurlijk niet op mij reageren.

Het antwoord op je vraag is denk ik dat het gegeven alleen geld voor wielrenners: http://gemiddeldgezien.nl...delde-snelheid-wielrenner
Het kan inderdaad een gevaar zijn wanneer mijn buurvrouw van net ergens in de 60 met 25 km/h de bocht om komt zetten. Juist deze mensen willen [terecht] graag een hulpmiddel bij het fietsen. Er zit dus in de bebouwde omgeving een klein extra gevaar in - voor hun zelf dan. Vervelend is dat automobilisten automatisch de schuld krijgen van de harde ontmoeting tussen fietser en auto.
@jostytosty: je moet onderscheid maken tussen schuld en aansprakelijkheid. Bij aanrijdingen tussen fietsers en automobilisten ligt de aansprakelijkheid automatisch bij de automobilist. Daar zit een logica in: de automobilist is immers verzekerd. Plus dat het een extra reden is voor de automobilist om niet per se zijn gelijk te willen halen bij (veronderstelde) voorrang situaties.
Alleen als roekeloos (rij)gedrag van de fietser aangetoond kan worden kan onder de aansprakelijkheid uitgekomen worden.

Maar ik herken het gestelde dat die elektrische fietsers zo snel bij je motorkap zijn. Gisteren nog meegemaakt hoe zo'n fietser (was het roekeloos?) supersnel over het fietspad om een rotonde op reed. Dan moet je bovenop de rem een aanrijding te voorkomen. Het wordt lastiger anticiperen want op het laatste moment blijkt de weg toch niet vrij te zijn.

[Reactie gewijzigd door Permutor op 22 juli 2024 14:27]

Ahhah... Je laaste alinea.
Blijkbaar anticipeer je dan niet (goed genoeg).

Sorry maar kon het niet laten.
Als je hem ziet, en vervolgens zegt dat het 'lastig' anticiperen is, en hij sneller bij je moterkap is dan verwacht, ligt dat aan jezelf.

Ik rijd, als ik fiets, nooit langzaam. Altijd full force ahead. 1 het is een goede conditie training, 2 het is een goede beenspieren training en 3 je bent er sneller dan iemand die langzamer fietst.

Een electrische fiets is net zo snel als ik ben. Het is maar goed dat je mij niet over de rotonde ziet komen.
Daarnaast zijn er al jaren brommers die ook ~30 knorren over het fietspad en hebben we de geliefde motorrijders O+ (ook tweewielers) die 2 meter naast het fietspad over de normale rontonde rijden.

Conclusie, let goed op, op alles dat beweegt.
In Nederland rijden ze over het algemeen heel goed hoor. Hoe zuiderlijker je europa in hoe slechter de rijstijl wordt.
Fietsen hebben inderdaad een rem. Echter is deze rem niet stevig. Gezien de gemiddelde fietser in amsterdam tevens slecht onderhouden. Als je een scooter opschroeft zodat hij 80 kan, is dat ook levensgevaarlijk. De remmen zijn er niet voor gemaakt.
Correctie: de meeste scooterremmen zijn wel gemaakt voor 80 km/h. Scooters worden juist afgevoerd voor NL
De meeste fietsremmen mits goed onderhouden kunnen een fiets die 50 kilometer rijdt prima laten remmen, bovendien kan je met een fiets ook zonder hulp moter prima 25 km rijden. dus de conclusies slaan nergens op.
Je remweg bij normale omstandigheden is de snelheid in km/uur gedeeld door 10, uitkomst kwadrateren en je hebt de remweg in meters. 50km/uur : 10=5^2=25mtr. bij 80km/uur is dus 64mtr. en 100km/uur wordt dan 100mtr. en 25km/uur maakt dan 6.25mtr. 15km/uur zorgt voor 2.25mtr. dus vooral bij de lagere snelheden zie je dat het verschil verhoudingsgewijs snel toeneemt, wat een risico is- omdat je mogelijk een ander referentiekader aanhoudt dan je mede-weggebruiker bijv.
Dat iets niet goed werkt door gebrek aan onderhoud is de schuld van de gebruiker, kan je als remmenfabricant weinig aan doen. Daarbij zijn remmen op de fiets prima voor een fietser die enigzins inzicht toont in het verkeer en anticipeert op situaties. De meeste mensen fietsen tegenwoordig met phone in de hand, oordoppen in de oren en blik op oneindig door de meest drukke steden in europa. Tja dan gaat het nog wel eens mis.
Het probleem met elektrische fietsen is dat het een vaak zwaardere fiets is, en de ondersteuning ze het gevoel wegneemt hoe hard ze fietsen. vooral van die oudjes die bij wijze van dan het stuur loslaten en hand voor de mond slaan bij onverwachte situaties is de fiets de bok. Ik fiets zelf op een vrij lichte city bike en rijd eigenlijk altijd 25km of sneller. Echter ik kijk wel goed uit, en begrijp dat ik sneller fiets dan de rest gemiddeld gezien.
"Als je een scooter opschroeft zodat hij 80 kan, is dat ook levensgevaarlijk."

Nee, die scooters zijn oorspronkelijk ook ontworpen op een gangetje van 70 km/h, maar ze worden in Nederland begrenst. Daarnaast worden de remmen en frames van de 50cc scooters/brommers soms ook gewoon ingezet in 125cc varianten die de 100 wel halen.

De max van 45 is gebaseerd op het feit dat men in Nederland buiten de bebouwde kom met een bromfiets tussen de fietsers op het fietspad rijdt, wat met 70 natuurlijk levensgevaarlijk is.

Technisch kan het zijn oorspronkelijke snelheid makkelijk aan, daar is het nu eenmaal op ontworpen.
Met je fiets op de autoweg. En dan verbaasd zijn dat er bijna ongelukken gebeuren? Fietsers zijn al lastig ruim op tijd te spotten vanuit een auto. Laat staan op plekken waar je ze niet verwacht!

Zelfde als brommers die naar willekeur tegenwoordig de autoweg en fietspad gebruiken. Je kan er nooit meer van op aan dat je op een rotonde alles overziet, want ineens rijdt er zo'n malloot als jij tussen die denkt de afspraken wel even eenzijdig te kunnen aanpassen. Erger nog, je gelooft zelfs dat je de samenleving er een dienst mee bewijst. |:(

On-topic:
20 km/u is inderdaad wel een regulier tempo voor fietsers. 30+ km/u overigens niet, dat halen enkele fietsers maar.
Durf te lezen. :/

Ik kies soms juist kortstondig voor de autoweg, naast het fietspad- omdat ik zie dat anderen de zaak blokkeren. Juist op dat fietspad gebeuren de ongelukken, door mensen die zweverig en dromerig in hun eigen wereldje zitten en zomaar uit het niets afslaan etc.

Als ik op mijn racefiets zit, denk ik ook als een automobilist, klauw uitsteken altijd, bij voorsorteren en afslaan, altijd goed kijken, zeer goede verlichting etc. etc. Omdat ik als automobilist weet, dat fietsers soms onvoorspelbaar zijn, houd ik daar zelf ook rekening mee.
Wederom omdat je als automobilist een hogere snelheid voert en daarom een afwijkend refentiekader hebt.
Dus lezen en nadenken, voordat je oordeelt @tss68nl. :Y)
Als je een racefiets hebt, hoef je niet per defenitie te racen! Je kunt ook je snelheid aanpasse aan het overige verkeer op het fietspad, als je ziet dat het fietspad geblokkerd is/dreigt te worden. Even wachten of wat langzamer rijden ga je ook niet dood van.

Als je als automobilist een fiets ergens vandaan ziet (of juist niet ziet) komen kun je onverwacht ook tegenreactie krijgen waar je meer verkeer mee treft.
Als je als automobilist een postduif ziet fietsen verwacht je over het algemeen niet dat die 25 km+ rijdt, een racefeits wel. Daarop kun je anticiperen als automobilist. De reactiesnelheid van de postduiven is al lager en als je op een electrische fiets rijd met een gangetje van 25km+ met het gevoel dat je 12km rijdt dan beinvloed dat je inschattingsvermogen mbt de snelheid ook. Te laat insturen voorsorteren ed.

Voor de volledigheid ik rij dagelijks van en naar het werk op de fiets, en rij ook regelmatig auto en motor.
Check. Ik heb nagedacht.

Ik zie nog steeds iemand die met zijn fiets op de autoweg rijdt en op het fietspad 'langs trage snurkers scheert' met zijn middelvinger omhoog.

Dat is zoals je het zelf zo trots omschrijft |:(
Dan lees je alleen maar wat je graag wilt lezen (het oog en oor bevestigd wat het hart graag ziet) en kun je dus schijnbaar ook niet nadenken, want de vinger gaat alleen omhoog naar mensen die bezig zijn een ongeluk te veroorzaken (en daar vervolgens over zuchten, piepen en naroepen, vandaar de vinger), dat door mij hersteld wordt door afremmen (noodstop- menig remkabel kapot moeten knijpen hierdoor), uitwijken en juist preventief het autogedeelte naast het fietspad te pakken om dit soort afslaan-zonder-te-kijken mensen, die tevens wel naar auto's kijken (want die zijn gevaarlijk) voor te zijn.

Snap je het nu, of moet ik het nogmaals uitleggen? :')
Waarschijnlijk behoor jij tot de groep 'trage snurkers', dat je je aangesproken voelt...?
Ik voel me niet echt genoodzaakt om er op in te gaan, want ik denk dat je zelf ook wel weet dat je uitspraken hier kant noch wal raken? :)

Mijn tip: pas je eens aan aan je mede weggebruikers, want het klinkt niet echt gezond.

Ik wens je veel succes in je eigen wereldje, ik ben er klaar mee :)
Waarom, ik kijk toch goed uit? Ik fiets niet als een blinde in mijn eigen wereldje, maar als een wisselwerking met de directe omgeving- het verkeer moet je 'lezen' en daar jezelf op aanpassen, afslaan zonder kijken (en dan retetraag, waardoor je ook een obstakel vormt) en dan een ander een ongeluk bezorgen mag je wel belonen met een vinger, ik doe niet aan vroomheid- schijnheilig gedoe. :)

Dus wie raakt hier kant-noch-wal? Volgens mij heb ik hier te doen met een schijnheilig boontje die zich behoorlijk aangesproken voelt, of zie ik dat verkeerd? Type walkman op, niet kijkend, obstakel vormend, blowtje of sigaretje tussen de lippen en klagen, zuchten en piepen naar anderen, als zij een keer een middelvinger zien omdat zij weer eens een gevaar op de weg vormen? Zomaar even een voorzichtige stereotyping- ik kan er naast zitten natuurlijk. :/
#Huilie Huilie Pruillippie
12 kilometer per uur is intens traag. Dat is op hoog tempo hardlopen. Toen ik klein was fietste ik altijd 16 km/u met mijn moeder naar school. Tegenwoordig ligt dat op 22-24, al fiets ik dan wel door.
12 km p.u. hardlopen is niet op hoog tempo hardlopen hoor. Toen ik 12 was fietse ik een keer met me oma toen 70 was ,iets 10 km naar haar huis. ik viel zelf bijna van me fiets zo langzaam reden we en ja zij reed dus 12 km per uur.
Mijn gemiddelde ligt rond 27km/h, op een mountainbike. Zit je nog in de pubertijd waar het allemaal nog niet zo snel gaat? ;)
Het zal er wel van afhangen of je wachten (aan verkeerslichten, om over te steken, ...) meetelt. De teller op mijn fiets stopt dan even met tellen en berekent dus eigenlijk de gemiddelde snelheid tijdens het rijden, maar zeker in de stad kan je wel wat tijd verliezen met wachten. Als ik op tijd moet zijn met de fiets, reken ik ook eerder op 15km/h, hoewel ik een eindje sneller fiets.
Ja dat is natuurlijk niet vergelijken als ik op de reace fiets ga ligt me gemiddelde boven de 32. Maar ja ik ga dan niet door de stad en kan dan voornamelijk gewoon door fietsen op een paar oversteek punten na, Wwaar het toch verstandig is op groen te wachten. Dus gemiddelde snelheiden met elkaar vergelijken heeft totaal geen zin.
Ow dan heb je kans dat ik je zelfs kom inhalen, hardlopend... :+
In binnenstad Amsterdam wel. Als ik van Amersfoort naar Spakenburg fiets ligt mijn gemiddelde hoger, en heb ik een piek van 32 km/h bij die boerderij met die valse hond.
Ik rij iedere dag naar school op 25 kilometer en terug 30 km/u over een afstand van 10 kilometer doe ik nu al 1 1/2 jaar gaat perfect
Nog sterker, veel amateurs fietsers halen makkelijk 30km+ per uur gemiddeld over lange afstanden. Als fietser moet je je daar gewoon op instellen, en netjes anticiperen op het overige verkeer. De meeste ongelukken gebeuren overigens in de groep ouderen..
30+ gemiddeld?! Sorry, maar jij bedoelt amateur wielrenners en daarmee dus geen doorsnee fietsers.

Een groep scholieren die met studiecontainer op de bagagedrager naar de middelbare school fietst haalt echt geen 30 en al helemaal geen 30+ gemiddeld. Een of andere yup met z'n kinderen in zo'n vinex-bakfiets haalt echt geen 30.

De gemiddelde snelheid voor een doorsnee fietser ligt zoals jelle2503 hier onder al zegt rond de 12 a 13 kilometer per uur, zeker als je dingen als verkeerslichten etc meeweegt.
En laat de groep ouderen nu de doelgroep zijn voor elektrische fietsen of fiets ondersteunende middelen. Elke anderde doelgroep kan echt zelf wel fietsen en heeft dit soort spullen niet nodig. Behalve de luie mensen onder ons misschien.

Ook grote afstanden kun je met een goede racefiets makkelijk doen tegenwoordig, het gewicht van zo'n fiets is al bijna nihil en daarnaast is het voor de meeste mensen juist gezond.
als ik 25km per uur fiets met mijn e-bike vlieg ik over het algemeen alle normale fietsers voorbij dus die gemiddeld 30km per uur voor amateurs is iets te hoog ingeschat :)schat het zelf in tussen de 15 en 18km per uur voor de normale fietser
wat volgens mij al redelijk snel is. als ik ingehaald word is het meestal een wielrenner.
Ik had er inderdaad even bij moeten vermelden dat het amateur-wielrenner moest zijn. Maar het punt is meer dat dat soort snelheden prima te doen is wanneer je goed op het verkeer anticipeerd en gewoon uitkijkt...
Brommer gaat 45. Velomobiel 80+
De gemiddelde velomobiel haalt echt geen 80, althans: de gemiddelde bestuurder van zo'n velomobiel (snelheidsrecords op 2 wielen door topatleten daargelaten). Sprintjes tot zo'n 60km/h zijn wel mogelijk en bergaf is het een ander verhaal natuurlijk, maar 80+ is geen realistische kruissnelheid voor een velomobiel :)

Daarbij blijf ik het raar vinden dat, wat Kees hierboven ook al zegt, ouderen wel met 130km/u over de snelweg kunnen rijden en zich binnen en buiten de bebouwde kom aan maximumsnelheden kunnen houden, maar dat op de fiets maar 1 snelheid mogelijk is, namelijk 25km/u :? Een elektrische fiets kan ook gewoon 15km/h rijden, als de bestuurder dat prettiger vindt.

In het filmpje komt naar voren dat je de maximumsnelheid kunt instellen. Ik neem aan dat het dan om de snelheid gaat waarbij de trapondersteuning zichzelf uitschakelt? Zet die voor ouderen dan op 15km/h ipv 25km/h en meer. Problem solved, toch?
Mijn ouders fietsen nooit 15km/h meer en zijn dus ook niet gewend aan 25km/h op de fiets, en zo zijn er genoeg.
Jonge mensen hebben daar over het algemeen natuurlijk geen probleem mee.
Ben je met een elektrische fiets verplicht om 25km/h te gaan fietsen dan? Er zit een kilometerteller op toch? Laat ze die dingen dan optioneel op 15km/h begrenzen, zodat ouderen niet massaal wielrenners met tegenwind gaan inhalen 8)7

Ik snap dat probleem nml echt niet. In de auto kunnen ouderen zich ook aan de snelheid houden en zelf inschatten of een bocht waar je met 80km/h doorheen _mag_ ook daadwerkelijk met 80km/h te nemen is. Wat maakt een fiets zoveel anders (buiten dat je 2 wielen hebt natuurlijk) dat ze ineens de snelheid niet kunnen inschatten?
simpel: men fiets maar zelden en dan gaan ze op een zonnige dag de straat op
gewoon een gebrek aan ervaring dus
ik ben er zeker van dat ouderen die meermaals per week fietsen met een e-bike geen problemen hebben met hun fiets

wat wel is, is dat sommige e-bikes fors sneller gaan dan 25 en ouderen hebben meestal tragere reflexen...

er zijn dan wel weinig bromfietsen, maar in verhouding zijn ongevallen met bromfietsers oververtegenwoordigd in de statistieken, dat zegt genoeg
het is ook vaak iets te gemakkelijk om alle verantwoordelijkheid bij de automobilist te leggen, het verkeer is al complex genoeg

het grote nadeel aan deze e-bike lijkt mij dat er geen versnellingen mogelijk zijn
In het filmpje is duidelijk te zien dat de electromotor op een racefiets met versnellingen is gemonteerd.
Nee. zoals duidelijk te zien in het filmpje zit er nog maar 1 tandwiel op het wiel in plaats van een cassette met 8-11 tandwielen. Die derailleur die je achter ziet zit er alleen nog maar als veredelde kettingspanner.
Anoniem: 286841 @catfish23 november 2013 13:39
Van wat ik heb gezien blijft je derailleur gewoon zitten. Hij geeft traphulp ongeacht in welke versnelling je zit.
In Nederland fiets men maar zelden ???
Dat vind ik nogal lachwekend hoor. Er zullen best wel mensen zijn die niet vaak fietsen maar er zijn er vele die elke dag wel op de fiets zitten hoor ook bij de oudere. De meeste oudjes gaan gewoon met de fiets naar de super. gemiddelde 20 pakt te auto van pa.
Mijn ouders haalden ook geen 25km/h meer op de fiets, dus pakten ze veel vaker de auto om ergens heen te gaan. Nu ze een electrische fiets hebben halen ze de 25 wel weer en pakken ze steeds vaker de fiets.

De snelheid is een kwestie van gewenning. Waarom zou een ouder persoon wel met 130km/h over de snelweg kunnen rijden maar niet met 25km/h over het fietspad? Kwestie van gewenning en ervaring.
In het filmpje werd de smartphone aangesloten op het wiel, ik zag dat er een blauwe stip werd verschoven wat leek als een maximumsnelheid, dus zolang je opa en oma uitlegt dat ze niet aan de blauwe stip komen kunnen ze niet harder dan bijv. 10 km/h.
(Ik neem aan dat het een aanpasbare begrenzer is, daar leek het op en ik kan me niet bedenken wat het anders is.)

Leuk ding, 400 dollar is wel erg prijzig, zeker als je bedenkt dat hij maar 50km mee gaat voordat je weer een hele dag moet opladen zoals altijd met accu;s...
Zou het handig vinden als ze er batterijpacks bij maken, dat je met een stekkertje een accu (in mooie behuizing oid) erop kan gooien en je een extra 50 of zelfs 100 km kan komen.
een gemiddelde electrice fiets werkt niet anders. hoe harder je trapt hoe harder de motor je mee helpt. Je moet er denk ik wel in het begin aan wennen omdat je je zelf natuurijk verbaast hoe ligt het trappen gaat.
50 km fietsen op een dag is wel erg veel hoor. Als je dat soort afstanden gewend ben kan je op eigen kracht ook wel ver komen.
"Ook zonder elektrische fiets rijd je al zo harder als 15km/h. En met speciale fietsen (ligfiets, velomobiel, racefiets) rijd je al zo harder dan 25km/h, zonder trapondersteuning. Die e-bikes maken het dan niet zo heel veel onveiliger."

Behalve dan dat er gemiddeld veel meer mensen zo'n ding op hun fiets kunnen plakken dan dat er mensen zijn die uit zichzelf consequent 25kmph op de fiets doen.

"Aangezien zij door wind & weer gaan en je in een auto lekker droog zit, en zij de vervuiling van auto op mogen snuiven, zou ik toch ietsje meer clementie hebben richting deze zwakkere verkeersdeelnemers (en ja, ook onder (brom)fietsers heb je aso's)."

Zwakke verkeersdeelnemers?
Kom een keer in amsterdam kijken anders, daar zijn het suicidale roodrijders, liefst zonder licht, maar wel met kind en telefoon.
Zie je het al voor je als die massaal 25k/u gaan rijden door de stad?
Misschien klinkt 25 km/u niet als bijzonder hard en is het daarom maar ineens onzin? De fietsen zijn inderdaad begrenst op die snelheid, maar komen toch best rap op die snelheid. Dat is al een gekke gewaarwording als je wegfiets, maar nog veel gekker als het gebeurd als je een bocht verkeerd inschat of een ander moment dat je het niet verwacht.
Clementie haalt dode hoeken niet weg ... hoe sneller het verkeer rechts kan inhalen hoe sneller het overzicht kwijt is. Maar goed, electrische fietsen hebben nog een beetje beschaafde snelheid ... snorscooters zijn de echte ondingen, ze rijden bijna allemaal harder dan de brommers die eindelijk van de fietspaden verbannen waren en er word geen flikker aan gedaan.
Electrisch (m'n vrouw heeft een Giant Aspiro Hybrid, een 'ATB'-achtig model, niet zo'n oudemensene-bike) haal ik normaal rond de 30 km p/u .. het ding is dan ook niet begrenst (af-fabriek! De ondersteuning stopt gewoon niet met werken!). Andere fietsers anticiperen inderdaad niet op je als je met een vaartje aan komt kachelen. Ideaal trouwens, fietskar erachter en knallen maar.
Mensen die gebruik maken van racefietsen, ligfietsen en dergelijke zijn meestal lichamelijk in goede conditie en zijn alert. Met elektrische fietsen is er een hele categorie aan mensen bijgekomen die snel fietsen terwijl ze dit nooit gewend zijn (lees ouderen). Deze mensen zouden echt eerst een korte cursus moeten volgen want ik zie te veel gevaarlijke situaties. Al helemaal als je als wielrenner bijvoorbeeld een elektrische fietser wilt inhalen die onverwachte dingen doet: een langzame fiets daar ga je met een bochtje omheen maar een snelle fiets laat je een eindje meefietsen voordat je kunt inhalen. Als de bestuurder vervolgens denkt laat ik nu maar eens afslaan zonder mijn hand uit te steken dan gaat het goed mis.
Dan zou de race fietser ook een cursus moeten volgen, hij gaat immers ook sneller.
of misschien alle jongere want die zijn fysiek ook wel instaat om sneller te kunnnen. en een langzame fietser jong of oud doet ook onverwachte dingen hoor. of wel als je hard gaat als fietser gewoon alert blijven. en je voorganger er op antanderen dat jij er langs wil. wel vriendleijk blijven natuurlijk.
Je bent als automobilist medeweggebruiker. In de bebouwde kom moet je het dus samen zien te rooien met (brom)fietsers. Aangezien zij door wind & weer gaan en je in een auto lekker droog zit, en zij de vervuiling van auto op mogen snuiven, zou ik toch ietsje meer clementie hebben richting deze zwakkere verkeersdeelnemers (en ja, ook onder (brom)fietsers heb je aso's).

Je reactie klinkt als iemand op leeftijd die niet zo graag meer fietst :-).
Ik heb niet eens een rijbewijs, maar dit slaat nergens op. Die mensen kiezen er toch zelf voor om te gaan fietsen of brommen? Leef dan ook met de nadelen ervan als regen, wind en vervuiling. Je gaat toch ook geen clementie tonen voor mensen die besluiten voortaan hun boodschappen kruipend te doen...

Houd je gewoon aan de verkeersregels en leer anticiperen, fietsers die 'm met 30 uit een steegje boeken zonder te kijken just have it coming... of dat nu elektrisch is of niet.
Integendeel, diegenen die een e-fiets willen of hebben, zijn juist minder bedreven in fietsen, en zijn dus ook niet gewend aan fietsen met hogere snelheden.

Als je ziet wat voor weggedrag de meeste fietsers op leeftijd (60+) al vertonen - slingeren, amper over hun schouder of op of omkijken, lange reactietijd, lange remweg - vertonen, dan is dit een totale no-brainer.

[Reactie gewijzigd door Ramzzz op 22 juli 2024 14:27]

eens, sterker nog de grens van 25km/u is voor mij een reden om geen electrische fiets te kopen. ik fiets zelf al snel tussen de 25 en 30 km/u en zodoende fiets ik alle electrische fietsers voorbij ;)

maar voor 400 euro zo'n wiel is dan weer wel interessant. vooral bij optrekken (ik fiets door de stad) kan dat wel lekker zijn.

of voor op mijn bakfiets.... mmm ik ga maar eens naar mijn fietsen maker :)
Niet helemaal correct, ook jonge wielrenners kan iets overkomen (Ik zelf haal makkelijk snelheden boven de 50+ en ik heb ook wel eens megedaan aan het EK onder 19)
Ik stond in sportsstand bij het stoplicht en trok vervolgens zo hard op dat mijn voorwiel los van de grond kwam 8)7 Ben je als wielrennen al jaren niet meer gevallen (in training) ga je bijna onderuit op de fiets van je oma _/-\o_ . Niet dat die dingen onveilig zijn, meer dat het eventjes wennen is.
Ik denk dat de toename van de ongelukken met fietsen vooral komen door zijwaarts vallen, omdat ouderen moeite hebben met evenwicht als ze bijvoorbeeld voor een stoplicht moeten stoppen of langzaam een bocht rijden. Dat probleem doet zich dus ook voor met gewone fietsen.

Om het aantal ongelukken met ouderen te verkleinen pleit ik voor driewielers. Je hebt ligfietsen in allerlei varianten met 2 of 3 of 4 wielen. Maar je ziet eigenlijk nog geen driewielers waar je makkelijk op kunt stappen. Zal wel niet 'cool' zijn, maar als ik 80 ben (als ik dat haal) en moeite heb met evenwicht, dan zou ik graag op een fiets rijden die nooit omvalt.
Helaas kan je met een driewieler ook omvallen omdat deze niet meeleunt in de bocht. Met een ligfiets is het zwaartepunt een stuk lager maar een driewieler waar je rechtop op zit moet je heel voorzichtig zijn als je met een beetje snelheid een bocht wil nemen. Daarnaast heb je sneller dat een uitstekend wiel van de weg af gaat. Een driewieler kan een oplossing zijn voor mensen met evenwichtsproblemen maar je moet nog steeds goed opletten met wat je doet.
Niet iedere driewieler is op die manier opgesteld, je hebt ook modellen die gewoon meeleunen als je het stuur draait. Is wel wat minder gebruikelijk, toegegeven.
Ik denk dat de toename van de ongelukken met fietsen vooral komen door zijwaarts vallen, omdat ouderen moeite hebben met evenwicht als ze bijvoorbeeld voor een stoplicht moeten stoppen of langzaam een bocht rijden. Dat probleem doet zich dus ook voor met gewone fietsen.
[...]
Statistiek lijkt mij een meer valide reden te zijn voor de toename van ongelukken.
Ouderen komen nu weer meer op de fiets dan voor de elektrische fiets.
Dus meer stramme ouderen op de fiets zal hoe dan ook leiden tot meer ongevallen, maar ze komen meer op de fiets door de elektrische fiets.
Kortom, wat is de oorzaak van die toename aan ongelukken?

Een verkoper van elektrische fietsen zou de fiets standaard op 16km/u afgesteld moeten leveren. Als iemand sneller wil, kan 'ie dat zelf instellen naar behoefte, maar veel ouderen weten niet hoe ze het maximum moeten instellen en kunnen gewoonweg niet meerdere dingen tegelijk. Dus je ziet regelmatig dat ze de remmen inknijpen maar gewoon door blijven trappen en dan dwars door zo'n groep scholieren heen stuiven. Zet de max. snelheid op 16 km/u en het merendeel zal ook die snelheid blijven aanhouden.
ik denk niet dat iedere oudere gesameerd is van een driewieler. vergeet niet dat zij ook denken wat de fuck, daar ga ik echt niet oprijden. bovendien zijn er zat taaie oudjes die zich beter op de fiets voort bewegen over de weg of zelfs door het bos dan mening veertiger.
al gaat het niet meer zo heel snel,
Mening of feit? Ik zie namelijk nergens een onderzoek of statistiek van ongevallen gerelateerd aan het gebruik van elektrische fietsen.

Ontopic: Dit product moet echt verbeterd worden, het maakt een klap herrie (hoor die motor eens opstarten als je gaat trappen) en de kast rond het wiel is veel te groot. Dat gaat wind vangen als een gekko. Kijk maar eens naar het gebruik van een dicht wiel of spinners bij wielrenners.
Het klopt zeker wat je zegt, is inderdaad uit onderzoek ook gebleken. Enige nuance is er wel; het gaat enkel om ouderen. Deze doelgroep heeft een tragere reactiesnelheid en daarmee is het voor hen onveilig om met die snelheden te fietsen. Zij fietsen zonder electra dan ook maar rond de 10/15 km/u. Bij de jeugdigen en onder de 50 zal dit geen effect hebben op de veiligheid.
daarom moet je kijken en inschatten hoe snel zo'n fietser fietst...moet je met auto's ook als je bijvoorbeeld in wil voegen of af wilt slaan.
...herstel: als je nu het eerste stuk van je reactie schrapt en begint bij "Automobilisten moeten er aan wennen.." dan heb je mijn dagelijkse "commute" naar/van mijn werk. Ik fiets harder dan de rest en word dagelijks meerdere keren gewoon gesneden/geramd door automobilisten (van links!) die niet kijken maar denken te weten dat je toch niet zo hard gaat.
daar gaat het fout. als je in die grote metalen bak zit mot je kijken gvd! niet aannemen of denken te weten: zeker weten!

sorry voor de rant. but this shit gets old really fast..
Je haalt een verkeerde oorzaak aan waarom meer ouderen in he ziekenhuis belanden.

Ik denk eerder dat dat komt omdát er meer ouderen fietsen dánkzij elektrische fietsen. Dus dan lijkt me de snelheid niet de oorzaak, eerder de stijging van het aantal fietsers.
Sinds ik mijn motorrijbewijs heb, fiets ik heel anders. Zoals bij het afslaan twee keer omkijken voordat je daadwerkelijk gaat. Allemaal trucjes om de weg beter in te schatten, niet remmen/rijden op gladde witte zebravlakken etc. Ik heb eigenlijk altijd oordopjes in, maar dat maakt helemaal niet uit als je goed kijkt. Als ik zo kijk naar de huidige fietspaden dan zijn veel bochten absoluut niet gemaakt om met 20 km/u te nemen, dat kan wel maar dan moet je een mountainbike hebben met extra grip, anders vlieg je gewoon uit de bocht. Dus ik denk dat de opzet van de fietspaden op zich veilig is.

Het geniet ook de voorkeur om routes te nemen waar een apart fietspad is ipv gecombineerd met auto's, daar doe ik wel vaak mijn oordopjes uit.
Sinds ik mijn motorrijbewijs heb, fiets ik heel anders. Zoals bij het afslaan twee keer omkijken
Ze zouden iedereen die een autorijbewijs wil, eerst motorrijbewijs moeten laten halen,dan werd het een stuk veiliger op de weg. Motorrijders zijn over het algemeen veel meer met het verkeer bezig dan autorijders.
Nou scheer je een hele groep over een kam,dat is niet realistisch. Misbruikers houd je altijd,zowel op de motor als in de auto. Een buikschuiver kan over het algemeen veel sneller dan een auto,daarom is de overtreding vaak ook ernstiger. Een motor rijder is veel kwetsbaarder dan een automobilist,dus zal alleen daarom al veel meer aan de gevaren denken. Veel automobilisten zien de auto als huiskamer met een stuur er in ;)
Je zit juist fout.
Motorrijders hebben over het algemeen veel meer verkeers inzicht en rijden een stuk veiliger dan je zou denken.
Geloof me, pas als je je motor rijbewijs gaat halen realiseer je je wat spiegelen en veiligheid nou echt is.
Maar om een hele group in een hoekje te stoppen omdat sommige mensen de straat als circuit gebruiken, sorry maar dat is onlogisch.

Wat betreft het onderwerp:
Lijkt me een goed systeem als de prijs mee zit. Electrische fietsen zijn nogal prijzig, dit zou een goed alternatief zijn.
Voor 400-500 euro koop je een perfecte 2e hands elektrische fiets. Want heel veel oudere mensen met elektrische fietsen overlijden en dan worden die fietsen goedkoop verkocht door de kinderen. Verbaas je maar eens op marktplaats.

Normale elektrische fietsen zijn ook meestal steviger gebouwd, omdat zo'n elektromotor toch wel erg krachtig is (sommige zijn 500Watt = dat trapt Froome nog niet eens in de tour). Daarom zitten er meestal stevige schijf- of trommelremmen op zodat er goed wordt gestopt. Als je dit wiel op je oude fiets zet, dan zie betaal je dus hetzelfde, maar moet je remmen ook wel upgraden.

Dus deze optie is naar mijn inziens dus erg duur en weinig kans van slagen. Of er moeten tweeakters zijn die kicken op hun iphone op het stuur of de GPS zender als hun oude fiets is gestolen.
Ik vind dat `men` en de politiek maar eens moet ophouden met dat kinderachtige gezeur:
" dat het altijd maar onveiliger word op de weg" Dat hoor je nou al sinds eeuwen oud.. (anders kan je beter voor altijf binnen blijven).Over scooters die harder lopen dan toegestaan. Of een brommobiel die iets harder rijd..
Ik vind het persoonlijk allemaal wel mee vallen.. In die jaren dat ik scooter heb gereden heb ik nooit iemand aangereden *klop* *klop* Maar dat heeft diverse redenen..

1. Ten eerst rij ik defensief i.v.p offensief en dus niet altijd de snelste en de eerste te hoeven zijn.

2. Het is natuurlijk hoeveel ervaring je zelf op de weg hebt en hoe met dingen omgaat.. Zie genoeg mensen die juist er een potje van maken omdat de maar te lui zijn om een knipper licht aan te doen.. Of de gekste dingen uit halen..

Het zelfde gezeur was toen ook al met die segway.. Ja maar dat is allemaal zo gevaarlijk..
Moeten ze maar in nederland dingen beter in de hand hebben d.m.v betere regelgeving wat dus wel werkt.. En stoppen met die vertutteling en oudboligheid waar nederlanders ombekend staan..

Ik vind dat deze elektrische ombouwset zeker veel potentie in de toekomst zal hebben..
En de prijs vind ik zelf ook niet echt gigantisch duur.. Want voor een fiets met trap ondersteuning ben je dan ook al 1200 euro makkelijk voor kwijt..
De enigste belemmering dat ik zie.. Hoe ga je dit systeem onderhouden?? Een tweaker zal er misschien uitkomen.. Maar een gemiddelde consument lijkt mij dit wel lastig te onderhouden is.

[Reactie gewijzigd door Robin4 op 22 juli 2024 14:27]

Na het zien van het filmpje had ik twee vragen, om voor andere tijd te besparen:
-Hoe wordt dat ding eigenlijk geladen. de rem is niet aangepast (ik zie een knijp rem en geen terugtraprem in het filmpje)
"Smart Wheel’s 36V Lithium battery lasts for a range of up to 30 miles (50 km) when fully charged. It can be charged in 2-3 hours by connecting it to a charger and plugging it into the nearest wall socket. "
thuis opladen met stekker in stopcontact niet heel handig voor mensen met een appartement+berging zonder stroom daar.

-Hoe krijg je precies een bericht als hij gestolen wordt neem aan dat de telefoon niet op de fiets laat
"If the Smart Wheels begins to move while locked the motion sensors alert the GPS module to begin transmission of the tracking signal. Smart Wheel actually comes with a fully functional GPS module which means it's also equipped with a GSM chip with a full one-year cellular service included - you will be required to extend the subscription after this initial period."
Niet na een jaar vergeten te verlengen dus.

Ziet er uit als een mooi ding, ik hoop alleen wel dat het wiel er niet van af gestolen wordt, met standaard bouten heb je hem er zo af.
Ik denk dat 75% van de mensen gewoon zijn fiets wel in een schuur of garage kan stallen waar stroom is. Maar belangrijker: alle elektrische fietsen komen met een oplader. Dus ook voor andere modellen heb je een stopcontact nodig op de plaats waar je jouw fiets stalt.
Dat klopt niet. In de stad hebben veel mensen geen fietsschuurtje, en als ze dat al hebben is het vaak gedeeld en zonder stopcontact. Ook veel fietsschuurtjes bij mensen thuis hebben geen stopcontacten.

De meeste electrische fietsen hebben daarom ook een verwijderebare accu die je mee naar binnen neemt om hem op te laden, met dit fietswiel heb je deze mogelijkheid niet.
Veel zelfstandige woningen in de stad hebben wel een berging/fietsending op de begane grond, studentenflats wat minder. Schuurtjes hebben heel vaak verlichting.
Bij de elektrische fiets die wij hebben, kunnen we eenvoudig de batterij eruit klikken en ergens anders opladen.
Na het zien van het filmpje had ik twee vragen, om voor andere tijd te besparen:
-Hoe wordt dat ding eigenlijk geladen. de rem is niet aangepast (ik zie een knijp rem en geen terugtraprem in het filmpje)
"Smart Wheel’s 36V Lithium battery lasts for a range of up to 30 miles (50 km) when fully charged. It can be charged in 2-3 hours by connecting it to a charger and plugging it into the nearest wall socket. "
[...]
Die 50 km, hoeveel is daarvan over na pak 'm beet 2 jaar?
En hoeveel met een temperatuur van -10?
En hoe zwaar/snel moet je trappen als de accu leeg is? Is het tandwiel dan 1-op-1 verbonden met het wiel?
Over de accu wordt niets gezegd, maar die in mijn telefoon is na 6 jaar wel wat sneller leeg dan in het begin: na 11 in plaats van 18 dagen. Scheerapparaat is ongeveer even oud, maar daarvan heb ik het niet bijgehouden, maar lijkt weinig achteruitgegaan.
Scheerapparaat is ongeveer even oud, maar daarvan heb ik het niet bijgehouden, maar lijkt weinig achteruitgegaan.
Misschien omdat het bij jou niet zo hard groeit? ;)
-Hoe krijg je precies een bericht als hij gestolen wordt neem aan dat de telefoon niet op de fiets laat
"If the Smart Wheels begins to move while locked the motion sensors alert the GPS module to begin transmission of the tracking signal. Smart Wheel actually comes with a fully functional GPS module which means it's also equipped with a GSM chip with a full one-year cellular service included - you will be required to extend the subscription after this initial period."
Niet na een jaar vergeten te verlengen dus.
En toen werd ie gwn in het fietsenhok verplaatst omdat ze er moeten schoonmaken oid... :+
Zou misschien ook handig zijn om zijdelingse verlichting in te bouwen en/of het geheel te voorzien van reflecterende strips.

In het begin had ik zelf iets tegen elektrische fietsen, maar als je wat ouder wordt kan ik mij best inbeelden dat het een mooie toegevoegde waarde is. Niet alleen houdt het oudere mensen mobiel, maar in tegenstelling tot wat je zou denken kan het voor sommigen nog beter zijn dan een gewone fiets. Als je een bepaalde leeftijd bereikt hebt is er al behoorlijk wat slijtage aan bekken, knie, etc.
Kracht op die dingen zetten is meestal not done, maar bewegen des te beter.
Wat er hier al aangehaald is van gevaarlijke toestanden klopt. Ik word regelmatig voorbijgestoken door 70+ers die dan vrolijk naast elkaar gaan zoomen tegen 30kmh op een bochtig parkoertje.
Die mensen hebben niet meer dan 15kmh nodig om te gaan shoppen of een tourtje te maken. Ze moeten niet meer werken, dus waarom risico's nemen.
Meer verlichting is niet altijd beter. In Nederland is het heel strikt geregeld waar je verlichting minimaal aan moet voldoen, en ook maximaal aan moet voldoen. Licht uit de zijkant van je wielen is niet toegestaan. Als jij van je fiets een grote rijdende lichtshow maakt leidt dit juist de aandacht af van andere verkeersdeelnemers.
Je wielen hebben sowieso al zijreflectie in de zijkant van je banden of, indien dat niet het geval is, met die reflecterende banden die tussen je spaken gezet kunnen worden. Indien hij dat alletwee niet heeft (omdat je bijvoorbeeld uit het buitenland banden zonder reflectiestrip haalt en geen alternatief hebt geinstalleerd) voldoe je niet aan de wettelijke regel.

Daar doet dit ding niks aan af, en hij kan daar niets aan toevoegen.
Pluspunten:
Is inpasbaar op veel bestaande fietsen.
Alles in één.
Smartlight: Lamp, houder, oplader en bluetooth voor smartphone.
GPS tracking.
Prijs.

Minpunten:
Spaakconstructie lijkt ongeschikt voor zwaardere zware lasten.
Vult bijna het gehele wiel dus opvallend en onesthetisch.
Slechts 50km actieradius.
Alles in één (accu niet makkelijk los mee te nemen).
Slechts met smartphone goed te bedienen en je dure smartphone altijd open en bloot op je trillende stuur lijkt me niet iets wat echt fijn is.

Mooi initiatief!
Ook een nadeel is dat je Smart phone binnen no time van je fiets gerukt wordt.
430 euro is helemaal geen gekke prijs voor een all-in-one oplossing. Je kunt nu natuurlijk ook al je fiets ombouwen tot elektrisch, maar als je ziet dat je dan al iets van 250 euro voor de naafmotor kwijt bent en daarnaast nog een accu moet kopen waar je al gauw 600 euro voor betaald dan ben je hier aanzienlijk goedkoper uit.
De oplossing is mede zo goedkoop omdat je geen versnellingen hebt! Je hebt maar een versnelling met het monteren van dit wiel. Als je een naaf versnelling hebt ven je daar nu vanaf! En als je een derailleur versnelling hebt ook, dan moet je nog geluk hebben dat je ketting past op het standaard tandwiel!

Ik zie er wel leuke dingen in, maar het heeft ook wel zijn nadelen!
Dan snap jij het hele idee van versnellingen en trapondersteuningniet. Dat zit op een fiets zodat je comfortabel maar ook hard kunt fietsen. Traditioneel is dat een setje tandwielen op je achterwiel en vaak ook bij je trapas waar de ketting omheen gelegd wordt. Afhankelijk van de gekozen tandwiel(en) wordt het fietsen lichter (makkelijker fietsen) of zwaarder (harder fietsen).

En wat doet trapondersteuning nou eigenlijk? Juist, exact hetzelfde ;) De versnellingsfunctie is nu van ketting en tandwiel overgeheveld naar de elektromotor en de overige elektronica (de fietscomputer met name). Door dit te programmeren/af te regelen bereik je hetzelfde als voorheen.

Je behoudt je versnellingen alleen wordt dit nu op een andere manier gedaan. Doordat je fysiek minder spul hebt maakt dat het onderhoud wat gemakkelijker maar ook robuuster (als je verkeerd schakelt kun je de ketting breken omdat de spanning die je erop zet te groot is). Het enige nadeel is dat je nu een elektronisch systeem hebt en dus ook alle problemen die deze met zich meebrengen. Denk aan contact met water en software problemen maar ook het steeds moeten opladen en een zwaardere fiets door de motor en accu.
Er zijn toch zat electrische fietsen die maar 1 versnelling hebben?, en dat is tot 20 a 22km per uur geen probleem hoor. Alleen als je een stuk sneller wilt kun je beter een met versnellingen nemen,anders kun je het niet bijbenen. Iemand die voor een electrische fiets met versnellingen gaat ziet sowieso al niks in deze toepassing en daar is het ook niet voor bedoeld.
Het gebruik van een slot wordt hierdoor wel weer anders, waar ik gewend ben om mijn kettingslot door het frame aan iets vast te maken, want anders doen ze je wiel losmaken en lopen ze er met de rest vandoor, is het hiermee verstandiger om het slot toch door je wiel te doen. :P
Je wiel jatten doen ze met gewone wielen ook al -- je zult dan ook altijd moeten vastmaken door beide wielen en het frame voor optimale veiligheid. In de praktijk is dan het handigste een ringslotje achter en een ketting door frame en voorwiel aan de vaste wereld.
Leuk bedacht, maar ik houd me conditie wel gewoon op pijl door te trappen.
Op Tweakers zijn we meestal in staat om verder te kijken dan ons eigen straatje en te ontdekken wat de voordelen kunnen zijn van een dergelijke oplossing.

Voor veel mensen biedt trapondersteuning een kans om weer te gaan bewegen en dus gezonder te worden, hetgeen ook weer effect heeft op de kosten van de zorg. Daarnaast geeft diezelfde trapondersteuning aan veel mensen de vrijheid terug om er weer zelfstandig op uit te trekken. Wel zo prettig en het scheelt ook weer thuiszorg en mantelzorg maar ook bv. autoverkeer.

Ik vind het een mooie oplossing al verwacht ik wel dat het een stuk compacter kan worden en er slimmigheden kunnen worden gevonden als op-de-motor regenererend remmen etc. Het is nu allemaal nog wat knullig en prototyperig. Maar zo begin je natuurlijk altijd :)
Niet alleen de ouderen kun je daarmee helpen hoor.
Zo woon ik bijvoorbeeld 14 km van m'n werk en fiets ongeveer 50% van de tijd. Dat is nog net een praktische afstand.
Als ik een paar km verder zou hebben gewoond, zou ik denk ik altijd de auto pakken.
Zo zijn er veel meer die bij 45 min of minder aan reistijd vaker de fiets zouden pakken.
Met een elektrische fiets is dat dus tot zo'n 20 km afstand haalbaar en je komt niet bezweet aan op je werk.
Los van het feit dat trapondersteuning erg prettig kan zijn. Een accu in het wiel stoppen is echt een nog go. Voor de beste rijeigenschappen wil je juist zo minmogenlijk roterende massa. Dus een wiel van 4+ Kg is echt niet wenselijk. Daarnaast zit er geen versnellingsnaaf is en is het ding zo dik dat er ook geen cassette met derailleur naast past. Dus je hebt ook geen versnellingen. Van 0 tot 25Km/h moet je in 1 versnelling doen. Lagetrapfrequenties kosten je gewoon je knieen.

Regenereren kon een fiets met sanyo dynamotor 10 jaar geleden al.
Je verliest er wel je meerdere versnellingen mee. (Dit bevestigen ze op de kickstarter faq). Je hebt ze echter niet meer nodig omdat de motor nu de functie van de versnellingen overneemt. Bonus: is veel minder onderhoudsintensief.
De meeste Nederlandse stadfietsen hebben echter al een onderhoudsarme versnellingsnaaf die men vaak niet onderhoud. Deze motor moet je echter wel steeds opladen dus je bent er veel meer mee bezig.

Verder kleven er nogal wat andere nadelen aan deze wielmotor: geen ondersteuning voor terugrtraprem, schijfremmen of roller-brakes; welke in Nederland op alle omafietsen, veel stadfietsen en alle moderne mountain bikes en veel toerfietsen zitten.

De geintegreerde accu is leuk maar zodra hij moet worden vervangen (wat uiteindelijk zal moeten) dan is het minder handig, je kan ook niet makkelijk een tweede accu meenemen.

Bestaande upgrade-kits met een motor in het voorwiel kennen veel van deze nadelen niet. Je houdt je versnellingen, kan schijfremmen gebruiken, de accu is modulair en op een plaats waar het gewicht minder invloed heeft. Het heeft wel weer als nadeel is dat het voorwiel zwaarder stuurt en de ondersteuning minder goed is afgestemd op de geleverde trapkracht.

[Reactie gewijzigd door Johnny op 22 juli 2024 14:27]

Voor wat betreft de accu ben ik het er wel mee eens dat dit een vreemde oplossing is.
Volgens mij is het prima mogelijk om een losse accu te hanteren en die in vrijwel alle fietsen te monteren.
Maar kennelijk hebben ze gekozen voor een 1-design-fits-all oplossing en dan moet de accu erin.
Je zou natuurlijk zelf de bedrading van de accu naar buiten kunnen voeren en elders een accu monteren.

De manier van remmen is mij nog niet helemaal duidelijk, noch wat 'ie doet als de accu leeg is.
Erg vet, je kan zelfs een oude fiets pakken en hem omzetten in een stuckje hightech elektrisch.
De koppeling met je smartphone is ook wel een mooie feature.
Die oude fiets moet dan wel eerst een grote beurt krijgen om er zeker van te zijn dat de fiets niet kapot gaat als je er plotseling veel harder mee gaat rijden, en met dus ook veel harder moet kunnen remmen.
Ik zou dit ook heel interessant vinden in een rolstoel: dat de duwer ondersteund wordt. Er bestaan al wel naven met een motor voor mensen die zelf 'hoepelen', maar volgens mij nog niet voor 'gewone' duwrolstoelen.
Dank. Niet heel handzaam, erg duur. Ik vind de geïntegreerde oplossing er beter uitzien. Dat is volgens mij juist het punt: dat de rolstoel/fiets er niet heel anders uitziet, niet (erg) veel meer volume inneemt.
Bladblazer erop knopen. Dan kun je rollen in stijl :)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.